Άρθρα Φορολογικές και Ασφαλιστικές υποχρεώσεις Αθλητικών Σωματείων

Άρθρα Φορολογικές και Ασφαλιστικές υποχρεώσεις Αθλητικών Σωματείων

Φορολογικές και Ασφαλιστικές υποχρεώσεις Αθλητικών Σωματείων

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ
«ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.)»

Ο Αστικός Κώδικας με τα άρθρα 78 έως 107 ρυθμίζει ζητήματα περί Σωματείων. Ιδιαίτερα στο άρθρο 78, αναφέρει το ορισμό του σωματείου ως εξής:

«Ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό µη κερδοσκοπικό αποκτά προσωπικότητα όταν εγγραφεί σε ειδικό δηµόσιο βιβλίο (σωµατείο) που τηρείται στο πρωτοδικείο της έδρας του. Για να συσταθεί σωµατείο χρειάζονται είκοσι τουλάχιστον πρόσωπα».

Όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά ως μέλος Δ.Σ. ενός Αθλητικού Σωματείου θα πρέπει να είναι οπλισμένος με τεράστια υπομονή και επιμονή, επίσης θα πρέπει να ενημερωθεί για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Αθλητικών Σωματείων καθώς και των υποχρεώσεων που έχει αυτό έναντι της Φορολογικής Διοίκησης και των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Πολλές φορές δεν αρκούν μόνο τα παραπάνω καθώς πρέπει να αντιμετωπίσεις την άγνοια και την μη συμμόρφωση των μελών διοίκησης των Αθλητικών Σωματείων που πολλές φορές ενεργούν μεμονωμένα και όχι συλλογικά ως ομάδα.

Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσω να καταγράψω στον παρών άρθρο τις Φορολογικές και Ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν τα Αθλητικά Σωματεία.

Α. Λογιστικό Σύστημα -Ρυθμιστικό Πλαίσιο

Στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης 251 Α΄ με ημερομηνία 24.11.2014 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». Με το νόμο αυτό καταργείται, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (υποπαράγραφος Ε1 της παραγράφου Ε του νόμου 4093/2012), το Π.Δ. 1123/1980 (ΦΕΚ Α 283/15-12-1980) περί εφαρμογής του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, οι λογιστικές διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, και σειρά άλλων διατάξεων νόμων που αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 38. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, καταργείται επίσης ρητά και κάθε άλλη διάταξη, ερμηνευτική εγκύκλιος ή οδηγία που έχει εκδοθεί βάσει αυτών των καταργούμενων διατάξεων ή του προϊσχύσαντος Π.Δ. 186/1992.

Ο Νόμος ν.4308/2014 που αφορά τα Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις, ρυθμίζει το λογιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει οι οντότητες να λειτουργούν και να τηρούν τα Λογιστικά τους Αρχεία (Βιβλία και παραστατικά).

Με την παράγραφο 2 του Άρθρου 1( Πεδίο εφαρμογής) ν.4308/2014 ,καθορίζονται οι οντότητες που υπάγονται στο σύνολο των διατάξεων αυτού του νόμου. Ιδιαίτερα, με την περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 υπόκειται στις ρυθμίσεις του νόμου και κάθε οντότητα που βάσει της φορολογικής ή άλλης νομοθεσίας υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών αρχείων.

Η ΠΟΛ.1003/31.12.2014 αναφέρεται ενδεικτικά, ότι στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 εντάσσονται οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι συνεταιρισμοί, οι δικηγορικές εταιρίες, οι κοινοπραξίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη οντότητα του ιδιωτικού τομέα, που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακόμη εντάσσονται τα Ν.Π.Ι.Δ., τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι ενώσεις προσώπων και γενικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με την παράγραφο 12 του άρθρου 3 (Λογιστικό σύστημα και βασικά λογιστικά αρχεία) αναφέρει:

«Όταν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, η οντότητα δεν συντάσσει ισολογισμό, δύναται, αντί του λογιστικού συστήματος της παραγράφου 10, να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο απλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία εσόδων – εξόδων) για την παρακολούθηση των στοιχείων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν:

α) Τα πάσης φύσεως έσοδα διακεκριμένα σε έσοδα από πώληση εμπορευμάτων, από πώληση προϊόντων, από παροχή υπηρεσιών και λοιπά έσοδα.

β) Τα πάσης φύσεως κέρδη.

