Αριθμ. οικ. 648/2018 Καθορισμός διαδικασίας, προϋποθέσεων και κριτηρίων για την αξιολόγηση και την επιλογή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης

Αριθμ. οικ. 648/2018 Καθορισμός διαδικασίας, προϋποθέσεων και κριτηρίων για την αξιολόγηση και την επιλογή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης

Αριθμ. οικ. 648

(ΦΕΚ Β' 546/20-02-2018)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις:
α) του άρθρου 248 του ν. 4512/2018 «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 5),
β) του π.δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (ΦΕΚ Α' 116),
γ) του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ Α'148), όπως ισχύει.

2) Την ανάγκη καθορισμού της διαδικασίας, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων αξιολόγησης και επιλογής των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, καθώς και ρύθμισης λοιπών θεμάτων.

3) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την αξιολόγηση και την επιλογή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, ως εξής:

Άρθρο 1
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντοςΔιαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων


1. Το Υπουργείο Υγείας δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, το οποίο συγκροτείται από έντεκα (11) μέλη.

2. Με την ανωτέρω πρόσκληση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να υποβάλλουν εντός προθεσμίας 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας. Η αίτηση-δήλωση, η οποία υπέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτή στοιχείων, συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τα στοιχεία της επιστημονικής εξειδίκευσης και επαγγελματικής εμπειρίας των υποψηφίων, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων, όπως αυτά εξειδικεύονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

3. Κατά την υποβολή της αίτησης κάθε υποψήφιος μπορεί υποβάλλει υποψηφιότητα σε μία (1) έως τρεις
(3) από τις ειδικότητες-τομείς που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 248 ν. 4512/2018 (Α' 5) και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

4. Υποψηφιότητα που υποβάλλεται δεν εξετάζεται και απορρίπτεται ως απαράδεκτη, εφόσον δεν:
α) έχει υποβληθεί αίτηση και βιογραφικό σημείωμα με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
β) είναι εμπρόθεσμη,
γ) αναγράφονται στοιχεία τηλεφωνικής ή/και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τον υποψήφιο,
δ) πληρούνται οι τασσόμενες από το νόμο και τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προϋποθέσεις, περί απαιτούμενων επιστημονικών και επαγγελματικών προσόντων, τα οποία εκλαμβάνονται ως τα ελάχιστα απαιτούμενα για την επιλογή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης,
ε) αναφέρεται ότι στο πρόσωπο του υποψηφίου δεν συντρέχουν τα ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο 252 του ν. 4512/2018 (Α' 5) ασυμβίβαστα.

5. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας συγκεντρώνει τις αιτήσεις των υποψηφίων και διαβιβάζει αυτές μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά στην τριμελή Επιτροπή Επιλογής των υποψηφίων του της παρ. 3 του άρθρου 248 ν. 4512/2018 (Α' 5).

Άρθρο 2
Κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίων


1. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν επιστημονική εξειδίκευση ή εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους τομείς της φαρμακολογίας, κλινικής φαρμακολογίας, φαρμακοεπιδημιολογίας, αξιολόγησης κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους/αποτελεσματικότητας στην Τεχνολογία της Υγείας, φαρμακοοικονομίας και κατάρτισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώων παθήσεων (registries).

2. Ως τυπικό προσόν για την επιλογή των υποψηφίων ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. επιστημών υγείας ή οικονομικών επιστημών ή κοινωνικών επιστημών ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχων ειδικοτήτων.

3. Για την αξιολόγηση της επιστημονικής εξειδίκευσης λαμβάνονται υπόψη ιδίως α) η ιδιότητα μέλους ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης ή η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε συναφή προς το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης γνωστικά αντικείμενα και β) οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά για θέματα συναφή με το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης. Συνεκτιμώνται επίσης κατά την αξιολόγηση της επιστημονικής εξειδίκευσης η κατοχή πρόσθετου πανεπιστημιακού πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος σε συναφή προς το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης γνωστικά αντικείμενα.
Για την αξιολόγηση της εμπειρίας λαμβάνονται υπόψη ιδίως η συμμετοχή του υποψηφίου στη διεξαγωγή κλινικών μελετών ή ερευνητικών προγραμμάτων, η συμμετοχή του υποψηφίου σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας για την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών ή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η συμμετοχή του υποψηφίου σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας για την κατάρτιση μητρώων παθήσεων (registries) ή η επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς.

Άρθρο 3
Αξιολόγηση υποψηφιοτήτων


1. Εφόσον τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Επιλογής κρίνουν ομόφωνα απαραίτητο, δύνανται, πριν την κατάρτιση του καταλόγου των επικρατέστερων υποψηφίων, να καλέσουν σε προφορική συνέντευξη τους επικρατέστερους ή το σύνολο των υποψηφίων, προκειμένου να αξιολογήσουν εάν τα στοιχεία της προσωπικότητας τους παρέχουν εχέγγυα επαρκούς ανταπόκρισης στις ανάγκες της θέσης.

2. Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, η Επιτροπή Επιλογής έχει δικαίωμα να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε δημοσίου ή ιδιωτικού εγγράφου, το οποίο κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη συγκεκριμένων επιστημονικών ή επαγγελματικών προσόντων των υποψηφίων ή τη συνδρομή κωλυμάτων ή λόγων αποκλεισμού τους.

3. Μετά την, κατά τα ανωτέρω, εξέταση των αιτήσεων και των βιογραφικών σημειωμάτων των υποψηφίων, η Επιτροπή Επιλογής συντάσσει πρακτικό, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πίνακας κατάταξης με τους τρεις (3) επικρατέστερους υποψήφιους από κάθε τομέα της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, ήτοι συνολικά δεκαοκτώ (18) επικρατέστερους υποψήφιους, λαμβάνοντας υπόψη και τους λόγους απόρριψης αιτήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας. Στο συνταχθέν πρακτικό αιτιολογείται η επιλογή των επικρατέστερων υποψηφίων. Εν συνεχεία, το πρακτικό υποβάλλεται στον Υπουργό Υγείας.

4. Σε περίπτωση που σε κάποιον από τους τομείς οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τρεις (3), ή στην περίπτωση που συνολικά οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από δεκαοκτώ (18), η Επιτροπή υποβάλλει πρακτικό επιλογής κατάταξης προς τον Υπουργό Υγείας με λιγότερους επικρατέστερους υποψήφιους κατά περίπτωση, εφόσον συγκεντρώνουν τα εκ του νόμου και της σχετικής πρόσκλησης προσόντα.

Άρθρο 4
Επιλογή υποψηφίων και ορισμός μελών


Ο Υπουργός Υγείας επιλέγει από τον ανωτέρω πίνακα ισάριθμους με τις προς πλήρωση θέσεις υποψηφίους, διασφαλίζοντας την επαρκή αναλογία μεταξύ των ειδικοτήτων-τομέων αφενός της φαρμακολογίας, της κλινικής φαρμακολογίας και της φαρμακοεπιδημιολογίας και αφετέρου της αξιολόγησης κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους/αποτελεσματικότητας στην Τεχνολογία της Υγείας, της φαρμακοοικονομίας και της κατάρτισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώων παθήσεων (registries) και εκδίδεται απόφαση περί ορισμού των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο Υπουργός
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Πηγή: Taxheaven