Άρθρα Εργασία το Σάββατο

Άρθρα Εργασία το Σάββατο

Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
Λογιστής – Φοροτέχνης


Σύμφωνα με το άρθρο 3: «Άρθρον 3: Χρονικά Όρια Εργασίας

1. Από 1 Ιουλίου 1975, ορίζονται εις 45 αι ώραι εβδοµαδιαίας εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων, εκµεταλλεύσεων και εργασιών, του υποκειµένου εις την παρούσαν. Η, καθ' υπέρβασιν των 45 ωρών, εβδοµαδιαίως και µέχρι συµπληρώσεως του 48ώρου ανωτάτου ορίου εβδοµαδιαίας εργασίας απασχόλησις των µισθωτών τούτων, λογίζεται ως υπερεγασία κατά την έννοιαν του άρθρου 659 του Α.Κ.
2. Υπό τους περιορισµούς του άρθρου 6, η πέραν των 45 ωρών εβδοµαδιαίως, απασχόλησης του µισθωτού και µέχρι συµπληρώσεως του 48ώρου, απόκειται εις την κρίσιν του εργοδότου, του µισθωτού υποχρεωµένου εις την παροχήν της εργασίας.
3. Ωράρια εβδοµαδιαίας εργασίας, ισχύοντα ή συµβατικώς εφαρµοζόµενα, ελάσσονα των 45 ωρών, δεν θίγονται δια της παρούσης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Συµβάσεως Εργασίας. Η εφαρµογή, όµως, εις τας περιπτώσεις ταύτας, συστήµατος εβδοµαδιαίας εργασίας πέντε (5) εργασίµων ηµερών, διέπεται υπό των διατάξεων της παρούσης.
4. Επί των επιχειρήσεων, εκµεταλλεύσεων ή εργασιών, ων η συνεχής λειτουργία, επιβαλλόµενη εκ της φύσεως αυτών, διασφαλίζεται δια διαδοχικών εναλλαγών προσωπικού, εφαρµόζονται αποκλειστικώς αι διατάξεις του Π.∆. της 27ης Ιουνίου / 4 Ιουλίου 1932 "περί κωδικοποιήσεως και συµπληρώσεως των περί 8ώρου εργασίας διατάξεων", ως αύται ισχύουν νυν, συµπληρωµατικώς δε αι διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 της παρούσης


