Αριθ. Πρωτ.: ΓΠ-947 Κριτήρια επιλογής Διευθυντών στην ΕΛΣΤΑΤ

Αριθ. Πρωτ.: ΓΠ-947 Κριτήρια επιλογής Διευθυντών στην ΕΛΣΤΑΤ

Πειραιάς, 3 Ιανουαρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: ΓΠ-947

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΡΟΣ: - Τον Υπουργό Οικονομικών - Την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΚΟΙΝ: Υπουργείο Οικονομικών Αυτοτελές Τμήμα Κοιν/κού Ελέγχου,
Υπόψη: κ. Δ. Δημητρόπουλου
Email: ddimitropoulos@1988.syzefxis.gov.gr

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε Ερώτηση  Βουλευτή κ. Ν. Κακλαμάνη προς τον κύριο Υπουργό Οικονομικών και την κυρία Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σχετικά με την ερώτηση με  του Βουλευτή κ. Ν. Κακλαμάνη προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών και την κα Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ. 1 του ν. 3528/2007, «Τον προϊστάμενο, που απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων και επί ομοιόβαθμων ο προϊστάμενος που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου. Το αρμόδιο για την τοποθέτηση προϊσταμένων όργανο μπορεί τηρουμένου του προβαδίσματος των βαθμών, να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας, που απουσιάζει ή κωλύεται, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων».

Εν προκειμένω ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι το αρμόδιο για την τοποθέτηση προϊσταμένων όργανο, προχώρησε στην επιλογή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών κας Βασιλικής Μπενάκη, ως Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών εφαρμόζοντας το εδ. β του παραπάνω άρθρου 87 (από το οποίο συνάγεται ότι ο Πρόεδρος έχει τη διακριτική ευχέρεια να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων) και αφού έλαβε επιπλέον υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των προϊσταμένων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών, από τα οποία προκύπτει ότι η κα Μπενάκη έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τους άλλους προϊσταμένους σε θέματα στατιστικών ερευνών. Συγκεκριμένα:

- Έχει υπηρετήσει στις περισσότερες Δ/νσεις της Γενικής Δ/νσης Στατιστικών Ερευνών και έχει αποκτήσει ευρεία γνώση των αντικειμένων τους

- Έχει συμμετάσχει ενεργά σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών στατιστικών συστημάτων σε πολλούς τομείς (γεωργία, εμπόριο, περιφερειακή ανάπτυξη κλπ.) από το 1991 μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων που σχεδιάζει και αναθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον εκσυγχρονισμό των στατιστικών με τη χρήση νέων μεθόδων. Έχει αναλάβει και διεκπεραίωσε ως project manager πολλά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Eurostat σε διάφορους τομείς π.χ. χρήσεις γης, αγροπεριβαλλοντικούς δείκτες, εκσυγχρονισμό των στατιστικών εμπορίου και επιχειρήσεων, κατάρτισης δεικτών ποιότητας ζωής κλπ. και έχει συμμετάσχει ενεργά στο δεκαετές χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή ένωση πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των γεωργικών στατιστικών της Ελλάδας 1985-1997 (GREEK PLAN).

- Έχει εισηγηθεί τη χρήση νέων μεθόδων παραγωγής για τον εκσυγχρονισμό των στατιστικών της Χώρας, όπως για παράδειγμα τη χρήση διοικητικών πηγών για την κατάρτιση των στατιστικών επιχειρήσεων κλπ.,

- Συμμετέχει τακτικά σε ομάδες εργασίας, Επιτροπές, Task Forces της Eurostat, στην Ομάδα Στατιστικών του Συμβουλίου της Ε.Ε., καθώς και σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ, την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, τον FAO.

- Έχει συμμετάσχει ως εθνικός εμπειρογνώμονας σε πολλά προγράμματα της Ε.Ε., για την τεχνική υποστήριξη χωρών, όπως της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Κύπρου, Κροατίας, καθώς και σε σεμινάρια, στα οποία συμμετείχαν όλες οι υπό ένταξη χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας της περιόδου 1998-2007.

- Έχει αναλάβει την οργάνωση ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά συνέδρια ως εισηγητής


Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος

Πηγή: Taxheaven