Δημόσια Πρόσκληση Νο 13/2018 Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Special

Δημόσια Πρόσκληση Νο 13/2018 Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Special

Ημερ.28/11/2018
Αρ. Πρωτ.86857

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΑΕΔ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Εθν. Αντίστασης 8,
Τ.Κ. 17456, ΑΛΙΜΟΣ
ΤΗΛ. 11320

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 13/2018

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας


Έχοντας υπόψη:

1. το άρθρο 29 του ν. 1262/1982 «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Χώρας και τροποποίηση συναφών διατάξεων» (Α' 70),

2. το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α'88), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 2 του ν. 2956/2001 «Αναδιάρθρωση Ο.Α.Ε.Δ. και άλλες διατάξεις» (Α'258).

3. τη με αριθμ. 55247/1294/23-10-2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4800/Β/26-10-2018)

4. Τον Κανονισμό ΕΕ αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (ΕΕ L 352 της 24.10.2013 σελ. 1 έως 8) η Διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καλεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας, στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας»να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 28-11-2018 και ώρα 15:00 στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.

Κεφάλαιο 1
Στόχος του προγράμματος


1. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης έξι χιλιάδων (6.000) άνεργων επιστημόνων, κατόχων πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή/και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών.

2. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3.

Κεφάλαιο 2
Ρόλος ΟΑΕΔ-πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση - επιλέξιμες περιοχές


1. Σύμφωνα α) με το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α' 88) που αντικατέστησε το άρθρο 2 του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α' 258) "Ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει σκοπό την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας και μεριμνά ιδίως για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους εργοδότες", και β) με το άρθρο 29 του Ν. 1262/82 (ΦΕΚ Α' 70) για τον σκοπό της καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

2. Η δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να ανέλθει έως το ποσό των εβδομήντα τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (73.500.000) Ευρώ, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) (ΚΑΕ 2493) και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:

Για το 2019: κατά προσέγγιση 30.000.000 Ευρώ
Για το 2020: κατά προσέγγιση 30.000.000 Ευρώ
Για το 2021: κατά προσέγγιση 13.500.000 Ευρώ

3. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) (Κανονισμός). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το προβλεπόμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο χορηγούμενης ενίσχυσης αφορά σε «ενιαία» επιχείρηση.

4. Στην έννοια της «ενιαίας» επιχείρησης περιλαμβάνονται για τους σκοπούς του Κανονισμού όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) μία επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μία επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύσει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,

γ) μία επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας,

δ) μία επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα ανωτέρω στοιχεία α έως δ με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται επίσης ενιαία επιχείρηση.

5. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τη χορηγούσα αρχή (ΟΑΕΔ) με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, από τον δικαιούχο της ενίσχυσης, για οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ήσσονος σημασίας την οποία έλαβε η οικεία επιχείρηση βάσει του εν λόγω Κανονισμού ή άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και με την οποία υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνει, επίσης, ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που της έχουν χορηγηθεί κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας ενίσχυσης, δεν υπερβαίνει τα, κατά περίπτωση, ανωτέρω αναφερόμενα ποσά. (άρθρο 6 παρ. 1, 3 του Κανονισμού).

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του Κανονισμού. Στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Κεφάλαιο 3
Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής


3.1. Δικαιούχοι- Επιχειρήσεις

3.1.1. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Α. Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα στους κάτωθι τομείς:

α. Μεταποίηση-Βιομηχανία: ΣΤΑΚΟΔ:10-34,

β. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: ΣΤΑΚΟΔ: 61-63 (Τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες και δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας),

γ. Υλικά-Κατασκευές: ΣΤΑΚΟΔ: 41-43 (Κατασκευές) και

δ. Εφοδιαστική αλυσίδα: ΣΤΑΚΟΔ: 49-53 (Μεταφορά και αποθήκευση).

Πιο αναλυτικά οι κλάδοι περιγράφονται στο παράρτημα Ι της παρούσας.

Β. Στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα με το αντικείμενο δραστηριότητας τους, που θα δημιουργήσουν νέα/ες θέση/εις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, με βάση την κατηγοριοποίηση κατά ΣΤΕΠ (επαγγέλματα): 213 :Πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της πληροφορικής (σχεδιαστές, αναλυτές και προγραμματιστές συστημάτων υπολογιστών, πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της πληροφορικής μ.α.κ.).

3.1.2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται. Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

3.1.3. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

α) η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

β) αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή και εκ περιτροπής απασχόληση και η μείωση των ωρών εργασίας σε ημερήσια βάση, ο αριθμός των ημερών ανά εβδομάδα. Σε περίπτωση κατά την οποία το προϋπάρχον δεσμευόμενο προσωπικό της επιχείρησης απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, δεν δύναται η επιχείρηση κατά το προηγούμενο τρίμηνο, να προβεί σε μείωση του ωραρίου απασχόλησης τους, κάτω των τεσσάρων (4) ωρών ημερησίως, σε πενθήμερη βάση.

γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

δ) η οικειοθελής αποχώρηση που θεωρείται καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017(Α'137).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Όταν η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, δύναται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω δέσμευση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

3.1.4. Δεν θεωρείται μείωση κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης:

α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,

β) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του)

γ) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου

δ) η φυλάκιση και ο θάνατος και

ε) η οικειοθελής αποχώρηση που δεν θεωρείται καταγγελία σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017 (Α' 137).

Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας.

