Άρθρα Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016

Άρθρα Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016



Σύνταξη - επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN




Γενικές παρατηρήσεις

Οι βεβαιώσεις
υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά

Τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα φορολογικού έτους 2016, ο φόρος που παρακρατήθηκε επί αυτών καθώς και το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (TAXISnet) και ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων και από τον τρόπο ενημέρωσης τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Υποβολή βεβαίωσης από επιχειρήσεις μετά από μετασχηματισμό ή συγχώνευση

Σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων (απορροφήσεις, μετατροπές, συγχωνεύσεις, διασπάσεις), υποχρέωση υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων έχει η προερχόμενη από τον μετασχηματισμό επιχείρηση (απορροφώσα, κ.λπ.) για το χρονικό διάστημα από τον ισολογισμό μετασχηματισμού (ν. 2166/1993) ή την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού (ν.δ. 1297/1972) και μετά, ενώ για το χρονικό διάστημα μέχρι τις ως άνω προθεσμίες υποχρέωση υποβολής του εν λόγω αρχείου έχει η μετατρεπόμενη ή συγχωνευόμενη επιχείρηση.

Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου υπόχρεου σε αποστολή βεβαίωσης

Τα στοιχεία των  βεβαιώσεων από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο που έχει αποβιώσει υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στη Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους του. Η Δ.Ο.Υ. διαβιβάζει με έγγραφο το μαγνητικό μέσο στη Δ.ΗΛΕ.Δ./Τμήμα Α'.


Έντυπη βεβαίωση

Με την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου δεν εξαντλείται η υποχρέωση των εργοδοτών ασφαλιστικών φορέων σχετικά με τις βεβαιώσεις όλων των εισοδημάτων, αλλά απαιτείται η χορήγηση βεβαιώσεων προς τους δικαιούχους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Ο χρόνος χορήγησης της βεβαίωσης είναι ο ίδιος με τον χρόνο υποχρέωσης υποβολής του ηλεκτρονικού αρχείου.


Ημερομηνία υποβολής
 

Υπόχρεοι   Καταληκτική ημερομηνία
Νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα Όσοι παρακράτησαν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61, 62 και 64 του ν. 4172/2013, ή δεν παρακράτησαν εκτός εάν ο δικαιούχος των εισοδημάτων για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση είναι ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπού νομικού προσώπου.  (Πάσης φύσεως αποδοχές, συντάξεις, αμοιβές άρθρου 64 ΚΦΕ , μερίσματα , τόκους, δικαιώματα) 31 Μαρτίου 2017
Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με απλογραφικό λογιστικό σύστημα για τα μερίσματα που κατέβαλαν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα Μερίσματα 30 Ιουνίου 2017
     

 

Σε περίπτωση λάθους μετά την υποβολή

Σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία. Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.

 

Αρχείο υποβολής

Το αρχείο απαιτείται να είναι συμπιεσμένο.

 

Υποβολή σε περίπτωση διακοπής μέσα στο 2016

Για τους μήνες του έτους που είχατε δραστηριότητα (μέσα στο 2016), τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2016 θα τις υποβάλετε εντός του 2017 μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η ΠΟΛ1025/2017. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακοπής ως περίοδος χρήσης ορίζεται όλο το διαχειριστικό έτος.


Δείτε επίσης ορισμένες αποφάσεις και εγκυκλίους για τη φορολογική αντιμετώπιση διαφόρων εισοδημάτων:

ΠΟΛ.1094/17.4.2015 Φορολογική μεταχείριση των υποτροφιών, των χρηματικών βραβείων και των βοηθημάτων - οικονομικών ενισχύσεων
ΔΕΑΦ 1080132 ΕΞ 2015/2.6.2015 Φορολογική αντιμετώπιση των επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων στα πλαίσια ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΔΕΑΦ Α 1081788 ΕΞ 2015/16.6.2015. Φορολογική μεταχείριση αποζημίωσης για πρόωρη παύση της γεωργικής δραστηριότητας
ΔΕΑΦ Α 1095974 ΕΞ 2015/14.7.2015 Φορολογική μεταχείριση αμοιβών που λαμβάνουν αυτοαπασχολούμενοι από την παρακολούθηση επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης
ΔΕΑΦ Α 1096855 ΕΞ 2015/16.7.2015 Φορολογική μεταχείριση α) μερίσματος που καταβάλλεται σε δικηγόρους οι οποίοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή Ε3 και β) αμοιβών δικηγόρων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για παροχή υπηρεσιών στις αρχαιρεσίες Δικηγορικού Συλλόγου.
ΔΕΑΦ Β 1137382 ΕΞ 2015/21.10.2015 Φορολογική μεταχείριση των συνδρομών που εισπράττουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από τα μέλη τους, καθώς και των χορηγιών και συνδρομών προς αυτές
ΔΕΑΦ Β 1137818 ΕΞ 2015/21.10.2015 ΔΕΑΦ Β 1137818 ΕΞ 2015/21.10.2015 Φορολογική μεταχείριση των Ιδιότυπων Μεταφορικών Εταιρειών του ν.383/1976, μετά την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013.
ΠΟΛ.1116/10.6.2015 - Διευκρινίσεις σχετικά με τον προσδιορισμό του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων (Εντυπο Φ-01.042)
 

Αμοιβές που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν σε αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης (περ. α' και β' παρ. 1 άρθ. 14 ν. 4172/2013), επίδομα βιβλιοθήκης, δεν αποστέλλονται κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων καθόσον οι αμοιβές αυτές καταβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του.

