Ημερ. 18/11/2015
Αρ. Πρωτ.91297
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Εθν. Αντίστασης 8, ΤΚ 17456 ΑΛΙΜΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 8/2015
ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:
Α) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Β) ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σχετ.: Η με αριθμ. οικ. 51237/717/13.11.2015 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2459/Β'/16-11-2015)
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ενημερώνει τους ενδιαφερομένους που ανήκουν στις ως άνω Διοικητικές Περιφέρειες και επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ανωτέρω προγράμματα, ότι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 8/12/2015 και ώρα 10:00 έως τις 22/12/2015 και από ώρα 23:59, στο διαδυκτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κεφάλαιο 1
Αντικείμενο προγράμματος- Στόχος του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, που δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως
και 31-8-2015, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Κεφάλαιο 2
Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση - επιλέξιμες περιοχές
1. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος για τις θέσεις που αφορούν στις Διοικητικές Περιφέρειες της Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 15.000.000 ευρώ και οι θέσεις στις 4.200.
Με βάση τις πέντε ως άνω Διοικητικές Περιφέρειες, η μέγιστη συνολική δαπάνη των 15.000.000 ευρώ κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:
o Για το έτος 2015: 5.000.000 ευρώ
o Για το έτος 2016: 10.000.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού για τη συγκεκριμένη δράση, το υπολειπόμενο ποσό του προϋπολογισμού μεταφέρεται αυτοδίκαια στη δράση του Κεφαλαίου 13.
Η εκτιμώμενη δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής: Για το έτος 2015: 50.000 ευρώ Για το έτος 2016: 100.000 ευρώ.
2. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.
Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι ενιαία με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει και οι άλλες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:
α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,
β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης
γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται, επίσης ενιαία επιχείρηση.
3. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.
Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι «ενιαία» με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι άλλες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:
α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,
β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,
γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και
δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται επίσης ενιαία επιχείρηση.
Κεφάλαιο 3
Ρόλος του ΟΑΕΔ - Δικαιούχοι των πράξεων
Σύμφωνα α) με το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α' 88) που αντικατέστησε το άρθρο 2 του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α' 258) "Ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει σκοπό την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας και μεριμνά ιδίως για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους εργοδότες", και β) με το άρθρο 29 του Ν. 1262/82 (ΦΕΚ Α' 70) για τον σκοπό της καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Για την πράξη αυτή δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Κεφάλαιο 4
Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
4.1. Δικαιούχοι - Επιχειρήσεις
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον πληρούν τις δύο παρακάτω προϋποθέσεις:
i. έχουν προβεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης, τις οποίες και διατηρούν τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης όσο και διενέργειας του πρώτου επιτόπιου ελέγχου και για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω, και
ii. δεν έχουν προβεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού που είχαν κατά το μήνα Δεκέμβριο.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ' ανώτατο όριο, είκοσι (20) θέσεων πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) νέων θέσεων μερικής απασχόλησης.
Α) Ως νέες θέσεις εργασίας (επιχορηγούμενο προσωπικό) θεωρούνται οι νέες προσλήψεις προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από 01.01.2015 έως και 31.08.2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης, οι οποίες αποτελούν αύξηση του ανώτατου αριθμού απασχολουμένων στην ενδιαφερόμενη επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2014 και πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4.
Επισημαίνεται ότι τις νέες θέσεις εργασίας η επιχείρηση πρέπει να τις διατηρεί τουλάχιστον τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης της για υπαγωγή στο πρόγραμμα όσο και κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου επιτόπιου ελέγχου από τους αρμόδιους ελεγκτές του Οργανισμού.
Στις περιπτώσεις που οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (01.01.2015 έως 31.08.2014) είναι μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο εργοδότης, θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία του επιτόπιου ελέγχου να έχει προβεί σε μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Εφόσον η νέα θέση εργασίας έχει κενωθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να καλυφθεί από την επιχείρηση, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αντικατάστασης στην δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας, θα πρέπει και ο/οι αντικαταστάτες να διαθέτουν τις προϋποθέσεις i και ii που αναλύονται παρακάτω στην παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Η υποχρέωση της διατήρησης του αριθμού νέων θέσεων εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2015 έως και 31.08.2015 εξακολουθεί αυτονόητα να υφίσταται τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή όσο και κατά την διεξαγωγή του πρώτου επιτόπιου ελέγχου.
Β) Ως προϋπάρχον προσωπικό θεωρείται ο ανώτατος αριθμός προσωπικού που εμφανίζει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση κατά το μήνα αναφοράς Δεκέμβριο του 2014.
Τυχόν μείωση προσωπικού η οποία ακολουθείται από αντικατάσταση κατά τον μήνα Δεκέμβριο, με άτομο που προσλαμβάνεται με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης θεωρείται μία (1) θέση εργασίας.