3.1.5. Στο πρόνραϋϋα δεν εντάσσονται οι εΕήε επιχειρήσεις :

α. επιχειρήσεις των οποίων η κύρια δραστηριότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στους κλάδους δραστηριότητας του κεφ.3 παρ.3.1. της παρούσας, πλην των επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν νέα/ες θέση/εις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, σύμφωνα με τα οριζόμενα του ίδιου κεφαλαίου,

β. επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί που διέπονται, ως προς την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94 (Α' 28) και του ν. 3812/2009 (Α' 234),

γ. επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής i) τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2063/Δ1632/2011 (Β' 266) ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους, ή ii) δύο (2) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ ή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2) διενεργηθέντες ελέγχους. Ο δυνητικός δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος τους οι ως άνω κυρώσεις.

δ. υποκαταστήματα ή γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ε. εξωχώριες εταιρείες καθώς και επιχειρήσεις στων οποίων την εταιρική σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.

στ. ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένοι σε αυτά.

ζ. επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων.

η.επιχειρήσεις που συστήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση ή/και επαναλειτουργία ή σύσταση νέας επιχείρησης ή εκμίσθωση από τους ίδιους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις εντάσσονται για τον επιπλέον αριθμό θέσεων που είχε η προηγούμενη επιχείρηση.

Επισημαίνεται ότι τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο ισχύουν και ελέγχονται κατά το τρίμηνο που προηγείται της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, από την επιχείρηση.

θ. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, εκτός πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού 1407/2013 (άρθρο 1).

ι. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (στην πρωτογενή αλιεία και στην υδατοκαλλιέργεια ),

ιι. οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών).

Όταν το αντικείμενο εργασιών μιας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος, η επιχείρηση για να υπαχθεί υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το επιχορηγούμενο άτομο δεν πρόκειται να απασχοληθεί στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών των περιπτώσεων του άρθρου 1 του Κανονισμού.

ι. νυχτερινά κέντρα.

κ. οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό

λ. συστεγαζόμενες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις οι οποίες στον χώρο όπου θα απασχοληθεί το επιχορηγούμενο άτομο (έδρα ή υποκατάστημα) συστεγάζονται με άλλη επιχείρηση και

μ. επιχειρήσεις με έδρα την οικία του εργοδότη (ενδεικτικά: ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, εμπορικοί αντιπρόσωποι κλπ) οι οποίες δεν διαθέτουν διαμορφωμένο διακριτό επαγγελματικό χώρο για την απασχόληση των ωφελουμένων, εκτός των επιχειρήσεων οι οποίες λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους, απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί, υδραυλικοί ,ηλεκτρολόγοι) .

3.2. Ωφελούμενοι- Άνεργοι

3.2.1. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

3.2.2. Οι ωφελούμενοι άνεργοι πτυχιούχοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει:

α. να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψή τους,

β. να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης,

γ. να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα και

δ. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40ο έτος της ηλικίας τους), κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

3.2.3. Ως πτυχιούχοι ανώτατων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ωφελούμενοι του προγράμματος, νοούνται οι κάτωθι κατηγορίες:

α) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή άνεργοι που διαθέτουν βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους,

β) οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής που διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και

γ) οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν :

γ.α. βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου και

γ.β. βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων ή άδεια άσκησης επαγγέλματος που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με το άρθρο 54 του π.δ. 38/2010 (Α' 78) ή άλλες διατάξεις.

3.2.4. Δεν είναι δυνατή η υπόδειξη ανέργων σε επιχειρήσεις :

α. πρόσωπα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης για ένταξη στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:

αα. είχαν απασχοληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν, στον ίδιο ή σε άλλο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους,

α.β. είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα),

α.γ. είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την υπαχθείσα επιχείρηση και

α.δ. είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.

β. εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).
Δράσεις που αφορούν σε μαθητεία, κατάρτιση / πρακτική άσκηση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, δεν θεωρούνται απασχόληση.

γ. πρόσωπα που:

γ.α. είναι εταίροι σε ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε) και σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (Ι.Κ.Ε) καθώς και ομόρρυθμοι εταίροι σε ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.),

γ.β. είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), πλην των μελών-εταίρων των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.),

γ.γ. είναι νόμιμοι εκπρόσωποι ή διαχειριστές εταιρειών, πλην των μελών-εργαζομένων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο.,

γ.δ. είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών-εργαζομένων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο.,

γ.ε. τυχόν τοποθετούνται αναγκαστικά σύμφωνα με τον ν. 2643/1998 (Α' 220),

γ.στ. θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων ( ενδεικτικά επενδυτικό σχέδιο το οποίο επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά),

γ.ζ. θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης) και

γ.η. θα απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

3.2.5. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από το ΚΠΑ2 ( της έδρα ή του υποκαταστήματος όπου θα απασχοληθούν), σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο κεφ.6.2. της παρούσας.

Κεφάλαιο 4

Διάρκεια προγράμματος και ποσό επιχορήγησης

4.1 Διάρκεια επιχορήγησης

1. Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δεκαπέντε (15) μήνες. Μετά τη λήξη των δεκαπέντε (15) μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει την/τις θέση/εις εργασίας για επιπλέον τρείς (3) μήνες, χωρίς επιχορήγηση.

2. Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του.

4.2. Ποσό Επιχορήγησης

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο ως εξής:

α. το ποσό των εξακοσίων (600) Ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

β. το ποσό των επτακοσίων (700) Ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και

γ. το ποσό των οκτακοσίων (800) Ευρώ μηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25.

Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Η επιχορήγηση του κόστους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τον μήνα εντός του οποίου καταβάλλονται, υπολογίζεται ξεχωριστά από την επιχορήγηση του μηνιαίου μισθού του επιχορηγούμενου απασχολούμενου .

Κεφάλαιο 5 Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

5.1. Μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα (ΠΣ) του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι πιστοποιημένος χρήστης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (εφόσον έχει παραλάβει κλειδάριθμο από το ΚΠΑ2 της περιοχής της) και διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να απασχολήσει επιχορηγούμενο προσωπικό σε υποκατάστημα της, θα υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας του υποκαταστήματος, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του υποκαταστήματος.

Τα υποκαταστήματα ή γραφεία με έδρα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλουν την αίτηση στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται.

5.2. Εαν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προσκομίζουν στο ΚΠΑ2 της έδρας τα κάτωθι δικαιολογητικά για την παραλαβή κλειδαρίθμου:

1. οι ατομικές επιχειρήσεις την βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος και αντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

2. τα νομικά πρόσωπα, πρόσφατο καταστατικό από το οποίο προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεση και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της επιχείρησης, ΦΕΚ σύστασης της εταιρίας, ΦΕΚ ορισμού του νόμιμου εκπροσώπου, αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας.

Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου δηλώνονται και καταχωρίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ., email, ΑΦΜ κτλ) κάθε υποκαταστήματός της.

5.3. Στην αίτηση εμπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, η οποία καταγράφεται στο ΠΣ του Οργανισμού και στην οποία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα καθώς και τα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) των ανέργων που επιθυμούν να προσλάβουν.

Οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν, θα απασχοληθούν στην κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης (ΣΤΑΚΟΔ/ΚΑΔ), όπως έχει δηλωθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή σε δευτερεύουσα, εφόσον αυτή ανήκει στους επιλέξιμους κλάδους, όπως ορίζονται στην παρ.3.1.1 του κεφαλαίου 3, εκτός από την ειδικότητα πληροφορικής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ίδιο κεφάλαιο.

Η διαδικασία της αντικατάστασης του επιχορηγούμενου ατόμου, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γίνεται με κλειδάριθμο και η «εντολή κενής θέσης για αντικατάσταση» υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

5.4. Στην αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει τον νόμιμο εκπρόσωπο και τυχόν νομικά πρόσωπα που είναι εταίροι ή μέτοχοι της επιχείρησης με ποσοστό 25% και άνω, ανεξαρτήτως εάν αυτά τα νομικά πρόσωπα είναι μέτοχοι ή εταίροι εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να γίνεται η σώρευση των κρατικών ενισχύσεων.

5.5. Η αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/1986 ως προς τα αναφερόμενα σε αυτή στοιχεία. Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της αίτησης. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται επισύρει την απόρριψη της αίτησης. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από το ΠΣ του ΟΑΕΔ, το αρχείο της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2), το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα ΠΣ της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), και του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων (sorefsis).
Σε περίπτωση που επιχείρηση υποβάλλει ηλεκτρονικές αιτήσεις για περισσότερα από ένα υποκαταστήματά της, σε διαφορετικά ΚΠΑ, η υπηρεσία μέσω του ΟΠΣ οφείλει να ελέγχει τον αριθμό των αιτουμένων θέσεων, ώστε να μην γίνεται υπέρβαση του ποσού των κρατικών ενισχύσεων (de minimis).

Σε περίπτωση τροποποίησης/διόρθωσης, η επιχείρηση/το υποκατάστημα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά νέα αίτηση, η οποία θα ισχύει εφεξής, αφού προβεί σε ακύρωση της προηγούμενης.

Η ως άνω διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να προσκομίζει τα τυχόν απαιτούμενα από την ΚΥΑ και την παρούσα πρόσκληση δικαιολογητικά κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης ή κατά την αξιολόγηση της αίτησής της.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής η επιχείρηση λαμβάνει αποδεικτικό στο οποίο αναγράφονται ο αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής.

Κεφάλαιο 6
Διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και υπόδειξης ανέργων

6.1 Διαδικασία αξιολόγησης

Μετά την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής το αρμόδιο ΚΠΑ2, προβαίνει στην άμεση αξιολόγησή τους αναφορικά με την πληρότητα των προϋποθέσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Αρμόδιος για την έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης υπαγωγής των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Οι αιτήσεις υπαγωγής των δικαιούχων αξιολογούνται αμελλητί και λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής τους, η πληρότητα των στοιχείων που δηλώθηκαν. Η αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής ανατίθεται από τον προϊστάμενο του ΚΠΑ2 στους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι εξετάζουν την τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων της αίτησης και των στοιχείων που εξήχθησαν καθώς και την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας (έλεγχος είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, μείωση προσωπικού, έλεγχος σώρευσης και τήρησης κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων). Επίσης προβαίνουν, εφόσον απαιτείται, σε έλεγχο του ΠΣ του ΟΑΕΔ, του αρχείου της Υπηρεσίας, του ΠΣ του ΕΡΓΑΝΗ, τα ΠΣ της Γ.Γ.Π.Σ. και του ΕΦΚΑ, του ΠΣ ελέγχου σώρευσης των ενισχύσεων (deminimis) της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών (αναφορικά με περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των ομογενών).