γ) Τις πάσης φύσεως αγορές περιουσιακών στοιχείων, διακεκριμένα σε αγορές εμπορευμάτων, υλικών (πρώτων ή βοηθητικών υλών), παγίων και αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

δ) Τα πάσης φύσεως έξοδα, διακεκριμένα σε αμοιβές προσωπικού συμπεριλαμβανομένων εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, αποσβέσεις, έξοδα από τη λήψη λοιπών υπηρεσιών και λοιπά έξοδα.

ε) Τις πάσης φύσεως ζημίες.

στ) Τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη, ξεχωριστά κατά είδος.
»

Η ΠΟΛ.1003/31.12.2014 έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις αναφορικά με τα παραπάνω στην 3.12.9 περίπτωση αναφέρει:

Συνοπτικά, απλογραφικό λογιστικό σύστημα εφαρμόζουν οι πολύ μικρές οντότητες της παρ. 2γ του άρθρου 1 που δεν συντάσσουν ισολογισμό. Ενδεικτικά:
--------
--------
γ) Τα μη κερδοσκοπικά Ν.Π.Ι.Δ. (σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις προσώπων κ.λπ.), εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με κύκλο εργασιών

Σκόπιμο είναι σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε τι καλείται ως «επιχειρηματική δραστηριότητα» με βάση το άρθρο 21 (Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα ) του Ν.4172/2013:

1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

2. ------------------

3. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.


Επομένως τα αθλητικά σωματεία, ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις του νόμου 4308/2014 περί λογιστικού συστήματος και λογιστικών αρχείων.

Το λογιστικό σύστημα μιας οντότητας περιλαμβάνει τα διάφορα λογιστικά αρχεία αλλά και τις διαδικασίες και μεθόδους για την καταχώρηση των σχετικών συναλλαγών και γεγονότων, καθώς και για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Τα λογιστικά αρχεία περιλαμβάνουν τόσο τα τηρούμενα «λογιστικά βιβλία» όσο και τα «λογιστικά στοιχεία» (παραστατικά).

Ως «λογιστικά στοιχεία» (παραστατικά) για τα αθλητικά σωματεία, ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:

Πίνακας 1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ

 

Αποδείξεις Εσόδων Τιμολόγια
Το παραστατικό αυτό χρησιμοποιείται στις συνδρομές των μελών του αθλητικού σωματείου και  στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των μελών. Το παραστατικό αυτό χρησιμοποιείται για εισπραττόμενες χορηγίες ή επιχορηγήσεις από Ν.Π.ΙΔ ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Νομικά Πρόσωπα.
Αναγράφεται:  Αναγράφεται:
Ημερομηνία έκδοσης ή είσπραξης Ημερομηνία έκδοσης 
Το ονοματεπώνυμο Επωνυμία , ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ. , Διεύθυνση , Επάγγελμα  
Την διεύθυνση  
ΑΦΜ  και η  Δ.Ο.Υ. του μέλους Σημείωση:
Σημείωση: Στην αιτιολογία διευκρινίζεται επακριβώς ο λόγος της είσπραξης.
Στην αιτιολογία διευκρινίζεται επακριβώς ο λόγος της είσπραξης π.χ.Συνδρομή , Έκτακτη Συνδρομή,Οικονομική ενίσχυση.  


Πίνακας 2 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΟΔΩΝ
 

Αποδείξεις Λιανικών  Συναλλαγών ή Αποδείξεις Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών (ΦΤΜ), Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών Λιανικώς Τιμολόγιο ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, Τιμολόγιο Πώλησης Τίτλος κτήσης ή Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης ή Συμφωνητικό, ή  Υπεύθυνη Δήλωση
Τα παραστατικά αυτά λαμβάνονται για τη αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από εμπορικές επιχειρήσεις Τα παραστατικά αυτά λαμβάνονται για την αγορά Αγαθών ή Υπηρεσιών.  Το παραστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε περίπτωση που καταβάλλεται αμοιβή σε φυσικό πρόσωπο που είναι περιστασιακά απασχολούμενος,απασχολείται ευκαιριακά, δηλαδή παρεπόμενα και όχι κατά σύστημα.
    Η ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ..
    Τέτοια πραγματικά γεγονότα αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.
     
