Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αριθμ. απόφ. 2/804/2017 Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αριθμ. απόφ. 2/804/2017 Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων

Αριθμ. απόφ. 2/804/21-12-2017

(ΦΕΚ Β' 4655/29-12-2017)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ns Ιουλίου 2012 για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών, καθώς και τους κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντες Κανονισμούς.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 73 του ν. 3606/2007 «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α7195/17.08.2007).

3. Την απόφαση 1/704/22.1.2015 (ΦΕΚ Β' 237/ 17.02.2015) του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "Χορήγηση άδειας λειτουργίας στην «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία»".

4. Το άρθρο 90 του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α'/98/22.4.2005) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

5. Το απόσπασμα πρακτικών της 153/27.11.2017 συνεδριάσεως του Δ.Σ. της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία.

6. Την επιστολή, με αρ. πρωτ. Ε.Κ. 14667/21.12.2017, της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία.

7. Την από 21.12.2017 εισήγηση της Διεύθυνσης Φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

αποφασίζει ομόφωνα:

Άρθρο 1


Την έγκριση της ακόλουθης τροποποίησης του «Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων» (εφεξής «Κανονισμός») όπως αναφέρεται στα πρακτικά της υπ' αριθμ. 153 συνεδρίασης του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία» της 27/11/2017:

1. Ο ορισμός «Αγορά Παραγώγων» στο κεφάλαιο «Ορισμοί» του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Αγορά Παραγώγων: Η Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. που έχει λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Χρηματιστηρίου Αθηνών και διέπεται από το εθνικό δίκαιο, οι συναλλαγές του οποίου εκκαθαρίζονται από την ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό. Όπου στον παρόντα Κανονισμό αναφέρεται ο όρος Αγορά Παραγώγων, σε ενικό ή πληθυντικό αριθμό, νοούνται αμφότερες οι παραπάνω αγορές ή έκαστη κατά περίπτωση, εκτός αν άλλως ορίζεται ρητά».

2. Ο ορισμός «Διαχειριστής Αγοράς» στο κεφάλαιο «Ορισμοί» του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Διαχειριστής Αγοράς: Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε.» (Χρηματιστήριο Αθηνών ή Χ.Α.) που διαχειρίζεται την Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. και για τις συναλλαγές της οποίας την εκκαθάριση διενεργεί η ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό».

3. Ο ορισμός «Κανονισμός Αγοράς» στο κεφάλαιο «Ορισμοί» του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Κανονισμός Αγοράς: Ο Κανονισμός Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) του ν. 3606/2007 σε σχέση με την Αγορά Παραγώγων και τον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων του Χ.Α».

4. Ο ορισμός «Λογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας» στο κεφάλαιο «Ορισμοί» του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Λογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας: Ο Λογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας και ο Λογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας ανάλογα με την περίπτωση. Εκτός εάν άλλως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό, όπου αναφέρεται ο όρος Λογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας, νοούνται ο Λογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας και ο Λογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας από κοινού».

5. Μετά τον ορισμό «Λογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας» του κεφαλαίου «Ορισμοί» του Κανονισμού προστίθενται δύο νέοι ορισμοί με τίτλο «Λογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας» και «Λογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας» αντιστοίχως, ως εξής:
Α. «Λογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας: Ο λογαριασμός που διατηρεί Εκκαθαριστικό Μέλος στο Σύστημα για απευθείας πελάτες του για την εκκαθάριση των συναλλαγών των σχετικών πελατών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους του παρόντος Κανονισμού.
Β. Λογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας: Ο λογαριασμός που διατηρεί Εκκαθαριστικό Μέλος στο Σύστημα αποκλειστικά για πελάτες Πελατών (έμμεσοι πελάτες), όπου Πελάτες είναι επιχειρήσεις επενδύσεων ή πιστωτικά ιδρύματα, για την εκκαθάριση των συναλλαγών των σχετικών πελατών σύμφωνα με τον κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2154 και τους όρους του παρόντος Κανονισμού».

6. Ο ορισμός «Πελάτης» στο κεφάλαιο «Ορισμοί» του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Πελάτης: Επιχείρηση με συμβατική σχέση με Εκκαθαριστικό Μέλος, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να εκκαθαρίζει συναλλαγές με την ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους του παρόντος Κανονισμού».

