Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις.»

Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

«Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις»


Α) ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Με το παρόν σχέδιο νόμου εισάγεται το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη του την πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (COM (2016) 767) και την πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (COM (2016) 864).

Μέσω του θεσμού των Ε.Κοιν. δίνεται η δυνατότητα και παρέχεται μια τεράστια δυναμική σε τοπικές κοινωνίες, ιδιώτες-πολίτες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) καθώς και σε άλλα νομικά πρόσωπα να αναπτύξουν επενδυτικά εγχειρήματα στους παραπάνω τομείς. Οι Ε.Κοιν. αναμένεται ότι θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε αποκεντρωμένες, αποδοτικότερες και καινοτόμες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συμμετοχή και πρωτοβουλία.

Οι Ε.Κοιν. είναι αστικοί συνεταιρισμοί και έχουν ως βασική τους αρχή τη διάχυση του οφέλους στα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Το στοιχείο της τοπικότητας είναι κεντρικό στο σχεδιασμό τους, καθώς βασική επιδίωξη του σχεδίου νόμου είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Κεντρικός στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, στις Ε.Κοιν. μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των Ο.Τ.Α. Στο πλαίσιο της διατήρησης της τοπικότητας του χαρακτήρα των Ε.Κοιν. τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις και ελάχιστα όρια όσον αφορά στην σχέση των μελών τους με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα τους, ενώ τίθενται επίσης περιορισμοί στο ποσοστό των συνεταιριστικών μερίδων που μπορούν να κατέχουν τα μέλη των Ε.Κοιν., για την διατήρηση του συνεταιριστικού τους χαρακτήρα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ισότητας μεταξύ των μελών των Ε.Κοιν προβλέπεται σε κάθε μέλος να αντιστοιχεί μία ψήφος ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού μεριδίου που το μέλος κατέχει.

Το παρόν σχέδιο νόμου λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη του μία βασική ιδιαιτερότητα της χώρας, την έντονη νησιωτικότητα. Η έννοια της νησιωτικότητας παραπέμπει στην απομόνωση και την απομάκρυνση από το κέντρο.

Η ενεργειακή νησιωτικότητα αναδεικνύεται κυρίως μέσω της απουσίας διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα και της αυτονομίας της λειτουργίας των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα περισσότερα νησιά σήμερα στην Ελλάδα (κυρίως στο Αιγαίο) ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά κύριο λόγο από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ), και τους σταθμούς Α.Π.Ε. (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς). Τα νησιά αυτά δεν έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λόγω κυρίως τεχνικών και τεχνολογικών δυσκολιών, που υφίσταντο μέχρι πρότινος, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών καθώς οι διασυνδέσεις είναι έργα μεγάλης έντασης κεφαλαίου. Στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας η χρήση συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο) και η ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης του συμβατικού δυναμικού παραγωγής των νησιών αυτών λόγω της μεγάλης εποχιακής διακύμανσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την έντονη τουριστική δραστηριότητα, δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το κόστος ανά παραγόμενη kWhel στα νησιά αυτά να λαμβάνει πολύ υψηλές τιμές. Ταυτόχρονα, κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων από τα νησιά του Αιγαίου είναι το μεγάλο αιολικό (κυρίως) και ηλιακό δυναμικό, ενώ σε μερικά νησιά υπάρχει και αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό. Είναι πολιτική βούληση τα νησιά αυτά, όπου αυτό είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά εφικτό, να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και να συνεισφέρουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων, μέσω της υλοποίησης νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.. Για τους ανωτέρω λόγους, το παρόν σχέδιο νόμου εισάγει ειδικές προβλέψεις και προνόμια όσον αφορά σε Ε.Κοιν. που εδρεύουν σε νησιά με μικρό πληθυσμό, ασχέτως αν αυτά τα νησιά είναι διασυνδεδεμένα ή μη με το ηπειρωτικό σύστημα.

Οι Ε.Κοιν. δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα το αντικείμενο δραστηριότητας των Ε.Κοιν. περιλαμβάνει υποχρεωτικά την άσκηση μας τουλάχιστον δραστηριότητας από μία συγκεκριμένη λίστα δραστηριοτήτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής άσκησης και άλλης δραστηριότητας, από μια δεύτερη λίστα δραστηριοτήτων. Οι Ε.Κοιν. δεν επιτρέπεται να ασκούν καμία άλλη δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνεται στις ανωτέρω λίστες δραστηριοτήτων.

Με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπονται οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Ε.Κοιν.. Τα μέτρα στήριξης αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., καθώς η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού Α.Π.Ε. αποτελεί κεντρικό εθνικό ενεργειακό στόχο, αφού συμβάλλει στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Με το παρόν υιοθετείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. από τις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας έτσι τις ίδιες ενεργό μέρος στην προώθηση των Α.Π.Ε στην Ελλάδα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 18% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας με βάση την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, με υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και με το βέλτιστο τρόπο σε επίπεδο κόστους-οφέλους για την κοινωνία.

Β) ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟΝ

Τμήμα Α'
Ενεργειακές Κοινότητες

Άρθρο 1
Ορισμός - σκοπός

Στο άρθρο 1 παρατίθεται ο ορισμός και ο σκοπός των Ε.Κοιν.. Η παρ. 1 ορίζει την Ε.Κοιν., προσδιορίζοντας τη νομική της μορφή ως αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού και γίνεται λεπτομερής αναφορά και στους στόχους της Ε.Κοιν..

Η παρ. 2 ορίζει το νομικό πλαίσιο που διέπει συμπληρωματικά τις Ε.Κοιν., για όσα θέματα δεν ορίζονται στο παρόν νομοθέτημα. Το πλαίσιο αυτό είναι ο ν. 1667/1986 για τους αστικούς συνεταιρισμούς, όπως εκάστοτε ισχύει, καλύπτοντας ρυθμιστικώς τα θέματα από τα οποία δεν αποκλίνει το παρόν, πιο ειδικό για τις Ε.Κοιν., σχέδιο νόμου.

Η παρ. 3 εισάγει τις εξαιρέσεις από τις διατάξεις του ν. 1667/1986 που δεν εφαρμόζονται στις Ε.Κοιν.. Οι εξαιρέσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες κυρίως λόγω της αριθμητικής σύνθεσης των Ε.Κοιν., οι οποίες μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να ιδρυθούν ακόμα και από δύο μόνο μέλη (άρθρο 2 παρ. 2 περ. γ' σχεδίου νόμου), ενώ ο κανόνας στους αστικούς συνεταιρισμούς είναι η ίδρυση από τουλάχιστον είκοσι πέντε πρόσωπα. Ειδικότερα, στις Ε.Κοιν. δεν εφαρμόζονται οι αριθμητικοί περιορισμοί των άρθρων 5 παρ. 3 και 5 και 7 παρ. 2, καθώς η εφαρμογή τους θα οδηγούσε σε αποκλεισμό της μειοψηφίας των μελών τους από την άσκηση των προβλεπόμενων στις διατάξεις αυτές δικαιωμάτων. Οι ποσοστιαίοι περιορισμοί των σχετικών άρθρων έχουν εφαρμογή και στις Ε.Κοιν. Περαιτέρω, η ρητή εξαίρεση από την υποχρέωση συγκρότησης τριμελούς επιτροπής ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 7 ν. 1667/1986- αν και αυτονόητη λόγω της εφαρμογής της μόνο σε πιστωτικούς συνεταιρισμούς (βλ. σχετικά άρθρο 44 ν. 4449/2017)- κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή παρερμηνειών. Τέλος, η εξαίρεση από το άρθρο 9 παρ. 4 ν. 1667/1986 τίθεται λόγω της ειδικής μεταχείρισης των πλεονασμάτων χρήσης των Ε.Κοιν., σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος σχεδίου νόμου, ενώ το άρθρο 13 του νόμου για τους αστικούς συνεταιρισμούς περί εποπτείας από το Υπουργείο Οικονομικών δεν κρίνεται σκόπιμο να εφαρμοστεί στις Ε.Κοιν., καθώς οι τελευταίες θα εντάσσονται εκ της δραστηριότητάς τους στην εποπτεία των αρμόδιων φορέων για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς (ιδίως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Η παρ. 4 διευκρινίζει ότι όπου στις διατάξεις του ν.1667/1986 αναφέρεται καταχώρηση σε μητρώο, νοείται το Μητρώο Ε.Κοιν. του άρθρου 8.

Άρθρο 2
Μέλη Ενεργειακής Κοινότητας

Βασική απόκλιση από τις διατάξεις του ν.1667/1986 αποτελούν οι διατάξεις που αφορούν στη σύνθεση της Ε.Κοιν.. Στο άρθρο 2 καθορίζονται τα πρόσωπα και οι φορείς που μπορεί να συμμετέχουν ως μέλη σε Ε.Κοιν., ο ελάχιστος αριθμός μελών μιας Ε.Κοιν. καθώς και οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα εν λόγω μέλη.

Η παρ.1 ορίζει τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που μπορεί να είναι μέλη μιας Ε.Κοιν.. Ειδικά για τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, τις επιχειρήσεις αυτών και τους Ο.Τ.Α. β' βαθμού προσδιορίζεται ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να βρίσκεται η έδρα τους σε σχέση με την έδρα της Ε.Κοιν., ώστε να τηρείται ο τοπικός χαρακτήρας των Ε.Κοιν..

Η παρ. 2 ορίζει τον ελάχιστο αριθμό των μελών της Ε.Κοιν., κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος των μελών που συμμετέχουν σε αυτήν (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και Ο.Τ.Α.). Ειδικά για Ε.Κοιν. σε νησιωτικές περιοχές με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, καθορίζεται μικρότερος ελάχιστος αριθμός μελών, στην περίπτωση που τα μέλη είναι μόνο Ο.Τ.Α.. Τα κατώτατα όρια στον αριθμό των μελών εισάγονται ώστε να διατηρείται ο συνεταιριστικός χαρακτήρας των Ε.Κοιν..

Η παρ. 3 ορίζει το ελάχιστο ποσοστό των μελών της Ε.Κοιν. τα οποία θα πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.. Η σχέση αυτή ορίζεται πολυσήμαντα για τα φυσικά πρόσωπα και περιλαμβάνει την πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν ή την ιδιότητα του δημότη σε δήμο της Περιφέρειας αυτής, ενώ τα νομικά πρόσωπα πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν.. Το σχετικό ποσοστό ορίζεται σε 50%, με σκοπό την διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα της Ε.Κοιν..

Η παρ. 4 εισάγει μία παρέκκλιση από το ν. 1667/1986 (Α' 196) (παρ. 3 του άρθρου 2), καθώς ορίζει ότι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη σε περισσότερες από μία Ε.Κοιν..

Άρθρο 3
Συνεταιριστικές Μερίδες Ενεργειακής Κοινότητας

Εισάγονται ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις συνεταιριστικές μερίδες της Ε.Κοιν..

Με την παρ. 1 εισάγεται η δυνατότητα συμμετοχής με προαιρετικές μερίδες με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Ε.Κοιν. από άτομα που έχουν αυτή τη διάθεση ή/και τη δυνατότητα. Ωστόσο, ορίζονται ανώτατα όρια συμμετοχής των μελών στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της Ε.Κοιν.. Ειδικά οι Ο.Τ.Α., μπορούν να συμμετέχουν με μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο ορίζεται στην ίδια παράγραφο, ενώ ειδικότερα για τους Ο.Τ.Α. νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ορίζεται ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Τα ανώτατα όρια συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο εισάγονται για τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα του σχήματος.