Σημείωση: Σημείωση: Σημείωση:
Στις αποδείξεις αυτές εμπεριέχεται υποχρεωτικά ο ΦΠΑ. Η εξόφληση των παραστατικών αυτών γίνεται μέσω επιταγής ή τραπεζικού λογαριασμού όταν εμπεριέχουν αξίες άνω των €500 καθαρή αξία (χωρίς ΦΠΑ).  Επί της αμοιβής γίνεται παρακράτηση φόρου 20% που αποδίδεται στη ΔOΥ ενώ αποδίδεται επίσης και χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου 3,6%


Εάν τα αθλητικά σωματεία, δεν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δαπάνες αφορούν στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους τότε δεν υποχρεούνται στην εφαρμογή των διατάξεων των Ε.Λ.Π., αλλά υποχρεούται στην τήρηση των Βιβλίων όπως προβλέπει ο Αστικός Κώδικας και το Καταστατικό τους.

Β. Φορολογικές Υποχρεώσεις

Β1. Φορολογίας Εισοδήματος βάση Κ.Φ.Ε Ν.4172/2013


Από την άποψη της Φορολογίας Εισοδήματος, με την ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιο διευκρινίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος των πιο πάνω νομικών προσώπων και όσον αφορά στις δαπάνες που αυτά πραγματοποιούν, γίνεται διάκριση ανάλογα με το αν αυτές αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους.

Το μέρος εκείνων των δαπανών που αφορούν σε επιχειρηματική δραστηριότητα εκπίπτει προκειμένου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού, με την επιφύλαξη των άρθρων 22 και 23 του Ν.4172/2013. Αντίθετα, δεν εκπίπτουν δαπάνες που αφορούν έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου. Περαιτέρω, σε περίπτωση που υπάρχουν δαπάνες που είναι κοινές, δηλαδή μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία τόσο εισοδήματος υπαγόμενου σε φόρο όσο και εισοδήματος μη υπαγόμενου σε φόρο, τότε οι δαπάνες αυτές επιμερίζονται κατά την αναλογία των αντίστοιχων εσόδων.

Επομένως τα αθλητικά σωματεία, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθρο 21 Ν.4172/2013) κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος των πιο πάνω νομικών προσώπων και όσον αφορά στις δαπάνες που αυτά πραγματοποιούν, γίνεται διάκριση ανάλογα με το αν αυτές αφορούν στην δραστηριότητα ή στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους. Εφόσον τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται με συντελεστή 29% με βάση το άρθρο 58 (Φορολογικός συντελεστής) του Ν.4172/2013.

Β2. Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Το άρθρο 45 (Υποκείμενα του φόρου) του Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) αναφέρει :

«Σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπόκεινται:

α) οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,

β) οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,

γ) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,

δ) συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,

ε) κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,

στ) κοινοπραξίες,

ζ) οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.
Στην περίπτωση των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που τηρούν απλογραφικά βιβλία εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του άρθρου 47 του παρόντος Κώδικα
»

Επομένως τα αθλητικά σωματεία, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την άσκηση εμπορικής εκμετάλλευσης, δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, εφόσον τα εισοδήματα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την άσκηση της μη κερδοσκοπικής δραστηριότητάς.

Β3. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΠΑ)


Τα Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται από το ΦΠA για έσοδα που πραγματοποιούν από ευκαιριακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όταν τις οργανώνουν για την οικονομική τους ενίσχυση, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές δεν ξεπερνούν τις δύο (2) το έτος.

Άρα όταν έχουν την πιο πάνω απαλλαγή, δεν υποχρεούνται σε τήρηση Λογιστικών αρχείων και έκδοση παραστατικών για τις απαλλασσόμενες του ΦΠA εκδηλώσεις.

Mε τις διατάξεις της περίπτωσης. ιη' της παραγρ. 1 του άρθρου 22 ν.2859/2000, ορίζει ότι:

«ιη) η παροχή υπηρεσιών και η παράδοση αγαθών από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις δ', θ', ιβ', ιδ', ιε' και ιστ' της παραγράφου αυτής, με την ευκαιρία εκδηλώσεων που οργανώνονται από αυτά για την οικονομική τους ενίσχυση,»

Δηλαδή απαλλάσσεται από το φόρο η παροχή υπηρεσιών πολιτιστικής ή μορφωτικής φύσης και η στενά συνδεόμενη με αυτές παράδοση αγαθών από νομικά πρόσωπα ή άλλους οργανισμούς ή ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία λειτουργούν νόμιμα και έχουν σκοπούς πολιτιστικούς ή μορφωτικούς.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Γενικά τα έσοδα των αθλητικών σωματείων, ΔΕΝ υπόκεινται στον ΦΠΑ , με την παραδοχή ότι δεν είναι αποτέλεσμα πράξεων που προέρχονται από εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, και οι πράξεις που διενεργούν εντάσσονται στους σκοπούς τους όπως αυτοί αναφέρονται στο Καταστατικό τους.

