Ρ.Α.Ε. αριθμ. απόφ. 270/2018 Ρύθμιση θεμάτων για την προσωρινή αποζημίωση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν συνάψει Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (Σ.Ε.Δ.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ

Ρ.Α.Ε. αριθμ. απόφ. 270/2018 Ρύθμιση θεμάτων για την προσωρινή αποζημίωση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν συνάψει Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (Σ.Ε.Δ.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ

Αριθμ. απόφ. 270/29-03-2018

(ΦΕΚ Β' 1485/30-04-2018)

Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
(τακτική συνεδρίαση την 29η Μαρτίου 2018)

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 4414/2016 «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 149/09.08.2016), όπως ισχύει, και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων 3, 5 και 6.

2. Τις διατάξεις του ν. 4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (ΦΕΚ Α' 179/22.08.2011), και ιδίως τα άρθρα 22 και 23, όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος εγκρίθηκε με την αριθμ. 56/2012 απόφαση ΡΑΕ (ΦΕΚ Β' 104/31.02.2012) (εφεξής «ΚΣΗΕ»), όπως ισχύει.

4. Τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος εγκρίθηκε με την αριθμ. 57/2012 απόφαση ΡΑΕ (ΦΕΚ Β' 103/31.01.2012), όπως ισχύει.

5. Τις διατάξεις της αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 187706 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τύπος και περιεχόμενο Συμβάσεων λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. (πλην υβριδικών) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4414/2016» (ΦΕΚ Β' 4072/ 19.12.2016), όπως ισχύει.

6. Τις διατάξεις της αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.187480/7.12.2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μεθοδολογία υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, κριτήρια για περιορισμοί χορήγησης της προσαύξησης ανάπτυξης ετοιμότητας συμμετοχής στην αγορά και διαδικασία χορήγησης της, καθώς και διαδικασία απομείωσης της λειτουργικής ενίσχυσης για τους σταθμούς που έχουν λάβει επενδυτική ενίσχυση κατ' εφαρμογή των άρθρων 3, 5 και 6 του ν. 4414/2016» (ΦΕΚ Β' 3955/09.12.2016), όπως ισχύει.

7. Την με αριθμ. ΡΑΕ 1-232559/20.02.2018 επιστολή της εταιρίας ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ. προς τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε., η οποία κοινοποιούνταν στη ΡΑΕ, με θέμα «Εξόφληση παραγωγής λειτουργούντος Αιολικού Σταθμού στη θέση Αγία Δυνατή, του Δήμου Κεφαλληνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας (αύξηση ισχύος από 27,2 MW σε 34,5 MW)».

8. Την με αριθμ. ΡΑΕ Ο-70988/06.03.2018 επιστολή της Αρχής προς τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. με θέμα «Αναγκαίες τροποποιήσεις των νέων Κωδίκων που προβλέπονται στον ν.4512/2018 προκειμένου να περιληφθούν οι προβλέψεις για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας».

9. Τη δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ στις 22/03/2018 καθώς και τις παρατηρήσεις που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης αυτής και ειδικότερα: (α) την αριθμ. ΡΑΕ Ι-234555/28.03.2018 επιστολή της εταιρίας OPTEVIUS ENERGY A.E. και (β) την αριθμ. ΡΑΕ Ι-234592/28.03.2018 επιστολή της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σκέφτηκε ως εξής:

Επειδή, η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και αποφασίζει τη λήψη αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης κανονιστικών πράξεων, ιδίως για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού, των ρυθμιστικών υποχρεώσεων που τίθενται με τον ν. 4001/2011 και την προστασία των καταναλωτών.
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4414/2016 «1. Από την 1η Ιανουαρίου 2016, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που τίθενται σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εκκαθαρίζονται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 5. 2. Από την 1η Ιανουαρίου 2016, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που τίθενται σε λειτουργία (κανονική και δοκιμαστική) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση μιας Διαφορικής Τιμής Αποζημίωσης (Διαφορικής Προσαύξησης), για την ενέργεια που παράγουν και η οποία απορροφάται από το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο. 3. Η Διαφορική Προσαύξηση υπολογίζεται σε μηνιαία βάση σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) ως η διαφορά της Ειδικής Τιμής Αγοράς της συγκεκριμένης τεχνολογίας Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α., η μέθοδος υπολογισμού της οποίας ορίζεται στο άρθρο 6, από την Τιμή Αναφοράς που διέπει τη Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. (Σ.Ε.Δ.Π.) του άρθρου 9 και η οποία ορίζεται ανά τεχνολογία ή και ανά κατηγορία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σύμφωνα με τον Πίνακα 1 της περίπτωσης βλ της παρ. 1 του άρθρου 4 ή ανά σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αν αυτή προκύπτει από διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών σύμφωνα με το άρθρο 7. 4. Η διαδικασία εκκαθάρισης, τιμολόγησης και διακανονισμού των συναλλαγών που αφορούν στη Διαφορική Προσαύξηση για το Μήνα Αναφοράς, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 2. Η διαδικασία αυτή διέπει τη χορήγηση της Λειτουργικής Ενίσχυσης στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης του άρθρου 9.»
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.4414/2016 «1. Για τους σταθμούς Α.Π.Ε. Μη Ελεγχόμενης Παραγωγής, η Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) τεχνολογίας Α.Π.Ε. υπολογίζεται με βάση την ανηγμένη μηνιαία μεσοσταθμική αξία ηλεκτρικής ενέργειας της εκάστοτε τεχνολογίας Α.Π.Ε. που προκύπτει στη βάση της Οριακής Τιμής Συστήματος, ενώ μπορεί να λαμβάνονται υπόψη και οι λοιποί Μηχανισμοί της Χονδρεμπορικής Αγοράς (Μ.Χ.Α.) για την αντίστοιχη μηνιαία περίοδο υπολογισμού. Για τους σταθμούς Ελεγχόμενης Παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., η Ε.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση τη μηνιαία μέση τιμή της Οριακής Τιμής Συστήματος, ενώ μπορεί επίσης να λαμβάνονται υπόψη και οι λοιποί Μ.Χ.Α. για την αντίστοιχη μηνιαία περίοδο υπολογισμού [...]. 2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδίδεται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος καθορίζονται η μεθοδολογία υπολογισμού της Ε.Τ.Α. ανά τεχνολογία Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., οι Μ.Χ.Α. που λαμβάνονται υπόψη, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τον υπολογισμό της Ε.Τ.Α.. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού που προκύπτει κατά τη μηνιαία εκκαθάριση των Σ.Ε.Δ.Π. στη βάση της Τ.Α., της Ε.Τ.Α., της Διαφορικής Προσαύξησης, της Προσαύξησης Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στην Αγορά, και οι διαδικασίες καταβολής της Διαφορικής Προσαύξησης και της Προσαύξησης Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στην Αγορά. Ο υπολογισμός της Ε. Τ.Α. διενεργείται μηνιαίως από τη Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε., η οποία εκδίδει και τα αντίστοιχα μηνιαία ενημερωτικά δελτία.»
Επειδή, κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 6 εκδόθηκε η αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 187480 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σχετ. 7) με την οποία καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς (εφεξής «Ε.Τ.Α.»). Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της εν λόγω απόφασης «1. Η Ε.Τ.Α. υπολογίζεται ανά μήνα από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. με βάση την ωριαία Αξία της Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α στη Χονδρεμπορική Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Α.Η.Χ.Α.). 2. Η ωριαία Αξία της Ηλεκτρικής ενέργειας στη Χονδρεμπορική Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Α.Η.Χ.Α.) σε €/MWh, υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη την ωριαία Οριακή Τιμή Συστήματος (Ο. Τ.Σ.) κατά το μηνιαία κύκλο εκκαθάρισης».
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 της ανωτέρω απόφασης ως Μηχανισμοί Χονδρεμπορικής Αγοράς νοούνται: «[...] (α) ως ΜΧΑ1, η τιμή σε €/MWh που προκύπτει από τη χρέωση της περίπτωσης αα της παρ. 3α του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α' 179) και η οποία εξειδικεύεται με αντίστοιχη μεθοδολογία στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως αυτός ισχύει και (β) ως ΜΧΑ2, η τιμή σε €/MWh που προκύπτει από τη χρέωση της περίπτωσης ββ της παρ. 3α του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α' 179) και η οποία εξειδικεύεται με αντίστοιχη μεθοδολογία στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας όπως αυτός ισχύει [...]».
Επειδή, σύμφωνα με την αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 187707 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον «Τύπο και το περιεχόμενο Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης Σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.» (σχετ. 5) οι σταθμοί ΑΠΕ που έχουν υπογράψει Σ.Ε.Δ.Π. δικαιούνται να λάβουν για την ενέργεια που ενέχυσαν μόνο τη Λειτουργική Ενίσχυση υπό μορφή Διαφορικής Προσαύξησης και η οποία υπολογίζεται στη βάση της Τιμής Αναφοράς (ΤΑ) του σταθμού και της μηνιαίας τιμής της Ειδικής Τιμής Αγοράς (Ε.Τ.Α.) για τη συγκεκριμένη τεχνολογία του σταθμού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εξειδικευθεί η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής σε €/MWh των ως άνω Μηχανισμών Χονδρεμπορικής Αγοράς. Υπάρχουν ωστόσο σταθμοί ΑΠΕ που έχουν συνάψει Σ.Ε.Δ.Π., έχουν συνδεθεί με το σύστημα εγχέοντας ενέργεια, αλλά δεν αποζημιώνονται για την ενέργεια αυτή (σχετ. 7), λόγω της μη ολοκλήρωσης του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου και των τροποποιήσεων των πληροφοριακών συστημάτων των αρμόδιων Διαχειριστών.
Καθοριστικό στοιχείο για την αποζημίωση των σταθμών αυτών αποτελεί ο καθορισμός της μηνιαίας τιμής της Ειδικής Τιμής Αγοράς (Ε.Τ.Α.).
Επειδή, για την επίλυση του ανωτέρω ζητήματος απαιτείται η τροποποίηση του ΚΣΗΕ («νέος ΚΣΗΕ») προκειμένου να εφαρμοσθεί από την ΕΧΕ Α.Ε. «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» μετά την απόσχιση κλάδου από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4512/2018, καθώς και του Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), όπως θα μετονομασθεί η ΛΑΓΗΕ ΑΕ μετά την ανωτέρω απόσχιση. Η Αρχή έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. για τους ανωτέρω Κώδικες, και έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (σχετ. 8) προκειμένου να συμπεριλάβει στις εισηγήσεις για τον «νέο ΚΣΗΕ» και τον «ΚΔΑΠΕΕΠ» τις απαιτούμενες τροποποιήσεις για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η ολοκλήρωση του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου βάσει και του οργανωτικού συστήματος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενδεχομένως να καθυστερήσει πέραν των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, παρίσταται άμεση ανάγκη ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν στην αποζημίωση των εν λειτουργία νέων σταθμών ΑΠΕ υπό ΣΕΔΠ, οι οποίοι δικαιούνται να αποζημιώνονται για την ενέργεια που εγχέουν στο Σύστημα. Για το λόγο αυτό απαιτείται ρυθμιστική παρέμβαση για την εφαρμογή μέτρων τιμολόγησης, μεταβατικού χαρακτήρα, της εγχεόμενης ενέργειας, έως ότου καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.
Επειδή, κρίνεται ως εύλογη η προσωρινή τιμολόγηση με βάση τη μηνιαία μέση τιμή της ΟΤΣ για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, η οποία είναι δυνατόν να προσδιοριστεί και αποτελεί εύλογη και πρακτική προσωρινή λύση, έως την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και την οριστική εκκαθάριση,

