Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις

Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις»

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Α. Γενικό Μέρος

Με τα άρθρα 1 έως και 9εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ)2016/881 του Συμβουλίου της 25ΐΉαίου 2016 (EE L 146 της 03.06.2016) για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ (EE L 64 της 11.3.2011), όσον αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις των Κεφαλαίων Α' έως και Η' του Μέρους Πρώτου του ν. 4170/2013 (Α" 163), όπως έχει τροποποιηθεί με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Μέρους Πρώτου του ν. 4378/2016 (Α' 55) και τις διατάξεις του ν. 4474/2017 (Α' 80).

Με τις διατάξεις του παρόντος επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής που έχει ενταθεί σημαντικά και η επίλυσή του αποτελεί μείζονα προτεραιότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της,της 6ηςΔεκεμβρίου 2012 για τον καθορισμό σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί δυναμικά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ως μελλοντικό ευρωπαϊκό και διεθνές πρότυπο για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 22αςΜαΐου 2013, ζήτησε την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Επειδή οι Όμιλοι Πολυεθνικών Επιχειρήσεων (Όμιλοι ΠΕ) δραστηριοποιούνται οε διάφορες χώρες, έχουν τη δυνατότητα να επιδίδονται σε πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού τις οποίες δε διαθέτουν οι εγχώριες εταιρείες. Όταν οι Όμιλοι ΠΕ το κάνουν αυτό, οι καθαρά εγχώριες εταιρείες, που συνήθως είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ενδέχεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η φορολογική τους επιβάρυνση είναι υψηλότερη από εκείνη των Ομίλων ΠΕ. Από την άλλη πλευρά, όλα τα κράτη μέλη μπορεί να υποστούν απώλειες εσόδων και υπάρχει ο κίνδυνος ανταγωνισμού για την προσέλκυση Ομίλων ΠΕ με την παροχή περαιτέρω φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών χρειάζονται πλήρεις και κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τους Ομίλους ΠΕ όσον αφορά στη διάρθρωση, την πολιτική τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και τις εσωτερικές συναλλαγές τους εντός και εκτός της Ένωσης, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν σε επιζήμιες φορολογικές πρακτικές, μέσω αλλαγών στη νομοθεσία ή επαρκών αξιολογήσεων κινδύνων και φορολογικών ελέγχων, και να διαπιστώνουν κατά πόσον εταιρείες έχουν επιδοθεί σε πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα την τεχνητή μεταφορά σημαντικών ποσών εισοδήματος σε περιβάλλοντα με φορολογικά πλεονεκτήματα.

Η ενίσχυση της διαφάνειας για τους Ομίλους ΠΕ αποτελεί ουσιώδες μέρος της αντιμετώπισης της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών, καθότι η αυξημένη διαφάνεια έναντι των φορολογικών αρχών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την παροχή κινήτρου στους Ομίλους ΠΕ να εγκαταλείψουν ορισμένες πρακτικές και να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί στη χώρα όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη.

Το ψήφισμα της 27ης Ιουνίου 2006 του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών όσον αφορά κώδικα δεοντολογίας με θέμα την τεκμηρίωση σχετικά με τον καθορισμό των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση («ΤΤΕΣ ΕΕ»)παρέχει ήδη στους Ομίλους ΠΕ στην Ένωση μέθοδο για την υποβολή στοιχείων στις φορολογικές αρχές για τις παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις πολιτικές τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών («Βασικός Φάκελος Τεκμηρίωσης»), καθώς και στοιχείων σχετικά με τις συγκεκριμένες συναλλαγές της τοπικής οντότητας («Ελληνικός Φάκελος Τεκμηρίωσης»). Ωστόσο, στον κώδικα ΤΤΕΣ EE δεν προβλέπεται επί του παρόντος κανένας μηχανισμός για την υποβολή της Έκθεσης ανά Χώρα.

Στην Έκθεση ανά Χώρα οι Όμιλοι ΠΕ θα πρέπει να παρέχουν, σε ετήσια βάση και για κάθε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας στην οποία δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, το ποσό των εσόδων, το κέρδος προ φόρου εισοδήματος, τον καταβληθέντα και τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος. Οι Όμιλοι ΠΕ θα πρέπει επίσης να αναφέρουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, το μετοχικό κεφάλαιο, τα συσσωρευμένα κέρδη και τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία σε κάθε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Τέλος, οι Όμιλοι ΠΕ θα πρέπει να προσδιορίζουν κάθε οντότητα εντός του Ομίλου, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας και να αναφέρουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται κάθε οντότητα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους Ομίλους ΠΕ, η υποχρέωση υποβολής στοιχείων θα πρέπει να ισχύει μόνο για τους Ομίλους ΠΕ με ετήσια ενοποιημένα έσοδα που υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό.
Για να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η Ένωση πρέπει να μεριμνήσει για τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ Ομίλων ΠΕ της Ένωσης και Ομίλων ΠΕ εκτός EE, των οποίων μία ή περισσότερες από τις οντότητες βρίσκονται στην Ένωση. Επομένως, αμφότεροι πρέπει να υπόκεινται στην υποχρέωση υποβολής στοιχείων. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να αναβάλλουν, για ένα έτος, την υποχρέωση υποβολής Εκθέσεων για τις Συνιστώσες Οντότητες που έχουν την κατοικία τους σε κράτος μέλος και δεν είναι οι Τελικές Μητρικές Οντότητες των Ομίλων ΠΕ ή οι Παρένθετες Μητρικές Οντότητές τους.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων που εισάγονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για τις κυρώσεις που επισύρουν οι παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου και να εξασφαλίσουν την επιβολή των εν λόγω κυρώσεων. Η επιλογή των κυρώσεων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.Για να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη να θεσπίσουν συντονισμένους κανόνες σχετικά με τις υποχρεώσεις διαφάνειας για τους Ομίλους ΠΕ.

Όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών, επισημαίνεται ότι η χώρα μας με τις διατάξεις του ν.4170/2013 (Α' 163) ενσωμάτωσε την αρχική Οδηγία 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε ορισμένους τομείς.

Η υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή των Εκθέσεων ανά Χώρα μεταξύ κρατών μελών θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να περιλαμβάνει την κοινοποίηση καθορισμένου συνόλου βασικών πληροφοριών που θα είναι προσβάσιμες σε εκείνα τα κράτη μέλη στα οποία, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στην Έκθεση ανά Χώρα, μία ή περισσότερες οντότητες του Ομίλου ΠΕ έχουν φορολογική κατοικία ή υπόκεινται σε φόρο όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης του Ομίλου ΠΕ.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και ο διοικητικός φόρτος τόσο για τις φορολογικές διοικήσεις όσο και για τους Ομίλους ΠΕ, είναι αναγκαίο να τεθούν κανόνες που συνάδουν με τις διεθνείς εξελίξεις και να υπάρξει θετική συμβολή στην εφαρμογή τους. Στις 19 Ιουλίου 2013 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε το Σχέδιο Δράσης του σχετικά με τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών (Σχέδιο Δράσης BEPS), το οποίο αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για την τροποποίηση υφιστάμενων διεθνών φορολογικών κανόνων. Στις 5 Οκτωβρίου 2015 ο ΟΟΣΑ παρουσίασε τις τελικές του εκθέσεις, που εγκρίθηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ομάδας G20.Kot0 τη συνεδρίαση στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 η δέσμη μέτρων του ΟΟΣΑ εγκρίθηκε από τους ηγέτες των χωρών της ομάδας G20.0i εργασίες για τη Δράση 13 του Σχεδίου Δράσης BEPS κατέληξαν σε σύνολο προτύπων για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους Ομίλους ΠΕ, συμπεριλαμβανομένων του Βασικού Φακέλου Τεκμηρίωσης, του Ελληνικού Φακέλου Τεκμηρίωσης και της Έκθεσης ανά Χώρα. Είναι, ως εκ τούτου, σκόπιμο να ληφθούν υπόψη τα πρότυπα του ΟΟΣΑ κατά τη θέσπιση των κανόνων για την Έκθεση ανά Χώρα.Σε περίπτωση που Συνιστώσα Οντότητα δεν μπορεί να λάβει ή να αποκτήσει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της απαίτησης υποβολής στοιχείων δυνάμει του παρόντος νόμου, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη για την ανάγκη αξιολόγησης υψηλών κινδύνων σε σχέση με τις τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών και άλλων κινδύνων σε σχέση με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο Όμιλο ΠΕ. Όταν ένα κράτος μέλος διαπιστώνει ότι ένα άλλο κράτος μέλος παραλείπει κατ' εξακολούθηση να παράσχει αυτόματα τις Εκθέσεις ανά Χώρα, πρέπει να επιδιώκει να έρθει σε διαβούλευση με αυτό το κράτος μέλος. Η ενωσιακή δράση στον τομέα της παροχής στοιχείων ανά χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ. Κατά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου,τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν την Τελική Έκθεση του 2015 σχετικά με τη Δράση 13 του Σχεδίου Δράσης του ΟΟΣΑ / των χωρών της ομάδας G20 για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών, η οποία εκπονήθηκε από τον ΟΟΣΑ, ως πηγή παραδειγμάτων ή ερμηνείας του παρόντος νόμου και προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέπεια της εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης σε όλα τα κράτη μέλη.

Είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι γλωσσικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών για την Έκθεση ανά Χώρα. Είναι επίσης αναγκαίο να εγκριθούν οι απαιτούμενες πρακτικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του κοινού δικτύου επικοινωνιών που ορίζεται στην παρ. 13 του όρθρου 4 του ν. 4170/2013 (άρθρο 3 σημείο 13 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ) («δίκτυο CCN»). Για να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής της παρ. 7 του άρθρου 20 του ν. 4170/2013 (παρ. 6του άρθρου 20 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ) και της παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 4170/2013 (παρ. 6 του άρθρου 21 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ), θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (EE) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Προκειμένου να ενισχυθεί η αποδοτική χρήση των πόρων, να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να αποφευχθεί η ανάγκη να πραγματοποιήσει κάθε κράτος μέλος παρόμοιες προσαρμογές στα συστήματά του, η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω του δικτύου CCN. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει τις πρακτικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση του συστήματος σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 26 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ.

Κατά συνέπεια, το πεδίο εφαρμογής της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληροφοριών θα πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών της Έκθεσης ανά Χώρα.

Στην ετήσια έκθεση των κρατών μελών προς την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4170/2013 (άρθρο 23 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ) θα πρέπει να αναφέρεται η έκταση της πρακτικής της κατά τόπους υποβολής δυνάμει του άρθρου 9ΑΑ του παρόντος νόμου και της παρ. 1 του Τμήματος II του Παραρτήματος III και να περιέχεται κατάλογος τυχόν περιοχών Δικαιοδοσίας, όπου έχουν την κατοικία τους οι Τελικές Μητρικές Οντότητες Συνιστωσών Οντοτήτων εγκατεστημένων στην EE, αλλά δεν έχουν υποβληθεί ή ανταλλαγεί ολοκληρωμένες Εκθέσεις.
Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμοδεν πρέπει να οδηγούν στην αποκάλυψη εμπορικού, βιομηχανικού ή επαγγελματικού απορρήτου ή εμπορικής μεθόδου ή πληροφορίας, της οποίας η αποκάλυψη θα ήταν αντίθετη προς τη δημόσια τάξη.

Β. Ειδικότερα επί των άρθρων 1 έως και 9

Επί του άρθρου 1

Με το άρθρο 1 ορίζεται ο σκοπός του παρόντος νόμου, ήτοι η ενσωμάτωση στην εσωτερική νομοθεσία των διατάξεων της Οδηγίας (EE) 2016/881 του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2016 (EE L 146 της 03.06.2016) για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, όσον αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας (EE L64 της 11.3.2011), η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις των Κεφαλαίων Α' έως Η' του Μέρους Πρώτου του ν. 4170/2013 (Α' 163), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του Κεφαλαίου Α'του Μέρους Πρώτου του ν.4378/2016 (Α' 55) και των άρθρων 1 έως 6 του ν. 4474/2017, αντίστοιχα.

Επί του άρθρου 2

Με τοάρθρο 2 αντικαθίσταται η παρ. 9 του άρθρου 4 του ν.4170/2013 (ορισμοί), έτσι ώστε να επεκτείνεται ο ορισμός της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώνόσον αφορά και στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή των Εκθέσεων ανά Χώρα στο πλαίσιο του προστιθέμενου με τον παρόντα νόμο άρθρου 9ΑΑ.

Επί του άρθρου 3

Με το άρθρο 3 προστίθεται το άρθρο 9ΑΑ σχετικάμε το πεδίο εφαρμογής και τις προϋποθέσεις της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά στην Έκθεση ανά Χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται η υποχρέωση κάθε Τελικής Μητρικής Οντότητας ενόςΟμίλου ΠΕ που έχει τη φορολογική της κατοικία στην Ελλάδα ή οποιασδήποτε άλλης Αναφέρουσας Οντότητας, σύμφωνα με τους κανόνες υποβολής Εκθέσεων που ορίζονται στο Παράρτημα III του παρόντος νόμου, να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα όσον αφορά στο οικείο Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων εντός δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ.

Εν συνεχεία, περιγράφονται οι υποχρεώσεις των ελληνικών φορολογικών αρχών σχετικά με την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών και ειδικότερα, ορίζεται ότι η αρμόδια κατ' ανάθεση αρχή της παρ.1 του άρθρου 4 του ν. 4170/2013 κοινοποιεί μέσω αυτόματης ανταλλαγής και εντός δεκαπέντε (15) μηνών από την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους του Ομίλου ΠΕ στο οποίο αναφέρεται η Έκθεση, την εν λόγω Έκθεση ανά Χώρα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος στο οποίο μία ή περισσότερες Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου Π Ε της Αναφέρουσας Οντότητας είτε έχουν τη φορολογική κατοικία τους ή υπόκεινται σε φόρο όσον αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης.

Επίσης, ορίζονται αναλυτικά οι πληροφορίες που θα πρέπει να περιέχει η Έκθεση ανά Χώρα σχετικά με τον Όμιλο ΠΕ, που ειδικότερα είναι οι εξής: α) συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με το ποσό των εσόδων, τα κέρδη (ζημίες) προ φόρου εισοδήματος, τον καταβληθέντα φόρο εισοδήματος, τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, το μετοχικό κεφάλαιο, τα συσσωρευμένα κέρδη, τον αριθμό των εργαζομένων και τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία εκτός των ταμειακών διαθεσίμων ή ταμειακών ισοδυνάμων, όσον αφορά σε κάθε περιοχή Δικαιοδοσίας στην οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΠΕ και β) έγγραφο ταυτοποίησης κάθε Συνιστώσας Οντότητας τουΟμίλου ΠΕ, με το οποίο καθορίζεται η περιοχή Δικαιοδοσίας στην οποία έχει τη φορολογική της κατοικία η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα και, σε περίπτωση που διαφέρει από αυτήν την περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας, η περιοχή Δικαιοδοσίας, δυνάμει της νομοθεσίας της οποίας οργανώνεται η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα, καθώς και η φύση της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εν λόγω Συνιστώσας Οντότητας.

Όσον αφορά στην προθεσμία της κοινοποίησης, ορίζεται ότι ειδικά για την πρώτη φορά εφαρμογής, η πρώτη Έκθεση ανά Χώρα κοινοποιείται για το φορολογικό έτος του Ομίλου ΠΕ που αρχίζει την 1ηΙανουαρίου 2016 ή μετά την ημερομηνία αυτή, και πραγματοποιείται εντός δεκαοχτώ (18) μηνών από την τελευταία ημέρα του εν λόγω φορολογικού έτους.

Επισημαίνεται ότι με την παρ. 5 του άρθρου 9ΑΑ εισάγεται εξουσιοδοτική διάταξη για έκδοση απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποίαμπορεί να εξειδικεύονται και να συμπληρώνονται οι διαδικασίες και υποχρεώσεις που αφορούν στην υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα σχετικά με Ομίλους ΠΕ και κάθε άλλο συναφές θέμα σχετικά με τη διαδικασία αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά στην Έκθεση ανά Χώρα.

Επί του άρθρου 4

Με το άρθρο 4 προστίθεται μετά την παρ. 7 του άρθρου 16 του ν.4170/2013 ηπαράγραφος 8 σχετικά με της συγκεκριμένους σκοπούς, για της οποίους ορίζεται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται όσον αφορά της Εκθέσεις ανά Χώρα. Ειδικότερα,οι πληροφορίες που κοινοποιούνται μεταξύ κρατών μελών σύμφωνα με το άρθρο 9ΑΑ του παρόντος νόμου ορίζεται ότι θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για της σκοπούς της αξιολόγησης υψηλών κινδύνων σε σχέση με της τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών και άλλων κινδύνων σε σχέση με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του κινδύνου μη συμμόρφωσης μελών του Ομίλου ΠΕ με της εφαρμοστέους κανόνες για της τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών, και κατά περίπτωσηγια σκοπούς οικονομικής και στατιστικής ανάλυσης.

Επί του άρθρου 5

Με την παρ.1 του άρθρου 5 προστίθεται μετά την παρ. 6 του άρθρου 20 του ν.4170/2013 η παράγραφος 7, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την Έκθεση ανά Χώρα του άρθρου 9ΑΑ θα πραγματοποιείται μέσω του τυποποιημένου εντύπου που προβλέπεται στο Παράρτημα III του παρόντος και ότι οι γλωσσικές ρυθμίσεις για την εν λόγω ανταλλαγή θα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία τηςαρχικής Οδηγίας 2011/16/ΕΕ.

Με την παρ. 2 του άρθρου 5 προστίθεται μετά την παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4170/2013 η παράγραφος 7, σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες που κοινοποιούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του όρθρου 9ΑΑ, παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα με τη χρήση του δικτύου CCN, η αναβάθμιση του οποίου εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την διαδικασία τηςαρχικής Οδηγίας 2011/16/ΕΕ.

Επί του άρθρου 6

Με το άρθρο 6αντικαθίσταται η παρ. 2 του άρθρου 22 του ν.4170/2013, που αφορά τα στοιχεία που αποστέλλονται στην Επιτροπή για αξιολόγηση. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αρμόδια κατ' ανάθεση αρχή της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4170/2013 μέσω της αρμόδιας αρχής της παρ. 1 του άρθρου 5, δηλαδή η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΔΟΣ) τηςΑΑΔΕ, κοινοποιεί στην Επιτροπή την ετήσια αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, σύμφωνα με τα άρθρα 9, 9Α και 9ΑΑ του ν. 4170/2013.

Επί του άρθρου 7

Με το άρθρο 7 προστίθεται μετά το άρθρο 24 του ν. 4170/2013, το άρθρο 24Α με τίτλο «Κυρώσεις», όπου θεσπίζονται οι κανόνες για της κυρώσεις, που επισύρουν οι παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου, όσον αφορά στο άρθρο 9ΑΑ. Επειδή η υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα αποτελεί, μαζί με την τήρηση Φακέλου Τεκμηρίωσης (Βασικού και Ελληνικού) και την υποβολή Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών, μέρος της φορολογικής υποχρέωσης για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται της περιπτώσεις μη τήρησης της υποχρέωσης τεκμηρίωσης του άρθρου 56 του ν. 4174/2013 - Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας(ΚΦΔ), (Α' 170) και κρίνονται ως αναλογικές αποτελεσματικές και αποτρεπτικές.

Επί του άρθρου 8

Με το άρθρο 8 προστίθεται στο Κεφαλαίο Η' του Μέρους Πρώτου του ν. 4170/2013/το Παράρτημα III, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των διατάξεων του εν λόγω νόμου και στο οποίο καθορίζονται οι κανόνες υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα για της Ομίλους ΠΕ. Ειδικότερα, το Παράρτημα III αποτελείται από το Τμήμα I που περιλαμβάνει της ορισμούς, το Τμήμα II που περιλαμβάνει της γενικές απαιτήσεις υποβολής στοιχείων και το Τμήμα III που περιλαμβάνει ένα μέρος με τίτλο « Α. Υπόδειγμα για την Έκθεση ανά Χώρα» με σχετικούς πίνακες 1 και 2 και ένα μέρος με τίτλο «Β. Γενικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της Έκθεσης ανά Χώρα».

Επί του άρθρου 9

Με το άρθρο 9 ορίζεται ότι η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 1 έως και 8του εν λόγω νόμου αρχίζει την 5η Ιουνίου 2017, ημερομηνία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Οδηγίας (EE) 2016/881.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ
Αρθρα της Οδηγίας (EE) 2016/881 του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2016 σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας Άρθρα του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (EE) 2016/881 σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας
Άρθρο 1
Άρθρο 1 παρ.1 Άρθρο 2
Άρθρο 1 παρ.2 Άρθρο 3
Άρθρο 1 παρ.3 Άρθρο 4
Άρθρο 1 παρ.4 Άρθρο 5 παρ.1
Άρθρο 1 παρ.5 Άρθρο 5 παρ.2
Άρθρο 1 παρ.6 Άρθρο 6
Άρθρο 1 παρ.7 Άρθρο 7
Άρθρο 1 παρ.8
Άρθρο 1 παρ.9 Άρθρο 8
Άρθρο 2 παρ.1 Άρθρο 9
Άρθρο 2 παρ.2
Άρθρο 3
Άρθρο 4



ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Άρθρο 10: Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 1, για την ενίσχυση του κλάδου των δρεπτών ανθέων, καθώς και για την ίση φορολογική μεταχείρισή τους με τα γλαστρικά φυτά που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, προβλέπεται η μετάταξη των δρεπτών ανθέων από τον κανονικό στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 2 τακτοποιείται η εκ παραδρομής εξαίρεση από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ της Δ.Κ. ΕΧ 1206, όπου περιλαμβάνονται οι σπόροι που προορίζονται για σπορά του ηλίανθου (ηλιοτρόπιο). Οι σπόροι σποράς του ηλίανθου αποτελούν σημαντική εισροή (αγροεφόδιο) και χρησιμοποιούνται από τους καλλιεργητές για παραγωγή σπερμάτων ηλίανθου που καταναλώνονται είτε νωποί είτε μετά από βιομηχανική επεξεργασία για παραγωγή ηλιέλαιου για ανθρώπινη κατανάλωση είτε για χρήση ως βιοκαύσιμο.

Επίσης, με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 3 τακτοποιείται η εκ παραδρομής εξαίρεση από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ τροφών παρασκευασμένων για ζώα που υπάγονταν στη δασμολογική κλάση 2309, άλλων από αυτών που προορίζονται για ζώα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες). Ειδικότερα, οι τροφές για σκύλους ή γάτες, συσκευασμένες προς λιανική πώληση, κατονομάζονται σαφώς στις υποδιαιρέσεις της δασμολογικής κλάσης 2309 και υπάγονται, ειδικότερα, στη δασμολογική διάκριση 2309.10. Αντιθέτως, τα λοιπά παρασκευάσματα διατροφής για ζώα της Δ.Κ. 2309 δεν διαχωρίζονται σαφώς, και υπάγονται στην κατηγορία «Άλλα» της διάκρισης 2309.90. Ειδικότερα, στη διάκριση αυτή, εξαιρουμένων των τροφών για σκύλους και γάτες της διάκρισης 2309.10, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη Σημείωση 1 του Κεφαλαίου 23 του Κοινού Δασμολογίου, «τα προϊόντα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού και παίρνονται από την επεξεργασία φυτικών ή ζωικών υλών που, από το γεγονός αυτό, έχασαν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της αρχικής ύλης, άλλα από τα φυτικά απορρίμματα, υπολείμματα και υποπροϊόντα φυτικά που προέκυψαν από την επεξεργασία αυτή».

Άρθρο 11: Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των άρθρων 30Α, 30Β και 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. διευρύνεται εν γένει το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης διαδικασίας επιβολής κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και κατά το μέρος που αφορά τα εγκαταστημένα στη χώρα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 62 του ν. 4170/2013, όπως ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Για τους ίδιους ως άνω λόγους, η υφιστάμενη προστασία επί καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1250) ευρώ διευρύνεται και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Τέλος, ειδικά για τις επιβαλλόμενες κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα του άρθρου 30 Α του ν.δ. 356/1974 προβλέπεται ρητά ότι ο προβλεπόμενος στο άρθρο 30 του ως άνω ν.δ. πίνακας χρεών μπορεί να αντικαθίσταται από την ταυτότητα οφειλής του κατασχετηρίου, η οποία συνιστά μοναδικό κωδικό αριθμό ανά κατασχετήριο αίτημα και συνδέεται μονοσήμαντα με τον πίνακα.

Άρθρο 12: Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού δίνεται ο ορισμός της έννοιας του υποκαταστήματος, για τις ανάγκες επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ορίζονται ρητό οι περιπτώσεις επαγγελματικών εγκαταστάσεων που δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, καθώς σε αυτές ασκείται ενιαία με την έδρα το σύνολο της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Άρθρο 13: Ι.Στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου Ιεπιχειρείται η ανακούφιση των πληγέντων στις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης.

2. Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 2 επιδιώκεται η διόρθωση τυχόν σφαλμάτων της διοίκησης κατά τη χορήγηση εκπτώσεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7, λόγω νέων στοιχείων που προκύπτουν από δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, οι οποίες υποβάλλονται μεν εμπρόθεσμα αλλά μετά την πρώτη ηλεκτρονική έκδοση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017.

Άρθρο 14: Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 γίνεται νομοτεχνική προσθήκη στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 68 του ν.4172/2013, προκειμένου η καταβολή του φόρου εισοδήματος να μην εκτείνεται πέραν του φορολογικού έτους υποβολής της δήλωσης.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 2 ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016

Άρθρο 15: Με την προτεινόμενη διάταξη, ύστερα από καταδικαστική σε βάρος της Ελλάδας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Δ.Ε.Ε.), η οποία εκδόθηκε επί προσφυγής που ασκήθηκε κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (υπόθεση C-98/16), διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων που φορολογούνται με τον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή 0,5% για την αιτία θανάτου απόκτηση περιουσίας και καταλαμβάνει πλέον αυτός και τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και φορολογούνται στην Ελλάδα. Η προτεινόμενη διάταξη έχει εφαρμογή και στην κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς από τα ανωτέρω πρόσωπα δυνάμει της διάταξης της περίπτωσης α' της ενότητας Β' του άρθρου 43 του Κώδικα Διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών.

Άρθρο 16: Με το άρθρο αυτό ρυθμίζεται το θέμα της αναπλήρωσης των μελών της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα αναπλήρωσης του εκπροσώπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από δύο μέλη διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την εύρυθμη λειτουργία τόσο της Επιτροπής όσο και του εκπροσωπούμενου φορέα. Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, έχει ήδη προβλεφτεί σε προηγούμενα νομοθετήματα η δυνατότητα αναπλήρωσής τους από δύο πρόσωπα.

Επιπλέον, ανατίθεται η ευθύνη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και να επιβάλει σχετικές κυρώσεις στα εποπτευόμενα από αυτή πρόσωπα για τη συμμόρφωση τους με τις διατάξεις που αφορούν τους περιορισμούς κεφαλαίων για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων.

Άρθρο 17: Με την προτεινόμενη διάταξη διευθετούνται τεχνικής φύσεως θέματα της Επιτροπής Επεξεργασίας Στρατηγικής και Πολιτικών (εφεξής Επιτροπή Στρατηγικής- Ε.Σ) του άρθρου 9 του ν.3691/2008, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΚΞΧ/ΧΤ).

Η αναδιάρθρωση της Ε.Σ. κρίθηκε αναγκαία, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στη δομή του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες επήλθαν με το ν. 4389/2016 (Α'94) και προβλέπουν την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (εφεξής ΑΑΔΕ).

Άρθρο 18: Με τις προτεινόμενες διατάξεις γίνονται αναγκαίες διορθώσεις στο ν.4261/2014 με τον οποίο ενσωματώθηκε στην έννομη τάξη η Οδηγία 2013/36/ΕΕ, κατόπιν έκδοσης του Διορθωτικού της ανωτέρω Οδηγίας, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 25-01-2017 (EEL 20).

Άρθρο 19: Συνεπεία της σύστασης του ΕΦΚΑ και της αυτοδίκαιης μεταβίβασης σε αυτό της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) των ενοποιούμενων ασφαλιστικών ταμείων, ως οιονεί καθολικό διάδοχο τους είναι σκόπιμο να διευκρινισθεί ότι, ως προς τη μεταβίβαση κινητών αξιών που κατείχαν τα ενοποιούμενα ασφαλιστικά ταμεία, δεν δημιουργείται υποχρέωση δημόσιας πρότασης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του φορέα ελέγχου που δεν έγινε με εκούσια επιλογή του, αλλά κατ' επιταγή του νομοθέτη και επομένως συντρέχουν οι προϋποθέσεις της εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3461/2005. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, η σχετική εξαίρεση, καίτοι συνάγεται ερμηνευτικά, διατυπώνεται ρητά.

Άρθρο 20: Με τις διατάξεις των άρθρων 19 έως 23, εισάγονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού2016/1011 σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων (benchmarking). Ειδικότερα με το άρθρο 19 ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εμπλεκομένων στην εφαρμογή του Κανονισμού (EE) 2016/1011, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Άρθρο 21: Με το παρόν άρθρο εξειδικεύονται οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να φέρει εις πέρας το έργο της και να παράσχει βέλτιστη εποπτεία σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης και της εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2016/1011.