Με προϋποθέσεις κάποιες εκδηλώσεις-πράξεις μπορούν να έχουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ , με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Γ. Φορολογικές Υποχρεώσεις βάση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Από την πλευρά του Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.) υπάρχει υποχρέωση λήψης ΑΦΜ και μεταβολής του υπεύθυνου προέδρου.

Γ1. Περί υποχρέωσης λήψης ΑΦΜ

Τα Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν από την νομική υπόσταση,για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, είναι υποχρεωμένα να αποκτήσουν και φορολογική υπόσταση. Η φορολογική υπόσταση αποκτάται από το Ν.Π. με την απόδοση σε αυτό, Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Το κράτος, για τον έλεγχο γενικά των οικονομικών συναλλαγών και τη απόδοση άμεσων και έμμεσων φόρων έχει νομοθετήσει την υποχρέωση εγγραφής το Μητρώο TAXIS, λήψης ΑΦΜ , δήλωσης Μεταβολών κλπ ( Ν. 4174/2013 {start}άρθρο 3{end} και {start}10{end}, Ν. 2859/2000, Ν.1642/1986)

Με βάση Αρθρο 10. (Εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ) Ν. 4174/2013 στην παράγραφο 1 αναφέρει:

«1. Κάθε πρόσωπο που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητες επιχειρηματικού περιεχομένου ή να καταστεί υπόχρεο σε καταβολή ή παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία ή σε υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο κατά τον τρόπο και το χρόνο που ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα. Με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να ορίζονται άλλες κατηγορίες προσώπων, για τις οποίες απαιτείται εγγραφή στο φορολογικό μητρώο.»

Με βάση Αρθρο 3. Ορισμοί Ν. 4174/2013, στην παράγραφο 1 αναφέρει:

β) ως «πρόσωπο» νοείται: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και κάθε είδους νομική οντότητα

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων του Ν.4174/2013 άρθρο 3 και 10, προκύπτει η υποχρέωση των Αθλητικών Σωματείων να έχουν ΑΦΜ. Συνήθως η διαδικασία είναι γνωστή στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εάν τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν έχουν ΑΦΜ θα πρέπει να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και να αποκτήσουν, διότι θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα.

Γ2. Μεταβολή του υπεύθυνου Προέδρου

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1122/17.8.2016, η διάταξη του ν.4410/2016 με την οποία τροποποιήθηκε η παρ.4 του άρθρου 10 του ν.4174/2013, και αφορά την επέκταση του χρόνου ενημέρωσης των φορολογουμένων προς το μητρώο για τις μεταβολές, από 10 ημέρες σε 30 ημέρες, θα καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις για τις οποίες, η προθεσμία των δέκα (10) ημερών για την υποβολή της σχετικής δήλωσης μεταβολής, δεν είχε λήξει κατά τις 3-8-2016.

Συνεπώς η προθεσμία των 30 ημερών ισχύει ουσιαστικά και για μεταβολές που είχαν γίνει στο τέλος Ιουλίου (24/7) και είχαν υποχρέωση να δηλωθούν στο μητρώο έως την 3η Αυγούστου 2016 (μέσα σε 10 ημέρες) σύμφωνα με τις διατάξεις όπως ίσχυαν πριν τις αλλαγές του ν.4410/2016.

Επομένως κάθε φορά που αλλάζει ο Πρόεδρος σε ένα Αθλητικό Σωματείο θα πρέπει να γίνεται δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ. σε 30 ημέρες, διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο.

Με την παρ. 1 στο άρθρο 50 (Αλληλέγγυα ευθύνη) του Κ.Φ.Δ. (Ν. 4174/2013) αναφέρει:

«1. Τα πρόσωπα που είναι πρόεδροι, διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου τόκων και προστίμων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους.

