Αιτιολογική - σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων»

Αιτιολογική - σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών
ιδρυμάτων»

Α. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου υιοθετείται το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο είναι σύμφωνο με τους όρους της από 10.10.2019 C (2019) 7309 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι η ελάφρυνση των τραπεζών από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βασική αρχή του προγράμματος είναι ότι αποτελεί μια συστημική λύση που λαμβάνει υπόψη της τους όρους λειτουργίας της αγοράς, στηρίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον πολίτη, γιατί το κράτος θα εγγυάται μόνο ένα μέρος των ομολόγων της τάξης των 12 δις, που θα είναι και το περισσότερο ασφαλές. Το πρόγραμμα έρχεται να εφαρμοστεί την ιδανική στιγμή, καθώς υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τίτλους με θετικές αποδόσεις, πράγμα που έγινε αντιληπτό και από την τελευταία έκδοση του ΙΟετούς ομολόγου. Αποτελεί μία καινοτομία για την Ευρώπη, γιατί ενώ στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο τιτλοποίησης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί ένα τέτοιο σχέδιο, ενώ δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος επιδιώκεται η απελευθέρωση κεφαλαίων των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να στραφούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα αυτό δεν ήταν δυνατό εξαιτίας του μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες και τις είχε κάνει εσωστρεφείς και φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων. Απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξαναβρούν τον πραγματικό τους ρόλο.
Το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Επιπλέον, προβλέπεται η λήψη προμήθειας από το Δημόσιο για την εγγύηση που παρέχει, τιμολογημένη με όρους αγοράς.
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου βασίζεται στις γενικές αρχές του αντίστοιχου ιταλικού σχεδίου, αλλά είναι ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο απολύτως στις ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Υπ' αυτή την έννοια είναι συνεπές με τις πρωτοβουλίες για την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών.
Με το παρόν σχέδιο νόμο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την επιτυχή εφαρμογή του «ΗΡΑΚΛΗ» στην ελληνική πραγματικότητα.

Β. ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
Επί του άρθρου 1
Με το άρθρο 1 τίθεται ο σκοπός του σχεδίου νόμου και καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενέκρινε το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», πρόκειται για ένα πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, που λειτουργεί εθελοντικά και είναι ανοιχτό σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν κύρια εγκατάσταση στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι μέσω της παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις που διενεργούνται βάσει του ν. 3156/2003 (Α' 157), να υπάρξει η ενθάρρυνση και το κίνητρο στις μεταβιβάζουσες τράπεζες να επιδιώξουν τη δραστική και συστηματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους ισολογισμούς τους. Η εγγύηση, όπως αναλύεται στα επόμενα άρθρα, παρέχεται στο ασφαλέστερο τμήμα των τιτλοποιήσεων, δηλαδή στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Επί του άρθρου 2
Στο άρθρο 2 παρέχονται οι ορισμοί που ισχύουν για τους σκοπούς του παρόντος σχεδίου νόμου. Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος και αποφυγής της διπλής εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου, στον οικείο ορισμό της έννοιας της «τιτλοποίησης απαιτήσεων», προβλέπεται ρητά ότι εξαιρούνται από τις τιτλοποιήσεις του παρόντος σχεδίου νόμου οι απαιτήσεις που προέρχονται από δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων.

Επί του άρθρου 3
Το άρθρο 3 θέτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν οι τιτλοποιήσεις, προκειμένου να λάβουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, καθορίζεται η δομή (διάρθρωση) των τιτλοποιήσεων σε κατηγορίες ομολογιών, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Περιγράφεται η σειρά εξόφλησης των υποχρεώσεων του αποκτώντος (καταρράκτης/waterfall), και καθορίζεται η σειρά κατάταξης της εξόφλησης της προμήθειας που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο από τις χρηματοροές της τιτλοποίησης.
Παράλληλα, θεσπίζονται συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να περιέχονται στα συμβατικά κείμενα, ειδικά ως προς τη δυνατότητα αναβολής συγκεκριμένων πληρωμών που αφορούν είτε την αμοιβή του διαχειριστή, είτε την εξόφληση των τοκομεριδίων των κατόχων ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας. Συγκεκριμένα, πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής μέρους της αμοιβής του διαχειριστή, όταν υπάρχει απόκλιση των προβλεπόμενων εισπράξεων κατά τουλάχιστον 20%. Συμβατικά μπορεί να καθοριστεί και χαμηλότερο ποσοστό απόκλισης. Με τον τρόπο αυτό, ο διαχειριστής ενθαρρύνεται να ενεργεί με συνέπεια και να επιδιώκει ενεργά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, καθώς η απόδοσή του επιδρά στην καταβλητέα αμοιβή του. Στην περίπτωση που υπάρχει κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου λόγω απόκλισης των προβλεπόμενων εισπράξεων κατά 30% σε δύο συνεχόμενες εκτοκιστικές περιόδους, αναστέλλεται η καταβολή της αμοιβής του διαχειριστή κατά 30%, εφόσον δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία αντικατάστασης.
Επιπλέον, η απόκλιση των στόχων του διαχειριστή πρέπει να μπορεί να συνδέεται με την αναστολή καταβολής ποσοστού τουλάχιστον 20% του οφειλόμενου τοκομεριδίου στους κατόχους ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας. Η εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού γίνεται είτε στην επόμενη καθορισμένη ημερομηνία πληρωμής τόκων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η σχέση μεταξύ προύπολογισθεισών και πραγματοποιηθεισών εισπράξεων, είτε εφόσον εξοφληθεί ολοσχερώς το κεφάλαιο των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η κατ' απόλυτη προτεραιότητα καταβολή τόκων (ή και κεφαλαίου) στους κατόχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα κατάπτωσης της εγγύησης και συνεπώς απομειώνει τον σχετικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι παραπάνω διατάξεις τίθενται σε εφαρμογή ένα χρόνο μετά τη θέση σε ισχύ της εγγύησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον διαχειριστή να θέσει σε εφαρμογή το επιχειρηματικό του σχέδιο (περίοδος χάριτος).


Επί του άρθρου 4
Το άρθρο 4 θεσπίζει έναν ειδικό επενδυτικό περιορισμό για τους αγοραστές των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν την εγγύηση του παρόντος σχεδίου νόμου. Ο περιορισμός αυτός αποβλέπει στη μείωση του κινδύνου που δυνητικά θα μπορούσε να αναλάβει ο δημόσιος τομέας, καθώς απαγορεύει την αγορά των εν λόγω ομολογιών από το Δημόσιο ή ελεγχόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα και φορείς.
Επί του άρθρου 5
Με το άρθρο 5 θεσπίζεται η υποχρέωση ανάθεσης της διαχείρισης των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων του παρόντος σχεδίου νόμου σε διαχειριστή απαιτήσεων που δεν συνδέεται με τη μεταβιβάζουσα τράπεζα. Η ανεξαρτησία του διαχειριστή επιβεβαιώνεται με βάση το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 10 και τα εκεί παρατιθέμενα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που επιτρέπουν τη σύνταξη μη ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της μεταβιβάζουσας και της εταιρείας διαχείρισης. Η προϋπόθεση αυτή πρέπει να πληρούται κατά το χρόνο θέσεως σε ισχύ της εγγύησης. Η ανάθεση της διαχείρισης σε εξειδικευμένο διαχειριστή αυξάνει τις πιθανότητες ανάκτησης και μειώνει τον κίνδυνο αποτυχημένης διαχείρισης των υποκείμενων απαιτήσεων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται μια επαγγελματική διαχείριση, η οποία σε συνδυασμό με τη συστηματική παρακολούθηση της πορείας των ανακτήσεων εγγυάται την αποδοτική λειτουργία του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο διαχειριστής πρέπει να διαθέτει εχέγγυα εμπειρίας και αποτελεσματικότητας και να μην επιφέρει υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας - όπως αυτή δόθηκε από τον οίκο αξιολόγησης.

Επί του άρθρου 6
Το άρθρο 6 περιγράφει τα γενικά χαρακτηριστικά της εγγύησης που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων του παρόντος σχεδίου νόμου. Η εν λόγω εγγύηση παρέχεται μόνο στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει, εφόσον κληθεί σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα, τις υποχρεώσεις του αποκτώντος, δηλαδή του εκδότη των ομολογιών, έναντι των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Η εγγύηση παρέχεται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 3 του νόμου, με υπουργική απόφαση. Από το χρονικό αυτό σημείο καταβάλλεται και η προβλεπόμενη προμήθεια προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Το πρόγραμμα ισχύει για 18 μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης της Επιτροπής (10.10.2019), διάστημα κατά το οποίο μπορεί να υποβληθούν αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες. Το ανώτατο όριο εγγυήσεων που δύναται να παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί για επιπλέον χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με όμοιο τρόπο μπορούν να τροποποιούνται οι σχετικοί όροι, καθώς και το ανώτατο ποσό εγγύησης, προκειμένου να είναι εναρμονισμένοι με την τυχόν εκάστοτε απόφαση παράτασης ισχύος του προγράμματος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με εγγύηση του Δημοσίου παραμένει ισχυρή για όλη τη διάρκεια ζωής των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Είναι δε ρητή, ανέκκλητη, ανεπιφύλακτη και σε πρώτη ζήτηση, πληροί δηλαδή τις προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων (EE L176).
Επί του άρθρου 7

Με το άρθρο 7 προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής προμήθειας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για την παροχή της εγγύησης του παρόντος νόμου. ΕΙ προμήθεια υπολογίζεται σύμφωνα με την εγκεκριμένη με την υπ' αριθ. 7309/2019 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεθοδολογία, η οποία παρατίθεται ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου νόμου.
Καθώς επί του παρόντος, αφενός, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, και αφετέρου, ελλείπουν επαρκή εταιρικά ομόλογα, δυνάμενα να διαμορφώσουν έναν αξιόπιστο δείκτη ΙΟετίας, διαμορφώθηκε ένας δείκτης που ενσωματώνει τους δυνητικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Ο δείκτης αυτός στηρίζεται στα αντασφάλιστρα κινδύνου [Credit Default Swaps (CDS)] της Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΕΙ προμήθεια υπολογίζεται κατά την παροχή της εγγύησης, με χρονικό σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής αιτήματος παροχής εγγύησης, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο οικείο παράρτημα του σχεδίου νόμου. Αποσαφηνίζεται ότι η έναρξη της υποχρέωσης καταβολής προμήθειας για την παροχή της εγγύησης δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με τη θέση της εγγύησης σε ισχύ, καθώς η δεύτερη είναι δυνατό να έπεται χρονικά (όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 10).

Επί του άρθρου 8
Στο άρθρο 8 τίθενται οι προϋποθέσεις παροχής εγγύησης. Διευκρινίζεται ότι η υπερημερία του αποκτώντος ως προς την καταβολή του τόκου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, και η κατάπτωση της εγγύησης για την κάλυψη της σχετικής υποχρέωσης (οφειλής) δεν επιφέρει το πρόωρο ληξιπρόθεσμο των υποχρεώσεων του αποκτώντος. Επιπλέον, για την προστασία του Ελληνικού Δημοσίου προβλέπεται η προηγούμενη ρητή συναίνεσή του, υπό την ιδιότητα του εγγυητή, πριν την τροποποίηση όρων που ενδεχομένως επηρεάσουν την εγγυητική του ευθύνη.

Επί του άρθρου 9
Στο άρθρο 9 περιγράφεται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Αναφέρονται τα σχετικά έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν το αίτημα και ορίζεται καταληκτική ημερομηνία υποβολής του. Σε κάθε περίπτωση, η εγγύηση παρέχεται κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας των υποβαλλομένων αιτημάτων. Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί τόσο για τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όσο και για τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται διακριτό στάδιο κατά το οποίο η εγγύηση τίθεται σε ισχύ (αναφέρεται αναλυτικά στο άρθρο 10). Ωστόσο, αν εντός 12 μηνών από την ημερομηνία παροχής της εγγύησης, αυτή δεν τεθεί σε ισχύ, η σχετική απόφαση παροχής εγγύησης ανακαλείται (για το μέλλον). Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτημα εγγύησης όταν υπάρχει ένας βαθμός ετοιμότητας. Σε περίπτωση που η εγγύηση που παρασχέθηκε δεν τεθεί σε ισχύ λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων του νόμου, το μεταβιβάζον πιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για την ίδια τιτλοποίηση πριν παρέλθουν 6 μήνες. Αυτονόητο, ότι η προμήθεια για το διάστημα αυτό είναι καταβλητέα και η καταβληθείσα δεν επιστρέφεται.

