Αθήνα, 18/07/2018
Αρ. Πρωτ. Γ36/02/302
Αρ. Πρωτ. Γ36/02/302
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.Φ.Κ.Α.)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.Φ.Κ.Α.)
TMHMA: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση:Πατησίων 12
Ταχ. Κώδικας:106 77
Πληροφορίες:Γκόβαρη Ν.
Τηλέφωνα:210.52.91.769-768-767
FAX:210.52.91.735
Ε-mail:diakanonismos@keao.gov.gr
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 30
ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του Τμήματος Θ' του Ν.4549/2018 που αφορούν τροποποιήσεις του Ν. 4469/2017 (Α'62).
ΣΧΕΤ: εγκύκλιο 30/2017
Με την παρούσα σας κοινοποιούμε το ν.4549/2018 «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 105/Α714-06-2018) και συγκεκριμένα τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Τμήματος Θ' του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4469/2017 (Α'62)».
Με τα κοινοποιούμενα άρθρα τροποποιούνται διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα κατά το μέρος που άπτονται των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.:
1. ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ
ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4469/2017 παρεχόταν δυνατότητα ρύθμισης για οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και έχουν βεβαιωθεί μέχρι την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Με τις διατάξεις του άρθρου 45 και της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του ν.4549/2018 και μετά την τροποποίηση των απαιτούμενων λειτουργικών προδιαγραφών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., στην συμφωνία αναδιάρθρωσης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών εντάσσονται οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. που βεβαιώθηκαν έως το χρόνο υποβολής της αίτησης και γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
2. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του ν.4469/2017, στις αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών όπου εντάσσονται οφειλές πέραν του ενός πιστωτή και ορίζεται συντονιστής, από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης συμμετοχής από τον τελευταίο στους πιστωτές αναστέλλονται αυτοδικαίως, για χρονικό διάστημα 70 ημερών, τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη, εκκρεμή ή μη, που αφορούν απαιτήσεις για τις οποίες αιτείται εξωδικαστική ρύθμιση.
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 52 και τις προστιθέμενες διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 53 του παρόντος νόμου, το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα αυτοδίκαιης αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης επιμηκύνεται από εβδομήντα σε ενενήντα (90) ημέρες. Η παρούσα τροποποίηση έχει άμεση εφαρμογή και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου. Επιπλέον, η ανωτέρω αναστολή εφαρμόζεται αναλογικά και στους υπαγόμενους στις διατάξεις της παρ. 21 του αρ. 15 του ν.4469/2017 [δηλαδή στις συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές κάτω των 20.000€, στις διμερείς διαπραγματεύσεις και στα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες)].
Με τις παραγράφους 2 έως 4 του ίδιου άρθρου, επεκτείνεται η αυτοδίκαιη αναστολή και σε διοικητικά μέτρα, τα οποία επιβάλλονται αυτοδικαίως ή με πράξη της
Διοίκησης, ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων για τις οποίες ζητείται η ρύθμιση και τα οποία συνεπάγονται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Σκοπός των διατάξεων είναι να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η εν λόγω προσθήκη έχει εφαρμογή και σε τυχόν εκκρεμείς, κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, υποθέσεις.
Διευκρινίζεται ότι τυχόν πρόωρη παύση της συγκεκριμένης αναστολής, δεν απαιτεί δικαστική απόφαση, αλλά πράξη της διοίκησης από την οποία να προκύπτει πως η παύση υπαγορεύεται από πιθανολογούμενη ανεπανόρθωτη προσβολή του δημοσίου συμφέροντος.
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Κ.Ε.Α.Ο.
ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 του ν.4469/2017 προβλέπεται ότι για σύνολο βασικής οφειλής το οποίο υπολείπεται των 20.000€, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό τυχόν υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών, το Κ.Ε.Α.Ο. δε συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ούτε υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών και οι οφειλές προς αυτό προσμετρώνται στις θετικές ψήφους των συμμετεχόντων πιστωτών, εφόσον στο τελικό σχέδιο έχουν τηρηθεί οι υποχρεωτικοί κανόνες των άρθρων 9 και 15.
Περαιτέρω, στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι ο αριθμός και το ύψος των δόσεων προσδιορίζεται με κριτήριο τη μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής, τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης και τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας σύμφωνα με τις περ. α' και β' της παρ.2 του άρθρου 9 (μη χειροτέρευση της θέσης των πιστωτών βάσει της αξίας ρευστοποίησης).