Με την παρ. 2 εισάγεται ρύθμιση σχετικά με την ισοτιμία των μελών της Ε.Κοιν. όσον αφορά στη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση, καθώς προβλέπει ότι κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μίας ψήφου σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτό δεν αναγνωρίζονται επιπλέον δικαιώματα στα μέλη που αποκτούν επιπλέον μερίδες, ώστε να μην διασπάται η αρχή της ίσης συμμετοχής των μελών. Έτσι, παρά την κατανομή των μερίδων, τα δικαιώματα των μελών επί της διοίκησης και συμμετοχής στην Ε.Κοιν. παραμένουν ίσα.

Η παρ. 3 προβλέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης συνεταιριστικής μερίδας σε μέλος ή σε τρίτο πρόσωπο, καθώς και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της πράξης της μεταβίβασης αυτής.

Άρθρο 4
Σκοπός - αντικείμενο δραστηριότητας Ενεργειακής Κοινότητας

Προσδιορίζεται το αντικείμενο δραστηριότητας των Ε.Κοιν.. Η παρ. 1 προβλέπει ότι η Ε.Κοιν. ασκεί υποχρεωτικά τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες παρατίθενται στο σχέδιο νόμου. Ειδικότερα:
Με την περίπτωση α) παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Υβριδικών Σταθμών με σκοπό την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. Οι σταθμοί πρέπει να εγκαθίστανται εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., εισάγεται όμως εξαίρεση για Ε.Κοιν. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής, στις οποίες παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης των σταθμών ΑΠΕ σε όμορη Περιφέρεια.
Με την περίπτωση β) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να διαχειρίζονται πρώτες ύλες για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων.
Με την περίπτωση γ) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να προμηθεύονται για τα μέλη τους ενεργειακά προϊόντα, συσκευές και εγκαταστάσεις, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών για τα μέλη τους.
Με την περίπτωση δ) ομοίως παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να προμηθεύονται για τα μέλη τους οχήματα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (ηλεκτρικά, υβριδικά, αερίου), με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών για τα μέλη τους.
Με την περίπτωση ε) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να διαχειρίζονται δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την περίπτωση ζ) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας.
Με την περίπτωση η) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της εκπροσώπησης (aggregation).
Με την περίπτωση θ) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων), αλλά και να διαχειρίζονται βιώσιμες μεταφορές (π.χ. στόλο ηλεκτρικών οχημάτων, κλπ.).
Με την περίπτωση ι) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης με ΑΠΕ.
Με την περίπτωση ια) παρέχεται η δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να λειτουργήσουν για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO).

Με την παρ. 2 παρέχεται η δυνατότητα στην Ε.Κοιν. άσκησης ορισμένων επιπλέον δραστηριοτήτων, πέραν της υποχρεωτικής δραστηριότητας της προηγούμενης παραγράφου. Οι προαιρετικές δραστηριότητες αφορούν κατά βάση σε παροχή υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα και απαριθμούνται ως εξής:
α. προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή Σ.Η.θ.Υ.Α. ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.,
β. σύνταξη τεχνικοοικονομικών μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή της Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη της τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς,
γ. διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της,
δ. παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της,
ε. ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας,
στ. δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., ανεξάρτητα αν είναι μέλη της Ε.Κοιν., όπως ενδεικτικά παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω.
Με την παρ. 3 αποκλείεται ρητά η δραστηριοποίηση των Ε.Κοιν. σε αντικείμενο εκτός των αναφερομένων στις προηγούμενες δύο παραγράφους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η δραστηριοποίηση των Ε.Κοιν. σε τομείς που προάγουν τον σκοπό του παρόντος σχεδίου νόμου, προς αποφυγή στρεβλώσεων.

Άρθρο 5
Τύπος - Ελάχιστο περιεχόμενο του καταστατικού

Με το άρθρο 5 καθορίζεται ο τύπος και το ελάχιστο περιεχόμενο του καταστατικού της Ε.Κοιν.. Οι απολύτως αναγκαίες, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου, διατάξεις του καταστατικού της Ε.Κοιν. καθορίζουν τουλάχιστον:
α. το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) των φυσικών προσώπων - μελών της, καθώς και την επωνυμία, την έδρα, τον ΑΦΜ και, εφόσον υφίσταται υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. των νομικών προσώπων - μελών της,
β. την επωνυμία και την έδρα της. Η επωνυμία της περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον όρο «Ενεργειακή Κοινότητα» ή τη συντομογραφία «Ε.Κοιν.» και ένδειξη της έκτασης της ευθύνης των μελών της. Ονόματα φυσικών προσώπων- ή επωνυμίες νομικών προσώπων δεν περιλαμβάνονται στην επωνυμία της Ε.Κοιν.. Ως έδρα της Ε.Κοιν. ορίζεται δήμος ή δημοτικό διαμέρισμα της ελληνικής επικράτειας,
γ. τον σκοπό και τις δραστηριότητές της,
δ. τις προϋποθέσεις εισόδου, αποχώρησης και διαγραφής των μελών, καθώς και τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την Ε.Κοιν.,
ε. το ύφος της συνεταιριστικής μερίδας, τον τρόπο και το χρόνο καταβολής της, καθώς
και τη διαδικασία απόδοσής της,
στ. την έκταση ευθύνης των μελών της,
ζ. τη διάρκεια της,
η. τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τρία (3), κατά παρέκκλιση του άρθρου 7 παρ. 1 ν.1667/1986,
θ. την τύχη της συνεταιριστικής μερίδας σε περίπτωση θανάτου συνεταίρου,
ι. τον ορισμό προσωρινής διοικητικής επιτροπής που θα μεριμνήσει για την έγκρισή του και, τη σύγκληση της πρώτης γενικής συνέλευσης για ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του συνεταιρισμού,
ια. τον τρόπο διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης,
ιβ. τη λήξη και τους ελεγκτές της πρώτης διαχειριστικής χρήσης,

Άρθρο 6
Διάθεση πλεονασμάτων χρήσης

Προβλέπεται ο τρόπος διάθεσης και διανομής των πλεονασμάτων χρήσης. Στην παρ. 1 καθορίζεται ότι τα πλεονάσματα έκαστης χρήσης της Ε.Κοιν. διατίθενται κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% για το σχηματισμό αποθεματικού, για την αύξηση της φερεγγυότητάς της έναντι των τρίτων. Η ανωτέρω υποχρέωση παύει να ισχύει, όταν το ύφος του αποθεματικού έχει εξισωθεί με το ύφος του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Ε.Κοιν..

Η παρ. 2 αφορά στη μη διανομή των πλεονασμάτων χρήσης της Ε.Κοιν. στα μέλη της. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα πλεονάσματα χρήσης δεν διανέμονται στα μέλη, αλλά παραμένουν στην Ε.Κοιν. υπό τη μορφή αποθεματικών και διατίθενται για τους σκοπούς της με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Η παρ. 3 παρέχει τη δυνατότητα ειδικά σε Ε.Κοιν., στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά Ο.Τ.Α. α' ή β' βαθμού της Περιφέρειας στην οποία έχει την έδρα της η Ε.Κοιν., και σε Ε.Κοιν. που έχουν την έδρα τους σε νησιωτικό Δήμο με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εφόσον συμμετέχει στην Ε.Κοιν.
Ο.Τ.Α α' ή β' βαθμού της Περιφέρειας στην οποία έχει την έδρα της η Ε.Κοιν., να διαθέτουν μέρος ή το σύνολο των κερδών της Ε.Κοιν., μετά την παρακράτηση του 10% του τακτικού αποθεματικού που προβλέπεται στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου, yia δράσεις κοινής ωφέλειας τοπικού χαρακτήρα, πέρα από αυτές που καθορίζονται στον σκοπό της Ε.Κοιν. Τέτοιες δράσεις μπορεί να σχετίζονται με την επάρκεια και τον ανεφοδιασμό πρώτων υλών, καυσίμων και νερού, όπως για παράδειγμα κατασκευή δεξαμενών νερού και καυσίμου, αποθηκών/ψυγείων τροφίμων, δαπάνες προμήθειας νερού-καυσίμου, φαρμάκων, κλπ..

Η παρ. 4 παρέχει την δυνατότητα ειδικά σε Ε.Κοιν. στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέλη, ή δέκα (10) προκειμένου για Ε.Κοιν. με έδρα σε νησιωτικό δήμο με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και το 50% συν ένα εξ αυτών είναι φυσικά πρόσωπα, να διανέμουν στα μέλη τους τα πλεονάσματα της χρήσης μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού της παρ. 1, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό. Η προϋπόθεση της πλειοψηφικής συμμετοχής φυσικών προσώπων του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να πληρούται κατά τη σύσταση της Ε.Κοιν. και καθ' όλη τη διάρκειά της.

Άρθρο 7
Σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας

Καθορίζονται τα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία σύστασης της Ε.Κοιν.. Στην παρ. 1 προβλέπεται ότι τηρείται η εκάστοτε διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού, ενώ το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από τα μέλη της Ε.Κοιν..

Στην παρ. 2 απαριθμούνται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για τη σύσταση της Ε.Κοιν..

Η παρ. 3 προβλέπει τη διαδικασία απόκτησης από αστικό συνεταιρισμό νομικής προσωπικότητας ως Ε.Κοιν..

Άρθρο 8
Μητρώο Ε.Κοιν.- δικαιολογητικά

Ρυθμίζονται ζητήματα εγγραφής της Ε.Κοιν. στο Μητρώο Ε.Κοιν. που συνιστάται με το παρόν σχέδιο νόμου.

Με την παρ. 1 το Μητρώο Ε.Κοιν. συνιστάται ως δημόσιο βιβλίο που τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο καταχωρούνται αστικοί συνεταιρισμοί που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, υπό την ευθύνη του Γ.Ε.ΜΗ., δια των αρμόδιων υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. των κατά τόπους Επιμελητηρίων. Η τήρηση του Μητρώου σε ηλεκτρονική μορφή παρέχει εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, ενώ διευκολύνει την τήρηση και λειτουργία του από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης αλλά και της διαφάνειας, κάθε ενδιαφερόμενος που έχει σχετικό έννομο συμφέρον μπορεί ατελώς να έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο Μητρώο.

Στην παρ. 2 προβλέπεται το περιεχόμενο του Μητρώου Ε.Κοιν.. Ειδικότερα το Μητρώο Ε.Κοιν. περιέχει:
α) την επωνυμία και το σκοπό της Ε.Κοιν.,
β) την κατηγορία του συνεταιρισμού σε σχέση με την ευθύνη των συνεταίρων,
γ) τα ονοματεπώνυμα των νόμιμων εκπροσώπων της Ε.Κοιν.

Στην παρ. 3 προβλέπεται ειδική προθεσμία προσκόμισης πρακτικού της προσωρινής διοικητικής επιτροπής ή του διοικητικού συμβουλίου στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. από την ανακοίνωση καταχώρησης στο Μητρώο Ε.Κοιν., καθώς και η αυτοδίκαιη διαγραφή του φορέα από το Μητρώο Ε.Κοιν. σε περίπτωση μη τήρησης της εν λόγω προθεσμίας. Επίσης, καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση μερικής καταβολής ή μη καταβολής από μέλος ή μέλη της Ε.Κοιν. του προβλεπόμενου συνεταιριστικού κεφαλαίου.