Στα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται, ευθύνεται αλληλεγγύως μαζί με τα πιο πάνω πρόσωπα, για την πληρωμή των κατά το προηγούμενο εδάφιο οφειλόμενων φόρων του διαλυόμενου νομικού προσώπου και εκείνο που το απορρόφησε ή το νέο νομικό πρόσωπο που συστήθηκε ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους


Επομένως ο Πρόεδρος ενός Αθλητικού Σωματείου έχει τις ίδιες ευθύνες με τον Πρόεδρο μίας ΑΕ ή ενός ΝΠΔΔ, δηλαδή ευθύνεται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου τόκων και προστίμων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους.

Γ3. Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών

Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών

Κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, κατά την έννοια των διατάξεων των περιπτώσεων γ' και δ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) και των περιπτώσεων γ' και δ' του άρθρου 3 του ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), για τα φορολογικά στοιχεία που σχετίζονται αποκλειστικά με την επαγγελματική εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού των προσώπων αυτών.

Επισημαίνεται ότι, η υποχρέωση αυτή αφορά κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ανεξάρτητα της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής από αυτά, καθώς και της υπαγωγής ή μη στις διατάξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (υποκείμενοι που διενεργούν φορολογητέες ή απαλλασσόμενες πράξεις με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. εισροών κ.λπ.).

Περιλαμβάνονται, συνεπώς, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, όπως Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σωματεία, ιδρύματα, λοιπά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα κ.λπ..

Ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2015, είναι μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι καταστάσεις των περιπτώσεων α', β' και γ' της ΠΟΛ.1022/7.1.2014 που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Οι καταστάσεις της περίπτωσης δ' που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Επομένως τα Αθλητικά Σωματεία υποχρεούται στην υποβολή των Συγκεντρωτικών καταστάσεις πελατών–προμηθευτών ανεξάρτητα της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής από αυτά, καθώς και της υπαγωγής ή μη στις διατάξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (υποκείμενοι που διενεργούν φορολογητέες ή απαλλασσόμενες πράξεις με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. εισροών κ.λπ.).

Δ . Υποβολή δήλωσης και καταβολή Χαρτοσήμου

Τα Αθλητικά Σωματεία, έχουν έσοδα από εγγραφές καθώς και από συνδρομές-εγγραφές μελών τους. Με βάση την απόφαση του Yπ. Oικονομικών, Σ. 882/120/1982 - ΦEK 109B Απόδοση τελών χαρτοσήμου περιπτώσεων απόφασης ορίζεται:

«Eπί των αποδείξεων πληρωμής δικαιωμάτων εγγραφής ή συνδρομών των μελών των σωματείων, συλλόγων ή άλλων ενώσεων και οργανισμών, τα οφειλόμενα επ΄αυτών τέλη χαρτοσήμου καταβάλλονται με αποδεικτικό πληρωμής, μέσα στις προθεσμίες, που ορίζονται στο άρθρο 30 παρ. 1 του K.Φ.Σ. (βλ. απόφαση Yπ. Oικονομικών, Σ. 882/120/1982 - ΦEK 109B).»

Επομένως τα Αθλητικά Σωματεία υποχρεούται στην επιβολή τελών χαρτοσήμου 1,2% σε όλες τις συνδρομές των μελών τους για τακτικές συνδρομές , έκτακτες συνδρομές ή οικονομικές ενισχύσεις.
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, η δήλωση χαρτοσήμου υποβάλλεται για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Μαΐου, Αυγούστου και Νοεμβρίου.


Ε. Ασφαλιστικές Υποχρεώσεις

Από την ασφαλιστική πλευρά, στον Α.Ν. υπ' αριθ. 1846. Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Α' 179/21-06-1951) υπάρχει ο Κανονισμός Ασφάλισης Ι.Κ.Α. και ο Κανονισμός διαδικασιών ασφάλισης.

Ως Εργοδότες από το Νόμο χαρακτηρίζονται τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για λογαριασμό των οποίων προσφέρουν την εργασία ή υπηρεσία τους τα υπαγόμενα στην ασφάλιση πρόσωπα (άρθρο 8 παρ. 5 του Αναγκαστικού Νόμου 1846/51).

Όταν ένα Αθλητικό Σωματείο απασχολεί πρόσωπα που προσφέρουν την εργασία ή υπηρεσία τους έναντι αμοιβής, όπως προπονητές, γυμναστές, επαγγελματίες αθλητές έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις έναντι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν Ε.Φ.Κ.Α.:

1) Υποχρέωση απογραφής του εργοδότη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν Ε.Φ.Κ.Α..