Επί του άρθρου 10
Με το άρθρο 10 ρυθμίζεται η θέση της εγγύησης σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, η εγγύηση τίθεται σε ισχύ μόλις επιβεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και ειδικότερα: α) μόλις επέλθει η πώληση σε ιδιώτες επενδυτές ποσοστού 50% +1 των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και αρκετό ποσοστό ομολογιών χαμηλής και μέσης εξοφλητικής προτεραιότητας, ώστε να επιτευχθεί η λογιστική από-αναγνώριση, β) υπάρχει αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που ανταποκρίνεται στην ελάχιστη βαθμίδα που προβλέπει ο νόμος, γ) η διαχείριση των τιτλοποιημένων απαιτήσεων έχει ανατεθεί σε διαχειριστή που δεν ελέγχεται από το μεταβιβάζον πιστωτικό ίδρυμα (είτε με τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης, είτε με τη μορφή δικαιώματος διορισμού πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ ή άλλως, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα).

Επί του άρθρου 11
Στο άρθρο 11 αναλύεται μια βασική προϋπόθεση για την παροχή της εγγύησης: η προηγούμενη αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης (Εξωτερικό Οίκο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης) από την
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ελάχιστη βαθμίδα που απαιτείται να λάβουν οι συγκεκριμένες ομολογίες προκειμένου να παρασχεθεί η εγγύηση είναι η ΒΒ - (Standard & Poors), Ba3 (Moody's), BB- (Fitch), BBL (DBRS). Τυχόν δεύτερη αξιολόγηση διενεργείται από αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 (EE L 302). Στην περίπτωση δύο αξιολογήσεων, και για την επιβεβαίωση της πλήρωσης της ελάχιστης απαιτούμενης βαθμίδας προκειμένου να παρασχεθεί η εγγύηση, λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αξιολόγηση.
Σκοπός της συγκεκριμένης προϋπόθεσης είναι να εξασφαλισθεί η ποιότητα των ομολογιών που αιτούνται την εγγύηση του Δημοσίου, βάσει των ίδιων χαρακτηριστικών τους (υποκείμενες απαιτήσεις, τρόπος διαχείρισης, επιχειρηματικό σχέδιο του οχήματος τιτλοποίησης κ.λπ.), λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος της προμήθειας που θα καταβληθεί για την εγγύηση, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη και η ωφέλεια που θα επιφέρει η εγγύηση. Με τον τρόπο αυτό η ίδια η αγορά αποτιμά τη συναλλαγή και τις πιθανότητες αποπληρωμής των συγκεκριμένων ομολογιών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή.


Επί του άρθρου 12
Με το άρθρο 12, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες, κατ' ελάχιστον, είναι δυνατόν να επέλθει αντικατάσταση του διαχειριστή των τιτλοποιημένων απαιτήσεων. Πέραν όσων ορίζονται στη διάταξη, η σύμβαση διαχείρισης δύναται να προβλέπει και ειδικότερες συνθήκες ή προϋποθέσεις αντικατάστασης. Η πρόβλεψη της διαδικασίας αντικατάστασης συνιστά μηχανισμό κινητροδότησης της αποτελεσματικότητας του διαχειριστή. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12, το εκ του νόμου δικαίωμα αντικατάστασης συνέχεται με την κατάπτωση της εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου σε συνδυασμό με σημαντική απόκλιση (τουλάχιστον 30%) των συνολικών καθαρών εισπράξεων δύο διαδοχικών περιόδων εκτοκισμού από το συνολικό προϋπολογισθέν ποσό καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων. Τα ανωτέρω θα πρέπει να οφείλονται σε πταίσμα του διαχειριστή. Η διαδικασία αντικατάστασης θα πρέπει να προβλέπεται στη σύμβαση διαχείρισης και ο νέος διαχειριστής οφείλει να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς επίσης να μην είναι συνδεδεμένος με τον απερχόμενο διαχειριστή.


Επί του άρθρου 13
Με το άρθρο 13 καθορίζεται η διαδικασία της κατάπτωσης της εγγύησης. Το αίτημα κατάπτωσης υποβάλλεται μετά την παρέλευση πενήντα ημερών από την μη πληρωμή τυχόν υποχρέωσης του αποκτώντος από τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και εντός εννέα μηνών από την συμπλήρωση της ανωτέρω προθεσμίας. Το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά προς τους ομολογιούχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας εντός τριάντα ημερών από την παραλαβή του αιτήματος κατάπτωσης, το οποίο υποβάλλεται προς τη Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.


Επί του άρθρου 14
Με το άρθρο 14 προβλέπονται τα στοιχεία και οι πληροφορίες τα οποία, για σκοπούς αποτελεσματικής παρακολούθησης των χρηματοροών της τιτλοποίησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, προς προάσπιση των συμφερόντων του, τα εμπλεκόμενα σε αυτήν πρόσωπα οφείλουν να αποστέλουν προς την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων. Ειδικώς η περιοδικότητα των αναφορών του διαχειριστή προβλέπεται μηνιαία. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μηνιαίες αναφορές του διαχειριστή δύνανται να καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εν γένει οι λεπτομέρειες εφαρμογής των λοιπών υποχρεώσεων ενημέρωσης μπορούν να εξειδικεύονται με υπουργική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η προσαρμοστικότητα των υποχρεώσεων ενημέρωσης στις απαιτήσεις της ουσιαστικής παρακολούθησης των χρηματοροών της τιτλοποίησης.

Επί του άρθρου 15
Με το άρθρο 15 προβλέπεται ότι η παρασχεθείσα εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παύει να ισχύει όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις της τιτλοποίησης απαιτήσεων τροποποιηθούν κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, και την από 10.10.2019 C (2019) 7309 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior note) να ζητήσουν τη διακοπή της εγγύησης. Εντούτοις, αν ομολογιούχος υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι ο μεταβιβάζων, για την πρόωρη λήξη της εγγύησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εποπτικής αρχής


Επί του άρθρου 16
Με το άρθρο 16 προβλέπεται η υποχρέωση καθορισμού ανεξάρτητου επόπτη, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητα τη διαρκή εποπτεία της συμμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Κατά την άσκηση και εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του, ο ανεξάρτητος επόπτης διαθέτει δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε απαιτούμενο στοιχείο ή πληροφορία, ιδίως συναφώς προς την διαδικασία αξιολόγησης. Για τον σκοπό αυτό, ο μεταβιβάζων, καθώς επίσης ο εξωτερικός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης, παρέχουν χωρίς καθυστέρηση προς τον ανεξάρτητο επόπτη κάθε στοιχείο και πληροφορία.


Επί του άρθρου 17
Με το άρθρο 17 συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, με αρμοδιότητες παρακολούθησης και εισήγησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα, ειδικώς αναφορικά με τις εγγυήσεις που παρέχονται κατ' εφαρμογή του σχεδίου νόμου. Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ περαιτέρω η Επιτροπή απαρτίζεται από προϊσταμένους αρμοδίων διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών, από εκπρόσωπο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, από εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς επίσης
από εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απαιτούμενη εξειδίκευση, καθώς επίσης η ανεξαρτησία του νέου αυτού οργάνου.

Επί του άρθρου 18
Με του άρθρο 18 γίνονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις της κείμενης νομοθεσίας σε θέματα παροχής εγγυήσεων από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου λόγω της θέσπισης του προγράμματος Ηρακλής.

Επί του άρθρου 19
Με το άρθρο 19 διευκρινίζεται ότι τα παραρτήματα A, Β, Γ και Δ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του νόμου.

Επί του άρθρου 20
Με το άρθρο 20 τίθεται η έναρξη ισχύος του νόμου.
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2019
Ο Υπουργός Οικονομικών
Χρήστος Σταϊκούρας



Σχέδιο Νόμου  του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων»


Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
1.    Με τον παρόντα νόμο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες δύναται να παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την από 10.10.2019 C (2019) 7309 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφορά στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, με την ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ».
2.    Ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, ως ορίζονται στο άρθρο 2, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3156/2003 (Α' 157), από πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, με κύρια εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια.

Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του νόμου αυτού, ισχύουν οι εξής ορισμοί:
1)    Ως «τιτλοποίηση απαιτήσεων» νοείται η μεταβίβαση απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση ή ρύθμιση, από δάνεια ή πιστώσεις, που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα εξαιρουμένων των "εγγυημένων απαιτήσεων", σε συνδυασμό με την έκδοση και διάθεση ομολογιών. Η τιτλοποίηση απαιτήσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 14 του ν. 3156/2003 (Α' 157), καθώς και με τις διατάξεις του παρόντος.
2)    Ως «μεταβιβάζων» νοείται το πιστωτικό ίδρυμα κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχείο 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (EE L176).
3)    Ως «αποκτών» ή «εκδότης ομολογιών» νοείται το νομικό πρόσωπο του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3156/2003.
4)    Ως «καθαρή λογιστική αξία» («Net Book Value») νοείται η ονομαστική αξία των μεταβιβαζομένων απαιτήσεων, απομειούμενη κατά το ποσό των προβλέψεων και τυχόν λοιπών προσαρμογών, που έχουν διενεργηθεί για τις απαιτήσεις αυτές από το πιστωτικό ίδρυμα/μεταβιβάζοντα, όπως το ποσό αυτό προκύπτει από τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος/μεταβιβάζοντος κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των απαιτήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 10 του ν. 3156/2003 στο πλαίσιο της τιτλοποίησης απαιτήσεων.
5)    Ως «διαχειριστής απαιτήσεων» νοείται η Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις κατά την έννοια της περίπτωσης α' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4354/2015 (Α' 176) ή πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4261/2014 (Α' 107), πλην του μεταβιβάζοντος.
6)    Ως «εξωτερικός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης» ή «ΕΟΠΑ» νοείται ο οργανισμός κατά την έννοια του στοιχείου 98 της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (EE L 176).
7)    Ως «ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας» (senior notes) νοούνται οι ομολογίες που εκδίδονται από τον αποκτώντα στο πλαίσιο της τιτλοποίησης απαιτήσεων και οι οποίες εξοφλούνται κατά προτεραιότητα σε σχέση με όποιους άλλους τίτλους ομολογιών εκδώσει ο αποκτών στο πλαίσιο της ίδιας τιτλοποίησης απαιτήσεων, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους των συμβατικών εγγράφων της τιτλοποίησης και τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
8)    Ως «ομολογίες μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας» (mezzanine notes) νοούνται οι ομολογίες που εκδίδονται από τον αποκτώντα στο πλαίσιο της τιτλοποίησης απαιτήσεων και οι οποίες εξοφλούνται μετά τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της ίδιας τιτλοποίησης, αλλά κατά προτεραιότητα των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους των συμβατικών εγγράφων της σύμβασης τιτλοποίησης και τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
9)    Ως «ομολογίες χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας» (junior notes) νοούνται οι ομολογίες που εκδίδονται από τον αποκτώντα στο πλαίσιο της τιτλοποίησης απαιτήσεων και οι οποίες εξοφλούνται μετά την πλήρη, κατά τόκους και κεφάλαιο, αποπληρωμή των ομολογιών υψηλής και μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους των συμβατικών εγγράφων της τιτλοποίησης και τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
10)    Ως «εγγυημένες απαιτήσεις» νοούνται οι απαιτήσεις δανείων, τα οποία (δάνεια) κατά το χρόνο έναρξης ισχύος εγγύησης που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2322/1995 (Α' 143), της παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 3697/2008 (Α' 194), του άρθρου 23 του ν. 3775/2009 (Α' 122), των α.ν. 747/1945 (Α' 309) και α.ν. 9/1967 (Α' 75) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 400/1976 (Α' 203), του άρθρου 8 του ν. 1266/1982 (Α' 81), καθώς και του ν. 4549/2018 (Α' 105).
11)    Ως «καθαρές εισπράξεις» νοείται το σύνολο των εισπράξεων από τη διαχείριση των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων αφαιρουμένων των εξόδων της τιτλοποίησης.
12)    Ως «έξοδα της τιτλοποίησης» νοούνται οι αμοιβές και τα έξοδα των εμπλεκομένων στην τιτλοποίηση απαιτήσεων προσώπων [όπως ενδεικτικά του εκπροσώπου των ομολογιούχων, του διαχειριστή πληρωμών (paying agent), κ.ά.], όπως προβλέπονται στα έγγραφα της τιτλοποίησης, εξαιρούμενων των αμοιβών του διαχειριστή.
13)    Ως «ανεξάρτητος διαχειριστής» νοείται ο διαχειριστής της παρ. 5, ο οποίος σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 10 δεν ελέγχεται από τον μεταβιβάζοντα.

