Αριθμ. απόφ. 232/1/19.5.17
(ΦΕΚ Β' 1815/25-05-2017)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αφού έλαβε υπόψη:
α) το άρθρο 55A του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,
β) την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος 1/20.12.2012 «Ανασύσταση Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων και ανάθεση αρμοδιότητας» (ΦΕΚ Β' 3410), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 52/2.10.2015 «Σύνθεση και αρμοδιότητες της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων και της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος» (ΦΕΚ B' 2312),
γ) το ν. 4364/2016 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθμ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθμ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 13), όπως ισχύει, και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων 220 έως 221, 235 έως 248 και 256 αυτού,
δ) την ΠΕΕ 62/12.2.2016 «Υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με την αναγνώριση και αποτίμηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού εκτός τεχνικών προβλέψεων (EIOPA- BoS-15-113/30.6.2015)» (ΦΕΚ Β' 406),
ε) το από 17.5.2017 εισηγητικό σημείωμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών,
στ) ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζει:
να θεσπίσει τα κατωτέρω για την εφαρμογή του Κεφαλαίου Γ', Μέρους Τέταρτου του ν. 4364/2016 από τις υπό ασφαλιστική εκκαθάριση επιχειρήσεις, δυνάμει των ειδικότερων εξουσιοδοτικών διατάξεων αυτού:
Προοίμιο
Με την παρούσα ασκείται η κανονιστική αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος εκ των άρθρων 235 επ. ν. 4364/2016, ιδίως δε των άρθρων 238 παρ. 6, 239 παρ. 1, 240 παρ. 2, 241 παρ. 3, 243 παρ. 2, 245 παρ. 3 και 248 παρ. 12. Δεν καταστρώνεται αυτοδύναμη ρύθμιση για την ασφαλιστική εκκαθάριση. Αντίθετα, εισάγονται ειδικότεροι κανόνες εκεί όπου απαιτείται, ενώ κατά τα λοιπά ισχύει η συμπληρωματική εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα και των λοιπών νομοθετημάτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 235 παρ. 3 ν. 4364/2016.
Η παρούσα αφορά όλες τις υπό ασφαλιστική εκκαθάριση εταιρείες, ανεξαρτήτως του χρόνου ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους, εκτός εάν ειδικότερα ορίζεται στην εκάστοτε διάταξη.
Κεφάλαιο Πρώτο
Εργασίες ασφαλιστικής εκκαθάρισης προς ικανοποίηση των προνομιακών απαιτήσεων
Ως εργασίες ασφαλιστικής εκκαθάρισης για το παρόν κεφάλαιο, νοούνται οι αναγκαίες προς ικανοποίηση των προνομιακών απαιτήσεων, όπως οι τελευταίες ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 240 και στην παράγραφο 7 του άρθρου 248 του ν. 4364/2016, σύμφωνα με τα κατωτέρω αναφερόμενα.
Άρθρο 1
Γενικές διατάξεις
1. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής λαμβάνει, καθ' όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, όλα τα αναγκαία εξασφαλιστικά και συντηρητικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και να προστατευθεί η αξία της υπό ασφαλιστική εκκαθάριση περιουσίας.
2. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής συντάσσει και δημοσιεύει, όχι αργότερα από την υποβολή της έκθεσης απογραφής του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 242 ν. 4364/2016, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, κατά τα προβλεπόμενα στον κ.ν. 2190/1920, για όλες τις προηγούμενες εταιρικές χρήσεις, των οποίων η προβλεπόμενη εκ του νόμου σύνταξη ή δημοσίευση εκκρεμούσε μέχρι την ημερομηνία θέσης σε ασφαλιστική εκκαθάριση.
3. Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 248 ν. 4364/2016, εφόσον απαιτείται μεταβολή στους λογαριασμούς της ασφαλιστικής εκκαθάρισης που απεικονίζουν τα στοιχεία ενεργητικού που αντιστοιχούν σε προνομιακές απαιτήσεις, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει δεόντως αιτιολογημένο αίτημα στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών προκειμένου για τη χορήγηση της αναφερόμενης στην παρ. 4 αρ. 241 ν. 4364/2016 άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο αίτημα περιλαμβάνεται, σε κάθε περίπτωση, το ιστορικό της διαμόρφωσης του εν λόγω στοιχείου ισολογισμού και ο υπολογισμός της επίπτωσης της μεταβολής στην δυνατότητα κάλυψης των απαιτήσεων προνομιακής κατάταξης της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Αντιστοίχως, αναφορικά με εκείνες τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 248 ν. 4364/2016, εφόσον απαιτείται μεταβολή στα μητρώα της ασφαλιστικής εκκαθάρισης -εκτός των διορθώσεων προφανών ή τεχνικών λαθών- ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει δεόντως αιτιολογημένο αίτημα στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών προκειμένου για τη χορήγηση της αναφερόμενης στην παρ. 5 αρ. 248 ν. 4364/2016 άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο αίτημα περιλαμβάνεται, σε κάθε περίπτωση, η περιγραφή της μεταβολής και ο υπολογισμός της επίπτωσης της μεταβολής αυτής στη δυνατότητα κάλυψης των απαιτήσεων προνομιακής κατάταξης της ασφαλιστικής εκκαθάρισης.
4. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής κινεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Οι λογαριασμοί αυτοί διακρίνονται ως εξής:
(α) Ο ειδικός ελεύθερος λογαριασμός εξόδων, ο οποίος τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτόν κατατίθενται μόνο τα ποσά που διατίθενται προς κάλυψη των εξόδων και των προνομίων της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος κατόπιν σχετικού αιτήματος του ασφαλιστικού εκκαθαριστή.
(β) Οι δεσμευμένοι λογαριασμοί της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, οι οποίοι κινούνται μόνον κατόπιν έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος. Κάθε έσοδο είτε από πρόσοδο, είτε προϊόν των ρευστοποιήσεων της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, είτε από άλλη αιτία, κατατίθεται οπωσδήποτε σε δεσμευμένο λογαριασμό της ασφαλιστικής εκκαθάρισης.
Διευκρινίζεται ότι όλες οι πρόσοδοι της ασφαλιστικής εκκαθάρισης πρέπει να κατατεθούν σε λογαριασμό υπό β) από την έναρξη ισχύος της παρούσας και στο εξής να εισρέουν εκεί και όχι στον ειδικό ελεύθερο λογαριασμό.
5. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής τηρεί το αρχείο της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και είναι υπεύθυνος για αυτό από τον χρόνο παραλαβής του και εντεύθεν έως την παράδοσή του σε τυχόν αντικαταστάτη του ασφαλιστικό εκκαθαριστή ή σε εκκαθαριστή που θα διοριστεί για να διενεργήσει (κοινή) εκκαθάριση κατά τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. Για την παράδοση και την παραλαβή του αρχείου συντάσσεται σχετική έκθεση, η οποία υπογράφεται από τον απερχόμενο και τον νέο εκκαθαριστή, αντίγραφο της οποίας τηρείται στο αρχείο της εκκαθάρισης.
Άρθρο 2
Σύνταξη οικονομικών καταστάσεων και διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος ενεργειών
1. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποχρεούται στη σύνταξη ελεγχθέντος από νόμιμο ελεγκτή εναρκτήριου ισολογισμού της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με το άρθρο 238 παρ. 3 ν. 4364/2016. Περαιτέρω, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποχρεούται να συντάσσει και να δημοσιεύει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των ακόλουθων χρήσεων, δεόντως ελεγμένες από νόμιμο ελεγκτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Ο νόμιμος ελεγκτής διορίζεται για όλες τις αρμοδιότητές του κατά τη διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή.
2. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής διαμορφώνει, μετά τη σύνταξη του εναρκτήριου ισολογισμού εκκαθάρισης, δυνάμει του άρθρου 238 παρ. 3 ν. 4364/2016, και σε κάθε περίπτωση σε χρονικό διάστημα μέχρι οκτώ μηνών από την έναρξη αυτής ή από τον διορισμό του, το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ενέργειες για την ωρίμανση των ακινήτων και τον γενικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής εκκαθάρισης μέχρι την αποπληρωμή των απαιτήσεων που ακολουθούν την προνομιακή κατάταξη του άρθρου 240 του ν. 4364/2016. Στον γενικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται: α) οι δαπάνες πληροφορικής υποστήριξης, β) η αξιολόγηση της δυνατότητας είσπραξης των απαιτήσεων της εταιρείας από τρίτους και ανάλυση κόστους - ωφελείας των διαθέσιμων μεθόδων επιδίωξής τους και γ) οι δαπάνες ενημέρωσης των εχόντων έννομο συμφέρον από την εκκαθάριση όπως, ενδεικτικά, για την τήρηση ιστοσελίδας. Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα και ο γενικός προϋπολογισμός αναθεωρούνται ετησίως, εντός τριάντα (30) ημερών από την λήξη της οικονομικής χρήσης της κάθε ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Ως προς τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις της παρ. 1 του άρθρου 248 του ν. 4364/2016, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής λαμβάνει οπωσδήποτε υπόψη τους περιορισμούς της διάταξης της παραγράφου 7α του ίδιου ως άνω άρθρου. Ως προς κάθε άλλη ασφαλιστική εκκαθάριση ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής λαμβάνει υπόψη αντίστοιχα το ποσοστό που ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών κοινοποιείται από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή στο Επικουρικό Κεφάλαιο και στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής.
3. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής διαμορφώνει προϋπολογισμό ρευστότητας της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ανά ημερολογιακό εξάμηνο. Στον εξαμηνιαίο προϋπολογισμό ρευστότητας περιλαμβάνονται ιδίως οι εισροές και οι εκροές της ασφαλιστικής εκκαθάρισης με ειδική αναφορά κατ' ελάχιστον στις προβλεπόμενες φορολογικές δαπάνες και τις δαπάνες της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, καθώς και:
α) στο κόστος ενεργειών και το όφελος που προκύπτει εξ αυτών, με σκοπό την εξασφάλιση των ρευστών διαθεσίμων που απαιτούνται για την κάλυψη των κατά νόμον προνομίων της εκκαθάρισης και
β) στο κόστος επιδίωξης των απαιτήσεων της επιχείρησης από τρίτους και το προσδοκώμενο όφελος που θα προκύψει εξ αυτής.
4. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα υπό 2 και 3 ανωτέρω, η οποία μπορεί να διατυπώσει αντιρρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει αυτούς εκ νέου εντός τριάντα (30) ημερών.
5. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής μεριμνά για τον προγραμματισμό της είσπραξης απαιτήσεων της επιχείρησης από τρίτους και για την εκτέλεση των προβλεπόμενων ενεργειών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 238 του ν. 4364/2016 και στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προϋπολογισμού ρευστότητας της παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής μπορεί να διενεργεί, με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας της εκκαθάρισης, έρευνα ακίνητης περιουσίας των ενεχομένων και ενημερώνεται όσον αφορά την δυνατότητα αποπληρωμής τους με βάση όσα στοιχεία μπορούν να αντληθούν με οποιοδήποτε νόμιμο μέσον. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής, πέραν των οριζομένων στην παρ. 3 αρ. 238 ν. 4364/2016, οφείλει να ενεργήσει προς μεγιστοποίηση της ανακτήσιμης αξίας της απαίτησης.