Στην παρ. 4 προβλέπεται η υποχρέωση ενημέρωσης του Γ.Ε.ΜΗ. με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κοιν. στην περίπτωση μεταβολής στοιχείων που καθιστούν αδύνατη την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 και του άρθρου 6 παρ. 4 του παρόντος νομοσχεδίου.

Με την παρ. 5 προβλέπεται η διαγραφή της Ε.Κοιν. από το Μητρώο Ε.Κοιν. σε περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης.

Με την παρ. 6 προβλέπεται ειδική προθεσμία προσκόμισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του πρακτικού της γενικής συνέλευσης για την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου και του πρακτικού του διοικητικού συμβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα και για την κατανομή αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης.

Στην παρ. 7 προβλέπεται η, εντός προθεσμίας, υποχρέωση δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. του ισολογισμού και του λογαριασμού των αποτελεσμάτων χρήσης της Ε.Κοιν. μαζί με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου και των ελεγκτών.

Άρθρο 9
Λύση- Εκκαθάριση- Συγχώνευση- Μετατροπή

Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη λύση και εκκαθάριση, τη συγχώνευση και τη μετατροπή των Ε.Κοιν..

Στην παρ. 1 καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες λύεται η Ε.Κοιν.. Ειδικότερα, και κατά παρέκκλιση του άρθρου 10 παρ. 1 ν. 1667/1986, η Ε.Κοιν. πέραν των λοιπών προβλεπόμενων περιπτώσεων λύεται και σε περίπτωση που παύσουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 παρ. 2 (ελάχιστος αριθμός μελών για κάθε τύπο Ε.Κοιν.), παρ. 3 (αλλαγή σύνθεσης Ε.Κοιν. ώστε να μην τηρείται πλέον ο όρος της εντοπιότητας για μισά συν ένα μέλη της Ε.Κοιν.) και του άρθρου 6 παρ. 4 (υποχρεωτική σύνθεση Ε.Κοιν. ώστε να της επιτρέπεται να διανέμει μέρος των πλεονασμάτων χρήσης στα μέλη της).

Στην παρ. 2 περιγράφεται η διαδικασία της εκκαθάρισης, που ακολουθεί τη λύση της Ε.Κοιν..

Στην παρ. 3 προβλέπεται η αυτοδίκαιη παύση ισχύος των αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί, αν κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης δεν καταστεί δυνατή η μεταβίβαση αδειών ή σταθμού παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υβριδικού σταθμού της Ε.Κοιν..

Στην παρ. 4 εισάγεται εξαίρεση κατά την οποία οι σταθμοί που έχουν τεθεί σε δοκιμαστική ή κανονική λειτουργία κατά το χρόνο λύσης της Ε.Κοιν. επιτρέπεται να μεταβιβαστούν σε οποιονδήποτε τρίτο. Ο νέος κάτοχος που αποκτά το σταθμό, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 12, δεν λαμβάνει Λειτουργική Ενίσχυση, αλλά αποζημιώνεται: α) μόνο στο πλαίσιο της συμμετοχής του σταθμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα οριζόμενα στην παρ. 19 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 για σταθμό εγκατεστημένο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή β) κατά τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρο 8 του ν. 4414/2016 για σταθμό εγκατεστημένο σε Μη Διασυνδεδεμένο Νησί. Σκοπός της διάταξης είναι να αποτραπεί η καταχρηστική εκμετάλλευση των προνομίων της Ε.Κοιν. από τρίτους συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά.

Στην παρ. 5 προβλέπεται η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις συγχώνευσης δύο ή περισσοτέρων Ε.Κοιν..

Στην παρ. 6 προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής συνεταιρισμού άλλης μορφής σε Ε.Κοιν., επιπλέον των δυνατοτήτων που ήδη παρέχονται με το άρθρο 16 ν. 1667/1986.

Άρθρο 10
Ενώσεις- Ομοσπονδία

Προβλέπεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις σύστασης ενώσεων και ομοσπονδιών Ε.Κοιν., λαμβανομένης υπόψη της αριθμητικής σύνθεσης της Ε.Κοιν., η οποία, σε αντίθεση με τους αστικούς συνεταιρισμούς που πρέπει να αριθμούν τουλάχιστον 25 μέλη, μπορεί να συσταθεί ακόμα και με τη σύμπραξη δύο προσώπων (Ο.Τ.Α. α' βαθμού νησιωτικών περιοχών).

Άρθρο 11
Οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Ε.Κοιν.

Εισάγονται συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Ε.Κοιν..

Η παρ. 1 προβλέπει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο, καθώς δίνεται στις Ε.Κοιν. η δυνατότητα ένταξης στο ν. 4399/2016 (Α' 117) όπως ισχύει, εφαρμοζομένων αναλογικά των διατάξεων του νόμου αυτού για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016 (Α' 205), καθώς και σε άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς τους.

Με την παρ. 2 προβλέπεται ένα σημαντικό μέτρο στήριξης για τις Ε.Κοιν. που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.θ.Υ.Α., καθώς δίνεται η δυνατότητα, μετά από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καθορίζονται ειδικές προϋποθέσεις και όροι προνομιακής συμμετοχής ή εξαίρεσης από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α'149) για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που πρόκειται να λειτουργήσουν από Ε.Κοιν.. Τέτοιοι όροι μπορεί να είναι ανώτερα όρια ισχύος για συμμετοχή στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και ειδικές προϋποθέσεις και όροι συμμετοχής (ενδεικτικά: παράβολο συμμετοχής, εγγυητική επιστολή συμμετοχής, προθεσμία υλοποίησης έργου, πιθανά ειδικά κριτήρια αξιολόγησης ή και τρόπος κατακύρωσης/ προσδιορισμού Τιμής Αναφοράς για σταθμούς Ε.Κοιν. κλπ.).

Με την παρ. 3 προβλέπεται ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για τις Ε.Κοιν που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., καθώς δίνεται η δυνατότητα, μετά από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να καθορίζονται ειδικές προνομιακές χρεώσεις και άλλοι όροι για χρήση των υπηρεσιών του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) του άρθρου 5 του ν. 4414/2016 (Α' 149) από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που κατέχουν Ε.Κοιν..

Με την παρ. 4 προβλέπεται η δυνατότητα να παρέχονται επιπλέον κίνητρα αδειοδότησης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικών Σταθμών από Ε.Κοιν., από αυτά που ορίζονται στο παρόν σχέδιο νόμου, καθώς δίνεται η δυνατότητα να προβλέπονται ειδικοί όροι για τους εν λόγω σταθμούς μέσω του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ειδικά κριτήρια αξιολόγησης σε σχέση με σταθμούς που δεν αναπτύσσονται από Ε.Κοιν. κλπ.).

Με την παρ. 5 προβλέπεται ένα μέτρο στήριξης κατά τη διαδικασία αδειοδότησης για τις Ε.Κοιν. που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς, καθώς αυτές απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπεται για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στην υποπαράγραφο 1.2. της παραγράφου I του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α'107). Το τέλος διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θεσπίστηκε με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που έχουν αδειοδοτηθεί, καθώς και για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου από έργα των οποίων η ωρίμανση δεν προχωράει. Η απαλλαγή των Ε.Κοιν. από το εν λόγω τέλος αποτελεί ένα σημαντικό αντιστάθμισμα σε τυχόν διαχειριστικές δυσκολίες που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει κατά την πορεία αδειοδότησης και ωρίμανσης έργων Α.Π.Ε. το νέο σχήμα των Ε.Κοιν. σε σχέση με μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των Α.Π.Ε., δίνοντας στις Ε.Κοιν. σημαντική άνεση χρόνου για την ωρίμανση των έργων τους.

Με την παρ. 6 εισάγεται ακόμα ένα μέτρο στήριξης κατά τη διαδικασία αδειοδότησης για τις Ε.Κοιν. που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα εξέταση αιτήσεων που υποβάλλονται από Ε.Κοιν. για χορήγηση άδειας παραγωγής στη ΡΑΕ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς και για αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Η παρ. 7 προβλέπει ένα επιπλέον σημαντικό οικονομικό κίνητρο κατά τη διαδικασία αδειοδότησης για τις Ε.Κοιν που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α και Υβριδικούς Σταθμούς. Σύμφωνα με αυτήν, οι Ε.Κοιν. υποβάλλουν μειωμένη κατά 50% την εγγυητική επιστολή της παραγράφου 3 της υποπαραγράφου 1.1 της παρ. I του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α'107) για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. των άρθρων 3 και 4 του ν. 3468/2006, όπως ισχύουν και για Υβριδικούς Σταθμούς. Η προσκόμιση της εν λόγω εγγυητικής επιστολής προβλέπεται στο στάδιο της αποδοχής από τον παραγωγό της χορηγούμενης Προσφοράς Σύνδεσης, και το ύφος της διαφοροποιείται βάσει της ισχύος του σταθμού, ώστε να περιοριστεί η υποβολή αιτημάτων για ανώριμα έργα που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης. Η μείωση στο μισό του ύφους της εγγυητικής επιστολής για τις Ε.Κοιν. αποτελεί μία σημαντική διευκόλυνση, καθώς έτσι αντιμετωπίζονται ευκολότερα θέματα ρευστότητας κατά τη διαδικασία αδειοδότησης.

Με την παρ. 8 εισάγεται οικονομικό κίνητρο για τις Ε.Κοιν. που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαίτηση για σημαντικά μικρότερο συνεταιριστικό κεφάλαιο για Ε.Κοιν. που θέλουν να αποκτήσουν άδεια Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, σε σχέση με ανώνυμες εταιρείες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, δεδομένης της τοπικής εμβέλειας δραστηριοποίησης μίας Ε.Κοιν.. Η εν λόγω διάταξη αποσκοπεί στο να ανοίξει το δρόμο σε Ε.Κοιν. να δραστηριοποιηθούν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και σε μικρά αυτόνομα συστήματα, όπως αυτά των Μη Διασυνδεδεμένων νησιών.

Με την παρ. 9 εισάγεται ένα ακόμη οικονομικό κίνητρο για τις Ε.Κοιν., αφού δίνεται η δυνατότητα να ορίζονται, με απόφαση της ΡΑΕ κατόπιν εισήγησης των Λειτουργών της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αρμόδιων Διαχειριστών, μειωμένα ποσά των εγγυήσεων για την εγγραφή των Ε.Κοιν. στα μητρώα Συμμετεχόντων στο πλαίσιο των σχετικών Συμβάσεων Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και Διαχείρισης των ηλεκτρικών δικτύων αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως ο πληθυσμός ή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια της έδρας της Ε.Κοιν..

Με την παρ. 10 δίνεται η δυνατότητα σε Ε.Κοιν. να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σταθμούς μικρών ανεμογεννητριών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μελών τους και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό διοχετεύεται στο Δίκτυο χωρίς αποζημίωση για τις Ε.Κοιν.. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. θα καθοριστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Ε.Κοιν..

Στην παρ. 11 δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης ειδικών όρων για τις Ε.Κοιν. που λειτουργούν ως φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων με την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της παρ. 2 του άρθρου 134 του ν. 4001/2011.

Στην παρ. 12 δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης ειδικών όρων για τις άδειες που χορηγούνται σε Ε.Κοιν. από τον Κανονισμό Αδειών του άρθρου 135 του ν. 4001/2011.

Άρθρο 12
Λοιπές διατάξεις Ε.Κοιν.