Προκειμένου για την αποτελεσματική αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής, ο προϊστάμενος του ΚΠΑ2 και οι αρμόδιοι υπάλληλοι δύνανται να ζητούν από τους δυνητικά δικαιούχους την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων με σκοπό της ολοκλήρωση της αξιολόγησης της αίτησης.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ελέγχεται από τον προϊστάμενο του ΚΠΑ2, ο οποίος εκδίδει τη σχετική απόφαση (απόφαση υπαγωγής ή απορριπτική απόφαση) και ενημερώνεται σχετικά ο δικαιούχος με κάθε πρόσφορο τρόπο (email,ταχυδρομείο κλπ).

6.2 Έγκριση- Αναζήτηση και Υπόδειξη ανέργων

Η εγκριτική απόφαση προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων, για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση.

Ο ΟΑΕΔ δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες - επιχειρήσεις να αναζητούν οι ίδιοι τους υποψηφίους για πρόσληψη ανέργους απευθείας μέσα από τις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες, με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό) και με τη χρήση κατάλληλης μηχανής αναζήτησης.

Εφόσον ο άνεργος πρόκειται να προσληφθεί σε υποκατάστημα της επιχείρησης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης ανέργου παρέχεται μόνο στο υποκατάστημα και πραγματοποιείται με κωδικούς πρόσβασης του υποκαταστήματος (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρέχουν στοιχεία βιογραφικού σημειώματος των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων, με βάση την ειδικότητά τους, την περιοχή στην οποία διαμένουν και το επίπεδο εκπαίδευσης τους. Ο εργοδότης - επιχείρηση δύναται για διάστημα δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της εγκριτικής απόφασης, να εντοπίζει τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που προσφέρει, να προεπιλέγει μέχρι 10 υποψηφίους από οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας και στη συνέχεια να ενημερώνει την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2, προκειμένου οι εργασιακοί σύμβουλοι να προβούν στην υπόδειξη τους.

Μετά το πέρας των (10) ημερών ενεργοποιείται η πάγια διαδικασία αναζήτησης και υπόδειξης ανέργων μέσω των εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ. Ο αρμόδιος «διαχειριστής» (εργασιακός σύμβουλος) θα ελέγχει την διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί για τις θέσεις απασχόλησης που ζητά η επιχείρηση, ενημερώνοντας σχετικά τον Προϊστάμενο και δυνητικά όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς συμβούλους της Υπηρεσίας.

Η υπόδειξη των ανέργων στις δικαιούχους επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) θα διενεργείται μέσω συστατικού σημειώματος και σύμφωνα με:

Α) τη διαδικασία εγγραφής των ανέργων στο σύστημα προσφοράς - ζήτησης εργασίας,

Β) τον τίτλο σπουδών του ανέργου

Γ) την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση - εντολή κενής θέσης εργασίας από τη δικαιούχο επιχείρηση και

Δ) τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης βάσει των προτάσεων που εμπεριέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης των προς υπόδειξη ανέργων.

Κατά την υπόδειξή τους οι άνεργοι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τίτλου σπουδών, προσκομίζουν αντίγραφο του τίτλου σπουδών, προκειμένου να ελεγχθεί από την Υπηρεσία (ΚΠΑ2).

Ο δικαιούχος (επιχείρηση)δύναται, μετά από αίτηση - υπεύθυνη δήλωσή της, να ζητήσει την αλλαγή της ειδικότητας της θέσης ή/και των πρόσθετων προσόντων (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό) που έχει αιτηθεί και βάσει των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση.
Επιπλέον όταν δεν υπάρχει στο μητρώο των εγγεγραμμένων ανέργων, άνεργος με τα πρόσθετα προσόντα που αιτείται ο δικαιούχος, τότε θα υποδεικνύεται άνεργος που διαθέτει τουλάχιστον την ειδικότητα της αίτησης.

Εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση στην επιχείρηση της έκδοσης της απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.

Η επιχείρηση προβαίνει στην ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης των υποδειχθέντων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη του επιχορηγούμενου καταχωρείται ηλεκτρονικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ , επιλέγοντας την τιμή ΝΑΙ στα πεδία: «Τοποθέτηση με συστατικό σημείωμα» και «Τοποθέτηση με πρόγραμμα προώθησης απασχόλησης ΟΑΕΔ» και στη συνέχεια από τη λίστα των προγραμμάτων, τον τίτλο του συγκεκριμένου προγράμματος, δηλαδή: «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας».

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας για την υπόδειξη και την αναγγελία πρόσληψης κατά τριάντα (30) ημέρες μετά από αίτηση του εργοδότη και ύστερα από απόφαση του προϊσταμένου του ΚΠΑ2 .

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε περίπτωση τυχόν αντικατάστασης.

Σε περίπτωση αποχώρησης του επιχορηγούμενου κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η επιχείρηση δύναται να τον αντικαταστήσει κατόπιν υπόδειξης ανέργου από τΟ αρμόδιΟ ΚΠΑ2. Η επιχείρηση προβαίνει σε νέα ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή, υλοποίηση και παρακολούθηση του προγράμματος, οι αναγγελίες πρόσληψης και τα συστατικά σημειώματα αντιπαραβάλλονται με τις εγκριθείσες θέσεις.

Ύστερα από τη λήξη της προθεσμίας για την πρόσληψη, ο προϊστάμενος του ΚΠΑ2 προβαίνει στην έκδοση απόφασης α) ολικής ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, όταν η επιχείρηση δεν έχει καλύψει το σύνολο των αιτηθεισών θέσεων ή β) τροποποίησης προϋπολογισμού λόγω μερικής ανάκλησης θέσεων όταν η επιχείρηση κάλυψε μέρος των αιτηθεισών θέσεων.