7. Ο ορισμός «Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας» στο κεφάλαιο «Ορισμοί» του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας: Ο Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Λογαριασμού Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας ή ο Υπόλογαριασμός Εκκαθάρισης Λογαριασμού Έμμεσης Πελατείας του Εκκαθαριστικού Μέλους ανάλογα με την περίπτωση. Εκτός εάν άλλως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό, όπου αναφέρεται ο όρος Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας, νοούνται ο Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας και ο Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας από κοινού».

8. Μετά τον ορισμό «Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Πελατείας» του κεφαλαίου «Ορισμοί» του Κανονισμού προστίθενται δύο νέοι ορισμοί με τίτλο «Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας» και «Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας» αντιστοίχως, ως εξής:
«Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας: Ο Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Λογαριασμού Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας του Εκκαθαριστικού Μέλους που τηρείται στο Σύστημα για σκοπούς καταχώρισης και κατανομής Πιστωτικού Ορίου του σχετικού Λογαριασμού Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Κανονισμού.
Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας: Ο Υπολογαριασμός Εκκαθάρισης Λογαριασμού Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας του Εκκαθαριστικού Μέλους που τηρείται στο Σύστημα για σκοπούς καταχώρισης και κατανομής Πιστωτικού Ορίου του σχετικού Λογαριασμού Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Κανονισμού».

9. Η εσωτερική παράγραφος 7 του άρθρου 2.4.1 της Ενότητας II του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα Εκκαθαριστικά Μέλη οφείλουν να ενημερώνουν την ΕΤ.ΕΚ. κατόπιν αιτήματος της σχετικά με τα κριτήρια, τις ρυθμίσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζουν προκειμένου να επιτρέπουν την πρόσβαση των πελατών τους στις υπηρεσίες εκκαθάρισης που παρέχει η ΕΤ.ΕΚ. Εάν το Εκκαθαριστικό Μέλος παρέχει υπηρεσίες έμμεσης εκκαθάρισης, οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σύμφωνα με τον κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2154. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για την εξασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους των πελατών φέρουν τα Εκκαθαριστικά Μέλη».

10. Στην περίπτωση γ) της εσωτερικής παραγράφου 3 του άρθρου 2.4.2 της Ενότητας II του Κανονισμού προστίθεται το σημείο ν) ως εξής:
«(ν) σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών έμμεσης εκκαθάρισης, τις ειδικότερες διαδικασίες που θα πρέπει να τηρεί σύμφωνα με τον κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2154 σε σχέση με τους Πελάτες του ή τους πελάτες των Πελατών του».

11. Η εσωτερική παράγραφος 4 του άρθρου 4.1 της Ενότητας II του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι Λογαριασμοί Θέσης εξυπηρετούν ανάγκες επιμερισμού από τα Εκκαθαριστικά Μέλη των θέσεων μεταξύ πελατών τους ή πελατών των Πελατών τους, με αποκλειστική ευθύνη τους και βάσει των πελατειακών σχέσεων που συνάπτουν, προς διευκόλυνση της παρακολούθησης των θέσεων, αλλά και διακανονισμού των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων παράδοσης επί κινητών αξιών που προκύπτουν από τις εν λόγω θέσεις, όπου συντρέχει περίπτωση».

