Αθήνα, 18.07.2018
Αριθ. Πρωτ.: 545
Αριθ. Πρωτ.: 545
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
Αθήνα
Ταχ. Κώδικας: 101 10 - Αθήνα
TELEFAX: 210 5203872
Πληροφορίες: Ζ. Αδαμοπούλου
Τηλέφωνο: 2131516472
Α. Η προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων (ΑΥΕ) με την κατάλληλη λήψη μέτρων πρόληψης, αποτελεί θέμα ιδιαίτερης σημασίας, για το οποίο έχει θεσπισθεί μεγάλος αριθμός γενικών και ειδικών διατάξεων. Σε γενικότερο επίπεδο, όταν πολλές επιχειρήσεις μοιράζονται τον ίδιο τόπο εργασίας (π.χ. απασχόληση εργαζομένων εργολάβων), η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες οφείλουν να συνεργάζονται για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των δραστηριοτήτων, να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, να αλληλοενημερώνονται και να ενημερώνει ο καθένας τους υπ' αυτόν εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους για τους κινδύνους αυτούς. Την ευθύνη συντονισμού των δραστηριοτήτων αναλαμβάνει ο εργοδότης που έχει υπό τον έλεγχό του τον τόπο όπου εκτελούνται εργασίες, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που έχουν γίνει ειδικές ευνοϊκότερες νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρο 42, παρ. 9 του «ΚΩΔΙΚΑ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» (ΚΝΥΑΕ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (Α' 84)).
Ειδικότερα, οι ναυπηγικές εργασίες παρουσιάζουν αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο λόγω της φύσης τους, αλλά και των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών εργασίας. Οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται κυρίως από εργασίες σε ύψος, σε κλειστούς χώρους με επικίνδυνο περιβάλλον (εκρηκτική ατμόσφαιρα), ταυτόχρονη απασχόληση πολλών συνεργείων που μπορεί να ανήκουν και σε διαφορετικούς εργολάβους, έντονο ρυθμό εργασίας, σε αρκετές περιπτώσεις απασχόληση προσωπικού χωρίς εξειδίκευση-εκπαίδευση-κατάρτιση, έλλειψη συντονισμού κατά την εκτέλεση εργασιών, εργασίες σε υψηλές θερμοκρασίες (καλοκαίρι- καύσωνας), κλπ.
Για τους παραπάνω λόγους, σε ό, τι αφορά στις ναυπηγικές και ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, επισημαίνουμε ότι, πέραν των γενικών προβλέψεων της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, ισχύουν και οι διατάξεις του π.δ. 70/90 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε ναυπηγικές εργασίες» (ΦΕΚ 31 Α') που μαζί συγκροτούν ένα πυκνό και αυστηρό πλέγμα προστατευτικών ρυθμίσεων για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 του πδ 70/90 ορίζεται ότι «Ο κύριος του έργου, ο εργολάβος, ο υπεργολάβος και ο παρέχων τον χώρο είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και ιδιαίτερα με τις υποχρεώσεις που προσδιορίζονται στα επόμενα άρθρα». Επίσης, στο άρθρο 4 του ίδιου π.δ/τος περιγράφονται οι υποχρεώσεις του εργολάβου ή υπεργολάβου ολόκληρου του έργου μεταξύ των οποίων είναι:
1. Να οργανώνει, επιβλέπει και επιθεωρεί την εκτέλεση της εργασίας σε κάθε φάση ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ασφαλών συνθηκών εργασίας. Ιδιαίτερα να λαμβάνει μέτρα για τον συντονισμό των εργασιών που εκτελούνται από περισσότερα του ενός συνεργεία.
2. Να συνεργάζεται με τον κύριο του έργου, τους άλλους εργολάβους και υπεργολάβους, τον τεχνικό ασφάλειας, τον μελετητή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εκτέλεση των εργασιών για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.3. Να ορίζει Τεχνικό Ασφάλειας
4. Να εξασφαλίζει κατάλληλη και ασφαλή κλίμακα πρόσβασης στο πλοίο
5. Να αναθέτει την εκτέλεση εργασιών και τον χειρισμό μηχανημάτων σε άτομα που έχουν την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία άδεια, όταν απαιτείται. Οι ιδιαίτερα επικίνδυνες εργασίες, όπως συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ικριωμάτων και κιγκλιδωμάτων, κάλυψη ανοιγμάτων, καθαρισμός δεξαμενών φορτίου και καυσίμων, πρέπει να ανατίθεται σε έμπειρα και εξειδικευμένα άτομα.