AMKA : Ο ΑΜΚΑ καταχωρείται υποχρεωτικά για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
 

Με βάση τα αναφερόμενα στις ΠΟΛ.1147/29.9.2016 και ΠΟΛ.1161/1.11.2016 εγκυκλίους, οι υπόχρεοι υποβολής ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων θα υπολογίσουν τις φορολογητέες αποδοχές και συντάξεις των εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την ιδιότητά τους αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ακαθάριστες (μικτές) αποδοχές και συντάξεις εξ' αυτής τους της ιδιότητας μειώνονται εκ των προτέρων κατά 25%. Το ποσοστό 25% των εν λόγω ακαθαρίστων αποδοχών και συντάξεων αποστέλλεται με τον κωδικό 47 του αρχείου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Βάσει της υπ' αριθμ. 288/2016 ομόφωνης γνωμοδότησης της Α' Τακτικής Ολομέλειας του ΝΣΚ η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών, τα αναφερόμενα στην παρούσα παράγραφο εφαρμόζονται ανάλογα και για τους λειτουργούς του ΝΣΚ (εν ενεργεία και συνταξιούχους), καθώς και για τα μέλη των οικογενειών των αποβιωσάντων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών του ΝΣΚ, τα οποία συνταξιοδοτούνται κατά μεταβίβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού νόμου, λόγω του θανάτου των λειτουργών αυτών και μόνο για το τμήμα που αφορά τις κατά μεταβίβαση συντάξεις (όχι δηλαδή και για τα λοιπά εισοδήματα αυτών).

Ποιοι υποβάλουν βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;


Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59 και 60 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.

 

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κωδικός

Είδος αποδοχών

1

Τακτικές αποδοχές

Κωδικοί 301-302: καθαρά εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα κλπ από μισθωτή εργασία για τα οποία προσυμληρώνονται ηλεκτρονικά.
Αποδοχές που αφορά η ηλεκτρονική πληροφόρηση:
- Τακτικές αποδοχές (κωδ. 1)
- Πρόσθετες αποδοχές (κωδ. 2)
- Λοιπά αποδοχών (κωδ. 3)
- Αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών,συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κτλ. (κωδ. 4)
- Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές εντός του φορολογικού έτους (κωδ. 6)
- Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013. (κωδ. 15). Σημείωση: Εκκρεμεί η εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών σχετικά με τον υπολογισμό της παροχής σε είδος που αφορά σε χρήση αυτοκινήτου.

2

Πρόσθετες αποδοχές

Σχόλια-επισημάνσεις: Στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό των ανωτέρω αμοιβών, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 60 του ν.4172/2013.(ΠΟΛ.1072/31.3.2015)

3

Λοιπά αποδοχών

4

Αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών, συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κ.τ.λ.

Σχόλια-επισημάνσεις:
Θεωρείται ότι συντρέχει εργασιακή σχέση, λόγω της φύσης των εργασιών τους και στις πιο κάτω περιπτώσεις:
α) τα εισοδήματα των ασκούμενων δικηγόρων και σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση,
β) τα εισοδήματα φυσικών προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας,
γ) οι αποζημιώσεις ανέργων ή εργαζομένων από το κοινοτικό ή εθνικό ταμείο για την παρακολούθηση επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης,
δ) τα εισοδήματα που αποκτούν δικαιούχοι προγράμματος «επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» (αφορά πρώην εργαζομένους εταιριών που έκλεισαν και οι οποίοι υπάχθηκαν στα προγράμματα αυτά),
ε) τα εισοδήματα που αποκτούν συμβασιούχοι έργου στα Κ.Ε.Π., Δημόσιο και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.
στ) τα εισοδήματα που αποκτούν φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λ.π. εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και οι περιπτώσεις απόκτησης εισοδημάτων από περιστασιακά απασχολούμενους όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κ.λπ. που συμμετέχουν σε εργασίες όπως, έρευνες αγοράς, συγκέντρωση ερωτηματολογίων, συλλογή παλιών αντικειμένων ή σιδήρων και οι οποίοι αποκτούν ευκαιριακά εισόδημα.
Διευκρίνιση: Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. β' παρ.2 άρθρου 12 του ν.4172/2013, η εκκαθάριση γίνεται με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 και τις μειώσεις του άρθρου 16 μετά από προηγούμενη αναγωγή του σε ετήσιο. Όμως διενεργείται παρακράτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του ν.4172/2013. Σχ. βλ. ΠΟΛ.1047/12.2.2015 και ΠΟΛ.1051/19.2.2015.

5

Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία 3% και άνω (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών)

Σχόλια-επισημάνσεις:
Άρθρα 12,15,16,59,60. Παρακράτηση με την κλίμακα και τις μειώσεις. (ΠΟΛ.1104/9.4.2014, ΠΟΛ.1049/11.2.2014, ΠΟΛ.1072/31.3.2015, ΠΟΛ.1051/19.2.2015, ΠΟΛ.1072/31.3.2015

Ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου : Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών.
 

6

Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται

7

Ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που καταβάλλονται

8

Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία

Σχόλια-επισημάνσεις:

α) οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού: με συντελεστή 15%, β) το κατώτερο πλήρωμα: με συντελεστή 10%
Ο φόρος παρακρατείται και αποδίδεται με την προσωρινή δήλωση Μ.Υ. Προσοχή: η δήλωση στη ΔΟΥ.
(Σχ. βλ. άρθρο15 παρ.2, 59,60. ΠΟΛ.1104/9.4.2014, ΠΟΛ.1049/11.2.2014, ΠΟΛ.1072/31.3.2015, ΠΟΛ.1084/8.4.2015, ΠΟΛ.1051/19.2.2015).
Βλ. ΠΟΛ.1084/8.4.2015 «8. Με την ΠΟΛ.1072/31.3.2015 εγκύκλιο με την οποία δόθηκαν οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, διευκρινίστηκε, ότι:
i) Σε πλοία με ελληνική σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές η ως άνω παρακράτηση διενεργείται τόσο σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας όσο και σε φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού. Η παρακράτηση αυτή διενεργείται από την ημεδαπή πλοιοκτήτρια ή διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ σε περίπτωση αλλοδαπής πλοιοκτήτριας, η παρακράτηση διενεργείται από τη διαχειρίστρια εταιρεία στην Ελλάδα.
iii) Σε πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες είτε με ελληνική είτε με ξένη σημαία, η ως άνω παρακράτηση διενεργείται τόσο σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας όσο και σε φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού. Η παρακράτηση διενεργείται από τις ημεδαπές ή αλλοδαπές πλοιοκτήτριες ή διαχειρίστριες εταιρείες.
9. Από τα οριζόμενα στις παρ.5 και 6 του παρόντος προκύπτει, ότι αλλοδαπά πληρώματα εμπορικών πλοίων που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα (περιπτώσεις i και iii της παρ.8 του παρόντος), υποχρεούνται να δηλώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τις αποδοχές αυτές που προκύπτουν στην Ελλάδα ως πληρώματα εμπορικών πλοίων των προαναφερόμενων περιπτώσεων (i και iii της παρ.8 του παρόντος).
Συνεπώς, βάσει των όσων αναφέρονται στην παρ.7 του παρόντος, τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να αποκτήσουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1283/30.12.2013 Απόφαση ΓΓΔΕ (ΦΕΚ 3367 Β/2013).
10. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014 και για σκοπούς του υποβαλλόμενου αρχείου βεβαίωσης αποδοχών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (ΠΟΛ.1051/19.2.2015) και μόνο για τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου στα οποία δεν έχει χορηγηθεί ΑΦΜ και ως εκ τούτου δεν παρακρατήθηκε και δεν αποδόθηκε ΦΜΥ, γίνεται δεκτό να υποβάλλεται η σχετική βεβαίωση με μαγνητικό μέσο στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, το οποίο όμως να περιέχει το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στο έντυπο Φ-01.042 της ΠΟΛ.1051/19.2.2015 και αντί του ΑΦΜ να αναγράφεται ο αριθμός διαβατηρίου.
11. Οι αποδοχές που αποκτούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (αξιωματικοί και κατώτερο πλήρωμα) οι οποίοι εργάζονται σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, αποτελούν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Κατόπιν της αποσαφήνισης αυτής, τα αναφερόμενα περί παρακράτησης στην περίπτωση ii της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου V της εγκυκλίου ΠΟΛ.1072/31.3.2015 παύουν να ισχύουν και συνεπώς η περίπτωση αυτή διαγράφεται από την προαναφερόμενη εγκύκλιο.

9

Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία

10

Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες (δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές)

11

Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες (δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές)

12

Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού

13

Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού

14

Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο

Το αρχείο αμοιβών από εργόσημο υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και ΟΓΑ.

Σχόλια-επισημάνσεις:

Κωδικοί 309-310: προσυμπλήρωση ηλεκτρονικά.
Συμπληρώνεται το καθαρό ποσό που προκύπτει αφού αθροιστούν τα πληρωτέα ποσά (ονομαστική αξία μείον ασφαλιστικές εισφορές) που αναγράφονται σε όλα τα εργόσημα έτους 2015, τα οποία μεταβιβάστηκαν στον δικαιούχο εξαιτίας της παροχής εργασίας σας σε διάφορους εργοδότες.
Κατά την ηλεκτρονική προσυμπλήρωση η καταχώρηση γίνεται με κωδ. 14 (ΠΟΛ.1051/19.2.2015 )

 

15

Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/2013

  • Δ12 1168638 ΕΞ 2014/18.12.2014 Φορολογική μεταχείριση της παρεχόμενης μείωσης των διδάκτρων για τα παιδιά των εργαζόμενων, διευθυντών, διαχειριστών και μελών διοίκησης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

  • ΔΕΑΦΒ 1121357 ΕΞ2015/14.9.2015 διατακτικές σίτισης (έως 6 ευρώ ή 132 ευρώ μηνιαίως) που χορηγούνται από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

  • ΠΟΛ.1219/6.10.2014 Φορολογική μεταχείριση παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013

  • ΔΕΑΦΑ 1134898 ΕΞ 2016 Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης των παροχών κοινωνικού χαρακτήρα προς τους εργαζομένους τους ή συγγενείς αυτών

16

Αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες

Σχόλια-επισημάνσεις:
Οι κωδικοί 393-394 έχουν συμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση βάσει του αρχείου βεβαιώσεων που αποστέλλουν ηλεκτρονικά οι εκκαθαριστές (ΠΟΛ.1051/19.2.2015) και αφορούν αποδοχές που καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες για μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και οι οποίες δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα.
Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται προκειμένου να συμψηφιστούν ποσά φόρου που εκ παραδρομής παρακρατήθηκαν στην Ελλάδα.

17

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

18

Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)

19

Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)

Επισήμανση : Εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

20

Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

 

Σημείωση. Τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2016 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά(το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του).

21

Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που  αφορούν)

 

22

Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

23

Κύρια σύνταξη

24

Επικουρική σύνταξη από ασφαλιστικές εισφορές

25

Μέρισμα από ασφαλιστικές εισφορές

26

Βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές

27

ΕΚΑΣ

28

Συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)

29

Συντάξεις που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)

30

Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

31

Αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

32

Αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

33

Αναδρομικά βοηθήματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

34

Αναδρομικά ΕΚΑΣ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

35

Αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)

(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

36

Αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)

(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

37

Καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης μετά την αφαίρεση του φόρου για την οποία απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2016

Η αποζημίωση  φορολογείται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης.
 