Άρθρο 3
Διάρθρωση τιτλοποίησης
1.    Η εγγύηση που προβλέπεται στις διατάξεις του παρόντος παρέχεται σε τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, οι οποίες πληρούν υποχρεωτικά όλους τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος.
2.    α) Η κτήση από τον αποκτώντα των μεταβιβαζόμενων απαιτήσεων χρηματοδοτείται με την έκδοση ομολογιών, οι οποίες διακρίνονται σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες εξοφλητικής προτεραιότητας, υψηλής και χαμηλής, ενώ είναι δυνατή η έκδοση και ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας. Οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας κατατάσσονται με προτεραιότητα έναντι αμφοτέρων των λοιπών κατηγοριών, και οι τυχόν ομολογίες μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας κατατάσσονται με προτεραιότητα έναντι των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Η εξόφληση του κεφαλαίου των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πραγματοποιείται μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση των ομολογιών υψηλότερης εξοφλητικής προτεραιότητας.
β) Το τίμημα που εισπράττει ο μεταβιβάζων από τον αποκτώντα για την πώληση και μεταβίβαση των απαιτήσεων δεν δύναται να υπερβαίνει τη συνολική καθαρή λογιστική αξία αυτών.
γ) Το επιτόκιο των ομολογιών είναι κυμαινόμενο ή σταθερό. Ο εκτοκισμός δύναται να διενεργείταιτριμηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια.
δ) Για τους σκοπούς της τιτλοποίησης απαιτήσεων ο αποκτών δύναται να συνάπτει πάσης φύσεως δάνεια ή πιστώσεις, συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή σύμβασης, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3156/2003 (Α' 157).
ε) Οι ομολογίες είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες, καθώς και δεκτικές εισαγωγής προς διαπραγμάτευση σε τόπους διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την παρ. 24 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α' 14).
3.    Στα συμβατικά έγγραφα της τιτλοποίησης απαιτήσεων προβλέπεται ότι τα ποσά που εισπράττει ο αποκτών από την εξόφληση και διαχείριση των αποκτηθεισών απαιτήσεων, καθώς και από συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων και τις λοιπές συμβάσεις της προηγούμενης παραγράφου, άγονται, κατόπιν αφαίρεσης των εξόδων της τιτλοποίησης απαιτήσεων, σε εξόφληση των υποχρεώσεων του αποκτώντας, σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
α) Φόροι, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαυξήσεων ή προστίμων.
β) Απαιτήσεις από αμοιβές του διαχειριστή από τη σύμβαση διαχείρισης των απαιτήσεων, εφόσον η εξόφληση αυτών δεν έχει αναβληθεί σύμφωνα με την παρ. 4.
γ) Απαιτήσεις για την καταβολή τόκου από τις τυχόν συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων της περίπτωσης δ' της παρ. 2.
δ) Απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την καταβολή προμήθειας για την παρασχεθείσα εγγύηση του παρόντος νόμου επί των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
ε) Απαιτήσεις αντισυμβαλλομένων του αποκτώντος από τις τυχόν συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου της περίπτωσης δ' της παρ. 2.
στ) Απαιτήσεις των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για την καταβολή τόκου.
ζ) Λοιπές, πέραν των προβλεπομένων ανωτέρω υπό γ', απαιτήσεις από τις τυχόν συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων της περίπτωσης δ' της παρ. 2.
η) Απαιτήσεις των τυχόν ομολογιούχων μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας για την καταβολή τόκου, εφόσον η εξόφληση αυτών δεν έχει αναβληθεί σύμφωνα με την παρ. 4 ή συμβατικά.
θ) Απαιτήσεις ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για την εξόφληση κεφαλαίου.
ι) Απαιτήσεις των ομολογιούχων μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας για την εξόφληση κεφαλαίου, κατόπιν ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
ια) Απαιτήσεις των ομολογιούχων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για την εξόφληση κεφαλαίου, και τυχόν τόκων, κατόπιν Ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας.
4.    Στα συμβατικά έγγραφα της τιτλοποίησης απαιτήσεων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, όρος, σύμφωνα με τον οποίο η εξόφληση μέρους των απαιτήσεων της περίπτωσης β' της παρ. 3 και το σύνολο των απαιτήσεων της περίπτωσης η' της παρ. 3, αναβάλλεται υποχρεωτικά σε περίπτωση κατά την οποία το σύνολο των πραγματοποιηθεισών καθαρών εισπράξεων από την έναρξη της διαχείρισης των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων υπολείπεται του προυπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο του διαχειριστή, το οποίο ελήφθη υπόψη κατά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Ειδικότερα: α) Εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σύμβαση διαχείρισης, το σύνολο των πραγματοποιηθεισών καθαρών εισπράξεων από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%), ή μεγαλύτερο, των προϋπολογισθεισών καθαρών εισπράξεων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο επιχειρηματικό σχέδιο του διαχειριστή και τη σύμβαση διαχείρισης που έχουν υποβληθεί στον εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης (ΕΟΠΑ) και ελήφθησαν υπόψη για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του άρθρου 11 του παρόντος, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του είκοσι τοις εκατό (20%) της αμοιβής του διαχειριστή. Η καταβολή του ως άνω ποσοστού υπολειπόμενου ποσού αμοιβής πραγματοποιείται είτε κατά την ημερομηνία ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, είτε κατά την ημερομηνία κατά την οποία αποκαθίσταται ολοσχερώς η σχέση μεταξύ πραγματοποιηθεισών και προϋπολογισθεισών καθαρών εισπράξεων. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 12, αναβάλλεται η καταβολή της αμοιβής του διαχειριστή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
β) Εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, το σύνολο των πραγματοποιηθεισών καθαρών εισπράξεων από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%) ή περισσότερο των προϋπολογισθεισών καθαρών εισπράξεων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο επιχειρηματικό σχέδιο του διαχειριστή και την σύμβαση διαχείρισης που έχουν υποβληθεί στον ΕΟΠΑ, και ελήφθησαν υπόψη για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του άρθρου 11, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του είκοσι τοις εκατό (20%) του τόκου. Η αναβληθείσα καταβολή εξοφλείται είτε κατά την ημερομηνία ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, είτε κατά την επόμενη καθορισμένη ημερομηνία καταβολής τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, και εφόσον έχει αποκατασταθεί ολοσχερώς η σχέση μεταξύ πραγματοποιηθεισών και προϋπολογισθεισών καθαρών εισπράξεων.
Συμβατικά δύναται να προβλέπονται ποσοστά χαμηλότερης απόκλισης από τα οριζόμενα στις ανωτέρω α' και β' περιπτώσεις. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται μετά την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος της εγγύησης.
5.    Για τη διάρθρωση της δομής της τιτλοποίησης απαιτήσεων, καθώς επίσης για την πιστοληπτική αξιολόγησή της από τον ΕΟΠΑ, λαμβάνονται υπόψη κατ' ελάχιστον οι ακόλουθες παράμετροι:
α) οι προσδοκώμενες χρηματοροές και οι χρόνοι καταβολής τους,
β) οι τυχόν εισπράξεις ή καταβολές εκ συμβάσεων αντιστάθμισης,
γ) οι αμοιβές διαχείρισης,
δ) οι συμβατικές υποχρεώσεις καταβολών από τους εκδοθέντες τίτλους,
ε) η προμήθεια για την παροχή εγγύησης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος,
στ) κάθε άλλη υποχρέωση βαρύνουσα τη συνήθη επιχειρηματική δραστηριότητα των
εμπλεκομένων στη δομή της τιτλοποίησης απαιτήσεων,
ζ) η τιμή πάχους (thickness of the tranche) των ομολογιών χαμηλής ή και τυχόν μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας.




Άρθρο 4
Επενδυτικοί περιορισμοί
Το Ελληνικό Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι φορείς που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α' 143), όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένων και εταιριών που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο, δεν δύναται να αποκτούν με επαχθή αιτία ομολογίες χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ή μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, οι οποίες εκδίδονται στο πλαίσιο τιτλοποίησης απαιτήσεων για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση ή έχει χορηγηθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 5
Διαχείριση των τιτλοποιηθεισώυ απαιτήσεων
1.    Η διαχείριση των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων ανατίθεται υποχρεωτικά σε διαχειριστή, ο οποίος κατά τον χρόνο θέσεως σε ισχύ της εγγύησης δεν ελέγχεται από τον μεταβιβάζοντα κατά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 10 (ανεξάρτητος διαχειριστής).
2.    Για τον ορισμό τυχόν νέου διαχειριστή, μετά την πώληση των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σύμφωνα με τους όρους των εγγράφων της τιτλοποίησης, απαιτείται βεβαίωση του ΕΟΠΑ ότι η αντικατάσταση του διαχειριστή δεν επιφέρει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του άρθρου 11.

Άρθρο 6
Παροχή Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου
1.    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παρέχει εγγύηση (η «πράξη παροχής εγγύησης»), μετά από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 96 του ν. 4549/2018 (Α' 105), όπως ισχύει, προς τους ομολογιούχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και υπέρ του αποκτώντος, για τιτλοποιημένες απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Η εγγύηση τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή, μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 10, της σύμβασης εγγύησης σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Γ', το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος νόμου (η «σύμβαση εγγύησης»). Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ' εφαρμογή του παρόντος νόμου ανέρχεται σε δώδεκα δισεκατομμύρια (12.000.000.000) ευρώ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ως άνω ποσό δύναται να αυξάνεται για το μέλλον.
2.    Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου συνίσταται στην ανάληψη υποχρέωσης πληρωμής των υποχρεώσεων του αποκτώντος για την ολοσχερή εξόφληση απαιτήσεων από ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων για όλη τη διάρκεια των τίτλων. Η εξόφληση των απαιτήσεων διενεργείται κατά τόκους ή/και κεφάλαιο, αναλόγως της δομής και των συμβατικών όρων κάθε ομολογίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
3.    Το αίτημα για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου υποβάλλεται αποκλειστικά εντός χρονικής περιόδου δεκαοχτώ (18) μηνών από την 10.10,2019, ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης C (2019) 7309 Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί του προγράμματος παροχής εγγυήσεων του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να παρατείνεται η περίοδος παροχής εγγύησης, καθώς επίσης να τροποποιούνται για το μέλλον οι όροι παροχής αυτής.
4.    Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι ρητή, ανέκκλητη, ανεπιφύλακτη και σε πρώτη ζήτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 213, 214 και 215 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ως εάν το Ελληνικό Δημόσιο ήταν πρωτοφειλέτης, διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και ερμηνεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις της από 10.10.2019 C (2019) 7309 Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και του πρωτογενούς, παραγώγου και επικουρικού ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων.
5.    Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χορηγείται έως την καθορισμένη λήξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ή την πλήρη εξόφλησή τους.
6.    Στην απόφαση της παρ. 1 αναφέρεται το ακριβές ποσό της εγγύησης, ο χρόνος διάρκειάς της, η καταβλητέα στο Ελληνικό Δημόσιο προμήθεια ασφαλείας και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εγγύηση παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 15.