12. Α) Η εσωτερική παράγραφος 2 του άρθρου 4.1.1 της Ενότητας II του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«Το Εκκαθαριστικό Μέλος οφείλει να διατηρεί στο Σύστημα έναν τουλάχιστον Λογαριασμό Εκκαθάρισης Ιδίου για τις ίδιες συναλλαγές και θέσεις του που εκκαθαρίζει. Για τις συναλλαγές και θέσεις πελατών του το Εκκαθαριστικό Μέλος οφείλει να διατηρεί έναν ή και περισσότερους Λογαριασμούς Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας ή Λογαριασμούς Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας ή Λογαριασμούς Εκκαθάρισης Πελάτη, ανάλογα με την περίπτωση διαχωρισμού των θέσεων που εφαρμόζει. Μεταξύ διαφορετικών Λογαριασμών Εκκαθάρισης Εκκαθαριστικού Μέλους δε χωρεί συμψηφισμός».
Β) Η εσωτερική παράγραφος 4 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι Λογαριασμοί Εκκαθάρισης Πελατείας ανοίγονται στο Σύστημα από την ΕΤ.ΕΚ. μετά από αίτηση του Εκκαθαριστικού Μέλους και εφόσον αυτό δηλώσει στην ΕΤ.ΕΚ. τα παρακάτω στοιχεία:
α) Εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας:
(i) Τα στοιχεία του Εκκαθαριστικού Μέλους, ως ορίζονται στην παράγραφο 3.
(ii) Ένδειξη εάν θα υπάγεται ή όχι σε διαδικασίες συμψηφισμού για τις ανάγκες υπολογισμού του περιθωρίου ασφάλισης από την ΕΤ.ΕΚ. των θέσεων που θα καταχωρούνται στο σχετικό Λογαριασμό Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας.
(iii) Τα στοιχεία του/των Υπολογαριασμού/-ων Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας και του/των Λογαριασμών Θέσης Πελατείας ή του/των Λογαριασμών Θέσης Επενδυτή με τους οποίους θα συνδέεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 4.1.3. και 4.1.4. αντίστοιχα.
β) Εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας:
(i) Τα στοιχεία του Εκκαθαριστικού Μέλους, ως ορίζονται στην παράγραφο 3.
(ii) Ένδειξη εάν ο Λογαριασμός Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας θα υπάγεται ή όχι σε διαδικασίες συμψηφισμού για τις ανάγκες υπολογισμού του περιθωρίου ασφάλισης από την ΕΤ.ΕΚ. των θέσεων που θα καταχωρούνται στο σχετικό Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας σύμφωνα με τον κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2154.
(iii) Τα στοιχεία αναγνώρισης του Πελάτη ή του Εκκαθαριστικού Μέλους, ανάλογα με την περίπτωση, που δηλώνεται ως υπεύθυνο για το σχετικό Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας για τη λήψη τυχόν επιστροφών ασφαλειών σε περίπτωση υπερημερίας σύμφωνα με το άρθρο 2.6 παρ. 2 της Ενότητας IV, ως και τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του ως άνω υπευθύνου,
(iv) Τα στοιχεία του/των Υπολογαριασμού/-ων Εκκαθάρισης Πελατείας και του/των Λογαριασμών Θέσης Πελατείας ή του/των Λογαριασμών Θέσης Επενδυτή με τους οποίους θα συνδέεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 4.1.3. και 4.1.4. αντίστοιχα».
Γ) Στην περίπτωση β) της εσωτερικής παραγράφου 5 του ιδίου άρθρου, ο όρος «2.7 παρ. 2» αντικαταστάθηκε από τον όρο «2.6 παρ. 2».

13. Α) Στην περίπτωση γ) της εσωτερικής παραγράφου 6 του άρθρου 4.1.3 της Ενότητας II του Κανονισμού 3 ο όρος «4.1.2 (3) (α)» αντικαταστάθηκε από τον όρο «4.1.1 (3) (α)».
Β) Στην εσωτερική παράγραφο 9 του ιδίου άρθρου ο όρος «5 παρ.3» αντικαταστάθηκε από τον όρο «5.2. παρ.3 (β)».

14. Η περίπτωση γ) της εσωτερικής παραγράφου 2 του άρθρου 4.1.5 της Ενότητας II του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) να προσφέρει στους πελάτες του τουλάχιστον τη δυνατότητα επιλογής:
(i) μεταξύ του Λογαριασμού Εκκαθάρισης Πελατείας- και του Λογαριασμού Εκκαθάρισης Πελάτη για τις ανάγκες διαχωρισμού των θέσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με έγγραφη επιβεβαίωση της επιλογής τους, ως και μεταξύ του Λογαριασμού Θέσης Πελατείας και του Λογαριασμού Θέσης Επενδυτή ανάλογα με τις συμβατικές σχέσεις που συνάπτει με τους πελάτες του, και να τους ενημερώνει σχετικά με το κόστος σύμφωνα με τις διαδικασίες του και επιπλέον
(ii) στην περίπτωση του Λογαριασμού Εκκαθάρισης Πελατείας, μεταξύ:
(α) του Λογαριασμού Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας με συμψηφισμό ή χωρίς συμψηφισμό
(β) του Λογαριασμού Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας με συμψηφισμό ή χωρίς συμψηφισμό που αφορά στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών έμμεσης εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2154.
Στην περίπτωση τήρησης Λογαριασμού Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας, το Εκκαθαριστικό Μέλος οφείλει να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2154.