Άρθρα 22, 23 και 24 : Με τα άρθρα 22, 23 και 24 θεσπίζονται κανόνες για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Κανονισμού (EE) 2016/1011. Συγκεκριμένα, η αρμόδια αρχή οφείλει να ανακοινώνει δημόσια κάθε κύρωση που έχει επιβληθεί για παραβάσεις των άρθρων 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 και 34 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, όπου έχουν εφαρμογή, εκτός εάν η δημοσιοποίηση αυτή ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή να προκαλέσει δυσανάλογη ζημία στα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν διοικητικά πρόστιμα που είναι αποτελεσματικά, αναλογικά και αποτρεπτικά. Το ύψος του προστίμου συναρτάται, μεταξύ άλλων, και με το ύψος του οφέλους που ενδεχομένως αποκόμισαν οι παραβάτες του Κανονισμού (EE) 2016/1011. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές, οι παράνομες πρακτικές που επιλέγονται έχουν σαν στόχο το κέρδος, με συνέπειες αρνητικές για την ακεραιότητα και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Άρθρο 25: Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 παρέχεται η δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να αναλαμβάνει, ως ανάδοχος ή ως εταίρος αναδόχων, την υλοποίηση έργων παροχής τεχνικής βοήθειας προς τρίτες χώρες (έργα διδυμοποίησης), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό αρ. 1085/2006 του Συμβουλίου και στον Κανονισμό αρ. 1638/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Τα έργα αυτά υλοποιούνται από εν ενεργεία και συνταξιούχους υπαλλήλους της Αρχής, οι οποίοι αμείβονται για τη συγκεκριμένη εργασία τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο «Εγχειρίδιο Διδυμοποίησης» (TwinningManual) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει για την υλοποίηση των έργων παροχής τεχνικής βοήθειας προς άλλες χώρες. Η διαχείριση του εν λόγω λογαριασμού θα ανήκει αποκλειστικά στην Α.Α.Δ.Ε. Από το λογαριασμό αυτόν θα αναλαμβάνονται οι δαπάνες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 2 γίνεται νομοτεχνική προσθήκη στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 13 του ν. 4389/2016, προς αποσαφήνιση των όρων του συμβολαίου απόδοσης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Άρθρο 26:Με την προτεινόμενη ρύθμιση, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνικής και γενικότερα, της αναπτυξιακής πολιτικής του Κράτους, αλλά και προς τον σκοπό της εξοικονόμησης πόρων,παραχωρούνται δημόσια ακίνητα, που επιβαρύνεται το Δημόσιο με τη συντήρηση και διαχείρισή τους,σε φορείς του δημοσίου τομέα (υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. κ.λπ.), που δύνανται να τα διαχειριστούν και να τα συντηρήσουν, για την κάλυψη στεγαστικών, λειτουργικών, οικονομικώνκαι λοιπών αναγκών τους. Η παραχώρηση της κυριότητας των ακινήτων αυτών αίρεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, εάν αυτά δεν χρησιμοποιηθούν εντός πενταετίας, για τον σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκαν.

Ειδικότερα για την παραχώρηση προς την ΕΑΣ Ιεράπετρας, σημειώνεται ότι το παραχωρούμενο ακίνητο ανήκε αρχικώς στην ΕΑΣ, η οποία, το είχε αγοράσει κατά το έτος 1965 και στη συνέχεια το μεταβίβασε λόγω δωρεάς κατά το έτος 1966 στο Ελληνικό Δημόσιο για το σκοπό της εγκατάστασης λυομένων μεταλλικών ελαιοδεξαμενών, χωρητικότητας τουλάχιστον 700 τόνων επί του δωρούμενου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της δωρήτριας. Μετά δε την κατασκευή των ως άνω ελαιοδεξαμενών το Δημόσιο παραχώρησε τη χρήση του προς την ΕΑΣ. Με την προτεινόμενη διάταξη, το ανωτέρω δημόσιο ακίνητο μεταβιβάζεται κατά κυριότητα προς την ΕΑΣ Ιεράπετρας, η οποία, άλλωστε από το έτος 1968 μέχρι σήμερα είχε τη χρήση αυτού, για τη, με δικές της δαπάνες, επισκευή και αντικατάσταση των ελαιοδεξαμενών και προσθήκη νέων, λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής, οι οποίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές οδηγίες συγκέντρωσης και αποθήκευσης του ελαιολάδου, αλλά και για τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την υποστήριξη και προστασία των ελαιοπαραγωγών της περιοχής.

Άρθρο 27: Με τη προτεινόμενη ρύθμιση αντικαθίσταται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 33 του ν.2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (Α' 285) η φράση «έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας» με τη φράση «έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας». Ο λόγος προώθησης της ανωτέρω ρύθμισης είναι να υπάρξει εναρμόνιση με το προεδρικό διάταγμα του οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών (π.δ. 111/2014), βάσει του οποίου οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, μεταξύ των οποίων και οι Κτηματικές Υπηρεσίες, αναδιαρθρώθηκαν ή/και μετονομάστηκαν.

Άρθρο 28: Με την προτεινόμενη διάταξη καθίσταται δυνατή η άμεση αποδοχή των εν λόγω δωρεών, προς όφελος της υπηρεσίας που έχει την ανάγκη, χωρίς περιττό διοικητικό κόστος. Η πλειονότητα των δωρεών αφορούν σε κινητά ή υπηρεσίες, όχι μεγάλης αξίας αναγκαίες όμως για τη λειτουργία συγκεκριμένων δημοσίων υπηρεσιών, όπως, λ.χ. καύσιμα για περιπολικά της αστυνομίας ή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αναλώσιμα για διάθεση σε προσφυγικές δομές, συντήρηση του κτιρίου στο οποίου στεγάζεται συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία.

Άρθρο 29: 1. Με την παράγραφοι αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3086/2002 - όπως ισχύει - και επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες υποθέσεων, προς το σκοπό απλούστευσης, η διαδικασία που προβλέπεται στο εδάφιο αυτό, το οποίο ορίζει ότι για την αποδοχή δικαστικών αποφάσεων, κατά των οποίων δεν μπορεί να ασκηθεί παραδεκτά, λόγω ποσού της διαφοράς, έφεση ή αίτηση αναίρεσης και δεν συντρέχουν στην περίπτωση αυτή λόγοι για την κατ' εξαίρεση άσκηση αίτησης αναίρεσης, οι Τριμελείς Επιτροπές αποφαίνονται με σχετική πράξη, που υπογράφεται από τα μέλη που τις συγκροτούν, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εισήγησης και πρακτικού.

Συγκεκριμένα η εξαιρετική αυτή διαδικασία εφαρμόζεται και: α) Όταν δεν ενδείκνυται η άσκηση ενδίκων μέσων επί φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων και υποθέσεων εκτελέσεως (κοινής και διοικητικής), β) όταν δεν ενδείκνυται η άσκηση ενδίκου βοηθήματος (ανακοπής) κατά δηλώσεων τρίτων, οι οποίες υποβάλλονται συνεπεία κατασχέσεων που επιβάλλονται στα χέρια τους, εκ μέρους των φορολογικών και τελωνειακών αρχών και γ) όταν κρίνεται αν θα ασκηθεί ή όχι αίτηση για την εισαγωγή ή μη στο ακροατήριο των πάσης φύσεως υποθέσεων επί των οποίων έχουν εκδοθεί αποφάσεις σε συμβούλιο κατά τη διαδικασία των άρθρων 34Α και 34Β του π.δ. 18/1989, ή του άρθρου 126Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Σημειώνεται ότι η απλουστευμένη αυτή διαδικασία ισχύει ήδη και εφαρμόζεται, δυνάμει του άρθρου 36 του ν. 4389/2016, στις αντίστοιχες υποθέσεις που χειρίζεται το Ειδικό Νομικό Γραφείο Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Κατόπιν της ως άνω ένταξης, για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας, όλων των περιπτώσεων στις οποίες συντάσσεται, κατ' εξαίρεση της συνήθους διαδικασίας, πράξη και όχι πρακτικό της Τριμελούς Επιτροπής του ΝΣΚ (εγκρινόμενο περαιτέρω από αρμόδιο όργανο), είναι περιττές και καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 4055/2012, όπως και η κατ" εξουσιοδότησή του εκδοθείσα απόφαση του Προέδρου ΝΣΚ με αριθμό 178/2012 (Β' 2026), οι ρυθμίσεις των οποίων εντάσσονται στη νέα, ενιαία ρύθμιση.

2. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 24 του ν. 3086/2002, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η ανάθεση των υποθέσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες δικηγόρους, μόνο όταν στην έδρα του Πρωτοδικείου δεν λειτουργεί Δικαστικό Γραφείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον ζήτημα αποτελεσματικής και έγκαιρης εκπροσώπησης του Δημοσίου, όταν, για λόγους έκτακτους, παρουσιάζεται πολύ αυξημένος φόρτος εργασίας, ο οποίος δεν μπορεί, αντικειμενικά, να αντιμετωπισθεί από τους υπηρετούντες στα Δικαστικό Γραφεία λειτουργούς του ΝΣΚ, ούτε και είναι εφικτή η ενίσχυση των Γραφείων αυτών με λειτουργούς του ΝΣΚ. Παράδειγμα τέτοιας ανάγκης, η οποία θα προκύψει στο άμεσο μέλλον, είναι η άσκηση χιλιάδων αγωγών εκ μέρους του Δημοσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας, για την αναγνώριση της κυριότητας ακινήτων και τη διόρθωση ανακριβών εγγραφών του Κτηματολογίου. Η άσκηση των αγωγών αυτών πρέπει να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα (κάποιων μηνών) διότι λήγει η δεκατετραετής αποκλειστική προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 2 περ. β' του ν. 2664/1998, όπως ισχύει, η οποία αφετηριάζεται από την ένταξη κάθε περιοχής στο Κτηματολόγιο, όταν η ένταξη αυτή έχει γίνει πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α' 162), χωρίς μάλιστα, μέχρι τώρα, να έχουν διαβιβαστεί στις υπηρεσίες του ΝΣΚ τα στοιχεία και οι φάκελοι από τις αρχές που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου (δασική υπηρεσία, Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών), ώστε να είναι δυνατό να προγραμματισθεί έγκαιρα η μελέτη των υποθέσεων και η άσκηση των αγωγών. Η τυχόν άπρακτη πάροδος της ανωτέρω προθεσμίας θα έχει, εκ του νόμου, δυσμενείς για τα συμφέροντα του Δημοσίου συνέπειες, ήτοι τη δημιουργία αμάχητου τεκμηρίου περί ύπαρξης των δικαιωμάτων ιδιωτών που προκύπτουν από το κτηματολόγιο, επομένως το Δημόσιο δεν θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Για την αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής προτείνεται η αντικατάσταση της σχετικής διάταξης, ώστε, διατηρουμένης της ανάθεσης καθηκόντων Δικηγόρου του Δημοσίου σε έδρες πρωτοδικείων που δεν λειτουργεί Δικαστικό Γραφείο, να καταστεί, παράλληλα, δυνατή η ανάθεση υποθέσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες δικηγόρους, ακόμα και όταν στην έδρα του Πρωτοδικείου λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου ή Δικαστικό Γραφείο, εφόσον συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις, εξ αιτίας των οποίων οι υπηρετούντες σ' αυτά δεν μπορούν, δικαιολογημένα, να ανταπεξέλθουν στον ιδιαιτέρως αυξημένο φόρτο εργασίας που οφείλεται στις περιστάσεις αυτές. Διευκρινίζεται, εξ άλλου, ότι οι δικηγόροι αυτοί θα ορίζονται και θα αμείβονται ειδικά, καθ' υπόθεση, έχοντας την υποχρέωση να συντονίζουν τις ενέργειές τους, με τους κατά τόπο αρμόδιους λειτουργούς του ΝΣΚ.

Προστίθεται επίσης, στην ίδια παράγραφο, η δυνατότητα να ανατίθενται καθήκοντα Δικηγόρου του Δημοσίου για μεμονωμένες υποθέσεις ή και με θητεία δύο ετών, για την εκπροσώπησή του σε έδρες Ειρηνοδικείων, στις οποίες η πρόσβαση από την έδρα του Πρωτοδικείου είναι δυσχερής, οπότε καθίσταται δυσχερής, χρονοβόρα και αντιοικονομική για το Δημόσιο η μετάβαση του λειτουργού του ΝΣΚ ή του Δικηγόρου του Δημοσίου, από την έδρα του Πρωτοδικείου, λόγω των συνθηκών και των αυξημένων δαπανών μετακίνησης.

3. Με την παράγραφο 3 του άρθρου ορίζεται, ως τυπικό προσόν συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η ιδιότητα του δικηγόρου ή του δικαστικού λειτουργού. Όσον αφορά τους έχοντες την ιδιότητα του δικηγόρου, καταργείται η υποχρέωση επιπλέον διετούς άσκησης δικηγορίας, η οποία είχε εισαχθεί το πρώτον με το ν. 4002/2011 (άρθρο 24 παρ. 4), δεδομένου, αφενός ότι η διετής άσκηση δικηγορίας δεν προσδίδει, στις σημερινές συνθήκες, ιδιαίτερη εμπειρία στους υποψηφίους (οι οποίοι, ούτως ή άλλως, για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις παύουν κατ' ουσίαν κάθε σχετική δραστηριότητα) και αφετέρου ότι το προσόν τούτο ουδέποτε απαιτούνταν, μέχρι το 2011, για την εισαγωγή στο ΝΣΚ, ούτε και σήμερα απαιτείται για τις εξετάσεις εισαγωγής στο δικαστικό σώμα, πέραν δε τούτων είναι φύσει αδύνατο να έχει κάποιος υποψήφιος διετή άσκηση δικηγορίας και να είναι μόνο 26 ετών. Εξ άλλου, το ηλικιακό όριο συμμετοχής στο διαγωνισμό αυξάνεται στα σαράντα (40) έτη από τριάντα πέντε (35) που είναι σήμερα, όπως ίσχυε σε κάποιες περιόδους στο παρελθόν (βλέπετε ν. 3790/2009, άρθρο 13 παρ. 10 και π.δ. 282/1996, άρθρο 29 παρ. 4) και όπως ισχύει παγίως για την εισαγωγή στο δικαστικό σώμα. Συνεπεία της ως άνω τροποποιήσεως καθίσταται περιττή η διάταξη του άρθρου 18 του π.δ. 238/2003, το οποίο καταργείται.

Άρθρο 30: Με την ρύθμιση της παραγράφου 1 του προτεινόμενου άρθρου ορίζεται πλέον ρητά, ότι το Ελληνικό Δημόσιο, ως μέτοχος της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», εκπροσωπείται και από τον Υπουργό Οικονομικών, αντί του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που αναφέρεται στην τροποποιούμενη διάταξη του ν.3016/2002 (Α'110), η οποία θεσπίστηκε, ενώ τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν συγχωνευμένα.

Με την παράγραφο 2 του προτεινόμενου άρθρου ορίζεται ότι ,όπου στην από 31-7- 1995 Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου (Σ.Α.Α.), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.2338/1995 (Α'202), αναφέρεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, νοείται ο Υπουργός Οικονομικών.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου, για λόγους ασφάλειας δικαίου και για την άρση κάθε αμφισβήτησης ως προς τις σχετικές αρμοδιότητες των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, να εναρμονισθούν με την ισχύουσα νομοθεσία τόσο η τροποποιούμενη διάταξη του ν.3016/2002, όσο και η Σ.Α.Α., στις διατάξεις της οποίας ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρεται ως ο μόνος εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, από και προς τον οποίο γίνονται όλες οι γνωστοποιήσεις και στον οποίο φέρεται οποιαδήποτε διαφορά ανακύπτει σε σχέση με τη σύμβαση, ως αντιπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου για τη σύναψη συμφωνίας, με βάση την οποία μπορούν να τροποποιηθούν, συμπληρωθούν ή μεταβληθούν οι διατάξεις της Σ.Α.Α., και ως αρμόδιος για την παροχή των συναινέσεων και εγκρίσεων, που προβλέπονται από τη Σ.Α.Α.

Ειδικότερα, όταν συνήφθη η Σ.Α.Α., στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας , κατά τον ισχύοντα τότε Οργανισμό του (π.δ. 138/1993, Α'55), υπήρχε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία υπαγόταν, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δ.Ε.Κ.Ο., με αρμοδιότητες που ρητά κάλυπταν και τον Αερολιμένα Αθηνών. Η ίδια ως άνω Γενική Διεύθυνση υπήρχε στο εν λόγω Υπουργείο και υπό τον επακολουθήσαντα νεώτερο Οργανισμό του (π.δ. 178/2000, Α'165), σ' αυτήν δε υπαγόταν η Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.). Μετά τη συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (π.δ.81/2002, Α'57) και την εν συνεχεία ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών (π.δ. 185/2009, Α'213), ορίσθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του τέως Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (άρθρο 4 παρ.2 περ. α του π.δ. 189/2009, Α' 221).

Σήμερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Υπουργείου Οικονομικών (π.δ.111/2014, Α'178), αφενός στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού της Γ.Γ.Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γ.Λ.Κ. ανήκει το Τμήμα Ο' Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δ.Ε.Κ.Ο. (άρθρο 31 παρ.3) και αφετέρου το Τμήμα Β' της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και Διαχείρισης Κινητών Αξιών της Γ.Γ.Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και τον χειρισμό των θεμάτων που σχετίζονται με τις γενικές συνελεύσεις των ανωνύμων εταιριών, όπως η εταιρία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και για τη διαχείριση των κάθε είδους τίτλων , όπως μετοχών, που περιέρχονται σ' αυτό (άρθρο 97 παρ.3), ενώ στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (πρώην Εθνικής Οικονομίας) ουδεμία υπηρεσία με σχετικές αρμοδιότητες υπάρχει.

Άρθρο 31: Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στον αναλογικό προσδιορισμό του ύψους του παραβόλου βάσει των κυβικών εκατοστών και του είδους του οχήματος. Επιπλέον, διαλαμβάνουν εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζονται εξαιρέσεις και ορίζουν αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της διαδικασίας.

Άρθρο 32: Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις κυρώνεται η από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη στο από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως ισχύει μετά την από 31.07.2014 Πρόσθετη Πράξη αυτού.

Στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την οποία διέρχεται η χώρα μας, η Ναυτιλιακή Κοινότητα οικειοθελώς συμφώνησε να συνδράμει οικονομικά την Ελληνική Δημοκρατία για ένα επιπλέον έτος. Με την από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη τροποποιήθηκε το από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και συμφωνήθηκε η καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018, παράλληλα με τις ισχύουσες φορολογικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη φορολογία πλοίων στα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.

Άρθρο 33: Με την παρούσα διάταξη γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα θέματα που αναφύονται από το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για τις ειδικές εκκαθαρίσεις των κάθε είδους φορέων της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, εντός και εκτός Δημόσιου Τομέα.

Μέσω της παρέμβασης του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει και την ειδική γνώση της παρακολούθησης/εποπτείας τέτοιων θεμάτων αλλά και τη δυνατότητα/ αρμοδιότητα να εγγράψει στα έξοδά του τις λειτουργικές δαπάνες της ειδικής εκκαθάρισης, επιταχύνεται ο ρυθμός του έργου του ειδικού εκκαθαριστή, αποσοβείται η πιθανότητα της απαξίωσης, του υπό ειδική εκκαθάριση φορέα, και μεγιστοποιείται το ενδεχόμενο όφελος από την εν συνόλω ή τμηματικώς πώληση του ενεργητικού και παθητικού του φορέα αυτού.

Έτσι, δίδεται έμφαση δια της παρούσας νομοθετικής παρέμβασης στον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο οι δαπάνες που άπτονται των λειτουργικών εξόδων του έργου της ειδικής εκκαθάρισης των ανωτέρω φορέων, και μόνο στην περίπτωση που δε θα επαρκούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Απώτερος μοναδικός σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης με ταχείς ρυθμούς, χωρίς αυτή να χρονοτριβεί και να μετατίθεται στο απώτερο μέλλον, εις βάρος όμως του όποιου προσδοκώμενου οικονομικού οφέλους.

Ως δαπάνες, λοιπόν, της ειδικής εκκαθάρισης της προτεινόμενης παραγράφου θα νοούνται πλέον «οι αμοιβές του ειδικού εκκαθαριστή, οι αμοιβές του προσωπικού που θα απασχοληθεί για τις ανάγκες της εκκαθάρισης, οι λειτουργικές δαπάνεςκαθώςκαι κάθε άλλου είδους δαπάνη που κρίνεται αναγκαία για την υποστήριξη του έργου του εκκαθαριστή του εν λόγω φορέα», εξαιρουμένων των βαρών και των χρεών- υποχρεώσεων προς τρίτους, που ενδεχομένως να βαρύνουν τον υπό ειδική εκκαθάριση φορέα.

Ακριβώς αυτή η συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στην επίτευξη ων στόχων των ειδικών εκκαθαρίσεων, καθιστά αναγκαία και την επίβλεψη της όλης διαδικασίας από την πλευρά του, τη λεπτομερή και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωσή του για την πορεία της ειδικής εκκαθάρισης και τις τυχόν αδυναμίες ολοκλήρωσης αυτής, μέσω της υποβολής αντίστοιχων εκθέσεων πεπραγμένων και οικονομικών καταστάσεων από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή, θέματα τα οποία θα ρυθμιστούν είτε με την έκδοση Υ.Α. είτε με την υπογραφή των συμβάσεων με τους ειδικούς εκκαθαριστές. Η συμμετοχή και ο έλεγχος του Υπουργού Οικονομικών επί των ειδικών εκκαθαρίσεων, τέλος, γίνεται ακόμα περισσότερο επιτακτική και αναγκαία εκ του γεγονότος ότι, το προϊόν της εκκαθάρισης τωνφορέων της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης εντός και εκτός Δημόσιου Τομέα, θα περιέρχεται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών ως έσοδο, που θα καλείται να διαχειριστεί στο μέλλον επ' ωφελεία του Ελληνικού Κράτους, ενώ το όποιο πιθανό λειτουργικό κόστος της ειδικής εκκαθάρισης θα αποτελεί έξοδο που θα βαρύνει τις πιστώσεις αυτού.

ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 34 επ.

Με τα άρθρα 34 - του σχεδίου νόμου επιχειρούνται τροποποιήσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ως προς το δημόσιο λογιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο και τις δαπάνες μετακίνησης, με στόχο την ορθότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή αυτών.

Συγκεκριμένα, με την επιχειρούμενη τροποποίηση του ν.4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 143) επιδιώκεται η περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας έγκρισης, τροποποίησης και παρακολούθησης της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και των ρυθμίσεων περί κυρώσεων για τις περιπτώσεις αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Παράλληλα, διασαφηνίζεται περαιτέρω το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (ΑΔΑ).

Ταυτόχρονα τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις των ν. 4354/2015 (Α' 176) (ενιαίο μισθολόγιο), του ν. 4336/2015 (Α' 94) καθώς και άλλων διατάξεων, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Α. Επί του άρθρου 34: Τροποποίηση διατάξεων ν. 4270/2014 (Δημόσιο λογιστικό)

1. Επί της παραγράφου 1:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, διασαφηνίζεται η διαδικασία διατύπωσης εισήγησης του εκάστοτε αρμόδιου ΓΔΟΥ για σχέδια νόμου, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, πολιτικές ή προγράμματα αναφορικά με τη δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό ή το Μ.Π.Δ.Σ., τόσο για την Κεντρική Διοίκηση όσο και για τους λοιπούς φορείς. Ειδικότερα, καθορίζεται ότι εφόσον υφίσταται οικονομική επίπτωση για τον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, η εισήγηση διατυπώνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του ειδικού φορέα αυτού αφορά σε δαπάνες γενικής φύσεως για το σύνολο του δημοσίου τομέα ή σε «υπό κατανομή» πιστώσεις, δηλ. πιστώσεις που κατά τη διάρκεια του έτους κατανέμονται στα επιμέρους Υπουργεία.

2. Επί της παραγράφου 2:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, προκειμένου οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης τους και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, προβλέπεται ότι μετακίνησή τους σε άλλη θέση κατά τη διάρκεια της θητείας τους επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

3. Επί των παραγράφων 3, 4, 5, 6 και 7:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποιούνται οι ρυθμίσεις των άρθρων 43,44,45 και 48 του ν.4270/2014 αναφορικά με το Μ.Π.Δ.Σ., ώστε οι Α.Δ.Α., που είτε ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση είτε στους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, να αντιμετωπίζονται και να εμφανίζονται ξεχωριστά στο πλαίσιο του Μ.Π.Δ.Σ. και να αποστέλλουν τα απαραίτητα στοιχεία απ' ευθείας στο ΓΑΚ, με στόχο την καλύτερη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και παράλληλα την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

4. Επί των παραγράφων 8 και 9:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποιούνται οι ρυθμίσεις του άρθρου 54 του ν.4270/2014 προκειμένου να ρυθμίζεται με σαφήνεια η διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών των ΑΔΑ που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση, καθώς και η διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμών των ΑΔΑ που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση, σε συνέπεια με το εκάστοτε ισχύον Μ.Π.Δ.Σ. και τις ρυθμίσεις των άρθρων 43, 44, 45 και 48 του ν.4270/2014.

5. Επί της παραγράφου 10:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επεκτείνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 63 του ν.4270/2014 προκειμένου να ρυθμίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έγκρισης των αναλυτικών προϋπολογισμών και των Α.Δ.Α. που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αλλά δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς. Επίσης, με τις προτεινόμενες διατάξεις συμπληρώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 63 ώστε να καθορίζουν τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο αναμόρφωσης των προϋπολογισμών, των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και των Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς. Ειδικότερα, παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να μπορεί να προσδιορίζει με απόφασή του τους λόγους για τους οποίους δύναται κατ' εξαίρεση να αναμορφωθούν οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των προαναφερόμενων φορέων, τη διαδικασία και τις λοιπές λεπτομέρειες.

Τέλος, διασαφηνίζεται ο τρόπος εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 63 προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. και προκειμένου περί Ν.Π.Ι.Δ..

6. Επί της παραγράφου 11:

Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα της δημοσιονομικής δέσμευσης για τις δαπάνες μισθοδοσίας φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και τις δαπάνες Συντάξεων Δημοσίου που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016, οι οποίες καταβάλλονται το μήνα Δεκέμβριο και αφορούν και βαρύνουν τις πιστώσεις του επόμενου οικονομικού έτους.

Η εν λόγω δαπάνη αφορά τη μισθοδοσία α' δεκαπενθημέρου μηνός Ιανουαρίου, κάθε έτους, των υπαλλήλων των Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και των Συντάξεων Δημοσίου που εξακολουθούν να καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δυνάμει της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016.

7. Επί της παραγράφου 12:

Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 67, ώστε να καθορίζεται η διαδικασία ανάληψης υποχρεώσεων που προβλέπεται να βαρύνουν είτε τμηματικά είτε εξ ολοκλήρου έτη πέραν του τρέχοντος έτους, και όχι μόνο για την περίοδο διάρκειας του εκάστοτε Μ.Π.Δ.Σ. Παράλληλα, συμπληρώνονται οι εν λόγω ρυθμίσεις ώστε να καθορίζεται με σαφήνεια η διαδικασία και για τις Α.Δ.Α. και ειδικότερα για εκείνες που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, καθώς και για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ. Επίσης, τροποποιείται το όριο άνω του οποίου απαιτείται απόφαση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών, για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.
Τέλος, διασαφηνίζεται ότι για την ανάληψη υποχρεώσεων σε βάρος των πιστώσεων του ειδικού φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» απαιτείται έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς οι πιστώσεις του εν λόγω ειδικού φορέα είτε αφορούν σε δαπάνες γενικής φύσεως για το σύνολο του δημοσίου τομέα, είτε είναι πιστώσεις υπό κατανομή.

8. Επί της παραγράφου 13:

Με την προτεινόμενη διάταξη επέρχονται αναγκαίες νομοτεχνικές διορθώσεις στο άρθρο 69Δ, προς αποφυγή παρερμηνειών. Επιπλέον, συμπληρώνονται οι γενικές αρμοδιότητες των ΔΥΕΕ που αφορούν θέματα προϋπολογισμών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και να καλύπτουν και κατηγορίες φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

9. Επί της παραγράφου 14:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 70 του ν.4270/2014 και επέρχονται αναγκαίες νομοτεχνικές διορθώσεις, ώστε να καθίσταται σαφές ότι όλοι οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Προεδρία της Δημοκρατίας Υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), αλλά και οι ΑΔΑ της Κεντρικής Διοίκησης ξεχωριστά εφόσον ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό που θα καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, συνάπτουν μνημόνια συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών και υποβάλλουν μηνιαία προγράμματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών τους.

Επιπλέον, προστίθενται ειδικές ρυθμίσεις για τον ειδικό φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες». Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων αυτού είτε αφορά σε δαπάνες γενικής φύσεως για το σύνολο του δημοσίου τομέα, είτε πιστώσεις «υπό κατανομή» (ενδεικτικά πιστώσεις τακτικού αποθεματικού, πιστώσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, κλπ) που κατά τη διάρκεια του έτους κατανέμονται στα επιμέρους Υπουργεία, το μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης προϋπολογισμού και οι τριμηνιαίοι στόχοι τίθενται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

10. Επί της παραγράφου 15:

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του ειδικού φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» είτε αφορά σε δαπάνες γενικής φύσεως για το σύνολο του δημοσίου τομέα, είτε πιστώσεις «υπό κατανομή» που κατά τη διάρκεια του έτους κατανέμονται στα επιμέρους Υπουργεία, με την προτεινόμενη διάταξη διευκρινίζεται ότι η ανακατανομή των πιστώσεων του συγκεκριμένου ειδικού φορέα διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

11. Επί της παραγράφου 16:

Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 74 του ν.4270/2014 επαναλαμβάνοντας τις ρυθμίσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 60 του ίδιου νόμου, δεδομένου ότι και αυτές αφορούν την εγγραφή πιστώσεων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

12. Επί της παραγράφου 17:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζεται το θέμα της εκπόνησης της έκθεσης των φορολογικών δαπανών, η οποία και συνοδεύει τον ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό. Η καταγραφή των φορολογικών δαπανών θα διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα υποβάλλεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τη μορφή έκθεσης του Διοικητή της, κατά την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού κάθε έτους.

