Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΦ A 1037752 ΕΞ 2018/6.3.2018 Εφαρμογή της περίπτωσης ε' της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) βάσει του Κανονισμού 757/ 2015 της Ευρωπαϊκής Έ

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΦ A 1037752 ΕΞ 2018/6.3.2018 Εφαρμογή της περίπτωσης ε' της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) βάσει του Κανονισμού 757/ 2015 της Ευρωπαϊκής Έ

Α.Α.Δ.Ε. ΔΕΕΦ A 1037752 ΕΞ 2018/6.3.2018

Εφαρμογή της περίπτωσης ε' της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) βάσει του Κανονισμού 757/ 2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς πλοιοκτήτες, εκμεταλλευτές ή διαχειριστές πλοίων


πληροφορίες: Ε.Ορφανάκη. Γ.Αναγνωστόπουλος

Κατόπιν υποβολής γραπτών και προφορικών ερωτημάτων σε σχέση με το ανωτέρω θέμα και με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, παρέχουμε τις παρακάτω διευκρινίσεις:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α' της {start}παρ. 2 του άρθρου 14{end} του Κώδικα ΦΠΑ (κύρωση με το ν.2859/2000), όπως ισχύει, ορίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών πραγματογνωμοσύνης προς υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο φορολογείται στον τόπο που το πρόσωπο αυτό έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε μόνιμη εγκατάσταση του υποκείμενου στον φόρο προσώπου που βρίσκεται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο όπου έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας, ως τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ο τόπος όπου βρίσκεται η μόνιμη εγκατάστασή του. Ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, ως τόπος παροχής υπηρεσιών θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του υποκείμενου στον φόρο στον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end} του Κώδικα ΦΠΑ ορίζεται μεταξύ άλλων ότι εφαρμόζεται απαλλαγή από το ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των πλοίων για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή σύμφωνα με την περίπτωση α' της ίδιας παραγράφου, όπως η ρυμούλκηση, η πλοήγηση, η πρόσδεση, η διάσωση, η πραγματογνωμοσύνη, η χρήση λιμανιών. Για την χορήγηση των απαλλαγών της περ. ε' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end} εφαρμόζονται τα άρθρα 37 και 38 της απόφασης Π. 8271 /4897/ΠΟΛ.366/18.12.1987 (ΦΕΚ 3Β78.1.1988).

Με την παρ. 1 του άρθρου 38 της ανωτέρω απόφασης τίθενται περαιτέρω προϋποθέσεις για την χορήγηση της απαλλαγής και περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής αυτής μόνο για τις υπηρεσίες που είναι άμεσα αναγκαίες για την ασφαλή εκτέλεση του προορισμού των πλοίων ή την πλήρωση των όρων καθαριότητας και υγιεινής αυτών ή αφορούν το φορτίο αυτών.

Με το παρόν διευκρινίζεται ότι για τις υπηρεσίες ρυμούλκησης, πλοήγησης, πρόσδεσης, διάσωσης, χρήσης λιμανιών που ρητά ορίζονται στην διάταξη της περ. ε' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end}, δεν απαιτούνται να εξετάζονται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 της ανωτέρω απόφασης καθώς θεωρείται ότι αυτές πληρούνται σε κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για την παροχή υπηρεσίας πραγματογνωμοσύνης εφόσον παρέχεται απευθείας στο πλοίο δηλαδή για λογαριασμό του πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή ή διαχειριστή και είναι υποχρεωτική από σχετική εθνική ή κοινοτική διάταξη.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2015/757 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 ορίζονται κανόνες για την επακριβή παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (C02) και άλλων συναφών πληροφοριών από τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες, βρίσκονται εντός λιμένων ή αποπλέουν από λιμένες οι οποίοι υπάγονται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους, ώστε να προωθηθεί η μείωση των εκπομπών από τις θαλάσσιες μεταφορές με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ο Κανονισμός ορίζει ότι ανεξάρτητο πρόσωπο από τον πλοιοκτήτη, διαχειριστή ή εκμεταλλευτή του πλοίου αναλαμβάνει τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων που θέτει ο Κανονισμός και, εκδίδει έγγραφο συμμόρφωσης για το σχετικό πλοίο, βάσει του οποίου πιστοποιείται ότι το πλοίο τήρησε τους κανόνες που θέτει ο Κανονισμός.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ο Κανονισμός θέτει κυρώσεις που μπορεί να συνεπάγονται την εκδίωξή του από τους λιμένες των κρατών μελών.

4. Από τις προαναφερόμενες νομοθετικές διατάξεις προκύπτει ότι για την παροχή υπηρεσιών σε πλοιοκτήτη, εφοπλιστή η διαχειριστή πλοίου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του Κανονισμού 2015/757 θα εξετάζεται καταρχήν ο τόπος φορολογίας σύμφωνα με την περ. α' της {start}παρ. 2 του άρθρου 14{end} του Κώδικα ΦΠΑ.

Εάν οι σχετικές υπηρεσίες φορολογούνται στο εσωτερικό της Χώρας θα εξετάζεται περαιτέρω εάν το πλοίο που αυτές αφορούν εμπίπτει στις απαλλαγές της περ. α' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end} του Κώδικα ΦΠΑ (π.χ. χρήση στην ανοιχτή θάλασσα) και στην περίπτωση που εμπίπτει, οι υπηρεσίες αυτές θα απαλλάσσονται κατ' εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end} ως παροχή υπηρεσιών πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι η περίπτωση α' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end} έχει αντικατασταθεί με το {start}άρθρο 111{end} του ν.4514/2018 και ισχύει από 1.4.2018.
Σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή τους θα κοινοποιηθούν άμεσα από τη Φορολογική Διοίκηση.

Σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή των απαλλακτικών διατάξεων της περ. ε' της {start}παρ. 1 του άρθρου 27{end} σε σχέση με το {start}άρθρο 14{end} του Κώδικα ΦΠΑ έχουν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1119/25.4.2014.
Πηγή: Taxheaven