Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις

Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε τέσσερα Κεφάλαια. Αναλυτικότερα:

Στο κεφάλαιο Α' του προτεινόμενου σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

Πιο αναλυτικά, στον ευαίσθητο κλάδο της παραγωγής και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων, παρατηρούνται διαχρονικά σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων μεταξύ αφενός του παραγωγού ως επί το πλείστον δηλαδή αγροτών ή μικρών και μεσαίων μεταποιητών και αφετέρου χονδρεμπόρων, διανομέων ή αλυσίδων καταστημάτων λιανικής πώλησης, μια πρακτική που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη φύση των συγκεκριμένων συναλλαγών. Η διάθεση των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή απαιτεί την ολοκλήρωση της στα μικρότερα δυνατά χρονικά περιθώρια λόγω της φύσης των προϊόντων και προϋποθέτει από τον καταναλωτή άμεση πληρωμή του τιμήματος.

Η αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησης του παραγωγού και των μικρών και μεσαίων μεταποιητών καταλήγει στην έμμεση χρηματοδότηση των χονδρεμπόρων και των αλυσίδων καταστημάτων λιανικής πώλησης, οι οποίοι επωφελούμενοι της αυξημένης διαπραγματευτικής τους δύναμης, χρησιμοποιούν τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά για την εύκολη χρηματοδότηση δικών τους δραστηριοτήτων.

Η ανωτέρω δυσλειτουργία της αγοράς έχει διαπιστωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού με την από 28.10.2009 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην Ευρώπη, επισημαίνεται ότι η ανισορροπία στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων αποτελεί συχνό φαινόμενο, περιλαμβάνουσα μεταξύ άλλων καθυστερημένες πληρωμές των προμηθευτών τροφίμων. Οι διατάξεις του ν. 4152/2013 (Α' 107), με τις οποίες προσαρμόστηκε η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2011/7 της 16ης Φεβρουαρίου 2011 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, δεν αποδείχθηκαν στην πράξη αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου στον ευαίσθητο και εξαιρετικής εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας κλάδο της παραγωγής νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προιοντων, αφού επιτρέπουν την σύναψη συμβάσεων και με μεγαλύτερη από την εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία πληρωμής. Η γενική αυτή πρόβλεψη για συναλλαγές που από τη φύση τους δεν δικαιολογούν μεγάλες προθεσμίες πληρωμής, δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που η Οδηγία προσδοκούσε. Η ενδεχόμενη εκ των υστέρων επίκληση από τον παραγωγό, ενώπιον δικαστηρίου, της ούτως ή άλλως δύσκολα αποδεικνυόμενης καταχρηστικότητας των εν λόγω όρων πληρωμής, δεν είναι ικανή να αποτρέψει το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Με τα παραπάνω δεδομένα, κρίνεται επιβεβλημένη η θέσπιση ειδικής ρύθμισης όσον αφορά την προθεσμία πληρωμής νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων, με τον ρητό αποκλεισμό της δυνατότητα συμβατικής υπέρβασης του συνήθους χρόνου πληρωμής, με ιδιαίτερη πρόβλεψη των διοικητικών κυρώσεων για την τήρηση των νέων διατάξεων.

Το μοντέλο αυτό νομοθέτησης ακολουθείται ήδη από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία προβλέπουν συγκεκριμένη προθεσμία πληρωμής αναφορικά με ειδικές κατηγορίες προϊόντων, ιδίως τα νωπά και ευαλλοίωτα τρόφιμα, και αποκλείουν τη δυνατότητα συμβατικής παρέκκλισης επί ποινή προστίμων. Ο γαλλικός εμπορικός κώδικας προβλέπει ήδη από το 1986, προθεσμία πληρωμής τριάντα ημερών για ευπαθή τρόφιμα και είκοσι ημερών για το φρέσκο κρέας, επί ποινή σημαντικών διοικητικών προστίμων τα οποία, μετά την πρόσφατη τροποποίηση της διάταξης το 2014 μπορούν να ανέλθουν μέχρι τις 75.000,00 € για τα φυσικά πρόσωπα και τις 375.000,00 € για τα νομικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις εν λόγω διατάξεις. Ο ισπανικός νόμος του 2010 προβλέπει προθεσμία πληρωμής 30 ημερών προκειμένου για φρέσκα και ευπαθή τρόφιμα.

Ο ιταλικός νόμος του 2012 αποκλείει και αυτός τη δυνατότητα των συμβαλλομένων να ορίσουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προθεσμία πληρωμής.

Οι προτεινόμενες διατάξεις του Κεφαλαίου Α' στοχεύουν να αποκαταστήσουν τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, εξαλείφοντας τα φαινόμενα της αδικαιολόγητης και προδήλως καταχρηστικής επιβολής όρων που ευνοούν το φαινόμενο πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στο κεφάλαιο Β' του προτεινόμενου σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για το γάλα, ως συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα και για το κρέας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση εθνικής νομοθέτησης για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα διαβιβάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση με τα κράτη μέλη η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2016 χωρίς κάποια παρατήρηση ή σχόλιο από άλλο κράτος μέλος ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς το Υπουργείο προχωρεί με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου στη διαμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων όπως το ξυνόγαλα, κεφίρ, αριάνι, κουμίς, που αναφέρονται στο Παράρτημα II.

Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τα εξής:
α) «Χώρα αρμέγματος: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα του γάλακτος»
β) «Χώρα επεξεργασίας: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος»
γ) «Χώρα συσκευασίας: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος»
Με την κατάρτιση της παρούσας εθνικής νομοθεσίας, υλοποιείται η πολιτική βούληση και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, αφού το ΥΠΑΑΤ με την νομοθέτηση αυτή:
α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας, β) προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές νομικό παίσιο για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.
ε) Επιτυγχάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος επισήμανσης και πληροφόρησης του καταναλωτή για το κρέας με κανόνες ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διανομής, από τη σφαγή μέχρι τη συσκευασία, για να εξασφαλίζεται ο συσχετισμός μεταξύ του κρέατος και του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.
Στο κεφάλαιο Γ' του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, εισάγονται λοιπές ρυθμίσεις, που αφορούν θέματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το κεφάλαιο Δ' του προτεινόμενου σχεδίου νόμου περιλαμβάνει τις τελικές διατάξεις και συγκεκριμένα τις μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις, τα παραρτήματα, καθώς και την έναρξη ισχύος.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ορίζονται κατ' άρθρο τα ακόλουθα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ A'
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Άρθρο 1
Ορισμοί - Αρμόδια αρχή

Στο προτεινόμενο άρθρο περιλαμβάνονται οι ορισμοί που αφορούν τις έννοιες του παραγωγού, του εμπόρου νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, της εμπορικής συναλλαγής, του οφειλόμενου ποσού, καθώς και των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θεωρούνται συγχρόνως παραγωγοί και έμποροι καθώς όταν αγοράζουν εγχώρια προϊόντα από παραγωγούς είναι έμποροι και οφείλουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όταν όμως αμέσως μετά από τη δική τους μικρή μεταποίηση, που δεν επηρεάζει το προϊόν ως προς την κατάταξή του στα νωπά και ευαλλοίωτα, το μεταπωλούν, είναι παραγωγοί. Θα ήταν άδικο να αγοράζουν πληρώνοντας τιμολόγια σε εξήντα μέρες και να εισπράττουν σε εκατόν ογδόντα ημέρες. Οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζονται ως παραγωγοί ή ως έμποροι ανάλογα με το αν διαθέτουν στην αγορά προϊόντα των μελών τους ή προϊόντα τρίτων. Με την προτεινόμενη περίπτ. δ' της παρ. 1, διευκρινίζεται ότι το τελικώς πληρωτέο ποσό προς τον παραγωγό δεν είναι πάντα ισόποσο με το ποσό του τιμολογίου που έχει εκδώσει, σε περιπτώσεις συμψηφισμού, επιστροφών και εκπτώσεων. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο έμπορος αφαιρεί τα παραπάνω σχετικά χρηματικά ποσά τα οποία αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά. Επίσης σε περίπτωση ελαττωμάτων στα προϊόντα, θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση του ποσού του τιμολογίου. Όλα τα παραστατικά θα συνοδεύουν το συγκεκριμένο τιμολόγιο, καθώς η αξία του τιμολογίου μείον την αξία των παραστατικών είναι η αξία της συναλλαγής.
Οι ορισμοί εισάγονται για την πληρέστερη κατανόηση του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.
Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου ορίζεται η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο τήρησης και εφαρμογής των διατάξεων του κεφαλαίου Α'.

Άρθρο 2
Εμπορική συναλλαγή

Με το προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται η υποχρέωση του εμπόρου νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή με παραγωγό που εκδίδει τιμολόγιο, να εξοφλεί το τιμολόγιο εντός 60 ημερών από την έκδοσή του, αποκλειόμενης κάθε αντίθετης συμφωνίας μεταξύ των μερών. Η έκδοση του τιμολογίου περιορίζεται στον παραγωγό γιατί μόνο αυτός έχει συμφέρον από την έγκαιρη έκδοση και αποστολή του προς την αρμόδια αρχή. Στην περίπτωση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δεν διαθέτουν τη σχετική υποδομή, η λύση μπορεί να δοθεί με την ένταξή τους σε συνεργατικά σχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο ορισμός ως ημερομηνίας έναρξης της προθεσμίας πληρωμής της ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου, λειτουργεί υπέρ του παραγωγού και συμβάλλει στην μείωση του χρόνου πληρωμής του.

Άρθρο 3
Πληρωμή - οφειλόμενο ποσό - έλεγχοι

Ο παραγωγός οφείλει να αποστέλλει στην αρμόδια αρχή το τιμολόγιο πώλησης των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, ευθύς μόλις το εκδόσει, την επιταγή, εφόσον η εξόφληση γίνεται με αυτό τον τρόπο πληρωμής και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα ποσά που αφαιρέθηκαν λόγω εκπτώσεων, επιστροφών κ.λπ., όπως αποδείξεις προκαταβολών κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού γίνεται με τους προβλεπόμενους στην κείμενη νομοθεσία τρόπους (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό μέσω χρεωστικών, πιστωτικών καρτών κ.λπ., με έκδοση επιταγής ή με μετρητά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία όρια συναλλαγών για την εξόφληση με μετρητά). Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζεται η αρχή για τη διενέργεια ελέγχων σχετικά με την τήρηση των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου καθώς και η συνεργασία της αρμόδιας αρχής τόσο με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ όσο και με κάθε άλλη δημόσια αρχή. Με την παρ. 3 του προτεινόμενου άρθρου, εισάγονται ρυθμίσεις για την διαδικασία διεξαγωγής των ελέγχων. Συγκεκριμένα, η αρμόδια αρχή αποστέλλει τα τιμολόγια, τις επιταγές και τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των παραστατικών περί προκαταβολών κ.λπ., που της έχουν αποσταλεί στις αντίστοιχες τράπεζες προκειμένου να γίνει έλεγχος της καταβολής του ποσού της συναλλαγής και στη συνέχεια η λίστα με τα ανεξόφλητα τιμολόγια διαβιβάζεται από τις τράπεζες στην αρμόδια αρχή, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται επιπλέον, ότι θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες κυρώσεις στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου κρίνεται αναγκαία ώστε να καταστεί δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων με σκοπό τη διαπίστωση της ημερομηνίας εξόφλησης. Διευκρινίζεται ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αφορά μόνο στη διαπίστωση της εμπρόθεσμης καταβολής του οφειλόμενου ποσού καιπεριορίζεται μέχρι την διαπίστωση της καταβολής του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του παραγωγού ή την εξόφληση της επιταγής στην περίπτωση που έχει επιλεγεί αυτός ο τρόπος πληρωμής.
Με την παρ. 4 του προτεινόμενου άρθρου, παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ρυθμίσουν με κοινή απόφασή τους κάθε λεπτομέρεια σχετική με τη διαδικασία των ελέγχων, τη δαπάνη που προκαλούν οι έλεγχοι, τη διαδικασία ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής, τη διαδικασία και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των στοιχείων.

Άρθρο 4 Κυρώσεις

Με τις παρ. 1, 2, 3 και 4 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζονται οι κυρώσεις της μη συμμόρφωσης του εμπόρου αγροτικών προϊόντων στα άρθρα 2 και 3. Τα πρόστιμα κατ'αρχήν επιβάλλονται επί της αξίας του τιμολογίου και σε περιπτώσεις περαιτέρω μη συμμόρφωσης, μπορεί να επεκταθούν σε διαγραφή του εμπόρου από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011, καθώς και την επιβολή διοικητικού προστίμου 100.000 ευρώ.
Πρόστιμο επί της αξίας του τιμολογίου, επιβάλλεται και στον παραγωγό, εφόσον δεν διαβιβάσει στην αρμόδια αρχή τα απαραίτητα ηλεκτρονικά στοιχεία.
Οι κυρώσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για την συμμόρφωση των αντισυμβαλλόμενων στις σχετικές διατάξεις και δεν έχουν τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα, επιδιώκουν δε να αλλάξουν μια εγκατεστημένη νοοτροπία χρόνων που λειτουργούσε πάντα σε βάρος του αδύναμου μέρους της συναλλαγής.
Με την παρ. 5 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται είτε με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας αρχής είτε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας αρχής.
Τέλος με την παρ. 6 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζεται ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποτελούν έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ, ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ

Άρθρο 5
Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα

Με το προτεινόμενο άρθρο 5, εισάγεται υποχρέωση επισήμανσης της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και στα μη προσυσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που πωλούνται χύδην στα σημεία λιανικής πώλησης, όπως super market που είναι και ο κυρίαρχος τρόπος πώλησης στη χώρα μας των τυροκομικών προϊόντων καθώς και τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η επισήμανση αυτή (Χώρα αρμέγματος, Χώρα επεξεργασίας και Χώρα συσκευασίας). Περαιτέρω, στις παρ. 2, 3 και 4 εξειδικεύονται οι περιπτώσεις των ενδείξεων που θα αναγράφονται εφόσον το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει αρμεχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί, στην ίδια χώρα, σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος στην παρ. 5 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζεται ότι η αναγραφή των ενδείξεων αυτών γίνεται με ανεξίτηλο τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Κανονισμού (EE) 1169/2011. Έτσι επιτυγχάνεται η εναρμόνιση των διατάξεων που προτείνονται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ παράλληλα ορίζονται αναλυτικά τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η επισήμανση προέλευσης, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες, καθώς και οι ενδείξεις που πρέπει να αναγραφούν σε διαφορετικές περιπτώσεις προέλευσης που μπορεί να προκύψουν.

Άρθρο 6
Έλεγχος - Κυρώσεις

Το προτεινόμενο άρθρο 6, περιλαμβάνει τις υπουργικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες διενεργούνται οι έλεγχοι συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις διατάξεις του άρθρου 5 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Επιπλέον ορίζεται ότι στους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 5, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται στο σημείο 14 του τομέα τροφίμων της περίπτ. β' της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4235/2014 (Α' 32).

Άρθρο 7
Ρήτρα Αμοιβαίας αναγνώρισης

Με το προτεινόμενο άρθρο 7 εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 5 και 6, τα προϊόντα που παράγονται νομίμως ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα.
Εννοείται ότι δεν ισχύει η απαίτηση για τις εν λόγω υποχρεωτικές επισημάνσεις για τα τελικά γαλακτοκομικά προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα μας έτοιμα σε συσκευασίες τελικού καταναλωτή και έχουν παραχθεί ή εισαχθεί στη χώρα μας ήδη επισημασμένα για την άμεση διάθεση στην κατανάλωση. Αφορούν μόνο στο γάλα που παράγεται και μεταποιείται στη χώρα μας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ή/και επεξεργάζονται (συμπεριλαμβανομένης της ωρίμανσης ή της τυποποίησης) κτλ στη χώρα μας και στα οποία ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί γάλα, οποιασδήποτε μορφής, με προέλευση άλλη από αυτή της Ελλάδας. Η υποχρεωτική επισήμανσης καταγωγής - προέλευσης τίθεται επί αυτών των μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων για την πληροφόρηση του καταναλωτή.

