Σχέδιο νόμου Ίδρυση υπηρεσίας δικαστικής αστυνομίας

Σχέδιο νόμου Ίδρυση υπηρεσίας δικαστικής αστυνομίας

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ»

Άρθρο 1

Σύσταση - Έδρα

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστάται «Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας» αποτελούμενη από μία Κεντρική Υπηρεσία, η οποία εδρεύει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από Περιφερειακά Τμήματα, καθένα από τα οποία εδρεύει σε αντίστοιχο Δικαστήριο ή Εισαγγελία. Διαιρείται σε Πολιτικό και Αστυνομικό Κλάδο. Τα στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας που υπηρετούν στα Περιφερειακά Τμήματα ανά Δικαστήριο ή Εισαγγελία, τελούν υπό τη διεύθυνση του Διευθύνοντος το Δικαστήριο ή την Εισαγγελία αντίστοιχα.

Άρθρο 2

Σκοπός - Αρμοδιότητες

1. Σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η υποβοήθηση του έργου των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών. Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

2. Στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Δικαστικής Αστυνομίας υπάγονται

ιδίως:

α) η κατόπιν εισαγγελικής εντολής διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,

β) η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης ή η κατά νόμο διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,

γ) η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,

δ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,

ε) η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,

στ) η υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,

ζ) η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις. Κατόπιν σχετικών γραπτών αιτημάτων από δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές μπορούν να συντάσσονται από τους υπαλλήλους της Δικαστικής Αστυνομίας γραπτές εκθέσεις επί συγκεκριμένων επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων. Αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα αναγκαία στοιχεία του κύρους τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εκθέσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φορά ισχύουν. Οι Δικαστικές και Εισαγγελικές αρχές δεν εμποδίζονται να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ή οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού μέσου επί των αυτών επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων, επί των οποίων έχει προηγηθεί γραπτή επιστημονική ή τεχνική έκθεση της Δικαστικής Αστυνομίας.

η) η βεβαίωση αξιόποινων πράξεων, των οποίων οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,

θ) κάθε άλλη διαδικαστική πράξη που θα της ανατεθεί από τις αρμόδιες Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές.

3. Οι διατάξεις της παρ. 2 δεν καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις που ορίζουν την αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών κατά νόμο δημοσίων οργάνων, καθώς και τη σχέση τους με τις Δικαστικές ή Εισαγγελικές Αρχές. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αρμοδιότητα των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας να διενεργούν προκαταρκτική εξέταση ή προανακριτικές πράξεις επί αξιοποίνων πράξεων, πλην των αυτόφωρα καταλαμβανομένων, αρχίζει από τον χρόνο έκδοσης σχετικής παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 9 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, όπως κάθε φορά ισχύει, τα όργανα της Δικαστικής Αστυνομίας μπορούν να ζητούν τη συνδρομή όλων των κρατικών υπηρεσιών, ιδίως των αστυνομικών, φορολογικών, ελεγκτικών, λιμενικών και προξενικών Αρχών, καθώς και των Ανεξάρτητων Αρχών.

5. Κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του το προσωπικό του Αστυνομικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας φέρει στολή και οπλισμό.

Άρθρο 3

Στελέχωση Προσωπικού

Κάθε κλάδος της Δικαστικής Αστυνομίας στελεχώνεται από το αντίστοιχο αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό. Το προσωπικό του Πολιτικού Κλάδου υπάγεται, όσον αφορά τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο, στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Το προσωπικό του Αστυνομικού Κλάδου υπάγεται, όσο αφορά τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο, στις διατάξεις που ρυθμίζουν τα θέματα του ενόπλου προσωπικού που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρθρο 4

Διαδικασία πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων πολιτικού κλάδου

Όσον αφορά τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις, τα προσόντα και τα κωλύματα διορισμού ή μετάταξης προσωπικού στον Πολιτικό Κλάδο της Δικαστικής Αστυνομίας εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για τη μετάταξη υπαλλήλων. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα για την πλήρωση των θέσεων του πολιτικού κλάδου της Δικαστικής

Αστυνομίας με τις αναγκαίες για τον σκοπό αυτό διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες διατάξεις του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Άρθρο 5

Διαδικασία πλήρωσης θέσεων αστυνομικού κλάδου

1. Για την πλήρωση των θέσεων αστυνομικού προσωπικού διορίζονται Έλληνες πολίτες, τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών και οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Για την επιλογή τους εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια ικανά να πιστοποιήσουν τα προσόντα, τα οποία προσήκουν στις θέσεις που πληρούνται, όπως τα ακόλουθα:

(α) Η κατοχή τίτλου σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο βαθμός του τίτλου σπουδών.