6. Να συγκεντρώνει από τους εργολάβους και υπεργολάβους αυθημερόν και πριν την έναρξή των τα αντίγραφα των σελίδων των βιβλίων ημερήσιας παρουσίας απασχολούμενου προσωπικού (όπου απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις), τα οποία αναρτά μαζί με την άδεια εργασίας και τα εκδοθέντα πιστοποιητικά απαλλαγής από αέρια (GAS-FREE), σε εμφανές μέρος και να επιτρέπει την σύμφωνα με τα ανωτέρω έγγραφα είσοδο των συνεργείων στο πλοίο.
7. Να παρέχει προληπτικές εξετάσεις υγείας κτλ.
Β. Ο εν γένει έλεγχος των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία διενεργείται από τους αρμόδιους επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη επικινδυνότητα και τις ιδιαιτερότητες των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, καθώς και τα συνεχή αιτήματα των εργαζομένων έχουν δημιουργηθεί, επιπλέον, οι δύο Μικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (ΕΥΑΕ-ΝΕΖ), μία για την περιοχή Πειραιά-Δραπετσώνας-Κερατσινίου και μία για την περιοχή Περάματος-Σαλαμίνας, οι οποίες συγκροτήθηκαν με την 23280/603/14.12.2011 (ΦΕΚ 3115 Α') Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, που υποστηρίζουν το ελεγκτικό έργο των επιθεωρητών ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σ.ΕΠ.Ε., δεδομένης της ιδιάζουσας φύσης και της αυξημένης επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Σύμφωνα με την κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία (το Τμήμα Επιθεώρησης ΑΥΕ Πειραιά), σας ενημερώνουμε πως η ελεγκτική δραστηριότητα των μικτών επιτροπών ελέγχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) Πειραιώς-Δραπετσώνας-Κερατσινίου-Περάματος- Σαλαμίνας συνεχίζεται αδιάλειπτα και σε εντατικούς ρυθμούς, ενδεικτικά δε κατά το τρέχον έτος μέχρι και την 22η Ιουνίου 2018, έχουν διενεργηθεί 299 έλεγχοι σε επιχειρήσεις (έναντι 566 καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους) και έχουν επιβληθεί 36 κυρώσεις (27 πράξεις προστίμου, 3 μηνύσεις και 6 διακοπές εργασιών), δηλαδή 4 περισσότερες από όσες για όλο το έτος 2017.
Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων που έχουν αναγγελθεί στην ανωτέρω αρμόδια Υπηρεσία από την 1η/01/2018 έως την 22η/06/2018 και έχουν λάβει χώρα στη ΝΕΖ, ανέρχεται σε 5, που αποτελεί μικρό μέγεθος αν ληφθεί υπόψη ότι κατά το έτος 2017 αναγγέλλονταν πανελλαδικά, σε ημερήσια βάση, κατά μέσον όρο 14-15 ατυχήματα, εξαιρουμένων αυτών με παθολογική ή τροχαία αιτιολογία.
Για το υπό επισκευή Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΙΙ» ειδικότερα, αναφέρουμε ότι, μετά τη διαπίστωση έλλειψης μέτρων ασφαλείας κατά τις διενεργηθείσες αυτοψίες των πρόσφατων ατυχημάτων στο πλοίο προχωρά η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ εντός του Μαΐου και του Ιουνίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 26 έλεγχοι για μέτρα ασφάλειας της εργασίας σε συνεργεία εργολάβων επί του πλοίου.
Γ. Η πλήρης διασφάλιση υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και απαραίτητη προϋπόθεση για την σύνδεση της ανάπτυξης της οικονομίας με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Με το Ν.4488/2017, που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2017, οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας μπορούν πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά να προχωράνε στην προσωρινή ή οριστική διακοπή εργασιών επιχείρησης ή τμήματος αυτής όπου υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Στον ίδιο νόμο τέθηκε το πλαίσιο για την αυστηρή τήρηση του χρόνου εργασίας κάτι που σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις με την ύπαρξη εργατικών ατυχημάτων, ενώ με το άρθρο 212 του Ν.4512/18 αυστηροποιήθηκαν οι ποινές στους εργοδότες που προκύπτουν από την μη τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας.
Τέλος, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δρομολογεί προσλήψεις Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας που θα ενισχύσουν το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Πηγή: Taxheaven