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Κατόπιν της προσθήκης που προκύπτει βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 53, η προαναφερόμενη μη συμμετοχή του Κ.Ε.Α.Ο. ισχύει εφόσον συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση ιδιώτες πιστωτές (πιστωτικά ιδρύματα, προμηθευτές κ.λπ.) Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που συμμετέχουν μόνο το Δημόσιο και το Κ.Ε.Α.Ο., η υπηρεσία συμμετέχει κανονικά στη διαπραγμάτευση.
Με την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 53 των κοινοποιούμενων διατάξεων και τη διαγραφή της φράσης «σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 2 του άρθρου 9», για τη διαμόρφωση του ύψους και του αριθμού των δόσεων, η καθαρή παρούσα αξία λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο των υποχρεωτικών κανόνων και όχι μόνο ως προς την αξία ρευστοποίησης.
4. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερέβαιναν ποσοστό ογδόντα πέντε (85%) των συνολικών απαιτήσεων και η αίτηση προωθούταν για διμερή διαπραγμάτευση, ο πιστωτής όφειλε εντός τριών (3) μηνών να ενημερώσει την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για την επίτευξη ή μη συμφωνίας με τον οφειλέτη.
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 46 του παρόντος η ανωτέρω παράγραφος αντικαθίσταται και πλέον, από την ψήφιση του νόμου, ο πιστωτής ενημερώνει την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. εντός 3 μηνών από την ημερομηνία προώθησης της αίτησης για την ολοκλήρωση ή μη της διαπραγμάτευσης.
Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μετά την αρχική ενημέρωση της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., ο πιστωτής θα ενημερώσει την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για την επίτευξη ή μη συμφωνίας μέσα σε ένα (1) μήνα από την τελική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης (λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες των αρμοδίων οργάνων θα χορηγηθούν μετά τη σχετική προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας).
Οι διατάξεις του παρόντος έχουν άμεση εφαρμογή και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του.
5. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Στις διατάξεις του άρθρου 5 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1β προβλέπεται ότι η αίτηση πρέπει μεταξύ άλλων, να περιέχει υποχρεωτικά και κατάλογο όλων των πιστωτών με πλήρη στοιχεία, των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή και των συνοφειλετών που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή.
Στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 9 προβλεπόταν η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών με την οποία μπορεί να καθορίζονταν και νέα υποχρεωτικά συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά ή η τροποποίηση αυτών.
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του κοινοποιούμενου νόμου, στον κατάλογο των πιστωτών θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνεται και η ημερομηνία, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής.
Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 48 αντικαθίσταται η προαναφερόμενη παρ. 9 και με την ως άνω κατ' εξουσιοδότηση έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, μπορεί να τροποποιείται ο κατάλογος των δικαιολογητικών και να προβλέπεται πόσα εξ' αυτών υποβάλλονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, καθώς και πόσα δύναται να υποβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με την υπ' αρ. 64182/2018 (ΦΕΚ 2277 Β') ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, για τα στοιχεία που ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης και του Κ.Ε.Α.Ο. δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής τους από τον οφειλέτη, παρά μόνο σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα, ενώ ο οφειλέτης οφείλει να μεταφορτώσει στο Σύστημα μεταξύ άλλων πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων και έντυπο ΑΑ ΓΗΣ για την αξία γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού για το οποίο δεν προσδιορίζεται ΕΝ.Φ.Ι.Α. και δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων.
Επιπλέον προβλέπεται ότι τα πιστοποιητικά βαρών θα προσκομίζονται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 3 του αρ. 8 του ν.4469/2017 (προθεσμία διορισμού εμπειρογνώμονα) ενώ το αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, το πιστοποιητικό περί μη λύσης εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ. (για νομικά πρόσωπα) και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μπορούν να υποβληθούν το αργότερο έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή αντιπροτάσεων (παρ. 4 του αρ.8 ν.4469/2017).