Με την παρ. 1 τροποποιείται ο ορισμός του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, ώστε να περιλαμβάνει τη μορφή που αυτός λαμβάνει κατά την εφαρμογή του σε Ε.Κοιν.. Ειδικά στην περίπτωση αυτή, ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Ο.Υ.Α. της Ε.Κοιν. γίνεται με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις όχι μόνο των μελών της Ε.Κοιν. αλλά και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., τονίζοντας έτσι την κοινωνική αποστολή της Ε.Κοιν. στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.

Με την παρ. 2 καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί σχετικά με την μεταβίβαση αδειών και σταθμών παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και υβριδικών σταθμών που ανήκουν σε Ε.Κοιν.. Συγκεκριμένα, με στόχο την αποτροπή καταχρηστικής εκμετάλλευσης των προνομίων των Ε.Κοιν. από τρίτους που δραστηριοποιούνται ήδη στη σχετική αγορά, ορίζεται ότι οι άδειες και οι σταθμοί των Ε.Κοιν. μπορούν να μεταβιβάζονται μόνο σε Ε.Κοιν. και μάλιστα του ίδιου τύπου όσον αφορά στον επιτρεπόμενο τρόπο διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης. Έτσι, Ε.Κοιν. που υπάγεται στην απαγόρευση διάθεσης των πλεονασμάτων της στα μέλη της μπορεί να μεταβιβάσει το σταθμό και τις άδειές της μόνο σε ίδιου τύπου Ε.Κοιν.. Ε.Κοιν. στην οποία επιτρέπεται, με βάση το άρθρο 6 παρ. 4 του παρόντος σχεδίου νόμου και του καταστατικού της, η διάθεση μέρους των κερδών της στα μέλη της μπορεί να μεταβιβάσει σταθμό και άδειες είτε σε Ε.Κοιν. όμοιου τύπου, είτε σε Ε.Κοιν. που εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 6 παρ. 2 του παρόντος νομοσχεδίου.

Τμήμα Β'
Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Άρθρο 13
Τροποποίηση του ν. 3463/2006

Προστίθεται στις κατασκευές και τα τεχνικά έργα της παρ. 6 του άρθρου 209 του ν. 3463/2006 (Α' 114) και τα τεχνικά έργα για την τηλεθέρμανση. Τα τεχνικά προγράμματα των ΔΕΥΑ για την τηλεθέρμανση προβλέπουν κυρίως την κατασκευή βοηθητικών αντλιοστασίων, εναποθηκευτών θερμότητας και παροχών, αλλά και άλλα έργα για την κατασκευή και επέκταση των δικτύων διανομής που καθιστούν επιτακτική την επέκταση των προβλέψεων της ανωτέρω διάταξης και σε έργα τηλεθέρμανσης. Τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας περιοχής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμβάλλουν στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου και δίνουν ώθηση στην εμπορική, βιοτεχνική και αγροτική ανάπτυξη.

Άρθρο 14
Τροποποίηση του ν. 3468/2006

Τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 (Α' 129). που αφορά στους σταθμούς που εξαιρούνται από υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, με σκοπό να απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Επίσης, όσον αφορά στις αιολικές εγκαταστάσεις το όριο ισχύος τίθεται στα 60kW αντί για τα 50kW, καθώς πλέον υπάρχουν διαθέσιμες ανεμογεννήτριες που μπορούν να παράξουν αυτή την ισχύ με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
Στις κατηγορίες σταθμών που εξαιρούνται της υποχρέωσης λήψης άδειας παραγωγής, εισάγονται και οι Μικροί Υδροηλεκτρικοί σταθμοί με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση του μισού (0,5) MW που εγκαθίστανται σε δίκτυα ύδρευσης ή άρδευσης ή αποχέτευσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, σε εγκαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης όπου υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό, κατά κύριο λόγο από ΔΕΥΑ, Δήμους, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ που διαχειρίζονται τα σχετικά δίκτυα.

Άρθρο 15
Ρυθμίσεις για τη θερμική ενέργεια

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των παρ. 1 έως 6 επιδιώκεται η αποσαφήνιση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των σχετικών ενεργειακών δραστηριοτήτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ενέργειας σε τρίτους καταναλωτές, με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και την παροχή πρόσβασης τρίτων σε αυτές, όπου κρίνεται αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Με την παρ. 7 λαμβάνεται μέριμνα για τη διευθέτηση του μεταβατικού καθεστώτος μέχρι την ολοκλήρωση του δευτερογενούς πλαισίου για την αδειοδότηση των ενεργειακών δραστηριοτήτων στον τομέα της θερμικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την ομαλή συνέχιση των υφιστάμενων σχετικών δραστηριοτήτων για τις οποίες έχει χορηγηθεί ήδη άδεια από τη ΡΑΕ ή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή τους προκατόχους του χαρτοφυλακίου του, ώστε να διατηρηθεί η ισχύς τους και να εναρμονισθούν με το νέο πλαίσιο αν και όπου απαιτείται, κατόπιν κρίσης της Ρ.Α.Ε..

Με την παρ.8 καταργούνται οι διατάξεις για τα ζητήματα που ρυθμίζονται από το παρόν άρθρο.

Άρθρο 16
Ρύθμιση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4001/2011 ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Χώρας, εναπόκειται στην αποφασιστική αρμοδιότητα του αρμόδιου Υπουργού και στην προηγούμενη γνωμοδοτική αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.). Η αναβολή στη λήψη των σχετικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων επί σειρά ετών, δημιούργησε αρκετές αρρυθμίες στην αγορά και για το λόγο αυτό η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας έγκρισης του ενεργειακού σχεδιασμού είναι επιτακτική. Ο Ενεργειακός σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και δεσμεύσεις στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα, το διεθνές ενεργειακό σύστημα, τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης αγοράς, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών πόρων και κυρίως θα στοχεύει στην ασφάλεια του εφοδιασμού, την προστασία του καταναλωτή και εν γένει στην ευημερία της Χώρας. Η εκπόνηση του σχεδιασμού αυτού ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ, και η υποβολή της σχετικής πρότασης αναμένεται εντός του έτους 2018. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να καθοριστούν δεσμευτικοί στόχοι για τη χώρα εντός και πέρα από εκείνους που οφείλει να ακολουθήσει βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών της υποχρεώσεων (Συμφωνία Παρισίων για το κλίμα, στόχοι EE για το έτος 2030), και κυρίως οι δράσεις και οι πολιτικές με τις οποίες θα τους πετύχει. Απαιτείται δε συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων, ή ακόμα και ορισμένων στόχων, που εκ των πραγμάτων θα χρειαστούν αναθεώρηση βάσει των ενεργειακών εξελίξεων με την πάροδο του χρόνου και τις ανάγκες της χώρας.
Η εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού συγκυριακά θα συμπέσει χρονικά με την απόλυτα συνδεδεμένη υποχρέωση της χώρας να εκπονήσει και να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη δεκαετία 2020- 2030, υποχρέωση η οποία καθιερώνεται με τον Κανονισμό για τη «Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης» που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης/έναρξης εφαρμογής με το κείμενο COM (2016) 759 final/2 της 23.2.2017 στο πλαίσιο συγχρονισμού και εναρμόνισης των ενεργειακών στρατηγικών κάθε Κράτους-Μέλους, ώστε να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι που τίθενται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι: α) η ενεργειακή ασφάλεια, β) η αγορά ενέργειας, γ) η ενεργειακή απόδοση δ) η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ε) η έρευνα, η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού απαιτούν συστηματική εργασία, κατάρτιση μελετών και εκθέσεων και συνδρομή όλων των ενεργειακών φορέων. Η επίτευξη των στόχων εντός των χρονικών περιορισμών που τίθενται με τον ανωτέρω Κανονισμό τουλάχιστον για την πρώτη εφαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού και την κατάθεση της σχετικής πρότασης έως το τέλος του 2018, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη ΡΑΕ με τα νομικά εργαλεία που ισχύουν σήμερα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις έργων μελετών και υπηρεσιών σύμφωνα με το νόμο 4414/2016. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που προέχουν των σχετικών υποχρεώσεων για την τήρηση της συνήθους διαδικασίας ανάθεσης, να προβλεφθεί η παρέκκλιση από τις σχετικές διατάξεις τουλάχιστον έως το τέλος του έτους 2018, οπότε και θα υποβληθεί η πρόταση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Ειδικότερα, σκοπός της παρέκκλισης είναι η ολοκλήρωση του πρώτου ΙΟετούς ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας εντός του 2018. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να ανατεθεί άμεσα (εντός του 2017) μέρος του έργου και αφού παραχθούν τα πρώτα συμπεράσματα να ανατεθεί το υπόλοιπο του έργου εντός του 2018. Η χρονική διάρκεια της παρέκκλισης σχετίζεται με την ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και απαιτεί τη συμμετοχή πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων. Πολυάριθμες είναι και οι θεματικές που απαιτείται να καλυφθούν, ενώ οι ανάγκες για εκπόνηση μελετών δεν μπορούν να προβλεφθούν εκ των προτέρων αφού το περιεχόμενο των προκαταρκτικών μελετών θα καθορίζει το αντικείμενο των ενδιάμεσων μελετών και τα συμπεράσματα των τελευταίων, καθώς και την ανάγκη για εκπόνηση ή μη συμπληρωματικών μελετών.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η δυνατότητα στη Ρ.Α.Ε. να συνάψει περισσότερες συμβάσεις ανά έτος μέχρι το ετήσιο συνολικό όριο των 200.000 ευρώ, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του ν. 4412/2016 (Α' 147).

Άρθρο 17
Τροποποίηση του ν. 4067/2012

Με την παρούσα ρύθμιση ορίζεται ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Άρθρο 18
Τροποποίηση του ν. 4178/2013

Σύμφωνα με το από 23.2.1987 π.δ. για τις κατηγορίες χρήσεων γης (Δ' 166), οι εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων - εκθεσιακών κέντρων επιτρέπονται στις περιοχές των άρθρων:
4.    Πολεοδομικό Κέντρο
5.    Μη οχλούσα βιομηχανία/βιοτεχνία με την προϋπόθεση ότι αποτελούν τμήμα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων
6.    Οχλούσα βιομηχανία/βιοτεχνία
7.    Χονδρεμπόριο
Επιπλέον, στο σχέδιο π.δ. των χρήσεων γης που έχει ήδη κατατεθεί προς επεξεργασία στο ΣτΕ, και το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον π.δ. των χρήσεων γης, οι εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων - εκθεσιακών κέντρων επιτρέπονται ως αμιγής ειδική χρήση στη γενική κατηγορία μη οχλούσας βιομηχανίας/ βιοτεχνίας.
Η δυνατότητα χωροθέτησης εντός ζωνών βιοτεχνίας-βιομηχανίας περιορισμένων δραστηριοτήτων/ εγκαταστάσεων του τριτογενούς τομέα, που είναι συμβατές και λειτουργούν συμπληρωματικά με τις βιοτεχνικές δραστηριότητες, αποτελεί αναγκαία συνθήκη σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό/ επιχειρηματικό τοπίο. Η εν λόγω δυνατότητα που ωστόσο δεν είναι εφικτή σε περιοχές της επικράτειας που ρυθμίζονται βάσει Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας αναθεώρησης/ τροποποίησης των εργαλείων αυτών. Η παρούσα ρύθμιση παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε βιομηχανικές περιοχές ρυθμιζόμενες από ΖΟΕ σε συμβατότητα με την ισχύουσα πολιτική χρήσεων γης.