Κλιμάκιο αποζημίωσης (ευρώ) Φορολογικός συντελεστής
< 60.000 0%
60.000,01 - 100.000 10%
100.000,01 - 150.000 20%
> 150.000 30%

 

38

Ποσά της παρ.1 του αρ. 14 περ. γ΄ και στ΄ του ν. 4172/2013 πίδομα αλλοδαπής, εφάπαξ)

 

39

Ενιαίο Επίδομα στήριξης τέκνων Ειδικό Επίδομα τρίτεκνων και πολυτέκνων

Σχόλια-επισημάνσεις:
Η κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών αντικαταστάθηκε με νέα οικογενειακά επιδόματα:
Παραθέτουμε για περισσότερη αναζήτηση το θεσμικό πλαίσιο:
1. Θεσμικό πλαίσιο για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων:
α) Ν. 4093/2012, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφο ΙΑ.2, όπως αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με την παρ. 4β του άρθρου 35 του ν. 4111/2013 και με την παρ. 8 του άρθρου 38 του Ν. 4144/2013).
β) Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ27/οικ. 15239/645/16.5.2013 (ΦΕΚ 1227 Β΄), όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. Δ27/οικ.7943/263/12.3.2014.
γ) αρ. πρωτ.: Δ12Α 1070051 ΕΞ 5.5.2014 - Φορολογική μεταχείριση του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγείται με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4141/2013
2. Θεσμικό πλαίσιο για το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες:
α) Ν. 4141/2013 (άρθρο 40).
β) Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ27/οικ. 15239/645/16.5.2013 (ΦΕΚ 1227 Β΄), όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. Δ27/οικ.7943/263/12.3.2014.
γ) αρ. πρωτ.: Δ12Α 1070051 ΕΞ 5.5.2014 - Φορολογική μεταχείριση του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγείται με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4141/2013
 

40

Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους

Σχόλια-επισημάνσεις:
Το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες (βλ. παρ. 2 δ' άρθρου 14 Ν. 4172/2013). Θα αναγράφεται και ο Α.Φ Μ του φορέα

41

Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων

Σχόλια-επισημάνσεις:
Σύμφωνα με την παρ.2 του αρ. 14 περ. η’ απαλλάσσονται από το φόρο:
Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται:
στους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες,
 - σε αυτούς που διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους και σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση προσφυγικής ιδιότητας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, από φορείς που υλοποιούν προγράμματα παροχής οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (0.Η.Ε.) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

42

Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας

Σχόλια-επισημάνσεις:
Σύμφωνα με την παρ.2 του αρ. 14 περ. θ’ απαλλάσσονται από το φόρο
Τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται με τη μορφή:
  -πτητικού,
  -καταδυτικού,
  -ναρκαλιείας,
  -αλεξιπτωτιστών,
  -δυτών και
  -υποβρυχίων καταστροφών σε:
  -αξιωματικούς,
  -υπαξιωματικούς και
  -οπλίτες των
  -Ενόπλων Δυνάμεων, της
  -Ελληνικής Αστυνομίας, της
  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του
  -Λιμενικού Σώματος, καθώς και η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στο
  -ιατρικό και
  -νοσηλευτικό προσωπικό και τα
  -πληρώματα ασθενοφόρων του Ε Κ.Α.Β. που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Α Βοηθειών, κατά ποσοστό (65%)

43

Aσφάλισμα ρο φόρου) ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων

Σχόλια-επισημάνσεις:
Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων της παρ. 4 του άρθ. 15 του Κ.Φ.Ε. Αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστές. Ο φόρος παρακρατείται και αποδίδεται με την προσωρινή δήλωση Μ.Υ. Άρθρα 15 παρ. 4, 61, 62 παρ.1ε και 64, παρ.1ε. ΠΟΛ.1104/9.4.2014).

 

44

Σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειές τους.

Σχόλια-επισημάνσεις:
Με τις διατάξεις της παρ. 2, περ.γ΄ του άρθρου 14 του ν.4172/2013 απαλλάσσεται από το φόρο, η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.

45

Εκλογική αποζημίωση ρθ. 108 του π.δ. 26/2007)

Σχόλια-επισημάνσεις:
Η εκλογική αποζημίωση δικηγόρων, η οποία απαλλάσσεται από το φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 108 Π.Δ. 26/2012, όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 49 Ν 4262/2014.

46

Επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΓΕΝE.

Σχόλια-επισημάνσεις:
Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο Ο.Α.Ε.Δ. στους δικαιούχους ανέργους απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα, των λοιπών εισοδημάτων του φορολογουμένου (π.χ. από ενοίκια), δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ετησίως (σχ. βλ. άρθρο 14, παρ. 2, περιπτ. στ΄, του ΚΦΕ-Ν. 4172/2013)
Ο έλεγχος για τη φορολόγηση ή μη του επιδόματος ανεργίας, γίνεται από το ΤΑΧΙS.
Τα επιδόματα ανεργίας, επιδόματα μητρότητας και λοιπά παρεμφερή ποσά που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ. Φορολογική αντιμετώπιση. Οδηγίες για την ορθή αναγραφή τους στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1)
(βλ. οδηγίες της ΓΓΔΕ με το έγγραφο αρ. πρωτ ΔΕΑΦ Α 1079650 EΞ 2015/10.6.2015):
«Μετά από πληθώρα ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην υπηρεσία μας και λαμβάνοντας υπόψη τις διευκρινίσεις του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, είναι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο και δηλώνεται στους κωδικούς 661-662, για τον υπόχρεο και την σύζυγο αντίστοιχα, του έντυπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1).
Επιδόματα - βοηθήματα ανεργίας είναι τα εξής:
1. Επίδομα τακτικής ανεργίας
2. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
3. Ειδικό εποχικό βοήθημα
4. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδόματος ανεργίας
5. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που λαμβάνουν οι επί τρεις μήνες άνεργοι, όταν δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.
6. Ειδικό βοήθημα αποφυλακισμένων, το οποίο λαμβάνουν όσοι εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους,
7. Επιδότηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας - ΕΣΠΑ.
8. Βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, το οποίο λαμβάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι που αποδεδειγμένα διέκοψαν το επάγγελμά τους.

47

Εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα (π.χ. βουλευτική αποζημίωση, δικαστική αποζημίωση, στρατιωτικών κ.λπ.)