αποφασίζει:

Τη λήψη ειδικών ρυθμιστικών μέτρων, βάσει των αρμοδιοτήτων της κατά τα άρθρα 22 και 23 του ν. 4001/2011, για την προσωρινή αποζημίωση των εν λειτουργία (με Άδεια Λειτουργίας ή με ενεργοποίηση της σύνδεσης τους για όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Λειτουργίας) νέων σταθμών ΑΠΕ υπό ΣΕΔΠ, για μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη συμμετοχή των εν λόγω σταθμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 5 του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α' 149) και της αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.187480/7.12.2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β' 3955).

Ειδικότερα:

Α. Την εγγραφή των εν λειτουργία σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με Σ.Ε.Δ.Π. στο Μητρώο Συμμετεχόντων που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς αποκλειστικά για τους σκοπούς της προσωρινής αποζημίωσης τους σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

Β. Την προσωρινή αποζημίωση των Κατόχων των εν λειτουργία σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με Σ.Ε.Δ.Π. για την ενέργεια που παρήγαγαν οι σταθμοί τους και απορροφήθηκε από το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή/και το Διασυνδεδεμένο Σύστημα κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης τους και μέχρι την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη συμμετοχή των εν λόγω σταθμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 5 του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α' 149) και της αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.187480/7.12.2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β 3955).

Γ. Η ως άνω αποζημίωση υπολογίζεται για κάθε μήνα εκκαθάρισης ως το γινόμενο της ενέργειας που παρήγαγε ο σταθμός και απορροφήθηκε από το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή/και το Διασυνδεδεμένο Σύστημα κατά το μήνα εκκαθάρισης με τη μηνιαία μέση ΟΤΣ του μήνα εκκαθάρισης.

Δ. Η οριστική διαδικασία εκκαθάρισης, τιμολόγησης και διακανονισμού των συναλλαγών των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν υπογράψει Σ.Ε.Δ.Π. θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη συμμετοχή των εν λόγω σταθμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 5 του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α' 149) και της αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.187480/7.12.2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β' 3955).

Ε. Να προβεί ο Λειτουργός της Αγοράς στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμιστικών μέτρων για την αποζημίωση των ως άνω σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. κατά το μεταβατικό στάδιο.

ΣΤ. Τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την ανάρτησή της στον ιστότοπο της Αρχής.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

Ο Πρόεδρος
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ

Πηγή: Taxheaven