Άρθρο 8
Αξιολόγηση - Εξουσιοδοτική διάταξη

Με γνώμονα την ορθή εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, εισάγεται με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου 8 πρόβλεψη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διατάξεων των άρθρων 5 και 6 από τη Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, εντός 30 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Η απαίτηση για την υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής - προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών και την αποφυγή παραπλάνησής τους, στη διαφάνεια της αγοράς και στην καθιέρωση κανόνων δίκαιου που τους προστατεύουν από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η αποτελεσματικότητα των προβλεπόμενων διατάξεων θα αξιολογηθεί πριν την παρέλευση των 30 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου. Είναι αναγκαίο μαζί με τη μεταβατική περίοδο των 6 μηνών του άρθρου 15, να υπάρξει επαρκής χρόνος εφαρμογής που να επιτρέψει τυχόν επαναπροσδιορισμό της αποτελεσματικότητάς του σε συντονισμό με τις αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες άλλων Κρατών Μελών (στο πλαίσιο αξιοποίησης του άρθρου 39 του Καν. (EE) 1169/2011) και το τυχόν εναρμονισμένο πλαίσιο που ενδεχόμενα στο μεσοδιάστημα να προκύψει σε ενωσιακό επίπεδο.
Επιπλέον, με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρού δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ρυθμίζει με απόφασή του, ειδικότερα θέματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων σε σχέση με τον τρόπο αναγραφής των υποχρεωτικών ενδείξεων του άρθρου 5 επί των συσκευασιών ή των προθηκών στα σημεία λιανικής πώλησης.

Άρθρο 9
Υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής - προέλευσης στο κρέας

Η Ελλάδα είναι έντονα ελλειμματική σε κρέας και ιδίως σε βόειο και χοίρειο κρέας, το γεγονός δε αυτό οδηγεί στην εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών οι οποίες πλήττουν όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους. Οι υψηλότερες τιμές των ελληνικών κρεάτων σε σχέση με τις τιμές άλλων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών κρατών, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους εμπόρους να προβούν σε παραπλάνηση των καταναλωτών και στη διάθεση κρέατος καταγωγής άλλων χωρών, ως ελληνικό ή ως προερχόμενο από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε υψηλή τιμή, αισχροκερδώντας σε βάρος των καταναλωτών και δημιουργώντας σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΥΠΑΑΤ στην αγορά του κρέατος εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, δυσλειτουργία στο στάδιο της λιανικής πώλησης και απαιτούνται συνεπώς διορθωτικές ενέργειες για τη συγκράτηση του φαινόμενου της παραπλάνησης και αισχροκέρδειας εις βάρος κυρίως των καταναλωτών αλλά και των δημοσίων εσόδων.
Προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα επισήμανσης και πληροφόρησης του καταναλωτή απαιτούνται κανόνες ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διανομής του κρέατος, από τη σφαγή μέχρι τη συσκευασία, για να εξασφαλίζεται ο συσχετισμός μεταξύ του κρέατος και του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.
Στο παρόν άρθρο αποτυπώνονται ειδικές υποχρεώσεις κατά το στάδιο της λιανικής πώλησης (όπως κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου) όπου είναι αναγκαίο, πέραν των λοιπών εδικών υποχρέωσαν που αφορούν σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης του κρέατος, να υπάρξει υποχρέωση αναγραφής της χώρας καταγωγής ή των χωρών εκτροφής, κατά περίπτωση, στα παραστατικά που εκδίδονται από οποιονδήποτε φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (όπως ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές, Αυτόνομη Δημοσιονομική Μονάδα Επεξεργασίας - ΑΔΗΜΕ, Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων - ΕΑΦΔΔΣ). Κατά αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ακριβώς τι αγοράζει μέσω των αναγραφόμενων στοιχείων στην απόδειξη λιανικής πώλησης, αλλά και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να ισοζυγίζουν τις αγοραζόμενες ποσότητες των τιμολογίων αγοράς με τις πραγματικά πωλούμενες ποσότητες μέσω των τιμολογίων και των αποδείξεων.
Επειδή οι εκτυπώσεις των ζυγιστικών μηχανών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διασταύρωση στοιχείων διότι υπάρχει η δυνατότητα εικονικών ζυγίσεων, μεταφέρεται η πληροφόρηση καταγωγής - προέλευσης μέχρι και την πραγματική πώληση του κρέατος που είναι η ταμειακή μηχανή για τα σημεία λιανικής πώλησης. Έτσι το σύστημα ελέγχου έχει το απαραίτητο σημείο αναφοράς που θα του επιτρέψει την προς τα πίσω ιχνηλάτιση του προϊόντος και την διαπίστωση τυχόν ελληνοποιήσεων και παραβάσεων σε όποιο στάδιο και εάν αυτές πραγματοποιήθηκαν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 10
Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 420/1970

Με το προτεινόμενο άρθρο επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου εκμετάλλευσης των ιχθυοτρόφων υδάτων της χώρας. Από τη δεκαετία του '90 έχει διαπιστωθεί σημαντική μείωση τόσο της αλιευτικής παραγωγής των εσωτερικών υδάτων, όσο και των απασχολούμενων στις λιμνοθάλασσες και τις λίμνες, κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων. Από το 2010 και μετά, η κατάσταση σε πολλά δημόσια ιχθυοτροφεία έχει επιδεινωθεί, λόγω και της αποδιοργάνωσης των μισθωτών. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εκμετάλλευσης των ιχθυοτρόφων υδάτων της χώρας επιβάλλεται από το γεγονός ότι αυτά αποτελούν παραγωγικά συστήματα, τα περισσότερα διεθνώς προστατευόμενα, με παραδοσιακές αλιευτικές εκμεταλλεύσεις από όπου εξάγονται άμεσα αλιευτικά προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας.
Οι ρυθμίσεις αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα διότι εκτός της έντασης των προβλημάτων σχετίζονται με την δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών που δίδονται από τις άμεσα αναμενόμενες προσκλήσεις στα Επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν εκτός από την εντατική ιχθυοκαλλιέργεια και τις λιμνοθάλασσες και τα εσωτερικά νερά (Αλιεία, Περιβάλλον, Leader). Παράλληλα έχουν μία αναπτυξιακή προσέγγιση στη διαχείριση των ιχθυοτρόφων υδάτων ώστε να απλουστεύεται η εναρμόνιση με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας και των δεδομένων της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Αν και φαίνεται να αφορούν κατά κύριο λόγο έναν «μικρόκοσμο», αυτόν των λιμνοθαλασσών και των λιμνών θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη ότι είναι διεθνούς σημασίας προστατευόμενοι οικότοποι, στους οποίους δραστηριοποιούνται διαχρονικά οι τοπικές κοινωνίες, κυρίως με συλλογικές μορφές, προσφέρουν θέσεις εργασίας, και έχουν την δυνατότητα να εξάγουν προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας. Έχει διαπιστωθεί και από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων ότι η βιωσιμότητα των ευαίσθητων οικοσυστημάτων ως φυσικών δομών εξαρτάται άμεσα από την άσκηση και ανάπτυξη της αλιευτικής δραστηριότητας εντός αυτών. Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα του αλιευτικού τομέα της χώρας έχει αποδειχθεί ότι τα συστήματα από όπου έχουν αποσυρθεί οι Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί ως μισθωτές, οι μισθώσεις αφενός ήταν προβληματικές και αφετέρου υπήρξαν σημαντικές συνέπειες στην απασχόληση και στην τοπική αλιευτική παράδοση. Η παρουσία αλιευτικών συνεταιρισμών με την προϋπόθεση της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας διασφαλίζει τη διαχρονική παρουσία και την αειφορία των συστημάτων που αποδίδουν σημαντικά διατροφικά προϊόντα. Ταυτόχρονα ωφελείται οικονομικά η τοπική κοινωνία από τη λειτουργία της συλλογικής επιχείρησης με σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και με τις κοινωνικές δράσεις. Οι κεντρικοί στόχοι που επιδιώκουν οι τροποποιήσεις είναι: Α) Η εξυγίανση της λειτουργίας των μισθωτών αλιευτικών συνεταιρισμών, η αύξηση της υπευθυνότητάς τους στην ορθολογική διαχείριση του φυσικού πλούτου και στην προστασία του περιβάλλοντος που εκμεταλλεύονται. Β) Η οχύρωση της βιωσιμότητας των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να διατηρηθεί η παραδοσιακή δραστηριότητα που διασφαλίσει τη διαχρονική ύπαρξη και λειτουργία των εσωτερικών υδάτων και παράκτιων συστημάτων, μέσω της οικονομικής ανακούφιση των αλιέων και την αύξηση της απασχόλησης. Χωρίς να προκύπτει δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού, επιδιώκεται να επιτευχθεί αύξηση εσόδων μέσω της παραγωγικής αναβάθμισης των συστημάτων δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ορθολογικής λειτουργίας των αλιευτικών συνεταιρισμών.
Γ) Τη διευκόλυνση υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων στις δημόσιες εγκαταστάσεις υποστήριξης της παραγωγικής δραστηριότητας των δημόσιων ιχθυοτροφείων, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των φυσικών συστημάτων ως δημόσιων ιχθυοτροφείων και παράλληλα να διασωθούν δομές με αξιόλογα χαρακτηριστικά σχετικά με την αρχιτεκτονική και τις παραδοσιακές αλιευτικές χρήσεις των κτιρίων.
Από την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχουν επιπτώσεις στα Δημόσια Έσοδα και αντίθετα θετικές επιπτώσεις με την εξυγίανση του δικτύου εμπορίας των αλιευμάτων. Συγκεκριμένα, για τα άρθρα του νδ 420/1970: Άρθρο 35.
1. Καθορίζονται για πρώτη φορά οι αναπτυξιακοί στόχοι για τους οποίους γίνεται η μίσθωση και ορίζεται η μέθοδος και η υποχρέωση από μέρους των υπηρεσιών αλιείας να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εκμετάλλευση. Επισημαίνεται ότι, τα ιχθυοτρόφα ύδατα αποτελούν περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, υπόκεινται σε όρους διεθνούς προστασίας και σχετίζονται άμεσα με την τοπική οικονομία και παράδοση.
2. Καθορίζεται ενιαία διαδικασία για το σύνολο των δημοσίων φυσικών ιχθυοτροφείων κυριότητας του δημοσίου ανεξάρτητα αν η χρήση τους έχει παραχωρηθεί.
3. Ορίζονται οι αρμόδιες για την εκμίσθωση ιχθυοτρόφων νερών υπηρεσίες.
4. Δίνεται η δυνατότητα και η ώθηση οι μισθωτές να μπορούν να έχουν εισόδημα από τα ιχθυοτροφεία πέραν της εμπορίας της αλιευτικής τους παραγωγής. Σκοπός είναι αυτές οι διεθνώς αναγνωρισμένες σπάνιας ομορφιάς και φυσικού πλούτου περιοχές να ενταχθούν με τον τρόπο που τους αναλογεί και τους αξίζει στην εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα με παράλληλη ανάπτυξη της τοπικής οικοτεχνίας για τα αλιευτικά και άλλα τοπικά προϊόντα.
5. Το δημόσιο θέτει για πρώτη φορά τους στόχους της αλιευτικής εκμετάλλευσης των ιχθυοτρόφων υδάτων και επεκτείνεται πέραν της συγκέντρωσης εσόδων από μισθώματα υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού. Η μίσθωση των ιχθυοτρόφων υδάτων έχει σκοπό την ορθολογική αλιευτική εκμετάλλευση, την παράλληλη προστασία της φύσης και την αειφόρο ανάπτυξή της, την υποστήριξη των ιχθυοπληθυσμών και της παράκτιας ζώνης, την καλύτερη αξιοποίηση των αλιευτικών προϊόντων, την απασχόληση των αλιέων και την στήριξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τα κριτήρια της μίσθωσης πλέον γίνονται πρωτίστως ποιοτικά εκτός από το κριτήριο της συγκέντρωσης εσόδων του κράτους μέσω των μισθωμάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι, παράλληλα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προσδιορίζονται κριτήρια παρακολούθησης της λειτουργίας των μισθωτών με την αναβάθμιση του ουσιαστικού ρόλου των υπηρεσιών αλιείας. Επιδιώκεται η επιστημονική προσέγγιση από τις υπηρεσίες αλιείας των θεμάτων διαχείρισης των ιχθυοτροφείων και η οριοθέτηση της σωστής λειτουργίας των μισθωτών. Με την αναβάθμιση του ρόλου των υπηρεσιών αλιείας των Περιφερειών, αυτές καλούνται για κάθε φυσικό ιχθυοτροφείο αρμοδιότητας τους, να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του μισθίου που θα ανανεώνεται κάθε τρία (3) χρόνια. Τα δεδομένα της έκθεσης αυτής σε συνδυασμό με αυτά των ετησίων εκθέσεων του άρθρου 53 του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη κατά την διαδικασία των μισθώσεων και καθορίζουν τους όρους των συμβάσεων.
6. Οι υπηρεσίες αλιείας της Περιφέρειας εξετάζουν εκ νέου τη δυνατότητα μίσθωσης δημόσιου ιχθυοτροφείου που βρίσκεται σε εγκατάλειψη.
7. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται για τα δημόσια ιχθυοτροφεία η εξασφάλιση του καθεστώτος πολεοδομικής νομιμότητας για το σύνολο των κτιριακών και τεχνικών εγκαταστάσεων και έτσι είναι δυνατή η ένταξη της συντήρησης και εκσυγχρονισμού τους στα προγράμματα της Ε.Ε. αλλά και με χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο ή τους μισθωτές.
Άρθρο 38
Για την αλιευτική εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων υδάτων (δημοσίων ιχθυοτροφείων, ιχθυοτρόφων λιμνών και ποταμών, θαλασσίων παραλιακών χώρων, λιμνοθαλασσών) καθορίζεται η διαδικασία εκμίσθωσης μέσω δημοπρασίας. Άρθρο 45
Με την οικονομική κρίση, σημειώθηκε πανελλαδικά η κατάρρευση των τιμών των ψαριών στους παραγωγούς, ενώ το ύψος του μισθώματος παραμένει σταθερό ή και αυξάνεται χωρίς την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων σε όλη τη χώρα. Με την θέσπιση του άρθρου αυτού, εξασφαλίζεται η ενιαία αντιμετώπιση των μισθωτών, η τεκμηρίωση και επικαιροποίηση του ύψους των μισθωμάτων που εντέλει οδηγούν ενίσχυση της οικονομικής
δραστηριότητας της τοπικής οικονομίας γύρω από τα ιχθυοτροφεία, αλλά και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Άρθρο 46
Προσδιορίζεται η διαδικασία αυξομείωσης κατά το άρθρο 45 των μισθωμάτων. Επίσης, διασφαλίζεται η έγκυρη δήλωση της παραγωγής σε είδος και αξία, καθώς οποιαδήποτε απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων της παραγωγής επιφέρει την άμεση με νόμο έκπτωση του και την επιβολή κυρώσεων.
Ο συνδυαστικός σκοπός και των δύο άρθρων του 45 και 46 είναι η διασφάλιση της ρευστότητας των μισθωτών με τον παράλληλο όμως έλεγχο τους, όσον αφορά τον πραγματικό κύκλο εργασιών τους και την συνακόλουθη εξυγίανση της λειτουργίας τους. Άρθρο 48
Η εξασφάλιση του δημοσίου για την καλή εκτέλεση των όρων των συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών γίνεται με την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης. Με το παρόν άρθρο παραμένουν ως έχουν οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης των συμβάσεων κατόπιν δημοπρασίας. Άρθρο 50
Με το άρθρο 50 προσδιορίζονται με σαφήνεια ενιαία κριτήρια για τις μισθώσεις. Η εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων υδάτων γίνεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων, όπως πλέον προσδιορίζονται από τις παρούσες διατάξεις και σύμφωνα με τους εξειδικευμένους στόχους κάθε ιχθυοτρόφου ύδατος που προσδιορίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας, σύμφωνα με την αναβάθμιση του ρόλου τους κατά το άρθρο 35 παρ.5.Ορίζεται ο τρόπος εκμίσθωσης των ιχθυοτρόφων υδάτων από τους ΟΤΑ, μέσω δημιουργίας λιστών για την κάθε περίπτωση.
Η διάρκεια της μίσθωσης προσδιορίζεται με σαφήνεια στις διάφορες
περιπτώσεις.
Άρθρο 51
1. Διατηρείται όπως έχει το μίσθωμα στο 10% της αξίας των αλιευμάτων στις περιπτώσεις μίσθωσης σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς. Με τον τρόπο αυτό δεν θίγονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Καταργείται η καταβολή του ποσού 5% βελτιωτικών έργων θεσμοθετήθηκε με το ν. 2040/94. Για τον χαρακτήρα του λογαριασμού τοποθετήθηκε με την Απόφαση αριθ. 117/2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων συμβάσεων και αναφέρει ότι τα ιχθυοβελτιωτικά έργα ή οι συμβάσεις για τα έργα που πληρώνονται από τον λογαριασμό 5% δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν εμπίπτουν στην έννοια της δημόσιας σύμβασης. Σε πολλές περιπτώσεις για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών ακολουθούνταν η διαδικασία εκτέλεσης δημόσιων έργων. Η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή Οι σκοποί της εκμετάλλευσης που τίθενται στο νόμο και οι εκθέσεις αξιολόγησης των μισθωτών διασφαλίζουν τη δημιουργία των απαραιτήτων υποδομών. Επιπλέον, οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί εκτελώντας τα έργα από τα έσοδα τους οι ίδιοι μπορούν να διασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές και άρα περισσότερα και ποιοτικότερα έργα. Διευκολύνεται η καταβολή του μισθώματος, καθώς προσδιορίζεται σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις και δεν επιβάλλεται η μηνιαία καταβολή του καθώς οι εισπράξεις από την πώληση των αλιευμάτων δεν πραγματοποιούνται άμεσα ενώ η βασική παραγωγή των λιμνοθαλασσών προσδιορίζεται τους χειμωνιάτικους μήνες. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των συνεταιρισμών τους προηγούμενους μήνες οπότε και διευκολύνεται η εκτέλεση έργων.
2. Δε θίγεται η σχέση των ελευθέρων αλιέων και του μισθωτή αλιευτικού συνεταιρισμού, η οποία διατυπώνεται πιο απλά όπου υφίσταται. Προφανώς ειδικές διατάξεις για περιοχές υπερισχύουν της γενικής παρούσας διάταξης
3. Προσδιορίζεται ο τρόπος εκτίμησης του ελαχίστου μισθώματος στις συμβάσεις μίσθωσης, καθώς η μέχρι πρότινος εφαρμογή του επέφερε πολλές ανισότητες. Γίνεται μνεία ότι μπορεί το ελάχιστο μίσθωμα να αναθεωρείται και να μην αντιμετωπίζεται ως στατικό δεδομένο μίας σύμβασης, αλλά αναδεικνύει τον ρόλο των υπηρεσιών αλιείας στη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των εκμεταλλεύσεων με στόχο την προστασία των φυσικών συστημάτων και των οικονομικών μεγεθών που μπορούν να αποφέρουν στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν.
Άρθρο 53
Θεσμοθετείται ο τακτικός σε ετήσια βάση έλεγχος της μίσθωσης από τις υπηρεσίες αλιείας των Περιφερειών. Ο έλεγχος αφορά την σύγκριση των αποτελεσμάτων της ετήσιας αλιευτικής διαχείρισης σε σχέση με την έκθεση αξιολόγησης της παραγράφου 5 του αρ. 35 του παρόντος. Άρθρο 54
Καθορίζεται η υποχρέωση του μισθωτή να δαπανά χρηματικά ποσά για να συντηρεί της ιχθυοβελτιωτικές εγκαταστάσεις και κτιριακές υποδομές - προσαρτήματα του ιχθυοτροφείου σε καλή λειτουργική κατάσταση. Με την παρούσα διάταξη δεν περιορίζεται η δυνατότητα ένταξης και υλοποίησης έργων σε λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα με απευθείας δημόσια δαπάνη. Προσδιορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη αξιοποίηση των χρημάτων που αντιστοιχούν στον καταργούμενο πλέον λογαριασμό «βελτιωτικά έργα ιχθυοτροφείων». Επίσης, αναγνωρίζονται οι δαπάνες για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων, ύστερα από έκτακτα και ακραία καιρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα που εκτελέστηκαν με ευθύνη του συνεταιρισμού, ώστε να κλείσει ο λογαριασμός και οι συμβατικές υποχρεώσεις των συνεταιρισμών.
Με τις διατάξεις της παρ. 11 ορίζεται η διαδικασία άμεσης εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος στις μισθώσεις προς αλιευτικούς συνεταιρισμούς και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους οι εκτάσεις των δημόσιων ιχθυοτροφείων παραχωρήθηκαν κατά χρήση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και των Δήμων θα πρέπει άμεσα να προβούν στην τροποποίηση των συμβάσεων μίσθωσης προς αλιευτικούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 11
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3955/2011 (Α'89)

