ΔΑΔ/ΤΣΑΔ/Φ.6/Δ.Υ./40212/2019 Διευκόλυνση του πολίτη κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών

ΔΑΔ/ΤΣΑΔ/Φ.6/Δ.Υ./40212/2019 Διευκόλυνση του πολίτη κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2019
Αρ. Πρωτ.: ΔΑΔ/ΤΣΑΔ/Φ.6/Δ.Υ./40212

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Πληροφορίες: κα Σιμάτου Έλλη
Τηλ. 213 131 3106.

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ -
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
email: ke@mindigital.gr, emonemvasitis@mindigital.gr.

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση του βουλευτή κου Βασίλειου - Πέτρου Σπανάκη».

Σχετικά με την αριθ. αριθ. 1840/11-11-2019 Ερώτηση του βουλευτή κου Βασίλειου - Πέτρου Σπανάκη, με θέμα: «Διευκόλυνση του πολίτη κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών» και ως προς τα ερωτήματα 1, 3 και 4, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας μας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών, δια του Τμήματος Σχεδιασμού Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4623/2019 (ΦΕΚ 134 Α') έχει - μεταξύ άλλων- την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης της στρατηγικής για την απλούστευση των διαδικασιών σε όλον τον δημόσιο τομέα σε συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Επιπροσθέτως, με τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 45 του ν. Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α') "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις", θεσπίστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, το οποίο αποτελεί το κεντρικό, κυβερνητικό πλαίσιο διυπουργικού συντονισμού, του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων ανασχεδιασμού και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες επιδιώκουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των διοικητικών βαρών των παρεχόμενων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών και των εσωτερικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.

Βασικό στόχο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και κατά συνέπεια σε αυτό εντάσσεται κάθε πολιτική, ενέργεια, δράση ή πρωτοβουλία οποιουδήποτε δημοσίου φορέα, η οποία αφορά σε ή σχετίζεται με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ή τη μείωση των διοικητικών βαρών, όπως ο ανασχεδιασμός και η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών, η βελτίωση ή κατάργηση δικαιολογητικών, διατυπώσεων ή υποχρεώσεων πληροφόρησης προς τη δημόσια διοίκηση ή προς τρίτους, εφόσον αυτό απαιτείται από νόμο ή κανονιστική πράξη.

Το εν λόγω Πρόγραμμα υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και λειτουργεί με την υποστήριξη ομάδων εργασίας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο και εν όψει της συνεργασίας που επίκειται να πραγματοποιηθεί με τα καθ' ύλην αρμόδια Υπουργεία: Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, στα οποία έχει ήδη αποσταλεί η αριθ. 1840/11-11¬2019 Ερώτηση Βουλευτή, θα ληφθεί μέριμνα όχι μόνο για την άρση του διοικητικού βάρους που επωμίζεται ο ενδιαφερόμενος από την υποχρέωση προσκόμισης της βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, κατόπιν μετάβασης στην αρμόδια ΔΟΥ, αλλά και για τον γενικότερο ανασχεδιασμό και απλούστευση της διαδικασίας μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, εξετάζοντας τη δυνατότητα ψηφιοποίησής της και ανάπτυξης δράσεων διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων.

Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα taxisnet των υπαλλήλων ΚΕΠ για την έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Κατά το παρόν- είναι ήδη ενταγμένη στα ΚΕΠ η διαδικασία χορήγησης αντιγράφου φορολογικής ενημερότητας και η έκδοση e-παραβόλου, μέσω της διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΜΗΣ - ΚΕΠ» με τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές του συστήματος taxisnet.

Εφόσον αναπτυχθεί στο σύστημα taxisnet ανάλογη ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να παρέχεται και μέσω των ΚΕΠ, κατόπιν διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΜΗΣ - ΚΕΠ».



Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απλούστευσης Διαδικασιών
Έλλη Σιμάτου

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
H Προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας και Παροχής Πληροφοριών Του Υπουργείου Εσωτερικών
Μαρίνα Χρύση

Πηγή: Taxheaven