48

Εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους

49

Συντάξεις που καταβάλλονται από ημεδαπό φορέα σε φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής η οποία φορολογείται βάσει ΣΑΦΔ μόνο στην αλλοδαπή

50

Αναδρομικά εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα του φόρου (π.χ. βουλευτική αποζημίωση, δικαστική αποζημίωση, στρατιωτικών κ.λπ.)

51

Αναδρομικά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους

52

Αναδρομικά συντάξεων που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειές τους.

53

Αναδρομικά συντάξεων που καταβάλλονται από ημεδαπό φορέα σε φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής η οποία φορολογείται βάσει ΣΑΦΔ μόνο στην αλλοδαπή

54

Αναδρομικά εξωϊδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού που καταβάλλεται σε αναπήρους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

55

Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία μικρότερο του 3% (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών)
Ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου : Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών.

56

Αμοιβές εργαζομένων, υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κ.λπ., έως 150 ημερομίσθια ανά έτος. Αμοιβές που καταβάλλονται σε απασχολούμενους εποχιακά εργαζόμενους, για χρονικό διάστημα μέχρι 150 ημέρες ετησίως, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις μεταποίησης, τυποποίησης προϊόντων και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ θα αποστέλλονται με τον κωδικό 56.

57

Αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ.


Παρατήρηση: Εφόσον ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος έχει αποδοχές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από έναν κωδικούς θα επαναλαμβάνεται το record για τον ίδιο δικαιούχο τόσες φορές όσοι είναι οι κωδικοί.

 
 


 

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 

Υπόχρεοι : Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61,62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.

ΑΜΚΑ : Προκειμένου για δικαιούχους αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και εισοδημάτων από μερίσματα Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων), δικαιώματα ο ΑΜΚΑ καταχωρείται προαιρετικά.

Προσοχή : Εφόσον χορηγείται βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το φορολογικό έτος 2016 αυτή θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά καθόσον με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 4172/2013, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης και ο παρακρατηθείς φόρος αποδίδεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 και συναρτάται με τον ως άνω χρόνο κτήσης του εισοδήματος.

Φορείς Γενικής κυβέρνησης : Oι φορείς γενικής κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, διενεργούν παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή ή έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής και όχι κατά την έκδοση του σχετικού παραστατικού από τον δικαιούχο του εισοδήματος και συνεπώς η έκπτωση του φόρου που παρακρατείται από τους φορείς αυτούς διενεργείται κατά το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο έγινε η καταβολή ή έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής, έτος κατά το οποίο υποβάλλεται και το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο. Αντιθέτως, η υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος του εισοδήματος παρέχει υπηρεσίες της περ. δ' παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, σε αντισυμβαλλόμενους που δεν εντάσσονται στους φορείς γενικής κυβέρνησης, γίνεται στο φορολογικό έτος που εκδίδεται το σχετικό παραστατικό από τον δικαιούχο του εισοδήματος (σχετ. το με Α.Π. ΔΕΑΦ Β'1110696 ΕΞ 2016/18.7.2016 έγγραφο).

Ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου : Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών.
 

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Κωδικός

Συντ/ής παρ/σης φόρου (%)

 

Είδος αμοιβών

 

1.

 

20

Άρθρο 64 παρ. 1 περ. δ΄ εδάφιο 1 του ν. 4172/2013 αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και για αμοιβές δικηγόρων, πέραν της ελάχιστης, που αφορούν γραμμάτια προείσπραξης και καταβάλλονται από φορείς εκτός των δικηγορικών συλλόγων

2.

3

Άρθρο 64 παρ. 1 περ. δ΄ εδάφιο 2 του ν. 4172/2013
 

Σχόλια-επισημάνσεις:
Άρθρο 64 §1 περ. δ' εδάφιο 2:
Για τις αμοιβές που καταβάλλονται σε εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων παρακρατείται φόρος 3% ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα).
Παρακράτηση στην πηγή:
Σχετικές διατάξεις
Με συντελεστή 3% στις αμοιβές που εισπράττουν εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων: ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής (σημ.: ο εισπράττων την αμοιβή) είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (Σχ. βλ. άρθρα 61,62,64 και ΠΟΛ.1027/20.1.2014, ΠΟΛ.1120/25.4.2014, ΠΟΛ.1051/19.2.2015, έγγρ. αρ. πρωτ.: Δ12 Α 1109180 ΕΞ 24.7.2014).
Στις αμοιβές για τεχνικά έργα περιλαμβάνονται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται για παρεχόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται όμως με την εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων αυτών.
Ως τεχνικό έργο θεωρείται η εκτέλεση εργασιών κατασκευής έργου συνδεόμενου μετά του εδάφους όπως για παράδειγμα τα οικοδομικά, λιμενικά, υδραυλικά, οδοποιίας, γεφυροποιίας, σιδηροδρόμων και έργα υπαίθρου. Ως τεχνικό έργο θεωρείται επίσης και η εργασία προσθήκης επί υφιστάμενου ήδη πράγματος νέου στοιχείου ή ιδιότητας, ανεξάρτητα αν τα συνδεόμενα θα αποτελέσουν ενιαίο πράγμα ή όχι (όπως για παράδειγμα εκτέλεση μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων). σχ. βλ. 1095565/1874/Α0012/30.10.2007.

Λοιπές αποφάσεις:
ΔΕΑΦ Β' 1110696 ΕΞ 2016/ 18.7.2016 - Διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο διενέργειας παρακράτησης φόρου στις αμοιβές της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013, καθώς και τον χρόνο συμψηφισμού του φόρου που παρακρατείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, στα εισοδήματα φορολογικού έτους 2014 και επόμενων


ΔΕΑΦ Β 1087947 ΕΞ 2016/ 7.6.2016 - Εφαρμογή των διατάξεων των περ. δ' των παρ. 1 των άρθρων 62 και 64 του ν. 4172/2013, σε περίπτωση εισφοράς δημόσιου τεχνικού έργου

 

3.