13. Επί της παραγράφου 18:

Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών να αναθέτει στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες την είσπραξη των εσόδων ειδικών δημόσιων υπηρεσιών και Ειδικών Ταμείων, εφόσον η είσπραξη των εσόδων τους δεν είναι δυνατή με δικά τους όργανα, καθώς και την είσπραξη εσόδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ιδιωτικού δικαίου, ΑΔΑ και τρίτων, με τη συμμετοχή των ανωτέρω στη δαπάνη για την είσπραξη των εσόδων που εισπράττονται για λογαριασμό τους.

14. Επί της παραγράφου 19:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις συμπληρώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 147 του ν.4270/2014 περί μνημονίων συνεργασίας και μηνιαίων προγραμμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμών ώστε να καθορίζεται ειδικότερα η διαδικασία για τις Ανεξάρτητες Αρχές που δεν ανήκουν στην Κεντρικής Διοίκηση ως ειδικοί φορείς.

15. Επί της παραγράφου 20:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 172 του ν.4270/2014 και επέρχονται αναγκαίες νομοτεχνικές διορθώσεις, ώστε να καθίσταται σαφές ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις περί αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους δαπανών αφορούν τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης που υποβάλλουν πρόγραμμα μηνιαίας εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 70.

Επιπλέον, παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να προσδιορίζει με απόφασή του περιπτώσεις αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους δαπανών που εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου, καθώς στους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης δύναται να προκύψουν αποκλίσεις οι οποίες δεν οφείλονται σε μη ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως ενδεικτικά αποκλίσεις λόγω ενίσχυσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού του φορέα ή λόγω αύξησης του ποσοστού διάθεσης των πιστώσεων μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

16. Επί των παραγράφων 21, 22 και 23:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται αναγκαίες νομοτεχνικές διορθώσεις και τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του άρθρου 173 του ν.4270/2014 περί κυρώσεων σε περιπτώσεις μη έγκαιρης υποβολής στοιχείων εκ μέρους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ παρέχεται και εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να καθορίζει με απόφασή του τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων αυτών.

Επίσης, επέρχονται αναγκαίες τροποποιήσεις και συμπληρώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου αυτού περί κυρώσεων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, ανακαθορίζονται οι εφαρμοζόμενες κυρώσεις σε περίπτωση απόκλισης ενός τριμήνου και σε περίπτωση απόκλισης επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, διασαφηνίζεται η εφαρμογή των κυρώσεων προκειμένου περί ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, και προβλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις η προηγούμενη εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου, καθώς και η δυνατότητα αποκλίσεων σε περιπτώσεις που οφείλονται σε παράγοντες εκτός του πεδίου δράσης της διοίκησης του φορέα, κατόπιν παροχής αιτιολογίας στις εισηγήσεις και εκθέσεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 173 του ν.4270/2014. Παράλληλα, συμπληρώνονται οι εν λόγω ρυθμίσεις ώστε να καθορίζεται ότι εφαρμόζονται αναλογικά και για τις ΑΔΑ που δεν ανήκουν στην Κεντρικής Διοίκηση και υποβάλλουν απ' ευθείας στο ΓΛΚτα σχετικά προγράμματα εκτέλεσης προϋπολογισμού.

17. Επί της παραγράφου 24:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται αναγκαίες νομοτεχνικές διορθώσεις στο άρθρο 175Α του ν.4270/2014, συνεπεία της κατάργησης του άρθρου 175 του ν.4270/2014.

18. Επί της παραγράφου 25:

Με την προτεινόμενη διάταξη εξειδικεύεται η εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 156, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη ισχύος του ενιαίου λογιστικού σχεδίου για την Γενική Κυβέρνηση σε διαφορετικό χρόνο ανά κατηγορία οντοτήτων.

Β. Επί του άρθρου 35: Τροποποίηση διατάξεων ν. 4354/2015 (Ενιαίο Μισθολόγιο)

Ειδικότερα, όσον αφορά στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (Α' 176) παρατηρούνται τα εξής :

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 καταργείται η περίπτωση ιε της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4354/2015, διότι εκ παραδρομής οι υπάλληλοι της ΕΥΠ εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω νόμου όταν ταυτόχρονα αναφέρονται και στην περίπτωση ε της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, η οποία προβλέπει τις κατηγορίες υπαλλήλων που δεν εντάσσονται στο νόμο αυτό.

2. Με τις διατάξεις της παρ. 2 αντικαθίστανται οι διατάξεις της παραγράφου 4α του όρθρου 11 του ν. 4354/2015, αναφορικά με τους φορείς των οποίων η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Κατόπιν αυτών, εκτός από την προϋπηρεσία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται και η υπηρεσία που έχει προσφερθεί στους επίσημους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον γίνεται ρητή αναφορά στην αναγνώριση προϋπηρεσίας που έχει προσφερθεί με μειωμένο ωράριο εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε ρητά προβλεφθεί από τις ισχύουσες διατάξεις.

3. Με τις διατάξεις της παρ. 3 συμπληρώνονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4354/2015, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η εν λόγω παροχή δεν χορηγείται σε υπαλλήλους με τέκνα τα οποία εργάζονται και το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το όριο του αφορολόγητου, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά από τη φορολογική νομοθεσία.

4. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 4 αντικαθίστανται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 σχετικά με τη χορήγηση της οικογενειακής παροχής για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η παροχή αυτή χορηγείται σε όλες τις περιπτώσεις φοίτησης των τέκνων σε μεταλυκειακή εκπαίδευση ανώτερη ή ανώτατη τυπική ή μη.

5. Με τις διατάξεις της παρ.5 συμπληρώνονται οι όμοιες της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 προκειμένου η αποζημίωση που προβλέπεται για τους ιδιώτες που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα να μπορεί να καταβάλλεται σε αυτούς και στην περίπτωση μεμονωμένων ελέγχων ή αξιολογήσεων και συμπληρώνονται οι όμοιες του άρθρου 22 με ρητή εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των αποδοχών του καλλιτεχνικού προσωπικού των ΝΠΙΔ και ΝΠΙΔ με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού. Επιπλέον, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 1-6-2018 για την έκδοση όλων των αποφάσεων που προβλέπονται σε αυτό το όρθρο και καθορίζουν αποδοχές ή αποζημιώσεις.

6. Με τις διατάξεις της παρ.6 συμπληρώνονται οι όμοιες της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4354/2015 και προτείνεται η εξαίρεση από αυτές των υπαλλήλων των νοσοκομείων που διατίθενται για χρονικό διάστημα λίγων μηνών (μέχρι 6) σε άλλο νοσοκομείο, προκειμένου να μην υπάρχει αλλαγή του φορέα καταβολής των αποδοχών για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

7. Με τις διατάξεις της παρ. 7 διορθώνεται η εσφαλμένη παραπομπή της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4354/2015 στο άρθρο 23 του ν. 4270/2014, στο ορθό 123 του ίδιου νόμου.

Γ. Επί του άρθρου 36: Τροποποίηση διατάξεων ν. 4336/2015 (Οδοιπορικά)

Όσον αφορά στις διατάξεις του ν. 4336/2015 (Α' 94) σημειώνονται τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 συμπληρώνονται οι όμοιες του άρθρου 3 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α' 94) και πλέον προβλέπεται ότι οι μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών, καθώς και των συνοδών ασφαλείας και των προσώπων που τους συνοδεύουν κατά τις μετακινήσεις αυτές δεν υπάγονται στο ανώτατο όριο των εξήντα (60) εκτός έδρας ημερών.

2. Με τις διατάξεις της παρ. 2 συμπληρώνονται οι όμοιες της παρ. 1 του άρθρου 3 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 προκειμένου να οριστεί ρητά ποιος εγκρίνει το όριο ημερών μετακίνησης των αιρετών των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των νομικών τους προσώπων και των Δ.Ε.Υ.Α.

3. Με τις διατάξεις της παρ. 3 συμπληρώνονται οι όμοιες της παρ. 1 του άρθρου 19 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2του ν. 4336/2015, προκειμένου η προσαύξηση των εκατό ευρώ για τη διανυκτέρευση στο εξωτερικό να ισχύει και για διαμονή σε καταλύματα της Ουάσιγκτον, όπως και στη Νέα Υόρκη, δεδομένου του αυξημένου κόστους τους.

4. Με τις διατάξεις της παρ. 4 καταργούνται οι ρυθμίσεις του άρθρου 24 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015, οι οποίες δεν είχαν συνάφεια με τις λοιπές ρυθμίσεις της εν λόγω Υποπαραγράφου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης ως προς το εύρος εφαρμογής της. Οι ρυθμίσεις του καταργούμενου άρθρου 24 επαναθεσπίζονται σε ξεχωριστό άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου.

5. Με την παρ. 5 ρυθμίζεται το θέμα της αναγνώρισης των δαπανών σεμιναρίων στα οποία συμμετέχουν οι υπάλληλοι κάθε φορέα. Η διάταξη κρίνεται απαραίτητη καθώς υπήρχε και στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 2685/1999) και εκ παραδρομής δεν προβλέφθηκε στο νέο (ν. 4336/2015). Επιπλέον, γίνεται ρητή αναφορά και στη δυνατότητα αναγνώρισης εκ μέρους του φορέα της δαπάνης για την έκδοση ταξιδιωτικής visa για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων σε χώρες του εξωτερικού, όπου απαιτείται η έκδοσή της.

6. Με τις διατάξεις της παρ. 6 η προθεσμία του όρθρου 15 της Υποπαραγράφου Δ9 της Παραγράφου Δ του ν. 4336/2015 (Α' 94), όπως παρατάθηκε μέχρι την 30-6-2017 με τις όμοιες του άρθρου 62 του ν.4430/2016 (Α' 205) για την έκδοση Π.Δ. το οποίο θα καθορίζει το ύψος καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις της καταβολής δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και της αποζημίωσης εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρατείνεται εκ νέου μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018.

Η διάταξη κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων, υπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς, επεξεργασία από το ΣτΕ, δημοσίευση) δεν επαρκεί το διάστημα που προβλέπεται σήμερα.

Δ. Επί του άρθρου 37: Τροποποίηση του όρθρου 16 του ν. 2741/1999 (ΦΕΚ Α' 1999)

Η πολυπλοκότητα των θεμάτων που εμπίπτουν στη διαχείριση των εκκρεμών υποθέσεων του τέως Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (Ο.Α.Ε), ειδικός διάδοχος του οποίου είναι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, καθιστά αναγκαία την παροχή εξουσιοδότησης στον Υπουργό Οικονομικών να συνιστά Ομάδες Εργασίας, επιφορτισμένες με το έργο της διαχείρισης ειδικότερων θεμάτων που ανακύπτουν αναφορικά με τις υποθέσεις του Ο.Α.Ε, καθώς και των επιχειρήσεων που υπήχθησαν στο ρυθμιστικό πεδίο αυτού.

Για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των εν λόγω Ομάδων και προς επίτευξη της ταχύτερης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου διεκπεραίωσης των ως άνω εκκρεμοτήτων, κρίνεται ορισμένες φορές απαραίτητη και η συμμετοχή, πέραν των υπαλλήλων της αρμόδιας για τα θέματα ΟΑΕ Υπηρεσίας, και ιδιωτών με την κατάλληλη κατά περίπτωση ειδικότητα και εμπειρία.

Προς συμπλήρωση και επικαιροποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ειδική διαδοχή του ΟΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, και επ' αφορμή της ανάγκης σύστασης Ομάδας Έργου για την εκκαθάριση του αρχείου του Ο.Α.Ε. ενόψει της μεταφοράς του από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού σε νέο κτίριο, προωθείται η προτεινόμενη διάταξη νόμου, η θέσπιση της οποίας δεν επιφέρει επιβάρυνση σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς τυχόν αμοιβές από τη σύσταση των εν λόγω Ομάδων θα καλύπτονται από τον τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικό λογαριασμό No 2341034478 «Ελληνικό Δημόσιο - Λογαριασμός εσόδων από εκκαθάριση εταιρειών αρμοδιότητας τέως Ο.Α.Ε.».

Ε. Επί του άρθρου 38: Ειδικές ρυθμίσεις για τη σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζεται το θέμα της έκδοσης συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων, η ειδική εξουσιοδοτική διάταξη των οποίων προβλέπει μέχρι σήμερα την έκδοσή τους με σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών. Ειδικότερα: 1) Με την παράγραφο 1, στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών κινητικότητας, κρίνεται σκόπιμη η κατάργηση της σύμπραξης του Υπουργού Οικονομικών στις ακόλουθες περιπτώσεις, όταν δεν προκαλούν επιπρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των οικείων φορέων: α) μετατάξεων ή μεταφορών του άρθρου 3 του ν.4018/2011 στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τις οποίες εξάλλου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν.4223/2013 για τη μεταφορά των απαιτουμένων πιστώσεων και δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές βεβαιώνεται η ύπαρξη των απαιτουμένων πιστώσεων μισθοδοσίας κατ' εφαρμογή του άρθρου 11 παρ. 3 του π.δ. 113/2010, β) λοιπών μετατάξεων ή μεταφορών για τις οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 1 του ν. 4002/2011 απαιτείται προηγούμενη έγκριση της ΠΥΣ 33/2006, γ) αποσπάσεων ή παρατάσεων αυτών του άρθρου 6 του ν. 1104/1980 και δ) μεταφοράς θέσεων του άρθρου 38 παρ. 1 του ν. 1397/1983. 2) Με την παράγραφο 2, προτείνεται η κατάργηση σύμπραξης του Υπουργού Οικονομικών στην έκδοση των κανονιστικών διοικητικών πράξεων που προβλέπονται στις μνημονευόμενες διατάξεις (του άρθρου 1 του ν.δ. 177/1974 (ΑΛ 346, του εδ. β' της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.414/1976 (Α'212), του εδ. γ' της παρ.3 του άρθρου 6 του ν.4036/2012 (Α' 8), της παρ.2 & 3 του άρθρου 12 του ν. 4203/2013, της παρ.4 του άρθρου 25 του ν. 3066/2002, της παρ.2 του άρθρου 28 του ν. 3838/2010, της παρ. 1 περίπτωση ιβ'του άρθρου 11 του ν. 3922/2011, της παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 4058/2012, της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 4404/2016, της παρ. 2 του άρθρου πέμπτου του ν. 1373/1983, του άρθρου 3 του ν. 2013/1992, της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4027/2011, της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 3050/2002, της παρ. 10 του άρθρου 17 του ν. 3534/2007, του άρθρου 14 του ν. 3106/2003, της παρ. 11 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013, του άρθρου 20 του ν. 1836/1989, του άρθρου 57 του ν. 4144/2013), δεδομένου ότι δεν προκαλείται δαπάνη, είτε προκαλείται δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Μετά τη θέσπιση του δημοσιονομικού πλαισίου του ν.4270/2014 και ιδίως των διατάξεων που αφορούν την ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες, θεωρείται ότι έχει ενισχυθεί επαρκώς η υπευθυνότητα των φορέων ως προς τη διαχείριση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μην είναι απαραίτητη για τα συγκεκριμένα θέματα η συνήθως χρονοβόρα διαδικασία της συνυπογραφής του Υπουργού Οικονομικών (άρθρο 1 του ν.δ.177/1974 (Α" 346), εδ.β" της παρ.4 του ν.414/1976 (Α'212)).

Στ. Επί του άρθρου 39: Συμπλήρωση διατάξεων του π.δ. 80/2016

Με το άρθρο αυτό ρυθμίζεται το θέμα της δημοσιονομικής δέσμευσης για τις δαπάνες μισθοδοσίας Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και τις δαπάνες Συντάξεων Δημοσίου, οι οποίες καταβάλλονται το μήνα Δεκέμβριο και αφορούν και βαρύνουν τις πιστώσεις του επόμενου οικονομικού έτους. Η συμπλήρωση των διατάξεων του Π.Δ. 80/2016 είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρχει αντίφαση με την ρύθμιση της παρ. 11 του άρθρου 34 του παρόντος.

Η εν λόγω δαπάνη αφορά τη μισθοδοσία α' δεκαπενθημέρου μηνός Ιανουαρίου, κάθε έτους, των υπαλλήλων των Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και των Συντάξεων Δημοσίου που εξακολουθούν να καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016.

Ζ. Επί του άρθρου 40: Ειδικές διατάξεις δημοσιονομικής διαχείρισης

Με την παρούσα διάταξη επιλύεται το ζήτημα του οργάνου που πρέπει να διενεργεί την ανάρτηση των αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης στο διαδίκτυο ειδικά στις περιπτώσεις δαπανών υπηρεσιών για τις οποίες οι Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) ασκούν αρμοδιότητες των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 24, καθώς και των άρθρων 26, 66 και 69Γ του ν. 4270/2014. Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις η ανάρτηση των ανωτέρω πράξεων διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία του Διατάκτη.

Η. Επί των άρθρων 41 και 42: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4151/2013 και του ν. 3492/2006

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού κατασταλτικού ελέγχου των οικονομικών υπηρεσιών και της διαχείρισης των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκει την αξιοποίηση της υφιστάμενης πολύχρονης ελεγκτικής εμπειρίας των υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ των Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) αλλά και των λοιπών υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ, οι οποίοι σε καθημερινή βάση ασχολούνται με την λογιστική παρακολούθηση και πληρωμή δαπανών, την εφαρμογή του Δημόσιου Λογιστικού, την εποπτεία της διαχείρισης των φορέων γενικής κυβέρνησης, τη συλλογή και αξιολόγηση οικονομικών στοιχείων κλπ.

Θ. Επί του άρθρου 43: Μη μισθολογικές παροχές

Με την προτεινόμενη ρύθμιση μεταφέρεται για λόγους αποφυγής συγχύσεων και παρερμηνειών σε διακριτό άρθρο ήδη υπάρχουσα ρύθμιση που αφορά τις μη μισθολογικές παροχές η οποία είχε ενσωματωθεί στην υποπαράγραφο Δ9 της παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 με αποτέλεσμα να υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις σύγχυση ως προς το πεδίο εφαρμογής της δεδομένου ότι ο τίτλος της εν λόγω υποπαραγράφου είναι «Δαπάνες μετακινουμένων εντός και έκτος επικρατείας». Ταυτόχρονα συμπληρώνονται οι σχετικές διατάξεις με την πρόβλεψη υποχρεωτικής σύμπραξης του Υπουργού Οικονομικών, σε κάθε συλλογική σύμβαση ή απόφαση (υπουργική ή ΔΣ) που προβλέπει τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών σε υπαλλήλους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης,

I. Επί του άρθρου 44: Τροποποίηση του ν. 4472/2017

Με την προωθούμενη ρύθμιση γίνεται νομοτεχνική βελτίωση της διάταξης του άρθρου 144 του ν. 4472/2017 έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφής η σύνθεση της Επιτροπής που θα εξετάζει την αναπροσαρμογή του ύψους της αποζημίωσης υπηρεσίας αλλοδαπής.

ΙΑ. Επί του άρθρου 45:

Με την προωθούμενη διάταξη επιδιώκεται η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας του Προέδρου και των υπαλλήλων του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

IB. Επί του άρθρου 46: Μισθολογικές ρυθμίσεις προσωπικού ΕΥΠ

Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου καθορίζονται οι αποδοχές του προσωπικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.). Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ υπάγεται από 1-1-2017 στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, για το εν λόγω προσωπικό προβλέπεται και η χορήγηση επιδόματος υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας το οποίο καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Το ως άνω επίδομα χορηγείται και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για όσο διάστημα είναι αποσπασμένα στην ΕΥΠ. Ειδικότερα, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για όσο καιρό υπηρετούν στην εν λόγω Υπηρεσία, καταβάλλονται οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης ειδικής αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, που χορηγείται μόνο στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντιθέτως, δεν καταβάλλεται το προβλεπόμενο επίδομα θέσης ευθύνης της παρ. Γ του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α' 74) και η ειδική αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση της περ. β της παρ. Δ του άρθρου 127 του ν.4472/2017. Στην περίπτωση που τα εν λόγω στελέχη ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου σε οργανικές μονάδες της Ε.Υ.Π. δικαιούνται το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης με αυτό που λαμβάνει το πολιτικό προσωπικό.

Τέλος, προβλέπεται ότι οι αποδοχές του Διοικητή και των Υποδιοικητών της Ε.Υ.Π. καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΙΓ. Επί του άρθρου 47: Σύσταση Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε)

Με το άρθρο 5 του ν. 1682/1987 (Α' 14) συστάθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συλλογικό γνωμοδοτικό όργανο με την επωνυμία Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) με σκοπό την υποβοήθηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Μετά την παρέλευση τριάντα (30) ετών από τη θεσμοθέτηση του εν λόγω συλλογικού οργάνου, και λόγω των σημαντικών καθηκόντων που έχει κληθεί να εκπληρώσει το Σ.Ο.Ε. στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τα τελευταία έτη, καθώς επίσης των υποχρεώσεων στις οποίες θα κληθεί να ανταποκριθεί μετά το πέρας του Οικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής, κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση, συμπλήρωση και εκ νέου διαμόρφωση του οικείου θεσμικού πλαίσιο, με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Το ΣΟΕ υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών όπως εκείνος προσδιορίζεται από την πρωθυπουργική απόφαση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων, με στόχο την υποβοήθηση συνολικά του έργου του Υπουργείου Οικονομικών.

Περαιτέρω, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που εξυπηρετεί προκρίνεται ως κατάλληλη λύση η εισαγωγή μιας σειράς ειδικών ρυθμίσεων, οι οποίες διατηρώντας τον συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα του οργάνου, επικαιροποιούν τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες που προκύπτουν από τις εξελίξεις στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα, ενισχύουν την επιστημονική ανεξαρτησία του Συμβουλίου και της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης, καθώς και το ρόλο τους στην εκπροσώπηση του Υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα άμεσης και πληρέστερης στελέχωσης του με Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, και οργάνωσή της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης σε τρεις επιστημονικούς Τομείς: α) Μακροοικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής, β) Μικροοικονομικής Πολιτικής και Μικροπροσομοιώσεων, γ) Οικονομικής Ανάπτυξης και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Τόσο η αναδιοργάνωση της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης όσο και η σύσταση Γραφείου Επιχειρησιακής Υποστήριξης θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη επιστημονική και διοικητική υποστήριξη προς τον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διαχρονική συνέχεια στα θέματα οικονομικής πολιτικής.
Η αλληλεπίδραση του επιστημονικού προσωπικού του Σ.Ο.Ε. με ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού προωθείται μέσω συγκεκριμένων άρθρων με στόχο την έγκαιρη παρακολούθηση των επιστημονικών και κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Παγκόσμια Οικονομία. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός συλλογικού γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού οργάνου προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στελεχωμένου με προσωπικό υψηλών προσόντων, που μέσω τεκμηριωμένης επιστημονικής ανάλυσης και συνεργασίας με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, θα αποτελεί το σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για τη διαμόρφωση των εθνικών θέσεων οικονομικής πολιτικής.

ΙΔ. Επί του άρθρου 48

Ρυθμίζονται θέματα μετακίνησης του προσωπικού του ΣΟΕ και αντιμετωπίζονται πρακτικές δισλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί κατά τη μετάβαση του προσωπικού αυτού στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας.

Επί του άρθρου 49: Λοιπές διατάξεις

α) Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζονται ζητήματα δαπανών μισθοδοσίας και υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, αν και οι εν λόγω δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί, δεν είναι δυνατή η καταβολή τους στους δικαιούχους για διαδικαστικούς λόγους ή λόγω της μη έγκαιρης ανάρτησης στη Διαύγεια της απόφασης συγκρότησης συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης. Μέσω της προτεινόμενης διάταξης επιλύεται το ανωτέρω πρόβλημα και καθίσταται δυνατή η πληρωμή των συγκεκριμένων, δεδουλευμένων δαπανών.

β) Ι.α. Σύμφωνα με το άρθρο 24, παράγραφος 3.γ. του ν.4270/2014 (Α. 143), μέχρι την ολοκλήρωση εφαρμογής της διαδικασίας ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του άρθρου 69ΣΤ, για δαπάνες που διενεργούνται από: ΐ) περιφερειακές υπηρεσίες Υπουργείων, Ανεξάρτητων Αρχών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Π) την Προεδρία της Δημοκρατίας, iii) δημόσιες αρχές της δικαστικής λειτουργίας του Κράτους, δημόσια μουσεία και ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δύναται, είτε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του οικείου Υπουργού ή της Ανεξάρτητης Αρχής είτε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου οργάνου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντίστοιχα, αρμοδιότητες των παραγράφων 4 και 5, καθώς και των άρθρων 26, 66 και 69Γ, να ασκούνται από τις κατά τόπον αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

β. Στο άρθρο 66, παρ. 1 και 2 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι ανάληψη υποχρέωσης είναι η διοικητική πράξη με την οποία γεννάται ή βεβαιώνεται υποχρέωση του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έναντι τρίτων (νομική δέσμευση). Προκειμένου να αναληφθεί εγκύρως οποιαδήποτε δέσμευση ή να εκτελεσθεί οποιαδήποτε δαπάνη, εκδίδεται απόφαση ανάληψης υποχρέωσης η οποία περιέχει βεβαίωση του αρμόδιου, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, οργάνου περί ύπαρξης και δέσμευσης της αναγκαίας πίστωσης (δημοσιονομική δέσμευση). Η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης υπογράφεται από τον διατάκτη και περιέχει βεβαίωση του προϊστάμενου οικονομικών υπηρεσιών του φορέα, ότι το ποσό της δαπάνης που αφορά, βρίσκεται εντός των ορίων της σχετικής πίστωσης και ειδικά για την Κεντρική Διοίκηση εντός του διαθέσιμου ποσοστού αυτής και ότι έχει δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό του φορέα.

2. Επίσης, στο άρθρο 2, παρ. 2.α. του π.δ.80/2016 (Α.145), ορίζεται ότι προκειμένου να αναληφθεί έγκυρα οποιαδήποτε υποχρέωση ή να εκτελεσθεί οποιαδήποτε δαπάνη από τους φορείς του άρθρου 1, εκδίδεται από το διατάκτη ή το κατά νόμο εξουσιοδοτημένο όργανο σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με την οποία δεσμεύεται η αναγκαία πίστωση και εγκρίνεται, όσον αφορά στους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, η πραγματοποίηση της δαπάνης (δημοσιονομική δέσμευση). Εντούτοις, ορισμένες από τις προβλεπόμενες, στο προαναφερόμενο άρθρο 24 του ν.4270/2014 κ.υ.α., εκδόθηκαν μετά την 1.1.2017, με αποτέλεσμα δαπάνες να έχουν πραγματοποιηθεί προγενέστερα της έκδοσης απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

3. Με την προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται δυνατή η πληρωμή των δαπανών αυτών, προκειμένου να i) αποφευχθεί η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων πιστωτών του Δημοσίου για δαπάνες οι οποίες κατά τα λοιπά είναι νόμιμες, ii) εκτελεστεί κανονικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός, iii) αποφευχθούν άσκοπες δικαστικές διενέξεις και να ισχυροποιηθεί η πιστωτική αξιοπιστία του Δημοσίου και iν) τονωθεί η εσωτερική αγορά υπό τις παρούσες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες με την παροχή της ανάλογης ρευστότητας προς τους δικαιούχους.

Επί του άρθρου 50: Μεταβατικές διατάξεις

Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πρώτη εφαρμογή της προβλεπόμενης στο άρθρο 5α του π.δ. 237/1986 διαδικασίας.

ΙΕ. Επί του άρθρου 51: Καταργούμενες διατάξεις

Με το άρθρο αυτό καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 175 του ν. 4270/2014 από την έναρξη ισχύος του νόμου, ώστε για λόγους ίσης μεταχείρισης οι κυρώσεις σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους να είναι ενιαίες για όλους τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, παρέλκει η εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπονταν στο εν λόγω άρθρο, ειδικά για τους φορείς του Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005, καθόσον με τις διατάξεις του ν. 4111/2013 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός των φορέων Γενικής Κυβέρνησης παρά μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών.

Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 59 του ν.2214/1994, καθώς οι σχετικές με τον τόμο των φορολογικών δαπανών ρυθμίσεις εντάσσονται πλέον στο άρθρο 75 του ν.4270/2014.

Καταργείται, για λόγους σαφήνειας, η διάταξη του άρθρου 24 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 η οποία όμως επαναθεσπίζεται ως αυτοτελής διάταξη με το άρθρο 43 του παρόντος.

Καταργείται κάθε διάταξη που ορίζει διαφορετικά από τις προτεινόμενες διατάξεις, αναφορικά με την έγκριση και τροποποίηση των προϋπολογισμών των ΑΔΑ που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αλλά δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, προκειμένου να εφαρμόζεται πλέον για όλες τις εν λόγω ΑΔΑ ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων περί έγκρισης και τροποποίησης προϋπολογισμού.

Τέλος, καταργείται η διάταξη του άρθρου 5 του ν. 1682/1987(Α'14), καθώς το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων συστήνεται εκ νέου με τις διατάξεις του άρθρου 47 του παρόντος σχεδίου νόμου.

Με το άρθρο 52 τίθεται η έναρξη ισχύος του παρόντος σχεδίου νόμου.



____________________________________________
____________________________________________


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις»

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881

Άρθρο 1


Με τον παρόντα νόμο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 του Συμβουλίου της 25ηςΜα'ίου 2016 (EE L 146 της 03.06.2016) για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ (EE L 64 της 11.3.2011), όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις Οδηγίες 2014/107/ΕΕ του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2014 (EE L 359 της 16.12.2014) και (EE) 2015/2376 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2015 (EE L 332 της 18.12.2015), όσον αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας. Η αρχική Οδηγία 2011/16/ΕΕ έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τα άρθρα 1 έως 25 του ν.4170/2013 (Α' 163) και οι τροποποιητικές αυτής Οδηγίες 2014/107/ΕΕ και (EE) 2015/2376, με τα άρθρα 1 έως 4 του ν. 4378/2016 (Α' 55) και με τα άρθρα 1 έως 6 του ν. 4474/2017 (Α' 80), αντίστοιχα.

