Άρθρα Μερική απασχόληση - Προσωρινή πρόσθετη απασχόληση

Άρθρα Μερική απασχόληση - Προσωρινή πρόσθετη απασχόληση

Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
Λογιστής – Φοροτέχνης


Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 38 του Νόμου 1892/1990:

«Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). Η συμφωνία αυτή, εφόσον μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτισή της δεν γνωστοποιηθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση.», ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική συμφωνία είτε κατά την σύσταση της σχέσης εργασίας, είτε κατά τη διάρκεια αυτής να συμφωνήσουν για ορισμένο ή αόριστο χρόνο διάρκειας ημερησίας, εβδομαδιαίας, δεκαπενθήμερης ή μηνιαίας εργασίας μικρότερης της κανονικής ,η  ατομική σύμβαση των προηγούμενων παραγράφων πρέπει να περιλαμβάνει: α) τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων, β) τον τόπο παροχής της εργασίας, την έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση του εργοδότη, γ) το χρόνο της απασχόλησης, τον τρόπο κατανομής και τις περιόδους εργασίας, δ) τον τρόπο αμοιβής και ε) τους τυχόν όρους τροποποίησης της σύμβασης (Αριθ. πρωτ.: 446/13.5.2016), η οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθεί εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση εργασίας. Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται με την υποβολή του εντύπου Ε9 (Μερική Απασχόληση ) συνυποβάλλοντας υποχρεωτικά, αφού πρώτα σαρωθεί  και αποθηκευτεί σε αρχείο μορφής *.PDF, το έγγραφο : α) ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης. Σ.ΕΠ.Ε. αριθ. πρωτ: 30982/4.7.2013

Η παράγραφος  11 του ανωτέρω Νόμου όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του Νόμου 3899/2010 αναφέρει τα εξής: «Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συμφωνηθείσα, ο μερικώς απασχολούμενος εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη. Ο μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν αυτή η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο.»
Συνεπώς ο εργαζόμενος σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συμφωνηθείσα, έχει την υποχρέωση να την παράσχει αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνηση του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη.  Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται έκ νέου υποβολή  εντύπου Ε9 ( Μερική Απασχόληση) και σαρωμένο ως συνημμένο το έντυπο της ατομικής σύμβασης μερικής απασχόλησης, διότι δεν επέρχεται μόνιμη αλλαγή του συστήματος αλλά πρόκειται για πρόσκαιρη μεταβολή του ωραρίου ή και της ημέρας απασχολήσεως, οπότε αρκεί η υποβολή συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου Ε4 μόνον με τα στοιχεία που μεταβάλλονται, το αργότερο την ίδια ημέρα μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας.

Σύμφωνα και με την απόφαση Σ.ΕΠ.Ε. αριθ. πρωτ: 30982/4.7.2013 και συγκεκριμένα με την περίπτωση Α ισχύουν τα εξής :
«Α) Η μεταβολή των εβδομαδιαίων ωρών ή ημερών εργασίας του μισθωτού, στα πλαίσια πάντα της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος με πενθήμερη απασχόληση 4 ωρών ημερησίως. συμφωνηθεί πλέον να εργάζεται με 6 ώρες την ημέρα, τότε υποβάλλεται η νέα ατομική του σύμβαση μερικής απασχόλησης επιλέγοντας το πεδίο ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Το αντίστοιχο ισχύει και σε περίπτωση τροποποίησης σύμβασης εκ περιτροπής εργασίας.».
H εκ νέου υποβολή του εντύπου Ε9 (Μερική Απασχόληση), πέραν της υποβολής του εντύπου Ε4 (Συμπληρωματικός Πίνακας Ωραρίου), απαιτείται μόνο στην περίπτωση που πλέον συμφωνηθεί να εργάζεται, όπως αναφέρει και το παράδειγμα, αντί 4 ώρες την ημέρα 6 ώρες.

Πηγή: Taxheaven