Άρθρο 19
Τροποποίηση του ν. 4203/2013

Με την παρούσα ρύθμιση, τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν. 4203/2013 (Α' 235), προκειμένου να οριστεί ότι το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών αφορά σε εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για σταθμούς συνολικής ισχύος μέχρι 60 kW σε γήπεδα, οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις, που εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο διανομής.

Άρθρο 20
Παρατάσεις προθεσμιών του ν. 4414/2016 και ισχύος αδειών παραγωγής

Με την παρ. 1 παρατείνονται οι προθεσμίες των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 3 ν. 4414/2016 (Α' 149), για όσο χρόνο έχει ανασταλεί η εκτέλεση εργασιών σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διαταγή ή απόφαση δικαστηρίου.

Η παρ. 2 αφορά σε περιπτώσεις έργων, των οποίων οι άδειες παραγωγής είχαν εκδοθεί προ του ν. 3468/2006 (Α' 129), είχαν 15ετή διάρκεια ισχύος και λήγουν πριν τις 31.12.2019. Οι κάτοχοι των εν λόγω αδειών παραγωγής πρέπει εντός της προθεσμίας της αρχικής άδειας παραγωγής να έχουν θέσει τους σταθμούς σε λειτουργία, ώστε μετά να μπορούν να παρατείνουν την άδεια παραγωγής. Ειδικότερα προβλέπεται ότι για σταθμούς οι οποίοι θα εκδώσουν Άδεια Εγκατάστασης εντός της 15ετούς διάρκειας της Άδειας Παραγωγής και επιπλέον οι κάτοχοι τους έχουν συνάψει σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης του ν. 4414/2016, η Άδεια Παραγωγής παρατείνεται μέχρι και την 31.12.2019. Ως εκ τούτου, δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση αυτών των έργων.

Άρθρο 21
Ρυθμίσεις Εγγυητικών Επιστολών σταθμών ΑΠΕ

Ρυθμίζεται η περίπτωση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που συμμετείχαν στη πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α' 149), δεν επελέγησαν ως εγκαταστάσεις για στήριξη με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης, δικαιούνταν, βάσει των διατάξεων της περίπτ. α) της παρ. 13 του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής και δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις φ/β εγκαταστάσεων της παρ. 12 του άρθρου 7 του ν. 4414/2016. Αυτές οι φ/β εγκαταστάσεις, οι οποίες κατά την ημερομηνία υποβολής προσφορών διέθεταν σύμβαση σύνδεσης σε ισχύ και είχαν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή που προβλέπεται στην παρ. 13 του άρθρου 39 του ν. 4062/2012 (Α' 70), η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερου ποσού από την εγγυητική που προβλέπεται σήμερα για ανάλογα έργα βάσει των διατάξεων του ν. 4152/2013 (Α' 107), μπορούν να υποβάλλουν εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος την εγγυητική επιστολή σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1.1 της παρ. I του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, προκειμένου να διατηρήσουν σε ισχύ την οριστική προσφορά σύνδεσης και τη σχετική σύμβαση σύνδεσης, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επόμενη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016.

Άρθρο 22
Συνέχιση λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι εγκατεστημένοι σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, δεδομένου ότι από τους σταθμούς αυτούς εξαρτάται η ενεργειακή επάρκεια και η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών της Χώρας. Συγχρόνως, διασφαλίζεται και η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφού οι φορείς λειτουργίας των σταθμών αυτών υποχρεούνται αφενός να υποβάλουν άμεσα πλήρη φάκελο για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, αφετέρου να συμμορφώνονται με το σύνολο των ισχύοντων περιβαλλοντικών κανόνων μέχρι την έκδοση νέας Α.Ε.Π.Ο.

Άρθρο 23
Έναρξη ισχύος

Ορίζεται η έναρξη ισχύος του σχεδίου νόμου.


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

«Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις»


Τμήμα Α'
Ενεργειακές Κοινότητες

Άρθρο 1
Ορισμός - σκοπός

1.    Η Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.) είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4430/2016 (Α' 205), και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της ορθολογικής χρήσης ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανομής και προμήθειας ενέργειας.

2.    Για όσα θέματα δεν ορίζονται ειδικότερα στον παρόντα, οι Ε.Κοιν. διέπονται συμπληρωματικά από τις διατάξεις του ν. 1667/1986 (Α' 196).

3.    Στις Ε.Κοιν. δεν εφαρμόζονται οι παρακάτω διατάξεις του ν. 1667/1986:
α) οι αριθμητικοί περιορισμοί των τριών (3) μελών για το αίτημα σύγκλησης γενικής συνέλευσης του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5, των επτά (7) μελών για την ελάχιστη απαρτία στη γενική συνέλευση του τελευταίου εδαφίου της ίδιας παραγράφου, των τριών (3) μελών για την υποχρεωτική αναβολή της συζήτησης θεμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης του έβδομου εδαφίου της παρ. 5 του ίδιου άρθρου και των δύο (2) μελών για το αίτημα σύγκλησης διοικητικού συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 7,
β) η υποχρέωση συγκρότησης τριμελούς επιτροπής ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 7,
γ) οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 9 και του άρθρου 13.

4.    Όπου στις διατάξεις του ν. 1667/1986 αναφέρεται καταχώρηση σε μητρώο, για τις ανάγκες του παρόντος νοείται το Μητρώο Ε.Κοιν. του άρθρου 8 και δεν απαιτείται εγγραφή, καταχώρηση ή ενημέρωση οποιουδήποτε άλλου μητρώου.

Άρθρο 2
Μέλη Ενεργειακής Κοινότητας

1. Μέλη μιας Ε.Κοιν. μπορεί να είναι:
α) φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα,
β) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α' και β' βαθμού ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
γ) Ο.Τ.Α. α' βαθμού της ίδιας Περιφέρειας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή επιχειρήσεις αυτών, κατ' εξαίρεση του άρθρου 107 του ν. 3852/2010 (Α' 87),
δ) Ο.Τ.Α. β' βαθμού της έδρας της Ε.Κοιν., κατ' εξαίρεση του άρθρου 107 του ν. 3852/2010.

2.    Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κοιν. είναι:
α) πέντε (5), αν τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των Ο.Τ.Α ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα,
β) τρία (3), αν τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα, από τα οποία τα δύο (2) τουλάχιστον είναι Ο.Τ.Α.,
γ) δύο (2), αν τα μέλη είναι μόνο Ο.Τ.Α. α' βαθμού νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

3.    Τουλάχιστον το 50% συν ένα των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα- μέλη να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν. ή να είναι δημότες δήμου της Περιφέρειας αυτής, ενώ τα νομικά πρόσωπα μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν..

4.    Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία Ε.Κοιν. ως μέλη κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1667/1986.

Άρθρο 3
Συνεταιριστικές Μερίδες Ενεργειακής Κοινότητας

1.    Κάθε μέλος μπορεί να κατέχει πέραν της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας και μία ή περισσότερες προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες, με ανώτατο όριο συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο το 20%, με εξαίρεση τους Ο.Τ.Α. που μπορούν να συμμετέχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο με ανώτατο όριο:
α) το 50% για τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
β) το 40% για τους λοιπούς Ο.Τ.Α..

2.    Κάθε μέλος, ανεξαρτήτως του αριθμού των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχει, συμμετέχει στη γενική συνέλευση με μία μόνο ψήφο.

3.    Η μεταβίβαση συνεταιριστικής μερίδας σε μέλος ή σε τρίτο πρόσωπο γίνεται μόνο ύστερα από συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο δεν συναινεί στη μεταβίβαση, όταν εξαιτίας αυτής της μεταβίβασης παύει να συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 ή του άρθρου 6 παρ. 4. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για μεταβίβαση συνεταιριστικής μερίδας καταχωρείται στο Μητρώο Ε.Κοιν. του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 8.

Άρθρο 4
Σκοπός - αντικείμενο δραστηριότητας Ενεργειακής Κοινότητας

1.    Η Ε.Κοιν. ασκεί υποχρεωτικά τουλάχιστον μία από τις κατωτέρω δραστηριότητες:
α) παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικούς Σταθμούς εγκατεστημένους εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή και εντός όμορης Περιφέρειας για Ε.Κοιν. με έδρα εντός της Περιφέρειας Αττικής,
β) διαχείριση, όπως συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων,
γ) προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας,
δ) προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα,
ε) διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της,
στ) προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4001/2011 (Α' 179), εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της,
ζ) παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της,
η) διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και εκπροσώπηση παραγωγών και καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
θ) ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων σύμφωνα με το ν. 4439/2016 (Α' 222) ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.,
ι) εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση Α.Π.Ε. εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.,
ια) παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 10 της Δ6/13280/7.6.2011 (Β' 1228) απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

2.    Η Ε.Κοιν. μπορεί να ασκεί οποιαδήποτε από τις κατωτέρω δραστηριότητες:
α) προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.,
β) σύνταξη μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή της Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη της τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς,
γ) διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της,
δ) παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της,
ε) ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας,
στ) δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., ανεξάρτητα αν είναι μέλη της Ε.Κοιν., όπως παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω.
Το καταστατικό της Ε.Κοιν. δεν περιλαμβάνει άλλες δραστηριότητες εκτός αυτών που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2.

Άρθρο 5
Τύπος - Ελάχιστο περιεχόμενο του καταστατικού

Το καταστατικό της Ε.Κοιν. καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο που χρονολογείται και υπογράφεται από τα μέλη και καθορίζει τουλάχιστον:
α) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) των φυσικών προσώπων- μελών της καθώς και την επωνυμία, την έδρα, τον ΑΦΜ και, εφόσον υφίσταται υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. των νομικών προσώπων- μελών της,
β) την επωνυμία και την έδρα της. Η επωνυμία περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον όρο «Ενεργειακή Κοινότητα» ή τη συντομογραφία «Ε.Κοιν.» και ένδειξη της έκτασης της ευθύνης των μελών της. Ονόματα φυσικών προσώπων ή επωνυμίες νομικών προσώπων δεν περιλαμβάνονται στην επωνυμία της Ε.Κοιν. Ως έδρα της Ε.Κοιν. ορίζεται δήμος ή δημοτικό διαμέρισμα της ελληνικής επικράτειας,
γ) το σκοπό και τις δραστηριότητές της,
δ) τις προϋποθέσεις εισόδου, αποχώρησης και διαγραφής των μελών, καθώς και τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την Ε.Κοιν.,
ε) το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας, τον τρόπο και το χρόνο καταβολής της, καθώς και τη διαδικασία απόδοσής της,
στ) την έκταση ευθύνης των μελών της,
ζ) τη διάρκειά της,
η) τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τρία (3), κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1667/1986,
θ) την τύχη της συνεταιριστικής μερίδας σε περίπτωση θανάτου συνεταίρου,
ι) τον ορισμό προσωρινής διοικητικής επιτροπής που μεριμνά για την έγκριση του καταστατικού και τη σύγκληση της πρώτης γενικής συνέλευσης για ανάδειξη των οργάνων διοίκησης,
ια) τον τρόπο διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης,
ιβ) τη λήξη και τους ελεγκτές της πρώτης διαχειριστικής χρήσης.

Άρθρο 6
Διάθεση πλεονασμάτων χρήσης

1.    Από τα πλεονάσματα έκαστης χρήσης της Ε.Κοιν. παρακρατείται τουλάχιστον το 10% για το σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού. Η παρακράτηση δεν είναι υποχρεωτική όταν το ύφος του αποθεματικού είναι τουλάχιστον ίσο με το ύφος του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Ε.Κοιν..