Άρθρο 2
(άρθρο 1 παρ. 1 της Οδηγίας (EE) 2016/881)

Η παρ. 9 του άρθρου 4 του ν.4170/2013, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.4378/2016 και με την παρ.1 του άρθρου 2 του ν. 4474/2017, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. «αυτόματη ανταλλαγή»:

α) για τους σκοπούς της περιπτ. α'της παρ. 1 του άρθρου 9 και των άρθρων 9Α και 9ΑΑ, η συστηματική κοινοποίηση σε άλλο κράτος μέλος χωρίς προηγούμενο αίτημα, προκαθορισμένων πληροφοριών ανά καθορισμένα εκ των προτέρων τακτά διαστήματα. Για τους σκοπούς της περιπτ. α' της παρ. 1 του άρθρου 9, ως διαθέσιμες πληροφορίες νοούνται οι πληροφορίες των φορολογικών αρχείων του κράτους μέλους που κοινοποιεί τις πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να ανακτηθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών του εν λόγω κράτους μέλους-

β) για τους σκοπούς της περιπτ. β' της παρ. 1 του άρθρου 9, η συστηματική κοινοποίηση προκαθορισμένων πληροφοριών σχετικά με φορολογικούς κατοίκους άλλων κρατών μελών στο οικείο κράτος μέλος φορολογικής κατοικίας, χωρίς προηγούμενο αίτημα και ανά καθορισμένα εκ των προτέρων τακτά διαστήματα- γ) για τους σκοπούς του παρόντος πλην των διατάξεων των περιπτ. α' και β' της παρ. 1 του άρθρου 9 και των άρθρων 9Α και 9ΑΑ, η συστηματική κοινοποίηση προκαθορισμένων πληροφοριών που προβλέπεται στις περιπτ.α'και β'.
Στο πλαίσιο της περιπτ. β'της παρ. 1 του άρθρου 9, της παρ. 5 του άρθρου 9, της παρ. 2 του άρθρου 21 και των παρ. 2 και 3 του άρθρου 24, κάθε όρος γραμμένος με κεφαλαία αρχικά έχει την έννοια που του αποδίδεται στους αντίστοιχους ορισμούς που καθορίζονται στο Παράρτημα Ι.Στο πλαίσιο του άρθρου 9ΑΑ και του Παραρτήματος III, κάθε όρος γραμμένος με κεφαλαία αρχικά έχει την έννοια που του αποδίδεται στους αντίστοιχους ορισμούς που καθορίζονται στο Παράρτημα III.».

Άρθρο 3
(άρθρο 1 παρ. 2 της Οδηγίας (EE) 2016/881)


Μετά το άρθρο 9Α του ν.4170/2013, που προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4474/2017, προστίθεται άρθρο 9ΑΑ, ως εξής:

«Άρθρο 9ΑΑ
Πεδίο εφαρμογής και προϋποθέσεις της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά στην Έκθεση ανά Χώρα

1. Η Τελική Μητρική Οντότητα ενός Ομίλου Πολυεθνικής Επιχείρησης (Ομίλου ΠΕ) που έχει τη φορολογική της κατοικία στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη Αναφέρουσα Οντότητα, σύμφωνα με το Παράρτημα III Τμήμα II, υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα όσον αφορά το οικείο Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων εντός δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ, σύμφωνα με το Παράρτημα III Τμήμα II.

2. Η αρμόδια κατ' ανάθεση αρχή της παρ.1 του άρθρου 4,που παραλαμβάνει την Έκθεση ανά Χώρα σύμφωνα με την παρ. 1, κοινοποιεί, μέσω αυτόματης ανταλλαγής και εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 4, την Έκθεση ανά Χώρα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος στο οποίο, με βάση τις πληροφορίες της Έκθεσης ανά Χώρα, μία ή περισσότερες Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου ΠΕ της Αναφέρουσας Οντότητας είτε έχουν τη φορολογική κατοικία τους ή υπόκεινται σε φόρο όσον αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης.

3. Η Έκθεση ανά Χώρα περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο ΠΕ:

α) συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με το ποσό των εσόδων, τα κέρδη (ζημίες) προ φόρου εισοδήματος, τον καταβληθέντα φόρο εισοδήματος, τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, το μετοχικό κεφάλαιο, τα συσσωρευμένα κέρδη, τον αριθμό των εργαζομένων και τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία εκτός των ταμειακών διαθεσίμων ή ταμειακών ισοδυνάμων, όσον αφορά σε κάθε περιοχή Δικαιοδοσίας στην οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΠΕ,

β) έγγραφο ταυτοποίησης κάθε Συνιστώσας Οντότητας του Ομίλου ΠΕ, με το οποίο καθορίζεται η περιοχή Δικαιοδοσίας στην οποία έχει τη φορολογική της κατοικία η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα και, σε περίπτωση που διαφέρει από αυτήν την περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας, η περιοχή Δικαιοδοσίας δυνάμει της νομοθεσίας της οποίας οργανώνεται η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα, καθώς και η φύση της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εν λόγω Συνιστώσας Οντότητας.

4. Η κοινοποίηση πραγματοποιείται εντός δεκαπέντε (15) μηνών από την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους του Ομίλου ΠΕ στον οποίο αναφέρεται η Έκθεση ανά Χώρα. Η πρώτη Έκθεση ανά Χώρα κοινοποιείται για το φορολογικό έτος του Ομίλου ΠΕ που αρχίζει την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, και πραγματοποιείται εντός δεκαοχτώ (18) μηνών από την τελευταία ημέρα του εν λόγω φορολογικού έτους.

5. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορεί να εξειδικεύονται και να συμπληρώνονται οι διαδικασίες και υποχρεώσεις που αφορούν στην υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα σχετικά με Ομίλους ΠΕ και κάθε άλλο συναφές θέμα σχετικά με τη διαδικασία αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά στην Έκθεση ανά Χώρα.

Άρθρο 4
(άρθρο 1 παρ. 3 της Οδηγίας (EE) 2016/881)


Μετά τπν παρ. 7 του άρθρου 16 του ν. 4170/2013 προστίθεται παρ. 8, ως εξής : «8. Με την επιφύλαξη των παρ. 1 έως 6, οι πληροφορίες που κοινοποιούνται μεταξύ κρατών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 9ΑΑ, χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της αξιολόγησης υψηλών κινδύνων σε σχέση με τις τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών και άλλων κινδύνων σε σχέση με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του κινδύνου μη συμμόρφωσης μελών του Ομίλου ΠΕ με τους εφαρμοστέους κανόνες για τις τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών, και κατά περίπτωση για σκοπούς οικονομικής και στατιστικής ανάλυσης. Οι διορθώσεις των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών από τις ελληνικές φορολογικές αρχέςδε βασίζονται στις πληροφορίες που ανταλλάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 9ΑΑ. Παρά τα ανωτέρω, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ως προς τη χρησιμοποίηση των ως άνω πληροφοριών ως βάση για την πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών όσον αφορά στις ρυθμίσεις του Ομίλου ΠΕ για τις τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών ή όσον αφορά σε άλλα φορολογικά θέματα στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις στο φορολογητέο εισόδημα μιας Συνιστώσας Οντότητας.»

Άρθρο 5
(άρθρο 1 παρ. 4 και 5 της Οδηγίας (EE) 2016/881)


Ι. Μετά την παρ. 6 του άρθρου 20 του ν.4170/2013, που προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4474/2017, προστίθεται παρ. 7, ως εξής:

«7. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την Έκθεση ανά Χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 9ΑΑ, πραγματοποιείται μέσω του τυποποιημένου εντύπου που προβλέπεται στο Παράρτημα III Τμήμα III Πίνακες 1, 2 και 3, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών ρυθμίσεων, που εγκρίνονται από την Επιτροπή.Με βάση τις ως άνω γλωσσικές ρυθμίσεις, οι πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο 9ΑΑ μπορεί να κοινοποιούνται στην ελληνική γλώσσα ή και σε οποιαδήποτε άλλη από τις επίσημες γλώσσες και γλώσσες εργασίας της Ένωσης, με την πρόβλεψη ότι τα βασικά στοιχεία των εν λόγω πληροφοριών αποστέλλονται επίσης και σε κάποια άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης.» 2. Μετά την παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4170/2013, που προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 4 του ν. 4474/2017, προστίθεται παρ. 7, ως εξής:
«7. Πληροφορίες που κοινοποιούνται σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 9ΑΑ παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα με τη χρήση του δικτύου CCN.»

Άρθρο 6
(άρθρο 1 παρ. 6 της Οδηγίας (EE) 2016/881)


Η παρ. 2 του άρθρου 22 του ν.4170/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 5 του ν. 4474/2017, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η αρμόδια κατ' ανάθεση αρχή της παρ. 1 του άρθρου 4,μέσω της αρμόδιας αρχής της παρ. 1 του άρθρου 5, κοινοποιεί στην Επιτροπή ετήσια αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στα άρθρα9, 9Α και 9ΑΑ, καθώς και των πρακτικών αποτελεσμάτων τα οποία επιτεύχθηκαν.»

Άρθρο 7
(άρθρο 1 παρ. 7 της Οδηγίας (EE) 2016/881)


Μετά το άρθρο 24 του ν.4170/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 4378/2016, προστίθεται άρθρο 24Α,ως εξής :

«Άρθρο 24Α Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα, στους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 9ΑΑ επιβάλλεται πρόστιμο δέκα χιλιάδων (ΙΟ.ΟΟΟ)ευρώ, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Έκθεσης ανά Χώρα επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

2. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ είναι αρμόδιος για την έκδοση των πράξεων επιβολής των προστίμων της προηγούμενης παραγράφου. Οι διατάξεις του ν. 4174/2013 (ΑΊ70) και ιδίως, αυτές που αφορούν τον φορολογικό έλεγχο, την επιβολή του προστίμου και την είσπραξη, εφαρμόζονται αναλόγως και για τις πράξεις της παρ. 1.»

Άρθρο 8
(άρθρο 1 παρ. 9 της Οδηγίας (EE) 2016/881)


Στο Κεφαλαίο Η'του Μέρους Πρώτου του ν.4170/2013, που προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4378/2016,προσαρτάται Παράρτημα III, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των διατάξεων του παρόντος, ως εξής:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ I ΟΡΙΣΜΟΙ

1. «Όμιλος»: σύνολο επιχειρήσεων που σχετίζονται μέσω ιδιοκτησίας ή ελέγχου τέτοιου είδους που είτε απαιτείται να συντάσσουν Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις για σκοπούς χρηματοοικονομικής πληροφόρησης βάσει των εφαρμοζόμενων αρχών λογιστικής είτε θα υπήρχε αυτή η απαίτηση εάν το μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε από τις επιχειρήσεις αποτελούσε αντικείμενο συναλλαγής σε χρηματιστήριο.

2. «Επιχείρηση»: οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτ. β', γ "και δ'της παρ. 11 του άρθρου 4 του ν. 4170/2013.

3. «Όμιλος ΠΕ»: οποιοσδήποτε Όμιλος που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις η φορολογική κατοικία των οποίων βρίσκεται σε διαφορετικές περιοχές Δικαιοδοσίας ή περιλαμβάνει επιχείρηση η φορολογική κατοικία της οποίας βρίσκεται σε μια περιοχή Δικαιοδοσίας και υπόκειται σε φορολόγηση όσον αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης σε άλλη περιοχή Δικαιοδοσίας και δεν είναι Εξαιρούμενος Όμιλος ΠΕ.

4. «Εξαιρούμενος Όμιλος ΠΕ»: όσον αφορά σε οποιοδήποτε Φορολογικό Έτος του Ομίλου, Όμιλος με συνολικά ενοποιημένα έσοδα κάτω των 750.000.000 ευρώ ή κατά προσέγγιση ισοδύναμου ποσού σε τοπικό νόμισμα, τον Ιανουάριο του 2015, κατά το Φορολογικό Έτος το αμέσως προηγούμενο από το Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων, όπως αποτυπώνεται στις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του για το εν λόγω προηγούμενο Φορολογικό Έτος.

5. «Συνιστώσα Οντότητα»: οποιαδήποτε από τις ακόλουθες:

α) οποιαδήποτε χωριστή επιχειρηματική μονάδα Ομίλου ΠΕ που συμπεριλαμβάνεται στις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου ΠΕ για σκοπούς χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, ή θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτές εάν το μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω επιχειρηματικής μονάδας Ομίλου ΠΕ αποτελούσε αντικείμενο συναλλαγής σε χρηματιστήριο·

β) οποιαδήποτε χωριστή επιχειρηματική μονάδα που εξαιρείται από τις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου ΠΕ αποκλειστικά για λόγους μεγέθους ή ουσίας-

γ) οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση οποιασδήποτε χωριστής επιχειρηματικής μονάδας του Ομίλου ΠΕ που περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις α' ή β', με την προϋπόθεση ότι η επιχειρηματική μονάδα συντάσσει ξεχωριστή οικονομική κατάσταση για την εν λόγω μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, κανονιστικής ρύθμισης υποβολής φορολογικής δήλωσης ή ελέγχου εσωτερικής διαχείρισης.

6. «Αναφέρουσα Οντότητα»: η Συνιστώσα Οντότητα που υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ στην περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας της εκ μέρους του Ομίλου ΠΕ. Η Αναφέρουσα Οντότητα μπορεί να είναι η Τελική Μητρική Οντότητα ή Παρένθετη Μητρική Οντότητα ή οποιαδήποτε οντότητα περιγράφεται στην παρ. 1 του Τμήματος II.

7. «Τελική Μητρική Οντότητα»: Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, η οποία πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

α) κατέχει άμεσα ή έμμεσα επαρκές μετοχικό κεφάλαιο σε μία ή περισσότερες άλλες Συνιστώσες Οντότητες του εν λόγω Ομίλου ΠΕ, ώστε να απαιτείται να συντάσσει Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις αρχές λογιστικής που εφαρμόζονται γενικά στη Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της ή θα υπήρχε αυτή η απαίτηση εάν το μετοχικό κεφάλαιο της αποτελούσε αντικείμενο συναλλαγής σε χρηματιστήριο στη Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της·

β) δεν υπάρχει άλλη Συνιστώσα Οντότητα του εν λόγω Ομίλου ΠΕ που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχικό κεφάλαιο, όπως περιγράφεται στην περιπτ. α', στην πρώτη Συνιστώσα Οντότητα.

8. «Παρένθετη Μητρική Οντότητα»: Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ στην οποία έχει ανατεθεί από τον εν λόγω Όμιλο ΠΕ, ως μοναδική αντικαταστάτρια της Τελικής Μητρικής Οντότητας, να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα στην περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας αυτής της Συνιστώσας Οντότητας, εκ μέρους του εν λόγω Ομίλου ΠΕ, όταν ισχύουν μία ή περισσότερες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην περιπτ. β' της παρ. 1 του Τμήματος II.

9. «Φορολογικό Έτος»: ετήσια λογιστική περίοδος για την οποία η Τελική Μητρική Οντότητα του Ομίλου ΠΕ συντάσσει τις οικονομικές καταστάσεις της.

10. «Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων»: εκείνο το Φορολογικό Έτος του οποίου τα οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στην Έκθεση ανά Χώρα, που αναφέρεται στην παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ.

11. «Ειδική Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών»: συμφωνία μεταξύ εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων ενός κράτους μέλους της EE και μιας Δικαιοδοσίας εκτός Ένωσης που είναι συμβαλλόμενα μέρη σε Διεθνή συμφωνία, με την οποία απαιτείται η αυτόματη ανταλλαγή των Εκθέσεων ανά Χώρα μεταξύ των Δικαιοδοσιών των Συμβαλλόμενων Μερών.

12. «Διεθνής Συμφωνία»: η Πολυμερής Σύμβαση σχετικά με την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά Θέματα, οποιαδήποτε διμερής ή πολυμερής φορολογική σύμβαση ή οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών στην οποία είναι Συμβαλλόμενο Μέρος το κράτος μέλος και με τους όρους της παρέχει κατά νόμο εξουσία για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των διάφορων Δικαιοδοσιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών.

13. «Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις»: οι οικονομικές καταστάσεις ενός Ομίλου ΠΕ, στις οποίες τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, τα έσοδα, τα έξοδα και οι ταμειακές ροές της Τελικής Μητρικής Οντότητας και των Συνιστωσών Οντοτήτων εμφανίζονται ως εάν να επρόκειτο για ενιαία οικονομική οντότητα.

14. Ο όρος «Συστημική Αδυναμία» όσον αφορά σε Δικαιοδοσία σημαίνει είτε ότι μια Δικαιοδοσία διαθέτει εν ισχύ Ειδική Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών με κράτος μέλος, αλλά έχει αναστείλει την αυτόματη ανταλλαγή (για λόγους άλλους από αυτούς που προβλέπονται σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμφωνίας) ή ότι μια δικαιοδοσία κατ' εξακολούθηση παρέλειψε άλλως να παράσχει αυτόματα σε κράτος μέλος τις Εκθέσεις ανά Χώρα που βρίσκονται στην κατοχή της για Ομίλους ΠΕ που έχουν Συνιστώσες Οντότητες στο εν λόγω κράτος μέλος.

ΤΜΗΜΑ II
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ


1. Συνιστώσα Οντότητα με κατοικία στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι η Τελική Μητρική Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα για το Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ του οποίου αποτελεί Συνιστώσα Οντότητα, εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

α) η οντότητα έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και

β) ισχύει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

βα) η Τελική Μητρική Οντότητα του Ομίλου ΠΕ δεν υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα στην οικεία Δικαιοδοσία φορολογικής κατοικίας-

ββ) η Δικαιοδοσία στην οποία έχει τη φορολογική κατοικία της η Τελική Μητρική Οντότητα έχει συνάψει ισχύουσα Διεθνή συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα είναι Συμβαλλόμενο Μέρος, αλλά δεν έχει συνάψει ισχύουσα Ειδική Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών στην οποία η Ελλάδα να είναι Συμβαλλόμενο Μέρος κατά τη χρονική στιγμή που προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 9ΑΑ για την υποβολή της Έκθεσης ανά Χώρα για το Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων

βγ) έχει σημειωθεί Συστημική Αδυναμία της Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας της Τελικής Μητρικής Οντότητας, η οποία έχει κοινοποιηθεί από την Ελλάδα στη Συνιστώσα Οντότητα που έχει τη φορολογική κατοικία της σε αυτήν.

Συνιστώσα Οντότητα με κατοικία στην Ελλάδα,όπως ορίζεται στο πρώτο εδάφιο, ζητεί από την Τελική Μητρική Οντότητα να της παράσχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις υποβολής της Έκθεσης ανά Χώρα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ. Εάν, παρά ταύτα, η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα δεν έλαβε ή δεν απέκτησε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να υποβάλει την Έκθεση για τον Όμιλο ΠΕ, η Συνιστώσα αυτή Οντότητα υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα που περιέχει όλες τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της, τις οποίες έλαβε ή απέκτησε, και ανακοινώνει στις ελληνικές φορολογικές αρχές ότι η Τελική Μητρική Οντότητα αρνήθηκε να διαθέσει τις αναγκαίες πληροφορίες. Αυτό δε θίγει το δικαίωμα των ελληνικών φορολογικών αρχών να επιβάλλουντις προβλεπόμενες από την ελληνική νομοθεσία κυρώσεις, και να ενημερώνουν όλα τα κράτη μέλη για την άρνηση αυτή.

Όταν υπάρχουν περισσότερες από μία Συνιστώσες Οντότητες του ίδιου Ομίλου ΠΕ, που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ένωση και ισχύουν μία ή περισσότερες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην περιπτ. β', ο Όμιλος ΠΕ μπορεί να αναθέσει σε μία από αυτές τις Συνιστώσες Οντότητες να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ για οποιοδήποτε Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 9ΑΑ και να γνωστοποιήσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές ότι η υποβολή αποσκοπεί στην πλήρωση της απαίτησης υποβολής για όλες τις Συνιστώσες Οντότητες του εν λόγω Ομίλου ΠΕ που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ένωση. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9ΑΑ, οι ελληνικές φορολογικές αρχές κοινοποιούν τη ληφθείσα Έκθεση ανά Χώρα σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος στο οποίο, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στην Έκθεση ανά Χώρα, μία ή περισσότερες Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου ΠΕ της Αναφέρουσας Οντότητας είτε έχουν τη φορολογική κατοικία τους ή υπόκεινται σε φόρο όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης.
Όταν Συνιστώσα Οντότητα δεν μπορεί να λάβει ή να αποκτήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της Έκθεσης ανά Χώρα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ, τότε αυτή η Συνιστώσα Οντότητα δεν είναι επιλέξιμη για να οριστεί ως η Αναφέρουσα Οντότητα για τον Όμιλο ΠΕ, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρούσας υποπερίπτωσης. Ο κανόνας αυτός δε θίγει την υποχρέωση της Συνιστώσας Οντότητας να ανακοινώσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές ότι η Τελική Μητρική Οντότητα αρνήθηκε να διαθέσει τις αναγκαίες πληροφορίες.

2. Κατά παρέκκλιση από την παρ.1, όταν ισχύουν μία ή περισσότερες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην περιπτ. β' της παρ. 1, οντότητα που περιγράφεται στην παρ. 1 δεν απαιτείται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα για κάθε Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων, εάν ο Όμιλος ΠΕ του οποίου αποτελεί Συνιστώσα Οντότητα, έχει καταστήσει διαθέσιμη την Έκθεση ανά Χώρα σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ όσον αφορά στο εν λόγω Φορολογικό Έτος μέσω Παρένθετης Μητρικής Οντότητας, η οποία υποβάλλει την εν λόγω Έκθεση ανά Χώρα στη φορολογική αρχή της Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας της κατά την ημερομηνία που αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 9ΑΑ ή πριν από αυτή και, σε περίπτωση που η Παρένθετη Μητρική Οντότητα έχει φορολογική κατοικία σε περιοχή Δικαιοδοσίας εκτός της Ένωσης, πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της Παρένθετης Μητρικής Οντότητας απαιτεί την υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 9ΑΑ-

β) η Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της Παρένθετης Μητρικής Οντότητας διαθέτει σε ισχύ Ειδική Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών στην οποία η Ελλάδα είναι Συμβαλλόμενο Μέρος κατά τη χρονική στιγμή που προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 9ΑΑ για την υποβολή της Έκθεσης ανά Χώρα για το Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων

γ) η Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της Παρένθετης Μητρικής Οντότητας δεν έχει κοινοποιήσει περίπτωση Συστημικής Αδυναμίας στην Ελλάδα

δ) η Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της Παρένθετης Μητρικής Οντότητας έχει ενημερωθεί, το αργότερο έως την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του εν λόγω Ομίλου ΠΕ, από τη Συνιστώσα Οντότητα με φορολογική κατοικία στη Δικαιοδοσία του ότι αυτή αποτελεί την Παρένθετη Μητρική Οντότητα-

ε) έχει παρασχεθεί κοινοποίηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παρ. 4.

3. Οποιαδήποτε Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, η οποία έχει τη φορολογική κατοικία της στην Ελλάδα ενημερώνει τις ελληνικές φορολογικές αρχές εάν αποτελεί την Τελική Μητρική Οντότητα, την Παρένθετη Μητρική Οντότητα ή τη Συνιστώσα Οντότητα που αναφέρεται στην παρ.1 το αργότερο την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του εν λόγω Ομίλου ΠΕ. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής, η προθεσμία αυτή παρατείνεται έως την τελευταία ημέρα υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα.

4. Σε περίπτωση που Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, η οποία έχει τη φορολογική κατοικία της στην Ελλάδα, δεν αποτελεί ούτε την Τελική Μητρική Οντότητα ούτε την Παρένθετη Μητρική Οντότητα ούτε τη Συνιστώσα Οντότητα που αναφέρεται στην παρ. 1, κοινοποιεί αυτή στις ελληνικές φορολογικές αρχές την ταυτότητα και τη φορολογική κατοικία της Αναφέρουσας Οντότητας το αργότερο την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του εν λόγω Ομίλου ΠΕ. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής, η προθεσμία αυτή παρατείνεται έως την τελευταία ημέρα υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα.

5. Η Έκθεση ανά Χώρα διευκρινίζει το νόμισμα των ποσών που αναφέρει.

Β. Γενικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της Έκθεσης ανά Χώρα

1. Σκοπός

Το υπόδειγμα χρησιμοποιείται για την υποβολή στοιχείων σχετικά με την κατανομή εισοδήματος, φόρων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός Ομίλου Πολυεθνικών Επιχειρήσεων (ΠΕ) ανά περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας.

2. Αντιμετώπιση υποκαταστημάτων και μόνιμων εγκαταστάσεων

Τα στοιχεία της μόνιμης εγκατάστασης υποβάλλονται σε σχέση με την περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας, όπου αυτή βρίσκεται και όχι σε σχέση με την περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της κατοικίας της επιχειρηματικής μονάδας της οποίας αποτελεί μέρος η μόνιμη εγκατάσταση. Η υποβολή στοιχείων στη φορολογική Δικαιοδοσία κατοικίας, για την επιχειρηματική μονάδα της οποίας αποτελεί μέρος η μόνιμη εγκατάσταση, δεν περιλαμβάνει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τη μόνιμη εγκατάσταση.

3. Περίοδος που καλύπτεται από το ετήσιο υπόδειγμα

Το υπόδειγμα καλύπτει το φορολογικό έτος της Αναφέρουσας Οντότητας Ομίλου ΠΕ. Για τις Συνιστώσες Οντότητες, κατά την κρίση της Αναφέρουσας Οντότητας Ομίλου ΠΕ, το υπόδειγμα αντανακλά με τρόπο συνεκτικό μία από τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) πληροφορίες για το φορολογικό έτος των σχετικών Συνιστωσών Οντοτήτων που λήγει την ίδια ημερομηνία με το φορολογικό έτος της Αναφέρουσας Οντότητας Ομίλου ΠΕ ή λήγει εντός της δωδεκάμηνης περιόδου που προηγείται της εν λόγω ημερομηνίας-

β) πληροφορίες για όλες τις σχετικές Συνιστώσες Οντότητες που αναφέρθηκαν για το φορολογικό έτος της Αναφέρουσας Οντότητας Ομίλου ΠΕ.

4. Πηγές δεδομένων

Κατά τη συμπλήρωση του υποδείγματος, η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ χρησιμοποιεί με τρόπο συνεκτικό τις ίδιες πηγές δεδομένων από έτος σε έτος. Η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει δεδομένα από τις ενοποιημένες δέσμες υποβαλλόμενων στοιχείων, τις χωριστές υποχρεωτικές οικονομικές καταστάσεις ανά οντότητα, τις κανονιστικές οικονομικές καταστάσεις ή τους λογαριασμούς εσωτερικής διαχείρισης. Δεν είναι αναγκαίο να συμφωνεί η αναφορά των εσόδων, των κερδών και του φόρου στο υπόδειγμα με τις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις. Εάν χρησιμοποιούνται υποχρεωτικές οικονομικές καταστάσεις ως βάση για την υποβολή στοιχείων, όλα τα ποσά μετατρέπονται στο δηλωθέν νόμισμα λειτουργίας της Αναφέρουσας Οντότητας Ομίλου ΠΕ, σύμφωνα με τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία για το έτος που δηλώνεται στο τμήμα «Συμπληρωματικές πληροφορίες» του υποδείγματος. Δεν χρειάζεται ωστόσο να γίνονται προσαρμογές για διαφορές στις αρχές λογιστικής που εφαρμόζονται στη μια ή στην άλλη περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας.

Η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ παρέχει σύντομη περιγραφή των πηγών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του υποδείγματος, στο τμήμα «Συμπληρωματικές πληροφορίες» του υποδείγματος. Εάν υπάρχει μεταβολή στην πηγή δεδομένων που χρησιμοποιείται από έτος σε έτος, η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ εξηγεί τους λόγους για τη μεταβολή και τις συνέπειές της, στο τμήμα «Συμπληρωματικές πληροφορίες» του υποδείγματος.

Γ. Ειδικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της Έκθεσης ανά Χώρα

1. Επισκόπηση της κατανομής εισοδήματος, φόρων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας (Πίνακας 1)

1.1. Περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας

Στην πρώτη στήλη του υποδείγματος, η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ απαριθμεί όλες τις περιοχές φορολογικής Δικαιοδοσίας, στις οποίες έχουν τη φορολογική κατοικία τους Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου ΠΕ. Η περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας ορίζεται ως κρατική ή μη κρατική περιοχή Δικαιοδοσίας που έχει δημοσιονομική αυτονομία. Περιλαμβάνεται χωριστή γραμμή για όλες τις Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου ΠΕ, που η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ θεωρεί ότι δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους σε καμία περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Όταν Συνιστώσα Οντότητα έχει την κατοικία της σε περισσότερες από μία περιοχές φορολογικής Δικαιοδοσίας, εφαρμόζεται ο κανόνας διευθέτησης διαφορών της εφαρμοστέας φορολογικής σύμβασης για να προσδιοριστεί η περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της κατοικίας. Όταν δεν υπάρχει ισχύουσα φορολογική σύμβαση, η αναφορά της Συνιστώσας Οντότητας γίνεται στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας του τόπου άσκησης της πραγματικής διοίκησης της Συνιστώσας Οντότητας. Ο τόπος άσκησης της πραγματικής διοίκησης προσδιορίζεται με βάση τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα.

1.2. Έσοδα

Στις τρεις στήλες του υποδείγματος υπό τον τίτλο «Έσοδα» η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)το άθροισμα των εσόδων από όλες τις Συνιστώσες Οντότητες Ομίλου ΠΕ στην οικεία περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας που προκύπτουν από συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις·

β)το άθροισμα των εσόδων από όλες τις Συνιστώσες Οντότητες Ομίλου ΠΕ στην οικεία περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας που προκύπτουν από συναλλαγές με ανεξάρτητα μέρη·

γ) το συνολικό άθροισμα των ποσών που αναφέρονται στις περιπτ. α' και β'.