15. Α) Στην εσωτερική παράγραφο 2 του άρθρου 5.4 της Ενότητας II του Κανονισμού ο όρος « 5.2 παρ. 3(α)» αντικαταστάθηκε από τον όρο «5.2. παρ.3 (β)».
Β) Το εδάφιο β' της εσωτερικής παραγράφου 4 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Αποκλείεται η χρήση της ασφάλειας για άλλο Λογαριασμό Εκκαθάρισης προς κάλυψη υποχρεώσεων έναντι της ΕΤ.ΕΚ. εκτός εάν πρόκειται για Λογαριασμούς Εκκαθάρισης Ιδίου του Εκκαθαριστικού Μέλους, οπότε η πλεονάζουσα ασφάλεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της ως άνω ζημίας οποιουδήποτε Λογαριασμού Εκκαθάρισης διαχειρίζεται το Εκκαθαριστικό Μέλος».
Γ) Το τέταρτο εδάφιο στην περίπτωση α) της εσωτερικής παραγράφου 6 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην περίπτωση Λογαριασμού Εκκαθάρισης Πελάτη ή Λογαριασμού Έμμεσης Πελατείας, η έγγραφη συναίνεση παρέχεται απευθείας από τον Πελάτη προς την ΕΤ.ΕΚ. σε έντυπο που χορηγεί η ΕΤ.ΕΚ. και το οποίο δύναται να υπογράφεται από το Εκκαθαριστικό Μέλος και μόνον, εφόσον εκπροσωπεί προς τούτο ειδικώς τον Πελάτη».

16. Στην περίπτωση α) της εσωτερικής παραγράφου 3 του άρθρου 5.5 της Ενότητας II του Κανονισμού ο όρος « 5.2 παρ.(3)» αντικαταστάθηκε από τον όρο «5.2. παρ. 3 (β)».

17. Η εσωτερική παράγραφος 5 του άρθρου 7.5 της Ενότητας II του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι θέσεις κάθε Λογαριασμού Εκκαθάρισης, όπως προκύπτουν από τις θέσεις των Λογαριασμών Θέσης των Υπολογαριασμών Εκκαθάρισης αυτού μετά τη διάρθρωση κατά τους όρους του παρόντος, υπόκεινται σε υποχρεωτικό συμψηφισμό εκτός εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας ή για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας οι οποίοι φέρουν ένδειξη μη υπαγωγής σε συμψηφισμό σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1 παρ. 4 της Ενότητας ΙΙ».

18. Η εσωτερική παράγραφος 3 του άρθρου 7.7 της Ενότητας II του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η ΕΤ.ΕΚ. υπολογίζει τις απαιτήσεις της Περιθωρίου ασφάλισης βάσει των διατάξεων του άρθρου 41 του Κανονισμού (ΕΕ) 648/2012, των άρθρων 24-28 του Κανονισμού (ΕΕ) 153/2013 ως και των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2154, λαμβανομένων ιδίως υπόψη των παρακάτω στοιχείων: α) των θέσεων ανά Λογαριασμό Εκκαθάρισης β) των θέσεων των Λογαριασμών Θέσης, εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας ή για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας οι οποίοι φέρουν ένδειξη μη υπαγωγής σε συμψηφισμό σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1 παρ. 4 της Ενότητας II,
γ) των τιμών αποτίμησης των υποκείμενων αξιών, βάσει μεθόδου όπως αυτή ορίζεται από την ΕΤ.ΕΚ. με απόφασή της,
δ) της μεταβλητότητας των υποκείμενων αξιών, όπως αυτή ορίζεται από την ΕΤ.ΕΚ. με απόφασή της,
ε) κάθε άλλου σχετικού στοιχείου των χαρακτηριστικών λειτουργίας των συναλλαγών».

19. Στην εσωτερική παράγραφο 1 του άρθρου 2.4 της Ενότητας IV του Κανονισμού προστίθεται εδάφιο β' ως εξής:
«Ο εκκαθαριστικός συμψηφισμός εφαρμόζεται και στην περίπτωση που πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Πελατείας που φέρει ένδειξη μη συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1 παρ. 4 της Ενότητας ΙΙ».
20. Α) Το σημείο (i) της περίπτωσης β της εσωτερικής παραγράφου 1 του άρθρου 2.6 της Ενότητας IV του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«(i) Επιλέγει, με βάση τον κατάλογο Μελών που τηρεί, με αντικειμενικό ή τυχαίο τρόπο, Μέλος και αναθέτει σε αυτό τη διενέργεια της εκποίησης, η οποία δύναται να λαμβάνει χώρα μέσω της Αγοράς στην οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης οι σχετικές Κινητές Αξίες ή και εκτός αγοράς σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΕΤ.ΕΚ.».
Β) Το εδάφιο γ' της εσωτερικής παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ΕΤ.ΕΚ. παρακρατεί το ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της σύμφωνα με τα ανωτέρω και φέρει το τυχόν υπόλοιπο σε πίστωση του προσώπου που έχει δηλωθεί για το σχετικό Λογαριασμό Εκκαθάρισης ως υπεύθυνο για την είσπραξη του».