2.    Τα πλεονάσματα της χρήσης δεν διανέμονται στα μέλη, αλλά παραμένουν στην Ε.Κοιν. υπό τη μορφή αποθεματικών και διατίθενται για τους σκοπούς της με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

3.    Ειδικά για Ε.Κοιν. στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά Ο.Τ.Α. α' ή β' βαθμού της Περιφέρειας στην οποία έχει την έδρα της η Ε.Κοιν. και για Ε.Κοιν. που έχουν την έδρα τους σε νησιωτικό Δήμο με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εφόσον συμμετέχει στην Ε.Κοιν. Ο.Τ.Α α' ή β' βαθμού της Περιφέρειας στην οποία έχει την έδρα της η Ε.Κοιν., μπορεί μέρος ή το σύνολο των πλεονασμάτων χρήσης της Ε.Κοιν. να διατίθεται για δράσεις κοινής ωφέλειας τοπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την επάρκεια και τον ανεφοδιασμό πρώτων υλών, καυσίμων και νερού μετά την παρακράτηση του τακτικού αποθεματικού της παρ. 1.

4.    Ε.Κοιν. στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέλη, ή δέκα (10) προκειμένου για Ε.Κοιν. με έδρα σε νησιωτικό δήμο με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και το 50% συν ένα εξ αυτών είναι φυσικά πρόσωπα, μπορούν να διανέμουν στα μέλη τους τα πλεονάσματα της χρήσης μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού της παρ. 1, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό. Η προϋπόθεση της πλειοψηφικής συμμετοχής φυσικών προσώπων του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να πληρούται κατά τη σύσταση της Ε.Κοιν. και καθ' όλη τη διάρκειά της.

Άρθρο 7
Σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας

1.    Για τη σύσταση της Ε.Κοιν. τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από τα μέλη σύμφωνα με το άρθρο 2.

2.    Για τη σύσταση της Ε.Κοιν., προσκομίζονται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο τα εξής δικαιολογητικά:
α) το καταστατικό της Ε.Κοιν. το οποίο αποτυπώνει την τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 και έχει το ελάχιστο περιεχόμενο του άρθρου 5,
β) συμβολαιογραφικά έγγραφα ή δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα φυσικά πρόσωπα - μέλη που να αποδεικνύουν την πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν. ή τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης των φυσικών προσώπων - μελών τους που είναι δημότες δήμου της Περιφέρειας, εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.,
γ) τα καταστατικά των νομικών προσώπων- μελών της Ε.Κοιν..

3. Η Ε.Κοιν. αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώρηση του καταστατικού της στο Μητρώο Ε.Κοιν. του Γ.Ε.ΜΗ. του ν. 3419/2005 (Α' 267), το οποίο συνιστάται με το άρθρο 8. Δεν απαιτείται καταχώρηση στο μητρώο συνεταιρισμών του Ειρηνοδικείου της παρ. 3 του άρθρου 1 ν. 1667/1986, ούτε οι κοινοποιήσεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 6 του ίδιου άρθρου.

Άρθρο 8
Μητρώο Ε.Κοιν.- δικαιολογητικά

1.    Συνιστάται Μητρώο Ε.Κοιν., το οποίο είναι δημόσιο βιβλίο που τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Αρμόδια αρχή για την τήρηση του Μητρώου Ε.Κοιν. και για την καταχώρηση των καταστατικών και των στοιχείων των Ε.Κοιν. σε αυτό, ορίζεται το Γ.Ε.ΜΗ., δια των αρμόδιων υπηρεσιών των κατά τόπους επιμελητηρίων.

2.    Με την επιφύλαξη των υποχρεωτικών στοιχείων και πράξεων που καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το ν. 3419/2005 και τις κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενες αποφάσεις, το Μητρώο Ε.Κοιν. περιέχει:
α) την επωνυμία και το σκοπό της Ε.Κοιν.,
β) την κατηγορία της Ε.Κοιν. σε σχέση με την ευθύνη των συνεταίρων,
γ) τα ονοματεπώνυμα των νόμιμων εκπροσώπων της Ε.Κοιν..

3.    Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την καταχώρηση στο Μητρώο Ε.Κοιν., προσκομίζεται στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. πρακτικό της προσωρινής διοικητικής επιτροπής ή του διοικητικού συμβουλίου για την πιστοποίηση της καταβολής του συνεταιριστικού κεφαλαίου που ορίζεται στο καταστατικό. Αν δεν προσκομιστεί το ανωτέρω μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των τριών (3) μηνών, το Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει σε διαγραφή της Ε.Κοιν. από το Μητρώο Ε.Κοιν..
Με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 2, σε περίπτωση μερικής καταβολής ή μη καταβολής από μέλος ή μέλη του συνεταιριστικού κεφαλαίου, η προσωρινή διοικητική επιτροπή ή το διοικητικό συμβούλιο υποβάλλει και κωδικοποιημένο κείμενο του ισχύοντος καταστατικού που περιλαμβάνει αντίστοιχη μείωση του συνεταιριστικού κεφαλαίου και των συνεταιριστικών μερίδων.

4.    Όταν μεταβάλλονται στοιχεία που καθιστούν αδύνατη την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 ή του άρθρου 6 παρ. 4, με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου ενημερώνεται το Γ.Ε.ΜΗ..

5.    Αν η Ε.Κοιν. οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 9, το Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει σε διαγραφή της Ε.Κοιν. από το Μητρώο Ε.Κοιν. μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

6.    Το πρακτικό της γενικής συνέλευσης για την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου και το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα και για την κατανομή αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης υποβάλλονται μέσα σε ένα (1) μήνα για καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ..

7.    Ο ισολογισμός και ο λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης μαζί με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου και των ελεγκτών δημοσιεύονται στο Γ.Ε.ΜΗ. μέσα σε ένα (1) μήνα από την έγκρισή τους από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

8.    Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του Μητρώου Ε.Κοιν. και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την λειτουργία του και την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 9
Λύση- Εκκαθάριση- Συγχώνευση- Μετατροπή

1.    Κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 10 ν. 1667/1986, η Ε.Κοιν. λύεται:
α) αν μειωθεί ο αριθμός των μελών της κάτω από τα όρια της παρ. 2 του άρθρου 2 ή αν πάψουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του ίδιου άρθρου ή του άρθρου 6 παρ. 4 και δεν αντικατασταθούν ή συμπληρωθούν τα μέλη σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις εντός τριμήνου,
β) όταν λήξει η χρονική διάρκειά της,
γ) με απόφαση της γενικής συνέλευσης,
δ) αν κηρυχθεί σε πτώχευση.

2.    Τη λύση της Ε.Κοιν. ακολουθεί η εκκαθάριση. Αν η Ε.Κοιν. κηρυχθεί σε πτώχευση, ακολουθείται η διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα. Την εκκαθάριση διενεργούν δύο (2) εκκαθαριστές που ορίζονται από τη γενική συνέλευση. Η Ε.Κοιν. λογίζεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη λύση της για όσο χρόνο διαρκεί η εκκαθάριση. Κατά την εκκαθάριση διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις και ιδίως εισπράττονται οι απαιτήσεις, ρευστοποιείται η περιουσία και πληρώνονται τα χρέη της Ε.Κοιν.. Από το τυχόν θετικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, επιστρέφονται στα μέλη οι δοθείσες συνεταιριστικές μερίδες και οι εισφορές τους. Το υπόλοιπο που απομένει διανέμεται σε κοινότητες παραγωγών ή σωματεία ή συλλόγους ή φορείς ή ενώσεις προσώπων ή οργανώσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν.. Για Ε.Κοιν. του άρθρου 6 παρ. 4 το υπόλοιπο που απομένει διανέμεται στα μέλη, αναλογικά με τη συμμετοχή τους στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

3.    Αν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης δεν καταστεί δυνατή η μεταβίβαση αδειών ή σταθμού παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Ο.Υ.Α. ή υβριδικού σταθμού της Ε.Κοιν., σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12, παύουν να ισχύουν αυτοδικαίως η Αδεια Παραγωγής, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η Προσφορά Όρων Σύνδεσης, η Αδεια Εγκατάστασης και γενικά όλες οι άδειες και εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί για τον εν λόγω σταθμό.

4.    Η προηγούμενη παράγραφος δεν εφαρμόζεται σε σταθμούς που έχουν τεθεί σε δοκιμαστική ή κανονική λειτουργία κατά το χρόνο λύσης της Ε.Κοιν.. Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπεται να μεταβιβαστούν σε οποιονδήποτε τρίτο. Ο νέος κάτοχος που αποκτά το σταθμό, σύμφωνα με τα παραπάνω και κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 12, δεν λαμβάνει Λειτουργική Ενίσχυση, αλλά αποζημιώνεται: α) μόνο στο πλαίσιο της συμμετοχής του σταθμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα οριζόμενα στην παρ. 19 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Α' 149) για σταθμό εγκατεστημένο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή β) κατά τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 8 του ν. 4414/2016 για σταθμό εγκατεστημένο σε Μη Διασυνδεδεμένο Νησί.

5.    Δύο ή περισσότερες Ε.Κοιν. μπορούν να συγχωνευθούν σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 4 του ν. 1667/1986, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπό συγχώνευση Ε.Κοιν. εφαρμόζουν όμοιο τρόπο διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης σύμφωνα με τις παρ. 2 και 4 του άρθρου 6 και έχουν έδρα εντός της ίδιας Περιφέρειας.

6.    Επιπλέον των δυνατοτήτων μετατροπής του άρθρου 16 του ν. 1667/1986, επιτρέπεται η μετατροπή κάθε τύπου συνεταιρισμού σε Ε.Κοιν. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 10
Ενώσεις- Ομοσπονδία

1.    Πέντε (5) τουλάχιστον Ε.Κοιν. που έχουν την έδρα τους στην ίδια Περιφέρεια μπορούν να συστήσουν ένωση ενεργειακών συνεταιρισμών με σκοπό το συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η Γενική Συνέλευση της ένωσης ενεργειακών συνεταιρισμών απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των Ε.Κοιν. που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των Ε.Κοιν. σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη της Ε.Κοιν.. Αν το υπόλοιπο της διαίρεσης του αριθμού των μελών υπερβαίνει τον αριθμό δύο (2), η Ε.Κοιν. εκλέγει έναν ακόμη αντιπρόσωπο. Ε.Κοιν. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη εκλέγει έναν αντιπρόσωπο. Ε.Κοιν. με περισσότερα από πενήντα (50) μέλη εκλέγει δέκα αντιπροσώπους.

2.    Οι ενώσεις ενεργειακών συνεταιρισμών όλης της Χώρας μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της Ελλάδας για το συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπηση του ενεργειακού συνεταιριστικού κινήματος της Χώρας. Στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της Ελλάδας συμμετέχουν όλες οι ενώσεις ενεργειακών συνεταιρισμών με δύο αντιπροσώπους η καθεμία. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ενώσεων.

3.    Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 1667/1986.

Άρθρο 11
Οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Ε.Κοιν.

1. Οι Ε.Κοιν. μπορούν να εντάσσονται στο ν. 4399/2016 (Α' 117), εφαρμοζομένων αναλογικά των διατάξεων του νόμου αυτού για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016 (Α' 205), καθώς και σε άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς τους.

2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να καθορίζονται ειδικές προϋποθέσεις και όροι προνομιακής συμμετοχής ή εξαίρεσης από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που πρόκειται να λειτουργήσουν από Ε.Κοιν..