Τα έσοδα περιλαμβάνουν έσοδα από πωλήσεις αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων, υπηρεσίες, δικαιώματα εκμετάλλευσης, τόκους, ασφάλιστρα και οποιαδήποτε άλλα ποσά. Τα έσοδα δεν περιλαμβάνουν πληρωμές που λαμβάνονται από άλλες Συνιστώσες Οντότητες και οι οποίες αντιμετωπίζονται ως μερίσματα στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας του πληρωτή.

1.3. Κέρδη (ζημίες) προ φόρου εισοδήματος

Στην πέμπτη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το άθροισμα των κερδών (ζημιών) προ φόρου εισοδήματος για όλες τις Συνιστώσες Οντότητες με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Τα κέρδη (ζημίες) προ φόρου εισοδήματος περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία έκτακτων εσόδων και εξόδων.

1.4. Καταβληθείς φόρος εισοδήματος (σε ταμειακή βάση)

Στην έκτη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πράγματι καταβλήθηκε κατά το αντίστοιχο φορολογικό έτος από όλες τις Συνιστώσες Οντότητες με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Οι καταβληθέντες φόροι περιλαμβάνουν φόρους που καταβάλλονται σε ταμειακή βάση από τη Συνιστώσα Οντότητα στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της κατοικίας και σε όλες τις άλλες περιοχές φορολογικής Δικαιοδοσίας. Περιλαμβάνουν επίσης τους παρακρατούμενους φόρους στην πηγή που καταβάλλονται από άλλες οντότητες (συνδεδεμένες επιχειρήσεις και ανεξάρτητες επιχειρήσεις) για πληρωμές στη Συνιστώσα Οντότητα. Ως εκ τούτου, εάν η εταιρεία Α με κατοικία στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας Α εισπράττει τόκους στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας Β, ο φόρος που παρακρατείται στην πηγή στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας Β αναφέρεται από την εταιρεία Α.

1.5. Οφειλόμενος φόρος εισοδήματος (τρέχον έτος)

Στην έβδομη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το σύνολο των οφειλόμενων τρεχόντων φορολογικών εξόδων που καταχωρίζεται για φορολογούμενα κέρδη ή ζημίες του έτους υποβολής εκθέσεων για όλες τις Συνιστώσες Οντότητες με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Τα τρέχοντα φορολογικά έξοδα αντικατοπτρίζουν μόνο πράξεις του τρέχοντος έτους και δεν περιλαμβάνουν αναβαλλόμενους φόρους ή προβλέψεις για αβέβαιες φορολογικές υποχρεώσεις.

1.6. Μετοχικό κεφάλαιο

Στην όγδοη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου όλων των Συνιστωσών Οντοτήτων με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Όσον αφορά στις μόνιμες εγκαταστάσεις, το μετοχικό κεφάλαιο αναφέρεται από τη νομική οντότητα της οποίας αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, εκτός αν υπάρχει καθορισμένη κεφαλαιακή απαίτηση στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της μόνιμης εγκατάστασης για κανονιστικούς σκοπούς.

1.7. Συσσωρευμένα κέρδη

Στην ένατη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το άθροισμα των συνολικών συσσωρευμένων κερδών όλων των Συνιστωσών Οντοτήτων με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας κατά το τέλος του έτους. Όσον αφορά στις μόνιμες εγκαταστάσεις, τα συσσωρευμένα κέρδη αναφέρονται από τη νομική οντότητα της οποίας αποτελούν μόνιμη εγκατάσταση.

1.8. Αριθμός εργαζομένων

Στη δέκατη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει τον συνολικό αριθμό εργαζομένων σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) όλων των Συνιστωσών Οντοτήτων με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας.
Ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να αναφερθεί ως έχει κατά το τέλος του έτους, βάσει των μέσων επιπέδων απασχόλησης για το έτος, ή σε οποιαδήποτε άλλη βάση με συνεκτική εφαρμογή στις διάφορες περιοχές φορολογικής Δικαιοδοσίας και από έτος σε έτος. Για τον σκοπό αυτό, οι ανεξάρτητοι εργολήπτες που συμμετέχουν στις συνήθεις δραστηριότητες λειτουργίας της Συνιστώσας Οντότητας μπορούν να αναφέρονται ως εργαζόμενοι. Επιτρέπεται η εύλογη στρογγυλοποίηση ή κατά προσέγγιση αναφορά του αριθμού των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω στρογγυλοποίηση ή κατά προσέγγιση αναφορά δεν στρεβλώνει ουσιαστικά τη σχετική κατανομή των εργαζομένων στις διάφορες περιοχές φορολογικής Δικαιοδοσίας. Εφαρμόζονται συνεκτικές προσεγγίσεις από έτος σε έτος και για τις διάφορες οντότητες.

1.9. Ενσώματα περιουσιακά στοιχεία εκτός από ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα

Στην ενδέκατη στήλη του υποδείγματος η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το σύνολο της καθαρής λογιστικής αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων όλων των Συνιστωσών Οντοτήτων με φορολογική κατοικία στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Όσον αφορά στις μόνιμες εγκαταστάσεις, τα περιουσιακά στοιχεία αναφέρονται σε σχέση με την περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας στην οποία βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση. Για τον σκοπό αυτό, τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ταμειακά διαθέσιμα ή ταμειακά ισοδύναμα ούτε άυλα ή χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία.

2. Κατάλογος με όλες τις Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου ΠΕ που περιλαμβάνονται σε κάθε συγκεντρωτική κατάσταση ανά περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας (πίνακας 2)

2.1. Συνιστώσες Οντότητες με κατοικία στην περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας

Η Αναφέρουσα Οντότητατου Ομίλου ΠΕ απαριθμεί, ανά περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας και ονομασία νομικής οντότητας, όλες τις Συνιστώσες Οντότητες του Ομίλου ΠΕ που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην εκάστοτε περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην παρ. 2 των γενικών οδηγιών όσον αφορά στις μόνιμες εγκαταστάσεις, η μόνιμη εγκατάσταση αναφέρεται σε σχέση με την περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας στην οποία βρίσκεται. Σημειώνεται η νομική οντότητα της οποίας αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση.

2.2. Περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της οργάνωσης ή σύστασης, αν διαφέρει από την περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της κατοικίας

Η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ αναφέρει το όνομα της περιοχής φορολογικής Δικαιοδοσίας βάσει του δικαίου της οποίας έχει οργανωθεί ή συσταθεί η Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, εάν είναι διαφορετική από την περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας της κατοικίας.

2.3. Κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες

Η Αναφέρουσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ προσδιορίζει τη φύση της (των) κύριας(-ων) επιχειρηματικής(-ών) δραστηριότητας(-ων) που ασκείται(-ούνται) από τη Συνιστώσα Οντότητα στην αντίστοιχη περιοχή φορολογικής Δικαιοδοσίας, επιλέγοντας ένα ή περισσότερα από τα κατάλληλα τετραγωνίδια.».

Άρθρο 9 Έναρξη ισχύος (άρθρο 2 της Οδηγίας (EE) 2016/881)

Η ισχύς των άρθρων 1 έως 8 αρχίζει από την 5η Ιουνίου 2017.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Άρθρο 10
Τροποποίηση Κώδικα ΦΠΑ


1. Μετά την παρ. 7 του Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του ν.2859/2000 (Α' 248), προστίθεται νέα παρ. 7α ως εξής:

«7α. Άνθη και μπουμπούκια ανθέων, κομμένα, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. Φυλλώματα, φύλλα, κλαδιά και άλλα μέρη φυτών, χωρίς άνθη ούτε μπουμπούκια ανθέων, και πρασινάδες, βρύα και λειχήνες, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. (Δ.Κ. ΕΧ 0603 και ΕΧ 0604).»

2. Ηπαρ. 12 του Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του ν.2859/2000 αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά (Δ.Κ. ΕΧ 1201, ΕΧ 1202, ΕΧ 1204, ΕΧ 1205, ΕΧ 1206, ΕΧ 1207 και ΕΧ 1209).

3. Η παρ. 17 του Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του ν.2859/2000 αντικαθίσταται ως εξής:

«17. Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρουμένων των προς λιανική πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες (Δ.Κ. 2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307, 2308 και ΕΧ 2309).»

4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από 1.7.2017.

Άρθρο 11
Τροποποιήσεις Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων


1. Στο άρθρο 30Α του ν.δ. 356/1974 (Α1 90), μετά το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ο πίνακας χρεών μπορεί να αντικαθίσταται από την ταυτότητα οφειλής του κατασχετηρίου, η οποία συνιστά τον μοναδικό κωδικό αριθμό ανά κατασχετήριο αίτημα και συνδέεται μονοσήμαντα με τον πίνακα.»

2. α)Στο τέλος του άρθρου 30Α του ν.δ. 356/1974 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι διατάξεις του παρόντα Κώδικα περί κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων εφαρμόζονται αναλογικά και στα εγκαταστημένα στη χώρα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 62 του ν.4170/2013 (Α' 163).»

β) Για την εφαρμογή των διατάξεων της περιπτ. α) της παρούσας παραγράφου, το άρθρο 62 του ν. 4170/2013 (Α' 163) λαμβάνεται υπόψη όπως ισχύει κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου.

3. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 Β του ν.δ. 356/1974 μετά τις λέξεις «Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών» προστίθενται οι λέξεις «ή άλλα πρόσωπα»

4. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30Β του ν.δ. 356/1974 αντικαθίσταται ως εξής: «Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι ανωτέρω, κατά περίπτωση, μοναδικοί διαμετακομιστικοί κόμβοι και η διαδικασία της γνωστοποίησής τους από τα μέρη, το υποχρεωτικό περιεχόμενο των κοινοποιούμενων κατασχετηρίων, της άρσης και του περιορισμού αυτών και των υποβαλλόμενων δηλώσεων, ως και οι όροι ταυτοποίησής τους, τα χρονικά περιθώρια αποστολής και παραλαβής τους, οι όροι και προϋποθέσεις ασφαλείας και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.»

5. Η παρ. 4 του άρθρου 30Β του ν.δ. 356/1974 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Η διαδικασία των προηγουμένων παραγράφων του παρόντος άρθρου τίθεται σε πλήρη λειτουργία εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε, εφόσον επιβάλλεται κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, καθίσταται υποχρεωτική για τους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι μπορεί να εφαρμόζουν τη διαδικασία του άρθρου 30Α μόνο σε περιπτώσεις που αποκλείεται η ηλεκτρονική επικοινωνία της παρ. 1 του παρόντος.»

6. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ή τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα.»

Άρθρο 12
Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 3986/2011


1. Μετά το πρώτο εδάφιο της περιπτ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (Α' 152) προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Ως υποκατάστημα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ.33/1979 (Α' 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές καλλιέργειες».

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και επόμενων.

Άρθρο 13
Τροποποίηση άρθρων 3 και 7 του ν. 4223/2013


1. Μετά το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α' 287) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12η Ιουνίου 2017, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2017 και 2018.»

2. Μετά την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 προστίθεται νέα παρ. 4 ως εξής και οι επόμενες παράγραφοι 4 και 5 αναριθμούνται σε 5 και 6 αντίστοιχα:

«4. Ειδικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017, οι εκπτώσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, που χορηγήθηκαν με πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017, επανεξετάζονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και, σε περίπτωση μεταβολών, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το έτος αυτό.»

Άρθρο 14
Τροποποίηση των άρθρων 68 και 72 του ν. 4172/2013


1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν.4172/2013 (ΑΊ67) αντικαθίσταται ως εξής: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ" ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.»

2. Στο τέλος του άρθρου 72 του ν.4172/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 41 ως εξής:

«41. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με φορολογικό έτος που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2016 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους η καταβολή του φόρου σύμφωνα με το άρθρο 68 γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2017 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.» 3.Η παρ. 1 έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά.

Άρθρο 15
Τροποποίηση του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια.


Η περίπτ.(β) της παρ. 3 του άρθρου 25 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001 (Α' 266) αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή συνιστώνται νόμιμα στην Ελλάδα ή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), καθώς και τα λοιπά αντίστοιχα αλλοδαπά με τον όρο της αμοιβαιότητας και οι περιουσίες του άρθρου 50 του ν. 4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α'), εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς εθνικούς ή θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς ή γενικά επωφελείς για την κοινωνία εν όλω ή εν μέρει κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 4182/2013

Άρθρο 16
Τροποποίηση του άρθρου πρώτου της ΠΝΠ της 28ης Ιουνίου 2015


1. Το εδάφιο που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 4370/2016 (Α' 37), μετά την περίπτωση στ' της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της ΠΝΠ της 28ης Ιουνίου 2015 (Α' 65), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΠΝΠ της 14ης Ιουλίου (Α'79) και κυρώθηκε με το ν. 4350/2015 (Α'161), αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι αρχές και οι φορείς των στοιχείων γ', δ', ε' και στ' μπορούν να ορίζουν μέχρι δύο αναπληρωτές για τον εκπρόσωπο τους στην ανωτέρω Επιτροπή.».

2. Μετά την παρ. 13 του άρθρου πρώτου της ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου 2015 (Α' 84), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4350/2015, προστίθεται παράγραφος 13 α, ως εξής:

«13α. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των εποπτευόμενων από αυτή ιδρυμάτων και φορέων, σύμφωνα με τις διατάξεις των κατ' εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 10 εκδοθεισών αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών και καθίσταται αρμόδια για την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων.»

3. Η παρ. 14 του όρθρου πρώτου της ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου 2015 (Α'84), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4350/2015, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή έως το ένα δέκατο(1/10) του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα ή, κατά περίπτωση, ο εποπτευόμενος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φορέας ή ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση».

Άρθρο 17
Τροποποίηση του άρθρου 9 του ν. 3691/2008


1. Η περίπτ. α) της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3691/2008 (Α' 166),όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 57 του ν. 4370/2016 (Α' 37), αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος).».

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3691/2008 προστίθεται νέα περίπτωση ιβ), ως εξής: «ιβ) Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).».

Άρθρο 18
Τροποποίηση των άρθρων 59 και 163 του ν.4261/2014

1. Η περίπτ. ιδ) της παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4261/2014 (Α' 107) αντικαθίσταται ως εξής:

«ιδ) προβαίνει σε πληρωμές σε κατόχους μέσων που περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια του ιδρύματος, κατά παράβαση του άρθρου 131 του παρόντος νόμου ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα άρθρα 28, 52 ή 63 του Κανονισμού (EE) αριθμ. 575/2013 απαγορεύουν τις εν λόγω πληρωμές σε κατόχους μέσων που περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια,»

2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτ. α) της παρ. 4 του άρθρου 163 του ν.4261/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το άρθρο 109, η Τράπεζα της Ελλάδος ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενεργώντας ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία ιδρύματος με σημαντικά υποκαταστήματα σε άλλα κράτη- μέλη συστήνει σώμα εποπτών υπό την προεδρία της, προκειμένου να διευκολύνει τη λήψη κοινής απόφασης για το χαρακτηρισμό ενός υποκαταστήματος ως σημαντικού που προβλέπεται στις περιπτώσεις β", γ', δ', ε'και στ' της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και την ανταλλαγή πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 51.»

Άρθρο 19
Τροποποίηση του άρθρου 70 του ν. 4387/2016


1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016 (Α'85), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Η μεταβίβαση αυτή, εφόσον περιλαμβάνει κινητές αξίες με δικαιώματα ψήφου, δεν υπάγεται στις διατάξεις του ν. 3461/2006».

2. Η παρ. 1 ισχύει από τότε που ίσχυσε ο ν. 4387/2016.

Άρθρο 20
Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE) αρ. 2016/1011


Αρμόδια αρχή υπεύθυνη για την, δυνάμει του Κανονισμού (EE) 2016/1011 (EEL 171/29.6.2016), εκπλήρωση των καθηκόντων των διαχειριστών των δεικτών αναφοράς του Κανονισμού και των εποπτευόμενων οντοτήτων είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΑΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), άλλες ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών.

Άρθρο 21
Εξουσίες Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κανονισμού (EE) 2016/1011


1. Προκειμένου να εκπληρώσει τα καθήκοντά της δυνάμει του Κανονισμού (EE) 2016/1011, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τις ακόλουθες εξουσίες εποπτείας και έρευνας:

α) διαθέτει πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο και σε άλλα δεδομένα υπό οποιαδήποτε μορφή και λαμβάνει έγγραφα ή αντίγραφα τους,

β) απαιτεί ή ζητά πληροφορίες από οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλέκεται στην παροχή δείκτη αναφοράς και στη συνεισφορά σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών στους οποίους έχουν ανατεθεί εξωτερικά λειτουργίες, υπηρεσίες ή δραστηριότητες σχετικές με την παροχή ενός δείκτη αναφοράς, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, καθώς επίσης των εντολέων τους, και, εάν είναι αναγκαίο, καλεί και θέτει ερωτήματα σε οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο με στόχο τη λήψη πληροφοριών,

γ) ζητά πληροφορίες, όσον αφορά τους δείκτες αναφοράς βασικών προϊόντων, από συνεισφέροντες σε σχετικές αγορές άμεσης παράδοσης μέσω, κατά περίπτωση, τυποποιημένων μορφότυπων και εκθέσεων σχετικά με συναλλαγές και άμεση πρόσβαση στα συστήματα των διαπραγματευτών,

δ) διενεργεί επιτόπιους ελέγχους ή έρευνες σε χώρους εκτός των ιδιωτικών κατοικιών φυσικών προσώπων,

ε) εισέρχεται σε εγκαταστάσεις νομικών προσώπων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κανονισμού (EE) 596/2014, για να κατάσχει έγγραφα και λοιπά δεδομένα υπό οποιαδήποτε μορφή, στην περίπτωση που υφίστανται εύλογες υπόνοιες ότι τα έγγραφα και τα λοιπά δεδομένα σχετικά με το αντικείμενο της επιθεώρησης ή της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί παράβαση του Κανονισμού (EE) 2016/1011. Στην περίπτωση που απαιτείται προηγούμενη έγκριση της δικαστικής αρχής, η εξουσία αυτή ασκείται μόνον μετά την εξασφάλιση της εν λόγω έγκρισης,

στ) απαιτεί να λάβει υφιστάμενες καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ηλεκτρονικές επικοινωνίες ή άλλα αρχεία κίνησης δεδομένων που τηρούν εποπτευόμενες οντότητες,

ζ) ζητεί τη δέσμευση ή την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή και τα δύο,

η) απαιτεί την προσωρινή παύση κάθε πρακτικής που κατά τη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αντιβαίνει στον Κανονισμό (EE) 2016/1011,

θ) επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας,

ι) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την παροχή ενός δείκτη αναφοράς, μεταξύ άλλων απαιτώντας από τον οικείο διαχειριστή ή το πρόσωπο που δημοσίευσε ή διέδωσε τον εν λόγω δείκτη αναφοράς ή από αμφότερους, να δημοσιεύσουν διορθωτική δήλωση σχετικά με τις προγενέστερες συνεισφορές ή προγενέστερα αριθμητικά στοιχεία για τον δείκτη αναφοράς.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασκεί τα καθήκοντα και τις εξουσίες της, που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, καθώς και την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 22, με οποιονδήποτε από τους εξής τρόπους: α) άμεσα, β) σε συνεργασία με άλλες αρχές ή με διαχειριστές της αγοράς, γ) υπό την ευθύνη τους με μεταβίβαση εξουσιών στις αρχές αυτές ή στους διαχειριστές των αγορών, δ) κατόπιν αιτήσεως προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

3. Διαχειριστής ή άλλη εποπτευόμενη οντότητα που διαθέτει πληροφορίες σε αρμόδια αρχή σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεν θεωρείται ότι διαπράττει παράβαση τυχόν περιορισμού κοινοποίησης πληροφοριών που επιβάλλεται από οποιαδήποτε συμβατική, νομοθετική, κανονιστική ή διοικητική διάταξη.

Άρθρο 22
Διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κανονισμού (EE) 2016/1011


1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει την εξουσία να επιβάλλει κατάλληλες διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα όσον αφορά τουλάχιστον τις εξής παραβάσεις:

α) τις παραβάσεις των άρθρων 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 και 34 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, όπου έχουν εφαρμογή" και

β) μη συνεργασία ή μη συμμόρφωση με έρευνα, επιθεώρηση ή αίτημα που καλύπτεται από το άρθρο 21.

Οι εν λόγω διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα έχουν αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα.

2. Σε περίπτωση παράβασης που αναφέρεται στην παρ. 1, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει τις εξής διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα:

α) έκδοση εντολής που υποχρεώνει το διαχειριστή ή την εποπτευόμενη οντότητα που ευθύνεται για την παράβαση να διακόψει τη συμπεριφορά του και να μην την επαναλάβει,

β) αποστέρηση των αποκτηθέντων κερδών ή αποφευχθεισών ζημιών λόγω της παράβασης, στην περίπτωση που το ύψος τους δύναται να προσδιοριστεί, τα οποία βεβαιώνονται και εισπράττονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων όπως κάθε φορά ισχύει,

γ) δημόσια προειδοποίηση που κατονομάζει το διαχειριστή ή την εποπτευόμενη οντότητα που ευθύνεται και προσδιορίζει τη φύση της παράβασης,

δ) ανάκληση ή αναστολή της άδειας ή της εγγραφής στο μητρώο, ενός διαχειριστή,

ε) προσωρινή απαγόρευση άσκησης καθηκόντων διαχείρισης στο διαχειριστή ή στον εποπτευόμενο συνεισφέροντα ή σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, που θεωρείται υπεύθυνο για τέτοια παράβαση,

στ) επιβολή μέγιστων διοικητικών χρηματικών κυρώσεων που ανέρχονται τουλάχιστον στο τριπλάσιο του ποσού των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης, εάν το εν λόγω ποσό μπορεί να προσδιοριστεί,

ζ) σε περίπτωση φυσικού προσώπου, επιβολή μέγιστων διοικητικών χρηματικών κυρώσεων που ανέρχονται τουλάχιστον:

αα) για τις παραβάσεις των άρθρων 4, 5,6,7,8, 9 και 10, του άρθρου 11 παράγραφος 1 στοιχεία ο), β)/ Υ) και ε), του άρθρου 11 παράγραφοι 2 και 3 και των άρθρων 12, 13, 14, 15, 16, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 και 34 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ή

ββ) για τις παραβάσεις του άρθρου 11 παράγραφος 1 στοιχείο δ) ή του άρθρου 11 παράγραφος 4 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ

η) σε περίπτωση νομικού προσώπου, επιβολή μέγιστων διοικητικών χρηματικών κυρώσεων που ανέρχονται τουλάχιστον σε:
αα) για τις παραβάσεις των άρθρων 4, 5,6, 7,8, 9 και 10, του άρθρου 11 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), γ) και ε), του άρθρου 11 παράγραφοι 2 και 3 και των άρθρων 12, 13, 14, 15, 16, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 και 34 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, σε ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ή στο 10 % του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους λογαριασμούς που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό του όργανο, ανάλογα με το ποιο από τα ποσά είναι υψηλότερο,

ββ) για τις παραβάσεις του άρθρου 11 παράγραφος 1 στοιχείο δ) ή του άρθρου 11 παράγραφος 4 του Κανονισμού (EE) 2016/1011, σε ποσό διακοσίων - πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ ή στο 2 % του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους λογαριασμούς που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό του όργανο, ανάλογα με το ποιο από τα ποσά είναι υψηλότερο.

Για τους σκοπούς της περίπτωσης η) υποπεριπτ. αα) και ββ), όταν το νομικό πρόσωπο είναι μητρική επιχείρηση ή θυγατρική μητρικής επιχείρησης που οφείλει να καταρτίζει ενοποιημένους οικονομικούς λογαριασμούς σύμφωνα με το ν. 2190/1920, ο σχετικός συνολικός κύκλος εργασιών είναι ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών ή το αντίστοιχο είδος εισοδήματος του πιστωτικού ιδρύματος ή της ασφαλιστικής εταιρείας σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους ενοποιημένους λογαριασμούς που έχει εγκρίνει το διοικητικό όργανο της μητρικής επιχείρησης που είναι επικεφαλής ή, εάν πρόκειται για ένωση, το 10 % του συνόλου των κύκλων εργασιών των μελών της.

Άρθρο 23
Άσκηση των εποπτικών εξουσιών και των εξουσιών επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κανονισμού (EE) 2016/1011


1. Για τον καθορισμό του είδους και του επιπέδου των διοικητικών κυρώσεων και άλλων διοικητικών μέτρων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει υπόψη της όλες τις σχετικές περιστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση:

α) η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης,

β) η κρίσιμη σημασία του δείκτη αναφοράς για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πραγματική οικονομία,

γ) ο βαθμός ευθύνης του υπαίτιου προσώπου,

δ) η οικονομική ισχύς του υπαίτιου προσώπου, όπως προκύπτει ιδιαίτερα από τον συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών του υπαίτιου νομικού προσώπου ή από το ετήσιο εισόδημα του υπαίτιου φυσικού προσώπου,

ε) το μέγεθος των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το υπαίτιο πρόσωπο, στον βαθμό που μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν,

στ) ο βαθμός συνεργασίας του υπαίτιου προσώπου με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις άλλες αρμόδιες αρχές, με την επιφύλαξη της ανάγκης για εξασφάλιση της παράδοσης των κερδών που αποκομίσθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το πρόσωπο αυτό,

ζ) προηγούμενες παραβάσεις εκ μέρους του συγκεκριμένου προσώπου,

η) τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την παράβαση από τον υπαίτιο για την αποφυγή της επανάληψής της.

Άρθρο 24
Δημοσίευση αποφάσεων σύμφωνα με το άρθρο 45 του Κανονισμού (EE) 2016/1011


1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύει στον επίσημο δικτυακό τόπο της κάθε απόφαση επιβολής διοικητικών κυρώσεων ή άλλων διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις παραβάσεων του Κανονισμού (EE) 2016/1011, αμέσως μετά την κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης στο πρόσωπο στο οποίο επιβάλλεται η κύρωση ή το μέτρο. Η δημοσίευση αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον πληροφορίες για το είδος και τη φύση της παράβασης και την ταυτότητα του προσώπου στο οποίο επιβάλλεται η κύρωση ή το μέτρο.
Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται για αποφάσεις επιβολής μέτρων διερευνητικού χαρακτήρα.

2. Σε περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνει ότι η δημοσίευση της ταυτότητας των νομικών προσώπων ή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων θα ήταν δυσανάλογη, κατόπιν κατά περίπτωση αξιολόγησης που διενεργείται σχετικά με την αναλογικότητα της δημοσίευσης των δεδομένων αυτών ή σε περίπτωση που η δημοσίευση θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή μια διεξαγόμενη έρευνα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πράττει ένα από τα ακόλουθα:

α) αναβάλλει τη δημοσίευση της απόφασης για την επιβολή κύρωσης ή μέτρου μέχρις ότου παύσουν να ισχύουν οι λόγοι για την εν λόγω αναβολή,

β) δημοσιεύει την απόφαση σε ανώνυμη βάση, εφόσον αυτή η δημοσίευση διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των σχετικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,

γ) δεν δημοσιεύει καθόλου την απόφαση, αν θεωρεί ότι η δημοσίευση σύμφωνα με τις περιπτώσεις α) ή β) δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί:

αα) ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή

ββ) η αναλογικότητα της δημοσίευσης των αποφάσεων αυτών σε σχέση με μέτρα που θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίσει να δημοσιεύσει μία απόφαση με ανώνυμο τρόπο κατά τα διαλαμβανόμενα στην περίπτωση β), μπορεί να αναβάλει τη δημοσίευση των οικείων δεδομένων για εύλογο χρονικό διάστημα όταν προβλέπεται ότι οι λόγοι της ανώνυμης δημοσίευσης θα παύσουν μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού.

3. Εάν η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον δικαστικών, διοικητικών ή άλλων αρχών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύει επίσης αμέσως στον επίσημο δικτυακό τόπο της τις πληροφορίες αυτές και κάθε μεταγενέστερη πληροφορία σχετική με τα αποτελέσματα της προσφυγής. Επιπλέον, δημοσιεύεται και κάθε απόφαση περί ακύρωσης προηγούμενης απόφασης επιβολής κύρωσης ή μέτρου.

4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεριμνά ώστε κάθε απόφαση που δημοσιεύεται σύμφωνα με το παρόν άρθρο να παραμένει προσβάσιμη στον επίσημο δικτυακό τόπο της για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών μετά τη δημοσίευσή της. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει η δημοσίευση διατηρούνται στον επίσημο δικτυακό τόπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το απαραίτητο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Άρθρο 25
Ρυθμίσεις ζητημάτων Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων


1. Στο άρθρο 40 του ν. 4389/2016 (Α' 94) προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής:

«8.α. Η Αρχή δύναται να αναλαμβάνει, ως ανάδοχος ή ως εταίρος αναδόχων, την υλοποίηση έργων παροχής τεχνικής βοήθειας προς τρίτες χώρες (έργα διδυμοποίησης), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου και στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η υλοποίηση των έργων αυτών γίνεται από εν ενεργεία και συνταξιούχους υπαλλήλους της Αρχής οι οποίοι αμείβονται για την εργασία αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο «Εγχειρίδιο Διδυμοποίησης» (Twinning Manual) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αυτό κάθε φορά ισχύει.

β. Τα ποσά που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση των έργων παροχής τεχνικής βοήθειας προς άλλες χώρες κατατίθενται σε ειδικό προς τούτο λογαριασμό που συστήνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον οποίο θα αναλαμβάνονται οι δαπάνες για την υλοποίηση των προγραμμάτων της προηγούμενης περίπτωσης.

Η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού ανήκει αποκλειστικά στην Αρχή και η λειτουργία του καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 69Α του ν. 4270/2014 (Α' 143).»

2. Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 13 του ν. 4389/2016 (Α' 94) μετά τις λέξεις «σε περίπτωση υπέρβασης» προστίθενται οι λέξεις «ή επίτευξης κατά περίπτωση,».

