Αριθ. Πρωτ.: ΓΔΤΕΦΚ 1012165 ΕΞ 2018 Οι δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα

Αριθ. Πρωτ.: ΓΔΤΕΦΚ 1012165 ΕΞ 2018 Οι δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα

Αθήνα, 24 Ιανουάριου 2018
Αριθ. Πρωτ.: ΓΔΤΕΦΚ 1012165 ΕΞ 2018

ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. ΛΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΔΤ&ΕΦΚ

Ταχ. Δ/νση Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας  Αθήνα 101 84
Πληροφορίες Ι.Πολυτσάκης
Τηλέφωνο 302103375157.


ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ερώτημα Βουλευτή»
ΣΧΕΤ.: α) Η αριθμ. 2603/15.1.2018 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου I. Νικολόπουλου. β) Το αριθμ. ΑΤΚΕ 0000299 ΕΞ 2018/515/17.1.2018 υπηρεσιακό σημείωμά σας.

Απαντώντας στο ανωτέρω (α) σχετικό που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Νικόλαος I.    Νικολόπουλος, το οποίο διαβιβάστηκε στη υπηρεσία μας με το (β) υπηρεσιακό σημείωμα και ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & ΕΦΚ καθώς και της ΟΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την αριθμ Δ.ΟΡΓ.Β 1076560 ΕΞ 17.5.2016 ΑΥΟ (ΑΔΑ: 7Ω1 ΓΗ-730) συστήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με στόχο την ολοκλήρωση των δράσεων (νομοθετικών και παρακολούθησης υλοποίησης συστημάτων) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα όπου θα συμπεριλαμβάνονται κυρίως:

ο Η υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, με βάση τις καταγεγραμμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και η εφαρμογή του.
ο Ο συντονισμός των δράσεων που απαιτούνται για τη νομοθετική και κανονιστική υποστήριξη του έργου, καθώς και η σύνταξη και επεξεργασία σχεδίων (νομοθετικών και κανονιστικών) δια¬τάξεων.
ο Η υλοποίηση των επιχειρησιακών δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για όλα τα επιμέρους έργα.
ο Η επεξεργασία τεχνοοικονομικών μελετών και η επιλογή των βέλτιστων λύσεων, ο Η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των πληροφορικών συστημάτων μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.
ο Κάθε άλλη δράση που μπορεί να ανακύψει κατά την υλοποίηση και εφαρμογή των δράσεων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων.

Η ΟΔΕ απαρτίζεται από μέλη όλων των εμπλεκόμενων, με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα, υπουργείων. Συντονίστρια της ΟΔΕ ορίστηκε η Γενική Δ/ντρια Τελωνείων & ΕΦΚ .

Η ΟΔΕ προέβη: ί) στην καταγραφή του σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν βάσει των νομοθετημάτων που έχουν εκδοθεί και έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα ϋ) στην καταγραφή των αναγκαίων τροποποιήσεων - διορθώσεων των νομοθετημάτων και των κανονιστικών διατάξεων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των δράσεων, ϋί) στην καταγραφή των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί ανά δράση, των ενεργειών που υπολείπονται (αναλυτικά, κατά χρονική σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στις κανονιστικές πράξεις, ή που απορρέουν από δεσμεύσεις με τους θεσμούς, κλπ) για την ολοκλήρωση κάθε δράσης. Κάθε δράση αναλύθηκε στις επιμέρους φάσεις με τα παραδοτέα τους συμπληρώνοντας το χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης κάθε μίας από αυτές, ίν) Στη δημιουργία υποομάδων για την πραγματοποίηση όλων των ενεργειών για την ολοκλήρωση κάθε δράσης και συγκεκριμένα:

•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 1 (Δ.1): Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.
•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 2 (Δ.2): Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων καθώς και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης πετρελαιοειδών προϊόντων.
•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 3 (Δ.3): Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών ναυτιλιακών καυσίμων και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης, συλλογής και αποστολής δεδομένων σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα.
•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 4 (Δ.4): Ιχνηθέτηση με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες των υγρών καυσίμων που διατίθενται στην κατανάλωση ή διακινούνται ή αποθηκεύονται εντός της ελληνικής επικράτειας.
•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 5 (Δ.5): Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού θέσης ΟΡδ στα βυτιοφόρα (Φ.Ι.Χ ή Φ.Δ.Χ).
•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 6 (Δ.6): Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών: α) στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων, β) Στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, γ) Στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης, διαλυτών κλπ) που αποτελούν υλικά πρόσμιξης στα υγρά καύσιμα.
•    Υποομάδα για την ολοκλήρωση της Δράσης 7 (Δ.7): Σχεδιασμός και υλοποίηση των απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων, των μητρώων, των βάσεων δεδομένων και των ηλεκτρονικών εφαρμογών αξιοποίησης των δεδομένων των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών - εκροών που υποστηρίζουν το έργο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα όπως αυτό αποτυπώνεται στις δράσεις 1-6.
 