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να καθορίζονται ειδικοί όροι, όπως προνομιακές χρεώσεις, μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, για χρήση των υπηρεσιών του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) του άρθρου 5 του ν. 4414/2016 από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που κατέχουν Ε.Κοιν..

4. Ο Κανονισμός Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3468/2006 (Α' 129) μπορεί να προβλέπει ειδικούς όρους για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς που αδειοδοτούνται από Ε.Κοιν..

5. Οι Ε.Κοιν. απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπεται για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Ο.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς στην υποπαρ. 1.2. της παρ. I του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α' 107).

6. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται από Ε.Κοιν. για χορήγηση άδειας παραγωγής στη Ρ.Α.Ε. για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Ο.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, εφόσον παρουσιάζουν εδαφική επικάλυψη και έχουν υποβληθεί εντός του ίδιου κύκλου υποβολής αιτήσεων, όπως αυτός ορίζεται στον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Απόδοσης της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3468/2006. Αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Ο.Υ.Α. και υβριδικούς σταθμούς που πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη Ε.Κοιν. εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων.

7. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής της παραγράφου 3 της υποπαραγράφου 1.1 της παρ. I του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Ο.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε Ε.Κοιν., μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%).

8. Η περίπτ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 134 του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «(α) έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ ή είναι Ε.Κοιν. με συνεταιριστικό κεφάλαιο τουλάχιστον εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ».

9. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) ύστερα από εισήγηση των λειτουργών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των αρμόδιων διαχειριστών μπορεί να ορίζονται μειωμένα ποσά εγγυήσεων για την εγγραφή των Ε.Κοιν. στα μητρώα συμμετεχόντων στο πλαίσιο των συμβάσεων Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (Η.Ε.Π.) και διαχείρισης των ηλεκτρικών δικτύων, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως ο πληθυσμός ή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια της έδρας της Ε.Κοιν..

10. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και υβριδικών σταθμών από Ε.Κοιν. για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 13 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006. Πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από το συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου, μετά τη διενέργεια της τελικής εκκαθάρισης στο τέλος της χρονικής περιόδου συμψηφισμού, διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στην Ε.Κοιν. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από γνώμη της Ρ.Α.Ε. ορίζονται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός των Ε.Κοιν. και ειδικότερα οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, οι χρεώσεις, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα υπολογίζεται ο συμψηφισμός, ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Με την ανωτέρω απόφαση μπορεί να διαφοροποιείται ο τρόπος συμψηφισμού βάσει του μεγέθους των σταθμών, του επιπέδου τάσης σύνδεσης και των ειδικότερων χαρακτηριστικών των τιμολογίων κατανάλωσης. Με την ίδια απόφαση, με μέγιστο όριο τα 500 kW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ορίζονται τα ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος, διαφοροποιημένα ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο, για σταθμούς του πρώτου εδαφίου, και η μοναδιαία τιμή με την οποία υπολογίζεται η αποζημίωση για το πλεόνασμα της ενέργειας, η οποία καταβάλλεται από τους προμηθευτές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011. Οι εν λόγω σταθμοί εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.

11. Η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (νυν Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) της παρ. 2 του άρθρου 134 του ν. 4001/2011 μπορεί να προβλέπει ειδικούς όρους για τις Ε.Κοιν. που λειτουργούν ως φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

12. Ο Κανονισμός Αδειών του άρθρου 135 του ν. 4001/2011 μπορεί να προβλέπει ειδικούς όρους για τις άδειες που χορηγούνται σε Ε.Κοιν..

Άρθρο 12
Λοιπές διατάξεις Ε.Κοιν.

1. Η παρ. 13 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006, όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4414/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«13. Εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός: ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγού, με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, από τις οποίες τουλάχιστον η μία είτε δεν βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με το σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. είτε αν βρίσκεται, τροφοδοτείται από διαφορετική παροχή. Ειδικά για Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.), ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α ή υβριδικό σταθμό της Ε.Κοιν. γίνεται με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις μελών της Ε.Κοιν. και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν..»

2. Η μεταβίβαση αδειών, σταθμών παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και υβριδικών σταθμών που ανήκουν σε Ε.Κοιν. επιτρέπεται μόνο σε Ε.Κοιν. με όμοιο επιτρεπόμενο τρόπο διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης σύμφωνα με τις παρ. 2 και 4 του άρθρου 6 και έδρα εντός της ίδιας Περιφέρειας. Οι Ε.Κοιν της παρ. 4 του άρθρου 6 επιτρέπεται να μεταβιβάσουν τις άδειες και τους σταθμούς τους και σε Ε.Κοιν. που δεν εμπίπτουν στην παρ. 4 του άρθρου 6.

Τμήμα Β'
Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Άρθρο 13
Τροποποίηση του ν. 3463/2006

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 209 ν. 3463/2006 (Α' 114) μετά τη λέξη «αποχέτευση» προστίθενται τα εξής:
«, την τηλεθέρμανση».

Άρθρο 14
Τροποποίηση του ν. 3468/2006

1.    Η περίπτ. δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 (Α' 129) αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) αιολικές εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση των εξήντα (60) kW».

2.    Στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 η περίπτ. η) αναριθμείται σε ι) και προστίθενται περιπτ. η) και θ) ως εξής:
«η) οι σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Ο.Υ.Α. που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς σύμφωνα με το άρθρο 14Α,
θ) Μικροί Υδροηλεκτρικοί σταθμοί με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση του μισού (0,5) MW που εγκαθίστανται σε δίκτυα ύδρευσης ή άρδευσης ή αποχέτευσης.»

Άρθρο 15
Ρυθμίσεις για τη θερμική ενέργεια

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 τροποποιείται ως εξής:
α) Στην περίπτ. (η) μετά τη φράση «η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας,» προστίθεται η φράση «η παραγωγή, η διανομή και η προμήθεια θερμικής ενέργειας,».
β) Στην περίπτ. (ιδ) μετά τη φράση «ή/και ο Πελάτης ηλεκτρικής ενέργειας» προστίθεται φράση «ή/και ο Πελάτης θερμικής ενέργειας».
y) Στην περίπτ. (ιστ) μετά τη φράση «ή ηλεκτρική ενέργεια» προστίθεται φράση «ή θερμική ενέργεια».
δ) Στην περίπτ. (κα) η φράση «και ηλεκτρικής ενέργειας σε Πελάτες» αντικαθίσταται από τη φράση «και ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας σε Πελάτες».
ε) Στην περίπτ. (κβ) μετά τη φράση «ή και Ηλεκτρικής Ενέργειας» προστίθεται φράση «ή και θερμικής ενέργειας».

2.    Στο άρθρο 2 του ν. 4001/2011 η παρ. 4 αναριθμείται σε 5 και προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Ορισμοί που αναφέρονται ιδίως στη θερμική ενέργεια:
(α) Διανομή θερμικής Ενέργειας: Η διοχέτευση θερμικής Ενέργειας μέσω Δικτύου Διανομής θερμικής Ενέργειας με σκοπό την τροφοδότηση τρίτων καταναλωτών (τηλεθέρμανση ή τηλεψύξη).
(β) Δίκτυο Διανομής θερμικής Ενέργειας: Οι αγωγοί, τα αντλιοστάσια, οι εγκαταστάσεις μετρήσεων, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις ελέγχου και συντήρησης και οι λοιπές εγκαταστάσεις, που απαιτούνται για τη Διανομή θερμικής Ενέργειας.
(γ) θερμική Ενέργεια: Η θερμική ή ψυκτική ενέργεια.

