(Upd) Εγχειρίδιο Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, ερωτήσεις-απαντήσεις, παραδείγματα

(Upd) Εγχειρίδιο Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, ερωτήσεις-απαντήσεις, παραδείγματα



Σύνταξη - επιμέλεια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN



Πρόλογος

Από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και μετά τη ψήφιση του ν. 4446/2016 (ΦΕΚ 240Α/22.12.2016) δημιουργήθηκε η ανάγκη ενημέρωσης — εκτός των άλλων διατάξεων που θεσπίστηκαν με τον νόμο αυτό— και για τις περιπτώσεις της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, ήτοι για όσα προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 57-61 του νόμου αυτού.

Μετά και τη δημοσίευση της ΠΟΛ.1006/16.1.2017 (ΦΕΚ 43Β/17.1.2017) προβήκαμε άμεσα στη σύνταξη του παρόντος εγχειριδίου έτσι ώστε οι αναγνώστες να ενημερωθούν για τις υφιστάμενες διατάξεις, τις διαδικασίες υποβολής, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε περίπτωση, τις ευεργετικές διατάξεις, καθώς και για όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016. Στη συνέχεια, λίγο μετά την ανάρτηση του εγχειριδίου στον κόμβο δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1009/19.1.2017 και σπεύσαμε να ενημερώσουμε με το νέο υλικό τις αντίστοιχες ενότητες, αλλά να δημιουργήσουμε και νέες.

Όλα τα ανωτέρω παρατίθενται με τη μορφή ερώτησης-απάντησης έτσι ώστε να γίνονται περισσότερο κατανοητές οι ισχύουσες διατάξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται παράθεση παραδειγμάτων προκειμένου να μην καταλείπονται απορίες στους συναδέλφους. Στο εγχειρίδιο υπάρχει επίσης αναλυτικός πίνακας περιεχομένων έτσι ώστε να είναι εύκολη η πλοήγηση στις επιμέρους ενότητες. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι αν παρίσταται ανάγκη επικαιροποίησης του περιεχομένου του εγχειριδίου θα προβαίνουμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Κατεβάστε το εγχειρίδιο από εδώ



Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, Φ.Π.Α., Ε9, Κ.ΛΠ
I. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
i. Παραδείγματα
II. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ
i. Παραδείγματα
ΙΙΙ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΦΥΣΙΚΩΝ και ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ), Ε.Τ.ΑΚ. ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ
Φ.Α.Π. ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
IV. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
V. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε9) ΕΤΩΝ 2010 ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΝ
VI. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΔΩΡΕΩΝ, ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
i. Παραδείγματα
VII. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝ.Φ.Ι.Α
VII. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, Κ.ΛΠ.
VΙΙI. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
i. Παράδειγμα
ΙΧ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΥΦ, Κ.ΛΠ
Χ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΩΟΥ
ΧΙ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ
I. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΙI. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ Η ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 4446/2016 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (12.12.2016) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ Η ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΪΣΧΥΣΑΣΕΣ ΤΟΥ Ν. 4174/2013 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
i. Η φορολογητέα ύλη που περιλαμβάνεται στις δηλώσεις αυτές, δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τη φορολογητέα ύλη του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου
ii. Η φορολογητέα ύλη που περιλαμβάνεται στις δηλώσεις αυτές, υπολείπεται της φορολογητέας ύλης του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου
iii. Με την φορολογητέα ύλη που περιλαμβάνεται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις αυτές του ν. 4446/2016, αποκαθίστανται πλήρως φορολογικές παραβάσεις σε όλες τις φορολογίες που επηρεάζονται από τις παραβάσεις αυτές
iv. Με την φορολογητέα ύλη που περιλαμβάνεται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις αυτές του ν. 4446/2016, αποκαθίστανται μερικώς φορολογικές παραβάσεις σε όλες τις φορολογίες που επηρεάζονται από τις παραβάσεις αυτές
v. Υποβολή δηλώσεων μετά την εκδοθείσα οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού που κοινοποιήθηκε μετά τις 12.12.2016
vi. Προσαυξήσεις που υπολογίζονται με την υποβολή των δηλώσεων αυτών και οφέλη υπαγωγής
ΙΙI. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΟΥ Ν. 4174/2013 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 4446/2016 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (12.12.2016).
i. Υποβολή δηλώσεων πριν την πάροδο των 60 ημερών
ii. Υποβολή δηλώσεων μετά την πάροδο των 60 ημερών όταν ταυτόχρονα δεν έχει κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου.
iii. Υποβολή δηλώσεων μετά την πάροδο των 60 ημερών όταν έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου.
iv. Συνοπτική παρουσίαση των προσαυξήσεων ανά περίπτωση
ΙΙI. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΟΥ Ν. 4174/2013 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 4446/2016 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (12.12.2016).
i. Υποβολή δηλώσεων πριν την πάροδο των 90 ημερών
ii. Υποβολή δηλώσεων μετά την πάροδο των 90 ημερών όταν ταυτόχρονα δεν έχει κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου.
iii. Υποβολή δηλώσεων μετά την πάροδο των 90 ημερών όταν έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου.
iv. Συνοπτική παρουσίαση των προσαυξήσεων ανά περίπτωση
IV. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν. 4446/2016
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πηγή: Taxheaven