1

Άρθρο 64 παρ. 2 υποπερίπτωση αα΄ του ν. 4172/2013
 

Σχόλια-επισημάνσεις:
§2 υποπερίπτωση αα' : ποσοστό 1% για τα υγρά καύσιμα και τα προϊόντα καπνοβιομηχανίας.
Οι φορείς γενικής κυβέρνησης, (εκτός από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες), που προμηθεύονται κάθε είδους αγαθά ή λαμβάνουν υπηρεσίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο εισοδήματος στο καθαρό ποσό της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών με τους ακόλουθους συντελεστές:
α) 1% για τα υγρά καύσιμα και τα
προϊόντα καπνοβιομηχανίας,
β) 4% για τα λοιπά αγαθά και
γ) 8% για την παροχή υπηρεσιών.
(σχ. βλ. ΠΟΛ.1028/20.1.2014. ΠΟΛ.1120/25.4.2014 και έγγρ. αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1098249 ΕΞ 2014/2.7.2014)

4.

4

Άρθρο 64 παρ. 2 υποπερίπτωση ββ΄ του ν. 4172/2013
Σχόλια-επισημάνσεις:
ββ) ποσοστό 4% για τα λοιπά αγαθά.

5.

8

Άρθρο 64 παρ. 2 υποπερίπτωση γγ΄ του ν. 4172/2013

Σχόλια-επισημάνσεις:
§2 υποπερίπτωση γγ': ποσοστό 8% για την παροχή υπηρεσιών.

6.

20

Ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα απαλλασσομένων, μη υπόχρεων σε τήρηση βιβλίων (ελεγκτές ΑΕ, εισηγητές σεμιναρίων κ. λπ.)

Σχόλια-επισημάνσεις:
Οι μη υπόχρεοι σε τήρηση σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003/31.12.2014
39.1.4 Σύμφωνα με την περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 39 δεν έχουν υποχρέωση εφαρμογής του παρόντος νόμου (ΕΛΠ) τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

39.1.5 Ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που δεν ασκείται κατά σύστημα και αποδεικνύεται από τα πραγματικά περιστατικά. Τέτοια πραγματικά περιστατικά αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών ή την παραγωγή των αγαθών ή απόκτηση αγαθών με σκοπό τη μεταπώληση, και γενικότερα το εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών ή των αγαθών, έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

39.1.6 Ενδεικτικές περιπτώσεις που εμπίπτουν στην περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 39 είναι:
α) Τα φυσικά πρόσωπα όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κλπ, που συμβάλλονται με εταιρείες ερευνών με συμβάσεις έργου ή όχι.
β) Τα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν πωλήσεις με το σύστημα της κατ’ οίκον επίδειξης, ως αντιπρόσωποι πωλητές (dealers).
γ) Οι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λ.π οι οποίοι μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επιχορηγούμενα ή μη, τα οποία εκτελούνται τόσο από πρόσωπα υπόχρεα του νόμου αυτού, όσο και από διάφορους φορείς.

δ) Οι διερμηνείς ή μεταφραστές.
39.1.7 Σύμφωνα με την περίπτωση (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του νόμου δεν έχουν υποχρέωση εφαρμογής του παρόντος νόμου οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. μεταπτυχιακά) και σεμιναρίων (π.χ. ημερίδες), εφόσον δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Οίκοθεν νοείται ότι η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τα μέλη ΔΕΠ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και τους δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους ή συνταξιούχους, μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π).

39.1.8 Η οντότητα προς την οποία παρέχεται υπηρεσία ή πωλούνται τα αγαθά από τα υπό 39.1.4 και 39.1.7 πρόσωπα [περιπτώσεις (β) και (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 39] οφείλει να εκδίδει το προβλεπόμενο παραστατικό από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ώστε να διασφαλίζεται η υποβολή των εισοδημάτων αυτών σε φορολογία.

39.1.9 Τα φυσικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν αγαθά λιανικά αποκτώντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι υπόχρεα εφαρμογής των λογιστικών προτύπων, καθότι η διενέργεια αυτών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευκαιριακή. Διευκρινίζεται ότι η συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, οικοσκευή, κλπ.) σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται υποχρεώσεις σε σχέση με τον παρόντα νόμο.
Σχ. δείτε: Πως φορολογούνται οι περιστασιακά απασχολούμενοι και πως η διαφορά πραγματικού εισοδήματος και τεκμηρίων (προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων), με βάση τις νέες ρυθμίσεις του ν. 4330/2015.
 

7.

15

Προκαταβολή φόρου στις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων από τους δικηγορικούς συλλόγους (άρθρο 69 παρ. 5 περ. α του ν. 4172/2013)

Σχόλια-επισημάνσεις:
Άρθρο 69§5 περ. α του ν.4172/2013:
§5 περ. α 5: επί των ακαθαρίστων αμοιβών των δικηγόρων, που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής ως ποσά αναφοράς οφείλεται προκαταβολή φόρου 15%.
Ο προκαταβλητέος φόρος καθώς και ο παρακρατούμενος επί των ποσών που καταβάλλονται ως μέρισμα από τους δικηγορικούς συλλόγους αποδίδονται με προσωρινές δηλώσεις, με ευθύνη των προέδρων τους. (σχ. ΠΟΛ.1031/24.1.2014).
Ο προκαταβλητέος φόρος που υπολογίζεται επί των ακαθαρίστων αμοιβών των δικηγόρων, που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής ως ποσά αναφοράς.

Προσοχή . Σε περίπτωση επιτηδευματία ο οποίος έχει καταβάλει την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή σε δικηγόρο και συνεπώς η παρακράτηση του φόρου έχει διενεργηθεί από το δικηγορικό σύλλογο, αρμόδιο πρόσωπο για την αποστολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ο δικηγορικός σύλλογος.
Εννοείται ότι εφόσον η αμοιβή του δικηγόρου είναι μεγαλύτερη της ελάχιστης προβλεπόμενης και συνεπώς έχει γίνει παρακράτηση φόρου από τον επιτηδευματία, ο επιτηδευματίας υποχρεούται σε αποστολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το ποσό του φόρου που έχει παρακρατήσει.
 