και το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 26/02/1975

«Άρθρον 6: Εβδοµάς πέντε εργασίµων ηµερών -Συστήµατα εβδοµαδιαίας Εργασίας

1. Κατά την µεταβατικήν περίοδον, ήτοι από 1ης Ιουλίου 1975 µέχρι 30 Ιουνίου1978, επιτρέπεται υπέρβασις του ανωτάτου ορίου της ηµερησίας εργασίας µέχρι µιας (1) ώρας και τριάκοντα πέντε (35) λεπτών, της υπερβάσεως ταύτης µη λογιζοµένης ως υπερωρίας, υπό την προϋπόθεσιν ότι αι κατά το άρθρον 8 υποκείµεναι επιχειρήσεις, εκµεταλλεύσεις ή εργασίαι:
α) ∆εν απασχολούν τους υποκειµένους µισθωτούς κατά το Σάββατον ή κατά µίαν άλλην εργάσιµον ηµέραν της εβδοµάδος.
β) Καταβάλλουν πλήρες το ηµεροµίσθιον των ηµερών τούτων.
γ) Το σύνολον των ωρών απασχολήσεως, καθ' εβδοµάδα, δεν υπερβαίνει τας 48 ώρας.
2. Από της 1 Ιουλίου 1978 η, κατά την προηγουµένην παράγραφον, υπέρβασις τουανωτάτου ορίουτης ηµερησίας εργασίας περιορίζεται εις µίαν µόνο ώραν, καθ' εκάστην. Από της αυτής ηµεροµηνίας 1 Ιουλίου 1978, επιτρέπεται, κατά την κρίσιν των υποκειµένων εργοδοτών, η µέχρι τριών ωρών εβδοµαδιαίως, πέραν της 45ώρουεργασίας, υπερωριακή απασχόλησης των µισθωτών, ήτις δεν συµψηφίζεται εις τα, κατά τας κείµενας διατάξεις, επιτρεπόµενα όρια υπερωριακής απασχολήσεως.
3. Υπό τας προϋποθέσεις των εδαφίων α΄ και β΄της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η υπέρβασις του ανωτάτου ορίου της ηµερησίας εργασίας και δη µέχρι συµπληρώσεως ηµερησίως 9ώρου εργασίας, εις επιχειρήσεις, εκµεταλλεύσεις ή εργασίας, εις ας ισχύει ή εφαρµόζεται ωράριον εβδοµαδιαίας εργασίας έλασσον των 45 ωρών, υπό τον πρόσθετον όρον ότι δεν επέρχεται επαύξησις του ισχύοντος ή εφαρµοζόµενου ωραρίου εβδοµαδιαίας εργασίας.
4. Η εφαρµογή συστήµατος εβδοµαδιαίας εργασίας πέντε (5) εργασίµων ηµερών, υπό τους περιορισµούς και προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, απόκειται εις την κρίσιν του εργοδότου. Κατά πάσαν περίπτωσιν δια του παρόντος άρθρου δεν θίγεται η ισχύς του άρθρου 3 παρ. 1 του Ν.∆. 4020/59
», καθιερώθηκε η εβδομάδα πέντε εργάσιμων ημερών για πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Σε περίπτωση δε, που ο εργοδότης απασχόληση έναν εργαζόμενο το Σάββατο και δεδομένου ότι αυτός εργάζεται πενθήμερο, δεν του καταβάλλει προσαύξηση 75% όπως εάν εργαζόταν Κυριακή ή αργία, αλλά σύμφωνα όμως  με το άρθρο 8 του Ν.3846/2010:

Άρθρο 8 Εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος κατά παράβαση του πενθημέρου
Η εργασία, που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.
Δεν υπάγονται στη διάταξη αυτή οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.


Τα ανωτέρω ορίζουν ότι, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν το Σάββατο, ή άλλη ημέρα από τις υπόλοιπες της εβδομάδας από τις οποίες παρέχεται ανάπαυση στον συγκεκριμένο μισθωτό ώστε να τηρηθεί το σύστημα πενθημέρου εργασίας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, δικαιούνται προσαύξηση 30% επιπλέον για κάθε  ώρα απασχολήσεως, η οποία αποτελεί αποζημίωση και όχι αποδοχές.

Σε περίπτωση  μη καταβολής της προσαυξήσεως του 30%, σύμφωνα με την υπ΄ αρίθμ. 2063/Δ1 632/3.2.2011 «Κατηγοριοποίηση παραβάσεων και καθορισμός ύψους προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)» απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η σοβαρότητα της παράβασης είναι υψηλή.

Δεν οφείλεται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, ούτε βεβαίως 75% προσαύξηση αφού η 6η ημέρα δεν έχει τον χαρακτήρα αργίας (ΑΠ 925/2008), εκτός αν συμπέσει με ημέρα αργίας.

Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για απασχολούμενους σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης κατά την 6η ημέρα, όπως και σε κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα ημερών εργασίας, πρέπει να υποβληθεί πριν την ανάληψη της εργασίας συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου στο ΕΡΓΑΝΗ.

Η απασχόληση πέραν τον οκτώ ωρών την 6η ημέρα εργασίας (η 6η ημέρα δεν σχετίζεται με τις 40 ώρες εβδομαδιαίος και την υπερεργασία) συνιστά υπερωρία και συγκεκριμένα παράνομη υπερωρία διότι πραγματοποιείται σε ημέρα κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση.

Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Νόμου 3385/2005, «για κάθε ώρα κατ΄ εξαίρεση υπερωρίας ο μισθωτός δικαιούται αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 100%», κάθε ώρα κατ΄ εξαίρεση υπερωρίας, για την πραγματοποίηση της οποίας δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις εκ μέρους του εργοδότη, καταβάλλεται στο μισθωτό αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 100% το οποίο είναι προσαυξημένο με 30%.

Πηγή: Taxheaven