(β) Η εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του εφέδρου αξιωματικού ή στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή η προϋπηρεσία ως εθελοντών πενταετούς θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

(γ) Η κατοχή άδειας ικανότητας οδηγού Β' ή Δ' κατηγορίας.

2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκροτούνται: α) πενταμελής επιτροπή για την επιλογή των υποψηφίων, η οποία αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Πρόεδρο, έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναν σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έναν εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας της Δικαστικής Αστυνομίας, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Με όμοια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας της Επιτροπής και ο αναπληρωτής του. Χρέη γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βαθμό Α" ή Β", ή άλλης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βαθμό Α" ή Β" και β) τριμελείς επιτροπές από πρόσωπα με τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις και αντίστοιχης ειδικότητας προκειμένου να υποβάλλουν τους υποψηφίους σε ψυχοτεχνική και υγειονομική εξέταση, καθώς και στις αναγκαίες αθλητικές δοκιμασίες, η επιτυχία στις οποίες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής. Με όμοια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας κάθε Επιτροπής και ο αναπληρωτής του. Χρέη γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας της Δικαστικής Αστυνομίας ή άλλης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βαθμό Α" ή Β". Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών ορίζεται η αμοιβή των μελών των επιτροπών και του γραμματέως.

3. Οι επιλεγόμενοι διορίζονται στις θέσεις προσωπικού Αστυνομικού Κλάδου με τον βαθμό του φρουρού, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος βασικής εκπαίδευσης σε σχολές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή της Ελληνικής Αστυνομίας, διάρκειας δύο μηνών. Οι διοριζόμενοι ολοκληρώνουν τη βασική τους εκπαίδευση με τρίμηνη υποχρεωτική πρακτική άσκηση στα Περιφερειακά Τμήματα της Δικαστικής Αστυνομίας. Η επίδοσή τους κατά το παραπάνω στάδιο εκτιμάται υποχρεωτικά, προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Οι δαπάνες εκπαίδευσης, στέγασης και σίτισης στη σχολή βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης, που λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι στις ανωτέρω Σχολές. Η αποζημίωση υπόκειται σε κράτηση υγειονομικής περίθαλψης, όπως αυτή προβλέπεται εκάστοτε για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Το χρονικό διάστημα φοίτησης των ανωτέρω στη Σχολή αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, εφόσον διορισθούν. Εάν με υπαιτιότητά τους διακοπεί η εκπαίδευση στη Σχολή ή δεν αποδεχθούν το διορισμό τους, οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν την αποζημίωση, καθώς και τις δαπάνες για την εκπαίδευσή τους, όπως καθορίζονται με την κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Άρθρο 6

Κατηγορίες. Θέσεις και Κλάδοι Πολιτικών Υπαλλήλων

1. Οι θέσεις των υπαλλήλων του Πολιτικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

Α) κατηγορία θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ),

Β) κατηγορία θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)

2. Οι θέσεις κατανέμονται σε ειδικότητες ως εξής: α. Κλάδος ΠΕ - ΤΕ Πληροφορικής

β. Κλάδος ΠΕ - ΤΕ Μηχανικών

γ. Κλάδος ΠΕ - ΤΕ Οικονομολόγων - Λογιστών

δ. Κλάδος ΠΕ Διερμηνέων - Μεταφραστών

ε. Κλάδος ΠΕ Υγείας - Πρόνοιας

στ. Κλάδος ΠΕ - ΤΕ Ειδικών Επιστημόνων

3. Για τη στελέχωση του Πολιτικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας συνιστώνται τριάντα (30) οργανικές θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

4. Για τη στελέχωση του Αστυνομικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας συνιστώνται σαράντα (40) οργανικές θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

5. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι θέσεις των προηγουμένων παραγράφων κατανέμονται ανά Περιφερειακό Τμήμα Δικαστικής Αστυνομίας και ανά επιστημονική ιδιότητα και καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων για τη στελέχωση της Κεντρικής Υπηρεσίας. Περιφερειακά Τμήματα Πολιτικού Κλάδου, όσον αφορά τα δικαστήρια πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, εδρεύουν στις οικείες Εισαγγελίες. Οι υπηρετούντες στα Περιφερειακά Τμήματα Πολιτικού Κλάδου των Εισαγγελιών Πρωτοδικών είναι αρμόδιοι και οφείλουν να παρέχουν τις αυτές υπηρεσίες στο αντίστοιχο Πρωτοδικείο. Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας που υπηρετούν σε Περιφερειακά Τμήματα Πολιτικού Κλάδου σε Εισαγγελίες Εφετών, όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχα Περιφερειακά

[6]

Τμήματα στα Πρωτοδικεία της εφετειακής περιφέρειας, οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στα αντίστοιχα Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες Πρωτοδικών της εφετειακής περιφέρειας.

6. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, δύναται να συνιστώνται ή να καταργούνται κλάδοι και οργανικές θέσεις ανά κατηγορία ή επιστημονικό πεδίο, καθώς και να ανακατανέμονται οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις.

Άρθρο 7

Βαθμολογική κλίμακα

1. Οι θέσεις των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), κατατάσσονται σε τέσσερις (4) συνολικά βαθμούς, ως ακολούθως:

- Βαθμός Α'

- Βαθμός Β'

- Βαθμός Γ'

- Βαθμός Δ'

2. Από τους βαθμούς στους οποίους κατατάσσονται οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας του Πολιτικού κλάδου των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ κατώτερος είναι ο Δ' και ανώτερος ο Α'.

3. Εισαγωγικός βαθμός των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ είναι ο βαθμός Δ'. Για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος συναφούς με την ειδικότητα, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β', στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη. Για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συναφούς με την ειδικότητα, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ', στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη. Για τους αριστούχους προσμετράται ένα (1) επιπλέον έτος στον ίδιο βαθμό. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό υποχρεωτικά διαρκεί για δύο (2) συναπτά έτη τουλάχιστον, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

4. Οι θέσεις όλων των βαθμών των κατηγοριών ΠΕ και TE είναι σε κάθε κατηγορία, οργανικά ενιαίες. Μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου βαθμού δεν υπάρχει αρχαιότητα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον νόμο.

Άρθρο 8

Κατηγορίες, Θέσεις και Κλάδοι Αστυνομικών Υπαλλήλων

1.Οι βαθμοί του αστυνομικού προσωπικού της δικαστικής αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:

α) Διευθυντής Δικαστικής Αστυνομίας β) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας γ) Υπαστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας δ) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας ε) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας στ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας

2. Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο Διευθυντής Δικαστικής Αστυνομίας, οι Αστυνόμοι και οι Υπαστυνόμοι. Ο Διευθυντής Δικαστικής Αστυνομίας προΐσταται του Αστυνομικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας και εδρεύει στην Κεντρική Υπηρεσία. Οι Αστυνόμοι και οι Υπαστυνόμοι ασκούν, αντιστοίχως, καθήκοντα Διοικητή και Υποδιοικητή του Αστυνομικού Προσωπικού κάθε Περιφερειακού Τμήματος. Όποιος μονιμοποιείται ή προάγεται δεν επιτρέπεται να παραιτηθεί από την υπηρεσία πριν παρέλθει πενταετία από την ημέρα της μονιμοποίησης ή της προαγωγής του. Όποιος υποβάλλει παραίτηση πριν την παρέλευση του παραπάνω χρόνου, υποχρεούται να επιστρέψει τις κάθε είδους αποδοχές που του έχουν καταβληθεί κατά τον χρόνο της εκπαίδευσης του, καθώς και τις δαπάνες που προέκυψαν για αυτή (εισαγωγική και προαγωγική). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις προσδιορισμού και επιστροφής των δαπανών και κάθε άλλο θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Μέχρι να προαχθούν στον βαθμό του Διευθυντή Δικαστικής Αστυνομίας, του Αστυνόμου ή Υπαστυνόμου όσοι δικαστικοί αστυνομικοί αρχικά διοριστούν, καθήκοντα Διοικητή του κάθε Περιφερειακού Τμήματος μπορούν να ασκούν Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζεται η σύσταση, η στελέχωση και ο τρόπος οργάνωσης της Δικαστικής Αστυνομίας ως προς τον Αστυνομικό Κλάδο, ο χρόνος και η διαδικασία προαγωγών, η στολή και ο οπλισμός, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού, ο χρόνος εργασίας, η εκπαίδευση και η επιμόρφωσή του, καθώς και η κατανομή των θέσεων στους βαθμούς της ιεραρχίας, οι υπηρεσιακές μεταβολές, τα διοικητικά και πειθαρχικά μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος των υπαλλήλων του κλάδου.