3.    Μετά το άρθρο 134 του ν. 4001/2011 προστίθεται άρθρο 134Α ως εξής:
«Άρθρο 134Α - Άδειες θερμικής Ενέργειας
1.    Για την παραγωγή θερμικής Ενέργειας με σκοπό τη Διανομή της απαιτείται Άδεια Παραγωγής θερμικής Ενέργειας. Η Άδεια Παραγωγής θερμικής Ενέργειας χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η Άδεια Παραγωγής θερμικής Ενέργειας χορηγείται μόνο σε νομικά πρόσωπα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με την άδεια καθορίζονται ιδίως ο χρόνος της ισχύος της, η θέση της εγκατάστασης και το είδος της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας και προσδιορίζονται ειδικότερα οι όροι και προϋποθέσεις παραγωγής και διοχέτευσης της θερμικής Ενέργειας σε Δίκτυο Διανομής θερμικής Ενέργειας, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.
2.    Για την εγκατάσταση, διαχείριση και εκμετάλλευση Δικτύου Διανομής θερμικής Ενέργειας απαιτείται Άδεια Διανομής θερμικής Ενέργειας. Η Άδεια Διανομής θερμικής Ενέργειας χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η Άδεια Διανομής θερμικής Ενέργειας χορηγείται μόνο σε νομικά πρόσωπα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και για συγκεκριμένες χρήσεις της θερμικής Ενέργειας. Με την άδεια καθορίζονται ιδίως ο χρόνος της ισχύος της, η περιοχή της εγκατάστασης, το είδος της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας, το πρόγραμμα κατασκευών και οι θερμικές χρήσεις για τις οποίες προορίζεται και προσδιορίζονται ειδικότερα οι όροι και οι προϋποθέσεις της Διανομής θερμικής Ενέργειας, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.
3.    Αν η θερμική Ενέργεια παράγεται από εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και θερμότητας, χορηγείται Άδεια Παραγωγής θερμικής Ενέργειας μαζί με την Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση για χορήγηση ενιαίας άδειας.
4.    Για την Παραγωγή και Διανομή αποκλειστικά Θερμικής Ενέργειας από το ίδιο πρόσωπο, μπορεί να χορηγείται Άδεια Διανομής Θερμικής Ενέργειας μαζί με την Άδεια Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας, με διακριτούς όρους και προϋποθέσεις για την κάθε δραστηριότητα, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση για χορήγηση ενιαίας άδειας.
5.    Για την προμήθεια θερμικής ενέργειας σε Πελάτες απαιτείται Άδεια Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας. Η Άδεια Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η Άδεια Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας χορηγείται μόνο σε νομικά πρόσωπα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Με την άδεια καθορίζονται ιδίως ο χρόνος της ισχύος της και η περιοχή που πρόκειται να εξυπηρετείται και προσδιορίζονται ειδικότερα οι όροι και οι προϋποθέσεις της Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.
6.    α) Για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας της παρ. 1, Άδειας Διανομής Θερμικής Ενέργειας της παρ. 2, καθώς και ενιαίων αδειών των παρ. 3 και 4 ως προς το μέρος που αφορά στη Θερμική Ενέργεια, λαμβάνονται ιδίως υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά εξειδικεύονται περαιτέρω στον Κανονισμό Αδειών του άρθρου 135:
αα) η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας,
ββ) η προστασία του περιβάλλοντος,
γγ) η ασφάλεια των εγκαταστάσεων παραγωγής/ δικτύου διανομής θερμικής ενέργειας,
δδ) η βέλτιστη αξιοποίηση του πρωτογενούς πόρου παραγωγής θερμότητας,
εε) η δυνατότητα του αιτούντος να υλοποιήσει το έργο με βάση την τεχνική και οικονομική του επάρκεια,
στστ) η οικονομική βιωσιμότητα του έργου παραγωγής/διανομής θερμικής ενέργειας,
ζζ) η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλών προδιαγραφών στους καταναλωτές, ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών.
β) Για τη χορήγηση Άδειας Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας της παρ. 5, λαμβάνονται ιδίως υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά εξειδικεύονται περαιτέρω στον Κανονισμό Αδειών του άρθρου 135:
αα) η κατάλληλη οργανωτική και διοικητική δομή του αιτούντος, ώστε να διασφαλίζει την αξιόπιστη, συνετή και χρηστή άσκηση της δραστηριότητας προμήθειας,
ββ) η αναγκαία οικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα του αιτούντος όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της αίτησης.
7.    α) Οι ειδικότεροι όροι της Άδειας Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας της παρ. 1, της Άδειας Διανομής θερμικής Ενέργειας της παρ. 2, καθώς και ενιαίων αδειών των παρ. 3 και 4 ως προς το μέρος που αφορά στη θερμική Ενέργεια θα πρέπει να διασφαλίζουν ιδίως τα εξής:
αα) τον καθορισμό τιμολογίων και τελών σύνδεσης ή μεθοδολογίας υπολογισμού των τιμολογίων και των τελών σύνδεσης, ώστε να επιτυγχάνονται ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές, αφού ληφθούν υπόψη οι δαπάνες για την παραγωγή και διανομή της θερμικής ενέργειας, τα λοιπά σταθερά και λειτουργικά έξοδα, τέλη και φόροι, η απόσβεση των επενδύσεων, η απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου, πλέον εύλογου κέρδους, και δαπάνες για την τήρηση υποχρεώσεων δημόσιου συμφέροντος, που μπορεί να επιβάλλονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε.,
ββ) την έγκαιρη ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής των δικτύων διανομής και λοιπών εγκαταστάσεων, καθώς και τη συντήρηση και αξιόπιστη λειτουργία τους, σύμφωνα με προδιαγραφές και κανονισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντίστοιχα έργα,
γγ) την παροχή, έναντι ευλόγου τιμήματος, πρόσβασης σε τμήμα του δικτύου διανομής θερμικής ενέργειας σε άλλον κάτοχο Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Άδειας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας ή Άδειας Διανομής Θερμικής Ενέργειας, ειδικά αν η πρόσβαση σε τμήμα του Δικτύου Διανομής Θερμικής Ενέργειας σε άλλον κάτοχο Άδειας Διανομής Θερμικής Ενέργειας, η οποία χορηγείται για γειτονική περιοχή απαιτείται για λειτουργικούς ή τεχνικούς λόγους ή αν αυτή εξυπηρετεί την επίτευξη οικονομιών κλίμακας προς όφελος των καταναλωτών,
δδ) την πρόσβαση τρίτων για τη χρήση του Δικτύου Διανομής Θερμικής Ενέργειας.
β) Οι ειδικότεροι όροι της Άδειας Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας θα πρέπει να διασφαλίζουν ιδίως τα εξής:
αα) την τήρηση τυποποιημένων και διαφανών όρων συναλλαγής με τους καταναλωτές, ώστε να μη γίνονται διακρίσεις μεταξύ καταναλωτών ή κατηγοριών καταναλωτών.
ββ) τον καθορισμό τιμολογίων ή μεθοδολογιών καθορισμού των τιμολογίων πώλησης της θερμικής ενέργειας στους καταναλωτές, καθ' όσο χρόνο η δραστηριότητα της προμήθειας θερμικής ενέργειας ασκείται μονοπωλιακά από τον κάτοχο της Άδειας Προμήθειας θερμικής Ενέργειας,
γγ) τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την προστασία του καταναλωτή.
8.    Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η Θερμική Ενέργεια προέρχεται από γεωθερμική ενέργεια εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας. Η εξαίρεση από την Άδεια Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας διαπιστώνεται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που εκδίδεται εντός τριάντα (30) εργασίμων ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, εφόσον η αίτηση αυτή συνοδεύεται από το αποδεικτικό μίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού.
Οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας Διανομής Θερμικής Ενέργειας που αφορούν σε Θερμική Ενέργεια που προέρχεται από γεωθερμική ενέργεια εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι αιτήσεων λοιπών τεχνολογιών για την ίδια περιοχή.
9.    α) Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας μονάδες παραγωγής θερμικής ισχύος μικρότερης των 2MW θερμικής ισχύος. Η εξαίρεση από την Άδεια Παραγωγής Θερμικής Ενέργειας διαπιστώνεται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που εκδίδεται εντός τριάντα (30) εργασίμων ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης.
β) Εξαιρούνται από υποχρέωση λήψης αδειών του παρόντος, οι περιπτώσεις που η ενέργεια παράγεται και καταναλώνεται για ίδια χρήση.
10.    Αν με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις για τη λήψη Άδειας Διανομής Θερμικής Ενέργειας διαπιστώνεται από τη Ρ.Α.Ε. ότι ενδιαφέρονται περισσότερα του ενός πρόσωπα για την ίδια περιοχή, είναι δυνατόν να διενεργείται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. διαγωνισμός για τη χορήγηση της άδειας αυτής με σκοπό την πιο συμφέρουσα εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων που μπορεί να είναι πρόσθετα των κριτηρίων του παρόντος νόμου. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε., στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε δύο εφημερίδες της Περιφερειακής Ενότητας, όπου θα κατασκευασθεί το έργο, εφόσον υπάρχουν. Η συγγραφή υποχρεώσεων και κάθε άλλο προβλεπόμενο στην προκήρυξη στοιχείο τίθενται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου σε χρόνο που ορίζεται στην προκήρυξη.
11.    Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου, η εξειδίκευση των κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα καθορίζονται στον Κανονισμό Αδειών του άρθρου 135, καθώς και σε σχετικό Οδηγό Αξιολόγησης που εκδίδεται από τη Ρ.Α.Ε..
12.    Για την έκδοση των αδειών του παρόντος άρθρου ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα στις παρ. 5 έως 9 του άρθρου 132.»

4.    Στην περίπτ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται η φράση «και διανομής θερμικής ενέργειας» με τη φράση «και παραγωγής, διανομής και προμήθειας θερμικής ενέργειας».

5.    Στην παρ. 2 του άρθρου 135 του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται η φράση «και διανομής θερμικής ενέργειας» με τη φράση «και παραγωγής, διανομής και προμήθειας θερμικής ενέργειας».

6.    Για την έκδοση των Αδειών θερμικής Ενέργειας του άρθρου 134Α του ν. 4001/2011, έως την έκδοση του Κανονισμού Αδειών του άρθρου 135 του ίδιου νόμου, ακολουθούνται οι διατάξεις του ν. 4001/2011, η διαδικασία που προβλέπεται στον Δ5- ΗΛ/Β/Φ.Ι/οικ. 17951/2000 Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας (Β' 1498) και οι ρυθμίσεις του Οδηγού Αξιολόγησης που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 134Α του ν. 4001/2011, με τον οποίο εξειδικεύονται τα κριτήρια αξιολόγησης και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την αδειοδότηση.

7.    Άδειες Διανομής θερμικής Ενέργειας που έχουν εκδοθεί πριν τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, από τη Ρ.Α.Ε., τον αρμόδιο Υπουργό ή εκ του νόμου δυνάμει των παρ. 7 και 8 του άρθρου 14 του ν. 3175/2003 (Α' 207), θεωρούνται νόμιμες και ισχυρές και διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4001/2011. Η Ρ.Α.Ε. καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση για την τροποποίηση των αδειών αυτών και την εναρμόνισή τους με τις διατάξεις του ν. 4001/2011, όπου απαιτείται.

8.    Καταργούνται οι παρ. 1 έως 6 και 9 του άρθρου 14 του ν. 3175/2003 (Α' 207). Οι αποφάσεις χορήγησης άδειας διανομής θερμικής ενέργειας με βάση αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις που καταργούνται με το προηγούμενο εδάφιο και τροποποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7 του παρόντος.

Άρθρο 16
Ρύθμιση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προκειμένου για την έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 4001/2011 αναφορικά με την έγκριση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και για τις συναφείς υποχρεώσεις της που επιβάλλονται από το ενωσιακό δίκαιο, δύναται, αποκλειστικά για τα έτη 2017 και 2018, να συνάπτει μία ή περισσότερες συμβάσεις με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την παροχή συμβουλευτικού έργου μέχρι και του ποσού της περίπτ. β) του άρθρου 5 του ν. 4412/2016 (Α' 147) και κατά παρέκκλιση του άρθρου 36 και της παρ. 1 του άρθρου 118 του ίδιου νόμου. Το συνολικό ποσό των συμβάσεων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Άρθρο 17
Τροποποίηση του ν. 4067/2012

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν. 4067/2012 (Α' 79) προστίθεται περίπτ. ε) ως εξής:
«ε) Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.»

Άρθρο 18
Τροποποίηση του ν. 4178/2013

Στο άρθρο 51 του ν. 4178/2013 (Α' 174) προστίθεται παρ. 16 ως εξής:
«16. Κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, σε περιοχές Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) που επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικών- βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων χονδρεμπορίου, επιτρέπεται και η χρήση εμπορικών εκθέσεων- εκθεσιακών κέντρων.»

Άρθρο 19
Τροποποίηση του ν. 4203/2013

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4203/2013 (Α' 235) αντικαθίσταται ως εξής:
«Το Πρόγραμμα αφορά εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για σταθμούς συνολικής ισχύος μέχρι 60 kW σε γήπεδα, οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις, που εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο διανομής.»

Άρθρο 20
Παρατάσεις προθεσμιών του ν. 4414/2016 και ισχύος αδειών παραγωγής

1.    Οι προθεσμίες των παρ. 11 και 12 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Α' 149) παρατείνονται για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται αναστολή εκτέλεσης εργασιών που έχει διαταχθεί με διαταγή ή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή άλλου αρμόδιου δικαστηρίου.

2.    Στο τέλος του άρθρου 17 του ν. 4414/2016 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι Άδειες Παραγωγής των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που έχουν Άδεια Εγκατάστασης σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 31η.12.2019 και έχουν συνάψει σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αλλά δεν έχουν Άδεια Λειτουργίας, παρατείνονται μέχρι την 31η. 12.2019.»

Άρθρο 21
Ρυθμίσεις Εγγυητικών Επιστολών σταθμών ΑΠΕ

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που συμμετείχαν στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α' 149) και δεν επελέγησαν ως εγκαταστάσεις για στήριξη με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης και κατά την ημερομηνία υποβολής προσφορών διέθεταν σύμβαση σύνδεσης σε ισχύ ή Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε ισχύ και είχαν προσκομίσει στον αρμόδιο Διαχειριστή την εγγυητική επιστολή της παρ. 13 του άρθρου 39 του ν. 4062/2012 (Α' 70) μπορούν να υποβάλλουν εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος εγγυητική επιστολή σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ι.1 της παρ. Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α' 107), προκειμένου να διατηρήσουν σε ισχύ την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και τη σχετική σύμβαση σύνδεσης.

Άρθρο 22
Συνέχιση λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δεν διαθέτουν εναλλακτική πηγή παραγωγής ενέργειας από Θερμικές Μονάδες βάσης επαρκούς ισχύος και δεν διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) σε ισχύ, συνεχίζουν να λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) έτη, εφόσον ο φορέας λειτουργίας τους υποβάλλει πλήρη φάκελο για την έκδοση νέας Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια διοικητική αρχή εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι να εκδοθεί αυτή λειτουργεί την εγκατάστασή του σύμφωνα με τους όρους της προϊσχύουσας Α.Ε.Π.Ο. και με βάση τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Άρθρο 23
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 




Πηγή: Taxheaven