Εάν οι θέσεις, που έχει αιτηθεί η επιχείρηση, δεν καλυφθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας θεωρούνται άκυρες και ο Προϊστάμενος προβαίνει σε ανάκληση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής.

Εάν η επιχείρηση προβεί στην πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι δεν έχουν υποδειχθεί με συστατικό σημείωμα από την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) τότε οι προσλήψεις θεωρούνται άκυρες και ο προϊστάμενος προβαίνει σε ανάκληση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής.

Ο υπεύθυνος διαχειριστής του συστήματος ενημερώνει υποχρεωτικά το ηλεκτρονικό σύστημα των αιτήσεων και για τις περιπτώσεις της απόρριψης αίτησης και μερικής ή ολικής ανάκλησης αντίστοιχα.

Κεφάλαιο 7 Επίλυση Διαφορών -Διαδικασία Ενστάσεων

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των δικαιούχων και των ΚΠΑ2, επιλύεται με απόφαση της Επιτροπής Εκδίκασης Ενδικοφανών Προσφυγών (Απόφαση Δ.Σ.: 635/8-3¬2016 - ΦΕΚ 1708/Β/15-6-2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

Όλες οι υποβαλλόμενες ενστάσεις με τα τυχόν προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ελέγχονται από τον προϊστάμενο και τον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Απασχόλησης του ΚΠΑ2. Μετά τον σχετικό έλεγχο αποστέλλεται στο αρμόδιο τμήμα της αντίστοιχης Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού, το οποίο θέτει το αίτημα της επιχείρησης υπόψη της Επιτροπής Εκδίκασης Ενδικοφανών Προσφυγών.

Η Γραμματεία των Επιτροπών Εκδίκασης Ενδικοφανών Προσφυγών μετά την εξέταση των ενστάσεων γνωστοποιεί τις αποφάσεις εγγράφως ή με ηλεκτρονικό τρόπο τόσο στους προσφεύγοντες όσο και στο Γραφείο Απασχόλησης του αρμόδιου ΚΠΑ2.

Κεφάλαιο 8
Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης -επαληθεύσεις


8.1. Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης

8.1.1 Μετά τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει εντός ενενήντα (90) ημερών αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για καταβολή της επιχορήγησης, στο Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 της έδρας ή του υποκαταστήματος όπου απασχολείται ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος.

Ειδικά για την πρώτη επιχορήγηση, ως μήνας απασχόλησης, θα υπολογίζεται ο μήνας πρόσληψης, ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερομισθίων που πραγματοποιήθηκαν.

8.1.2 Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει η επιχείρηση είναι τα εξής :

α. έντυπη κατάσταση (έντυπο Β) η οποία περιλαμβάνει τις τρέχουσες μισθολογικές καταστάσεις και την ανάλυση των εργοδοτικών εισφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:

αα.το ονοματεπώνυμο των επιχορηγουμένων βάσει του προγράμματος,

αβ.Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) και Α.Μ.Ε.Φ.Κ.Α. επιχορηγουμένων,

αγ.την ημερομηνία πρόσληψής τους,

αδ.την ημερομηνία γέννησής τους,

αε. τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα,

αστ. το συνολικό μηνιαίο ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος το οποίο δεν είναι χαμηλότερο από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, και

α.ζ. στήλη της υπεύθυνης δήλωσης με τις υπογραφές των επιχορηγουμένων ότι απασχολήθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση,

β. παραστατικά/αποδεικτικά πληρωμής μισθοδοσίας των επιχορηγουμένων για το αιτούμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρ. 38 του ν. 4387/2016 (Α' 85),

γ. αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.), του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, με συνημμένη υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή,

δ. παραστατικά καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ, η επιχείρηση προσκομίζει τη ρύθμιση, η οποία, πρέπει να συμπεριλαμβάνει το κρίσιμο χρονικό διάστημα, και οι δόσεις να καταβάλλονται κανονικά. Εάν κριθεί απαραίτητο, τα ανωτέρω στοιχεία διασταυρώνονται με τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ,

ε. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο εμφανίζεται η επωνυμία/ονοματεπώνυμο της δικαιούχου επιχείρησης - εργοδότη (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης).

στ. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης).

8.1.3 Τα ανωτέρω υποβάλλονται και για το χρονικό διάστημα της δέσμευσης πλην του Εντύπου Β.

8.1.4 Τα έντυπα Ε3 [Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) και Ε4 (πίνακας προσωπικού) αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο ΚΠΑ2 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ.

8.2 Διενέργεια Επαληθεύσεων- Έγκριση/Απόρριψη Καταβολής Επιχορήγησης - Υποβολή Αντιρρήσεων

8.2.1 Διοικητική Επαλήθευση

Μετά την υποβολή της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης, το Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 προβαίνει αμελλητί σε διοικητική επαλήθευση των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί με το αίτημα του δικαιούχου. Μετά το πέρας της επαλήθευσης συντάσσεται έκθεση διοικητικής επαλήθευσης και ενημερώνεται σχετικά ο δικαιούχος. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του ΚΠΑ2 προβαίνει στην έκδοση σχετικής απόφασης (έγκρισης ή απόρριψης καταβολής επιχορήγησης).