Άρθρο 3
Δαπάνες ασφαλιστικής εκκαθάρισης
1. Στην περίπτωση που ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής κρίνει απαραίτητη τη λήψη δανείου από πιστωτικό ίδρυμα για τους σκοπούς της ασφαλιστικής εκκαθάρισης προς κάλυψη των δικαιούχων απαιτήσεων από ασφάλιση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 239 του ν. 4364/2016, απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος με ειδικώς αιτιολογημένη προς τούτο απόφασή της, τόσο για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, όσο και για την αποδέσμευση ποσών από το προϊόν αυτής. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχετικό αίτημα έγκρισης, στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικά οι όροι του δανεισμού και οι παρεχόμενες εξασφαλίσεις. Το εν λόγω αίτημα αξιολογείται με κριτήρια ιδίως το κόστος και το όφελος για την αποπληρωμή των απαιτήσεων προνομιακής κατάταξης της εκκαθάρισης, την αναγκαιότητα για την σύναψη του δανείου την ευχέρεια ρευστοποίησης της παρεχόμενης εξασφάλισης προς όφελος της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου από το προϊόν των ρευστοποιήσεων αυτής.
2. Ειδικότερα όσον αφορά την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 7α του άρθρου 248 του ν. 4364/2016, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής μεριμνά για την μη υπέρβαση του εκεί οριζόμενου ποσοστού και ενημερώνει την Τράπεζα της Ελλάδος για το ενδεχόμενο υπέρβασής του, ήδη από την αμέσως προηγούμενη ετήσια αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα έγκρισης της υπέρβασης με ορισμό του αντίστοιχου ποσοστού στο οποίο πρόκειται να ανέλθει η δαπάνη. Στο κατά τα ανωτέρω αίτημα, επισυνάπτεται, εφόσον απαιτείται, η σχετική εισήγηση του Επικουρικού Κεφαλαίου του άρθρου 16 του κ.ν. 489/1976 ή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής είτε και των δύο, ανάλογα με τα όσα η κάθε περίπτωση απαιτεί. Σε περίπτωση, πάντως, που το Επικουρικό Κεφάλαιο ή το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής δεν εισηγούνται, θα πρέπει να γίνει σχετική μνεία στο αίτημα, με αιτιολόγηση ή να επισυναφθεί η αντίστοιχη θέση τους.
3. Το μέγιστο ποσό των δαπανών του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 240 του ν. 4364/2016 ορίζεται σε ποσοστό 10% της συνολικής περιουσίας της ασφαλιστικής εκκαθάρισης όπως αυτό προκύπτει από τον ελεγμένο από νόμιμο ελεγκτή ισολογισμό έναρξης αυτής της ασφαλιστικής εκκαθάρισης.
Άρθρο 4
Εξωτερική ανάθεση έργου (εξωπορισμός) και ανάθεση εργασιών
1. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής προβαίνει δυνάμει του άρθρου 238 παρ. 5 ν. 4364/2016, σε εξωτερικές αναθέσεις, η ευθύνη για το αποτέλεσμα των οποίων βαραίνει την ασφαλιστική εκκαθάριση, η οποία δύναται να ελέγχει τον πάροχο για τον σκοπό αυτό. Η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εξωτερικής ανάθεσης (εξωπορισμού) εκ μέρους του ασφαλιστικού εκκαθαριστή. Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να απαιτήσει από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή να θεσπίσει Κανονισμό Εξωτερικών Αναθέσεων, στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι διαδικασίες ανάθεσης και η διαδικασία ελέγχου των αποτελεσμάτων.