Στις περιπτώσεις αυτές ο οφειλέτης υποχρεούται να δηλώσει ότι θα προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα και να επισυνάψει αποδεικτικά ότι έχει αιτηθεί την έκδοσή τους. Σε περίπτωση που τα πιστοποιητικά βαρών δε δύναται να προσκομιστούν εντός της προθεσμίας για λόγους ανωτέρας βίας, δύναται να αντικατασταθούν από ενυπόγραφη βεβαίωση δικηγόρου αναφορικά με τα βάρη των ακινήτων του οφειλέτη.
Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις παραγράφους 1 - 7 του άρθρου 5 του ν.4469/2017 υποβάλλονται κανονικά, κατά τα γνωστά, από τον οφειλέτη.
6. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΙΚΡΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ
ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων δεν υπερβαίνουν (α) ατομικά το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ και ποσοστό 1,5% του συνολικού χρέους και (β) δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ και ποσοστό 15% του συνολικού χρέους, δε συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και δε δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Σε περίπτωση που πιστωτές με ποσοστό μικρότερο του 1,5% υπερβαίνουν αθροιστικά το 15% της περίπτωσης (β), στη διαπραγμάτευση δε συμμετέχουν οι πιστωτές με τις μικρότερες απαιτήσεις και μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσοστού 15%.
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Με το άρθρο 46 προστέθηκε εδάφιο στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 με το οποίο ορίζεται ότι, στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι πιστωτές έχουν ακριβώς ίσες απαιτήσεις με ποσοστό μικρότερο του 1,5% της συνολικής οφειλής έκαστος, και αθροιζόμενες υπερβαίνουν το 15% του συνολικού χρέους ή το ποσό των 20.000.000€, τότε οι εν λόγω πιστωτές συμμετέχουν στη διαδικασία και δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.
7. ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΥΨΟΥΣ ΟΦΕΙΛΗΣ
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν.4469/17, μετά τη δήλωση της πρόθεσης των πιστωτών να συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο συντονιστής ελέγχει αν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό συμμετεχόντων πιστωτών προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης (το 50% του συνολικού χρέους του οφειλέτη ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ)
Αν ο συντονιστής διαπιστώσει ότι το ποσό απαίτησης που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη είναι διαφορετικό από το ποσό που βεβαιώθηκε από τον πιστωτή και ότι αυτή η διαφορά δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους, ζητά από τον οφειλέτη και τον πιστωτή αποδεικτικά έγγραφα για το ύψος της απαίτησης.
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 50 εισάγεται δεύτερος γύρος συλλογής δικαιολογητικών από το συντονιστή στην περίπτωση που μετά την ανωτέρω εξέταση των προσκομισθέντων εγγραφών παραμένει αδικαιολόγητη απόκλιση που υπερβαίνει το 1/5 της συνολικής οφειλή προς ρύθμιση. Αν και η δεύτερη προσπάθεια δεν ευδοκιμήσει, τότε ισχύουν οι υπόλοιποι κανόνες της παρ. 2 του αρ. 8, δηλαδή, ο συντονιστής προσμετρά στα ποσοστά απαρτίας και της πλειοψηφίας μόνο το μέρος της απαίτησης που τυγχάνει κοινής αποδοχής, εκτός εάν η απαίτηση προσδιοριστεί σε διαφορετικό ποσό από τον εμπειρογνώμονα (Α'74).
8. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 50 του παρόντος νόμου, προστίθεται στο άρθρο 8 εξουσιοδοτική διάταξη προκειμένου να ρυθμιστούν λεπτομερειακά θέματα της διαδικασίας ώστε να αντιμετωπίζονται με ευελιξία πρακτικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται λεπτομερειακά θέματα της διαδικασίας ελέγχου πληρότητας της αίτησης ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και να τροποποιούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται.
Αναλυτικές σχετικές οδηγίες θα χορηγηθούν με μεταγενέστερο έγγραφο της υπηρεσίας μας, μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
9. ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ
Προκειμένου να διευκολυνθεί ο διορισμός εμπειρογνώμονα από το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α.. προστίθεται παράγραφος 5 στο άρθρο 53 του ν.4469/2017 (παρ. 5 του αρ. 53 του παρόντος). Η προστιθέμενη παράγραφος προβλέπει την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία θα συσταθεί μητρώο εμπειρογνωμόνων, από το οποίο θα επιλέγονται οι εμπειρογνώμονες που προτείνονται από το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν.4469/2017, καθώς και λεπτομέρειες σχετικών θεμάτων.
10. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΟΜΟΡΡΥΘΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Με την εισαγόμενη διάταξη του άρθρου 47 των κοινοποιούμενων διατάξεων προβλέπεται ρητώς η δυνατότητα των ομόρρυθμων εταίρων, ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας, να ζητήσουν τη ρύθμιση και του συνόλου των δικών τους οφειλών μέσω του εξωδικαστικού. Επομένως, δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές μετά την 31/12/2017, ή οφειλές για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ή οφειλές άσχετες με την επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις οποίες δεν κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εταίρου.
Η υποβαλλόμενη αίτηση θα περιέχει προς αυτούς το σύνολο των στοιχείων και θα συνοδεύεται από το σύνολο των δικαιολογητικών του άρθρου 5, ενώ οι περιορισμοί των παραγράφων 3 και 5 του άρθρου 2 και τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 κρίνονται με βάση το πρόσωπο της εταιρείας. Εξυπακούεται ότι οι περιορισμοί αυτοί θα εφαρμοστούν μόνο όταν συμβιβάζονται με το γεγονός ότι ζητείται ρύθμιση των οφειλών του εταίρου και όχι της εταιρίας. Έτσι, δεν θα αποκλειστεί η ρύθμιση των οφειλών του εταίρου από το γεγονός ότι ο εταίρος έχει διακόψει ατομική επιχειρηματική του δραστηριότητα (περίπτωση γ' της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.4469/2017), αρκεί να μην έχει λυθεί η ίδια η εταιρία. Κατ' αντιπαραβολή, ο εταίρος μπορεί να ρυθμίσει τις δικές του οφειλές, εντάσσοντας και τις οφειλές που τον βαρύνουν ως ομόρρυθμο εταίρο, ακόμα και αν η εταιρία έχει λυθεί, εφόσον ο εταίρος διατηρεί δική του ατομική επιχείρηση σε λειτουργία.
Στην περίπτωση που αίτηση ρύθμισης βάσει των διατάξεων του εξωδικαστικού μηχανισμού υποβάλλεται τόσο από το νομικό πρόσωπο της εταιρείας όσο και από τους εταίρους αυτής, θα ακολουθείται κατά το δυνατό ενιαία διαδικασία υπό τον ίδιο συντονιστή, αλλά τόσο η απαρτία όσο και οι προτάσεις και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών θα υποβάλλονται και θα εξετάζονται χωριστά, χωρίς να επηρεάζεται το αποτέλεσμα της μιας ψηφοφορίας από το αποτέλεσμα των υπολοίπων.
Επιπλέον, με την παράγραφο 5 του άρθρου 55 διευθετείται τυχόν ανισότητα εις βάρος ομόρρυθμων εταίρων, των οποίων τα νομικά πρόσωπα υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών πριν την τροποποίηση των κείμενων διατάξεων και παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα υποβολής αυτοτελούς αίτησης για τη ρύθμιση των προσωπικών τους οφειλών.
Λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής των εν λόγω αιτήσεων θα χορηγηθούν με μεταγενέστερο έγγραφο της υπηρεσίας μας, μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
11. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Με την παράγραφο 4 του άρθρου 55 του ν.4549/2018 παρέχεται η δυνατότητα επανυποβολής των αιτήσεων που, κατά έναρξη ισχύος του, έχουν περατωθεί ως άκαρπες, εφόσον συμπεριλαμβάνουν οφειλές οι οποίες καθίστανται επιδεκτικές ρύθμισης (οφειλές έως 31/12/2017).
Επιπλέον μετά την έκδοση της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (παρ. 18 αρ. 8 του ν.4469/2017 που προστέθηκε με την παρ. 2 του αρ.50), οι οφειλέτες εκκρεμών αιτήσεων δύνανται να ζητήσουν τη διαγραφή της αίτησής τους με ταυτόχρονη επανυποβολή αυτής, προκειμένου να συμπεριληφθούν οφειλές που καθίστανται επιδεκτικές ρύθμισης μετά την τροποποίηση που επήλθε με τα άρθρα 45 έως 47. Ευνόητο είναι ότι συμβάσεις αναδιάρθρωσης που έχουν ήδη συναφθεί, δε δύναται να θιγούν.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Ο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣΠηγή: Taxheaven