Με το προτεινόμενο άρθρο τροποποιούνται διατάξεις του ν. 3955/2011, ώστε η Διεύθυνση Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να οριστεί ως η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση του μητρώου και να απλοποιηθούν ορισμένες διατάξεις για την εγγραφή σε αυτό.

Άρθρο 12
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2637/1998 (Α'200)

Στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ως κράτος - μέλος ίδρυσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ν.Π.Ι.Δ., ως επίσημα διαπιστευμένο Ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών, προκειμένου να διενεργεί ελέγχους σχετικά με τα διάφορα καθεστώτα ενίσχυσης - μέτρα αγροτικής ανάπτυξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και τα μέτρα αλιείας της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΛΠ).
Υπό την έννοια και την μορφή αυτή τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. συστάθηκε με το ν. 2637/27.8.1998 (Α' 200), όπως ισχύει. Σύμφωνα με τον ανωτέρω ιδρυτικό νόμο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικότερα με το άρθρο 19 ορίζεται ότι το ΔΣ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ενδεκαμελές. Με την προτεινόμενη διάταξη τα μέλη του ΔΣ περιορίζονται στα εννέα (9). Τα μέλη του Δ.Σ. με τους αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 13
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4384/2016 (Α'78)

Με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 27 του ν. 4384/2016, ώστε η διάθεση του ενεργητικού που απομένει σε άλλον ΑΣ ή για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας να πραγματοποιείται μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) που αποτελεί εξειδικευμένο φορέα για την αγροτική ανάπτυξη και συνεπώς διασφαλίζεται η αποδοτικότερη και αρτιότερη αξιοποίηση του ενεργητικού. Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου, προστίθεται άρθρο 31α στον ν.4384/2016 με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης ομοσπονδιών ΑΣ και μίας συνομοσπονδίας ΑΣ.
Οι συνεταιρισμοί σε όλα τα κράτη που δραστηριοποιούνται συνεργάζονται σε μορφές και δομές που διασφαλίζουν την αυτονομία τους, είναι σύμφωνες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και εμπνέονται από τις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της επικουρικότητας.
Στην Ελλάδα με τον ν. 4384/2016 καθιερώθηκε μια απλή αρχιτεκτονική δομή για τους συνεταιρισμούς σε αντίθεση με το παρελθόν που επικρατούσαν πολυεπίπεδα μη αποτελεσματικά σχήματα συνεργασιών, αγνοώντας την μικρή παραγωγική βάση της χώρας.
Η νέα αρχιτεκτονική μορφή δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών που έχουν άμεση συνεργασία με τα μέλη τους και είναι υγιείς κοινωνικές επιχειρήσεις. Επιδίωξη είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών ως οικονομικές επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Η απουσία από τον νόμο κάποιου θεσμού που να εκπροσωπεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλεται στο γεγονός ότι ο θεσμός εκπροσώπησης ήταν αφενός απαξιωμένος και αφετέρου εκπροσωπούσε την ξεπερασμένη δομή και φιλοσοφία των συνεταιρισμών του παρελθόντος. Επίσης κρίθηκε σκόπιμο να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου οι συνεταιρισμοί να αξιολογηθούν από το Εθνικό Μητρώο και όσοι κριθούν ενήμεροι, μόνοι τους, να επιλέξουν τη δομή και το ρόλο που θα πρέπει να έχει ο νέος θεσμός εκπροσώπησης τους, προκειμένου με την καθοδήγηση του, να δημιουργήσουν τα απαραίτητα επιχειρηματικά σχήματα, που θα τους οδηγήσουν σε πιο ανταγωνιστική θέση στην αγορά και τελικά σε ένα μεγαλύτερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας στην διατροφική αλυσίδα.
Η εκπροσώπηση των συνεταιρισμών σε περιφερειακό επίπεδο και στην συνέχεια σε Εθνικό είναι μια νέα δομή που ταιριάζει απόλυτα στην υφιστάμενη συγκυρία και βρίσκει θετική ανταπόκριση από πολλούς αγρότες συνεταιριστές. Απαραίτητη προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η ενότητα όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Μητρώου οι οποίοι καλούνται να παραμερίσουν τις όποιες παθογένειες του παρελθόντος και να χαράξουν μια νέα πορεία που θα εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των συνεταιρισμένων Ελλήνων αγροτών.
Οι Ομοσπονδίες θα ενδυναμώσουν την συνεταιριστική συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο όπου υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και προβλήματα και συγχρόνως θα συγκροτήσουν σε Εθνικό Επίπεδο αντιπροσωπευτική Συνομοσπονδία που θα εκφράζει χωρίς αποκλεισμούς όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Η λειτουργία των Ο.Α.Σ. και Σ.Α.Σ.Ε διέπεται από τις διατάξεις των καταστατικών τους, με την επιφύλαξη θεμάτων σχετικά με της αρχαιρεσίες, το χρόνο σύγκλησης, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4384/2016 περί ΑΣ. Οι ανωτέρω οργανώσεις καταθέτουν στην αρμόδια αρχή του άρθρου 18 το εγκεκριμένο καταστατικό τους. Οι Ο.Α.Σ. και η Σ.Α.Σ.Ε. δεν ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.
Με την παρ. 3 του προτεινόμενου άρθρου παρέχεται η δυνατότητα στις ΑΕΣ, εφόσον το επιθυμούν, να μετατραπούν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Η μετατροπή τους σε ΑΣ αφενός τους διευκολύνει να συστήνουν οργανώσεις παραγωγών, αφετέρου αποκτούν πάλι απευθείας σχέσεις με φυσικά πρόσωπα μέλη παραγωγούς και όχι με νομικές οντότητες μετόχους που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνεταιρισμοί με πάρα πολλά προβλήματα. Με την παρ. 4 του προτεινόμενου άρθρου προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 4384/2016 με σκοπό να μπορούν οι οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και οι ενώσεις τους, να αποτελούν επιπλέον και εταιρείες του αστικού δικαίου, όπως ορίζεται από τον Καν. (EE) αριθ. 1379/2013.
Με την παρ. 5 του προτεινόμενου άρθρου προτείνεται η χρηματοδότηση κατά την έναρξη λειτουργίας του ΟΔΙΑΓΕ, η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διοριστεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ο οργανισμός. Το χορηγούμενο ποσό θα επιστραφεί σταδιακά στον κρατικό προϋπολογισμό από τα αναμενόμενα έσοδα του οργανισμού.
Με την παρ. 6 του προτεινόμενου άρθρου οι προθεσμίες που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 49 του ν. 4384/2016, παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Με την παρ. 7 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζεται πως οι ΚΕΣΕ και οι ΚΑΣΟ που δεν μετατράπηκαν σε ΑΣ, σύμφωνα με την περ. β' της παρ. 4 του άρθρου 49 του ν. 4384/16, καθώς και οι ΕΑΣ του ν. 2810/2000 που δεν μετατράπηκαν σε ΑΣ ή ΑΕΣ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4015/2011, λύνονται και τίθενται σε εκκαθάριση με απόφαση του Ειρηνοδικείου της έδρας τους, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, μετά από αίτηση της αρμόδιας αρχής του άρθρου 18 του ν. 4384/2016 ή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Άρθρο 14
Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με το προτεινόμενο άρθρο, επιχειρείται η ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα:
α) Με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την πληρωμή των αξιολογητών του προγράμματος των Νέων Γεωργών του ΠΑΑ «2007-2013». Αναλυτικότερα για την πληρωμή των αξιολογητών των φακέλων υποψηφιότητας που υποβλήθηκαν για την πρόσκληση έτους 2014 του προγράμματος των Νέων Γεωργών του ΠΑΑ «2007-2013», έχει προκύψει το ακόλουθο πρόβλημα: Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ προέβει στην έκδοση απόφασης διάθεσης πίστωσης ύψους 242.866,26€ με την αρ. πρωτ. 6545/09.04.2015 απόφαση για την πληρωμή των αξιολογητών. Στο εν λόγω διάστημα με ΚΥΑ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών άλλαξε ο τρόπος πληρωμής αυτών των υποχρεώσεων με αποτέλεσμα οι υπόλογοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών να υποχρεωθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η διαδικασία πληρωμής έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Πολλοί από τους υπολόγους λόγω της μη εξοικείωσής τους με το νέο, ηλεκτρονικό, τρόπο πληρωμής δεν ολοκλήρωσαν έγκαιρα τις πληρωμές μέχρι το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι πιστώσεις που υπήρχαν στην διάθεση των υπολόγων να επιστρέψουν στα αδιάθετα υπόλοιπα και να μείνουν απλήρωτοι πολλοί αξιολογητές οι οποίοι με την σειρά τους ζητούν την πληρωμή τους και οι οποίοι προφανώς δεν ευθύνονται για τις ενέργειες των υπολόγων. Το ποσό που εκκρεμεί ανέρχεται σε 52.570,19 € τα οποία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως νέες πιστώσεις καθώς είναι εκείνες που επεστράφησαν στο τέλος του 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει με την πληρωμή των επιτροπών παρακολούθησης για το μέτρο της μεταποίησης (123) όπου η εκκρεμότητα πληρωμής ανέρχεται σε ποσό ύψους 122.752,48 €. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσουν απόφαση με σκοπό την πληρωμή των αξιολογητών.
β) Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου, αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α' της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4036/2012 αντικαθίσταται ώστε με την υπουργική απόφαση του άρθρου 38 να δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων και διαστημάτων επιθεώρησης για τον εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που δεν χρησιμοποιείται για τον ψεκασμό γεωργικών φαρμάκων, για το φορητό εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ή τους επινώτιους ψεκαστήρες και για πρόσθετο εξοπλισμό εφαρμογής ο οποίος χρησιμοποιείται σε πολύ μικρό βαθμό. Επίσης ορίζεται ότι για τον εξοπλισμό αυτό, τα χρονοδιαγράμματα και τα διαστήματα επιθεώρησης αναγράφονται στο εθνικό σχέδιο δράσης.
Επειδή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ουσιαστικά αφορά σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ η ευθύνη για την επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων είναι μόνον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δη στη Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων που έχει οριστεί ως αρμόδια αρχή, προτείνεται τα χρονοδιαγράμματα και τα διαστήματα επιθεώρησης να αναγράφονται στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του άρθρου 38 με την οποία εξάλλου ορίζεται το πεδίο εφαρμογής για το σύστημα επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, όλες οι διαδικασίες και κάθε είδους λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα με το ισχύον καθεστώς εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της απόφασης αριθ. Ε8 1831/39763/7-4-2015, Β'671, οι φορητοί εξοπλισμοί εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και οι επινώτιοι ψεκαστήρες. Δε θα ήταν σκόπιμο να γίνει τροποποίηση της κυα Εθνικού Σχεδίου Δράσης μόνο για τον καθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων για την κατηγορία αυτή ψεκαστικών μηχανημάτων που θα ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής. Είναι δε πολύ περισσότερο σαφές και εξυπηρετικό προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, παράλληλα με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής να ορίζονται και τα νέα χρονοδιαγράμματα ή διαστήματα επιθεώρησης, γ) Με την παρ. 3 του προτεινόμενου άρθρου, επιδιώκεται η ρύθμιση θεμάτων, που αφορούν στο «Σύστημα Επιθεώρησης του Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων και τη διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού επιθεώρησης». Σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ν. 4036/2012 (Α'8) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, έχει θεσπιστεί Σύστημα Επιθεώρησης του Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης αλλά και αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας (sticker) μόνο για τα ψεκαστικά μηχανήματα τα οποία πέρασαν την επιθεώρηση με επιτυχή αποτελέσματα και μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι τον επόμενο περιοδικό έλεγχο. Στο άρθρο 38 του παραπάνω νόμου προβλέπεται η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες επιθεώρησης του Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων [υ.α. αριθ. Ε8 1831/39763/7-4-2015 (Β'671) όπως τροποποιήθηκε από την αριθ. Ε8/2010/50687/26-4-2016 (ΦΕΚ Β' 1323)]. Επίσης στην παρ. 2 του άρθρου 45 προβλέπονται οι διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 38 έως 44 που αφορούν πρόστιμο από 300 έως 5000 ευρώ. Προτείνουμε την αύξηση του ανώτατου ορίου προστίμου από 5000 ευρώ σε 15000 ευρώ σε όποιον Σταθμό Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων δεν ακολουθεί τις διαδικασίες επιθεώρησης που προβλέπονται από τη σχετική υπουργική απόφαση έως και την άρση της εξουσιοδότησης που χορηγείται προκειμένου να λειτουργήσει ένας Σταθμός Επιθεώρησης όταν κατ' επανάληψη διαπιστώνεται ότι δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Από τη μέχρι στιγμής λειτουργία του συστήματος επιθεώρησης έχουμε διαπιστώσει ακόμα και με επιτόπιους επανελέγχους κατόπιν σχετικών καταγγελιών ότι το σύστημα πλήττεται από Σταθμούς Επιθεώρησης οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την υποχρεωτικότητα που προβλέπει ο νόμος, σε ότι αφορά την αποκλειστική χρήση επιτυχώς επιθεωρημένων ψεκαστικών μετά τις 26/11/2016 αλλά και τους παραγωγούς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γνώση των υποχρεώσεών τους, χορηγούν πιστοποιητικά επιθεώρησης και Stickers σε εξοπλισμό ακατάλληλο
προς χρήση και ενδεχομένως σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς καν να επιθεωρούν τα ψεκαστικά μηχανήματα. Αν λάβουμε υπόψη:
α) το μέγιστο ύψος του προστίμου το οποίο κρίνεται χαμηλό και μη αναλογικό για τους Σταθμούς Επιθεώρησης σε σχέση με το κόστος μιας επιθεώρησης (κυμαίνεται από 80-100 ευρώ πλέον ΦΠΑ) και το κόστος επένδυσης για τη δημιουργία ενός Σταθμού Επιθεώρησης (μέσο κόστος 3.000 ευρώ) και β) τις περιορισμένες δυνατότητες του συστήματος για πραγματοποίηση πολλαπλών ελέγχων ώστε να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε συχνότητα ανάλογη των παραβάσεων προφανώς υπάρχει κίνδυνος οι παραπάνω αναφερόμενες πρακτικές να επεκταθούν σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει το Σύστημα Επιθεώρησης σε κατάρρευση.
Επιπλέον στην υπουργική απόφαση που αναφέρεται παραπάνω (Ε8 1831/39763/7-4-2015, Β'671), με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων έχει προβλεφτεί με την περίπτωση ε) της παρ. 3 του άρθρου 6 ότι: «η εξουσιοδότηση που δίδεται στους ΣΤΕΕΕΓΦ ανακαλείται κατά τη διάρκεια της πενταετίας από την ΠΥΑΑΜ οποιαδήποτε στιγμή διαπιστωθεί από το Εργαστήριο Αναφοράς Επιθεωρήσεων ή την ΠΥΑΑΜ ότι δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις της παρούσας». Η διάταξη αυτή δεδομένου ότι αφορά κύρωση είναι σκόπιμο να συμπεριληφθεί στις διοικητικές κυρώσεις επί παραβάσεων του άρθρου 45 παρ. 2 του ν. 4036/2012.