Επισημαίνεται ότι:

- Η επιχορήγηση καταβάλλεται στο δικαιούχο μόνο με το θετικό πόρισμα της διοικητικής επαλήθευσης και την έγκριση του Προϊσταμένου. Σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.8.2.4. του παρόντος κεφαλαίου.

- Οι εγκριτικές αποφάσεις καταβολής επιχορήγησης υπογράφονται άμεσα από τον Προϊστάμενο και αποστέλλονται στο τέλος κάθε εβδομάδας στο λογιστήριο της αρμόδιας Περιφερειακής Δ/νσης.

- Η Περιφερειακή Δ/νση προβαίνει άμεσα στη λογιστικοποίηση -έγκριση των σχετικών ενταλμάτων.

- Μετά την έγκριση των ενταλμάτων, το λογιστήριο του κάθε ΚΠΑ προβαίνει άμεσα στην έκδοση πληρωμής προς την Τράπεζα.

Εάν απορριφθεί η αξίωση για το αιτούμενο χρονικό διάστημα, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης ή και των δικαιολογητικών, ο προϊστάμενος του αρμόδιου ΚΠΑ2 θα προβαίνει στην έκδοση απόφασης για τη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου του αρμόδιου ΚΠΑ2.

Επισημαίνεται ότι ειδικά η επιχορήγηση του πρώτου διμήνου καταβάλλεται στη επιχείρηση, εφόσον ο ωφελούμενος έχει συμπληρώσει το απογραφικό δελτίο εισόδου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφ.9 της παρούσας.

Η επιχορήγηση που αφορά το τελευταίο δίμηνο απασχόλησης καταβάλλεται στην επιχείρηση, εφόσον ο ωφελούμενος έχει συμπληρώσει το απογραφικό δελτίο εξόδου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφ.9 της παρούσας και αφού κατατεθούν και ελεγχθούν τα δικαιολογητικά που αφορούν και την περίοδο της δέσμευσης.

Η παρ.6 του άρθρου 29 του ν.1262/1982 ορίζει ότι: «η κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου καταβολή των παροχών από τον ΟΑΕΔ στους εργοδότες απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλη χαρτοσήμου και γενικά από τέλη, κρατήσεις ή εισφορές για το δημόσιο και για τρίτους και δεν υπόκεινται σε κατάσχεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου»

8.2.2. Επιτόπια Επαλήθευση

Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, διενεργούνται τουλάχιστον δύο επιτόπιες επαληθεύσεις.

Οι επιτόπιες επαληθεύσεις διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ στην έδρα ή στο υποκατάστημα της επιχείρησης όπου θα απασχοληθεί ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και σε οποιαδήποτε στάδιο υλοποίησής του. Επιτόπιες επαληθεύσεις διενεργούνται και για το δεσμευόμενο, μη επιχορηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης.

Συνιστάται η πρώτη επαλήθευση να διενεργείται μετά την πρόσληψη του επιχορηγούμενου ατόμου και πριν το αίτημα του δικαιούχου για καταβολή της επιχορήγησης του α' διμήνου, προκειμένου να διαπιστώνεται η πληρότητα των προϋποθέσεων υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα και η δεύτερη πριν τη λήξη της συνολικής διάρκειας του προγράμματος.

Επιπλέον επιτόπιες επαληθεύσεις (πέραν των δύο) δύναται να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (επιχορήγηση και δέσμευση), προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του προγράμματος.

Για τις επαληθεύσεις λαμβάνονται υπόψη το ισχύον, εθνικό και ενωσιακό, πλαίσιο καθώς και η πρόσκληση.

Μετά το πέρας της επαλήθευσης συντάσσεται έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης και ενημερώνεται σχετικά ο δικαιούχος.

Στη συνέχεια και στην περίπτωση ευρημάτων, ο Προϊστάμενος προβαίνει στην έκδοση της σχετικής απόφασης (όπως: ανάκλησης, απόρριψης αξίωσης για καταβολή της επιχορήγησης, δημοσιονομικής διόρθωσης), η οποία κοινοποιείται στην επιχείρηση και ακολουθείται η διαδικασία της παρ.8.2.4 της παρούσας.

8.2.3 Ανάθεση διενέργειας επαληθεύσεων

Τα αρμόδια τμήματα διοικητικών υπηρεσιών των οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων αναθέτουν τους ελέγχους, σύμφωνα με τη με αριθμ. 1952/39/15-07-2016 απόφαση του Δ.Σ. όπως ισχύει, σε ελεγκτές προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση τηρεί τους όρους του προγράμματος (λειτουργία της επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη προσωπικού, κτλ.).

Οι επαληθεύσεις του προγράμματος διενεργούνται από ελεγκτές/υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ.2/82850/0022/25-9- 2013 (487/ΥΟΔΔ).

Οι ελεγχόμενοι δικαιούχοι υποχρεούνται:

α. να διατηρούν τα σχετικά παραστατικά σε διακριτό φάκελο προκειμένου να ελέγχονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους /ελεγκτές και να διαπιστώνεται η τήρηση ή μη των όρων του προγράμματος,

β. να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους αρμόδιους υπαλλήλους/ελεγκτές του ΟΑΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 4144/2013,

γ. να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παροχή σε αυτά όλων των δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται και

δ. να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα για τουλάχιστον δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης δυνάμει του καθεστώτος de minimis (Καν. 1407/2013).