Κάθε εργοδότης που απασχολεί πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στην ασφάλιση των φορέων ή των κλάδων και λογαριασμών των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υποχρεούται να απογράφεται στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο Υποκατάστημα ή Παράρτημα ή Γ.Κ.Α. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου λειτουργεί η έδρα της επιχείρησής του, με την έναρξη της απασχόλησης προσωπικού (άρθρα 6 Ν. 2972/2001 Φ.Ε.Κ. 291 Α΄, 9 Ν. 3232/04, Φ.Ε.Κ. 48 Α΄ και 5 της ΑΥΕΚΑ Φ21/544/2002, Φ.Ε.Κ. 414 Β΄, όπως ισχύει μετά την ΑΥΕΚΑ Φ.21/30819/1997/2.3.04, Φ.Ε.Κ. 496 Β΄).

Αθλητικά Σωματεία - Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών

Οι διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.1958/1991 ορίζουν ότι τα αθλητικά σωματεία που διατηρούν αθλητές με αμοιβή, υποχρεούνται να ιδρύσουν ειδικό κατά κλάδο άθλησης τμήμα αμειβομένων αθλητών.

Στις περιπτώσεις αυτές η αναγραφή ως εργοδότη στο ΒΕΕ και στις καταλογιστικές πράξεις (ΠΕΕ, ΠΕΠΤ ), το ιδρυτικό σωματείο με το ή τ' αντίστοιχα τμήματα αμειβομένων αθλητών: π.χ. ΑΒΓΔ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - Τμήμα Αμειβομένων αθλητών καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης κλπ.

Ως υπεύθυνοι, αναγράφονται όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω σωματείου (Πρόεδρος κλπ), τα πλήρη στοιχεία των οποίων πρέπει να σημειώνονται και στις σχετικές καταλογιστικές πράξεις.

Ασφάλιση Αθλητών με αμοιβή

Με βάση την εγκύκλιο 88/1991 του ΙΚΑ σχετικό έγγραφο Α21/327/1/6.2.2009 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με "Ασφάλιση στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ των αθλητών με αμοιβή και επαγγελματιών ή ημιεπαγγελματιών αθλητών". Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις του Ν.1958/1991 αντιμετωπίζεται το θέμα της ασφάλισης γενικά των αθλητών με αμοιβή, καθώς και των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών αθλητών (π.χ. καλαθοσφαιριστών-πετοσφαιριστών κλπ.).

Σύμφωνα με αυτές σας ως:

1. Αθλητές υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΙΚΑ

Στην ασφάλιση του ΙΚΑ υπάγονται:

α. Οι αθλητές με αμοιβή:

Είναι εκείνοι που συνδέονται με συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών με αθλητικό σωματείο που διατηρεί Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών. Στο άρθρο 2 του Ν.1958/1991 αναφέρονται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και διατήρησης των τμημάτων αυτών.

β. Οι επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες αθλητές:

Είναι εκείνοι που συνδέονται με συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών με αθλητική ανώνυμη εταιρία.

γ. Επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές:

είναι οι συνδεόμενοι με συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών με ΠΑΕ και κατ' εξαίρεση με σωματείο που αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Κλάδοι ασφάλισης

Οι αναφερόμενοι στην προηγούμενη παράγραφο αθλητές υπάγονται μόνο στην ασφάλιση του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ (ποσοστό εισφοράς 17,25% , εργοδ. 11,50%+ασφαλ. 5,75%).

Ρητά πλέον οι παραπάνω αθλητές εξαιρούνται από όλους τους άλλους κλάδους ασφάλισης του ΙΚΑ. (παροχών ασθένειας και μητρότητας σε είδος και σε χρήμα, επαγγελματικού κινδύνου) του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας.

Τα παραπάνω πρόσωπα εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ θα υπάγονται και στην ασφάλιση του κλάδου ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (ποσοστό εισφοράς 6% εργοδ. 3%+ασφαλ.3%), με την προϋπόθεση όμως ότι δεν υπάγονται στην ασφάλιση άλλου επικουρικού ταμείου από άλλη εργασία (αρθ.3 Ν.997/1979, άρθ.56 Ν.1140/1981 F.)

Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης, την παράλληλη απασχόληση, την πολλαπλή ασφάλιση κλπ, θα εφαρμόζονται αναλογικά οι γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.

Αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές

Η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 23 του Ν.1958/1991 ορίζει ότι οι εισφορές για την ασφάλιση των παραπάνω αθλητών υπολογίζονται με βάση τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των αθλητών. Οι αποδοχές αυτές καθορίζονται ελεύθερα με το συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ αυτών και του αντίστοιχου σωματείου ή εταιρείας ,πάντα όμως μέσα στα όρια, κατώτατα - ανώτατα που ορίζονται κατά κατηγορία πρωταθλήματος, με κανονισμό ειδικό για κάθε άθλημα. Τα της κατάρτισης του κανονισμού θέματα ρυθμίζονται από το άρθρο 21 του νόμου αυτού. Σημειώνουμε ότι η σύμβαση παροχής υπηρεσιών των παραπάνω αθλητών αποτελεί ιδιόμορφη σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών και δεν εφαρμόζονται σε καμία περίπτωση οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 19 του παρόντος νόμου.

Οι έκτακτες παροχές (πριμ ), το ύψος των οποίων καθορίζεται ελεύθερα, πριν την έναρξη των οικείων πρωταθλημάτων της κάθε αγωνιστικής περιόδου, με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου ή της εταιρείας και κοινοποιείται υποχρεωτικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την οικεία επαγγελματική ένωση, την οικεία αθλητική ομοσπονδία και τους αθλητές, δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό προκύπτει από τη παραπάνω διάταξη που ορίζει επί ποιων αποδοχών υπολογίζονται οι εισφορές.

Στα ανωτέρω δεν περιλαμβάνονται οι έκτακτες παροχές (πριμ) που υπερβαίνουν το ύψος τον καθοριζόμενων πριμ. Επομένως έχει κριθεί από το Δ. Εφετείο Θεσσαλονίκης Αποφ.800/2002 ότι οφείλονται εισφορές για τα ποσά που καταβάλλονται εκτάκτως στους ποδοσφαιριστές για άριστη απόδοση ή νίκη επί αντιπάλου.

Αν υποβιβασθεί το σωματείο ή η εταιρεία σε κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος οι τακτικές και έκτακτες παροχές στους αθλητές αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τους αθλητές της κατηγορίας στην οποία γίνεται ο υποβιβασμός.

Σε περίπτωση που τυχόν υπογραφούν συμβάσεις παροχής αθλητικών υπηρεσιών με τακτικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των κατωτάτων ορίων που ορίζουν οι οικείοι κανονισμοί, οι εισφορές θα υπολογίζονται στα κατώτατα όρια, δεδομένου ότι οι συμβάσεις αυτές δεν είναι νόμιμες.

Αντίθετα θα υπολογίζονται εισφορές στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές που τυχόν υπερβαίνουν τα καθοριζόμενα από τον κανονισμό ανώτατα όρια, γιατί ο μόνος περιορισμός που τίθεται από την νομοθεσία μας είναι ο περιορισμός του υπολογισμού των εισφορών σε αποδοχές μέχρι το ανώτατο όριο μισθού της ανώτατης ασφ/κής κλάσης. Το ίδιο ισχύει και για τις έκτακτες παροχές (πριμ) για ποσά βέβαια που τυχόν υπερβαίνουν το ύψος των πριμ που καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου ή της Εταιρείας.

Ασφάλιση με Εργόσημο

Με τις διατάξεις του άρθρου 6, του ν.4225/2014 (Φ.Ε.Κ.2/τ.Α΄/7-1-2014) και με βάση διευκρινήσεις από το Ι.Κ.Α. με την εγκύκλιο 27/2015 επεκτάθηκε η καταβολή αμοιβής και ασφάλισης μέσω Εργοσήμου στους απασχολούμενους από Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.

Οι προαναφερόμενες διατάξεις αφορούν τους περιστασιακά απασχολούμενους - κατά ρητή αναφορά στον τίτλο των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.3863/2010 «Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων» - και όχι πρόσωπα που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας πλήρους ή μειωμένης απασχόλησης

Απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων

Με την εγκύκλιο 64/2014 του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ και τις διατάξεις των άρθρων 18 παρ. 1 και 2 εδ.β,’ και 75 παρ.1 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/15‐7‐2010 τ.Α’) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», καθώς και την υπ’ αριθμ.Φ11221/31636/2064/25.7.2012 ερμηνευτική εγκύκλιο της ΓΓΚΑ, σχετικά με την ασφάλιση δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται σε εργασία υπακτέα στην ασφάλιση του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ σε διαφορετικό εργοδότη, υπάγονται υποχρεωτικά για τη δεύτερη αυτή εργασία τους στην ασφάλιση μόνο του Κλάδου Κύριας σύνταξης.