Άρθρο 7
Καθορισμός και καταβολή προμήθειας ασφαλείας
1.    Επιβάλλεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ως εγγυητή, προμήθεια ασφαλείας. Η προμήθεια ασφαλείας καταβάλλεται από την ημερομηνία παροχής της εγγύησης και καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής, υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε ανεξόφλητου εγγυημένου υπολοίπου ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Η προμήθεια ασφαλείας υπολογίζεται και καταβάλλεται στην αρχή κάθε εκτοκιστικής περιόδου.
2.    Το ύψος της προμήθειας καθορίζεται με την πράξη παροχής της εγγύησης σύμφωνα με το Παράρτημα Β' και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ενότητα 3.2 της από 10.10.2019 C (2019) 7309 Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Άρθρο 8
Όροι και προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου
Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου του παρόντος νόμου, οι όροι και οι προϋποθέσεις που διέπουν τις ομολογίες και τα συμβατικά έγγραφα της τιτλοποίησης απαιτήσεων πρέπει να προβλέπουν ότι:
α) Η υπερημερία του αποκτώντος ως προς την καταβολή του τόκου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και η κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη της σχετικής υποχρέωσης δεν επιφέρουν το πρόωρο ληξιπρόθεσμο των υποχρεώσεων του αποκτώντος.
β) Δεν επιτρέπεται χωρίς την προηγούμενη ρητή συναίνεση του Υπουργού Οικονομικών: αα) η μεταβολή της ονομαστικής αξίας ή της τιμής εξόφλησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
ββ) η αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ή του επιτοκίου των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, εφόσον η καταβολή τόκου στις τελευταίες προηγείται της αποπληρωμής του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας,
γγ) η τροποποίηση του χρόνου λήξης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, δδ) η τροποποίηση των όρων που προβλέπουν τα γεγονότα από την επέλευση των οποίων εξαρτάται το δικαίωμα των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να ζητήσουν, είτε την πρόωρη εξόφληση των τίτλων τους, είτε τη διαφοροποίηση στη σειρά προτεραιότητας κατά την πληρωμή των υποχρεώσεων του αποκτώντος,
εε) η τροποποίηση των όρων των ομολογιών και των συμβατικών εγγράφων της τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας,
στστ) οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων που διέπουν τις ομολογίες και των λοιπών συμβατικών εγγράφων της τιτλοποίησης απαιτήσεων που ρυθμίζουν το ζήτημα της κατάπτωσης της εγγύησης,
γ) Τα στοιχεία ως προς τις χρηματοροές από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοπο υμένων απαιτήσεων αποστέλονται ηλεκτρονικά στον ανεξάρτητο επόπτη (Monitoring Trustee).
δ) Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του αποκτώντος, σε κάθε περίπτωση εκ μέρους του ικανοποίησης των κατόχων ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, εν όλω ή εν μέρει, υποκαθιστάμενο πλήρως στα δικαιώματα αυτών σύμφωνα με τους όρους της τιτλοποίησης απαιτήσεων.
ε) Ο αποκτών, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης και πληρωμής ποσού από το Ελληνικό Δημόσιο βάσει της εγγύησης, αποδέχεται και αναγνωρίζει ρητά και ανεπιφύλακτα ως έγκυρη και ισχυρή κάθε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου πληρωμή ποσού βάσει της εγγύησης και παραιτείται από κάθε τυχόν δικαίωμά του να αμφισβητήσει την πληρωμή αυτή.
στ) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 3156/2003, ο αποκτών βαρύνεται με την άμεση καταβολή οποιωνδήποτε φόρων, τελών, εισφορών, δικαιωμάτων ή επιβαρύνσεων οποιοσδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, καθώς και των οποιωνδήποτε εξόδων που προβλέπονται σε σχέση με την παρασχεθείσα εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.


Άρθρο 9
Διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων για την παροχή της εγγύησης του
Ελληνικού Δημοσίου
1.    Για την υποβολή αιτήματος παροχής εγγύησης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, πιστωτικό ίδρυμα που είναι ή προτίθεται να καταστεί μεταβιβάζων σε τιτλοποίηση απαιτήσεων του παρόντος νόμου, ή ο αποκτών, μπορεί να αιτείται στο Υπουργείο Οικονομικών την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6, υπέρ του αποκτώντος προς τους κατόχους ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση κοινής τιτλοποίησης απαιτήσεων από περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα το αίτημα υποβάλλεται από κοινού.
2.    Το αίτημα παροχής εγγύησης υποβάλλεται στη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία εντός πέντε (5) ημερών διενεργεί έλεγχο πληρότητας σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους, και το διαβιβάζει αμελλητί στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων του άρθρου 17.
3.    Το αίτημα παροχής συμπληρώνεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Α', το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος νόμου και συνοδεύεται, με ποινή απαραδέκτου, από τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Τα ακριβή στοιχεία του μεταβιβάζοντος ή/και αποκτώντας (επωνυμία, έδρα, διευθυντές, ή μέλη διοικητικού οργάνου, αριθμός καταχώρισης στα οικεία εμπορικά μητρώα της έδρας του, στοιχεία επικοινωνίας).
β) Προ-αξιολόγηση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολογιών υψηλής εξοφλητίκής προτεραιότητας με την κατώτατη αποδεκτή βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης την προβλεπόμενη στο άρθρο 11.
γ) Ενημερωτικό δελτίο, εφόσον συντρέχει, ή πληροφοριακό φυλλάδιο με στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την σκοπούμενη τιτλοποίηση απαιτήσεων και τα αδρά μεγέθη της κάθε σειράς ομολογιών,
δ) Τον μοναδικό αριθμό ISIN των ομολογιών υψηλής εξοφλητίκής προτεραιότητας, εφόσον συντρέχει, άλλως στοιχεία ταυτοποίησης του τίτλου.
ε) Σχέδιο των όρων έκδοσης των ομολογιών υψηλής εξοφλητίκής διαβάθμισης, οι οποίοι συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
στ) Σχέδιο της σύμβασης μεταβίβασης από τον μεταβιβάζοντα στον αποκτώντα των απαιτήσεων που πρόκειται να τιτλοποιηθούν, σύμφωνα με το Παράρτημα Γ2, στην οποία περιλαμβάνεται όρος για υποχρέωση αντικατάστασης των τυχόν εγγυημένων απαιτήσεων, με απαιτήσεις που δεν φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εντός εξήντα (60) ημερών από τη διαπίστωση της συμπερίληψής τους στο χαρτοφυλάκιο.
ζ) Σύμβαση ανάθεσης από τον μεταβιβάζοντα προς ΕΟΠΑ του έργου της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητίκής προτεραιότητας.
η) Υπολογισμό του κόστους της εγγύησης για τη συνολική ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητίκής προτεραιότητας, σύμφωνα με το παράρτημα Β', το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος νόμου και με τη χρήση ιστορικών τιμών εντός του τελευταίου πενθήμερου πριν από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.
θ) Επιστολή δέσμευσης, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του μεταβιβάζοντος και του αποκτώντος, με την οποία αναλαμβάνεται η υποχρέωση για άμεση προηγούμενη ενημέρωση του Υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση τροποποίησης των όρων που διέπουντις ομολογίες υψηλής εξοφλητίκής προτεραιότητας.
ι) Σχέδιο σύμβασης ανάθεσης της διαχείρισης των τιτλοποιούμενών απαιτήσεων σύμφωνα με το άρθρο 5, η οποία περιλαμβάνει ρητά τους όρους των άρθρων 3 και 12 του παρόντος, καθώς επίσης την υποχρέωση του αποκτώντος να κινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του διαχειριστή, κατόπιν αιτήματος του εγγυητή.
ια) Γνώμη ορκωτού ελεγκτή για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων λογιστικής αποαναγνώρισης των τιτλοποιού μενών απαιτήσεων στις οικονομικές καταστάσεις του μεταβιβάζοντος.
ιβ) Δήλωση του αποκτώντος περί αποδοχής των όρων της εγγύησης του παρόντος νόμου.
4.    Το υποβαλλόμενο αίτημα γίνεται αποδεκτό εφόσον:
α) Υποβληθεί έως τις 10.4.2021, ή μέχρι την απώτερη ημερομηνία, η οποία τυχόν θα οριστεί μελλοντικά ως καταληκτική για την υποβολή αιτημάτων παροχής εγγύησης στο πλαίσιο του παρόντος νόμου.
β) Έχει συμπληρωθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Α'.
γ) Συνοδεύεται από το σύνολο των εγγράφων της παρ. 3 προσηκόντως υπογεγραμμένο από τους νόμιμους εκπροσώπους του μεταβιβάζοντος και του αποκτώντος, οι οποίοι βεβαιώνουν την πληρότητα και ακρίβεια των υποβαλλομένων συνοδευτικών εγγράφων.
5.    Τα αιτήματα που πληρούν σωρευτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανωτέρω παραγράφων ικανοποιούνται κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας βάσει του χρόνου υποβολής τους.
6.    Εφόσον η χορηγηθείσα εγγύηση δεν τεθεί σε ισχύ το αργότερο εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, η απόφαση αυτοδικαίως παύει να ισχύει για το μέλλον και το ποσό της εγγύησης αποδεσμεύεται και καθίσταται εκ νέου διαθέσιμο προς παροχή κατά τη διαδικασία του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη και δεν μπορεί να υποβληθεί νέο αίτημα για την ίδια τιτλοποίηση απαιτήσεων πριν την πάροδο έξι (6) μηνών. Η οφειλόμενη προμήθεια για το διάστημα αυτό καταβάλλεται και δεν επιστρέφεται.
7.    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να καθορίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος.
Άρθρο 10
Θέση σε ισχύ της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου
1.    Η παρασχεθείσα εγγύηση τίθεται σε ισχύ κατά τον χρόνο πλήρωσης των ακόλουθων σωρευτικών προϋποθέσεων:
α) έχει προηγηθεί η μεταβίβαση μέσω πώλησης σε ιδιώτες επενδυτές, έναντι θετικής αξίας (positive value), τουλάχιστον του πενήντα τοις εκατό πλέον μίας (50% +1) των εκδοθεισών ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας,
β) έχει προηγηθεί η μεταβίβαση μέσω πώλησης σε ιδιώτες επενδυτές σε θετική τιμή (positive price) ικανού αριθμού ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και, εφόσον έχουν εκδοθεί, ικανού αριθμού ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας, για την λογιστική αποαναγνώριση (derecognition) των τιτλοποιημένων απαιτήσεων στις οικονομικές καταστάσεις του μεταβιβάζοντος και του ομίλου του, σε ενοποιημένη βάση, σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά το χρόνο της τιτλοποίησης απαιτήσεων Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς,
γ) οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν λάβει την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμίδα αξιολόγησης από ΕΟΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 11 και δ) η διαχείριση των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων της τιτλοποίησης απαιτήσεων έχει ανατεθεί σε διαχειριστή, ο οποίος δεν ελέγχεται από τον μεταβιβάζοντα (ανεξάρτητος διαχειριστής).
2.    Για την επιβεβαίωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων της παρ. 1 υποβάλλεται δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του μεταβιβάζοντος, που υπέχει θέση υπευθύνου δηλώσεως, συνοδευόμενη από:
α) γνωμοδότηση νομικού συμβούλου του μεταβιβάζοντος, ότι επήλθε η μεταβίβαση των ομολογιών σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α' και β' της παρ. 1, β) βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή ότι επήλθε η λογιστική αποαναγνώριση σύμφωνα με την περίπτωση β' της παρ. 1,
γ) βεβαίωση του ΕΟΠΑ ότι οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν λάβει κατ' ελάχιστον την απαιτούμενη βαθμίδα αξιολόγησης που προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 11,
δ) βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή ότι η διαχείριση των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων της τιτλοποίησης απαιτήσεων έχει ανατεθεί σε διαχειριστή, ο οποίος δεν ελέγχεται από τον μεταβιβάζοντα κατά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 10 (ανεξάρτητος διαχειριστής), ε) πίνακα απεικόνισης των προϋπολογισθεισών χρηματοροών της τιτλοποίησης σύμφωνα με το Παράρτημα Δ' του παρόντος και
στ) αντίγραφα των οριστικών υπογεγραμμένων συμβάσεων, σχέδια των οποίων προβλέπονται στις περιπτώσεις ε', σι', ι' της παρ. 3 του άρθρου 9.
3.    Για τη θέση της παρασχεθείσας εγγύησης σε ισχύ, η ανωτέρω δήλωση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά υποβάλλεται στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων του άρθρου 17,