δ) Με την παρ. 4 α) του προτεινόμενου άρθρου, τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4036/2012 (Α' 8) και ειδικότερα: Αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 9, όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 18 παρ. 4 Ν.4351/2015, (ΦΕΚ Α 164), προκειμένου να απαλειφθεί η πρόταση «...τα οποία εμφανίζουν μη επιτρεπτές αποκλίσεις στην εγγυημένη σύνθεση ή στις φυσικοχημικές ιδιότητές τους σε σχέση με τις οριζόμενες στο φάκελο που αφορά στην άδεια που χορηγήθηκε για τη διάθεσή τους στην αγορά..», η οποία επηρεάζει την πληροφόρηση που πρέπει να έχει ο αγοραστής του γεωργικού φαρμάκου δημιουργώντας του σύγχυση κατά την αγορά ως προς την δυνατότητα ή μη χρήσης του προϊόντος, δεδομένου ότι ο αγοραστής είναι σε θέση να γνωρίζει μόνο την ημερομηνία λήξης του γεωργικού φαρμάκου που προκύπτει από τη συσκευασία ή την ετικέτα του, όπως επισημαίνεται και στην σύσταση υπ' αριθ. 20 του τομέα "Chemicals and rubber, electrical equipment, paper and printing" της εργαλειοθήκης III του ΟΟΣΑ. Η ημερομηνία λήξης σχετίζεται με την σταθερότητα και άρα την αποτελεσματικότητά των γεωργικών φαρμάκων. Συνεπώς, επιβάλλεται κύρωση για τη διακίνηση και χρήση τους πέραν της ημερομηνίας λήξης.
Με την παρ. 4 β) καταργείται η περίπτωση γ' του άρθρου 47, προκειμένου να μην υποχρεούνται οι κάτοχοι αδειών διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων να υποβάλουν κάθε έτος στη ΣΕΑ τους επίσημους τιμοκαταλόγους χονδρικής πώλησης και τις ετήσιες μεταβολές τιμών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των σκευασμάτων φυτοπροστασίας που περιέχουν μακροοργανισμούς τα οποία διαθέτουν το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους. Με την ίδια παράγραφο καταργείται η περίπτωση δ' του άρθρου 47, διότι ενδέχεται να οδηγήσει σε συντονισμό τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων, σε ακαμψία τιμών και σε αύξηση του διοικητικού κόστους.
Οι ανωτέρω τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες για τη συμμόρφωση προς τη σύσταση αριθ. 4 του τομέα " Chemicals and rubber, electrical equipment, paper and printing" της εργαλειοθήκης III του ΟΟΣΑ.
ε) Με την παρ. 5 του προτεινόμενου άρθρου, προστίθεται νέα περίπτωση δ' στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4061/2012 καθώς σε πολλές περιπτώσεις παραχωρήσεων ακινήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, η υφιστάμενη κατάσταση των παραχωρούμενων ακινήτων διαφέρει από αυτή που απεικονίζεται στα διαγράμματα των διανομών. Τα διαγράμματα, ως αποτέλεσμα εφαρμογής μετρητικών μεθόδων, εμπεριέχουν αναγκαστικά σφάλματα μέτρησης και εκτίμησης στα γεωμετρικά στοιχεία που απεικονίζουν. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως είτε στα σφάλματα της μετατροπής των συντεταγμένων ανάμεσα στα διάφορα συστήματα, είτε στις μεθόδους μέτρησης των διαφόρων μεγεθών, είτε σε σφάλματα εφαρμογής του τεμαχίου στο έδαφος. Εμφανίζεται έτσι το πρόβλημα, όπου έχουν ανεγερθεί κτίσματα, αυτά να εμφανίζονται τοποθετημένα σε λάθος θέση ή ακόμη και εκτός της παραχωρηθείσας έκτασης.
στ) Με την παρ. 6 του προτεινόμενου άρθρου, προστίθεται περίπτωση ε', στο άρθρο 22 παράγραφος 1 του ν. 674/1977 καθώς σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία του αναδασμού, από την έναρξη αυτού μέχρι την κύρωσή του και την έκδοση των οριστικών τίτλων κυριότητας διαρκεί πολλά έτη, με αποτέλεσμα να παρίσταται ανάγκη στο διάστημα αυτό για διενέργεια συναλλαγών στα ενταχθέντα ακίνητα. Σε αρκετές εξ αυτών των περιπτώσεων, άλλοτε λόγω αμελείας των νέων ιδιοκτητών των ακινήτων, που εντάχθηκαν στον αναδασμό ή λόγω ελλιπούς ενημέρωσής των ή ενδεχομένως λόγω πλημμελούς ενημέρωσης των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει γίνει η αναγκαία μεταβολή στα στοιχεία των ιδιοκτητών των εν λόγω ακινήτων, με αποτέλεσμα μετά την κύρωση του αναδασμού να έχουν εκδοθεί τίτλοι κυριότητας των νέων αγροτεμαχίων στα ονόματα των παλαιών ιδιοκτητών και όχι των νέων. Με το ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται οι νέοι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εμπλακούν σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες για να αποκτήσουν τίτλους για τα ακίνητά τους.
ζ) Η παρ. 7 του προτεινόμενου άρθρου, αποτελεί απλή νομοτεχνική βελτίωση της προηγούμενης ρύθμισης (περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4351/2015) ώστε να μην είναι δυνατή η παρερμηνεία της δυνατότητας του Υπουργού για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω νέου οργανισμού, με σκοπό ιδίως τον καθορισμό των ιδιοτήτων και του αριθμού των μελών αυτών. Με την περίπτωση στ' της παρ. 1 του άρθρου 11 προβλεπόταν η ανασυγκρότηση των συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός του ορισμού νέας συγκρότησης ήταν α) η αντιστοίχιση των μελών των συλλογικών οργάνων του Υπουργείου με τις οργανικές μονάδες που προβλέπει ο νέος οργανισμός του Υπουργείου και β) η επικαιροποίηση των ιδιοτήτων των μελών των συλλογικών οργάνων με άμεσο αποτέλεσμα τη χωρίς προβλήματα και διοικητικές ανακολουθίες συγκρότηση τους, ώστε να διασφαλιστούν τόσο οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες όσο και ο ελεγκτικός, γνωμοδοτικός και εποπτικός ρόλος των υπηρεσιών του Υπουργείου.
η) Με την παρ. 8 του προτεινόμενου άρθρου, μειώνονται τα μέλη που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) από εννέα (9) σε επτά (7), ώστε αυτό να καταστεί πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Συνακόλουθα τροποποιούνται οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 9 του ν. 1790/1988, ώστε σύμφωνα με το νέο αριθμό των μελών του Δ.Σ να συμβαδίζουν και οι διατάξεις περί έκτακτης σύγκλησης και απαρτίας.
θ) Η αλιευτική διαχείριση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των δημόσιων ιχθυοτροφείων (στα όρια της λιμνοθάλασσας με τη θάλασσα), που μισθώνονται σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με το ν.δ.420/70 (Α' 27) και τη διενέργεια αλιείας στον μη ενοικιαζόμενο ή μη παραχωρημένο χώρο της λιμνοθάλασσας από τους «ελεύθερους αλιείς», σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 40/2016 (ΦΕΚ Α'61).
Με γνώμονα την υποβολή αιτήματος τροποποίησης, από την Περιφερειακή Υπηρεσία Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας, συνοδευόμενο από εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση συνταχθείσα από επιτροπή ορισμένη προς τούτο, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας μετά από συνεργασία με τις οργανώσεις αλιέων, ελευθέρων αλιέων και συνεταιρισμών, προτάθηκαν αλλαγές ώστε να καταστεί βιώσιμη και αειφόρος η αλιεία στη λιμνοθάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι:
- Έχει αλλάξει απολύτως η γεωμορφολογία της περιοχής λόγω των έργων που έχουν στο μεταξύ πραγματοποιηθεί, οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί που αναφέρονται στο β.δ.435/70 δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή μορφή της λιμνοθάλασσας και ο χώρος ουσιαστικά έχει μειωθεί, χωρίς αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αλιέων.
- Διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος υπεραλίευσης του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας, οικοσύστηματος ιδιαίτερης οικονομικής αξίας, αλλά και βιολογικής και κοινωνικής σημασίας.
- Καθίσταται επείγουσα η ανάγκη διασφάλισης του οικοσυστήματος, με την λήψη μέτρων που να εξασφαλίζουν την αλιευτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτής.
- Δίνεται η δυνατότητα σε σκάφη με άδεια παράκτιας αλιείας της οικίας Περιφέρειας, τα οποία είναι κατασκευασμένα με προδιαγραφές για αλιεία εσωτερικών υδάτων, να συνεχίσουν να αλιεύουν στην εν λόγω περιοχή.
- Επαναπροσδιορίζεται η χρονική περίοδος αλιείας με πυροφάνι στην περιοχή.
ι) Με την παρ. 10 του προτεινόμενου άρθρου, η προθεσμία προσαρμογής στις διατάξεις του νόμου παρατείνεται από δύο (2) σε τέσσερα (4) έτη. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του ν. 4282/2014 (ΑΊ82), μονάδες υδατοκαλλιέργειας που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για το σύνολο ή μέρος των εγκαταστάσεών τους, προσαρμόζονται στις διατάξεις του νόμου εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του, ήτοι μέχρι 29 Αυγούστου 2016. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διοικητικές διαδικασίες εκ μέρους τόσο των μονάδων, όσο και των αρμόδιων για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών Υπηρεσιών, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας αυτής. Η προτεινόμενη παράταση κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι η διαδικασία προσαρμογής είναι χρονοβόρα, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μονάδων που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νόμου. Δεδομένου ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν και παράγουν προϊόν αποδεδειγμένα, να διευθετήσουν τυχόν προβλήματα αδειοδότησης, η προτεινόμενη τροπολογία εξυπηρετεί το σκοπό αυτό. ια) Με την παρ. 11 του προτεινόμενου άρθρου, επιδιώκεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία συνδέεται στενά με τη λειτουργία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως ΝΠΔΔ, που ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων επιστημονικής και επαγγελματικής δεοντολογίας από τα μέλη του επαγγελματίες των γεωτεχνικών κλάδων. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, τα πειθαρχικά όργανα δεν εκλέγονται άμεσα από τα μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αλλά έμμεσα, από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων, δηλαδή κατά το αντιπροσωπευτικό σύστημα, από το ιεραρχικά ανώτερο όργανο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Με το σύστημα αυτό, τα πειθαρχικά όργανα είναι απολύτως αυτονομημένα από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο περιορίζεται μόνο στο δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου. Οι δε τελεσίδικες αποφάσεις είναι δεσμευτικές και εκτελούνται άμεσα.
Οι λόγοι που συνηγορούν για την τροποποίηση του ως άνω πλαισίου, είναι κυρίως πρακτικοί και συγκεκριμένα: α) Υπό τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, η συμμετοχή των αντιπροσώπων στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι δυσχερής, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης για τη μετακίνηση (και διαμονή) εκτός έδρας την οποία δεν μπορούν να καλύψουν (άλλως καλύπτουν δυσχερώς) οι πλέον πενιχροί πόροι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αλλά και των αντιπροσώπων, οι οποίοι, οπωσδήποτε, επιβαρύνονται και με ίδια έξοδα που δεν καλύπτονται από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. β) Τα ιστορικά δεδομένα των συγκλήσεων και συνεδριάσεων της Γ ενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων, δείχνουν ότι αφενός το όργανο συγκαλείται σπανίως, αφετέρου δεν επιτυγχάνεται η εκ του νόμου απαρτία στην πρώτη συνεδρίαση και στην επαναληπτική η συμμετοχή είναι εξαιρετικά μειωμένη. Αποτέλεσμα, τελικώς, είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται μεν εγκύρως, αλλά από όσους αντιπροσώπους είτε μένουν στην έδρα όπου συνεδριάζει το όργανο, είτε διαθέτουν πόρους και χρόνο για τη μετακίνησή τους.
Υπό τις ανωτέρω συνθήκες, τόσο ο αρχικός ορισμός - εκλογή των πειθαρχικών οργάνων, όσο και τυχόν, εντός της θητείας τους, ανάγκη συμπληρωματικής εκλογής των μελών αυτών καθίστανται δυσχερείς και εν τέλει λαμβάνονται από την Γ.Σ. με πολύ μικρή συμμετοχή αντιπροσώπων, ώστε γεννάται αμφιβολία κατά πόσο πραγματώνεται η οροθετική επιλογή της αντιπροσωπευτικής εκλογής των οργάνων.
Ταυτόχρονα, τυχόν καθυστέρηση της εκλογής των πειθαρχικών οργάνων μετά τη λήξη της θητείας τους, είτε διότι δεν συνεκλήθη εγκαίρως η Γ.Σ. των αντιπροσώπων, είτε λόγω μη ομαλής - έγκαιρης διενέργειας των εκλογών ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (πράγμα που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα), δημιουργεί σοβαρότατα θέματα ως προς την εγκυρότητα των πειθαρχικών διαδικασιών και αποφάσεων, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος παραγραφής των παραπτωμάτων. Με γνώμονα την αντιμετώπιση - πρόληψη των ανωτέρω δυσλειτουργιών, προτείνεται η νομοθετική αλλαγή του πλαισίου με μμεταβίβαση της αρμοδιότητας εκλογής - ορισμού των πειθαρχικών οργάνων από το Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο είναι, οπωσδήποτε, περισσότερο ευέλικτο στις συνεδριάσεις του με δυνατότητα συμμετοχής ικανοποιητικού αριθμού των μελών του σε αυτές. Ταυτόχρονα, ως όργανο εκλέγεται άμεσα από τα μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και επομένως έχει τα εχέγγυα της δημοκρατικής νομιμοποίησης.
ιβ) Με την παρ. 12 του προτεινόμενου άρθρου επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των υπαλλήλων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ηλικίας από 7 έως 15 ετών να φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις του ιδιωτικού τομέα με την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου, καθώς από τον Μάρτιο του 2015 οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Άμυνας ως προσωρινή δομή φιλοξενίας για την υποδοχή προσφύγων. Στο ΥΠΑΑΤ λειτουργούν από το 1970 - στο Σούνιο Αττικής - κατασκηνώσεις οι οποίες φιλοξενούν τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου καθώς και τα τέκνα αγροτών. Σήμερα φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου περί τους 400 πρόσφυγες. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η αδυναμία της κατασκήνωσης να φιλοξενήσει παιδιά των υπαλλήλων του Υπουργείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η δαπάνη για το ποσό του ημερήσιου τροφείου κατ' άτομο που θα καταβάλλει το Υπουργείο δε μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που καταβάλλουν κατ' άτομο οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη φιλοξενία παιδιών ασφαλισμένων τους σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά από την κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών. Η δαπάνη αυτή θα βαρύνει τις πιστώσεις του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (Ειδικός φορέας 110), που αποτελεί ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΑΑΤ.
ιγ) Με την παρ. 13 του προτεινόμενου άρθρου αντικαθίσταται η παρ. 3 του άρθρου 70, όπου με την προσθήκη τελευταίου εδαφίου, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ρυθμίζει λεπτομερειακά θέματα αρμοδιότητάς του, που αφορούν στην ειδικότερη διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας από τους δικαιούχους.
ιδ) Με την περ. α' της παρ. 14 του προτεινόμενου άρθρου και προκειμένου να αρχίσει να επιτελεί το έργο για το οποίο ιδρύθηκε, ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ), εντάσσεται στην ισχύουσα σύμφωνα με το ν. 4061/2012 διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση ακινήτων κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου με διαχείριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το σκοπό αυτό στις προβλεπόμενες στο άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 4061/2012, περιπτώσεις παραχώρησης, κατά χρήση, ακινήτων από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προστίθεται νέα περίπτωση παραχώρησης κατά χρήση και στον ΟΔΙΑΓΕ μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την περ. β' της παρ. 14 του προτεινόμενου άρθρου ρυθμίζονται τα θέματα στελέχωσης του ΟΔΙΑΓΕ και συγκεκριμένα ορίζεται ότι ο οργανισμός μπορεί να στελεχώνεται με απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ Νομικά Πρόσωπα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 15
Μεταβατικές διατάξεις