8.2.4. Υποβολή αντιρρήσεων

Όταν κατά την επαλήθευση (επιτόπια ή διοικητική) διαπιστώνεται παρατυπία, αυτή καταγράφεται στη σχετική έκθεση επαλήθευσης που συντάσσεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους / ελεγκτές του ΟΑΕΔ με κατάλληλη τεκμηρίωση και αναφορά των διατάξεων που παραβιάστηκαν και κοινοποιείται στην επιχείρηση.

Ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει τις αντιρρήσεις του, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της έκθεσης επιτόπιας ή διοικητικής επαλήθευσης. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται άμεσα από τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2 ο οποίος και εκδίδει σχετική απόφαση.

Εάν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις, ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 εκδίδει σχετική απόφαση αποδοχής των αντιρρήσεων. Εάν ο δικαιούχος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις του ή ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 δεν τις αποδέχεται, εκδίδεται σχετική απόφαση (ανάκληση, διακοπή με αναζήτηση, απόρριψη αξίωσης για καταβολή της επιχορήγησης, κτλ), η οποία κοινοποιείται στον δικαιούχο. Κατά της απόφασης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει ένσταση εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.

Κεφάλαιο 9 Υποχρεώσεις δικαιούχων - κυρώσεις

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το δεσμευόμενο προσωπικό (επιχορηγούμενες και υφιστάμενες, κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, θέσεις εργασίας) με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Εάν η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της οφείλει να το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, για να είναι δυνατή η συνέχιση του προγράμματος. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημέρες μετά από αίτηση του δικαιούχου και απόφαση του προϊσταμένου της Αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

α) η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

β) αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή και εκ περιτροπής απασχόληση και η μείωση των ωρών εργασίας σε ημερήσια βάση, ο αριθμός των ημερών ανά εβδομάδα.

γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

δ) η οικειοθελής αποχώρηση που θεωρείται καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017(Α'137).

Δεν θεωρείται μείωση :

α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,

β) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του)

γ) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου

δ) η φυλάκιση και ο θάνατος και

ε) η οικειοθελής αποχώρηση που δεν θεωρείται καταγγελία σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017 (Α' 137).

Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση αντικατάστασης του επιχορηγούμενου ατόμου, η επιχείρηση δύναται με την κατάθεση εντολής κενής θέσης να ζητήσει αλλαγή της ειδικότητας, εφόσον το αρμόδιο Γραφείο των εργασιακών συμβούλων του ΚΠΑ2 μπορεί να υποδείξει άνεργο με τη νέα ειδικότητα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3.1.1 του κεφ.3 της παρούσας. Σε διαφορετική περίπτωση (έλλειψη ανέργου με τη νέα ειδικότητα) η επιχείρηση οφείλει να προσλάβει άτομα με την ειδικότητα του αρχικά επιχορηγούμενου.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης του προσωπικού το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό , θα εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.8.2.1. και του κεφαλαίου 10 της παρούσας και δεν θα καταβάλλεται κανένα ποσό επιχορήγησης.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης (επιχορηγούμενου ή μη) λόγω έλλειψης ειδικότητας, η οποία διαπιστώνεται από την Υπηρεσία, διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει το δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο προσωπικό της) καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης).

Σε περίπτωση στράτευσης, ασθένειας, ανυπαίτιου κωλύματος (ενδεικτικά: κυοφορία- λοχεία), ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που αφορά είτε το επιχορηγούμενο ατόμου είτε και το δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό, δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εάν υπάρξει μείωση προσωπικού (επιχορηγούμενου ή μη) εντός του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του προγράμματος, η επιχείρηση υποχρεούται μέχρι τη λήξη του να προβεί σε αντικατάσταση.

Οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται για τα άτομα που τυχόν προσλάβουν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την έκδοση εγκριτικής απόφασης. Η επιχείρηση μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση του δεσμευόμενου μη επιχορηγούμενου προσωπικού που μείωσε και με άλλον εργαζόμενο που προσέλαβε μετά την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα (και ανήκει στο μη δεσμευόμενο προσωπικό της) έχοντας σε κάθε περίπτωση το ίδιο καθεστώς απασχόλησης δεδομένου ότι ο αριθμός του προσωπικού δέσμευσης παραμένει σταθερός.
Είναι δυνατή η αντικατάσταση ενός εργαζομένου με πλήρη απασχόληση με δύο μερικής απασχόλησης τετράωρης απασχόλησης σε πενθήμερη βάση.

Σε περίπτωση αποχώρησης επιχορηγούμενου ατόμου για κάποιον από τους λόγους που απαριθμούνται στην παρ. 3.1.4 στο Κεφ.3, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει το δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης).

Οι αποδοχές και η ασφάλιση των εργαζομένων καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Είναι δυνατόν, επιχορηγούμενος και μη, να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά το πρόσωπο του εργαζόμενου.

Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η επιχορήγηση της επιχείρησης για το συγκεκριμένο άτομο και υποδεικνύεται άλλο, που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Η επιχείρηση δύναται να μεταφέρει το προσωπικό της (επιχορηγούμενο ή και δεσμευόμενο ) από την έδρα στο υποκατάστημα και αντίστροφα ,εφόσον υπάρχει η συναίνεση του εργαζόμενου και ενημερωθεί σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 για την περιοχή μετακίνησής προκειμένου να καταστεί δυνατή η διενέργεια των επιτόπιων επαληθεύσεων.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν της διατάξεις της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

Οι ωφελούμενοι (άνεργοι) παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την περαιτέρω επεξεργασία (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) των προσωπικών δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος, προκειμένου να εξάγονται στατιστικά δεδομένα στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών, μέσω ερωτηματολογίων, για την αξιολόγηση του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι έχουν τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν για το υποκείμενο των δεδομένων οι διατάξεις του ΓΚΠΔ (άρθρα 12επ.) και συγκεκριμένα: δικαίωμα πρόσβασης και ενημέρωσης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας, φορητότητας και εναντίωσης, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις του νόμου και τις νομικές και συμβατικές υποχρεώσεις του υπευθύνου επεξεργασίας.

Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παρακολούθηση της υλοποίησης και την αξιολόγηση του προγράμματος, . Οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη επεξεργασίας των δεδομένων συμμορφώνονται με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, κατά τη συλλογή, τήρηση και φύλαξη των δεδομένων αυτών.

Για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος, ο ΟΑΕΔ συλλέγει και συγκεντρώνει δεδομένα (microdata) που αφορούν στοιχεία των ωφελουμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου οι ωφελούμενοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις σχετικές φόρμες (απογραφικά δελτία) κατά την είσοδο (πρόσληψη) και κατά την λήξη ή την αποχώρηση από το πρόγραμμα (έως τέσσερις (4) εβδομάδες από την ημερομηνία λήξης ή αποχώρησης).

Τα στατιστικά στοιχεία συλλέγονται μέσω των απογραφικών δελτίων εισόδου και εξόδου, τα οποία συμπληρώνονται - μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ - από τον ίδιο τον ωφελούμενο με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει ως άνεργος.

Το δελτίο εισόδου πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για καταβολή της ενίσχυσης του πρώτου διμήνου απασχόλησης, με ευθύνη της επιχείρησης. Αντίστοιχα και το δελτίο εξόδου μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για καταβολή της ενίσχυσης του τελευταίου διμήνου απασχόλησης (δέσμευσης). Σε διαφορετική περίπτωση δεν καταβάλλεται στην επιχείρηση το ποσό της επιχορήγησης που αντιστοιχεί στο πρώτο ή το τελευταίο δίμηνο απασχόλησης, αντίστοιχα. 19. Στην περίπτωση εξόδου του ωφελούμενου πριν από την λήξη του προγράμματος (δηλαδή πριν τη λήξη του 18μηνου), το δελτίο εξόδου συμπληρώνεται σε χρονικό διάστημα έως τέσσερις (4) εβδομάδες μετά την αποχώρηση ή απόλυσή του, προκειμένου να καταβληθεί στην επιχείρηση το ποσό της επιχορήγησης που αντιστοιχεί στο τελευταίο διάστημα απασχόλησής του.

Η υποχρέωση συμπλήρωσης των απογραφικών δελτίων ισχύει και για τους τυχόν αντικαταστάτες.

Κεφάλαιο 10 Διακοπή-Δημοσιονομική Διόρθωση

Όταν διαπιστώνεται παράβαση όρου του προγράμματος μετά από οποιαδήποτε καταβολή ποσού της επιχορήγησης στην επιχείρηση, εφαρμόζεται παρ. 7 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (Α' 70), τα άρθρα 121 και 123 του ν. 4270/2014 (Α' 143) και το εδ. α' της παρ. 1 του άρθρου 91 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974) για την απόδοση στον ΟΑΕΔ.

Κεφάλαιο 11 Επιμήκυνση Προγράμματος

11.1 Είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης για μέγιστο διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες, με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση: α) ασθένειας εργαζόμενου, β) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του εργαζομένου, γ) στράτευσης, δ) ανυπαίτιου κωλύματος (ενδεικτικά: κυοφορία, λοχεία) και ε) ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που αφορά το επιχορηγούμενο άτομο υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα προσκομίσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά για κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις.

11.2 Ο χρόνος επιχορήγησης επιμηκύνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου του Γραφείου Απασχόλησης του αρμόδιου ΚΠΑ2 .

11.3 Σε περίπτωση αντικατάστασης επιχορηγούμενου μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα (30) ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα (30) ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, με απόφαση του προϊσταμένου του αρμόδιου ΚΠΑ2, με την προϋπόθεση η σχετική αίτηση να έχει υποβληθεί πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κεφάλαιο 12 Δημοσιότητα

1. Η πρόσκληση του προγράμματος δημοσιεύεται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Επίσης συντάσσεται δελτίο τύπου το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και αποστέλλεται στον ημερήσιο τύπο.

2. Όλοι οι φορείς της πράξης αποτελούν ουσιαστικούς συντελεστές διάχυσης της πληροφόρησης στα κοινά-στόχος στα οποία απευθύνονται και, υπό την έννοια αυτή, δύνανται να χρησιμοποιούν, ορθολογικά, κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας που συμβάλλει στη διαφάνεια.

Κεφάλαιο 13 Τελικές διατάξεις

1. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα λήγει αυτόματα, μέσω του συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των κατανεμηθεισών θέσεων. Μετά την αυτόματη λήξη της προθεσμίας συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί μέχρι το 40% των αρχικά προκηρυχθεισών θέσεων. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις παραμένουν σε στάδιο αναμονής και ικανοποιούνται με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, εφόσον δημιουργηθούν κενές θέσεις.

2. Η Διοικήτρια του Οργανισμού δύναται, με απόφασή της, να λήξει, να αναστείλει, να παρατείνει και να διακόπτει την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε περίπτωση μη κάλυψης των θέσεων που είχαν αρχικά προκηρυχθεί.


Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ

Πηγή: Taxheaven