Κ.Υ.Α. αριθμ. 41594/2017 Έκδοση συμψηφιστικών ενταλμάτων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών

Κ.Υ.Α. αριθμ. 41594/2017 Έκδοση συμψηφιστικών ενταλμάτων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών

Αριθμ. 41594/15-12-2017

(ΦΕΚ Β' 4422/15-12-2017)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις του άρθρου 75 «Τροποποίηση άρθρου 69Ε του ν. 4270/2014» του ν. 4483/2017 (Α' 107) «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

2) Το π.δ. 123/2016 (Α' 208) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

3) Το π.δ. 125/2016 (Α' 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

4) Την υπ' αριθμ. Υ 29/8-10-2015 (Β' 2168) απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη».

5) Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98).

6) Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε σε βάρος του προϋπολογισμού των δήμων ή περιφερειών ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών,

αποφασίζουμε:

Για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, επιτρέπεται κατόπιν έκδοσης των γραμματίων είσπραξης όπου απαιτείται, η έκδοση συμψηφιστικών ενταλμάτων, επιπλέον των περιπτώσεων που προβλέπονται από το νόμο για το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για τη λογιστική απεικόνιση και την τακτοποίηση:

α) Εκκρεμοτήτων λογιστικής φύσεως, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαχειριστικού ελέγχου και τη σύνταξη της έκθεσης του δημοσιονομικού ελεγκτή, για το ύψος ποσού της εκκρεμότητας προς τακτοποίηση, με απαραίτητη προϋπόθεση την αδυναμία τακτοποίησης αυτής με άλλον τρόπο.

β) Παρακρατήσεων μέρους των επιχορηγήσεων που αποδίδονται σε αυτούς από την κεντρική διοίκηση, δυνάμει διατάξεων νόμου (όπως παρακρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, συνδέσμων κ.ο.κ.), έπειτα από την έκδοση απόφασης απόδοσης των επιχορηγήσεων και την αναγγελία των σχετικών πιστώσεων, όπου αναφέρονται τα είδη και το ύψος των κρατήσεων.

γ) Παρακρατήσεων μέρους των εσόδων που αποδίδονται σε αυτούς από δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, δυνάμει διατάξεων νόμου (όπως στην περίπτωση των εσόδων που εισπράττονται μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού), έπειτα από την έκδοση σχετικού παραστατικού από την εκάστοτε δημόσια επιχείρηση ή οργανισμό, όπου αναφέρονται τα είδη και το ύψος των κρατήσεων.

δ) Οφειλών τους, που πληρώνονται είτε με παρακράτηση μέρους των επιχορηγήσεων που αποδίδονται σε αυτούς από την κεντρική διοίκηση, είτε απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, έπειτα από την έκδοση σχετικής απόφασης της κεντρικής διοίκησης, όπου αναφέρονται τα είδη και το ύψος των οφειλών.

ε) Πληρωμών δαπανών τους, που πραγματοποιούνται μέσω των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, και αφορούν το ΠΔΕ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

Οι Υπουργοί

Εσωτερικών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣΠηγή: Taxheaven