Με το προτεινόμενο άρθρο 15 τίθενται μεταβατικές διατάξεις έτσι ώστε: α) να δοθεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα διάρκειας 6 μηνών στους υπευθύνους των επιχειρήσεων παραγωγής ή εμπορίας, να προσαρμοστούν στις διατάξεις του άρθρου 5 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, β) να δοθεί ανάλογο με την παρ. 1 χρονικό διάστημα διάρκειας 6 μηνών στις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούνται με τη λιανική πώληση προσυσκευασμένου ή μη νωπού κρέατος, διατηρημένου με απλή ψύξη και κατεψυγμένου κρέατος χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και κιμά, σπλάχνων και λοιπών βρώσιμων μερών του κρέατος ώστε να προσαρμοστούν στις διατάξεις του άρθρου 9 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.
γ) να μην υπάρξουν προβλήματα στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το λόγο αυτό παρατείνεται η θητεία των μελών του ΔΣ του οργανισμού μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ορισμού των μελών του ΔΣ, που θα ορίζει τη νέα συγκρότηση.
δ) να μην υπάρξουν προβλήματα στην λειτουργία του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό παρατείνεται η θητεία των μελών του ΔΣ του οργανισμού μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ορισμού του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου.

Άρθρο 16
Καταργούμενες διατάξεις

Με την περ. α' καταργείται η παρ. 3 και το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 2637/1998 (Α' 200), καθώς τα θέματα σύγκλησης και απαρτίας του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ ρυθμίζονται πλέον με την τροποποίηση των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 2637/1998 στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου.
Με την περ. β' καταργείται η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3955/2011, ώστε να απλοποιηθούν ορισμένες διατάξεις για την εγγραφή στο Μητρώο. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση της περ. γ' προτείνεται επειδή στην αρχική μορφή του σχεδίου του νόμου 4061/2012 υπήρχε πρόνοια για τη διάθεση των οικοπέδων που ανήκουν, κατά κυριότητα, στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ, η οποία δεν υιοθετήθηκε στο ν. 4061/2012, η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ν.4061/2012 δεν δύναται να εφαρμοστεί. Με την περ. δ' καταργείται το π.δ. 87/1987 (Α' 49) με το οποίο έχει θεσπιστεί απαγόρευση αλιείας του Ξιφία, Μεσογείου (Xiphias gladius) εντός των χωρικών υδάτων τον Ιανουάριο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο κάθε έτους, ως μέτρο για την προστασία του είδους. Η εποχική αυτή απαγόρευση θεσπίσθηκε το 1987 με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν τότε εκτιμήσεις για την κατάσταση του Μεσογειακού αποθέματος του ξιφία από την Διεθνή Επιτροπή για την Διατήρηση των Τοννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), με βάση την προληπτική προσέγγιση και αποσκοπούσε στην μείωση της αλιευτικής πίεσης στο απόθεμα του ξιφία και την αποφυγή σύλληψης νεαρών ατόμων. Οι πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις της ICCAT για την κατάσταση του Μεσογειακού αποθέματος ξιφία, έχουν οδηγήσει στην θέσπιση μιας σειράς διαχειριστικών μέτρων για την Μεσόγειο και ειδικότερα στην υιοθέτηση της Σύστασης (ICCAT Rec 16-05) για 1 δετές σχέδιο αποκατάστασης του Ξιφία Μεσογείου, το οποίο, κατόπιν συμφωνίας όλων των Συμβαλλόμενων Μερών, τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από 1-1-2017. Στο σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και τρίμηνη περίοδος απαγόρευσης αλιείας για τον ξιφία Μεσογείου, για την οποία δίνονται δυο εναλλακτικές χρονικές περίοδοι: α) Από 1η Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου κάθε έτους και μία χρονική περίοδο ενός επιπλέον μήνα από 15 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ή εναλλακτικά β) από 1η Ιανουαρίου έως 31η Μαρτίου κάθε έτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ενιαίο Συμβαλλόμενο Μέρος, με το αριθ. Ares (2016)7133902- 22/12/2016, έγγραφο της Ε. Επιτροπής προς την Εκτελεστική Γραμματεία της ICCAT, δήλωσε ότι η χρονική περίοδος απαγόρευσης αλιείας ξιφία Μεσογείου που θα εφαρμοσθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., είναι από 1η Ιανουαρίου έως 31η Μαρτίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος 2017 που εφαρμόσθηκε και από την Ελλάδα. Προκειμένου συνεπώς να μην εισάγονται διακρίσεις σε βάρος των αλιευτικών σκαφών της χώρας και αθέμιτος ανταγωνισμός με αλιείς άλλων συμβαλλόμενων μερών, αλλά και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε, προτείνεται η κατάργηση του π.δ. 87/1987.

Άρθρο 17 Παραρτήματα

Με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου, προσαρτώνται στο σχέδιο νόμου δύο Παραρτήματα στα οποία περιλαμβάνονται τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα του Κεφαλαίου Α' και τα προϊόντα γάλακτος του Κεφαλαίου Β'.
Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου δίδεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εξουσία έκδοσης απόφασης με την οποία τροποποιούνται τα ανωτέρω Παραρτήματα. Είναι αναγκαίο τα Παραρτήματα I και II να μπορούν να τροποποιούνται άμεσα με υπουργική απόφαση ώστε είτε να προσθαφαιρούνται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα στον πίνακα του Παραρτήματος I είτε να προβλεφθούν νέα γαλακτοκομικά προϊόντα στον Πίνακα του Παραρτήματος II τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στην αγορά
χωρίς αυτή τη στιγμή να αποτυπώνονται ή να περιγράφονται σε ειδικό πρότυπο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Άρθρο 18 Έναρξη ισχύος

Στο προτεινόμενο άρθρο 18, ορίζεται ότι:
1. Η ισχύς των άρθρων 1 έως 4 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2018.
2. Η ισχύς των λοιπών διατάξεων του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τέλος, παρατίθενται τα Παραρτήματα I και II του προτεινόμενου άρθρου 17.


_________________________________________
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΑΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΚΑΟΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Άρθρο 1 Ορισμοί - Αρμόδια αρχή

1. Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: α) «Παραγωγός»:
αα) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο παράγει νωπά και ευαλλοίωτα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3874/2010 (Α' 151),
ββ) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 (Α' 78), καθώς και οι αναγνωρισμένες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά νωπά και ευαλλοίωτα εγχώρια αγροτικά προϊόντα των μελών τους, γγ) οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, οι οποίες επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά νωπά και ευαλλοίωτα εγχώρια αγροτικά προϊόντα που προμηθεύουν σ' αυτές παραγωγοί, β) «Έμπορος»:
αα) κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει υποχρέωση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011 (Α' 89) και αγοράζει, μεταποιεί ή διαμεσολαβεί στην αγορά, με σκοπό την πώληση νωπών και ευαλλοίωτων εγχώριων αγροτικών προϊόντων,
ββ) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 (Α' 78), οι οποίοι διαθέτουν στην αγορά νωπά και ευαλλοίωτα εγχώρια αγροτικά προϊόντα μη μελών τους,
γ) «Εμπορική συναλλαγή»: κάθε συναλλαγή μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, η οποία οδηγεί στην παράδοση νωπών και ευαλλοίωτων εγχώριων αγροτικών προϊόντων έναντι τιμήματος,
δ) «Οφειλόμενο ποσό»: το ποσό που πρέπει να καταβληθεί μέσα στην προθεσμία πληρωμής του άρθρου 2, συμπεριλαμβανομένων και των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία φόρων, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων που καθορίζονται στο τιμολόγιο, αφαιρούμενων των ποσών προκαταβολών, επιστροφών και εκπτώσεων επί του αναφερόμενου στο τιμολόγιο οφειλόμενου ποσού,
ε) «Νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα»: τα νωπά αγροτικά προϊόντα του Παραρτήματος I.

2. Αρμόδια αρχή για την έλεγχο τήρησης και εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου είναι η Διεύθυνση Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο εξής «αρμόδια αρχή».

Άρθρο 2 Εμπορική συναλλαγή

Έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έκδοσή του. Κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, θεωρείται άκυρη.

Άρθρο 3
Πληρωμή - οφειλόμενο ποσό - έλεγχοι

1. Ο παραγωγός κοινοποιεί αμελλητί στην αρμόδια αρχή : α) ηλεκτρονικό αντίγραφο του τιμολογίου που έχει εκδώσει και αφορά νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα, β) ηλεκτρονικό αντίγραφο του σώματος της επιταγής, εφόσον η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού πραγματοποιείται με έκδοση επιταγής, και γ) ηλεκτρονικά αντίγραφα των παραστατικών που καθορίζουν την τελική αξία της συναλλαγής, σύμφωνα με την περίπτ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 1.

2. Η αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, κατά περίπτωση, με κάθε άλλη δημόσια αρχή, διενεργεί τους ελέγχους της παρ. 3 σχετικά με την τήρηση των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου.

3. Η αρμόδια αρχή αποστέλλει τα ηλεκτρονικά στοιχεία που της έχουν αποσταλεί σύμφωνα με την παρ. 1 στις αντίστοιχες τράπεζες για έλεγχο της καταβολής του τιμήματος σε τραπεζικό λογαριασμό ή εξόφλησης της επιταγής. Οι τράπεζες, μετά τον έλεγχο, διαβιβάζουν στην αρμόδια αρχή τη λίστα με τα τιμολόγια ή τις επιταγές που δεν έχουν εξοφληθεί. Για τις συναλλαγές, που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο ως προς τη διαπίστωση της εμπρόθεσμης καταβολής του οφειλόμενου ποσού.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία των ελέγχων, τη δαπάνη αυτών, τη διαδικασία ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής, τη διαδικασία και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση και την ασφάλεια, καθώς και την επεξεργασία των στοιχείων των παρ. 1 και 3.