2. Η έγκριση που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 238 του ν. 4364/2016 παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, το οποίο περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση την διαδικασία επιλογής και πρέπει να συνοδεύεται από έγκυρη και αναλυτική πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά του έργου, το ακριβές αντικείμενο της εξωτερικής ανάθεσης, το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα του έργου, το κόστος του αναλυτικά και την αξιολόγηση του ασφαλιστικού εκκαθαριστή για το οικονομικό όφελος από αυτήν την εξωτερική ανάθεση, λαμβάνοντας κάθε δυνατή μέριμνα για τον περιορισμό της δαπάνης σε ύψος που συνάδει προς τον σκοπό της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Εφόσον η εξωτερική ανάθεση πρόκειται να γίνει σε φυσικό πρόσωπο, στην πληροφόρηση πρέπει να περιλαμβάνεται τα κύρια στοιχεία ταυτότητας του εν λόγω προσώπου, καθώς και βιογραφικό σημείωμα από το οποίο να προκύπτει η εμπειρία και η καταλληλότητά του αναφορικά με το έργο που πρόκειται να του ανατεθεί. Αν η εξωτερική ανάθεση γίνεται σε νομικό πρόσωπο, στην πληροφόρηση που συνοδεύει το αίτημα πρέπει να περιλαμβάνονται, πέραν της πληροφόρησης αναφορικά με την εμπειρία και την καταλληλότητά των στελεχών του για το έργο που πρόκειται να ανατεθεί, τουλάχιστον η επωνυμία του νομικού προσώπου, η έδρα του, ο αριθμός ΓΕΜΗ και η νόμιμη εκπροσώπησή του. Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να ζητήσει ανά πάσα στιγμή περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα στα οποία γίνεται εξωτερική ανάθεση.
3. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής συνάπτει τις απαιτούμενες προς υποβοήθηση των εργασιών της ασφαλιστικής εκκαθάρισης συμβάσεις εργασίας ή έργου, τα δε οφειλόμενα στους αντισυμβαλλόμενους λογίζονται ως έξοδα της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο συμβάσεις συνάπτονται κατόπιν ενημέρωσης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία δύναται να φέρει αντιρρήσεις εντός τριάντα (30) ημερών, πάντως με κάθε δυνατή μέριμνα για τον περιορισμό των δαπανών σε ύψος που συνάδει προς τον σκοπό της ασφαλιστικής εκκαθάρισης.
Άρθρο 5
Εκποίηση
1. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής εκποιεί, με την διαδικασία που προβλέπεται στο Παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης, τα ακίνητα της εκκαθάρισης. Προς τούτο, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής, διαμορφώνει πρόγραμμα εκποιήσεων ακινήτων, στο οποίο περιλαμβάνεται το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από αυτές και η διαδικασία επιλογής των πιστοποιημένων εκτιμητών των ακινήτων. Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει, κατ' εφαρμογή του άρθρου 4 παρ. 1 της παρούσης, από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή να καταρτίσει Κανονισμό Εξωτερικών Αναθέσεων, τότε η διαδικασία επιλογής των πιστοποιημένων εκτιμητών θα πρέπει να αποτελεί τμήμα του κανονισμού αυτού. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής οφείλει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του προς πώληση στοιχείου, το ιστορικό του και το κόστος συντήρησης αυτού, καθώς και το υπολογιζόμενο όφελος από τις εν γένει δυνατότητες εκποίησης ή αξιοποίησής του. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής μεριμνά για την μεταβιβασιμότητα του προς εκποίηση ακινήτου διενεργώντας τους αναγκαίους νομικούς, τεχνικούς και πολεοδομικούς ελέγχους και εκδίδοντας τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Για τον προγραμματισμό της εκποίησης των ακινήτων, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της εκκαθάρισης, είναι εφικτό να γίνει χρήση των υπηρεσιών ειδικών συμβούλων πώλησης, μόνον εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει αντίρρηση για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, για την επιλογή εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της παρούσης. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής αξιολογεί την επίπτωση προγενέστερων φορολογικών επιβαρύνσεων επί των περιουσιακών στοιχείων προς εκποίηση και ανάλογα προσδιορίζει τις εναλλακτικές δυνατότητες εκποίησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.
2. Οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις διαδικασίες της προηγούμενης παραγράφου και σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 62/12.2.2016, δυνάμει των άρθρων 50 επ. του ν. 4364/2016. Ιδίως για την διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των πλειοδοτικών διαγωνισμών, λαμβάνονται δύο εκτιμήσεις ανά ακίνητο, από δύο ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ίδιου Υπουργείου. Ο εκάστοτε εκτιμητής προβαίνει στην εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται ως ο μέσος όρος των δύο παρασχεθεισών εκτιμήσεων. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής κατά τη διαδικασία του Παραρτήματος Ι της παρούσας απόφασης ή η ΕΔΔι κατά τη διαδικασία του Παραρτήματος ΙΙ αντιστοίχως δύνανται κατά την κρίση τους να ορίζουν κατά περίπτωση τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού έως και την χαμηλότερη εκ των τιμών εκτίμησης.
3. Οι τιμές των κινητών πραγμάτων, των μετοχών, των εταιρικών μεριδίων και των ομολόγων που δεν είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά ορίζονται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2. Προς εκποίηση των ανωτέρω, σε κάθε περίπτωση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, κατ' ανάλογη εφαρμογή του Παραρτήματος Ι της παρούσας απόφασης, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής ενεργεί αμελλητί κατόπιν της παροχής έγκρισης για την αποδέσμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
4. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής δύναται να διερευνήσει την δυνατότητα συμμετοχής σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με την προβλεπόμενη στο νόμο διαδικασία.
Άρθρο 6
Παροχή ενημέρωσης
Προς ενημέρωση των εχόντων έννομο συμφέρον από την ασφαλιστική εκκαθάριση και του κοινού, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής:
α) Διαμορφώνει και τηρεί ιστοσελίδα της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Η ιστοσελίδα περιέχει κατ' ελάχιστον αναφορά στις κατά νόμον προθεσμίες για την αναγγελία απαιτήσεων και για τα συναφή ένδικα μέσα, καθώς και τα προς δημοσίευση οικονομικά στοιχεία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, και
β) δύναται να παρέχει τις αιτούμενες πληροφορίες σε γενική συνέλευση της επιχείρησης, εφόσον συγκληθεί αυτή.
Άρθρο 7
Λοιπές ενέργειες ασφαλιστικού εκκαθαριστή
1. Για τις ενέργειες του ασφαλιστικού εκκαθαριστή προς λύση θυγατρικών εταιριών, οι συμμετοχές στις οποίες αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, απαιτείται άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής μπορεί να προβεί σε προσωρινές διανομές με την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει της κατάστασης δικαιούχων απαιτήσεων από ασφάλιση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταστρατηγείται η σειρά των προνομίων. Αυτό αιτιολογείται ειδικώς από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή στο σχετικό αίτημά του προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Άρθρο 8
Επιτάχυνση ασφαλιστικής εκκαθάρισης
1. Στην περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 245 του ν. 4364/2016 ή, για τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις που εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 248, οι προϋποθέσεις της παρ. 15 του άρθρου 248 του ν. 4364/2016, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος, την κατά τις ανωτέρω διατάξεις προβλεπόμενη έκθεση, συνοδευόμενη από τον ισολογισμό κλεισίματος του τρίτου οικονομικού έτους της ασφαλιστικής εκκαθάρισης υπογεγραμμένο και ελεγμένο από νόμιμο ελεγκτή. Στην εν λόγω έκθεση πρέπει να περιλαμβάνεται απολογισμός κάθε ρευστοποίησης περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης περιλαμβανομένων των διαδικασιών εκποίησης και της έκβασης αυτών από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή μέχρι και το τρίτο οικονομικό έτος της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η αιτιολόγηση που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 243 ή στην παρ. 6 του άρθρου 248 για τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις που εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 248 του ν. 4364/2016.
2. Με κριτήριο τον κατά τα ανωτέρω ισολογισμό και την έκθεση, διαπιστώνεται από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή αν πρέπει να γίνει χρήση των μέτρων της παρ. 2 του άρθρου 245 ή της παρ. 15 αρ. 248 του ν. 4364/2016 αντίστοιχα.
3. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος προς έγκριση σχέδιο επιτάχυνσης και περάτωσης, το οποίο συνοδεύεται από εκτιμήσεις και εμπεριστατωμένες αναλύσεις αναφορικά με την προσδοκώμενη απόδοση των μέτρων που προτείνεται να ληφθούν προκειμένου για την επιτάχυνση και την περάτωση της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Ιδίως περιλαμβάνεται ανάλυση ως προς το ασύμφορο -κατά την κρίση του ασφαλιστικού εκκαθαριστή- σε σχέση με προσδοκώμενα οφέλη από την επιδίωξη απαιτήσεων της επιχείρησης χρονικό διάστημα, προς την αβεβαιότητα που συνοδεύει την επιδίωξη καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των εκποιήσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να απαιτήσει τροποποιήσεις στο κατατεθέν σχέδιο ενόψει της έγκρισής του. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής ολοκληρώνει τη διαχείριση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο σχέδιο. Εάν το σχέδιο επιτάχυνσης και περάτωσης της εκκαθάρισης δεν εγκριθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει τα δέοντα εποπτικά μέτρα.
Κεφάλαιο Δεύτερο
Άρθρο 9
Περάτωση ασφαλιστικής εκκαθάρισης
1. Στη βεβαίωση του ασφαλιστικού εκκαθαριστή για την περάτωση της εκκαθάρισης του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ή την εξάντληση της περιουσίας της επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρ. 245 του ν. 4364/2016, η οποία υποβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο εντός τριμήνου μετά την ημερομηνία λήψης αποδεικτικού εξόφλησης της τελευταίας προνομιακής απαίτησης της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, πρέπει να δηλώνεται ότι από την ημερομηνία αυτή δεν εκκρεμεί άλλη απαίτηση από προνόμιο στο πλαίσιο της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, η οποία είναι εφικτό να ικανοποιηθεί από την περιουσία της επιχείρησης.
2. Η ως άνω βεβαίωση συνοδεύεται από τα κατωτέρω:
α) το ιστορικό της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας
λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, ορισμού ασφαλιστικού εκκαθαριστή και των ενεργειών του εν λόγω όσον αφορά τον προσδιορισμό και την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, τον πίνακα απαιτήσεων από την ασφαλιστική εκκαθάριση, την επαλήθευση, καθώς και την οριστικοποίηση αυτού,
β) το ιστορικό της εκκαθάρισης του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου και των απαιτούμενων για την ικανοποίηση των προνομίων ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης,
γ) το ιστορικό της ικανοποίησης των προνομίων της ασφαλιστικής εκκαθάρισης όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 248 του ν. 4364/2016, στην περίπτωση ασφαλιστικής εκκαθάρισης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 248 του ν. 4364/2016 ή το ιστορικό της ικανοποίησης των προνομίων της ασφαλιστικής εκκαθάρισης όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 240 του ν. 4364/2016 σε κάθε άλλη περίπτωση,
δ) πληροφόρηση για τις αναπομείνασες απαιτήσεις και τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και αν μπορούν να παραμείνουν σε εκκρεμότητα μετά την περάτωση της ασφαλιστικής εκκαθάρισης,
ε) την χρήση των πόρων και περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης μέχρι την εξάντληση της περιουσίας της επιχείρησης.
3. Στη βεβαίωση προσαρτώνται επίσης τα κατά περίπτωση απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά, αλλά όχι εξαντλητικά αναφέρονται στο Παράρτημα III της παρούσας απόφασης. Όπου δεν προσκομίζεται ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία και δικαιολογητικά του Παραρτήματος III, λόγω των συνθηκών ή του είδους της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής κάνει μνεία των λόγων για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
4. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής διορίζει νόμιμο ελεγκτή για τον έλεγχο του ισολογισμού λήξης. Ο νόμιμος ελεγκτής υποβάλει τα πορίσματα του ελέγχου στον ασφαλιστικό εκκαθαριστή.