Εξέλιξη εργασιών της ΟΔΕ

i.. Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών υγρών καυσίμων στα πρατή-ρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης:
•    Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πετρελαίου θέρμανσης σε ποσοστό 100%.
•    Δημιουργήθηκε η εφαρμογή παραλαβής των δεδομένων από το τοπικά συστήματα.
•    Προσπάθεια να εξορθολογιστούν και προτεραιοποιηθούν οι συναγερμοί που αποστέλλονται από τα τοπικά συστήματα βάση της σπουδαιότητάς τους ως προς την πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων.
•    Πραγματοποιούνται ημερίδες ενημέρωσης αναφορικά με τη χρήση των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών - εκροών και των φορολογικών μηχανισμών στα πρατήρια υγρών καυσίμων κατά τους διενεργούμενους, από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ελέγχους.
•    Προγραμματίζονται έλεγχοι άμεσης επέμβασης (εντός 1 ώρας) του ελεγκτικού μηχανισμού βάση των συναγερμών που παράγει το σύστημα εισροών - εκροών με σκοπό την επαλήθευση του συναγερμού και της αιτίας που αυτός δημιουργείται.
•    Καταβάλλονται προσπάθειες στοχευμένων ελέγχων μετά από ανάλυση των δεδομένων που παραλαμβάνονται από τα τοπικά συστήματα.
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί η εφαρμογή για την αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες
ϋ. Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου «εισροών-εκροών» στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων καθώς και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης πετρελαιοειδών προϊόντων:
•    Εκδόθηκε η ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές απαιτήσεις εγκατάστασης των συστημάτων. Τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε ποσοστό περίπου 90%. Έχει αποσταλεί έγγραφο στις εταιρείες που δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα να το πράξουν άμεσα.
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση συστήματος εισροών — εκροών στις φορολογικές αποθήκες των αεροδρομίων
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για τον προσδιορισμό του τύπου και της συχνότητας αποστολής των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών που θα αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων.
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για την παραλαβή και αξιοποίηση των δεδο¬μένων του συστήματος εισροών - εκροών από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες


ii. Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών ναυτιλιακών καυσίμων και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης, συλλογής και αποστολής δεδομένων σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα.
 

Έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ4170 ΕΞ 2015 /15-12-2015 (ΦΕΚ Β' 2722) και ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. 1160 ΕΞ 2016 (ΦΕΚ Β' 1262) ΚΥΑ , όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με τ οποία προσδιορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (ΟΡδ) και συστήματος εισροών - εκροών.
•    Μέχρι 30-11-2017 οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες των πλωτών μέσων) είχαν προβεί στις παραγγελίες των συστημάτων εισροών - εκροών προς τους εγκαταστάτες. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων έχει οριστεί η 28/2/2018.
•    Επεξεργασία του σχεδίου καθορισμού των προδιαγραφών και διαδικασιών επικοινωνίας των πλωτών μέσων με το κέντρο λήψης σημάτων μέσω ΟΡS.
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για τον προσδιορισμό του τύπου και της συχνότητας αποστολής των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών που θα αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί η έκδοση απόφασης για την παραλαβή και αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος εισροών - εκροών από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες.
ϊν. Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού θέσης ΟΡδ στα βυτιοφόρα (Φ.Ι.Χ ή Φ.Δ.Χ).
•    Εκδόθηκε η αριθμ. 48941/3564/12 (ΦΕΚ 3052/Β") ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με την οποία προσδιορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (ΟΡδ) σε μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων ώστε είναι δυνατόν να εντοπίζεται η θέση κάθε βυτιοφόρου οχήματος (ΟΡδ) ή πλωτού εφοδιαστι¬κού μέσου (ΑΙ5) σε πραγματικό χρόνο μέσω σήματος που θα εκπέμπεται από τον πομπό του συστήματος προς το κέντρο ελέγχου της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής.
•    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση εναλλακτικών τεχνικών λύσεων.
•    Επεξεργασία σχεδίου ΚΥΑ για τον καθορισμό των προδιαγραφών και διαδικασιών επικοινω¬νίας των μεταφορικών μέσων ενεργειακών προϊόντων (βυτιοφόρων) με το κέντρο λήψης ση¬μάτων μέσω της διάταξης εντοπισμού θέσης (ΟΡδ) συλλογής και αποστολής δεδομένων.
•    Πρόκειται να υλοποιηθεί εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων εντοπισμού βυτιοφόρων.