Άρθρο 4 Κυρώσεις

1. Αν ο έμπορος παραβεί τη διάταξη του άρθρου 2, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

2. Αν ο παραγωγός δεν διαβιβάσει τα ηλεκτρονικά στοιχεία της παρ. 1 του άρθρου 3, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου.

3. Αν ο έμπορος υποπέσει στην παράβαση της παρ. 1 για τρίτη φορά, διαγράφεται για ένα (1) έτος από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011 και δεν του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του.

4. Αν ο έμπορος συνεχίζει την εμπορία των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

5. Οι κυρώσεις των παρ. 1, 2 και 3 επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας αρχής. Η κύρωση της παρ. 4 επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας αρχής.

6. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποτελούν έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ, ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ

Άρθρο 5
Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα

1. Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, που αναφέρονται στο Παράρτημα II, είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:
α) «χώρα αρμέγματος: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα»,
β) «χώρα επεξεργασίας: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος»,
γ) «χώρα συσκευασίας: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος».

2. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας».

3. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.».

4. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση εκτός Ε.Ε.».

5. Η αναγραφή των ενδείξεων των παρ. 1, 2, 3 και 4 γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κανονισμού (EE) 1169/2011 και με τρόπο ανεξίτηλο, τόσο για τα προσυσκευασμένα όσο και για τα μη προσυσκευασμένα τελικά προϊόντα στα σημεία λιανικής πώλησης.

Άρθρο 6 Έλεγχος - Κυρώσεις

1. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων για τη συμμόρφωση στις διατάξεις του άρθρου 5 διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της. 175180/2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 1721), της. 1678/111284/2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 2257) και της. 15523/2006 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 1187).

2. Στους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 5 επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο σημείο 14 του τομέα τροφίμων της περίπτ. β' της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4235/2014 (Α' 32).

Άρθρο 7 Ρήτρα αμοιβαίας αναγνώρισης

Τα τελικά προϊόντα που αναφέρονται στο Παράρτημα II, τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 5 και 6.

Άρθρο 8
Αξιολόγηση - Εξουσιοδοτική διάταξη

1. Η Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 5 και 6 και πριν από την παρέλευση χρονικού διαστήματος τριάντα (30) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος υποβάλλει προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τον τρόπο αναγραφής των ενδείξεων του άρθρου 5.

Άρθρο 9
Υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής - προέλευσης στο κρέας

Οι επιχειρήσεις, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, οι οποίες απασχολούνται με τη λιανική πώληση προσυσκευασμένου ή μη νωπού κρέατος, διατηρημένου με απλή ψύξη και κατεψυγμένου κρέατος βοοειδών, χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και κιμά, σπλάχνων και λοιπών βρώσιμων μερών του κρέατος, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους σχετικά με την επισήμανση καταγωγής - προέλευσης στο κρέας, όπως αυτές κάθε φορά προβλέπονται στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, υποχρεούνται να: α) αναγράφουν το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής και χώρα σφαγής στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν, όπως ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές, Αυτόνομη Δημοσιονομική Μονάδα Επεξεργασίας - ΑΔΗΜΕ, Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων - ΕΑΦΔΔΣ, ολογράφως ή με συντομογραφία, καθώς και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων. Ο όρος «καταγωγή» χρησιμοποιείται μόνο για το κρέας που λαμβάνεται από ζώα τα οποία έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί και, ως εκ τούτου, παραχθεί εξ ολοκλήρου, σε ένα μόνο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα. Στην ειδική περίπτωση του κρέατος βοοειδών «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών» μπορεί να αναγραφεί αντί των χωρών εκτροφής η ένδειξη «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών» και η χώρα γέννησης, β) θέτουν υπόψη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών τη μηνιαία εκτύπωση δελτίου αναφοράς «Ζ» ειδών κατά περίπτωση από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν, καθώς και την εκτύπωση δελτίου αναφοράς «Χ» ειδών κατά περίπτωση. Η εκτύπωση της αναφοράς «Ζ» ειδών πριν από το τέλος του μήνα επιτρέπεται εφόσον η επιχείρηση προβεί προηγουμένως σε εκτύπωση των προ του μηδενισμού κινήσεων που δεν αποτυπώνονται σε προηγούμενη εκτύπωση (έκδοση δελτίου αναφοράς ειδών «Χ» από την έκδοση του προηγούμενου δελτίου αναφοράς «Ζ»), γ) προγραμματίσουν, στην περίπτωση ταμειακών μηχανών, τα είδη στην ταμειακή μηχανή και ο χειριστής να εισάγει σε κάθε πώληση το ακριβές βάρος κάθε πωλούμενου προϊόντος. Αν η εν λόγω ταμειακή μηχανή δεν αναγνωρίζει ζυγιζόμενα είδη, ο χειριστής υποχρεούται να εισάγει σε κάθε πώληση το ακριβές βάρος για το κάθε πωλούμενο είδος στον αντίστοιχο κωδικό είδους. Σε όσες επιχειρήσεις υπάρχει εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που καθοδηγεί το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορεί να αναζητούν πληροφορίες κατά τη διεξαγωγή του επιτόπιου ελέγχου από αυτή,
δ) διατηρούν για τρία (3) έτη από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος τη μηνιαία εκτύπωση αναφοράς «Ζ» ειδών που προκύπτει από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 10
Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 420/1970

1. Το άρθρο 35 του ν.δ. 420/1970 (Α '27) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων υδάτων (δημοσίων φυσικών ιχθυοτροφείων, δηλαδή λιμνοθάλασσες, ιχθυοτρόφες λίμνες, θαλάσσιοι και παραλιακοί χώροι και ποτάμια) γίνεται με τις διατάξεις του παρόντος Τμήματος (Άρθρα 35 έως 64), με σκοπό την βιώσιμη και αειφόρο αλιευτική εκμετάλλευση και την καλύτερη αξιοποίηση των αλιευτικών προϊόντων, με γνώμονα τη διασφάλιση της οικολογικής τους ισορροπίας και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
2. Η εκμίσθωση των ιχθυοτρόφων υδάτων, διενεργείται:
α) με εκμίσθωση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου Γ του παρόντος Τμήματος (Άρθρα 50 έως 59), σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν και τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου ν. 4384/2016. β) με εκμίσθωση με δημοπρασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β' (Άρθρα 38 έως 49).
γ) με απευθείας εκμετάλλευση από το Δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ' (Άρθρα 60 έως 61).
δ) και με τις ειδικές περιπτώσεις των διατάξεων του Κεφαλαίου Ε' (Άρθρα 62 έως 64).
3. Για την εκμίσθωση ακολουθείται η εξής διαδικασία:
i. Ο διενεργών τη μίσθωση καταρτίζει ξεχωριστά λίστες των ενδιαφερομένων για κάθε μια από τις περιπτώσεις α,β,δ. της παραγράφου 2. ϋ. Ο διενεργών τη μίσθωση επιλέγει τον μισθωτή αρχίζοντας από την λίστα α, και όταν αυτή εξαντληθεί συνεχίζει με τους υποψηφίους της β, και όταν αυτή εξαντληθεί με τους υποψηφίους της λίστας δ.
iii. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η ως άνω διαδικασία, για το σύνολο των ανωτέρω υποψηφίων, η εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων υδάτων της παραγράφου 1 γίνεται σύμφωνα με την περίπτωση γ.
4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών κατά το άρθρο 186 του ν. 3852/2010 καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, στους οποίους έχει γίνει παραχώρηση κατά χρήση λιμνοθαλάσσιων εκτάσεων κυριότητας Δημοσίου, μπορούν να τις εκμισθώνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Τμήματος Β' (Άρθρα 35 έως 64)
5. Στα κατά την παρ. 1, μισθωμένα ιχθυοτρόφα ύδατα, δύναται να παρέχονται υπηρεσίες «αλιευτικού τουρισμού», κατά τα οριζόμενα στον ν. 4070/2012 (Α' 82) όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του ν. 4179/2013 (ΑΊ75) και ισχύει και δράσεις οικοτεχνίας σύμφωνα με τον ν. 4235/2014 (Α'32).
6. Οι υπηρεσίες αλιείας της οικείας Περιφέρειας, ανεξαρτήτως του φορέα που διενεργεί την μίσθωση και για το σύνολο των μισθώσεων με τις διαδικασίες του άρθρου 35, συντάσσουν, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, έκθεση αξιολόγησης του μισθίου, η οποία θα ανανεώνεται κάθε τρία (3) χρόνια. Στις εκθέσεις αυτές τεκμηριώνεται το μέσο και το ελάχιστο εκτιμώμενο επίπεδο ποσότητας και αξίας παραγωγής, ο ελάχιστος αριθμός των θέσεων εργασίας και προσδιορίζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο της βελτίωσης των δημοσίων υποδομών όσο και της περιβαλλοντικής προστασίας ή/και αποκατάστασης του μισθίου σύμφωνα με τις προτάσεις του φορέα διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές και όπου αυτός υφίσταται.
Στην τεκμηρίωση λαμβάνεται υπ' όψη η έκταση του μισθωμένου χώρου, τα συγκριτικά στοιχεία προηγούμενων ετών εκμετάλλευσης, τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης άλλων ομοειδών μισθίων της Περιφέρειας, οι επιπτώσεις από έκτακτες συνθήκες. Τα δεδομένα της έκθεσης αυτής, σε συνδυασμό με αυτά των ετησίων εκθέσεων του άρθρου 53 του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη, κατά τη διαδικασία των μισθώσεων και των όρων που τίθενται σε αυτές σύμφωνα με το άρθρο 35, καθώς και στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 45 του παρόντος.
7. Οι υπηρεσίες Αλιείας που έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης των δημόσιων ιχθυοτροφείων, εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, μπορούν να προβούν σε διαδικασία μίσθωσης των δημόσιων ιχθυοτροφείων που βρίσκονται εκτός εκμετάλλευσης. 8. Το σύνολο των υφιστάμενων, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, εγκαταστάσεων και κτιριακών υποδομών των Δημόσιων Ιχθυοτροφείων, που είναι απαραίτητα για την ιχθυοτροφική τους εκμετάλλευση, και ανεγέρθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούνται ότι ανεγέρθηκαν νόμιμα, κατόπιν έκδοσης για τον σκοπό αυτό διαπιστωτικής πράξης της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας, Η Πολεοδομική Υπηρεσία εκδίδει την ανωτέρω διαπιστωτική πράξη με την υποβολή σε αυτήν τεχνικής έκθεσης, με δαπάνες του μισθωτή, συνοδευόμενης από τοπογραφική αποτύπωση των προς την νομιμοποίηση εγκαταστάσεων. Προϋπόθεση για την έκδοση της σχετικής πράξης είναι η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Αλιείας καθώς και, σε περίπτωση που οι υποδομές αυτές βρίσκονται εντός Εθνικών Πάρκων, του Φορέα Διαχείρισης.»

2. Η παρ. 4 του άρθρου 38 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Στην εκμίσθωση μέσω δημοπρασίας των προηγούμενων παραγράφων ακολουθείται η εξής διαδικασία:.
α. Συγκροτούνται δυο λίστες από τον διενεργούντα τη μίσθωση. Η πρώτη αποτελείται από τους ενδιαφερόμενους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και η δεύτερη από ενδιαφερόμενους ιδιώτες.
β. Ο διενεργών τη δημοπρασία, επιλέγει από την πρώτη λίστα τον πλειοδότη και εφόσον εξαντληθούν οι ενδιαφερόμενοι από την πρώτη λίστα προχωρεί στην επιλογή πλειοδότη από τη δεύτερη λίστα.»

3. Μετά την παρ. 4 του άρθρου 38 του ν.δ. 420/1970 προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Για τις διαδικασίες μίσθωσης του κεφαλαίου Β του παρόντος Τμήματος εφαρμόζονται και τα άρθρα 53 και 54.»

4. Το άρθρο 45 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι συμβατικές δόσεις των μισθωμάτων των δημοσίων ιχθυοτροφείων, θυννείων, λιμνών, ποταμών που μισθώνονται με δημοπρασία, αυξομειώνονται σε ποσοστό που αντιστοιχεί στη μεταβολή της αξίας της παραγωγής εάν αυτή παρουσιάζει αύξηση ή μείωση τουλάχιστον κατά 20% συγκριτικά με την υπολογιζόμενη αξία συνολικής παραγωγής του συγκεκριμένου αλιευτικού έτους, με βάση τις τιμές χονδρικής πώλησης όπως αυτές έχουν καταχωρηθεί στο «Πρακτικό Καταχώρησης Μέσων Τιμών Χονδρικής Πώλησης», που υπογράφεται μαζί με τη σύμβαση μίσθωσης και δύναται να επικαιροποιείται ανά έτος.».

5. Το άρθρο 46 του ν.δ. 420/1970 (Α '27) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η στο άρθρο 45 αυξομείωση των μισθωμάτων γίνεται με απόφαση του διενεργούντα την εκμίσθωση, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Αλιείας της Περιφέρειας και εφαρμόζεται στο χρονικό διάστημα που γίνεται από τη σύμβαση απαιτητή η επόμενη δόση του μισθώματος ή, αν αφορά την τελευταία δόση, η εφαρμογή γίνεται μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εσκεμμένη μείωση της τιμής των αλιευμάτων ο μισθωτής υπόκεινται στις κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας.»

6. Το άρθρο 48 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο πλειοδότης υποχρεούται να προσκομίσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης, από αναγνωρισμένο πιστωτικό ίδρυμα. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης σε περίπτωση δημοπρασίας ισούται με το ποσό του ετησίου μισθώματος και αναπροσαρμόζεται αναλόγως.»

7. Το άρθρο 50 του ν.δ. 420/1970 (Α '27) «Αλιευτικός Κώδικας» όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι ΟΤΑ δύνανται να εκμισθώνουν τα ιχθυοτρόφα ύδατα χωρίς δημοπρασία, σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς της διοικητικής τους περιφέρειας, με απευθείας ανάθεση
2. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης είναι 5 έτη.
3. Η μίσθωση μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι 10 έτη, εφόσον ο μισθωτής έχει εντάξει το μίσθιο σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η αναμίσθωση στον ίδιο Αλιευτικό Συνεταιρισμό μπορεί να επαναλαμβάνεται, εφόσον καλύπτονται οι όροι της παρ.4 του παρόντος άρθρου και αυτός πληροί τις προϋποθέσεις του Ν.4384/2016. Μετά τη, με οποιοδήποτε τρόπο, λύση της μίσθωσης, οι ΟΤΑ μπορούν εκ νέου να μισθώσουν τα ιχθυοτρόφα ύδατα σύμφωνα με το άρθρο 35 του παρόντος.
4. Η αναμίσθωση σε αλιευτικό συνεταιρισμό γίνεται εφόσον ο μισθωτής αλιευτικός συνεταιρισμός διατηρεί επιτυχημένη εκμετάλλευση. Ως επιτυχημένη εκμετάλλευση ορίζεται η επίτευξη των στόχων της μίσθωσης όπως προσδιορίζονται στις εκθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 35 και διαπιστώνεται κατά την διάρκεια της μίσθωσης με την διαδικασία του άρθρου 53 του παρόντος.
Η αίτηση αναμίσθωσης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μισθωτή τουλάχιστον 4 μήνες πριν την λήξη της μίσθωσης και όχι προ του τελευταίου έτους της και συνοδεύεται από τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης της επιτυχίας της εκμετάλλευσης.
Οι χρονικοί περιορισμοί που τίθενται στο παρόν άρθρο δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις που απαιτείται αναμίσθωση για ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα, διατηρούμενων των προϋποθέσεων διαπίστωσης της επιτυχημένης εκμετάλλευσης που τίθενται στο παρόν.»

8. Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 51 του ν.δ. 420/1970 όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:
« 1. Το ετήσιο μίσθωμα για την εκμίσθωση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς με την διαδικασία της απευθείας μίσθωσης συνίσταται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των αλιευμάτων του μισθωμένου ιχθυοτρόφου ύδατος που αλιεύονται από τον μισθωτή αλιευτικό συνεταιρισμό. Η αξία της παραγωγής του μισθίου που διατίθεται δωρεάν με ελεύθερη βούληση και ευθύνη του μισθωτή και σε συνεννόηση με τον εκμισθωτή σε ευαγή ιδρύματα ή σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης δεν υπόκειται σε φορολόγηση ή σε αποδόσεις υπέρ του εκμισθωτή και του μισθίου που αναφέρονται στο παρόν άρθρο. Το μίσθωμα αποδίδεται σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις στον κωδικό εσόδων 2222 «μισθώματα Ιχθυοτροφείων». Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός του Οκτωβρίου και η δεύτερη εντός του Μαρτίου, για κάθε ιχθυοτροφικό έτος της μίσθωσης.
Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης των συμβάσεων τις οποίες υποχρεούνται να προσκομίσει ο μισθωτής σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης , αντιστοιχούν σε χρηματικό ποσόν ίσο με το 20% της ελάχιστης αξίας του μισθώματος που προκύπτει από την έκθεση της παρ.5 του άρθρου 35 του παρόντος. Οι υφιστάμενες ανωτέρω εγγυήσεις κατά την υπογραφή της παρούσας προσαρμόζονται κατά τα ανωτέρω. Σε περίπτωση έκπτωσης μισθωτή, ή λήξης της σύμβασης μίσθωσης, αν υπάρχουν χρέη από μισθώματα, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Οφειλόμενα ποσά τα οποία υπερβαίνουν το ποσό της εγγυητικής επιστολής βεβαιώνονται και εισπράττονται σύμφωνα με τον κώδικα είσπραξης Δημοσίων εσόδων.
2. Σε ιχθυοτρόφα ύδατα, όπου επιτρέπεται η δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών αλιέων, αυτοί αποδίδουν στον μισθωτή, ανεξαρτήτως του τρόπου μίσθωσης, ως δικαίωμα αλιείας το δέκα τοις εκατό (10%) της αλιευόμενης αξίας της καθημερινής αλιευτικής παραγωγής τους. Αν ο μισθωτής είναι αλιευτικός συνεταιρισμός από αυτό το «δικαίωμα αλιείας» αποδίδει το δέκα τοις εκατό (10%).
3. Στις συμβάσεις μίσθωσης ορίζεται ελάχιστο μίσθωμα όπως προκύπτει από την εκτιμώμενη κατώτατη ποσότητα αλιευμάτων και αξία αυτής καθώς και ελάχιστος αριθμός απασχολούμενων σύμφωνα με την τεκμηρίωση της έκθεσης της παρ.5 του άρθρου 35 του παρόντος. Το ελάχιστο εκτιμώμενο μίσθωμα μπορεί να αναθεωρείται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ.5 του άρθρου 35 του παρόντος μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της επιτροπής του άρθρου 53 του παρόντος εφόσον πιστοποιηθεί ότι συνέτρεξαν κλιματολογικές ή περιβαλλοντικές κρίσεις μεγάλης κλίμακας και εξαιτίας αυτών η παραγωγή μειώθηκε πέραν της ελαχίστης.»

9. Το άρθρο 53 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής: «Συστήνεται Επιτροπή Ελέγχου Μισθωμένων Ιχθυοτρόφων Υδάτων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας η οποία συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειάρχη και απαρτίζεται από έναν ιχθυολόγο της υπηρεσίας Αλιείας της Περιφέρειας, από έναν ιχθυολόγο της υπηρεσίας Αλιείας της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, ως Πρόεδρο της Επιτροπής και έναν Οικονομικό Υπάλληλο της Περιφέρειας, με τους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση που δεν υφίστανται οι σχετικές ειδικότητες, ορίζεται ως μέλος της επιτροπής υπάλληλος παρεμφερούς ειδικότητας.
Στα ιχθυοτρόφα ύδατα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο και βρίσκονται σε καθεστώς μίσθωσης, ανεξαρτήτως του φορέα του διενεργούντα τη μίσθωση, διεξάγεται έλεγχος κάθε αλιευτικό έτος, που λήγει την τελευταία ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου, για τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης τους, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εκτιμήσεις της έκθεσης αξιολόγησης της παραγράφου 5 του άρθρου 35 του παρόντος. Ο έλεγχος διενεργείται από την Επιτροπή Ελέγχου Μισθωμένων Ιχθυοτρόφων Υδάτων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Η ετήσια έκθεση υποβάλλεται το αργότερο έως το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους στο φορέα που διενεργεί τη μίσθωση, στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοινοποιείται στο μισθωτή και αναρτάται κατά τα οριζόμενα στο ν. 3861/2010

10. Το άρθρο 54 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι δαπάνες εκμετάλλευσης και συντήρησης του ιχθυοτροφείου βαρύνουν τον μισθωτή. Τα έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης κατατεθειμένα ή οφειλόμενα ποσά στο λογαριασμό βελτιωτικών έργων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως την εξάντληση τους ως ίδια συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα του μισθωτή αποκλειστικά για την κατασκευή μόνιμων έργων και εξοπλισμού κυριότητας του Δημοσίου καθώς και για την πληρωμή έργων αποκατάστασης του ιχθυοτροφείου, ύστερα από ακραία καιρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα.»

11. Εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, οι υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης μεταξύ ΟΤΑ και αλιευτικών συνεταιρισμών, τροποποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Αρθρο 11
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3955/2011

Όπου στο ν. 3955/2011 αναφέρεται η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νοείται εφεξής η Διεύθυνση Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η περίπτ. β' της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3955/2011, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 50 του ν. 4235/2014 (Α'32), αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης γίνεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 και την παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 150/2001 (Α' 125).»

Άρθρο 12
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2637/1998

Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 2637/1998 (Α'200), όπως το άρθρο αυτό έχει τροποποιηθεί με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2732/1999 (ΑΊ54), αντικαθίστανται ως εξής:
«1.Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εννεαμελές (9) και αποτελείται από: α) τον Πρόεδρο, β) δύο (2) Αντιπροέδρους, γ) ένα (1) Γενικό Διευθυντή, οι οποίοι επιλέγονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ επιστημόνων, με γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο,
δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών που προτείνεται, μαζί
με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Οικονομικών,
ε) δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επιλέγονται μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
στ) έναν εκπρόσωπο (1) του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που προτείνεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από τον φορέα αυτό, ζ) έναν (1) εκπρόσωπο των εργαζομένων στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που εκλέγεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων.
2. Τα μέλη του ΔΣ ορίζονται με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για άλλη μία τριετία.
3. Τα μέλη του Δ.Σ. με τους αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αν οι φορείς των περιπτ. στ' και ζ' της παρ. 1 δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους μέσα στην προθεσμία που τάσσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έγγραφο του, το ΔΣ συγκροτείται νομίμως και λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων αυτών. Το ΔΣ έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε (5) από τα μέλη του, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος ή ένας (1) από τους αντιπροέδρους.
Το ΔΣ συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά, μια φορά τον μήνα και, εκτάκτως, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο ή όταν ζητηθεί εγγράφως τουλάχιστον από πέντε (5) μέλη του ΔΣ.»

Άρθρο 13
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4384/2016

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 27 του ν. 4384/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) του άρθρου 41 διαθέτει το υπόλοιπο του ενεργητικού που απομένει σε άλλον ΑΣ ή για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας».

2. Μετά το άρθρο 31 του ν. 4384/2016 προστίθεται άρθρο 31α ως εξής:
«Άρθρο 31α
Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών
1. Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που αποτελούν τουλάχιστον ποσοστό 51% του συνολικού αριθμού των Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν την έδρα τους στην ίδια Περιφέρεια και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του άρθρου 19 μπορούν να συνιστούν Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών, (Ο.Α.Σ.).Σε μία Ο.Α.Σ. μπορεί να συμμετέχουν και ΚΑΣ του άρθρου 31, που έχουν την έδρα της στην ίδια Περιφέρεια.
2. Η Ο.Α.Σ. εκπροσωπεί τα μέλη της ενώπιον κάθε Αρχής και μεριμνά για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, την ενθάρρυνση των συνεταιριστικών συνεργασιών και την προώθηση των συνεταιριστικών αρχών και της συνεταιριστικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ταμείο Αγροτικής Συνεταιριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 39.
3. Η γενική συνέλευση της Ο.Α.Σ. συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των μελών της, που εκλέγονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα καταστατικά τους.
4. Ομοσπονδίες Αγροτικών Συνεταιρισμών που αποτελούν τουλάχιστον ποσοστό 51% του συνολικού αριθμού των ΟΑΣ μπορούν να συνιστούν την Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας, (Σ.Α.Σ.Ε.), η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο επαγγελματικής εκπροσώπησης των Ο.Α.Σ. και ΚΕΑΣ του άρθρου 31. Στην Σ.Α.Σ.Ε. μπορεί να συμμετέχουν και ΚΕΑΣ.
5. Η ΣΑ Σ. Ε εκπροσωπεί τα μέλη της στο εσωτερικό και το εξωτερικό και φροντίζει για την τήρηση των διεθνών συνεταιριστικών αρχών και αξιών από τα μέλη της. Ασκεί κάθε δραστηριότητα για την προαγωγή των συμφερόντων των μελών της, διαδίδει με κάθε πρόσφορο μέσο την ιδέα του συνεργατισμού και παρέχει κάθε βοήθεια στα μέλη της για την επίτευξη των σκοπών και των δραστηριοτήτων της.
6. Η γενική συνέλευση της Σ.Α.Σ.Ε συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των Ο.Α.Σ. και ΚΕΑΣ, οι οποίοι εκλέγονται σύμφωνα με το καταστατικό της Σ.Α.Σ.Ε.
7. Τα καταστατικά των Ο.Α.Σ. και της Σ.Α.Σ.Ε εγκρίνονται από τα Ειρηνοδικεία της έδρας τους. Οι ανωτέρω οργανώσεις καταθέτουν στην αρμόδια αρχή του άρθρου 18 το εγκεκριμένο καταστατικό τους. Τα καταστατικά των Ο.Α.Σ. και της Σ.Α.Σ.Ε. καθορίζουν τα θέματα που διέπουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Θέματα σχετικά με της αρχαιρεσίες, τη σύγκληση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου των Ο.Α.Σ. και της Σ.Α.Σ.Ε. διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου περί ΑΣ. Οι Ο.Α.Σ. και η Σ.Α.Σ.Ε. δεν ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.»

3. α) Οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του άρθρου 33 του ν. 4384/2016 (Α'78) και του άρθρου 6 του ν. 4015/2011 (Α' 210) που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4384/2016, μπορούν να μετατρέπονται σε αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣ) του ν. 4384/2016 με συγχώνευση των Αγροτικών Συνεταιρισμών μετόχων τους. β) Για τη μετατροπή των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΕΣ και απόφαση των ΑΣ μετόχων της, που λαμβάνονται σύμφωνα με την αυξημένη απαρτία της παρ. 3 του άρθρου 13 και την αυξημένη πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4384/2016 αντίστοιχα. Η γενική συνέλευση της ΑΕΣ εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης - μετατροπής, το οποίο συντάσσεται από τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των συγχωνευόμενων ΑΣ μετόχων της, καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο της μετατρεπόμενης ΑΕΣ και περιλαμβάνει τους όρους της συγχώνευσης και την αξία της μερίδας του νέου ΑΣ.
γ) Το καταστατικό του ΑΣ που προέρχεται από τη μετατροπή συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4384/2016 περί ΑΣ. Οι συνεταιρικές μερίδες θα είναι ίσης αξίας με την αξία των μετοχών που κατείχε ο κάθε ΑΣ που συγχωνεύεται πριν την μετατροπή-συγχώνευση. Μέλη του νέου ΑΣ είναι τα φυσικά πρόσωπα μέλη των ΑΣ που συγχωνεύονται.
δ) Από την καταχώριση του καταστατικού του ΑΣ που προέρχεται από τη μετατροπή στο βιβλίο αγροτικών συνεταιρισμών που τηρείται στο Ειρηνοδικείο της έδρας του ΑΣ, συντελείται η μετατροπή και ο ΑΣ υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΑΕΣ που μετατράπηκε και συνεχίζει τις εκκρεμείς δίκες της χωρίς τη διακοπή τους. ε) Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τη διαδικασία της μετατροπής εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 24 και της παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 4384/2016.
στ) ΑΣ που είναι μέτοχοι των ΑΕΣ που μετατρέπονται και δεν επιθυμούν τη συγχώνευση - μετατροπή, μπορούν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας την αξία των μετοχών που κατέχουν στην ΑΕΣ που μετατρέπεται. ΑΕΣ που είναι μέτοχος ΑΕΣ που αποφάσισε να μετατραπεί σε ΑΣ, αποχωρεί λαμβάνοντας την αξία των μετοχών που κατέχει στην ΑΕΣ που μετατρέπεται.

4. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 4384/2016 προστίθεται εδάφιο το κείμενο του οποίου έχει ως εξής:
«Οι οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και οι ενώσεις τους, του Κανονισμού (EE) αριθ. 1379/2013, μπορούν επιπλέον να αποτελούν και νομικά πρόσωπα του αστικού δικαίου.»

5. Μετά την παρ. 7 του άρθρου 41 του ν. 4384/2016, προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΟΔΙΑΓΕ χρηματοδοτείται για την έναρξη λειτουργίας του από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των εκατόν ογδόντα χιλιάδων (180.000) ευρώ. Το ανωτέρω ποσό της χρηματοδότησης επιστρέφεται ατόκως στον κρατικό προϋπολογισμό σταδιακά, εντός επτά (7) ετών από την καταβολή του.»

6. Οι προθεσμίες που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 49 του ν. 4384/2016, παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

7. Οι ΚΕΣΕ και οι ΚΑΣΟ που δεν μετατράπηκαν σε ΑΣ, σύμφωνα με την περίπτ. β' της παρ. 4 του άρθρου 49 του ν. 4384/16, καθώς και οι ΕΑΣ του ν. 2810/2000 (Α'61) που δεν μετατράπηκαν σε ΑΣ ή ΑΕΣ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4015/2011 (Α' 210), λύνονται και τίθενται σε εκκαθάριση με απόφαση του Ειρηνοδικείου της έδρας τους, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, μετά από αίτηση της αρμόδιας αρχής του άρθρου 18 του ν. 4384/2016 ή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Άρθρο 14
Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες, τα διαδικαστικά θέματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί:
α) Για αμοιβές αξιολογητών στο πλαίσιο εφαρμογής της 26984/19.12.2013 (Β' 3255) πρόσκλησης έτους 2014 του Μέτρου 112 και
β) Για αμοιβές Γνωμοδοτικών Επιτροπών και Επιτροπών Παρακολούθησης των μακροχρονίων και λοιπών υποχρεώσεων, των Μέτρων 2.1 του ΕΠΑΑ & ΑΥ 2000-2006 και 123Α του «ΠΑΑ 2007-2013», σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 2/83461/0022/2013 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΟΔΔ 22).

2. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. α' της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4036/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τον εξοπλισμό αυτό, τα χρονοδιαγράμματα και τα διαστήματα επιθεώρησης καθορίζονται με την προβλεπόμενη, από το άρθρο 38, απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»

3. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4036/2012 προστίθεται νέα παράγραφος 2α, ως εξής:
«2α. Ειδικά για τους Σταθμούς Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ) που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τις διαδικασίες επιθεώρησης που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του άρθρου 38 του παρόντος νόμου, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, επιπλέον των κυρώσεων που προβλέπονται στην παρ. 10, ανακαλείται και η εξουσιοδότηση λειτουργίας τους από την αρμόδια αρχή που την εξέδωσε, κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων του ΥΠΑΑΤ.»