Άρθρο 11
Πιστοληπτική Αξιολόγηση Ομολογιών Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας
1.    Για την έναρξη ισχύος της εγγύησης του παρόντος νόμου, οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πρέπει προηγουμένως να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL ή υψηλότερη, από ΕΟΠΑ αναγνωρισμένο, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της εγγύησης, σε οικείο μητρώο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
2.    Τυχόν δεύτερη αξιολόγηση διενεργείται από ΕΟΠΑ που έχει καταχωρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν δύναται να υπολείπεται της κατηγορίας ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL,
3.    Για την αξιολόγηση των παρ. 1 και 2 του παρόντος λαμβάνεται υπόψη το κόστος προμήθειας της εγγύησης του παρόντος νόμου, χωρίς την ωφέλεια εξ αυτής. Για τους σκοπούς του υπολογισμού του κόστους προμήθειας της εγγύησης λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αξιολόγηση.
4.    Κατά την αξιολόγηση που διενεργείται για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ο ΕΟΠΑ δύναται να λαμβάνει υπόψη τις εκτιμώμενες συνέργειες από την επιλογή συγκεκριμένου διαχειριστή.
5.    Ο ΕΟΠΑ λαμβάνει ενημέρωση τουλάχιστον ως προς τα ακόλουθα:
α) τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, που αφορούν στην επιλογή του διαχειριστή, όπως: αα) οι προηγούμενες αποδόσεις επιχειρηματικής δράσης του διαχειριστή στην Ελλάδα, ββ) τα διευθυντικά στελέχη του διαχειριστή που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη τιτλοποίηση (management team),
γγ) η δομή της αμοιβής του διαχειριστή,
β) τις πληροφορίες ανά δανειακή σύμβαση των τιτλοποιημένων απαιτήσεων,
γ) την οργανωτική και λειτουργική δομή του αποκτώντας, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων,
δ) τον τρόπο υπολογισμού της προμήθειας για την εγγύηση του παρόντος νόμου, προκειμένου να υπολογιστεί αυτή στο μοντέλο χρηματοροών της τιτλοποίησης απαιτήσεων.
Όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υπολογισμοί διενεργούνται επί τη βάσει συντηρητικών παραδοχών (prudent basis).


Άρθρο 12
Αντικατάσταση του διαχειριστή τιτλοποιημενών απαιτήσεων
1.    0 διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%), του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο ελήφθη υπόψη από τον ΕΟΠΑ για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα.
2.    Η διαδικασία της ταχείας και αποτελεσματικής αντικατάστασης του διαχειριστή, καθώς και ότι ο διαχειριστής δεν έχει στην περίπτωση αυτή ουδεμία αξίωση αποζημίωσης ή άλλη με αφορμή την αντικατάστασή του, πρέπει να προβλέπονται συμβατικά. Ο νέος διαχειριστής δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον προηγούμενο διαχειριστή. Ο αντικατασταθείς διαχειριστής έχει υποχρέωση να συνεργάζεται καλόπιστα με τον νέο διαχειριστή, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ανάληψη από τον νέο διαχειριστή των καθηκόντων του.


Άρθρο 13
Κατάπτωση της εγγύησης
1.    Μετά την παρέλευση πενήντα (50) ημερών από την μη πληρωμή οποιοσδήποτε υποχρέωσης του αποκτώντος που απορρέει από τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, οι ομολογιούχοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας κοινοποιούν, δια του εκπροσώπου τους, στον εγγυητή αίτημα πληρωμής των οφειλόμενων ποσών (αίτημα κατάπτωσης). Το αίτημα δεν δόναται να υποβληθεί μετά την παρέλευση εννέα (9) μηνών από την συμπλήρωση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου.
2.    Το αίτημα κατάπτωσης υποβάλλεται στη Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
3.    Εντός τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος κατάπτωσης από τον εγγυητή, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει τα οφειλόμενα στους ομολογιούχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ποσά, σύμφωνα με τους όρους των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που διαλαμβάνονται στα συμβατικά έγγραφα της τιτλοποίησης απαιτήσεων. Το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται σε όλα τα δικαιώματα των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και έχει το δικαίωμα να εισπράξει τα καταβληθέντα στους ομολογιούχους ποσά, μαζί με τους νόμιμους τόκους και έξοδα είσπραξης από τον αποκτώντα, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος, σε εφαρμογή της από 10.10.2019 C(2019) 7309 Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Άρθρο 14
Ενημέρωση Ελληνικού Δημοσίου
1.    Ο διαχειριστής των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων υποχρεούται να υποβάλει προς την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων του άρθρου 17 τις προβλεπόμενες στα πρότυπα ESMA αναφορές διαχειριστή (Servicing Reports) σε μηνιαία βάση.
2.    Για τους σκοπούς παρακολούθησης των χρηματοροών της τιτλοποίησης απαιτήσεων ο διαχειριστής, ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων και ο μεταβιβάζων κοινοποιούν άμεσα όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν την τιτλοποίηση απαιτήσεων στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων.
3.    Για τους σκοπούς παρακολούθησης των χρηματοροών των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων, ο διαχειριστής αποστέλλει σε μηνιαία βάση και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών μετά τη λήξη κάθε περιόδου προς την Τράπεζα της Ελλάδος ειδικά προσαρμοσμένη αναφορά, η οποία διαβιβάζεται εν συνεχεία προς την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων, Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να καθορίζονται και να εξειδικεύονται τα στοιχεία, ο τρόπος, η συχνότητα, οι ημερομηνίες υποβολής και αναφοράς, καθώς και το είδος της απαιτούμενης πληροφόρησης της παρούσας και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες απαραίτητες για τους σκοπούς της παρούσας ή του Παραρτήματος Δ'.
4.    Ο διαχειριστής, ο διαχειριστής πληρωμών και ο πληρεξούσιος καταβολών αποστέλλει στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων ηλεκτρονικά, ανά τιτλοποίηση απαιτήσεων, αναφορά σχετικά με τις καταβολές και την εξόφληση των υποχρεώσεων από τα έγγραφα της τιτλοποίησης απαιτήσεων. Οι ανωτέρω υποχρεούνται να ενημερώνουν αμελλητί την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων για κάθε γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την εμπρόθεσμη εξέλιξη των προβλεπόμενων χρηματοροών.
5.    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων δύναται να καθορίζεται και να εξειδικεύεται κάθε αναγκαίο στοιχείο, υποχρέωση και λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παρ. 1, 2 και 4 του παρόντος.


Άρθρο 15
Απαλλαγή του Ελληνικού Δημοσίου - Πρόωρη Λήξη της εγγύησης
1.    Η παρασχεθείσα εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παύει να ισχύει όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις τιτλοποίησης απαιτήσεων τροποποιηθούν κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ή με την από 10.10.2019 C (2019) 7309 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2.    Οι ομολογιούχοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας μπορούν, σύμφωνα με τους όρους των εγγράφων της τιτλοποίησης απαιτήσεων, να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή τη διακοπή της εγγύησης. Αν ομολογιούχος υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι ο μεταβιβάζων, για την πρόωρη λήξη της εγγύησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εποπτικής αρχής.


Άρθρο 16
Ανεξάρτητος Επόπτης
1.    Η συμμόρφωση με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, και ιδίως η διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από τον ΕΟΠΑ, αποτελούν αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης από ανεξάρτητο επόπτη (monitoring trustee). Ως ανεξάρτητος επόπτης ορίζεται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο με επαρκή εχέγγυα τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας για ανάληψη της εν λόγω αρμοδιότητας.
2.    Ο ανεξάρτητος επόπτης διαθέτει ακώλυτη πρόσβαση σε κάθε στοιχείο και πληροφορία που τηρείται από τον εγγυητή και τους εμπλεκόμενους φορείς της τιτλοποίησης απαιτήσεων, ή από τυχόν τρίτους για λογαριασμό τους, στο πλαίσιο άσκησης της δραστηριότητάς τους κατ' εφαρμογή του παρόντος νόμου, προκειμένου να δύναται να ασκήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα εποπτικά του καθήκοντα.


Άρθρο 17
Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου
1.    Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του παρόντος νόμου, η οποία έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) εξετάζει κάθε αίτημα παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο της διαβιβάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις την παρ. 2 του άρθρου 9, για να διαπιστώσει εάν πληρούνται οιπροβλεπόμενες προϋποθέσεις παροχής εγγύησης,
β) μελετά και επεξεργάζεται τα περιοδικώς και εκτάκτως υποβαλλόμενα οικονομικά στοιχεία του διαχειριστή, του αποκτώντος και τυχόν λοιπών φορέων της δομής της τιτλοποίησης απαιτήσεων, και, εν γένει, κάθε στοιχείο για το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει γνώση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14, με στόχο να διαπιστώσει την ενδεχόμενη καθυστέρηση των εν γένει προβλεπόμενων καταβολών ή την ενδεχόμενη κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και ενημερώνει σχετικά τον Υπουργό Οικονομικών,
γ) μελετά ειδικά προβλήματα που ανακύπτουν και συνδέονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου του παρόντος νόμου και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους, δ) σταθμίζει το μέγεθος του αναλαμβανόμενου από το Ελληνικό Δημόσιο κινδύνου από την παροχή της εγγύησης του παρόντος νόμου και την επίδρασή του στη διαμόρφωση του δημοσίου χρέους και εισηγείται σχετικώς,
ε) εισηγείται εγγράφως προς την Επιτροπή του άρθρου 97 του ν. 4549/2018 (Α' 105) για την παροχή ή μη της σχετικής σύμφωνης γνώμης της τελευταίας για την παροχή της εγγύησης, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 και την παρ. 2 του άρθρου 9 του παρόντος,
στ) εισηγείται εγγράφως προς την Επιτροπή του άρθρου 97 του ν. 4549/2018 για την παροχή ή μη της σχετικής σύμφωνης γνώμης της τελευταίας για τη θέση σε ισχύ της εγγύησης, εντός δύο (2) ημερών από την παραλαβή της δήλωσης του άρθρου 10 του παρόντος,
ζ) εισηγείται εγγράφως προς τον Υπουργό Οικονομικών επί θεμάτων που άπτονται της εφαρμογής του παρόντος νόμου συναφώς προς τις αρμοδιότητές της.
2.    Η Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με Πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου
Χρέους και μέλη: α) τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, β) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, γ) δύο (2) εκπροσώπους προερχόμενους από την Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη συνδρομή σε εποπτικά και ρυθμιστικά θέματα τιτλοποιήσεων και ελέγχων, δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και ε) έναν (1) εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και τους αναπληρωτές τους.
3.    Οι πληροφορίες από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων είναι απόλυτα εμπιστευτικές, διαβαθμίζονται και κοινοποιούνται με οποιαδήποτε μορφή μόνο με απόφαση του Προέδρου της. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος συνεργάζονται με την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων και διεκπεραιώνουν κάθε σχετικό αίτημα για παροχή πληροφοριών ή τεκμηρίωση κατ' απόλυτη προτεραιότητα.
4.    Η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών μεριμνά για την προώθηση χωρίς υπαίτια καθυστέρηση των αιτημάτων παροχής εγγύησης του παρόντος νόμου προς την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων. Η Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων του ίδιου Υπουργείου μεριμνά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης της υπουργικής απόφασης παροχής εγγύησης.
5.    Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων μπορεί να ανατίθεται απευθείας με σύμβαση έργου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) για εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και της εφαρμογής του παρόντος νόμου. Η τυχόν δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.
6.    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης της διοικητικής υποστήριξης της Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων, η διοικητική συνεργασία για την αποδοχή, επεξεργασία και προώθηση των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου προς την Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Ά


ρθρο 18
Ειδικά θέματα
α) Οι εγγυήσεις που παρέχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου εξαιρούνται από το ανώτατο όριο εγγυήσεων, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 104 του ν. 4549/2018 (Α' 105).
β) Στην περίπτωση α' της παρ. 1 του άρθρου 126 του ν. 4270/2014 (Α' 143) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «καθώς και οι εγγυήσεις του νόμου για την παροχή εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων (ΗΡΑΚΛΗΣ)».

Άρθρο 19
Παραρτήματα
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος τα παραρτήματα A, Β, Γ (Π και Γ2) και Δ.