5. Εντός τριάντα ημερών (30) από την περάτωση της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει έκθεση λογοδοσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Κεφάλαιο Τρίτο
Άρθρο 10
Εποπτεία και έλεγχος ασφαλιστικής εκκαθάρισης - Κυρώσεις
1. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος:
α) Έκθεση σχετικά με όλες τις ενέργειές του δυνάμει των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, πάντως, η εκτέλεση των εγκριτικών αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσίαση των εκκρεμών δικών της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και η εξέλιξη αυτών καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κάθε εξωτερικής ανάθεσης και
β) στοιχεία σύμφωνα με το Παράρτημα IV της παρούσας.
Οι εν λόγω εκθέσεις και τα στοιχεία υποβάλλονται με ημερομηνία αναφοράς την την 30η Ιουνίου και την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Η προθεσμία υποβολής είναι είκοσι (20) ημέρες από την ημερομηνία αναφοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να ζητά κατά περίπτωση από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή την υποβολή και άλλων εκθέσεων για τα ζητήματα που εκάστοτε προσδιορίζει, όπως και άλλων στοιχείων ή και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
2. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος, αμελλητί μετά την υπογραφή του, τον ετήσιο ισολογισμό, δεόντως υπογεγραμμένο και συνοδευόμενο από την έκθεση ελέγχου του νόμιμου ελεγκτή.
3. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζει με απόφασή της την αμοιβή του ασφαλιστικού εκκαθαριστή, κατ' άρθρο 237 παρ. 1 ν. 4364/2016. Το ύψος της αμοιβής δύναται να τροποποιείται, ιδίως για λόγους που αφορούν την πορεία και τη βαρύτητα των υποθέσεων της εκκαθάρισης και οι οποίοι αναφέρονται στην σχετική τροποποιητική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κατά τα ανωτέρω αμοιβή του ασφαλιστικού εκκαθαριστή δύναται να αποτελείται από σταθερό και μεταβλητό τμήμα.
4. Όταν ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής είναι νομικό πρόσωπο, ορίζεται και φυσικό πρόσωπο που είναι άμεσα υπεύθυνο έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος για την ασφαλιστική εκκαθάριση, επιφυλασσόμενης κάθε ευθύνης του νομικού προσώπου.
5. Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται, στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας, να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις, δυνάμει του άρθρου 23 παρ. 2 ν. 4364/2016.
6. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής και κάθε πρόσωπο το οποίο ασκεί δραστηριότητα κατ' ανάθεσή του ή απασχολείται για λογαριασμό της ασφαλιστικής εκκαθάρισης δεσμεύεται από τις διατάξεις περί επαγγελματικού απορρήτου του άρθρου 44 ν. 4364/2016.
7. Στον ασφαλιστικό εκκαθαριστή που παραβαίνει διατάξεις των άρθρων 220-221 και 235-248 του ν. 4364/2016 ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται βάσει αυτών των διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας, καθώς ομοίως και στο φυσικό πρόσωπο που έχει οριστεί ως άμεσα υπεύθυνο σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 της παρούσης μπορεί να επιβληθούν οι κυρώσεις του άρθρου 256 ν. 4364/2016, σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με το άρθρο 55Α του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Για τον προσδιορισμό της κύρωσης λαμβάνονται υπόψη ιδίως η έκταση της παράβασης, η επίπτωσή της στην επίτευξη του σκοπού της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ο βαθμός υπαιτιότητας του ασφαλιστικού εκκαθαριστή και, αν συντρέχει περίπτωση, του άμεσα υπεύθυνου φυσικού προσώπου.
Άρθρο 11
Τελικές διατάξεις
1. Η παρούσα εφαρμόζεται σε όλες τις υπό ασφαλιστική εκκαθάριση επιχειρήσεις.
2. Εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών να παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή της παρούσας.
Τα συνημμένα Παραρτήματα Ι, ΙΙ, III και IV αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αναρτηθεί στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Πρόεδρος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
19 May, 2017