Προπονητές

Η έννομη σχέση μεταξύ προπονητή και Αθλητικού Σωματείου έχει κριθεί από το Δ. Εφετείο Θεσσαλονίκης Αποφ. 800/2002 ότι είναι ανεξαρτήτων υπηρεσιών σύμβαση. Μπορεί ο προπονητής να υπόκειται στις οδηγίες, στον έλεγχο και στην εποπτεία του αθλητικού σωματείου αναφορικά με τον τόπο, τον χρόνο και το είδος της εργασίας που παρέχει, όμως κατά την εκτέλεση του καθαρά τεχνικού έργου του προπονητή έχει την υποχρέωση να αναπτύσσει δικές του πρωτοβουλίες και είναι υπεύθυνος έναντι του Αθλητικού Σωματείου για την συνολική πορεία της ομάδας που προπονεί.

2) Υποχρέωση υποβολής και τήρησης Εντύπων Ε3 και Ε4 του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Υπουργική Απόφαση 5072/6 (ΦΕΚ 449/τ. Β΄/252-2013),όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις υπ’ αριθμ. Υ.Α. 28153/126(ΦΕΚ 2163/ τ. Β΄/30-8-2013), 29502/85 (ΦΕΚ 2390/τ. Β΄/8-9-2014), 49327/10702(ΦΕΚ 3456/τ. Β’/23-12-2014) και 7896/2344 (ΦΕΚ 297/τ. Β’/27-2-2015), κάθε εργοδότης, συμπεριλαμβανομένων και των αναφερομένων στο «Μητρώο Δημοσίων Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που απασχολεί εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα έντυπα Σ.ΕΠ.Ε. – Ο.Α.Ε.Δ. στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» στις προθεσμίες που αναφέρονται ρητά στις προαναφερόμενες Υπουργικές Αποφάσεις.

3) Υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη

Οι απογεγραμμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Υποκατάστημα ή Παράρτημα ή Γ.Κ.Α. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου λειτουργεί η έδρα της επιχείρησής τους, κάθε μεταβολή των στοιχείων τους που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Εργοδοτών.

4) Υποχρέωση υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)

Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) ,είναι η Δήλωση η οποία υποβάλλεται από τον εργοδότη και περιλαμβάνει πληροφορίες ή στοιχεία που αφορούν το χρόνο απασχόλησης κάθε ασφαλιζομένου, την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (άρθρο 8 παρ. 6 Ν. 2972/2001).

Κάθε εργοδότης, που απασχολεί πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση των φορέων ή των κλάδων και λογαριασμών των Οργανισμών κοινωνικής πολιτικής, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούται, για απασχόληση από 01/01/2002, να τηρεί, υποβάλλει και διαφυλάσσει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
 

Κ.Α.Δ. ΙΚΑ 9260
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ  ΚΩΔΙΚΟΣ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Κ.Α.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ 349050
ΠΛΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 349040
ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ 349060
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ 349070
ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ 101

 

Πηγές:
Εφηµερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Νόµος υπ’ αριθµ. 4172,Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα µέτρα εφαρµογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4172/2013 και άλλες διατάξεις, Αριθµός φύλλου 167, 23 Ιουλίου 2013
Αιτιολογική έκθεση στο Σχέδιο Νόµου «Φορολογία εισοδήµατος, επείγοντα µέτρα εφαρµογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4172/2013 και άλλες διατάξεις»
Νόμος ν.4308/2014
NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4308 Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις
ΠΟΛ.1003/31.12.2014 
Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α΄ 251) περί των «Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».
Ανάκτηση πληροφοριών απο
https://www.ika.gr/gr/infopages/ergo/20150529_odhgos_ergodoth.pdf
Ανάκτηση εγκυκλίων από
https://www.ika.gr/gr/infopages/memos_search.cfm
Νόμος ν.2859/2000
NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2859 Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Ν.4172/2013 /Ανάλυση - Ερμηνεία Ν. 4172/2013,Νασόπουλος Α. Αντώνιος ,Αθήνα 2016 ΄Β έκδοση.
Πηγή: Taxheaven