4. α) Η παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4036/2012 (Α' 8), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4351/2015 (ΑΊ64), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«6. Όποιος εισάγει, χρησιμοποιεί για επαγγελματική χρήση, διακινεί, διαθέτει καθ' οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται ή προκύπτει από τη συσκευασία ή την ετικέτα, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα του προηγούμενου εδαφίου δεσμεύονται και καταστρέφονται, με δαπάνη που βαρύνει αποκλειστικά τον υπεύθυνο για την παράβαση.» β) Οι περιπτ. γ' και δ' του άρθρου 47 του ν. 4036/2012 καταργούνται.

5. Στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4061/2012 προστίθεται νέα περίπτωση δ', ως εξής:
«δ) παραχωρητήρια που εκδόθηκαν βάσει διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας και κυρωμένα κτηματολογικά στοιχεία διανομών, εφόσον υπάρχουν γεωμετρικά σφάλματα ή άλλες ανωμαλίες και τα παραχωρούμενα ακίνητα απεικονίζονται στα σχετικά διαγράμματα σε διαφορετική θέση από αυτήν που πραγματικά βρίσκονται. Τα ανωτέρω διορθώνονται κατά σχήμα και θέση, εφόσον το εμβαδόν του παραχωρούμενου ακινήτου δεν μεταβάλλεται και δεν θίγονται όμορες ιδιοκτησίες ή παραχωρήσεις.»

6. Μετά την περίπτ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 674/1977 προστίθεται περίπτωση ε', ως εξής:
«ε. εφόσον τα εμπράγματα δικαιώματα επί των αναδιανεμηθέντων κτημάτων είχαν ήδη προ της κυρώσεως του αναδασμού μεταβιβαστεί, αλλοιωθεί, καταργηθεί ή επιβαρυνθεί δυνάμει δικαιοπραξίας ή κληρονομιάς, εφόσον αυτό προκύπτει από συμβολαιογραφικό έγγραφο νομίμως μεταγεγραμμένο στα βιβλία μεταγραφών ή καταχωρισμένο στο κτηματολογικό βιβλίο, προ της κυρώσεως του αναδασμού. Η διόρθωση διενεργείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ετών από τη κύρωση του αναδασμού κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου.»

7. Η περίπτ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4351/2015 (ΑΊ64) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Νέες συγκροτήσεις όλων των συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πλην των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων. Με τις αποφάσεις συγκρότησης καθορίζονται ιδίως οι ιδιότητες και ο αριθμός των μελών των συλλογικών οργάνων και επικαιροποιούνται οι οργανικές μονάδες σύμφωνα με τον οργανισμό του Υπουργείου. Ολες οι αποφάσεις ορισμού μελών των συλλογικών οργάνων εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έκδοση των αντίστοιχων αποφάσεων με τη νέα συγκρότηση.»

8. α) Το πρώτο εδ. της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1790/1988 (ΑΊ34) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το Δ.Σ. είναι επταμελές και απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη:»
β) Η περίπτ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1790/1988 (Α' 134) καταργείται.
γ) Η παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Αν οι φορείς των περιπτώσεων ε', ζ' και η' της παραγράφου 1 δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους εντός δεκαπέντε ημερών, οι
εκπρόσωποι ορίζονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»
δ) Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 9 του ν. 1790/1988 αντικαθίστανται ως εξής: «1. Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του προέδρου τακτικά δύο φορές το μήνα και έκτακτα όποτε το κρίνει απαραίτητο ο πρόεδρος ή το ζητήσουν εγγράφως τέσσερα από τα μέλη του.
2. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη του, στα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Όταν δεν υπάρχει πρόεδρος, απουσιάζει ή κωλύεται, στο Δ.Σ. προεδρεύει ο αντιπρόεδρος. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.»

9. α) Η παρ. 6 του άρθρου 2 του π.δ. 40/2016 (Α' 61) , αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Η αλιεία με σκάφος, εντός της περιοχής που καθορίζεται στο άρθρο 1, επιτρέπεται από τους ελεύθερους αλιείς της παραγράφου 1 που είναι εφοδιασμένοι με την ατομική άδεια της παραγράφου 3, και μόνο με επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος κυριότητας τους, το οποίο είναι εφοδιασμένο: α) με άδεια σκάφους εσωτερικών υδάτων ή αλιευτική άδεια σκάφους παράκτιας αλιείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του β. δ. 666/1966 (Α' 160) και β) και με άδεια υπό τον τίτλο «άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου — Αιτωλικού», στην οποία αναγράφονται ο αριθμός μητρώου αλιευτικών σκαφών (ΑΜΑΣ-Λ ή/και ΑΜΑΣ), τα αλιευτικά εργαλεία και οι όροι χρήσης τους σύμφωνα με το παρόν διάταγμα. Η άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου — Αιτωλικού χορηγείται από την αρμόδια για την έκδοση αδειών αλιείας Υπηρεσία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μετά από την υποβολή σε αυτήν σχετικής αίτησης του ελεύθερου αλιέα της παραγράφου 2 που έχει εφοδιασθεί με την Ατομική Αδεια Ελεύθερου Αλιέα λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού της παραγράφου 3, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος. Στην αίτηση αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σκάφους και ο αλιευτικός εξοπλισμός του. Η άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου — Αιτωλικού επιδεικνύεται πάντα κατά τη διενέργεια ελέγχων μαζί με την άδεια σκάφους εσωτερικών υδάτων ή την αλιευτική άδεια του σκάφους, έχει ισχύ μόνο εντός της περιοχής που καθορίζεται στο άρθρο 1 και η ισχύς της παύει ή αναστέλλεται αν παύσει ή ανασταλεί η ισχύς της άδειας σκάφους εσωτερικών υδάτων.»
β) Η παρ. 9 του άρθρου 2 του π.δ. 40/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Ο ελεύθερος αλιέας, μετά την έκδοση της άδειας αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου — Αιτωλικού της παραγράφου 6, υποχρεούται αμελλητί να βάψει το σκάφος με μπλε χρώμα και να αναγράψει πάνω σε αυτό με ευδιάκριτο τρόπο τον αριθμό μητρώου αλιευτικού σκάφους (ΑΜΑΣ-Λ ή στην περίπτωση επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας την προβλεπόμενη σήμανση).»
γ) Η περίπτ. γ της παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 40/2016 αντικαθίσταται ως
εξής: «γ) Με καμάκι με τη βοήθεια φωτός από την 1η Νοεμβρίου έως την 15η Απριλίου του επομένου έτους. Κατ' εξαίρεση και μόνο στη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού και στην περιοχή της Νίδοβας μέχρι και τη θέση των παλαιών φραγμών Ιχθυοτροφείου Πόρου επιτρέπεται η αλιεία με καμάκι με τη βοήθεια του φωτός καθ' όλο το έτος. »
δ) Η παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 40/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Η επαγγελματική αλιεία εντός της περιοχής που καθορίζεται στο άρθρο 1, με σκάφη, τα οποία διαθέτουν ιπποδύναμη μηχανής μικρότερη των 19 KW επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.»

10. Η προθεσμία η οποία προβλέπεται στην περίπτ. α' της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4282/2014 (ΑΊ82), για την προσαρμογή των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για το σύνολο ή μέρος των εγκαταστάσεων τους κατά την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου, παρατείνεται δύο (2) επιπλέον έτη, ήτοι έως 29.8.2018. Όπου στις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4282/2014 αναφέρεται η προθεσμία των δύο (2) ετών, νοείται η προθεσμία που λήγει στις 29.8.2018.

11. α) Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 17 του ν. 1474/1984 (Α' 128) αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από πέντε (5) αιρετά μέλη, ένα από κάθε κλάδο, εκλεγμένα με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη από το Συντονιστικό Συμβούλιο κατά την πρώτη, μετά τις εκλογές σύγκλησή του. Σε περίπτωση έλλειψης τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους, λόγω θανάτου ή παραίτησής του ή άλλου κωλύματος, εκλέγεται νέο μέλος σε αντικατάσταση του, κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου. 3. Η θητεία των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων είναι τριετής και παρατείνεται μέχρι τον ορισμό - εκλογή νέων οργάνων. Υποψήφιοι για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορούν να είναι όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων και για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τα μέλη, εκ των Αντιπροσώπων, που έλαβαν το πτυχίο τους πριν από δέκα τουλάχιστον χρόνια. Από τους υποψηφίους εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία, επί των εγκύρων ψήφων, σε κάθε κλάδο.» β) Η παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 334/1985 (Α' 117) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η εκλογή και συγκρότηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 1474/1984. Η υποβολή υποψηφιοτήτων από τους επιθυμούντες να εκλεγούν γίνεται, μέχρι την έναρξη της Συνεδρίασης, στον Πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κάνει τις εκλογές. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία επί των εγκύρων ψήφων του κάθε κλάδου. Αν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν εξελέγη, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με υποψήφιους μόνο τους δύο πρώτους πλειοψηφήσαντες. Αναπληρωματικός εκλέγεται ο κατά σειρά πλειοψηφίας αμέσως επόμενος.»
γ) Η παρ. 1 του άρθρου 3 της 247402/29-7-2003 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (Β' 1124) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια (Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο) του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απαρτίζονται από πέντε (5) αιρετά μέλη, ένα (1) από κάθε κλάδο, εκλεγμένα με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη από το Συντονιστικό Συμβούλιο κατά την πρώτη μετά τις εκλογές σύγκλησή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 1474/1984 και του άρθρου 17 του π.δ. 334/1985.»

12. α) Δαπάνες κατασκηνώσεων για τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλονται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (Φορέας 110) υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν λειτουργούν και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν φιλοξενία για λόγους που δεν οφείλονται στο ίδιο το Υπουργείο.
β) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το ετήσιο ύψος της αποζημίωσης ανά δικαιούμενο τέκνο καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ α'.

13. Η παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4314/2014 (Α'265) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Δικαιούχοι πράξεων τεχνικής βοήθειας του ΠΑΑ και του ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας ορίζονται οι ΕΥΔ ΠΑΑ και ΕΥΔ ΕΠΑλΘ, αντίστοιχα, δια των αρμοδίων μονάδων τους, καθώς και η ΜΟΔ Α.Ε. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να ορίζονται και άλλοι δικαιούχοι
τεχνικής βοήθειας των ανωτέρω προγραμμάτων, καθώς και να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαδικασία υλοποίησης τους.»

14. α) Μετά την περίπτ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4061/2012, όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση δ', ως εξής:
«δ) Δωρεάν, κατά χρήση, ακίνητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) προκειμένου να τα αξιοποιήσει για τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας του, όπως αυτοί περιγράφονται στην παρ. 6 του άρθρου 41 του ν. 4384/2016 (Α' 78). Για την παραχώρηση της χρήσης εισηγείται η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από αίτηση του ΟΔΙΑΓΕ, στην οποία περιγράφεται το ακίνητο, κατά εμβαδόν, θέση και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς και προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια και ο σκοπός της παραχώρησης.»
β) Με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΔΙΑΓΕ καθορίζονται ο αριθμός των θέσεων που θα καλυφθούν και τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων αυτών. Η στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) γίνεται με απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ νομικά πρόσωπα.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιτρέπεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης νόμου η απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στο ΥΠΑΑΤ και τα νομικά πρόσωπα του ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται γνώμη διοικητικού ή υπηρεσιακού συμβουλίου, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων υπαλλήλων. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης ορίζεται στα τρία (3) έτη και μπορεί να παρατείνεται για ίσο διάστημα μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΙΑΓΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά τη λήξη του χρόνου απόσπασης, ο υπάλληλος επανέρχεται στην οργανική του θέση χωρίς άλλη διατύπωση. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπώμενων υπαλλήλων θεωρείται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση του φορέα προέλευσης. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους, με τα πάσης φύσεως γενικά ή ειδικά επιδόματα της οργανικής τους θέσης. Η μισθοδοσία των αποσπώμενων υπαλλήλων βαρύνει την υπηρεσία προέλευσης. Κατά τον χρόνο της απόσπασης, ο υπάλληλος παραμένει ασφαλισμένος στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης στον οποίο υπαγόταν μέχρι την απόσπαση του. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι μπορούν να τοποθετούνται και σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων του ΟΔΙΑΓΕ, λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα θέσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Άρθρο 15 Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων παραγωγής ή εμπορίας, κατά περίπτωση, προσαρμόζουν τις συσκευασίες των προσυσκευασμένων προϊόντων και τις επισημάνσεις στα σημεία λιανικής πώλησης για τα μη προσυσκευασμένα προϊόντα που πωλούνται χύδην στις απαιτήσεις του άρθρου 5.

2. Μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούνται με τη λιανική πώληση προσυσκευασμένου ή μη νωπού κρέατος, διατηρημένου με απλή ψύξη και κατεψυγμένου κρέατος χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και κιμά, σπλάχνων και λοιπών βρώσιμων μερών του κρέατος προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του άρθρου 9.

3. Η θητεία των μελών του Δ. Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ παρατείνεται μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 2637/1998, όπως η παρ. αυτή αντικαθίσταται με το άρθρο 12.

4. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ παρατείνεται μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1790/1988 με το επταμελές διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 16 Καταργούμενες διατάξεις

Καταργούνται:
α) η παρ. 3 και το πρώτο εδ. της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 2637/1998 (Α' 200).
β) η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3955/2011 (Α' 151). γ) η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4061/2012 (Α' 66). δ) Το π.δ. 87/1987 (Α'49).

Άρθρο 17 Παραρτήματα

1. Προσαρτώνται στον παρόντα νόμο Παραρτήματα I και II, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού.
2. Τα Παραρτήματα I και II τροποποιούνται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 18 Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς των άρθρων 1 έως 4 αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2018.

2. Η ισχύς των λοιπών διατάξεων του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
Πίνακας προϊόντων του Κεφαλαίου Α'
 

Ντομάτες
Κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα
Κράμβες, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια, λάχανα
Μαρούλια, ραδίκια 
Καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια
Αγγούρια
Πιπεριές
Μπιζέλια
Φασόλια
Κουκιά
Πατάτες
Γλυκοπατάτες
Μανιτάρια
Καρποί με κέλυφος
Μπανάνες
Σύκα
Αχλάδια
Εσπεριδοειδή
Σταφύλια
Πεπόνια, καρπούζια
Μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και κυδώνια
Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, ρόδια
Κρέατα βοοειδών
Κρέατα πουλερικών
Κρέατα κονίκλων
Κρέατα χοιροειδών
Κρέατα προβατοειδών, αιγοειδών 
Γάλα νωπό
Βασιλικός πολτός 
Αλιεύματα
Αυγά πουλερικών με τσόφλι 
Σαλιγκάρια


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
Πίνακας προϊόντων του Κεφαλαίου Β'

 

Άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) Είδη γάλακτος
Άρθρο 80α του ΚΤΠ Διατηρημένα γάλατα, μερικώς ή ολικώς αφυδατωμένα
Άρθρο 81 του ΚΤΠ Αφρόγαλα - Βούτυρο - Γαλακτικές λιπαρές ύλες
Άρθρο 82 του ΚΤΠ Γιαούρτι *
Άρθρο 83 του ΚΤΠ Τυροκομικά προϊόντα
Άρθρο 84 του ΚΤΠ Ρυζόγαλο - Κρέμα - Επιδόρπια με βάση το γάλα
  *συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων ξυνόγαλα, κεφίρ, αριάνι, κουμίς
Πηγή: Taxheaven