Άρθρο 26
Παραχωρήσεις δημοσίων ακινήτων


1. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Ερμούπολης Σύρου του Νομού Κυκλάδων η κυριότητα τμημάτων των δημοσίων ακινήτων με ΑΒΚ 78 και ΑΒΚ 17 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Σύρου (παλαιές αποθήκες Τελωνείου Σύρου), με τα συστατικά και παραρτήματά τους όπως αυτά εμφαίνονται στο συνημμένο στο παρόν τοπογραφικό διάγραμμα (Παράρτημα I), με στοιχεία 2-3-8-7 (για το ΑΒΚ 78) και στοιχεία 10-9-3 (για το ΑΒΚ 17), με σκοπό την εκ μέρους του παραχώρηση αυτών κατά χρήση προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

2. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας» η κυριότητα του δημόσιου ακινήτου με ΑΒΚ 32 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας (Κτηματική Υπηρεσία) Λασιθίου, με τα συστατικά και παραρτήματά του, όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν διάγραμμα πράξης εφαρμογής (Παράρτημα II), για τις ανάγκες του Συνεταιρισμού και ιδίως, της συγκέντρωσης και αποθήκευσης του ελαιόλαδου.

3. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 1674, με τα συστατικά και παραρτήματά του, του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου (Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά), όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν τοπογραφικό διάγραμμα (Παράρτημα III), με στοιχεία Γ- 1'' - 2"- 3 " - 4"- 5''- 6"- Τ '- 8'9''- 10''- 11"- 12' ·- 13''- 14"15'16''- 17''- 18''- 19''- 20''- 21"- 22"- 23''- 24"'- 25''- 26''- 27"'- 28'29''- 30''- 31"- 32''- 33''- 34''- 35''- 36''- 37' '- 38''- 39''- 40''- 41"- 42''- 43''- 44''- 45"'- 46''- 47''- 48''- 49''- 50''- 51"'- 52' '- 15'- 14'- 13'- 12'- 11'- 10'- 9'- 8'- 7'- 6'- 5'- 4'- 3'- 2'- 1' (τέσσερις πινακίδες), με σκοπό την εκ μέρους του παραχώρηση κατά χρήση στο ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» (Σ.Ε.Φ.), προκειμένου το τελευταίο να φροντίσει, με δικές του δαπάνες, για τη διαμόρφωση, διαχείριση, προστασία και γενικά την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και για τη συντήρηση και λειτουργία των εντός αυτού αθλητικών εγκαταστάσεων, απαγορευομένης ρητώς της καθ' οποιονδήποτε τρόπο μεταβολής της χρήσης αυτού, ως και της υπέρβασης των σκοπών για τους οποίους γίνεται η παραχώρηση.

4. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Νισύρου του Νομού Δωδεκανήσου η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 8 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας του Νομού Δωδεκανήσου (νησίδα Γυαλί, ανατολικό τμήμα, με στοιχείο α'), με τα συστατικά και τα παραρτήματά του, όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν τοπογραφικό διάγραμμα (Παράρτημα IV), για την ενίσχυση της οικονομικής ζωής και την ανάπτυξη του ακριτικού Δήμου.

5. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων» (ΤΑΧΔΙΚ) το εκ ποσοστού 50% δικαίωμα του Δημοσίου επί της κυριότητας ακινήτου με ΑΒΚ 656 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Έδεσσας, με τα συστατικά και παραρτήματά του, όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν διάγραμμα πράξης εφαρμογής (Παράρτημα V), για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας.

6. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 285 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής με ΚΑΕΚ 240541970004/0/0 του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με τα συστατικά και παραρτήματά του, όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος Παλαιάς Πόλεως Κέρκυρας-Πινακίδα 18 (Παράρτημα VI), και . απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας (Παράρτημα' Via), για τη στέγαση των Υπηρεσιών του. Η υπ' αριθμ. Δ10Α 00066/5554πε ΕΞ2014/12-6-2014 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (ΑΔΑ Ω55ΝΗ-Ζ2Υ) καταργείται.

7. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 418 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με τα συστατικά και τα παραρτήματά του, όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν τοπογραφικό διάγραμμα (Παράρτημα VII), για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Περιφερειακής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

8. Το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου νομικού προσώπου ή ο αρμόδιος κατά περίπτωση, Υπουργός αποφασίζει την καταχώριση της αποδοχής της παραχώρησης του ακινήτου, στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο. Το απόσπασμα της απόφασης του Δ.Σ. ή η απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, στα οποία περιγράφονται τα μεταβιβασθέντα ακίνητα και το δικαίωμα επ' αυτών, καθώς και όλα τα άλλα απαιτούμενα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας στοιχεία, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώριση της μεταβίβασης των ακινήτων στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο.

9. Η παραχώρηση της κυριότητας των δημοσίων ακινήτων του παρόντος άρθρου αίρεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αποτελεί τίτλο μεταγραφής και εγγραφής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, αντίστοιχα, εάν αυτά δεν χρησιμοποιηθούν εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος για τους σκοπούς για τους οποίους παραχωρήθηκαν.

10. Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αποτελεί τίτλο μεταγραφής και εγγραφής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, αντίστοιχα, αίρεται η παραχώρηση της κυριότητας ιδίως για καθυστέρηση, ματαίωση ή πλημμελή εκπλήρωση του σκοπού της παραχώρησης αλλαγή της προβλεπόμενης χρήσης καθώς και για λόγους ανωτέρας βίας ή για σπουδαίο λόγο.

Άρθρο 27
Τροποποίηση του άρθρου 33 του ν. 2971/2001


Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν.2971/2001 (Α1285) η φράση «έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας» αντικαθίσταται από τη φράση «έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας».

Άρθρο 28
Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 4182/2013


Στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4182/ 2013 (Α' 185) προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Ειδικά δωρεές εν ζωή κινητών, καθώς και δωρεές συνιστάμενες σε παροχή υπηρεσιών, υπέρ του Δημοσίου, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του καθ' ύλη αρμόδιου Υπουργού, εφόσον προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών υπηρεσιών που ανήκουν στην οργανωτική δομή του αντίστοιχου Υπουργείου και η αξία τους εκτιμάται σε ποσό που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ. Σε κάθε Υπουργείο συγκροτείται Μητρώο Δωρεών, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι δωρεές του προηγούμενου εδαφίου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος τήρησης του Μητρώου Δωρεών, τα στοιχεία και οι πράξεις που καταχωρίζονται σε αυτό και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρησή του.».

Άρθρο 29
Διατάξεις για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους


1. α) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. β) της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3086/2002 (Α*324), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτ. α) της παρ. 1 του άρθρου 60 του ν. 4370/2016 (Α'37), αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ' εξαίρεση, οι Τριμελείς Επιτροπές αποφαίνονται με σχετική πράξη, που χρονολογείται και υπογράφεται από τα μέλη που τις συγκροτούν, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εισήγησης και πρακτικού, στις εξής περιπτώσεις: αα) Για την αποδοχή δικαστικών αποφάσεων, κατά των οποίων δεν μπορεί να ασκηθεί παραδεκτά, λόγω ποσού της διαφοράς, έφεση ή αίτηση αναίρεσης και δεν συντρέχουν στην περίπτωση αυτή λόγοι για την κατ' εξαίρεση άσκηση αίτησης αναίρεσης, ββ) για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων επί φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων και υποθέσεων εκτελέσεως (κοινής και διοικητικής), γγ) για τη μη άσκηση ενδίκου βοηθήματος κατά δηλώσεων τρίτων, οι οποίες υποβάλλονται συνεπεία κατασχέσεων, που επιβάλλονται στα χέρια τους εκ μέρους των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, και δδ) για την εισαγωγή ή μη στο ακροατήριο των πάσης φύσεως υποθέσεων επί των οποίων έχουν εκδοθεί αποφάσεις σε συμβούλιο κατά τη διαδικασία των άρθρων 34Α και 34Β του π.δ. 18/1989 (Α*8) και του άρθρου 126Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α'97). Στις περιπτώσεις αυτές η πράξη συντάσσεται ύστερα από προφορική εισήγηση του εισηγητή της υπόθεσης και περιέχει συνοπτική αιτιολογία.» β) Το άρθρο 65 του ν. 4055/2012 (Α'51) και η κατ' εξουσιοδότησή του εκδοθείσα υπ' αριθ. 178/2012 απόφαση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Β'2026) καταργούνται.

2. Η παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 3086/2002 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Δικηγόροι του Δημοσίου ορίζονται:

α) Σε έδρες πρωτοδικείων στις οποίες δεν λειτουργεί Δικαστικό Γραφείο. Στην περίπτωση αυτή στους οριζόμενους δικηγόρους ανατίθεται η δικαστική εκπροσώπηση και η υπεράσπιση εν γένει των υποθέσεων του Δημοσίου, ενώπιον των Δικαστηρίων ή Αρχών στις έδρες των πρωτοδικείων που ορίζονται, καθώς και η διεκπεραίωση κάθε εξώδικης νομικής υπόθεσης αυτού, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης παροχής νομικών συμβουλών και σύμπραξης με τις Αρχές της έδρας τους, σε κάθε νόμιμη ενέργεια που διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, β) Σε έδρες πρωτοδικείων στις οποίες λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου ή Δικαστικό Γραφείο, εφόσον συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις, εξ αιτίας των οποίων οι υπηρετούντες σ' αυτά δεν μπορούν, για δικαιολογημένη αιτία, να ανταπεξέλθουν στον ιδιαιτέρως αυξημένο φόρτο εργασίας που οφείλεται στις περιστάσεις αυτές. Στην περίπτωση αυτή οι Δικηγόροι του Δημοσίου ορίζονται ειδικά, με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 2 και αμείβονται καθ' υπόθεση, έχοντας την υποχρέωση να συνεργάζονται με τους λειτουργούς του ΝΣΚ.

γ) Σε έδρες ειρηνοδικείων, στις οποίες είναι δυσχερής η πρόσβαση από την έδρα του πρωτοδικείου. Η ανάθεση μπορεί να γίνεται είτε καθ' υπόθεση, εφαρμοζομένου του δευτέρου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης, είτε για μια διετία, εφαρμοζομένων των διατάξεων των παραγράφου 2 και 3.»

3. α) Η παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3086/2002αντικαθίσταται ως εξής: «4. Ως μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. διορίζονται, κατόπιν διαγωνισμού, όσοι είναι δικηγόροι ή δικαστικοί λειτουργοί, έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται, ως τυπικό προσόν, η άριστη γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας, που αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α" 39).»

β) Το άρθρο 18 του π.δ. 238/2003 (Α'214), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4002/2011 (Α' 180), καταργείται.

Άρθρο 30
Ρύθμιση ζητημάτων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών


Ι. Στο άρθρο 30 του ν.3016/2002 (Α' 110) οι λέξεις «Οικονομίας και Οικονομικών» αντικαθίστανται με τη λέξη «Οικονομικών».

2. Όπου στην από 31.7.1995 Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου (Σ.Α.Α.), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.2338/1995 (Α'202), αναφέρεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, νοείται ο Υπουργός Οικονομικών.

Άρθρο 31
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 237/1986


1. Το τελευταίο εδάφιο της περιπτ. β' της παρ. 1 του άρθρου 5α του π.δ. 237/1986 (Α' 110), που προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Ν. 4141/2013 (Α'81), αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το ύψος του οποίου ορίζεται κατά κατηγορία οχήματος ως εξής:
Εκατό (100) ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 cc .
Εκατόν πενήντα (150) ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 cc και άνω.
Διακόσια (200) ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 cc.
Διακόσια πενήντα (250) ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 cc και άνω.»

2. Στο άρθρο 5α του π.δ. 237/1986 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4.Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), μπορεί να προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, εξαίρεση από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου σε περιπτώσεις κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

3. Όπου στο άρθρο 5α του π.δ. 237/1986 αναφέρεται ως αρμόδια υπηρεσία η «Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ» του Υπουργείου Οικονομικών νοείται η «Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε..

4. Το άρθρο αυτό ισχύει από την κατάθεση του παρόντος νόμου στη Βουλή.

Άρθρο 32
Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως τροποποιήθηκε με την από 31.07.2014 Πρόσθετη Πράξη αυτού και κυρώθηκε με το άρθρο 42 του ν. 4301/2014


Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη στο από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, όπως ισχύει μετά την από 31.07.2014 Πρόσθετη Πράξη αυτού, που κυρώθηκαν με το άρθρο 42 του ν. 4301/2014 (Α' 223), της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΑΠΟ 18/7/2013 ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Σ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟ 31/7/2014 ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 42 ΤΟΥ Ν.4301/2014 (Α' 223)

Στην Αθήνα σήμερα την 28η Ιουνίου 2017 αφενός

1. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται για την υπογραφή του παρόντος από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κύριο Αλέξιο Τσίπρα (στο εξής το «Ελληνικό Δημόσιο») και αφετέρου

2. Ατομικώς ένα έκαστο από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμφαίνονται στο Παράρτημα I του Συνυποσχετικού, τα οποία δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, όπως εκπροσωπούνται ειδικώς για την υπογραφή της παρούσας από τον κύριο Θεόδωρο Βενιάμη, στον οποίο συντρέχει η ιδιότητα του Προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (στο εξής η «Ναυτιλιακή Κοινότητα») καλούμενοι στην παρούσα νέα Πρόσθετη Πράξη, ένας έκαστος «Συμβαλλόμενο Μέρος», από κοινού «Συμβαλλόμενοι»,

Συμφωνούν, συναποδέχονται και συνομολογούν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του από 18 Ιουλίου 2013 Συνυποσχετικού (στο εξής «Συνυποσχετικό») μεταξύ των Συμβαλλομένων όπως ισχύει μετά την πρόσθετη πράξη της 31 Ιουλίου 2014 και κυρώθηκε με το άρθρο 42 του ν.4301/2014 (Α' 223), στην παρούσα νέα Πρόσθετη Πράξη, οι Συμβαλλόμενοι προβαίνουν σε τροποποίηση των άρθρων 3 «Υπολογισμός Οικειοθελούς Παροχής» και 4 «Χρόνος Καταβολής της Οικειοθελούς Παροχής», κατά τα οριζόμενα στα επόμενα άρθρα της παρούσας Πρόσθετης Πράξης.

Άρθρο 2

1. Στην περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συνυποσχετικού, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με το άρθρο 3 παρ. 1 της από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετης Πράξης, η φράση «καταβάλλεται κατ' έτος επί τετραετία» αντικαθίσταται με τη φράση «καταβάλλεται κατ' έτος επί πενταετία».

2. Στην περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συνυποσχετικού, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με το άρθρο 3 παρ. 2 της από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετης Πράξης η φράση «καταβάλλεται κατ' έτος επί τετραετία» αντικαθίσταται με τη φράση «καταβάλλεται κατ' έτος επί πενταετία».

3. Στη παράγραφο 5 του άρθρου 3 του Συνυποσχετικού, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 3 παρ. 3 της από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετης Πράξης, η φράση «μέχρι και το τέλος του έτους 2016» αντικαθίσταται με τη φράση «μέχρι και το τέλος του έτους 2017».

4. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Συνυποσχετικού, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 3 παρ. 3 της από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετης Πράξης αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση που τα καταβληθέντα ποσά της Οικειοθελούς Παροχής μέχρι και το τέλος του έτους 2017, υπερβαίνουν τα ποσά που ορίζονται στο σημείο Γ' του προοιμίου του παρόντος η διαφορά θα προσμετράται για το έτος 2018. Στην περίπτωση κατά την οποία, το καταβληθέν ποσό της Οικειοθελούς Παροχής για τα έτη 2014-2018 υπερβεί απολογιστικά το ποσό που ορίζεται στο σημείο Γ' του προοιμίου, τότε η διαφορά αυτή, μετά από κοινή συμφωνία της Κυβέρνησης με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα, θα διατεθεί υπέρ του ειδικού σκοπού του Κεφαλαίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης.»

5. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Συνυποσχετικού, όπως ισχύει μετά την από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετη Πράξη, η φράση «κατά το χρονικό διάστημα 2014-2017» αντικαθίσταται με τη φράση «κατά το χρονικό διάστημα 2014-2018».

Άρθρο 3

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Συνυποσχετικού, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 3 παρ. 3 της από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετης Πράξης, προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:

«Κατ' εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 43Α του ν.4172/2013, και για όλη τη διάρκεια ισχύος του Συνυποσχετικού, για τους μετόχους των πλοιοκτητριών εταιρειών η εισφορά αλληλεγγύης επί των ναυτιλιακών μερισμάτων τους επιβάλλεται στο ποσό αυτών που εισάγεται στην Ελλάδα.
Για τον υπολογισμό του ποσού της Οικειοθελούς Παροχής λαμβάνεται υπόψη το ποσό που καταβάλλεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά τα ως άνω».

Άρθρο 4

Όλοι οι λοιποί συμβατικοί όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις του Συνυποσχετικού και της από 31 Ιουλίου 2014 Πρόσθετης Πράξης αυτού, εκτός αυτών που ορίζονται από τα άρθρα της παρούσας νέας Πρόσθετης Πράξης, παραμένουν αναλλοίωτοι και εν ισχύ.

Άρθρο 5

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Συνυποσχετικού «Έναρξη και λήξη ισχύος του Συμφωνητικού», η έναρξη ισχύος της παρούσας νέας Πρόσθετης Πράξης είναι η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης νόμου με τον οποίο θα κυρώνεται η παρούσα νέα Πρόσθετη Πράξη, και ως ημερομηνία λήξης αυτής ορίζεται ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής της Οικειοθελούς Παροχής όπως ορίζεται στο Συνυποσχετικό, που τροποποιείται με την παρούσα.

Η παρούσα Πρόσθετη Πράξη υπογράφεται ως έχει σε τρία (3) όμοια πρωτότυπα.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Για το Ελληνικό Δημόσιο Για τη Ναυτιλιακή Κοινότητα

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ».

Άρθρο 33
Τροποποίηση του άρθρου 14 Α του ν. 3429/2005


Στο άρθρο 14 Α του ν. 3429/2005 (Α7 314), όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 25, ως εξής:

«25. α. Οι ειδικές εκκαθαρίσεις των δημόσιων επιχειρήσεων του παρόντος άρθρου τίθενται υπό τον έλεγχο και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών. Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών προτείνει τους εκκαθαριστές, οι επί μέρους αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των οποίων καθορίζονται με τις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ του Υπουργού και των εκκαθαριστών.

β. Οι δαπάνες των ειδικών εκκαθαρίσεων των ως άνω δημοσίων επιχειρήσεων, σε περίπτωση μη επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων τους, καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται στον ειδικό φορέα των Γενικών Κρατικών Δαπανών του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Η αδυναμία κάλυψης των δαπανών της ειδικής εκκαθάρισης τεκμηριώνεται με αιτιολογημένη έκθεση του ειδικού εκκαθαριστή που υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών.

γ. Δαπάνες της ειδικής εκκαθάρισης, κατά τα ανωτέρω, θεωρούνται οι αμοιβές των ειδικών εκκαθαριστών, οι αμοιβές των απασχολούμενων για τις ανάγκες της εκκαθάρισης, οι λειτουργικές δαπάνες και κάθε άλλου είδους δαπάνη που κρίνεται αναγκαία για την υποστήριξη και επίτευξη του σκοπού της ειδικής εκκαθάρισης, εξαιρουμένων των προς τρίτους οφειλών και υποχρεώσεων των ως άνω επιχειρήσεων.

δ. Μπορεί να ορίζεται αμοιβή επιτυχίας για το έργο του ειδικού εκκαθαριστή, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό που συμφωνείται ανά περίπτωση επί του τελικού τιμήματος της πώλησης, πλέον Φ.Π.Α., εάν επιτευχθεί πώληση του υπό ειδική εκκαθάριση φορέα ως σύνολο ή τμηματικά και θα καταβάλλεται εκ του πλειστηριάσματος, μετά την ικανοποίηση των πιστωτών.

ε. Το τελικό προϊόν της ειδικής εκκαθάρισης των ως άνω επιχειρήσεων, μετά την ολοκλήρωση του σκοπού της ειδικής εκκαθάρισης αυτών, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, αποτελεί έσοδο που θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο και θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.

στ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, διαδικασία και τυχόν άλλο ζήτημα που ανακύπτει κατά την διαδικασία της εφαρμογής των ανωτέρω.

ζ. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός της ειδικής εκκαθάρισης της εταιρείας με την επωνυμία «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε.», για την οποία η ισχύς αρχίζει από 1.1.2017.»

Άρθρο 34
Τροποποίηση διατάξεων του ν.4270/2014 (Α' 143 ) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/EE) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις».


Η περ. ε' της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α' 143) αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Διατυπώνει αιτιολογημένη εισήγηση για κάθε σχέδιο νόμου, προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης, πολιτικής, προγράμματος ή πρότασης αναφορικά με τη δημοσιονομική επίπτωση στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού ή του Μ.Π.Δ.Σ. του οικείου φορέα Κεντρικής Διοίκησης ή στα μη φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς και στον προϋπολογισμό ή το Μ.Π.Δ.Σ. των εποπτευόμενων φορέων αυτού. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου και αποστέλλεται στο ΓΛΚ. Σε περίπτωση συναρμοδιότητας περισσότερων Υπουργείων, ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών του επισπεύδοντος Υπουργείου συγκεντρώνει όλες τις αιτιολογημένες εισηγήσεις και τις αποστέλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ειδικότερα, για σχέδιο νόμου, προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης, πολιτικής προγράμματος ή πρότασης, εφόσον έχει δημοσιονομική επίπτωση για τον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, η εισήγηση του πρώτου εδαφίου διατυπώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.»

Μετά την παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4270/2014 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Η μετακίνηση του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε άλλη θέση, επιτρέπεται μόνον κατόπιν αίτησής του ή με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, κατόπιν εισήγησης του οικείου Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.»

Η παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το Μ.Π.Δ.Σ. περιλαμβάνει:

α. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο και την πορεία προσαρμογής προς αυτόν, όπως ορίζεται στα άρθρα 35 και 37, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

β. Τους ενδεικτικούς ετήσιους στόχους του ελλείμματος ή του πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

γ. Τις ποσοτικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων δημοσιονομικών και άλλων μέτρων οικονομικής πολιτικής επί του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

δ. Τα ανώτατα όρια για τις δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.) που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση, για κυλιόμενη περίοδο των επομένων από τη σύνταξη του Μ.Π.Δ.Σ. τεσσάρων ετών, κάθε φορά, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια είναι δεσμευτικά.

ε. Τα ανώτατα όρια για συγκεκριμένες δαπάνες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στην οποία περιλαμβάνεται η φαρμακευτική δαπάνη και τα επιδόματα ασθένειας για κυλιόμενη περίοδο των επόμενων από τη σύνταξη του Μ.Π.Δ.Σ., τεσσάρων ετών κάθε φορά, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια είναι δεσμευτικά.

στ. Τον ενδεικτικό στόχο ισοζυγίου του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού, ζ. Τους στόχους ισοζυγίου των Α.Δ.Α., των ενοποιημένων προϋπολογισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για κυλιόμενη περίοδο των επομένων από τη σύνταξη του Μ.Π.Δ.Σ. τεσσάρων ετών, κάθε φορά, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια είναι δεσμευτικά, οι οποίοι τίθενται στα πλαίσια της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου και της πορείας προσαρμογής προς αυτόν, όπως ορίζεται στα άρθρα 35 και 37 και με τους οποίους είναι συνεπείς οι επιμέρους προϋπολογισμοί των άρθρων 64 και 63 αντίστοιχα.»

Η υποπερ. αα' της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«αα. Εκτιμήσεις τακτικών και επενδυτικών δαπανών για κάθε φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και για τις Α.Δ.Α. που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση, για το έτος προϋπολογισμού και τα τρία επόμενα έτη σε συμφωνία με τα ανώτατα όρια δαπανών ανά φορέα.»

Μετά την περ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4270/2014 προστίθεται περ. ι' ως εξής:

«ι. Τις εκτιμήσεις ακαθάριστων δαπανών, εσόδων και ελλείμματος ή πλεονάσματος του προϋπολογισμού των Α.Δ.Α., φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς για το έτος προϋπολογισμού και κατά τα τρία επόμενα έτη.»

Η παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για τους σκοπούς της κατάρτισης του Μ.Π.Δ.Σ. και της επεξηγηματικής του έκθεσης το ΓΛΚ εκδίδει οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες τις μεθοδολογίες και τους κανόνες για την κατάρτιση προβλέψεων εσόδων, δαπανών και άλλων οικονομικών δεδομένων από τα Υπουργεία, τους λοιπούς εποπτευόμενους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και τις Α.Δ.Α. Η συλλογή και αποστολή στο ΓΛΚ των προβλέψεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται μέσω των ΓΔΟΥ των εποπτευόντων Υπουργείων, κατά το πρότυπο της κατάρτισης των ετήσιων προϋπολογισμών και ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Για την κατάρτιση του ενοποιημένου προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. Οι Α.Δ.Α. αποστέλλουν τα στοιχεία για τις προβλέψεις των οικονομικών μεγεθών τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Όταν οι προβλέψεις που υποβάλλονται από Α.Δ.Α. στο ΓΛΚ δεν είναι συμβατές με τις οδηγίες του ΓΛΚ, κατ' αρχήν επιδιώκεται συμφωνία μεταξύ του ΓΛΚ και της Α.Δ.Α. και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι 15 Μαρτίου, οι προβλέψεις διαμορφώνονται από το ΓΛΚ και χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση του Μ.Π.Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, δημοσιοποιούνται, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών: το επιχειρηματικό τους σχέδιο αν υφίσταται, η αρχική πρόταση των Α.Δ.Α., σύνοψη των βασικών θέσεων των εμπλεκόμενων μερών κατά τη διάρκεια της προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του ΓΛΚ και της Α.Δ.Α. και οι τελικά διαμορφωθείσες προβλέψεις, συνοδευόμενες από έκθεση αιτιολόγησης του ΓΛΚ σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.»

Η παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι δεσμευτικοί στόχοι και τα ανώτατα όρια που καθορίζονται από το εκάστοτε ισχύον Μ.Π.Δ.Σ. τηρούνται κατά την κατάρτιση των ετήσιων και των συμπληρωματικών Κρατικών Προϋπολογισμών, περιλαμβανομένων των ετήσιων προϋπολογισμών των Α.Δ.Α. και των ενοποιημένων ετήσιων προϋπολογισμών των υποτομέων που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση των ετήσιων και των συμπληρωματικών Κρατικών Προϋπολογισμών, καθώς και κατά την κατάρτιση οποιωνδήποτε ετήσιων ή αναθεωρημένων προϋπολογισμών οποιουδήποτε φορέα που ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση.»

Η παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, με ευθύνη του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών, υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους, σχέδιο προϋπολογισμού. Οι Α.Δ.Α. που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση υποβάλλουν το σχέδιο προϋπολογισμού απ' ευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υποβάλλεται στο ΓΛΚ, πρέπει να είναι συμβατό με τα μεγέθη που έχουν περιληφθεί στο εκάστοτε ισχύον Μ.Π.Δ.Σ., όπως διαμορφώθηκαν κατά τη διαδικασία του άρθρου 45, ή με εγκυκλίους του ΓΛΚ που εκδόθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος.»

Η παρ. 9 του άρθρου 54 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώσει ότι τα συνολικά μεγέθη ανά υποτομέα των εποπτευόμενων φορέων ενός Υπουργείου αποκλίνουν από τους στόχους και τα ανώτατα όρια δαπανών που έχουν τεθεί, επιστρέφει τα σχέδια των συνοπτικών προϋπολογισμών των φορέων στη ΓΔΟΥ του εποπτεύοντος Υπουργείου, για την επανάληψη εντός δέκα (10) ημερών των διαδικασιών των παραγράφων 6, 7 και 8 του παρόντος, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Με την εξαίρεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου («Δημοσιονομικό Συμβούλιο»), αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώσει ότι τα σχέδια των συνοπτικών προϋπολογισμών που υποβάλλονται από τις Α.Δ.Α. στο ΓΛΚ, σύμφωνα με την παράγραφο 5, δεν είναι συμβατά με το δεσμευτικό στόχο ή το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του εκάστοτε ισχύοντος Μ.Π.Δ.Σ., όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη διαδικασία του άρθρου 45, ή με εγκυκλίους του ΓΛΚ που εκδόθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 2, κατ' αρχήν επιδιώκεται συμφωνία μεταξύ του ΓΛΚ και της Α.Δ.Α. και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ο συνοπτικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται από το ΓΛΚ και χρησιμοποιείται, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, για την κατάρτιση των ενοποιημένων προϋπολογισμών, οι οποίοι υποβάλλονται στη Βουλή ως μέρος της εισηγητικής έκθεσης του άρθρου 53.»

10. Το άρθρο 63 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. α. Οι αναλυτικοί προϋπολογισμοί των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην Ο.Τ.Α. και Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς υιοθετούνται από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του φορέα και εγκρίνονται από τον εποπτεύοντα Υπουργό έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου από το έτος προϋπολογισμού, μετά από εισήγηση του οικείου Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και είναι συνεπείς με το σχέδιο του συνοπτικού προϋπολογισμού που έχει ήδη υποβληθεί, κατά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 54. Ειδικότερα, οι προϋπολογισμοί των φορέων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), εφόσον υπερβαίνουν το όριο που τίθεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, εγκρίνονται με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου, έως και την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου από το έτος του προϋπολογισμού και είναι συνεπείς με το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει ήδη υποβληθεί, κατά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 54. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ισχύει το όριο που έχει καθορισθεί με την απόφαση που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 147.

β. Οι αναλυτικοί προϋπολογισμοί των Α.Δ.Α. που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αλλά δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς υιοθετούνται και εγκρίνονται από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του φορέα έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου από το έτος προϋπολογισμού, μετά από εισήγηση του οικείου προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών και είναι συνεπείς με το συνοπτικό προϋπολογισμό, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 54.

