Αρ. Πρωτ.: 76854 Ένταξη και χρηματοδότηση δημιουργίας μονάδων αντιμετώπισης νόσου Alzheimer ή εκσυγχρονισμού και επέκτασης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας

Αρ. Πρωτ.: 76854 Ένταξη και χρηματοδότηση δημιουργίας μονάδων αντιμετώπισης νόσου Alzheimer ή εκσυγχρονισμού και επέκτασης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας

Αρ. Πρωτ.: 76854
Αθήνα 14/11/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή.

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 351/12-10-2017 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα: «Ένταξη και χρηματοδότηση δημιουργίας μονάδων αντιμετώπισης νόσου Alzheimer ή εκσυγχρονισμού και επέκτασης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Μονάδες αντιμετώπισης νόσου Alzheimer) εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας για τις πολιτικές ψυχικής υγείας.

Στην παρούσα φάση, η ανάπτυξη Μονάδων για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer (Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου) συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, καθώς και μέσω Τομεακού Προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης.
Αναφορικά με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, η επιλογή των φορέων που θα αναλάβουν την ανάπτυξη και λειτουργία Μονάδων πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270/Α'/24-12-2014) «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα μα το άρθρο 1 της υπΠ αριθμ. Α4β/Γ.Π.οικ.63439/18.8.2017 (ΦΕΚ 2932/Β'/2017) Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «Πλαίσιο εκπόνησης πολιτικών ψυχικής υγείας και καθορισμός κριτηρίων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, διαδικασίας και κάθε άλλης λεπτομέρειας για έγκριση σκοπιμότητας και χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον Ιδιωτικό Κερδοσκοπικό και μη Κερδοσκοπικό Τομέα του άρθρου 11 του ν. 2716/1999», η ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον ιδιωτικό τομέα (κερδοσκοπικό και μη) εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας για τις πολιτικές ψυχικής υγείας, για την υλοποίηση του οποίου εκδίδεται απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας.

Σύμφωνα δε με την παρ. 1 του άρθρου 2 της ανωτέρω απόφασης, η επιλογή των φυσικών ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα που θα αναλάβουν τη λειτουργία Μονάδας Ψυχικής Υγείας πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Συνεπώς, προκειμένου για φορείς του ιδιωτικού τομέα, η υποβολή προτάσεων- συμμετοχών για την ανάπτυξη και λειτουργία Μονάδων αντιμετώπισης νόσου Alzheimer δύναται να γίνει κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΞΑΝΘΟΣ
Πηγή: Taxheaven