Αριθ. πρωτ.: 133672 Παροιμιώδεις οι καθυστερήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Αριθ. πρωτ.: 133672 Παροιμιώδεις οι καθυστερήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Αθήνα, 05/12/2017
Αριθ. Πρωτ. : 133672 - 05/12/2017

EΛΛΗNIKH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Νίκης 5-7 Σύνταγμα
Ταχ. Κώδικας: 10180
Τηλέφωνο: 210 333 2544

Προς: ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Υπόψη κ. I. Ελευθεριάδου

Θέμα: Απάντηση σε Ερώτηση των Βουλευτών

Σχετ. Η υπ' αρ. πρωτ. 354/12.10.2017 Ερώτηση.

Για την απάντηση του Υπηρεσιακού Σημειώματος σας, με το οποίο κοινοποιείται η ανωτέρω σχετική Ερώτηση με θέμα «Παροιμιώδεις οι καθυστερήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου», σας γνωρίζουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, τα εξής:

1. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και γενικότερα την αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας, κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, το οποίο ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τεύχος Α'117, με αρ. 4399/2016 και τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει ήδη ενεργοποιηθεί, εφόσον, μέχρι και σήμερα, έχουν εκδοθεί τέσσερις (4) υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες συστάθηκαν και προκηρύχθηκαν ισάριθμα καθεστώτα ενισχύσεων, και συγκεκριμένα τα καθεστώτα της Γενικής Επιχειρηματικότητας, των Ενισχύσεων Μηχανολογικού Εξοπλισμού, των Επενδύσεων Μείζονος Μεγέθους και των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Για τα καθεστώτα αυτά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής και ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. 

2. Επισημαίνεται ότι στα 4 καθεστώτα, έχουν κατατεθεί συνολικά 772 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 427 αφορούν το καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας, οι 209 το καθεστώς Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ και οι 136 το καθεστώς Ενισχύσεων Μηχανολογικού Εξοπλισμού.

Στα τρία καθεστώτα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της νομιμότητας των επενδυτικών σχεδίων του καθεστώτος "Γενική Επιχειρηματικότητα" το οποίο περιλαμβάνει την πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων. Εντός του τρέχοντος μηνός θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες υπαγωγής του 1ου κύκλου των καθεστώτων.

3. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονισθεί και η δυνατότητα που έχουν οι επιχειρηματικοί φορείς να πραγματοποιούν επενδυτικές δαπάνες πριν από την ολοκλήρωση Της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής θεωρούνται επιλέξιμες, εφόσον βέβαια πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις και όρους του θεσμικού πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, εξετάζει όλες τις δυνατότητες που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξη των βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου.

4. Μάλιστα, ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων θα προκηρυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Τους ερχόμενους μήνες θα προκηρυχθούν και τα εναπομένοντα καθεστώτα με πρώτο το καθεστώς «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ». Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα καθεστώτα που έχουμε προκηρύξει καλύπτουν ένα ποσοστό ίσως και 90% των αναμενόμενων επενδυτικών σχεδίων.

5. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους οι οποίοι περιλάμβαναν ελλιπέστατες διαδικασίες αξιολόγησης και πλημμελή πληροφοριακά συστήματα, με τον Ν.4399/2016 έχει σχεδιαστεί μία απόλυτα διαφανής και αξιόπιστη διαδικασία αξιολόγησης.

Αναφορικά με την ποιότητα του έργου των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παραθέτουμε αυτούσια λίγα λόγια που συνοψίζουν την προηγούμενη κατάσταση από έκθεση- καταπέλτη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του Μαρτίου του 2014, για την υπηρεσία εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων:

«Συνολικά... η υπό έλεγχο υπηρεσία παρουσιάζει έντονα λειτουργικά προβλήματα και βαθύτατες παθογένειες, οι οποίες μπορεί να συνοψισθούν στη μη εφαρμογή των οριζομένων από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, τη μη επαρκή γνώση του επενδυτικού νόμου από τους υπαλλήλους, την υιοθέτηση κακών διοικητικών πρακτικών, την έλλειψη εποπτείας τήρησης της διαδικασίας ...από τους υπευθύνους προϊσταμένους... την κακή οργάνωση και υποστελέχωση της υπηρεσίας, την μη ύπαρξη εξειδικευμένου τμήματος νομικής αρωγής... την απουσία ηλεκτρονικών μέσων... Τα παραπάνω εμφανίζονται να αποτελούν επιτακτικότερη ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσείον, εάν αναλογισθεί κανείς το ότι πρόκειται για μια υπηρεσία αιχμής, μέσω της οποίας εκταμιεύονται υψηλότατα ποσά δημοσίου χρήματος με κύριο σκοπό την ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και της απασχόλησης... Τα συμπεράσματα ...παρότι... προέκυψαν από επεξεργασία στοιχείων ...του Ν.3299/2004, μπορεί να αφορούν και την διαχείριση ...στο νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011.»

Η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, καθώς πραγματοποιήθηκε μεγάλη διεύρυνση του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (Ε.Μ.Π.Α.). Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, εκπαιδεύτηκαν τα μέλη του μητρώου, εκδόθηκε αναλυτικός οδηγός αξιολόγησης και έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται η αντικειμενικότητα του συστήματος κρατικών ενισχύσεων, ώστε αφενός οι δημόσιοι πόροι να δοθούν στα καλύτερα επενδυτικά σχέδια και αφετέρου να διασφαλισθεί ότι οι ενισχύσεις αξιοποιήθηκαν στο σύνολο τους για το σκοπό για τον οποίο εγκρίθηκαν.


ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο προϊστάμενος του τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης, Οργάνωσης και Τεχνικών Υπηρεσιών Τομέα Ανάπτυξης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Κ.Α.Α. ΜΠΙΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

Πηγή: Taxheaven