iv. Ιχνηθέτηση με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες των υγρών καυσίμων που διατίθενται στην κατανάλωση ή διακινούνται ή αποθηκεύονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

•    Συντάχθηκε και υποβλήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δράσης Δ.4 το οποίο και εγκρίθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
•    Έχει υποβληθεί σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 12 του άρθρου 15 του ν.3054/2002 (Α'230) όπως ισχύει, για τον καθορισμό των συγκεκριμένων ειδών υγρών καυσίμων και για τη ρύθμιση σχετικών τεχνικών ζητημάτων, αναφορικά με την ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες. Το σχέδιο έχει αποσταλεί αρμοδίως, μέσω του ΕΛΟΤ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημόσια κρίση, ως τεχνικός κανονισμός σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1335. Εφόσον εγκριθεί θα προχωρήσει για υπογραφή και δημοσίευσή του και κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσης αναδόχου. Η λήξη της δημόσια κρίσης - σχολιασμού είναι στις 29.1.2018.
•    Προετοιμασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων «προϊόντων» κατάλληλων για ιχνηθέτες από τους υποψήφιους αναδόχους.
ν. Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών: α) στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων, β) Στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, γ) Στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης, διαλυτών κλπ) που αποτελούν υλικά πρόσμιξης στα υγρά καύσιμα.
•    Προωθήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχέδιο τροποποίησης των παραγράφων 7-11 και προσθήκης παρ. 12-14, του άρθρου 31 του ν. 3784/2009 (ΦΕΚ 137 Α'), με στόχο:
1.    Τον καθορισμό του πεδίο εφαρμογής των υπόχρεων εγκατάστασης του συστήματος εισροών εκροών και όπου απαιτείται του φορολογικού μηχανισμού.
2.    Τον καθορισμό των εξουσιοδοτικών διατάξεων για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων,
3.    Τον καθορισμό των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάσταση των συστημάτων,
4.    Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, των οργάνων ελέγχου και τα προστίμων κάθε κατηγορίας.
5.    Την ογκομέτρηση των δεξαμενών των βυτιοφόρων.
νί. Δημιουργία μητρώου δεξαμενών
•    Στα πλαίσια της ΟΔΕ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των απαιτήσεων χρηστών για την εφαρμογή διαχείρισης του μητρώου των σταθερών δεξαμενών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων.
•    Έχει υλοποιηθεί, με τη λήψη τεχνικής βοήθειας η εφαρμογή του μητρώου δεξαμενών όσον αφορά τις φορολογικές αποθήκες και τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενώ διεξάγονται οι σχετικές δοκιμές καθώς και οι έλεγχοι εφαρμογής του εν λόγω μητρώου.
•    Ολοκληρώθηκε η έκδοση οδηγιών για τον τρόπο με τον οποίο οι υπόχρεοι θα λάβουν πρόσβαση προκειμένου να απογράψουν τις δεξαμενές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μητρώου.
•    Προετοιμάζεται το κείμενο της ανακοίνωσης για τον τρόπο με τον οποίο οι υπόχρεοι θα λάβουν πρόσβαση προκειμένου να προβούν στην απογραφή των δεξαμενών στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μητρώου.
 

νϋ. Υλοποίηση εφαρμογής αξιοποίησης των δεδομένων των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών - εκροών, εντοπισμού θέσης, που αποστέλλονται από τα τοπικά συστήματα καθώς και από την ιχνηθέτηση των καυσίμων από ελεγκτικές και κεντρικές Υπηρεσίες
• Η υλοποίηση εφαρμογής αξιοποίησης των δεδομένων των εγκατεστημένων συστημάτων εισροών - εκροών, εντοπισμού θέσης, που αποστέλλονται από τα τοπικά συστήματα καθώς και από την ιχνηθέτηση των καυσίμων εξαρτάται από την πορεία χρηματοδότησης του έργου Έχει υποβληθεί πρόταση στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ-ΕΠΑΝΕΚ αναμένουμε τη σχετική έγκριση προκειμένου να προχωρήσουμε στις επόμενες ενέργειές μας (σύνταξη τεχνικού δελτίου).
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΕ
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΛΑΟΥΡΗ


Πηγή: Taxheaven