8.

15

Παρακράτηση φόρου στο μέρισμα που καταβάλλεται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. (άρθρο 69 παρ. 5 περ. γ του ν. 4172/2013)

Σχόλια-επισημάνσεις:
Η §5 περ. γ): Κάθε δικηγορικός σύλλογος ή ταμείο συνεργασίας ή διανεμητικός λογαριασμός οποιασδήποτε νομικής μορφής υποχρεούται να παρακρατεί φόρο εισοδήματος με συντελεστή 15% επί οποιουδήποτε ποσού καταβάλλει ως μέρισμα σε δικηγόρο. Ο παρακρατούμενος επί των ποσών που καταβάλλονται ως μέρισμα από τους δικηγορικούς συλλόγους. (Προσοχή δείτε και ΔΕΑΦ Α 1096855 ΕΞ 2015/16.7.2015)
 

9.

0

Ελάχιστες αμοιβές από συμβόλαια (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) που αναγράφονται στα γραμμάτια προείσπραξης των οικείων δικηγορικών συλλόγων.

10.

0

Αμοιβή μικρότερη των 300€ της παραγράφου 8 και των 150 € της παραγράφου 2 του άρθρου 64 ν. 4172/2013

Σχόλια-επισημάνσεις:
Αμοιβές των περιπτώσεων 1 και 2 για τις οποίες δεν έχει παρακρατηθεί φόρος λόγο του ύψους της αμοιβής.
α) Σε ότι αφορά πώληση προϊόντων και υπηρεσιών προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης εφόσον δεν ξεπέρασε τα 150,00 ευρώ και δεν έγινε παρακράτηση
β) Σε ότι αφορά αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες εφόσον δεν ξεπέρασαν τα 300 ευρώ και κατά συνέπεια δεν έγινε παρακράτηση. Σχ. βλ. την ΠΟΛ.1120/25.4.2014.

Προσοχή: Οι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις οποίες έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20%, έστω και εάν ήταν χαμηλότερες των 300 ευρώ, πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 1.
 

11.

0

Ατομική εφάπαξ καταβολή σε δικαιούχους εργαζομένους στον Ο.Τ.Ε.

12.

0

Προμήθειες ασφαλιστικών εταιρειών

Σχόλια-επισημάνσεις:
Οι αμοιβές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο ασφαλιστικές δραστηριότητες, εφόσον αυτές εκδίδουν εκκαθαρίσεις με τις αμοιβές των συνεργατών τους, προς τους συνεργάτες τους (ασφαλιστικούς πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικούς συμβούλους κ.τ.λ.)
Προσοχή: Οι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις οποίες έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20%, έστω και εάν ήταν χαμηλότερες των 300 ευρώ, πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 1.

13.

0

Ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων που αφορούν γραμμάτια προείσπραξης και καταβάλλονται από φορείς εκτός των δικηγορικών συλλόγων (υποβάλλεται από φορείς εκτός των δικηγορικών συλλόγων)

14.

3

Άρθρο 64 παρ. 1 περ. δ' εδάφιο 4 και επόμενα του ν. 4172/2013 αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα (υποβάλλεται αποκλειστικά από τον αρχικό ανάδοχο)

Σημείωση: Για την εφαρμογή των διατάξεων των τεσσάρων τελευταίων εδαφίων της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 εισάγεται νέος κωδικός, στον οποίο ο αρχικός ανάδοχος καταχωρεί το ποσό της ακαθάριστης αμοιβής και τον φόρο που παρακρατήθηκε από τον κύριο του έργου και ο οποίος συμψηφίζεται από τον αναλογούντα φόρο της κατασκευάστριας εταιρείας ή κοινοπραξίας βάσει βεβαιώσεων που χορηγεί σε αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπόψη διατάξεις.

Στη συνέχεια, ο αρχικός ανάδοχος (νομικό πρόσωπο, νομική οντότητα που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα) θα πρέπει να διαγράψει κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας ίο εισοδήματος του τον ως άνω παρακρατηθέντα από τον κύριο του έργου φόρο από τους αντίστοιχους κωδικούς των παρακρατηθέντων φόρων.

Όσον αφορά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων στην περίπτωση αυτή, κατά την κωδικοποίηση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, ο κύριος του έργου χρησιμοποιεί τον κωδικό 2, ενώ ο αρχικός ανάδοχος χρησιμοποιεί τον κωδικό 14.

ΔΕΑΦ Β 1087947 ΕΞ 2016/ 7.6.2016 - Εφαρμογή των διατάξεων των περ. δ' των παρ. 1 των άρθρων 62 και 64 του ν. 4172/2013, σε περίπτωση εισφοράς δημόσιου τεχνικού έργου

 


 

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΤΟΚΟΥΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Υπόχρεοι : Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 61,62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των εισοδημάτων που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.

Σε περίπτωση συνδικαιούχων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους (εκτός τόκων τραπεζικών καταθέσεων), δικαιώματα, η εγγραφή επαναλαμβάνεται σε όλους τους ΑΦΜ με ολόκληρο το ποσό, ενώ στη χειρόγραφη βεβαίωση που χορηγείται, αναγράφονται τα στοιχεία όλων των συνδικαιούχων.

Σε κανένα από τα εισοδήματα του παραρτήματος 3 (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα) δεν υπάρχουν κρατήσεις και οι ακαθάριστες αποδοχές ταυτίζονται με τις καθαρές. Ο φόρος που αναλογεί είναι αυτός που παρακρατείται. Ομοίως στα εισοδήματα αυτά δεν παρακρατείται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και χαρτόσημο.