2. Το αρμόδιο όργανο διοίκησης των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης δεν υιοθετεί και το εποπτεύον Υπουργείο δεν εγκρίνει τους προϋπολογισμούς των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης παρά μόνον αν είναι συνεπείς με τα σχέδια των συνοπτικών προϋπολογισμών που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 54 και συμμορφώνονται με τους δεσμευτικούς στόχους τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τα ανώτατα όρια δαπανών που ορίζονται από το εκάστοτε ισχύον Μ.Π.Δ.Σ., καθώς και με τις εγκυκλίους που εκδίδονται σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 54.

Ειδικότερα, το αρμόδιο όργανο διοίκησης των Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς δεν υιοθετεί και δεν εγκρίνει τους προϋπολογισμούς, παρά μόνον αν είναι συνεπείς με τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς όπως αυτοί διαμορφώθηκαν κατά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 54 και συμμορφώνονται με τους δεσμευτικούς στόχους και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα που ορίζονται από το εκάστοτε ισχύον Μ.Π.Δ.Σ., καθώς και με τις εγκυκλίους που εκδίδονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 54. Σε περίπτωση που ο Υπουργός Οικονομικών διαπιστώσει την υιοθέτηση ή έγκριση προϋπολογισμού που δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου, μπορεί με απόφασή του να εκδίδει εντολή μη εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

3. Όταν το ποσό των μεταβιβάσεων ή των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, που περιγράφεται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, έχει μεταβληθεί στον τελικά ψηφισθέντα από τη Βουλή Κρατικό Προϋπολογισμό, ο εν λόγω φορέας της Γενικής Κυβέρνησης προχωρεί στην αναγκαία προσαρμογή του προϋπολογισμού του πριν την έγκριση αυτού σύμφωνα με την παρ. 1.

4. α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι και εξωγενείς παράγοντες για τους οποίους μπορεί να αναθεωρούνται οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των φορέων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), η διαδικασία αναθεώρησής τους, οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να επιτρέπεται χρήση ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης. Στην περίπτωση κατά την οποία η διοίκηση κάποιου από τους φορείς του προηγούμενου εδαφίου διαπιστώσει αδυναμία εκτέλεσης του ετήσιου εγκεκριμένου προϋπολογισμού, που οφείλεται αποκλειστικά σε κάποιον από τους λόγους που αναφέρονται στην απόφαση του προηγούμενου εδαφίου, οφείλει να υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου αίτημα αναθεώρησης αυτού, συνοδευόμενο από σχετική τεκμηριωμένη έκθεση για την αναγκαιότητα και τους λόγους αναθεώρησης. Οι αναθεωρημένοι προϋπολογισμοί εγκρίνονται από τον εποπτεύοντα Υπουργό, μετά από εισήγηση του οικείου Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και κοινοποιούνται στο ΓΛΚ. Ειδικότερα, εφόσον οι αναθεωρημένοι προϋπολογισμοί υπερβαίνουν το όριο που τίθεται με την απόφαση της παρ. 1, εγκρίνονται με κοινή υπουργική απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, μετά από εισήγηση του οικείου Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, και του Υπουργού Οικονομικών, εφόσον το ΓΛΚ κρίνει το αίτημα αναθεώρησης βάσιμο και επαρκώς αιτιολογημένο, και αφού έχει προηγουμένως ελέγξει ότι, σε επίπεδο συνόλου φορέων του Κεφαλαίου Α" του ν. 3429/2005 που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι του εκάστοτε ισχύοντος Μ.Π.Δ.Σ.

β. Οι εγκεκριμένοι αναλυτικοί προϋπολογισμοί των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένων και των Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς μπορεί να αναμορφώνονται κατά τη διάρκεια του έτους, εφόσον τηρείται το αρχικά εγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι αναμορφωμένοι προϋπολογισμοί εγκρίνονται από τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να προσδιορίζονται οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κατ' εξαίρεση να αναμορφώνονται οι εγκεκριμένοι ετήσιοι προϋπολογισμοί και να τροποποιείται το αρχικά εγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας περίπτωσης.

5. Αν ο προϋπολογισμός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, πλην Ο.Τ.Α., δεν εγκριθεί μέχρι την έναρξη του οικονομικού έτους, το εποπτεύον Υπουργείο, ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης όταν πρόκειται για Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, γνωστοποιεί τους λόγους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από το εποπτεύον Υπουργείο, ή από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του φορέα όταν πρόκειται για Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, ο εν λόγω φορέας της Γενικής Κυβέρνησης μπορεί να προβεί σε δαπάνες που ανέρχονται στο 40% των, ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου (Κ.Α.Ε.) προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. ή ανά αναλυτικό λογαριασμό Γενικής Λογιστικής προκειμένου περί Ν.Π.Ι.Δ., πιστώσεων του προϋπολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους και μόνο για περίοδο μέχρι τρεις (3) μήνες. Μετά την περίοδο των τριών μηνών, όλες οι δαπάνες πλην των πληρωμών συντάξεων, αποδοχών προσωπικού και απόδοσης των επ' αυτών κρατήσεων, δεν θεωρούνται νόμιμες.»

11. Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 66 του ν. 4270/2014 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Κατ' εξαίρεση για την καταβολή της μισθοδοσίας φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και των Συντάξεων του Δημοσίου που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85), οι οποίες διενεργούνται το μήνα Δεκέμβριο και βαρύνουν τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους, οι σχετικές αναλήψεις υποχρεώσεων επιτρέπεται να αναλαμβάνονται από την ημερομηνία ψήφισής του στη Βουλή των Ελλήνων.»

12. Το άρθρο 67 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για την ανάληψη υποχρεώσεων από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των Α.Δ.Α. που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς του Τακτικού Προϋπολογισμού, που προβλέπεται να βαρύνουν είτε τμηματικά είτε εξ ολοκλήρου έτη πέραν του τρέχοντος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων, και υπερβαίνουν ετησίως το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ σωρευτικά ανά Κ.Α.Ε. κάθε ειδικού φορέα του Τακτικού Προϋπολογισμού, απαιτείται προηγούμενη απόφαση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών.

Για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης απαιτείται απόφαση έγκρισης του εποπτεύοντος Υπουργού, εφόσον η αναλαμβανόμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ σωρευτικά ανά Κ.Α.Ε. προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. ή σωρευτικά ανά αναλυτικό λογαριασμό Γενικής Λογιστικής προκειμένου περί Ν.Π.Ι.Δ..

2. Για την ανάληψη υποχρεώσεων που προβλέπεται να βαρύνουν είτε τμηματικά είτε εξ ολοκλήρου έτη πέραν του τρέχοντος και δεν υπερβαίνουν τα ποσά της προηγούμενης παραγράφου, η έγκριση παρέχεται με απόφαση του αρμόδιου διατάκτη.

Ειδικότερα:

α) για τις Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς του Τακτικού Προϋπολογισμού, απαιτείται απόφαση έγκρισης του αρμοδίου οργάνου διοίκησης, ανεξαρτήτως ύψους ποσού και

β) για ανάληψη πολυετών υποχρεώσεων που βαρύνουν τον ειδικό φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» απαιτείται προηγούμενη απόφαση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανεξαρτήτως ύψους ποσού.

3. Ειδικά για τους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών που συμπεριλαμβάνονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η έγκριση παρέχεται με την απόφαση του από το νόμο οριζόμενου αρμόδιου οργάνου τους, με την οποία αναλαμβάνεται έκαστη υποχρέωση τέτοιου είδους. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου κοινοποιείται στην οικεία Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη κατά τον έλεγχο νομιμότητας του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους που αφορά η σχετική δαπάνη.

4. Η προβλεπόμενη στις ανωτέρω παραγράφους απόφαση έγκρισης παρέχεται αφού ο εκάστοτε αρμόδιος προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών ελέγξει και βεβαιώσει ότι δεν γίνεται υπέρβαση των ανωτάτων ορίων δαπανών των δεσμευτικών στόχων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων του εκάστοτε ισχύοντος Μ.Π.Δ.Σ.

5. Στην απόφαση έγκρισης της παρ. 1 αναφέρονται τα εξής:
α. Το συνολικό ποσό της πολυετούς υποχρέωσης.
β. Το ποσό κατ' έτος.
γ. Ο Κ.Α.Ε. ή ο αναλυτικός λογαριασμός Γενικής Λογιστικής.
δ. Το τυχόν προηγούμενο ύψος υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στον ίδιο Κ.Α.Ε. ή στον ίδιο αναλυτικό λογαριασμό Γενικής Λογιστικής.

6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα όρια της παραγράφου 1 και να καθορίζονται κατηγορίες δαπανών για τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος όρθρου, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

7. Οι διατάξεις του παρόντος δεν έχουν εφαρμογή για τις δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.»

13. Το πρώτο εδάφιο και η περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 69Δ του ν. 4270/2014 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Από την 1.1.2017 οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και τα Ειδικά Λογιστήρια μετονομάζονται σε Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) και αναλαμβάνουν τις ακόλουθες γενικές αρμοδιότητες για τους φορείς αρμοδιότητάς τους:

α. Παρέχουν τεχνική υποστήριξη στη ΓΔΟΥ του Υπουργείου που εποπτεύει τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης αρμοδιότητάς τους αναφορικά με την κατάρτιση του συνοπτικού και του αναλυτικού προϋπολογισμού τους σύμφωνα με τους δεσμευτικούς στόχους του Μ.Π.Δ.Σ. και του Προϋπολογισμού, βεβαιώνουν τη συνέπεια των προϋπολογισμών και των αναμορφώσεων αυτών και παρακολουθούν την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού των ανωτέρω φορέων βάσει των προαναφερθέντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται αναλογικά και για τους εκτός Γενικής Κυβέρνησης φορείς του Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005, καθώς και τους λοιπούς εκτός Γενικής Κυβέρνησης φορείς, στους οποίους μεταβιβάζονται πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.»

14. Το άρθρο 70 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των Α.Δ.Α. που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς του Τακτικού Προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, συνάπτονται ξεχωριστά μνημόνια συνεργασίας μέχρι τη 15η Ιανουαρίου του έτους αναφοράς του προϋπολογισμού, με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
Στα μνημόνια περιλαμβάνονται τουλάχιστον:
α. οι τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα,
β. προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους,
γ. οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθωτικών παρεμβάσεων,
δ. ο χρόνος και το είδος των δημοσιονομικών αναφορών που υποβάλλει ο κάθε φορέας
ε. δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ή μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωσή τους
στ. ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού,
ζ. οι προθεσμίες, εντός των οποίων πρέπει να ανταποκρίνεται το Υπουργείο Οικονομικών σε ερωτήματα και διευκρινίσεις,
η. συγκεκριμένοι στόχοι για την τήρηση του λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων,
θ. δράσεις με πιθανά δημοσιονομικά οφέλη.

2. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών ή του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών προκειμένου περί των Α.Δ.Α. της προηγούμενης παραγράφου, οι φορείς της προηγούμενης παραγράφου, με την εξαίρεση του ειδικού φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες», υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού δαπανών τους, στη βάση του οποίου καθορίζονται τριμηνιαίοι στόχοι δαπανών, οι οποίοι μετά τη συμφωνία τους με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας της παρ. 1.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία παρακολούθησης της εκτέλεσης των εγκεκριμένων προϋπολογισμών, καθώς και τα υποβαλλόμενα, από τους φορείς, στοιχεία.

4. Στο μνημόνιο συνεργασίας της παρ. 1 και το μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης της παραγράφου 2 δεν περιλαμβάνεται ο ειδικός φορέας του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» για τον οποίο το μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης προϋπολογισμού και οι τριμηνιαίοι δημοσιονομικοί στόχοι τίθενται από τη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.»

15. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 71 του ν. 4270/2014 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ειδικότερα, η ανακατανομή των πιστώσεων του ειδικού φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.»

16. Το άρθρο 74 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Κατά παρέκκλιση του κανόνα του μη ειδικού προορισμού των εσόδων της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 51, ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί, με αποφάσεις του, να επιτρέπει κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, αύξηση πιστώσεων του προϋπολογισμού Υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατά ποσά ίσα με έσοδα του προϋπολογισμού που δεν είχαν προβλεφθεί και που προκύπτουν από:

α. είσπραξη ποσών από την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών σε ανεξάρτητες δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρήσεις και οργανισμούς που έχουν δικό τους προϋπολογισμό, νομικά ή φυσικά πρόσωπα του εσωτερικού ή του εξωτερικού,

β. είσπραξη ποσών που είχαν καταβληθεί αχρεώστητα,

γ. είσπραξη ποσών που προορίζονται βάσει ρητής διάταξης νόμου για την αντιμετώπιση ορισμένης δαπάνης,

δ. είσπραξη ποσών από συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων και επιτοκίων, καθώς και στο πλαίσιο διαχείρισης του δημοσίου χρέους,

ε. είσπραξη ποσών που αφορούν την υλοποίηση προγραμμάτων ή δράσεων ειδικού σκοπού χρηματοδοτούμενων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να εγγραφούν και να αναληφθούν πρόσθετες πιστώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 60.»

17. Το άρθρο 75 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 75

Έσοδα και φορολογικές δαπάνες του προϋπολογισμού

1. Έσοδα του ετήσιου Προϋπολογισμού είναι τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται ο Προϋπολογισμός, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο από την οποία προέρχονται. Οι πληρωμές για την επιστροφή των δημοσίων εσόδων που έχουν εισπραχθεί αχρεώστητα εμφανίζονται αφαιρετικά των εισπραχθέντων εσόδων.

2. Βεβαιωθέντα έσοδα του ετήσιου Προϋπολογισμού είναι τα ποσά που βεβαιώνονται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται ο Προϋπολογισμός, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο από την οποία προέρχονται, όπως επίσης και τα βεβαιωθέντα έσοδα του προϋπολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους που δεν έχουν εισπραχθεί. Τα βεβαιωθέντα έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους διαγράφονται από το οικονομικό έτος στο οποίο έχουν βεβαιωθεί και επαναβεβαιώνονται ως έσοδα του προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους.

3. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους συντάσσεται έκθεση από τους Γενικούς Διευθυντές Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., επί της πορείας των δημοσίων εσόδων, της δραστηριότητας των αρμόδιων υπηρεσιών και των αποτελεσμάτων του ελέγχου για την περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου κατά το χρόνο που πέρασε, η οποία υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει το σχετικό νομοθετικό έργο, επιπλέον δε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιβολή προστίμων επί παραβάσεων φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, καθώς και πίνακες παραβατών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.

4. Οι φορολογικές δαπάνες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις, από τις οποίες προκαλείται άμεσα ή έμμεσα απώλεια φορολογικών εσόδων.

5. Εντός της προθεσμίας της παρ. 3, υποβάλλεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκθεση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία συνοδεύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, επί της πορείας των φορολογικών δαπανών. Ειδικότερα, στην έκθεση περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τα εξής:

α. η καταγραφή των φορολογικών δαπανών που έχουν θεσπιστεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους,

β. η ομαδοποίησή τους ανά κατηγορία φορολογίας και ομάδα δικαιούχων,

γ. η κατανομή τους σε τομείς πολιτικής,

δ. η δικαιολογητική τους βάση και η χρονική διάρκεια ισχύος τους,

ε. ο αριθμός των ωφελούμενων,

στ. ο προσδιορισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών με βάση την απώλεια φορολογικών εσόδων που προκύπτει κατά το προηγούμενο έτος.»

18. Το άρθρο 98 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 98 Απόδοση εσόδων υπέρ τρίτων

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο χρόνος και η διαδικασία απόδοσης των εσόδων που εισπράττονται υπέρ τρίτων. Με τις αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου ή όμοιες μπορεί να ανατεθεί στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες η είσπραξη των εσόδων ειδικών δημόσιων υπηρεσιών και Ειδικών Ταμείων, εφόσον η είσπραξη των εσόδων τους δεν είναι δυνατή με δικά τους όργανα, καθώς και η είσπραξη εσόδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, Α.Δ.Α. και τρίτων. Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται και το ποσοστό συμμετοχής των ανωτέρω Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Α.Δ.Α. και τρίτων στη δαπάνη για την είσπραξη των εσόδων που εισπράττονται για λογαριασμό τους, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 20% των εισπραττόμενων εσόδων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.»

19. Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 147 του ν. 4270/2014 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Μεταξύ του εποπτεύοντος Υπουργείου και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που εποπτεύονται από αυτό, πλην Ο.Τ.Α., μπορεί να συνάπτονται μνημόνια συνεργασίας, μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 70, ως προς το υποχρεωτικό, κατ' ελάχιστον, περιεχόμενο τους. Ειδικότερα, οι Α.Δ.Α. που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αλλά δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, μπορεί να συνάπτουν μνημόνια συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 70, ως προς το υποχρεωτικό, κατ' ελάχιστον, περιεχόμενο τους. Σε κάθε περίπτωση, μνημόνια συνεργασίας σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια συνάπτονται με όλους τους φορείς των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει το ποσό που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 2. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, ή με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών όταν πρόκειται για Α.Δ.Α. που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, μπορεί να ορίζονται και επιπλέον του κατά τα ανωτέρω ελάχιστου περιεχόμενου, στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας.

2. Όλοι οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με τους οποίος συνάπτεται μνημόνιο της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005, υποβάλλουν, μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους, μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στον προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου και προκειμένου περί Α.Δ.Α., που δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τους φορείς των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατ' έτος, οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών του προηγούμενου εδαφίου διαβιβάζουν τα προγράμματα εκτέλεσης των προϋπολογισμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατ' αντιστοιχία των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 70. Οι διοικήσεις των φορέων πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις και να λαμβάνουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό.»

20. Το άρθρο 172 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση που από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 70 υποβάλλουν πρόγραμμα μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους, περικόπτεται, με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, ποσό πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ίσο με το ποσό της υπέρβασης πέραν του ανωτέρω ποσοστού. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται, εάν δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναφερόμενες στην περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 70 διορθωτικές παρεμβάσεις. Εάν, βάσει των απολογιστικών στοιχείων του επόμενου τριμήνου, προκύψει ότι οι αποκλίσεις έχουν εξισορροπηθεί, το ποσό των πιστώσεων που έχει περικοπεί, μπορεί να επαναδιατεθεί. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις αποκλίσεων που εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους.»

21. Οι περιπτώσεις α και β της παρ. 1 του άρθρου 173 του ν. 4270/2014 αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Μετά την παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας, ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών του οικείου φορέα, μέσα σε επιπλέον δεκαπέντε (15) ημέρες, καταθέτει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων, στον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου. Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής μπορεί να επιβληθεί στον προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών του φορέα περικοπή του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του, ίση με το 1/25 αυτών για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης, με μέριμνα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης, κατόπιν απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου. Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας περίπτωσης, β. Μετά την παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας, με μέριμνα του εποπτεύοντος Υπουργείου, δεν καταβάλλονται στο φορέα τυχόν χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή επιχορηγήσεις ή αποδόσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ορίου μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία. Η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά ποσά που σχετίζονται με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα οποία έχουν εγκριθεί οι σχετικές προτάσεις από τα αρμόδια όργανα.»

22. Οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 173 του ν. 4270/2014 αντικαθίστανται ως εξής: «4. α. Σε περίπτωση που από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 147 υποβάλλουν πρόγραμμα μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των εποπτευόντων Υπουργείων, διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβανομένης υπόψη και της μεταβολής των υποχρεώσεων προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ., περικόπτεται, με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ, κατόπιν εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου, επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ίση με το ποσό της υπέρβασης πέραν του ανωτέρω ποσοστού.

β. Σε περίπτωση που από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Α.Δ.Α. οι οποίες δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς και σύμφωνα με το άρθρο 147 υποβάλλουν πρόγραμμα μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο ΓΛΚ, διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους λαμβανομένης υπόψη και της μεταβολής των υποχρεώσεων, περικόπτεται, με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ, επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ίση με το ποσό της υπέρβασης πέραν του ανωτέρω ποσοστού, λαμβάνοντας υπόψη σχετική έκθεση αιτιολόγησης των αποκλίσεων του οικείου προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών.

γ. Η διαδικασία των προηγούμενων περιπτώσεων ενεργοποιείται, εάν δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναφερόμενες στην περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 70 διορθωτικές παρεμβάσεις. Εάν, βάσει των απολογιστικών στοιχείων του επόμενου τριμήνου, προκύψει ότι οι αποκλίσεις έχουν εξισορροπηθεί, το ποσό των επιχορηγήσεων ή αποδόσεων που έχει περικοπεί, μπορεί να επαναδιατεθεί.

5. Σε περίπτωση που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα διαπιστώνεται απόκλιση άνω του 10% από τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί τα αναφερόμενα στην περ. β" της παρ. 1 του άρθρου 70 μέτρα, ο Υπουργός Οικονομικών ορίζει, κατόπιν εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου, Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του οποίου καθορίζονται με την απόφαση ορισμού του. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έως την εξισορρόπηση του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού και την αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών αποκλίσεων. Εάν και τα στοιχεία εκτέλεσης του ετήσιου προϋπολογισμού, αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε παύονται τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου περί Ν.Π.Ι.Δ. που έχουν τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) και όλα τα μέλη προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. και λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., με απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό τους οργάνου, εντός ενός μηνός από τη διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου.
Οι ανωτέρω διαδικασίες εφαρμόζονται αναλογικά και για τις Α.Δ.Α. που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, λαμβάνοντας υπόψη σχετική έκθεση αιτιολόγησης των αποκλίσεων του οικείου προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών.»

23. Η παρ. 7 του άρθρου 173 του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους οφείλεται σε παράγοντες εκτός του πεδίου δράσης της διοίκησης του φορέα, γίνεται σχετική αναφορά στις εισηγήσεις και εκθέσεις που προβλέπονται στις παρ. 4 και 5 και μπορεί να μην εφαρμόζονται οι κυρώσεις των παραγράφων αυτών.»

24. Η παράγραφος 1 του άρθρου 175Α του ν. 4270/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για τα εκτός Γενικής Κυβέρνησης Ν.Π.Ι.Δ. και τις ΔΕΚΟ του Κεφαλαίου Αχ του ν. 3429/2005, που υποβάλλουν μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 155Α, σε περίπτωση που από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους, ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 4, 5 και 7 του άρθρου 173.»

25. α. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4270/2014 τροποποιείται ως εξής:

«Με το ίδιο ή με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος του λογιστικού σχεδίου ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης ή και ομάδα φορέων αυτού, και κάθε σχετικό θέμα.»

β. Στο άρθρο 156 του ν. 4270/2014 οι παρ. 3 και 4 αναριθμούνται σε παραγράφους 4 και 5 αντίστοιχα και προστίθεται παρ. 3 ως εξής.

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται το περιεχόμενο του σχεδίου λογαριασμών για τη Γενική Κυβέρνηση, για τους βαθμούς ανάλυσης των λογαριασμών πέραν αυτών που καθορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2 και κάθε σχετικό θέμα.»

Άρθρο 35
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4354/2015 (Α' 176)


1. α. Η περ. ιβ' της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4354/2015 (Α' 176) αντικαθίσταται ως εξής:

«ιβ) οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων,»

β. Η περ. ιε' της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4354/2015 καταργείται από τότε που ίσχυσε. Οι περ. ιστ' έως ιθ' της παραγράφου αναριθμούνται αντίστοιχα.

2. Η περ. α' της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν, 4354/2015 αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «4.α. Ως προϋπηρεσία, που αναγνωρίζεται για την εξέλιξη των υπαλλήλων, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, στα μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 9, λαμβάνεται η υπηρεσία που προσφέρεται σε φορείς της παρ. 1 του άρθρου 7 των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους επίσημους θεσμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για υπηρεσίες που παρέχονται με μειωμένο ωράριο εργασίας, αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη τόσος χρόνος, όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των ωρών εργασίας δια του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο υπαλλήλων. Για τον υπολογισμό της αναγνωριζόμενης κατά τα προαναφερθέντα υπηρεσίας το έτος λογίζεται για τριακόσιες (300) ημέρες, ο μήνας για είκοσι πέντε (25) ημέρες και η εβδομάδα για έξι (6) ημέρες εργασίας.»

3. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής :

«Η παροχή του προηγούμενου εδαφίου δεν χορηγείται σε υπάλληλο με τέκνα τα οποία έχουν ίδια εισοδήματα, είτε από την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, είτε από άλλη πηγή, υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ύψος του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε αυτή την περίπτωση η οικογενειακή παροχή παύει να καταβάλλεται για το οικονομικό έτος κατά το οποίο διαπιστώνεται η υπέρβαση του ως άνω ορίου.»

4. Η παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:

«2. Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν σε οποιονδήποτε φορέα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, δημόσιας ή ιδιωτικής, η παροχή δίδεται μόνο κατά τη διάρκεια του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων για την απονομή των τίτλων σπουδών εξαμήνων, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε φορέα εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.»

5. α. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής :

«Η αποζημίωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να καταβάλλεται σε ιδιώτες και στην περίπτωση διενέργειας ελέγχων ή αξιολογήσεων από αυτούς.»

β. Στο τέλος του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 προστίθεται παρ. 6, ως εξής : «6. α. Οι κάθε είδους αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των Νομικών Προσώπων Δημόσιου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού.

β. Για την έκδοση των αποφάσεων του παρόντος άρθρου ορίζεται ως αποκλειστική προθεσμία η 1-6-2018.»

6. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4354/2015 προστίθεται, από τότε που ίσχυσε, νέο εδάφιο, ως εξής :

«Από τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου εξαιρείται το προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας που αποσπάται ή διατίθεται από την οργανική του θέση σε άλλο νοσοκομείο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες.»

7. Στην παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4354/2015 ο αριθμός «23» αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, με τον αριθμό «123».

Άρθρο 36
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4336/2015 (Α' 94)


1. Στο τέλος του άρθρου 3 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α' 94) προστίθεται, από τότε που ίσχυσε, παράγραφος 6, ως εξής :

«6. Από τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της Κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, καθώς και οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη της αποστολής όταν συνοδεύουν αυτούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του όρθρου 3 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής :

«Με απόφαση του αρμόδιου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πρώην Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης) καθορίζονται τα θέματα του α' εδαφίου για τους αιρετούς καθώς και τους υπαλλήλους που υπηρετούν στους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, στα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου αυτών, καθώς και στις Δ.Ε.Υ.Α.»

3. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 19της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 αντικαθίσταται ως εξής :

«Σε περίπτωση διανυκτέρευσης στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά εκατό (100) ευρώ.»

4. Το άρθρο 24 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 καταργείται

5. Στο άρθρο 12 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015), προστίθεται παρ. 2, ως εξής :

«2 α. Στους υπηρετούντες, με οποιαδήποτε σχέση, υπαλλήλους των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, που μεταβαίνουν με εντολή της Υπηρεσίας για να μετάσχουν σε συνέδρια, σεμινάρια ή εργασίες κέντρων ερευνών, αναγνωρίζεται η δαπάνη εγγραφής ή συμμετοχής σε αυτά. Οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται είτε από την αρμόδια Υπηρεσία είτε από τον υπάλληλο ο οποίος στη συνέχεια έχει την υποχρέωση να προσκομίσει στην Υπηρεσία του τη σχετική απόδειξη πληρωμής τους.

β. Οι φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος μπορούν να αναλαμβάνουν τη δαπάνη για την έκδοση ταξιδιωτικής visa για μετακινήσεις σε χώρες του εξωτερικού που απαιτείται η έκδοσή της.»

6. Η προθεσμία του άρθρου 15 της Υποπαραγράφου Δ9 της Παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α' 94) και του άρθρου 62 του ν.4430/2016 (Α' 205) παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2018. Η παρούσα διάταξη ισχύει από 1-7-2017.

Άρθρο 37
Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 2741/1999 (Α' 199)


Στην παρ.2 του άρθρου 16 του ν. 2741/1999 (Α' 199) προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να συνιστώνται και να συγκροτούνται Ομάδες Εργασίας, για τη διαχείριση θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν κατά το χειρισμό των εκκρεμών υποθέσεων του Ο.Α.Ε.

Οι Ομάδες του προηγούμενου εδαφίου στελεχώνονται από υπαλλήλους της αρμόδιας για την παρακολούθηση των θεμάτων του Ο.Α.Ε. Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών ή/και από ιδιώτες. Η αμοιβή των μελών των Ομάδων αυτών καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015από τον τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικό λογαριασμό No 2341034478 «Ελληνικό Δημόσιο - Λογαριασμός εσόδων από εκκαθάριση εταιρειών αρμοδιότητας τέως Ο.Α.Ε.», ο οποίος συστήθηκε με την αριθμ. 2/55555/0025/10.10.2002 (Β' 1347) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιούμενη ισχύει.»

Άρθρο 38
Ειδικές ρυθμίσεις για τη σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών στην έκδοση κανονιστικών διοικητικών πράξεων


1. Οι υπουργικές αποφάσεις των μετατάξεων ή μεταφορών προσωπικού του άρθρου 3 του ν. 4018/2011 (Α' 215), των μετατάξεων για τις οποίες απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της ΠΥΣ 33/2006 (Α'280), των μετατάξεων και των αποσπάσεων του άρθρου 15 παρ.1 του ν.4378/2016 (Α'55), των αποσπάσεων του άρθρου 6 του ν. 1104/1980 (Α' 298), καθώς και της μεταφοράς θέσεων του άρθρου 38 παρ. 1 του ν. 1397/1983 (Α' 143), εκδίδονται εφεξής χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών κατά παρέκκλιση των ειδικών εξουσιοδοτικών διατάξεων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται επιπρόσθετη δαπάνη σε βάρος των προϋπολογισμών των φορέων του άρθρου 20 περ. ιβ του ν. 4270/2014 (Α' 143).