21. Το άρθρο 2.7 της Ενότητας IV του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:
«2.7 Υποκατάσταση διαχειριστή
1. Η ΕΤ.ΕΚ. προβαίνει στην υποκατάσταση, ως προς την ευθύνη διαχείρισης Λογαριασμών Εκκαθάρισης Πελατείας ή Λογαριασμών Εκκαθάρισης Πελάτη του υπερήμερου Εκκαθαριστικού Μέλους από άλλο Εκκαθαριστικό Μέλος, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς των σχετικών ασφαλειών, υιοθετώντας τις προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 48 του Κανονισμού (ΕΕ) 648/2012 ως και του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2154, κατά τους παρακάτω ειδικότερους όρους.
2. Ως υποκατάστατο Εκκαθαριστικό Μέλος νοείται το Εκκαθαριστικό Μέλος που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του σχετικού Λογαριασμού Εκκαθάρισης εφόσον έχει συνάψει συμβατική συμφωνία σύμφωνα με τους όρους της υποπαραγράφου 3 και η σχετική συμφωνία έχει δηλωθεί στην ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τις διαδικασίες της το αργότερο κατά την ημέρα της υπερημερίας εντός προθεσμίας που θέτει προς τούτο η ΕΤ.ΕΚ.
3. Η συμφωνία του υποκατάστατου Εκκαθαριστικού Μέλους συνάπτεται ως εξής:
1) Εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας, η συμφωνία συνάπτεται απευθείας με τους πελάτες του υπερήμερου Εκκαθαριστικού Μέλους.
2) Εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας με υπεύθυνο σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1 παρ. 4 (β) το Εκκαθαριστικό Μέλος, η συμφωνία συνάπτεται απευθείας με τους Πελάτες του υπερήμερου Εκκαθαριστικού Μέλους. Εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Έμμεσης Πελατείας με υπεύθυνο σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1 (παρ. 4 (β) τον Πελάτη του Εκκαθαριστικού Μέλους κατά την έννοια του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2154, η συμφωνία συνάπτεται απευθείας με τον Πελάτη.
3) Εάν πρόκειται για Λογαριασμό Εκκαθάρισης Πελάτη, η συμφωνία συνάπτεται με τον Πελάτη.
4. Εάν δεν περιέλθει εγκαίρως στην ΕΤ.ΕΚ. η δήλωση υποκατάστου σύμφωνα με τις υποπαραγράφους 2 και 3, η ΕΤ.ΕΚ. προβαίνει στο κλείσιμο θέσεων του υπερήμερου Εκκαθαριστικού Μέλους και στην εν γένει άσκηση των δικαιωμάτων της κατ' αυτού προς αντιμετώπιση της υπερημερίας χωρίς την τήρηση όρων υποκατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού».

22. Μετά το τέλος της Ενότητας VIII του Κανονισμού προστέθηκε νέα «Ενότητα IX» με τίτλο «Παράρτημα Π» ως εξής:
«1. 1η Τροποποίηση
1. Η ισχύς της 1η τροποποίησης του Κανονισμού όπως υιοθετήθηκε κατά την από 27.11.2017 συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤ.ΕΚ. άρχεται από 3.1.2018 υπό την προϋπόθεση της εγκρίσεως της ως άνω τροποποίησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
2. Υφιστάμενοι κατά το χρόνο έναρξης ισχύος σύμφωνα με την παρ. 1 Λογαριασμοί Εκκαθάρισης Πελατείας θεωρούνται ως Λογαριασμοί Εκκαθάρισης Άμεσης Πελατείας με συμψηφισμό όπως καθορίζονται στην παράγραφο 4.1.1 (4) της Ενότητας II του παρόντος Κανονισμού, όπως τροποποιείται, εκτός εάν το Εκκαθαριστικό Μέλος που διαχειρίζεται το σχετικό Λογαριασμό Εκκαθάρισης Πελατείας δηλώσει διαφορετικά σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΕΤ.ΕΚ.».

Άρθρο 2

Η εγκριθείσα τροποποίηση ενσωματώνεται σε ενιαίο κείμενο στον «Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων» και αναρτάται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της «Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία».

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τις 3-1-2018.

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρόεδρος
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

Πηγή: Taxheaven