Άρθρο 9

Απόσπαση Προσωπικού

1. Εξαιρετικά, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών Δικαστικής Αστυνομίας κατά τα τρία πρώτα έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οι ανωτέρω οργανικές θέσεις δύνανται να πληρούνται με αποσπάσεις προσωπικού από τα Σώματα Ασφαλείας, από τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α" και β" βαθμού, ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι αποσπάσεις του εν λόγω προσωπικού γίνονται ύστερα από προκήρυξη που εκδίδει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και διενεργούνται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης με κοινή απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Οι αποσπάσεις για την κάλυψη των θέσεων αυτών από τους ίδιους ως άνω φορείς είναι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης για μια επιπλέον θητεία.

2. Κάθε αποσπασμένος υπάλληλος λαμβάνει τις αποδοχές που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τη θέση προέλευσής του, διατηρεί την ίδια σχέση εργασίας, εντάσσεται σε αντίστοιχη προς τα προσόντα του κενή θέση και εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους ίδιους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και υπάγεται στο Πειθαρχικό Δίκαιο που διέπει τη θέση προέλευσής του. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του αποσπώμενου προσωπικού που έχει διανυθεί στη Δικαστική Αστυνομία λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στους φορείς προέλευσης για τα θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης και για κάθε άλλη συνέπεια.

Άρθρο 10

Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και προκειμένου να καλυφθούν ειδικές ανάγκες, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μόνιμες και διαρκείς, δύναται να συνιστώνται θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η ειδικότητα, η διάρκεια της σύμβασης και ο αριθμός των θέσεων του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με το ίδιο διάταγμα. Η άσκηση καθηκόντων ειδικού επιστήμονα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ασυμβίβαστη και συνεπάγεται αναστολή της άσκησης του οικείου ελευθέριου επαγγέλματος ή λειτουργήματος για όσο χρόνο διαρκεί. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σχέσης εργασίας τους εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρθρο 11

Κανονισμός Λειτουργίας

Η Υπηρεσία του Πολιτικού Κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας λειτουργεί με βάση ειδικό κανονισμό που εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρθρο 12

Όργανα Διοίκησης

1. Ο Διευθύνων το Δικαστήριο ή την Εισαγγελία προΐσταται του αντίστοιχου Περιφερειακού Τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας. Αξιολογεί τους υπαλλήλους της, συντάσσοντας σχετική έκθεση στη λήξη κάθε δικαστικού έτους. Σε περίπτωση αδυναμίας ή πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων εκ μέρους αποσπασμένου υπαλλήλου, μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα να διακοπεί η απόσπαση του σε οποιοδήποτε χρόνο πριν τη λήξη της.

2. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τους υπαλλήλους του Δικαστηρίου ή της Εισαγγελίας όπου λειτουργεί το Περιφερειακό Τμήμα είναι αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για θέματα του παραπάνω προσωπικού. Ως αιρετά μέλη στο Συμβούλιο αυτό, όταν εξετάζονται θέματα του κλάδου υπαλλήλων δικαστικής αστυνομίας, λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι των υπαλλήλων της. Για θέματα που αφορούν στη διαδικασία και όλους γενικά τους όρους εκλογής των εκπροσώπων, ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις που αναφέρονται στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Πηγή: Taxheaven