Για καταβολή εισοδημάτων που αφορούν μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόκων (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιωμάτων σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους και δεν διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, δεν απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4172/2013.

Για καταβολή εισοδημάτων που αφορούν μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόκων (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιωμάτων σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή σε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπών νομικών προσώπων, για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση φόρου, δεν απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4172/2013.
 

 

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΤΟΚΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Κωδικός

Συντ/ής παρ/σης φόρου (%)

 Είδος

 1.

 10

Μερίσματα (προ φόρου) Ν.Π. και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία (εκτός προμερισμάτων ΑΕ και προσωρινών απολήψεων ΕΠΕ-ΙΚΕ)

2.

0

Μερίσματα Ν.Π. και Νομικών Οντοτήτων με απλογραφικά βιβλία (Δικαιούχοι Φυσικά πρόσωπα)

Στα μερίσματα με τον κωδικό 2 Μερίσματα ν.π. και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απλογραφικά βιβλία δεν συμπληρώνεται φόρος, διότι δεν παρακρατείται, αφού τα εισοδήματα αυτά δεν φορολογούνται. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο όταν ο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο.

 3.

 15

Τόκοι (προ φόρου) εκτός τόκων που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις (π.χ. τόκοι δανεισμού, τόκοι από δικαστικές αποφάσεις, τόκοι εταιρικών ομολόγων, τόκοι των εφάπαξ χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το λογαριασμό νεότητας του Ο.Τ Α.Ε.)

Στα εισοδήματα από τόκους με τον κωδικό 3 Τόκοι (προ φόρου) εκτός τόκων που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες των τόκων που υπάγονται σε φόρο, εκτός από τους τόκους τραπεζικών καταθέσεων της απόφασης ΠΟΛ.1033/28.1.2014 (τόκοι εταιρικών ομολόγων, τόκοι δανεισμού, οι τόκοι των εφάπαξ χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το λογαριασμό νεότητας του Ο.Τ.Ε Α.Ε., τόκοι από δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.).

4.

20

Δικαιώματα (προ φόρου) που εισπράττονται και δεν αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα

5.

0

Μερίσματα που απαλλάσσονται του φόρου (Δικαιούχοι Φυσικά πρόσωπα) (π.χ. ναυτιλιακά μερίσματα)

Ο κωδικός 5, που αφορά σε μερίσματα που απαλλάσσονται του φόρου (π.χ. ναυτιλιακά μερίσματα), συμπληρώνεται μόνο όταν ο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο.

6.

0

Τόκοι που απαλλάσσονται του φόρου (π.χ. τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, έντοκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου)

Ο κωδικός 6 αφορά τόκους που απαλλάσσονται του φόρου, όπως π.χ. τόκοι Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου και συμπληρώνεται μόνο όταν ο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο.

 

 

  Ποια μερίσματα θα συμπεριληφθούν στις βεβαιώσεις μερισμάτων
 

Για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία θα αναγραφούν τα μερίσματα που εγκρίθηκαν μέσα στο 2016 και κατά συνέπεια ο χρόνος κτήσης του εισοδήματος ήταν το φορολογικό έτος 2016.

Αναλυτικά έχουμε τα εξής: 
 

Για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Νομική μορφή
 
 Είδος Περίοδος  Στις βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2016
 
Α.Ε. Μερίσματα  χρήσης 2015 Που εγκρίθηκαν από 1.1.2016 έως 31.12.2016 Θα συμπεριληφθούν
Α.Ε. Μερίσματα προηγούμενων του 2015 χρήσεων Που εγκρίθηκαν  από 1.1.2016 έως 31.12.2016 Θα συμπεριληφθούν
Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε. Μερίσματα εταίρων χρήσης 2015 Που εγκρίθηκαν μέσα στο 2016 Θα συμπεριληφθούν
Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε. Μερίσματα προηγούμενων του 2015 χρήσεων Που εγκρίθηκαν  από 1.1.2016 έως 31.12.2016 Θα συμπεριληφθούν
Ο.Ε. -Ε.Ε.(διπλογραφικά) Προσωρινές απολήψεις κερδών Που έλαβαν χώρα από 1.1.2016 έως 31.12.2016 Θα συμπεριληφθούν
Ο.Ε. -Ε.Ε.(διπλογραφικά) Μερίσματα εταίρων χρήσης 2015 Που εγκρίθηκαν μέσα στο 2016 και συγκεκριμένα ένα μήνα μετά την δήλωση (ΔΕΑΦ Α 1160573 ΕΞ 2015/14.12.2015) . Θυμίζουμε ότι ο χρόνος κτήσης των μερισμάτων αυτών είναι το 2016 Θα συμπεριληφθούν


Δεν θα συμπεριληφθούν στις βεβαιώσεις μερισμάτων 2016 :

Νομική μορφή
 
 Είδος Περίοδος  Στις βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2016
 
Α.Ε. Προμερίσματα* Που δόθηκαν από 1.1.2016 έως 31.12.2016 και θα εγκριθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2017 (οι οποίες θα εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2016) Δεν θα συμπεριληφθούν
 
Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε. Προσωρινές απολήψεις κερδών* Που δόθηκαν από 1.1.2016 έως 31.12.2016 και θα εγκριθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2017 (οι οποίες θα εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2016) Δεν θα συμπεριληφθούν
 

* Η έγκριση της διανομής θα γίνει από τις Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα το 2017, κατά συνέπεια ο χρόνος κτήσεως των εισοδημάτων αυτών θα είναι το 2017.
 

 

Για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό λογιστικό σύστημα


 
   
Ο.Ε. -Ε.Ε. Μερίσματα (κέρδη που αναλογούν) χρήσης 2016

Θα συμπεριληφθούν στις βεβαιώσεις μερισμάτων που θα υποβληθούν έως 30.6.2017

 

 

Λοιπές πληροφορίες - έντυπα - πρόγραμμα για την υποβολή των βεβαιώσεων

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Taxheaven