ΔΣΤΕΠ Γ 1046330 ΕΞ 2018 Δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα.

ΔΣΤΕΠ Γ 1046330 ΕΞ 2018 Δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα.

Αθήνα, 22/03/2018- 11:59
Αριθ. Πρωτ.: ΔΣΤΕΠ Γ 1046330 ΕΞ 2018

ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρκή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΕΛΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
2. ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΔΤ&ΕΦΚ
ΤΜΗΜΑ Γ

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : Αθήνα 101 84
Πληροφορίες : Ε. Παναγοπούλου
Τηλέφωνο : +30 2107259320

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ερώτημα Βουλευτή»

ΣΧΕΤ..: α) Η αριθμ. 4284/12.3.2018 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου I. Νικολόπουλου. β) Το αριθμ. ΑΤΚΕ 0001259ΕΞ 2018/882/15.3.2018 υπηρεσιακό σημείωμά σας.

Απαντώντας στο ανωτέρω (α) σχετικό που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Νικόλαος
I. Νικολόπουλος, το οποίο διαβιβάστηκε στη υπηρεσία μας με το (β) υπηρεσιακό σημείωμα και ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & ΕΦΚ καθώς και της ΟΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:


1. Με την αριθμ Δ.ΟΡΓ.Β 1076560 ΕΞ 17-5-2016 ΑΥΟ ( ΑΔΑ: 7Ω1ΓΗ -730) συστήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με στόχο την ολοκλήρωση των δράσεων (νομοθετικών και παρακολούθησης υλοποίησης συστημάτων) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα.

Η ΟΔΕ απαρτίζεται από μέλη όλων των εμπλεκόμενων, με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα, υπουργείων.

Συντονίστρια της ΟΔΕ ορίστηκε η Γενική Δ/ντρια Τελωνείων & ΕΦΚ .
Η ΟΔΕ προέβη:
Ι) στην καταγραφή του σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν βάσει των νομοθετημάτων που έχουν εκδοθεί και έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα ΙΙ) στην καταγραφή των αναγκαίων τροποποιήσεων - διορθώσεων των νομοθετημάτων και των κανονιστικών διατάξεων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των δράσεων, ΙΙΙ) στην καταγραφή των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί ανά δράση, των ενεργειών που υπολείπονται (αναλυτικά, κατά χρονική σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στις κανονιστικές πράξεις, ή που απορρέουν από δεσμεύσεις με τους θεσμούς, κλπ) για την ολοκλήρωση κάθε δράσης. Κάθε δράση αναλύθηκε στις επιμέρους φάσεις με τα παραδοτέα τους συμπληρώνοντας το χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης κάθε μίας από αυτές, ΙV) Στη δημιουργία υποομάδων για την πραγματοποίηση όλων των ενεργειών για την ολοκλήρωση κάθε δράσης.

Εξέλιξη εργασιών της ΟΔΕ

Ι. Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών υγρών καυσίμων στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης:

• Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πετρελαίου θέρμανσης σε ποσοστό 100%.

• Δημιουργήθηκε η εφαρμογή παραλαβής των δεδομένων από το τοπικά συστήματα.

• Προσπάθεια να εξορθολογιστούν και προτεραιοποιηθούν οι συναγερμοί που αποστέλλονται από τα τοπικά συστήματα βάση της σπουδαιότητάς τους ως προς την πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων.

• Πραγματοποιούνται ημερίδες ενημέρωσης αναφορικά με τη χρήση των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών - εκροών και των φορολογικών μηχανισμών στα πρατήρια υγρών καυσίμων κατά τους διενεργούμενους, από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ελέγχους.

• Πραγματοποιούνται έλεγχοι άμεσης επέμβασης (εντός 1 ώρας) του ελεγκτικού μηχανισμού βάση των συναγερμών που παράγει το σύστημα εισροών - εκροών με σκοπό την επαλήθευση του συναγερμού και της αίτιας που αυτός δημιουργείται.

• Πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι μετά από ανάλυση των δεδομένων που παραλαμβάνονται από τα τοπικά συστήματα.

• Πρόκειται να υλοποιηθεί η εφαρμογή για την αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες

ΙΙ. Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου «εισροών-εκροών» στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων καθώς και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης πετρελαιοειδών προϊόντων:


• Εκδόθηκε η ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές απαιτήσεις εγκατάστασης των συστημάτων. Τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε ποσοστό περίπου 90%. Έχει αποσταλεί έγγραφο στις εταιρείες που δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα να το πράξουν άμεσα.

• Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στις φορολογικές αποθήκες των αεροδρομίων

• Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για τον προσδιορισμό του τύπου και της συχνότητας αποστολής των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών που θα αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων.

• Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για την παραλαβή και αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες

ΙΙΙ. Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών ναυτιλιακών καυσίμων και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης, συλλογής και αποστολής δεδομένων σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα.

• Έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ 4170 ΕΞ 2015 /15-12-2015 (ΦΕΚ Β' 2722) και ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. 1160 ΕΞ 2016 (ΦΕΚ Β' 1262) ΚΥΑ , όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με τ οποία προσδιορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) και συστήματος εισροών - εκροών.

• Μέχρι 30-11-2017 οι ενδιαφερόμενοι ( ιδιοκτήτες των πλωτών μέσων) είχαν προβεί στις παραγγελίες των συστημάτων εισροών - εκροών προς τους εγκαταστάτες. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων έχει οριστεί η 28/2/2018.

• Επεξεργασία του σχεδίου καθορισμού των προδιαγραφών και διαδικασιών επικοινωνίας των πλωτών μέσων με το κέντρο λήψης σημάτων μέσω GPS.

• Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για τον προσδιορισμό του τύπου και της συχνότητας αποστολής των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών που θα αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων

• Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για την παραλαβή και αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες.
ϊν. Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού θέσης GPS στα βυτιοφόρα (Φ.1.Χ ή Φ.Δ.Χ).

• Εκδόθηκε η αριθμ. 48941/3564/12 (ΦΕΚ 3052/Β') ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με την οποία προσδιορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) σε μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων ώστε είναι δυνατόν να εντοπίζεται η θέση κάθε βυτιοφόρου οχήματος (GPS) ή πλωτού εφοδιαστικού μέσου (AIS) σε πραγματικό χρόνο μέσω σήματος που θα εκπέμπεται από τον πομπό του συστήματος προς το κέντρο ελέγχου της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής.

• Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση εναλλακτικών τεχνικών λύσεων.

• Επεξεργασία σχεδίου ΚΥΑ για τον καθορισμό των προδιαγραφών και διαδικασιών επικοινωνίας των μεταφορικών μέσων ενεργειακών προϊόντων (βυτιοφόρων) με το κέντρο λήψης σημάτων μέσω της διάταξης εντοπισμού θέσης (GPS) συλλογής και αποστολής δεδο¬μένων.

• Πρόκειται να υλοποιηθεί εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων εντοπισμού βυτιοφόρων.

IV. Ιχνηθέτηση με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες των υγρών καυσίμων που διατίθενται στην κατανάλωση ή διακινούνται ή αποθηκεύονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

• Συντάχθηκε και υποβλήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δράσης Δ.4 το οποίο και εγκρίθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

• Έχει υποβληθεί σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 12 του άρθρου 15 του ν.3054/2002 (Α'230) όπως ισχύει, για τον καθορισμό των συγκεκριμένων ειδών υγρών καυσίμων και για τη ρύθμιση σχετικών τεχνικών ζητημάτων, αναφορικά με την ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες. Το σχέδιο εστάλη αρμοδίως, μέσω του ΕΛΟΤ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημόσια κρίση, ως τεχνικός κανονισμός σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1335. Η δημόσια κρίση - σχολιασμός έληξε στις 29/01/2018 χωρίς να διατυπωθούν παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλο κράτος-μέλος. Το σχέδιο της ΚΥΑ βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

• Προετοιμασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων «προϊόντων» κατάλληλων για ιχνηθέτες από τους υποψήφιους αναδόχους.

V. Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών: α) στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων, β) Στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, γ) Στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης, διαλυτών κλπ) που αποτελούν υλικά πρόσμιξης στα υγρά καύσιμα.

• Προωθήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχέδιο τροποποίησης των παραγράφων 7-11 και προσθήκης παρ. 12-14, του άρθρου 31 του ν. 3784/2009 (ΦΕΚ 137 Α'), με στόχο:

1. Τον καθορισμό του πεδίο εφαρμογής των υπόχρεων εγκατάστασης του συστήματος εισροών εκροών και όπου απαιτείται του φορολογικού μηχανισμού.
2. Τον καθορισμό των εξουσίοδοτικών διατάξεων για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων,
3. Τον καθορισμό των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάσταση των συστημάτων,
4. Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, των οργάνων ελέγχου και τα προστίμων κάθε κατηγορίας.
5. Την ογκομέτρηση των δεξαμενών των βυτιοφόρων.