Άρθρο 20
Έναρξη ισχύος
Η έναρξη ισχύος του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Υπόδειγμα αιτήματος παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ του Αποκτώντος προς τους κατόχους ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων του παρόντος νόμου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Μέθοδος υπολογισμού του ύψους της προμήθειας για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ: Σχέδιο Πράξης Παροχής Εγγύησης (Γ1) και Σχέδιο Σύμβασης Εγγύησης στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα (Γ2).
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ; Πίνακας απεικόνισης των προϋπολογισθεισών χρηματοροών της τιτλοποίησης απαιτήσεων.



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Υπόδειγμα αιτήματος παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ του Αποκτώντος προς τους κατόχους ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων του παρόντος νόμου
Επωνυμία Μεταβιβάζοντος
[.·.]
Επωνυμία Αποκτώντος
[··]
Προς
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής
Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής
Υπόψη Διευθυντή
Νίκης 5-7,101 80 Αθήνα
Κοιν:
Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής
Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων Υπόψη Διευθυντή
Πανεπιστημίου 37, 101 65 Αθήνα
Αθήνα,   
Θέμα: Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων με την επωνυμία «Ηρακλής»
Σε συνέχεια της από [ΗΗ/Μ/ΕΤΟΣ] απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας
[    ] (Μεταβιβάζων) για την τιτλοποίηση απαιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.
3156/2003 μέσω της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία [    ] (Αποκτών) που
δύναται να λάβουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις του
ν.[     /2019] (νόμος για το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ) σας υποβάλλουμε σχετικό αίτημα
συμμετοχής.
Το αίτημα αφορά στην παροχή εγγύησης για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας € [    .] (συμπληρώνεται αριθμητικώς και ολογράφως).
Αποστέλλουμε συμπληρωμένη την αίτηση με τα συνημμένα δικαιολογητικά του άρθρου 9 του ν... [..../2019] (νόμος για το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ»), την ακρίβεια και πληρότητα των οποίων βεβαιώνουμε.
Ο Αποκτών (όπου απαιτείται)
(όνομα και υπογραφή νομίμων εκπροσώπων ) 


1.

Στοιχεία Μεταβιβάζοντος ή/και Αποκτώντος (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση α')

2.

(Προ-) αξιολόγηση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση β )

3.

α) Ενημερωτικό Δελτίο (όπου απαιτείται), (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση γ'), ή

β) Πληροφοριακό Φυλλάδιο (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση γ')

4.

α) IS1N (όπου απαιτείται), (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση δ'), ή

β) Στοιχεία ταυτοποίησης τίτλου (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση δ')

5,

Σχέδιο όρων έκδοσης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση ε')

6.

Σχέδιο σύμβασης μεταβίβασης από τον μεταβιβάζοντα στον αποκτώντα των απαιτήσεων που πρόκειται να τιτλοποιηθούν (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση στ')

7.

Σύμβαση ανάθεσης του μεταβιβάζοντος προς ΕΟΠΑ του έργου της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση ζ')

8.

Υπολογισμός του κόστους της εγγύησης για τη συνολική ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση η')

9.

Επιστολή δέσμευσης υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του μεταβιβάζοντας και του αποκτώντος (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση Θ')

10.

Σχέδιο σύμβασης ανάθεσης της διαχείρισης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση ι')

11.

Γνώμη ορκωτού ελεγκτή για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων λογιστικής αποαναγνώρισης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση ια')

12.

Δήλωση του αποκτώντος περί αποδοχής των όρων της εγγύησης του ν..... /2019

(Πρόγραμμα Ηρακλής) (άρθρο 9 παρ. 2 περίπτωση ιβ')




Συνημμένα: [... ] (αριθμός εγγράφων)



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ
(1)    Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει αποζημίωση (η «Προμήθεια») η οποία θα αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που αναλαμβάνει ως Εγγυητής και θα είναι συνάρτηση των ημερομηνιακών λήξεων των Ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Η Προμήθεια θα υπολογίζεται ως ακολούθως:
Προμήθεια = Προμήθεια προ Προσαρμογής Επι Προσαρμοσμένο Αναλογικό Συντελεστή Επιτοκιακών Περιθωρίων
Όπου:
Προμήθεια προ Προσαρμογής = Βασική προμήθεια + Προσαύξηση
Προσαρμοσμένος Αναλογικός Συντελεστής Προσαρμογής Επιτοκιακών Περιθωρίων
= 1 - Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων επί Συνολικό Μέσο Όρο Αξιολόγησης
(2)    Η Προμήθεια προ Προσαρμογής υπολογίζεται ως ακολούθως:
(α) Ως βάση υπολογισμού προτείνεται η τιμή των συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swap - CDS) της Ελληνικής Δημοκρατίας («Δείκτης Αναφοράς»). Για τον υπολογισμό του Δείκτη Αναφοράς λαμβάνεται υπόψη ο διμηνιαίος μέσος όρος των μέσων τιμών (mid prices) των εν λόγω συμβάσεων όπως εμφανίζονται με τιμή κλεισίματος στην οθόνη Bloomberg. Ο υπολογισμός του μέσου αυτού όρου αναφέρεται σε χρονική διάρκεια δύο μηνών πριν την υποβολή του σχετικού αιτήματος για υπαγωγή στην Εγγύηση από Πιστωτικό Ίδρυμα.
(β) Η Βασική Προμήθεια είναι συνάρτηση του κατάλληλου Δείκτη Αναφοράς και υπολογίζεται ως ακολούθως:
(ί)    για τα    έτη 1, 2 και 3, ο Δείκτης Αναφοράς 3-ετίας (CDS 3γ),
(ϋ)    για τα    έτη 4 και 5, ο Δείκτης Αναφοράς 5-ετίας (CDS    5y),
(iii)    για τα    έτη 6 και 7, ο Δείκτης Αναφοράς 7-ετίας (CDS    7y),
(ίν)    έπειτα, ο Δείκτης Αναφοράς 10-ετίας (CDS 10y),
(γ) Η Προσαύξηση υπολογίζεται ως ακολούθως:
(i) για τα έτη 4 και 5, αν η σειρά ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας δεν έχει αποπληρωθεί ολοσχερώς έως το τέλος του έτους 3, η προσαύξηση αντιστοιχεί στην κάλυψη της διαφοράς των καταβολών ως συνέπεια της εκ των υστέρων εφαρμογής του δείκτη αναφοράς CDS 5ετίας σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς CDS 3ετίας που είχε εφαρμοστεί κατά τα έτη 1 έως 3.
(ϋ) για τα έτη 6 και 7, αν η σειρά ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας δεν έχει αποπληρωθεί ολοσχερώς έως το τέλος του έτους 5, η προσαύξηση αντιστοιχεί στην κάλυψη της διαφοράς των καταβολών ως συνέπεια της εκ των υστέρων εφαρμογής του δείκτη αναφοράς CDS 7ετίας σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς CDS 5ετίας που είχε εφαρμοστεί κατά τα έτη 1 έως 5.
(ίϋ) για τα έτη 8, 9 και 10, αν η σειρά ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας δεν έχει αποπληρωθεί ολοσχερώς έως το τέλος του έτους 7, η προσαύξηση αντιστοιχεί στην κάλυψη της διαφοράς των καταβολών ως συνέπεια της εκ των υστέρων εφαρμογής του δείκτη αναφοράς CDS ΙΟετίας σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς CDS 7ετίας που είχε εφαρμοστεί κατά τα έτη 1 έως 7.
(δ) Οι υπολογισμοί υπό (γ) γίνονται επί τη βάσει των ακόλουθων παραδοχών:
(ί) προεξοφλητικό επιτόκιο 4%,
(Η) γραμμική αποπληρωμή της σειράς ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ώστε να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς μετά το 10° έτος .
(3)    Η Προμήθεια προ Προσαρμογής, διαμορφώνεται περαιτέρω από έναν
«Προσαρμοσμένο Αναλογικό Συντελεστή Επιτοκιακών Περιθωρίων». Αυτός ο συντελεστής λαμβάνει υπόψη τη διαφορά της αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και του μέσου όρου αξιολογήσεων του Δείκτη Αναφοράς . Αυτός ο Προσαρμοσμένος Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων προκύπτει ως ακολούθως:
(α) Για τον αρχικό Αναλογικό Συντελεστή Επιτοκιακών Περιθωρίων, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της αναλογίας της ελάχιστης αποδεκτής απόδοσης («ΕΑΑ») δύο αντιπροσωπευτικών δεικτών  του Bloomberg, όπου ο ένας συμπεριλαμβάνει εταιρείες με αξιολόγηση στο εύρος ΒΒ και ο άλλος εταιρείες με αξιολόγηση στο εύρος Β, μείον το 5-ετές συμβόλαιο ανταλλαγής επιτοκίων σε Ευρώ («Swap Rate") (5-year Euro swap rate) αντιστοίχως, και ο υπολογισμός του έχει ως ακολούθως:
Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων( =
ΕΑΑ (δείκτη BB)t-Swap Ralet
ΕΑΑ (δείκτη B)t-Swap Ratet

(β) Λόγω της περιορισμένης μεταβλητότητας αυτής της αναλογίας και προκειμένου να διαοφαλισθεί η σταθερότητα και συγκρισιμότητα, ο
Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων ορίζεται στο 50%4 καθόλη τη διάρκεια του Προγράμματος,
(γ) κατά το χρόνο εκάστης Τιτλοποίησης, ο Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων προσαρμόζεται με βάση τον μέσο όρο αξιολογήσεων του (τότε) εφαρμοστέου Δείκτη Αναφοράς, ο οποίος προκύπτει από το μέσο όρο αξιολογήσεων ΕΟΠΑ3 ενός διμήνου («Συνολικός Μέσος Όρος Αξιολογήσεων»), Σε κάθε βαθμίδα αξιολόγησης αποδίδεται μια αριθμητική βαθμολογία, η οποία εξαρτάται από την αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στη συγκεκριμένη Τιτλοποίηση, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα βαθμολόγησης:

Πίνακας 1: Αριθμητική βαθμολογία ανά βαθμίδα




Αξιολόγηση του Δείκτη Αναφοράς

Αξιολόγηση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας

ΒΒ+

ΒΒ

ΒΒ-

ΒΒ+

0

0

0

ΒΒ

0,33

0

0

ΒΒ-

0,67

0,33

0

Β+

1,00

0,67

0,33

Β

1,33

1,00

0,67

Β-

1,67

1,33

1,00




(δ) η μέση βαθμολογία κάθε ΕΟΠΑ υπολογίζεται σταθμίζοντας την αξιολόγηση για το σχετικό αριθμό ημερών προς την περίοδο αναφοράς. Ο Συνολικός Μέσος Όρος Βαθμολόγησης υπολογίζεται ως ο απλός μέσος όρος των σταθμισμένων μέσων βαθμολογιών των ΕΟΠΑ,
(ε) κατόπιν ο Προσαρμοσμένος Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων υπολογίζεται ως ακολούθως, όπου το 50% είναι ο Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων:
Προσαρμοσμένος Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων
= 1 - 50% επί Συνολικό Μέσο Όρο Αξιολογήσεων
“ Ο υπολογισμός που παρέχεται από τις ελληνικές αρχές δείχνει ότι η αναλογία περιθωρίου επιτοκίου είναι 0,487, 0,507και 0,508 όταν υπολογίζεται με χρονικό ορίζοντα 1 έτους, 6 μηνών και 3 μηνών αντίστοιχα.
5 Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (ΕΟΠΑ.)
(4)    Επομένως, η καταβλητέα Προμήθεια υπολογίζεται ως το γινόμενο της Προμήθειας προ Προσαρμογής επί τον Αναλογικό Συντελεστή Προσαρμογής Επιτοκιακών Περιθωρίων.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Γ1- ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ
Γ2- ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΣΕ ΙΣΧΥ
Γ1 - ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Η παρούσα Πράξη Παροχής Εγγύησης υπογράφεται από το Ελληνικό Δημόσιο την κατωτέρω οριζόμενη Ημερομηνία Υπογραφής.
Οι Όροι της Εγγύησης, όπως περιγράφονται στο άρθρο 9 του ν (..) [εισαγωγή αριθμού νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν καθώς και αριθμού ΦΕΚ δημοσίευσης], θεωρείται ότι ενσωματώνονται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Πράξης Παροχής Εγγύησης.
1.    Για τους σκοπούς του παρόντος:
Ως «Αποκτών» νοείται [επωνυμία Αποκτώντος].
Ως «Οφειλή» νοείται [εξειδίκευση Οφειλής (π.χ. κάθε υποχρέωση απορρέουσα από τις Ομολογίες Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας της Τιτλοποίησης Απαιτήσεων [στοιχεία ταυτοποίησης τιτλοποίησης] σύμφωνα με τον νόμο [εισαγωγή στοιχείων ταυτοποίησης του νόμου], για αριθμό [·] Ομολογιών Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας συνολικής ονομαστικής αξίας [·] και ονομαστικής αξίας εκάστης[·], λήξεως [·], με ISIN [·], επιτόκιο [·])
Ως «Ημερομηνία Παροχής» νοείται [εισαγωγή της ημερομηνίας υπογραφής της παρούσας Πράξης Παροχής Εγγύησης],
2.    Για την παρεχόμενη εγγύηση καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο από τον Αποκτώντα προμήθεια, όπως προβλέπεται στο Παράρτημα Β του ν. .../2019 (στοιχεία ταυτοποίησης
του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν), το ύψος της οποίας ανέρχεται σε        
(ακολουθεί ο πίνακας υπολογισμού σύμφωνα με την μεθοδολογία)
Η προμήθεια καταβάλλεται στην αρχή κάθε εκτοκιστικής περιόδου, αρχής γενομένης της έκδοσης της παρούσας Πράξης.
3.    Το κόστος που θα βαρύνει το Δημόσιο σε περίπτωση κατάπτωσης της Εγγύησης
ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των         (ολογράφως και αριθμητικώς) ευρώ πλέον
των προβλεπομένων από τους όρους της σύμβασης έκδοσης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας τόκων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, το ακριβές ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Γ2-ΣΧΕΔΙ0 ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Η παρούσα Σύμβαση Εγγύησης υπογράφεται από
(1)    το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών, [ ή τον νόμιμο αναπληρωτή του]και
(2)    την εταιρεία με την επωνυμία    ( ο Αποκτών)
Η παρούσα Σύμβαση Εγγύησης καθορίζει τους όρους που ενσωματώνονται και αποτελούν μέρος κάθε Πράξης Παροχής Εγγύησης που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία δυνάμει του νόμου [εισαγωγή αριθμού νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν καθώς και αριθμού ΦΕΚ δημοσίευσης] (πρότυπο της οποίας επισυνάπτεται στο παράρτημα Γ1),
Η εγγύηση παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία (ο «Εγγυητής») δυνάμει του νόμου [·] στον "Αποκτώντα" υπέρ των Ομολογιούχων Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας, στους οποίους καταβάλλονται OL οφειλές που προσδιορίζονται στη σχετική Πράξη Παροχής Εγγύησης (η "Οφειλή").
1„ ΟΡΙΣΜΟΙ
Οι όροι που αναφέρονται στη Σύμβαση θα έχουν την έννοια που παρατίθεται στον παρόντα όρο και συμπληρωματικά στον νόμο [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν], ως εξής:
Αίτημα: το από [·] αίτημα που υποβλήθηκε από [·] σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν].
Πράξη Παροχής: η από [·] απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ( ή του νόμιμου αναπληρωτή του) σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν].
Ομολογίες Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας: οι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 2 του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν] της Τιτλοποίησης Απαιτήσεων.
Τιτλοποίηση Απαιτήσεων: η σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν] διενεργηθείσα τιτλοποίηση [διακριτικά στοιχεία της συγκεκριμένης τιτλοποίησης].
Αποκτών ή Εκδότης Ομολογιών: το νομικό πρόσωπο της παρ. 3 του άρθρου 2 του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν] με την επωνυμία [ στοιχεία ταυτοποίησης του νομικού προσώπου].
Εγγυητής: το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα στον νόμο [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν] με την επωνυμία [ στοιχεία ταυτοποίησης του νομικού προσώπου].
Οφειλή: οι πληρωμές για το χρέος σχετικά με τις Ομολογίες Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας που προσδιορίζονται στην σχετική Πράξη Παροχής Εγγύησης κατ' εφαρμογή του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν] και τα έγγραφα της Τιτλοποίησης Απαιτήσεων.
Ομολογιούχοι Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας: οι κάτοχοι των Ομολογιών Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας της Τιτλοποίησης Απαιτήσεων.
Μεταβιβάζων: το νομικό πρόσωπο της παρ. 2 του άρθρου 2 του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν] με την επωνυμία [στοιχεία ταυτοποίησης του νομικού προσώπου].
Ως «Προμήθεια Ασφαλείας» νοείται [υπολογισμός του ύψους της προμήθειας πραγματοποιείται κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος σύμφωνα με το Παράρτημα Β, δυνάμενη να περιέχεται αναλυτικά και σε παράρτημα της πράξης παροχής].
2.    ΕΓΓΥΗΣΗ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Με την παρούσα τίθεται σε ισχύ η Εγγύηση που χορηγήθηκε με την αρ. ... Πράξη Παροχής Εγγύησης.
2.1    Εγγύηση
Ο Εγγυητής εγγυάται δια της παρούσης άνευ αιρέσεως και ανέκκλητα προς κάθε Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ότι, εάν για οποιοδήποτε λόγο μετά την θέση σε ισχύ της Εγγύησης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου [εισαγωγή στοιχείων ταυτοποίησης του νόμου στον οποίον προσαρτάται το παρόν] ο Αποκτών δεν καταβάλει οποιοδήποτε ποσό πληρωτέο από αυτόν σύμφωνα με την Οφειλή ,κατά τον χρόνο, την ημερομηνία, στο νόμισμα και γενικά κατά τον τρόπο που καθορίζεται για την εν λόγω πληρωμή (είτε κατά την κανονική ημερομηνία καταβολής, είτε πρόωρα ή κατ' άλλο τρόπο) ο Εγγυητής θα καταβάλει σε πρώτη ζήτηση το εν λόγω ποσό στους Ομολογιούχους Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας για λογαριασμό του (αποκτώντος) με τον τρόπο και στο νόμισμα της Οφειλής.
2.2    Ο Εγγυητής ως Πρωτοφειλέτης
Ως προς τις σχέσεις μεταξύ του Εγγυητή και των Ομολογιούχων Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας, αλλά χωρίς να θίγονται οι υποχρεώσεις του Αποκτώντος, ο Εγγυητής θα ευθύνεται σύμφωνα με την παρούσα Εγγύηση ως εάν ήταν ο μοναδικός πρωτοφειλέτης και όχι απλώς εγγυητής. Περαιτέρω, ο Εγγυητής παραιτείται από κάθε ένσταση που θα είχε διαφορετικά ως εγγυητής, συμπεριλαμβανομένης της ένστασης διζήσεως και από όλα τα δικαιώματα, ενστάσεις και ευεργετήματα που απορρέουν από τις διατάξεις των άρθρων 850, 852, 853, 855, 862, 863, 866 και 867 του Αστικού Κώδικα και των άρθρων 94, 95 και 102 παρ. 1 του ν. 4549/2018 (Α' 105) [στον βαθμό που ισχύουν]. Ως εκ τούτου, δεν θα απαλλάσσεται, ούτε η ευθύνη του θα θίγεται από οτιδήποτε το οποίο δεν θα τον απήλασσε ή δεν θα έθιγε την ευθύνη του εάν ήταν αυτός ο μοναδικός πρωτοφειλέτης,
συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, (α) οποιοσδήποτε προθεσμίας, παράτασης, παραχώρησης, παραίτησης ή συγκατάθεσης η οποία χορηγείται οποτεδήποτε στον Αποκτώντα ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, (β) οποιασδήποτε τροποποίησης ή συμπλήρωσης οποιοσδήποτε από τους όρους οποιοσδήποτε εγγράφου σχετικού με την Οφελή ή με οποιαδήποτε ασφάλεια ή άλλη εγγύηση ή αποζημίωση υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 περίπτωση β' του νόμου [εισαγωγή στοιχείων ταυτοποίησης στον οποίον προσαρτάται το παρόν], (γ) της έγερσης ή της μη έγερσης οποιοσδήποτε αξίωσης κατά του Αποκτώντος ή κατά οποιοσδήποτε άλλου προσώπου για πληρωμή, (δ) της λήψης, ύπαρξης ή άρσης οποιοσδήποτε ασφάλειας ή άλλης εγγύησης ή αποζημίωσης, (ε) της πτώχευσης, αφερεγγυότητας, εκκαθάρισης, λύσης, συγχώνευσης, ανασύστασης ή αναδιοργάνωσης του Αποκτώντος ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου, (στ) της μη νομιμότητας, ακυρότητας ή μη εκτελεστότητας ή της ύπαρξης οποιοσδήποτε ελαττώματος σε οποιαδήποτε διάταξη της Οφελής ή οποιοσδήποτε σχετικού με την Οφελή εγγράφου της Τιτλοποίησης Απαιτήσεων ή οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του Αποκτώντος σύμφωνα με αυτές.
2.3    Διαρκείς υποχρεώσεις του Εγγυητή
Οι υποχρεώσεις του Εγγυητή σύμφωνα με την παρούσα Εγγύηση είναι και θα παραμένουν σε πλήρη ισχύ, ως διαρκής ασφάλεια, μέχρι της πλήρους εξόφλησης όλων των ποσών σχετικά με την Οφελή. Περαιτέρω, οι υποχρεώσεις του Εγγυητή είναι επιπρόσθετες και δεν αντικαθιστούν οποιαδήποτε ασφάλεια ή άλλη εγγύηση ή αποζημίωση που υφίσταται οποτεδήποτε υπέρ οποιοσδήποτε προσώπου, και δύνανται να εκτελεστούν χωρίς να έχει προηγηθεί λήψη μέτρων κατά του Αποκτώντος ή οποιοσδήποτε άλλου προσώπου, ή λήψη μέτρων ως προς οποιαδήποτε ασφάλεια ή οποιαδήποτε άλλη εγγύηση ή αποζημίωση. Ο Εγγυητής παραιτείται ανεκκλήτως από οποιαδήποτε απαίτηση για προηγούμενη επίδοση στον Αποκτώντα οποιοσδήποτε κοινοποίησης ή αιτήματος. Η εγγύηση δεν θα ανακαλείται ή ακυρώνεται σε περίπτωση οποιοσδήποτε παράβασης εκ μέρους του Αποκτώντος ως προς την εκπλήρωση οποιοσδήποτε υποχρέωσής του ή συμμόρφωσής του με οποιαδήποτε υποχρέωσή του έναντι του Εγγυητή ή οποιουδήποτε τρίτου που απορρέει από οποιαδήποτε σύμβαση ή οποιαδήποτε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη.
2.4    Δικαιώματα του Εγγυητή