2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 77 του ν.4270/2014 οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις που προβλέπονται από τις ακόλουθες διατάξεις, εκδίδονται εφεξής από τους αρμόδιους Υπουργούς χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών:

του άρθρου 1 του ν.δ.177/1974 (Α'346),
του εδ. β" της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.414/1976 (Α'212),
του εδ. γ' της παρ.3 του άρθρου 6 του ν.4036/2012 (Α'8),
της παρ.2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4203/2013 (Α'235),
της παρ.4 του άρθρου 25 του ν. 3066/2002 (Α' 252),
της παρ.2 του άρθρου 28 του ν. 3838/2010 (Α'49),
της παρ. 1 περίπτωση ιβ'του άρθρου 11 του ν. 3922/2011 (Α'35),
της παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 4058/2012 (Α' 63),
της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 4404/2016 (Α' 126),
της παρ. 2 του άρθρου πέμπτου του ν. 1373/1983 (Α' 92),
του άρθρου 3 του ν. 2013/1992 (Α'28),
της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4027/2011 (Α'233),
της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 3050/2002 (Α'214),
της παρ. 10 του άρθρου 17 του ν. 3534/2007 (Α'40),
του άρθρου 14 του ν. 3106/2003 (Α'30),
της παρ. 11 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (Α'88),
του άρθρου 20 του ν. 1836/1989 (Α' 79),
του άρθρου 57 του ν. 4144/2013 (Α' 88).

Άρθρο 39
Συμπλήρωση διατάξεων του π. δ. 80/2016


Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 9 του π.δ. 80/2016 (Α' 145) «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Κατ' εξαίρεση οι δαπάνες για την καταβολή της μισθοδοσίας Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και των συντάξεων του Δημοσίου που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85) , οι οποίες διενεργούνται το μήνα Δεκέμβριο και βαρύνουν τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους, επιτρέπεται να αναλαμβάνονται για ολόκληρο το ποσό των εγγεγραμμένων πιστώσεων, από την ημερομηνία ψήφισης του στη Βουλή των Ελλήνων.»

Άρθρο 40
Ειδικές διατάξεις δημοσιονομικής διαχείρισης


Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης που αφορούν δαπάνες υπηρεσιών για τις οποίες οι Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) ασκούν αρμοδιότητες των παρ. 4 και 5 του άρθρου 24 καθώς και των άρθρων 26, 66 και 69Γ του ν. 4270/2014 (Α' 143), διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία του διατάκτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 80/2016 (Α' 145).

Άρθρο 41
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4151/2013


Η παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4151/2013 (Α' 103) αντικαθίσταται ως εξής:

«Στο μητρώο Δημοσιονομικών ελεγκτών και ελεγκτών της ΕΔΕΛ εντάσσονται υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ όλων των κλάδων που υπηρετούν στις οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, με την επιφύλαξη του τρίτου εδαφίου της παρούσης παραγράφου. Επίσης, στο Μητρώο Δημοσιονομικών Ελεγκτών δύναται να εντάσσονται, πέραν των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ όλων των κλάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ του κλάδου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά οι υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ της παρούσης παραγράφου, για την ένταξή τους στο μητρώο πρέπει να έχουν πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία στις ανωτέρω Υπηρεσίες και εμπειρία σε θέματα εκκαθάρισης δαπανών, λογιστικής παρακολούθησης και πληρωμής δαπανών, εφαρμογής του Δημόσιου Λογιστικού, εποπτείας της διαχείρισης των φορέων γενικής κυβέρνησης, συλλογής και αξιολόγησης οικονομικών στοιχείων κλπ. Η ένταξή των ανωτέρω υπαλλήλων, γίνεται μετά από ανοικτή πρόσκληση και διαδικασίες αξιολόγησης όπως αυτές ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Δεν υφίσταται υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο, των Ν.Π.Ι.Δ. που ασκούν ελεγκτικό έργο.»

Άρθρο 42
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3492/2006


Η παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3492/2006 (Α' 210) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η συγκρότηση ελεγκτικών ομάδων από πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν,.4151/2013 (Α' 103) , όπως ισχύει, γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Συντονιστής της ελεγκτικής ομάδας ορίζεται Δημοσιονομικός Ελεγκτής των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ όλων των κλάδων. Σε περίπτωση που στην ίδια ελεγκτική ομάδα υπάρχουν περισσότεροι του ενός, ορίζεται συντονιστής ο ανώτερος κατά βαθμό και επί ομοιοβάθμων ο έχων τα περισσότερα χρόνια ως Δημοσιονομικός Ελεγκτής, άλλως ο κατέχων τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας».

Άρθρο 43 Μη μισθολογικές παροχές

1. Η δαπάνη των κάθε είδους μη μισθολογικών παροχών των υπαλλήλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αποτυπώνεται εφεξής αναλυτικά στους συντασσόμενους προϋπολογισμούς των φορέων ανά είδος παροχής.

2. α) Κάθε συλλογική σύμβαση ή υπουργική απόφαση ή απόφαση Δ.Σ. που προβλέπει τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών σε υπαλλήλους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Οικονομικών, όταν η δαπάνη είναι μεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως.

β) Σε κάθε συλλογική σύμβαση, που αφορά στη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών, επισυνάπτεται, ως παράρτημα και αναπόσπαστο μέρος αυτής, μελέτη με τον αριθμό των εργαζομένων που αφορά η παροχή, την προκαλούμενη δαπάνη, καθώς και τον τρόπο κάλυψής, η οποία εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο κάθε φορά Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

3. Για τις παροχές κινητής τηλεφωνίας προβλέπεται η καθιέρωση ανώτατου ύψους ποσού που διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τα καθήκοντα του υπαλλήλου ή λειτουργού, προκειμένου να καλυφθεί η υπηρεσιακή ανάγκη για απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα ή της υπηρεσίας με επιβάρυνση του υπαλλήλου ή λειτουργού για χρήση καθ' υπέρβαση του εν λόγω ποσού. Το ύψος του ποσού του προηγουμένου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου.

4. Για τις παροχές που έχουν στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας, προβλέπεται η χορήγησή τους αποκλειστικό και μόνο σε είδος. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται, για τα έτη 2016 και 2017, η χορηγούμενη αποζημίωση για την προμήθεια στολής στους διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4024/ 2011 (ΑΛ226), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

5. Παροχές που αφορούν σε κάθε είδους Ασφαλιστήρια Συμβόλαια ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης των εργαζομένων, καθώς και σε μειωμένα εισιτήρια, δωρεάν Κάρτες Διαδρομών καταργούνται. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι παροχές που αφορούν την προβλεπόμενη από την παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2194/1994 (Α' 34) ασφάλιση του προσωπικού του ΕΚΑΒ κσι των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς (ελικόπτερα, αεροπλάνα, αεροσκάφη, ειδικές κινητές μονάδες, ασθενοφόρα, πλωτά μέσα) επειγόντων περιστατικών.

Άρθρο 44
Τροποποίηση του ν. 4472/2017

Το πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. 1Δ του άρθρου 144 του ν. 4472/2017 (Α' 74 ) αντικαθίσταται ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών συνιστάται Επιτροπή αποτελούμενη από τον ΣΤ Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, ως Πρόεδρο, δύο (2) διπλωματικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και δύο (2)υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η Επιτροπή συνέρχεται τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη για την επανεξέταση της αποζημίωσης υπηρεσίας αλλοδαπής, λαμβάνοντας υπόψη και τις υποβαλλόμενες από τις πρεσβείες αιτήσεις αναπροσαρμογής της εν λόγω αποζημίωσης για τη χώρα αρμοδιότητάς τους και υποβάλει σχετική αναφορά στους οικείους υπουργούς.»

Άρθρο 45
Νομική υποστήριξη προσωπικού και Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)


1. Ο Πρόεδρος και το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που είτε ασκήθηκε αγωγή εναντίον τους, είτε κατηγορήθηκαν για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν αποκλειστικά την άσκηση των καθηκόντων τους, δικαιούνται να ζητήσουν και να λάβουν από την ΕΛΣΤΑΤ το χρηματικό ποσό που κατέβαλαν για νομικές υπηρεσίες και δικαστικά έξοδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, διατηρώντας το δικαίωμά τους να αναθέτουν τη δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη τους σε δικηγόρο της επιλογής τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

2. Το σχετικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα και τη δικηγορική αμοιβή, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ και καταβάλλεται μετά από αίτηση, η οποία υποβάλλεται σε τριμελή Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών και τους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών και Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών εγκρίνεται με απόφαση της ανωτέρω Επιτροπής, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα παραστατικά και το αιτούμενο ποσό δεν υπερβαίνει το εξαπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες του Κώδικα Δικηγόρων και των Παραρτημάτων αυτού, όπως εκάστοτε ισχύουν. Ο Πρόεδρος ή ο υπάλληλος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος καταδικάζεται αμετάκλητα ή γίνεται αμετάκλητα δεκτή αγωγή εναντίον του, υποχρεούται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο τη δαπάνη που σχετίζεται με την ποινική δικογραφία για την οποία καταδικάστηκε αμετάκλητα ή την αγωγή που έγινε αμετάκλητα δεκτή σε βάρος του.

3. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον Πρόεδρο ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντα του, λόγω λήξης της θητείας του, παραίτησης, αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, καθώς και για το προσωπικό της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το οποίο αποχώρησε, για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικότερα, αναφορικά με δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τα εν λόγω πρόσωπα, πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, η ως άνω Επιτροπή εγκρίνει, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, την καταβολή των ανωτέρω δαπανών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Οι ανωτέρω δαπάνες καλύπτονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 1 και 2 του παρόντος.

4. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ιδίως αυτές του άρθρου 66 του ν. 4270/2014, εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης στην Επιτροπή. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άρθρο 46
Μισθολογικές ρυθμίσεις προσωπικού ΕΥΠ

1. Οι διατάξεις των άρθρων 8-29, πλην των άρθρων 13, της παρ. 1 του άρθρου 26 και της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α' 176) εφαρμόζονται από 1-1-2017 στο πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

2. Στο πολιτικό προσωπικό της Ε.Υ.Π. καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας στο ύψος και με τις προϋποθέσεις, που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31-12-2016 έως την αναδιαμόρφωση του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4354/2015.

3. Στο πολιτικό προσωπικό της Ε.Υ.Π., συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή και των Υποδιοικητών καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.) και του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) που υπηρετεί σε αυτή, χορηγείται μηνιαίο επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας. Το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης εξακολουθούν να καταβάλλονται τα ποσά στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31-12-2016.

4. Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.) και του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) που υπηρετεί στην Ε.Υ.Π. καταβάλλονται οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης συμπεριλαμβανομένης της ειδικής αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, που χορηγείται μόνο στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν καταβάλλεται το τυχόν δικαιούμενο επίδομα θέσης ευθύνης της οργανικής τους θέσης,. Σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου σε υπηρεσιακές μονάδες της Ε.Υ.Π. δικαιούται το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης με αυτό που λαμβάνει το πολιτικό προσωπικό

Δεν καταβάλλεται η ειδική αποζημίωση της παρ. Δ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 για τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης των ανωτέρω στελεχών.

5. Οι αποδοχές του Διοικητή και των Υποδιοικητών της Ε.Υ.Π. καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι την έκδοση της εν λόγω απόφασης εξακολουθούν να καταβάλλονται οι αποδοχές στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31-12-2016.

6. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. στα μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 9 του ν.4354/2015 πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα, το χρόνο υπηρεσίας τους στην Ε.Υ.Π. και το χρόνο προϋπηρεσίας, που έχει αναγνωριστεί μέχρι και στις 31-12-2016.

7. Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31-12-2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική.

8. Οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου αποτελούνται από το βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές των άρθρων 15, 16, 17και 19 του ν. 4354/2015 και των παρ. 2 και 3 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, καθώς και την προσωπική διαφορά.

9. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη κατά το μέρος που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή κατά το μέρος που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα που διέπονται από αυτόν.

10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από 1-1-2017.

Άρθρο 47
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ


1. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών συλλογικό συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο με την επωνυμία «Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.)» με κύριο σκοπό την τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών στο σχεδιασμό και την άσκηση οικονομικής πολιτικής, καθώς και στην εκπροσώπηση του Υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη, και τους Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς.

2. Το Σ.Ο.Ε. υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο, κατ' ανάθεση των σχετικών αρμοδιοτήτων, Υπουργό Οικονομικών, και έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) συμβάλλει στη διαμόρφωση της οικονομικής στρατηγικής της χώρας με στόχο την εξασφάλιση και διατήρηση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, και τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου,

β) διερευνά και αξιολογεί εναλλακτικές προτάσεις οικονομικής πολιτικής και αναλύει το μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και αναδιανεμητικό τους αποτέλεσμα, καθώς και τα κίνητρα που αυτές διαμορφώνουν για απασχόληση, αποταμίευση και επενδύσεις,

γ) παρακολουθεί και αναλύει την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, επισημαίνει και αξιολογεί τις προκλήσεις και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές, και εισηγείται μέτρα οικονομικής πολιτικής με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των ανωτέρω προκλήσεων και κινδύνων,

δ) συμβάλλει στη διαμόρφωση των θέσεων οικονομικής πολιτικής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη και στους Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς, συμμετέχει στην εκπροσώπησή της χώρας σε αυτούς, και παρακολουθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στους ανωτέρω θεσμούς,

ε) γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα μακροοικονομικής ή μικροοικονομικής πολιτικής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης που παραπέμπεται σ' αυτό από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

3. Το Σ.Ο.Ε. είναι επταμελές. Πρόεδρος και μέλη διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών πρόσωπα με διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία στα αντικείμενα που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Με όμοια απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών καθώς και ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του. Δεν επιτρέπεται ο διορισμός ως μελών, προσώπων που ένα (1) χρόνο πριν από το διορισμό τους ήταν ή εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι ή ανώτερα στελέχη επαγγελματικών οργανώσεων ή οργανώσεων εργοδοτών ή εργαζομένων. Με την απόφαση διορισμού, μέχρι δύο (2) από τα επτά (7) μέλη του Συμβουλίου δύνανται να διορίζονται ως μέλη πλήρους απασχόλησης. Η θητεία των μελών του Σ.Ο.Ε. είναι τριετής. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Σ.Ο.Ε. επιλέγονται αποκλειστικά βάσει της επιστημονικής τους κατάρτισης και εμπειρίας και απολαύουν πλήρους επιστημονικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών τους καθηκόντων προς τον Υπουργό Οικονομικών και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Η αντικατάσταση μέλους πριν από τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή μόνο για λόγο αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων του, ο οποίος και πρέπει να βεβαιώνεται από τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Ε. Σε περίπτωση παραίτησης, παύσης ή θανάτου μελών του Σ.Ο.Ε. αυτό θεωρείται νόμιμα συγκροτημένο με τα υπόλοιπα μέλη, εφόσον δεν απομένουν λιγότερα από τέσσερα. Η θητεία των μελών που διορίζονται σε αντικατάσταση όσων παραιτήθηκαν, παύθηκαν ή αποβίωσαν λήγει μαζί με τη θητεία των υπόλοιπων μελών. Στις γνωμοδοτήσεις του Σ.Ο.Ε. καταγράφεται και η γνώμη των μελών που μειοψήφησαν, εφόσον το ζητήσουν.

4. Για την υποστήριξη του έργου του Σ.Ο.Ε., συνιστάται Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης, η οποία διαρθρώνεται σε τρεις (3) επιστημονικούς Τομείς, ως εξής:

- Τομέας Μακροοικονομικής Πολιτικής και Προβλέψεων,
- Τομέας Μικροοικονομικής Πολιτικής και Μικροπροσομοιώσεων,
- Τομέας Οικονομικής Μεγέθυνσης και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, και έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) διεκπεραιώνει την εφαρμοσμένη οικονομική έρευνα και ανάλυση που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση εναλλακτικών προτάσεων οικονομικής πολιτικής,

β) αναλύει με εργαλεία μακροοικονομικών προβλέψεων τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,

γ) αναλύει με εργαλεία μικροπροσομοίωσης μέτρα φορολογικής και επιδοματικής πολιτικής και τα αξιολογεί ως προς το δημοσιονομικό και αναδιανεμητικό τους αποτέλεσμα και την επίδρασή τους στη συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων,

δ) παρακολουθεί την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας και προετοιμάζει περιοδικά ενημερωτικά σημειώματα για τη συμπεριφορά των μεγεθών αυτών, τις προοπτικές και τους κινδύνους που αυτά αναδεικνύουν,

ε) συντάσσει εκθέσεις και μελέτες βάσει των οικονομικών αναλύσεων που εκπονεί, καθώς και συνοπτικά ενημερωτικά σημειώματα αναφορικά με τις θέσεις και τα συμπεράσματα περιοδικών εκθέσεων και μελετών των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών καθώς και διεθνών κέντρων εφαρμοσμένων οικονομικών ερευνών,

ζ) εκπροσωπεί το Υπουργείο Οικονομικών στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, και των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών που ασχολούνται με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Η εκπροσώπηση δύναται να ανατίθεται από τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Ε. και σε άλλους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών,

η) προετοιμάζει ενημερωτικά σημειώματα και σημεία παρέμβασης για τον Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Ε. επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων και συσκέψεων, σε συνεργασία με αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών,

θ) υποστηρίζει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με εργαλείο την εφαρμοσμένη οικονομική ανάλυση, τις θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε κάθε είδους διαπραγματεύσεις, καθώς και άλλων Υπουργείων, βάσει προτεραιοποίησης που καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Ε.,

ι) συνεργάζεται με τα όργανα και τις υπηρεσίες της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες ή Γραφεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς τόσο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής όσο για τη διαμόρφωση των θέσεων της χώρας και την αποτελεσματική υποστήριξή τους στο εξωτερικό.

5. Στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης συνιστώνται δεκαπέντε (15) θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.). Η πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται ως εξής:

α) Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του Σ.Ο.Ε., δώδεκα (12) εκ των δεκαπέντε (15) θέσεων καλύπτονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου τριετούς διάρκειας που δύνανται να παρατείνονται αυτοδικαίως για ισόχρονο διάστημα, εφόσον δεν υπάρχει σχετική περί του αντιθέτου εισήγηση του Προέδρου του Σ.Ο.Ε., διαπιστωμένη αρμοδίως τουλάχιστον τρεις μήνες πριν το τέλος της εκάστοτε τριετούς περιόδου, κατ' εξαίρεση των διατάξεων του ν. 2190/1994 (Α*28).

β) Τρεις (3) εκ των δεκαπέντε (15) θέσεων καλύπτονται με αποσπάσεις ή μετατάξεις μόνιμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων που υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ν. 4440/2016 (Α'224). Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση. Μετάταξη υπαλλήλου δύναται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση τριών ετών απόσπασης στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου και θετική εισήγηση του Προέδρου του Σ.Ο.Ε κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016.

γ) Για την πλήρωση των θέσεων Ε.Ε.Π στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης του Σ.Ο.Ε. απαιτούνται:

- Πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής στο πεδίο των Οικονομικών Επιστημών ή της Στατιστικής και Οικονομετρίας ή των Θετικών Επιστημών ή άλλου συναφούς αντικειμένου, και

- μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής στο πεδίο των Οικονομικών Επιστημών ή της Στατιστικής και Οικονομετρίας ή άλλου συναφούς αντικειμένου, και

- άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, η οποία πιστοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28 του Π .Δ. 50/2001 (Α'39).

Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου του Σ.Ο.Ε., τοποθετούνται οι επικεφαλής των τριών επιστημονικών Τομέων της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης, οι οποίοι προέρχονται από το Ε.Ε.Π. αυτής. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι αποσπάσεις που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους και στη συνέχεια δύνανται να ανανεώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

6. Για την υποστήριξη του έργου του Σ.Ο.Ε., και της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης συνιστάται Γραφείο Επιχειρησιακής Υποστήριξης. Για τη στελέχωση του Γραφείου συνιστώνται πέντε (5) θέσεις διοικητικών γραμματέων, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) ή κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ). Η πλήρωση των θέσεων του προσωπικού του Γραφείου Υποστήριξης Σ.Ο.Ε γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4440/2016 (Α'224). Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του Σ.Ο.Ε., τρεις από τις θέσεις του προσωπικού του Γραφείου, μπορεί να καλύπτονται και από υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου τριετούς διάρκειας, που δύναται να παρατείνεται αυτοδικαίως για ισόχρονο διάστημα, εφόσον δεν υπάρχει σχετική περί του αντιθέτου εισήγηση του Προέδρου του Σ.Ο.Ε., διαπιστωμένη αρμοδίως τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν το τέλος της εκάστοτε τριετούς περιόδου κατά παρέκκλιση του ν. 2190/1994. Μετάταξη υπαλλήλου δύναται να πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση τριών (3) ετών απόσπασης στο Γραφείο Επιχειρησιακής Υποστήριξης, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου και θετική εισήγηση του Προέδρου του Σ.Ο.Ε κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου του Σ.Ο.Ε., ορίζεται ο Προϊστάμενος του Γραφείου.

7. Στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης μπορεί να πραγματοποιείται πρακτική άσκηση επ' αμοιβή, αποφοίτων μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών (έως και δύο έτη μετά την αποφοίτησή τους), καθώς και διδακτορικών φοιτητών, πανεπιστημίων είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού, διάρκειας έως δεκαοκτώ (18) μηνών. Ο συνολικός αριθμός εκπαιδευόμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3). Οι όροι , οι προϋποθέσεις, το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης , η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευόμενων και οι αμοιβές τους καθορίζονται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών και μετά από εισήγηση του Προέδρου του Σ.Ο.Ε. Οι σχετικές αμοιβές δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 55% των μηνιαίων μεικτών αποδοχών του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, όπως αυτό προσδιορίζεται κάθε φορά.

8. Ο αριθμός των επιτρεπόμενων κατ' έτος ημερών εκτός έδρας για τον Πρόεδρο, τα μέλη και το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό ορίζεται σε ενενήντα (90). Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του ΣΟΕ, μπορεί το Ε.Ε.Π. να μεταβαίνει στο εξωτερικό για διάστημα έως 15 ημερών ετησίως, για λόγους κατάρτισης και μετεκπαίδευσης σε κρατικούς φορείς άλλων χωρών, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, Ερευνητικά κέντρα ή Πανεπιστήμια σε αντικείμενα που έχουν άμεση συνάφεια με τα καθήκοντα που ασκούν στην Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης. Ζητήματα που σχετίζονται με τα προγράμματα ερευνητικών επισκέψεων και ανταλλαγών ρυθμίζονται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του Σ.Ο.Ε.

9. Το Σ.Ο.Ε. μπορεί να διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια, εγχώρια ή διεθνή, σε θέματα εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης και οικονομικής πολιτικής που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη διοργάνωση των ανωτέρω δραστηριοτήτων.

10. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι αποδοχές του Προέδρου, των μελών και του Ε.Ε.Π, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθ.22 του ν. 4354/2015 (Α'176), καθώς και η αποζημίωση των μελών ανά συνεδρίαση. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι αποδοχές του Προϊσταμένου του Γραφείου Επιχειρησιακής Υποστήριξης, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του νόμου 4354/2015. Οι τακτικές αποδοχές του Προϊσταμένου του Γραφείου δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις μεικτές αποδοχές του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, όπως αυτές προσδιορίζονται κάθε φορά. Το προσωπικό που αποσπάται στη Μονάδα Έρευνας και Ανάλυσης μπορεί να επιλέγει είτε τις αποδοχές της θέσης προέλευσης είτε τις αποδοχές που ορίζονται για το Ε.Ε.Π. του Σ.Ο.Ε. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 1, οι αποδοχές του Προέδρου, των Μελών και του Ε.Ε.Π. του Σ.Ο.Ε. συνεχίζουν να καταβάλλονται σύμφωνα με την υπ' αριθ. 2/7491/ΔΕΠ (54 ΥΟΔΔ) απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών.

11. Στις λειτουργικές δαπάνες του Σ.Ο.Ε. περιλαμβάνονται οι δαπάνες για προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού, οι συνδρομές επιστημονικών περιοδικών, υποδειγμάτων οικονομικών προβλέψεων και βάσεων δεδομένων, η οργάνωση και συμμετοχή σε επιστημονικά σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια για τον Πρόεδρο, τα μέλη πλήρους απασχόλησης και το Ε.Ε.Π. του Σ.Ο.Ε., καθώς και κάθε άλλη δαπάνη συναφής με την εκπόνηση του επιστημονικού έργου του Σ.Ο.Ε.

12. Το Σ.Ο.Ε μπορεί να συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημόσιου τομέα, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα με αντικείμενο την παροχή πληροφοριών και στοιχείων προς επεξεργασία. Ειδικότερα, για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων του, παρέχεται στο Ε.Ε.Π. του Σ.Ο.Ε. απευθείας πρόσβαση ή πρόσβαση κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας πρόσβαση, στα συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία που τηρούνται, σε επίπεδο Α.Φ.Μ. (μικροδεδομένα), στο Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης (Management Information System - MIS) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ή σε οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα σε επίπεδο εφαρμογής, μετά από διαδικασία ψευδωνυμοποίησής τους σύμφωνα με την παρ.8 του αρ. 105 του ν.4446/2016 (Α' 240). Ανάλογη πρόσβαση με ανωνυμοποιημένο τρόπο δίνεται και στα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ), των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και των υπόλοιπων φορέων του δημοσίου που τηρούν μικροδεδομένα. Ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Ε. δύναται να ζητά από την Α.Α.Δ.Ε. τη σύζευξη των μικροδεδομένων με άλλες βάσεις δεδομένων των δημοσίων φορέων, του ασφαλιστικού συστήματος ή/και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πριν τη διαδικασία ψευδωνυμοποίησής τους. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Σ.Ο.Ε., καθώς και όλο το προσωπικό της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης και του Γραφείου Επιχειρησιακής Υποστήριξης , οφείλουν να τηρούν εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια για όσα περιέρχονται σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή με αφορμή την άσκηση των καθηκόντων αυτών. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται έως και μία πενταετία μετά τη λήξη της θητείας τους. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι τρίτοι που συμμετείχαν εκτάκτως σε εργασίες του Σ.Ο.Ε.. Απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή είναι δυνατή με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μόνο για τις περιπτώσεις έρευνας διαπίστωσης τέλεσης αξιόποινης πράξης από την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος, τα μέλη και το Ε.Ε.Π. του Σ.Ο.Ε. μπορούν να δημοσιεύουν επιστημονικά κείμενα και άρθρα προσδιορίζοντας γραπτά στη δημοσίευση ότι οι απόψεις που εμπεριέχονται σε αυτήν δεν αποτελούν επίσημη θέση του Σ.Ο.Ε.. Η άσκηση διδακτικού και ερευνητικού έργου από τα μέλη και το Ε.Ε.Π. του Σ.Ο.Ε. επιτρέπεται, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της εργασίας τους στο Σ.Ο.Ε., σε συνέχεια γραπτής άδειας του Προέδρου του Σ.Ο.Ε, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.3528/2007 (Α' 26).

Άρθρο 48 Τροποποιούμενες διατάξεις

Η παρ.1 του αρ. 5 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ.Δ. του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (Α 94) τροποποιείται ως εξής:

α) Στο προσωπικό Κατηγορίας Ια, μετά τη φράση «ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.)» προστίθεται η φράση: «τα Μέλη και το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.)»

β) Στο προσωπικό Κατηγορίας II η φράση «επιστημονικοί συνεργάτες Σ.Ο.Ε.» διαγράφεται.

Άρθρο 49 Λοιπές διατάξεις

α) Οι διενεργηθείσες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2016 και το πρώτο εξάμηνο του έτους 2017 δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται νόμιμες ανεξάρτητα από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης συγκρότησης συνεργείου στη Διαύγεια και δύνανται να καταβάλλονται σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών του τρέχοντος έτους.

β) Δαπάνες της Κεντρικής Διοίκησης, για τις οποίες δεν τηρήθηκαν από τους διατάκτες οι περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεις λόγω μη έγκαιρης έκδοσης των προβλεπόμενων από το άρθρο 24, παρ.3.γ. του ν.4270/2014 κοινών υπουργικών αποφάσεων για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στις Δ.Υ.Ε.Ε., θεωρούνται νόμιμες και δύναται να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού των οικείων φορέων, τρέχοντος οικονομικού έτους, με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ανάληψης, εάν αυτές δεν έχουν ήδη εκδοθεί, και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητας αυτών.

γ) Δαπάνες μισθοδοσίας υπαλλήλων αποσπασμένων στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες αφορούν στο έτος 2017 και δεν αναλήφθησαν εγκαίρως σε συνέχεια αίτησης μεταφοράς μισθοδοσίας λόγω καθυστέρησης της Διοίκησης, δύνανται να πληρωθούν αναδρομικά σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών τρέχοντος ή/και του επόμενου οικονομικού έτους κατά παρέκκλιση των περί αναλήψεων υποχρεώσεων διατάξεων, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και κανονικότητας αυτών.

Άρθρο 50 Μεταβατικές διατάξεις

Παράβολα που εκδόθηκαν βάσει του άρθρου 5α του π.δ. 237/1986 (Α' 110) μέχρι την κατάθεση του παρόντος, ακυρώνονται και τυχόν καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται.

Άρθρο 51 Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:

α) οι διατάξεις του άρθρου 175 του ν. 4270/2014 (Α' 143),
β) οι διατάξεις του άρθρου 59 του ν.2214/1994 (Α'75),
γ) το άρθρο 24 της Υποπαραγράφου Δ.9 της Παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015,
δ) κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη περί έγκρισης και αναμόρφωσης προϋπολογισμών των Α.Δ.Α., που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αλλά δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς, που ορίζει διαφορετικά από τις διατάξεις του άρθρου 34 του παρόντος.
ε) η διάταξη του άρθρου 5 του ν. 1682/1987(Α' 14).

Άρθρο 52 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.

Πηγή: Taxheaven