VI. Δημιουργία μητρώου δεξαμενών

• Στα πλαίσια της ΟΔΕ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των απαιτήσεων χρηστών για την εφαρμογή διαχείρισης του μητρώου των σταθερών δεξαμενών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

• Έχει υλοποιηθεί, με τη λήφη τεχνικής βοήθειας η εφαρμογή του μητρώου δεξαμενών όσον αφορά τις φορολογικές αποθήκες και τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενώ διεξάγονται οι σχετικές δοκιμές καθώς και οι έλεγχοι εφαρμογής του εν λόγω μητρώου.

• Ολοκληρώθηκε η έκδοση οδηγιών για τον τρόπο με τον οποίο οι υπόχρεοι θα λάβουν πρόσβαση προκειμένου να απογράψουν τις δεξαμενές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μητρώου.

• Προετοιμάζεται το κείμενο της ανακοίνωσης για τον τρόπο με τον οποίο οι υπόχρεοι θα λάβουν πρόσβαση προκειμένου να προβούν στην απογραφή των δεξαμενών στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μητρώου.

VII. Υλοποίηση εφαρμογής αξιοποίησης των δεδομένων των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών - εκροών, εντοπισμού θέσης, που αποστέλλονται από τα τοπικά συστήματα καθώς και από την ιχνηθέτηση των καυσίμων από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες

• Η υλοποίηση εφαρμογής αξιοποίησης των δεδομένων των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών — εκροών, εντοπισμού θέσης, που αποστέλλονται από τα τοπικά συστήματα καθώς και από την ιχνηθέτηση των καυσίμων εξαρτάται από την πορεία χρηματοδότησης του έργου
Έχει υποβληθεί πρόταση στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΓΙΑ-ΕΠΑΝΕΚ αναμένουμε τη σχετική έγκριση προκειμένου να προχωρήσουμε στις επόμενες ενέργειές μας (σύνταξη τεχνικού δελτίου).

2.Με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.4410/2016 (ΦΕΚ Α' 141) συστήθηκε στην ΓΓΔΕ, μικτό διυπηρεσιακό συλλογικό όργανο, με την επωνυμία «Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο» (Σ.Ε.Κ.), το οποίο θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο μεταξύ των υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.φ.Κ. Σκοπός του είναι η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της λαθρεμπορίας προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. μέσω του συντονισμού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη δίωξη λαθρεμπορίου. Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, αποτελεί εθνική μονάδα πληροφοριών για την υποδοχή και επεξεργασία αυτών, θα εκπονεί επιχειρησιακά σχέδια κοινών διυπηρεσιακών ή διακρατικών δράσεων, θα αναλαμβάνει επιχειρησιακή δράση στην έρευνα, τον έλεγχο και τη δίωξη κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ., με ίδιες δυνάμεις ή με τη συνεργασία άλλων διωκτικών υπηρεσιών.

3. Επιπλέον, η Ελληνική Τελωνειακή Υπηρεσία έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου και της αποστολής της, στο πλαίσιο πάταξης του λαθρεμπορίου ενεργειακών προϊόντων, πέραν των διεθνών υποχρεώσεων που έχει επωμιστεί σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο, έχει επίσης προβεί και στις ακόλουθες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο:

• Έχει συστήσει εννέα (9) κινητές ομάδες ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) με έδρα τα Τελωνεία Β' Πειραιά, Α’ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηγουμενίτσας, Δράμας, Ξάνθης, Λάρισας, Πατρών και Ηρακλείου των οποίων ο έλεγχος εστιάζεται στα προϊόντα που επιβαρύνονται με Ειδικό φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.).

• Έχει συστήσει και λειτουργούν στα Τελωνεία της χώρας, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ενεργειακών προϊόντων τμήματα πληροφοριών, παραποιημένων και δίωξης, τα οποία διεξάγουν καθημερινά ελέγχους. Τα εν λόγω τμήματα ανταλλάσσουν, μέσω της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, πληροφορίες και συνεργάζονται στενά με τις λοιπές διωκτικές αρχές της χώρας, ήτοι Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων (Ε.Λ.Υ.Τ.), Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), Λιμενικό Σώμα και Αστυνομία, με γνώμονα αφενός μεν την προάσπιση των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας, αφετέρου δε την προστασία της δημόσιας υγείας και του υγιούς ανταγωνισμού.

• Στο πλαίσιο των ετήσιων στόχων που τίθενται στις Τελωνειακές Αρχές της χώρας, αλλά και της συνεχούς προσπάθειας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ενεργειακών προϊόντων, η Τελωνειακή Υπηρεσία καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα στοχευμένων τελωνειακών ελέγχων, το οποίο αποστέλλεται και υλοποιείται από όλα τα Τελωνεία και εκπονεί Τελωνειακές Επιχειρήσεις με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου Ενεργειακών Προϊόντων.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΕ
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ
Πηγή: Taxheaven