Σε περίπτωση καταβολής οποιοσδήποτε ποσού από τον Εγγυητή σύμφωνα με την Εγγύηση σχετικά με την Οφελή, ο Εγγυητής θα υποκαθίσταται πλήρως στα αντίστοιχα δικαιώματα των Ομολογιούχων Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας. Ενόσω οποιοδήποτε ποσό παραμένει ανεξόφλητο σύμφωνα με την Οφελή, κανένα άλλο δικαίωμα του Εγγυητή που απορρέει από την εκπλήρωση οποιοσδήποτε από τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με την παρούσα Εγγύηση, για καταβολή από τον Αποκτώντα αποζημίωσης ή για τη λήψη ή την εκτέλεση οποιοσδήποτε ασφάλειας ή άλλης εγγύησης ή αποζημίωσης δεν θα ασκείται, ούτε θα εκτελείται.
2.5    Απόδοση πληρωμών
Ο Εγγυητής θα αποζημιώνει σε πρώτη ζήτηση τον αντίστοιχο Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας για οποιοδήποτε κόστος, ζημία, δαπάνη ή υποχρέωση που υπέστη ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι του ζητήθηκε για οποιοδήποτε λόγο
(συμπεριλαμβανόμενός της πτώχευσης, αφερεγγυότητας, εκκαθάρισης, λύσης ή ως συνέπεια της εφαρμογής οποιουδήποτε συναφούς νόμου οποιοσδήποτε δωσιδικίας) να επιστρέφει το σύνολο ή μέρος οποιουδήποτε ποσού έχει εισπράξει ή ανακτήσει σε σχέση με οποιοδήποτε ποσό πληρωτέο από τον Αποκτώντα σύμφωνα με την Οφειλή και, εν πάση περιπτώσει, θα του καταβάλει σε πρώτη ζήτηση το ποσό που αυτός επέστρεψε.
2.6    Πρωταρχική Υποχρέωση
Ως διακεκριμένες, ανεξάρτητες και εναλλακτικές συμφωνίες, ο Εγγυητής συμφωνεί άνευ αιρέσεως και ανεκκλήτως:
(α) ότι οποιοδήποτε ποσό το οποίο, αν και αναφέρεται ότι οφείλεται από τον Αποκτώντα σύμφωνα με την Οφειλή, δεν δύναται για οποιοδήποτε λόγο (είτε υφίσταται σήμερα είτε όχι και είτε ο λόγος αυτός είναι γνωστός ή θα γίνει γνωστός στον Αποκτώντα, τον Εγγυητή ή σε οποιονδήποτε Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας) να καλυφθεί από τον Εγγυητή σύμφωνα με την Εγγύηση, θα είναι όμως δυνατόν να καλυφθεί από αυτόν ως εάν ήταν αυτός ο μοναδικός πρωτοφειλέτης και ως εκ τούτου θα καταβάλλεται από αυτόν στον αντίστοιχο Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας σε πρώτη ζήτηση, και
(β) ότι θα θεωρείται ως πρωταρχική υποχρέωσή του να αποζημιώνει κάθε Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας για οποιαδήποτε ζημία αυτός υπέστη ως αποτέλεσμα του γεγονότος, ότι η πληρωμή οποιουδήποτε ποσού που αναφέρεται ότι οφείλεται από τον Αποκτώντα σύμφωνα με την Οφειλή είναι ή καθίσταται άκυρη, ακυρώσιμη ή μη εκτελεστή για οποιονδήποτε λόγο (είτε υφίσταται σήμερα είτε όχι και είτε ο λόγος αυτός είναι γνωστός ή θα γίνει γνωστός στον Αποκτώντα, τον Εγγυητή ή σε οποιονδήποτε Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας), το ποσό της ζημίας αυτής θα είναι το ποσό που αναφέρεται ότι οφείλεται από τον Εκδότη σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό.
2.7    Κατάταξη
Οι υποχρεώσεις του Εγγυητή σύμφωνα με την παρούσα Εγγύηση θα κατατάσσονται πάντοτε κατ' ισομοιρία (pari passu), ως προς την προτεραιότητα πληρωμής, με τις υποχρεώσεις του έναντι όλων των άλλων πιστωτών του που δεν είναι εξασφαλισμένες ή χαμηλής εξασφάλισης (unsubordinated).
3.    ΦΟΡΟΙ
Όλες οι πληρωμές βάσει της παρούσας Εγγύησης θα πραγματοποιούνται ελεύθερες και καθαρές και χωρίς παρακράτηση ή αφαίρεση σε σχέση με οποιουσδήποτε φόρους, τέλη, καταλογισμούς ή κρατικές επιβαρύνσεις οποιοσδήποτε μορφής που επιβάλλονται, επισπράττονται, παρακρατούνται ή καταλογίζονται από ή εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή από οποιαδήποτε αρχή που έχει εξουσία επιβολής φόρων, εκτός εάν η εν λόγω παρακράτηση ή μείωση απαιτείται από το νόμο. Στην περίπτωση αυτή ο Εγγυητής θα καταβάλλει πρόσθετα ποσά ώστε να εισπράξουν οι Ομολογιούχοι Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας τα ποσά που θα εισέπρατταν εάν δεν απαιτείτο παρακράτηση ή αφαίρεση, με την εξαίρεση ότι κανένα τέτοιο πρόσθετο ποσό δεν θα είναι πληρωτέο σχετικά με την Οφειλή ι
(α) τηρούμενη από ή για λογαριασμό Ομολογιούχου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας που υπόκείται στους εν λόγω φόρους, τέλη, καταλογισμούς ή κρατικές επιβαρύνσεις σε σχέση με την εν λόγω Οφειλή εκ του γεγονότος ότι έχει κάποια σχέση με την Ελληνική Δημοκρατία πέραν του ότι είναι απλά κάτοχος ή δικαιούχος της Ομολογίας Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας, ή
(β) τηρούμενη από ή για λογαριασμό Ομολογιούχου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας που δεν θα ήταν υπόχρεος ή δεν θα υπέκειτο στην εν λόγω παρακράτηση ή αφαίρεση εάν έκανε δήλωση μη μονίμου κατοίκου ή άλλη παρόμοια αίτηση για απαλλαγή στην αρμόδια φορολογική { ή άλλη αρμόδια) αρχή εάν, παρόλο ότι του έχει ζητηθεί να κάνει την εν λόγω δήλωση ή να υποβάλει την αίτηση, ο εν λόγω Ομολογιούχος Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας παρέλειψε να το πράξει, ή
(γ) όταν η παρακράτηση ή αφαίρεση αυτή επιβάλλεται σε πληρωμή προς φυσικό πρόσωπο και απαιτείται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την Οδηγία 2014/107 του Συμβουλίου (ΕΕ L 359) ή οποιοδήποτε νόμο υλοποιεί ή συμμορφώνεται με, ή έχει εισαχθεί σε συμμόρφωση προς αυτήν την Οδηγία.
Οποιαδήποτε αναφορά σε κεφάλαιο ή/και σε τόκο θα θεωρείται ότι περιλαμβάνει και οποιαδήποτε πρόσθετα ποσά τα οποία είναι δυνατόν να καταβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο,
4 .ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
(α) Κάθε γνωστοποίηση που πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρούσα πρέπει να γίνεται εγγράφως και, εκτός αν αναφέρεται άλλως, πρέπει να πραγματοποιείται με επιστολή ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
(β) Όλες οι κοινοποιήσεις προς τον Εγγυητή θα απευθύνονται στο:
Υπουργείο Οικονομικών
Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων, Τμήμα Α'
Οδός Πανεπιστημίου 37
10165 Αθήνα
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου d25@filk.gr
5.    ΜΕΡΙΚΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ
Εάν, οποτεδήποτε, οποιαδήποτε διάταξη της παρούσας είναι ή καταστεί παράνομη, άκυρη ή μη εκτελεστή από οποιαδήποτε άποψη σύμφωνα με τη νομοθεσία οποιοσδήποτε δικαιοδοσίας, αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε θα παραβλάψει κατά οποιοδήποτε τρόπο τη νομιμότητα, εγκυρότητα ή την εκτελεστότητα της εν λόγω διάταξης σύμφωνα με τη νομοθεσία οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.
6.    ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
6.1.    Γλώσσα
0 Εγγυητής συμφωνεί με την παρούσα ότι κάθε γνωστοποίηση ή άλλο έγγραφο που πρέπει να παραδοθεί σύμφωνα με την παρούσα, θα διενεργείται στην ελληνική γλώσσα, ή στην αγγλική συνοδευόμενη από επίσημη μετάφραση στην ελληνική, ενώ σε περίπτωση ασυμφωνίας θα επικρατεί η ελληνική εκδοχή.
6.2.    Πληρωμές
Όλες οι πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιηθούν από την Εγγυητή υπό ή σε σχέση με την παρούσα Εγγύηση θα πραγματοποιούνται στο νόμισμα και στα κεφάλαια και άλλως κατά τον τρόπο και στον τόπο όπου απαιτείται ο Αποκτών να πραγματοποιήσει πληρωμές σύμφωνα με την Τιτλοποίηση.
7.    ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ
Από την ημερομηνία παροχής της Εγγύησης και καθόλο το διάστημα ισχύος αυτής ο Αποκτών καταβάλλει προς τον Εγγυητή την προμήθεια ασφαλείας υπολογιζόμενη κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του νόμου [στοιχεία ταυτοποίησης του νόμου στον οποίο προσαρτάται το παρόν], και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ενότητα 3.2 της από 10.10.2019 C (2019) 7309 Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στην Πράξη Παροχής της εγγύησης, η προμήθεια ασφαλείας υπολογίζεται και καταβάλλεται στην αρχή κάθε εκτοκιστικής περιόδου. Η προμήθεια είναι καταβλητέα στον λογαριασμό [προσδιορισμός λογαριασμού καταβολής προμήθειας],
8.    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ
8.1.    Εφαρμοστέο δίκαιο
Η παρούσα Εγγύηση καθώς και οποιεσδήποτε μη συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από ή σε σχέση με αυτήν διέπονται και ερμηνεύονται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.
8.2.    Αρμόδια δικαστήρια
Τα ελληνικά δικαστήρια της Αθήνας έχουν δωσιδικία για την εκδίκαση οποιωνδήποτε διαφορών που ενδέχεται να προκόψουν από ή σε σχέση με την παρούσα Εγγύηση (συμπεριλαμβανομένων και οποιωνδήποτε διαφορών που σχετίζονται με οποιεσδήποτε μη συμβατικές υποχρεώσεις που ενδέχεται να προκόψουν από ή σε σχέση με την Εγγύηση) και επομένως οποιαδήποτε αγωγή ή διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου που προκύπτει από ή σε σχέση με την παρούσα Εγγύηση (συμπεριλαμβανομένης και οποιασδήποτε αγωγής ή διαδικασίας που σχετίζεται με οποιεσδήποτε μη συμβατικές υποχρεώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από ή σε σχέση με την Εγγύηση) (Διαδικασίας) μπορεί να εισαχθεί στα εν λόγω δικαστήρια. Ο Εγγυητής υπάγεται ανεκκλήτως στη δικαιοδοσία των εν λόγω δικαστηρίων
και παραιτείται από οποιαδήποτε ένσταση σχετικά με τις Διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων αυτών λόγω είτε έλλειψης δωσιδικίας, είτε κατά τόπο αρμοδιότητας.
9,    ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
Ο Εγγυητής με την παρούσα (κατά την έκταση που επιτρέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία) ανέκκλητα και άνευ αιρέσεως:
(α) παραιτείται από οποιοδήποτε προνόμιο που έχει σήμερα ή θα αποκτήσει στο μέλλον ο ίδιος ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του αναφορικά με οποιαδήποτε νομική διαδικασία που κινείται κατ' αυτού ή κατά των περιουσιακών στοιχείων του σε σχέση με την παρούσα Εγγύηση από Ομολογιούχο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ή για λογαριασμό Ομολογιούχου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας,
(β) συμφωνεί ότι δεν θα αξιώσει ασυλία από οποιαδήποτε από τις εν λόγω νομικές διαδικασίες (που θα θεωρείται ότι περιλαμβάνουν, χωρίς περιορισμό, αγωγή, συντηρητική κατάσχεση πριν από την έκδοση δικαστικής απόφασης, άλλη κατάσχεση, έκδοση δικαστικής απόφασης, αναγκαστική εκτέλεση ή άλλη εκτέλεση) είτε ο ίδιος είτε μέσω άλλου προσώπου για λογαριασμό του ή σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του, και
(γ) συγκατατίθεται γενικά σε σχέση με οποιαδήποτε από αυτές τις διαδικασίες στη παροχή οποιασδήποτε άδειας ή στην έκδοση οποιοσδήποτε εγγράφου σε σχέση με τις διαδικασίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά της έκδοσης, αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλης εκτέλεσης επί οποιοσδήποτε περιουσιακού στοιχείου του (ανεξάρτητα από τη χρήση ή την προβλεπόμενη χρήση του) οποιοσδήποτε διαταγής ή απόφασης στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ανωτέρω παραίτηση και συγκατάθεση δεν θα εκτείνεται σε οποιαδήποτε ασυλία που ενδεχομένως να παρέχεται στα περιουσιακά στοιχεία του Εγγυητή στην Ελληνική Δημοκρατία ή σε ασυλία σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία που παρέχεται στους χώρους οποιοσδήποτε διπλωματικής αποστολής του Εγγυητή, στην επίπλωση και στα άλλα περιουσιακά στοιχεία αυτής και στα μεταφορικά της εν λόγω αποστολής.
Ημερομηνία
Για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου
Ο Υπουργός Οικονομικών [ ή νόμιμος αναπληρωτής του]
[Υπογραφή]
Για λογαριασμό του Αποκτώντας
[Υπογραφή]

Πηγή: Taxheaven