Αριθ. πρωτ.: 160547/2378 Διαδικασίες και χειρισμός στοιχείων μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων των αναρτημένων δασικών χαρτών

Αριθ. πρωτ.: 160547/2378 Διαδικασίες και χειρισμός στοιχείων μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων των αναρτημένων δασικών χαρτών

Αθήνα, 06.10.2017
Αρ. Πρωτ.: 160547/2378

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Υ.Π.ΕΝ.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ και ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ και ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Β. Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ και ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Αλκμάνος, 115 28 Αθήνα
Πληροφορίες: Σ. Τσιλίκουνας
Τηλέφωνο : 2131512 401
Ηλ.Ταχυδρομείο: dasktim@gmail.com

ΘΕΜΑ: Διαδικασίες και χειρισμός στοιχείων μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, σε συνδυασμό με τα αιτήματα προδήλων σφαλμάτων και τα αντίστοιχα για την υπαγωγή περιοχών ενταγμένων στο ΟΣΔΕ στις ρυθμίσεις των άρθρων 47 και 47Β του ν. 998/1979 και της παρ. 10 άρθρου 17 ν. 3889/2010, καθώς και της εν γένει διαχείρισης των στοιχείων και φακέλων που προέκυψαν κατά την περίοδο της ανάρτησης, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

1. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές καταχώρησης στοιχείων, θα παραμείνουν ανοικτές για χειρισμό από τις Δ/νσεις Δασών, τα ΣΥΑΔΧ και τα οικεία Δασαρχεία και εισαγωγή όλων των προβλεπομένων στοιχείων, έως και την 25η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα έχουν καταχωριστεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όλα τα σε εκκρεμότητα αιτήματα που υποβλήθηκαν μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2017 και τα συνοδευτικά αυτών τοπογραφικά διαγράμματα, που αφορούν στην εξαγορά ή έγκριση επέμβασης των άρθρων 47 και 47Β ν. 998/1979 και, παράλληλα, θα ενημερώσουν τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων των οικείων Δ/νσεων Δασών για την ολοκλήρωση αυτής της καταχώρισης.

Επίσης, εντός της ανωτέρω περιόδου, θα μπορούν να καταχωρίζονται, αυτεπαγγέλτως, οποιαδήποτε εδαφοτεμάχια διαπιστωθεί ότι συγκεντρώνουν τα κριτήρια υπαγωγής τους σε κατηγορία πρόδηλου σφάλματος. Η σχετική διαπίστωση μπορεί να προκληθεί, ακόμα και κατόπιν υποβολής απλού αιτήματος πολίτη ή φορέα, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

2. Τα συνοδευτικά τοπογραφικά που υποβάλλονται με τις αιτήσεις υπαγωγής κατά τα ανωτέρω και είτε εκκρεμούν στην υποβολή τους είτε έχουν υποβληθεί και δεν έχουν ήδη καταχωριστεί, οφείλεται, απαρέγκλιτα, να είναι σε ψηφιακή μορφή, συμβατή με την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.

Η μορφή αφορά σε αρχείο τύπου DXF έκδοσης 2000, ή εναλλακτικά απλό αρχείο κειμένου (*.txt) που να περιέχει τις συντεταγμένες κορυφών του πολυγώνου. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τη μορφή των αρχείων, μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. (https://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/Samples/FileUpload.html).

Για τις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί αναλογικό τοπογραφικό διάγραμμα και δεν έχουν καταχωριστεί στην εφαρμογή τα στοιχεία του, θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν σχετικό ψηφιακό αρχείο μέχρι την ανωτέρω προθεσμία.

3. Για τις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο ότι απαιτείται, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασιών, αναφορικά με τον έλεγχο των φακέλων των αντιρρήσεων, την επεξεργασία τους, την ενημέρωση των πολιτών για ενδεχόμενες εκκρεμότητες και λοιπές σχετικές με τη διαχείριση του υλικού, καθώς και την υποστήριξη των οικείων Δ/νσεων Δασών προκειμένου να επιτευχθεί η θεώρηση προς μερική κύρωση του αναρτημένου δασικού χάρτη εντός του 45θήμερου από το πέρας της υποβολής των αντιρρήσεων, μπορεί με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να παρατείνεται η λειτουργία των ΣΥΑΔΧ μέχρι την εκπνοή της παραπάνω προθεσμίας (9 Νοεμβρίου 2017).

Επίσης, μπορούν, οι συγκεκριμένες ανωτέρω εργασίες και οποιαδήποτε άλλη αφορά στη μερική κύρωση, καθώς και στις εργασίες προετοιμασίας των φακέλων και εξέτασης των αντιρρήσεων, να ανατίθενται με σύναψη δημόσιας σύμβασης σύμφωνα τις διατάξεις του ν. 4412/2016. Για την εξασφάλιση της σχετικής προκαλούμενης δαπάνης να απευθυνθείτε, άμεσα, με αίτημα στη Δ/νση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος.

4. Τέλος, με δεδομένο ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) πρέπει να έχουν συσταθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της 146776/2459/21.10.2016 απόφασης Αν. Υπουργού Π.ΕΝ. (εντός 20 ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής αντιρρήσεων), να γνωστοποιήσετε στην ίδια ανωτέρω υπηρεσία τον σχεδιασμό σας σχετικά με τον αριθμό αυτών κατά περιοχή αναρτημένου δασικού χάρτη, που προτίθεσθε να συστήσετε, προκειμένου, έγκαιρα, να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για την αποζημίωση των μελών τους, που προβλέπεται να αμείβονται. Η ανάληψη υποχρέωσης για τα ποσά που θα μεταφερθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αποτελεί προϋπόθεση έκδοσης της απόφασης σύστασης των Επιτροπών από τον οικείο Συντονιστή.


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Πηγή: Taxheaven