Ως μείωση προϋπάρχοντος προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου και η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση χωρίς να έχουν προβεί έστω σε επιπλέον πρόσληψη προσωπικού αντίστοιχη με το αρχικό καθεστώς απασχόλησης του εν λόγω απασχολουμένου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του προσωπικού που μείωσε.
Νέα θέση εργασίας που δύναται να επιχορηγηθεί νοείται η πρόσληψη που ακολουθεί την ως άνω αντικατάσταση.
Παράδειγμα Α: Ενδιαφερόμενη επιχείρηση που απασχολεί από την 01.12.2014 έως τις 15.12.2014 τρεις (3) υπαλλήλους προσωπικό, στις 16.12.2014 καταγγέλλει τη σύμβαση του ενός (1) εκ των τριών υπαλλήλων. Στις 27.12.2014 (δέκα μέρες μετά) προσλαμβάνει με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης ένα (1) άτομο, οπότε πάλι απασχολεί τρία (3) άτομα προσωπικό. Στη συνέχεια, στις 10.01.2015, προβαίνει σε δύο (2) επιπλέον προσλήψεις.
Η επιχείρηση αυτή a) θα επιχορηγηθεί για τις δύο (2) αυτές θέσεις εργασίας, που αποτελούν αύξηση του ανώτατου αριθμού των τριών (3) θέσεων εργασίας, εφόσον τις διατηρεί τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα όσο και κατά την διεξαγωγή του πρώτου επιτόπιου ελέγχου και πληρούνται οι όροι της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και γενικότερα οι συνολικοί όροι του προγράμματος και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση τους από την 01.12.2015 και μετά για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από την αρχική δημιουργία τους δηλαδή από την 10.01.2015 έως και την 30.11.2015. Επισημαίνεται 0TL στην περίπτωση που η μία εκ των δύο νέων θέσεων εργασίας είχε κενωθεί π.χ. στις 03.08.2015, και στην συνέχεια προσελήφθη ένα (1) άτομο σε ανηκατάστασή της (νέας θέσης) π.χ. στις 18.09.2015 τότε εντάσσεται στο πρόγραμμα και για την θέση αυτή, διότι μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή έχει προβεί σε αντικατάσταση (στις 18.09.2015) της νέας θέσης που κενώθηκε (στις 03.08.2015). Σε αυτήν την περίπτωση το χρονικό διάστημα διατήρησης των δύο νέων θέσεων εργασίας μετά την 01.12.2015 δεν μεταβάλλεται.
Παράδειγμα Β: Ενδιαφερόμενη επιχείρηση εμφανίζει ανώτατο αριθμό απασχολούμενου προσωπικού για τον μήνα Δεκέμβριο -συγκεκριμένα στις 20.12.2014 -πέντε (5) άτομα, αλλά στη συνέχεια καταγγέλλει, στις 23.12.2014, τη σύμβαση του ενός (1) ατόμου. Επομένως, ο ανώτατος αριθμός έχει μειωθεί κατά ένα (1) άτομο. Η επιχείρηση προσλαμβάνει στη συνέχεια, λ.χ. στις 12.02.2015, άλλο ένα (1) άτομο με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης με το άτομο που απολύθηκε στις 23.12.2014. Κατόπιν στις 10.04.2015 προβαίνει στην πρόσληψη ενός (1) ακόμα ατόμου. Η τελευταία αυτή πρόσληψη αποτελεί νέα θέση εργασίας και, μπορεί να επιχορηγηθεί, εφόσον την διατηρεί τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα όσο και κατά την διεξαγωγή του πρώτου επιτόπιου ελέγχου και με την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και γενικότερα οι συνολικοί όροι του προγράμματος. Επισημαίνεται 0TL στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση προέβη σε μείωση κατά μία θέση του προϋπάρχοντας προσωπικού της π.χ. στις 01.07.2015, δηλαδή μετά την δημιουργία της νέας θέσης, και στην συνέχεια προσέλαβε με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης ένα (1) άτομο ως αντικαταστάτη του (προϋπάρχοντος προσωπικού) π.χ. στις 10.09.2015 τότε εντάσσεται στο πρόγραμμα διότι μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή έχει προβεί σε αντικατάσταση (στις 10.09.2015) της προϋπάρχουσας θέσης που μείωσε (στις 01.07.2015).
Οι αποχωρήσεις προσωπικού που έχουν σημειωθεί κατά το μήνα αναφοράς δηλαδή τον Δεκέμβριο 2014, λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή γήρατος, θανάτου του εργαζομένου, καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο καθώς και καταγγελία σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη δε θεωρούνται μείωση προσωπικού.
Ως πλήρης απασχόληση νοείται η παροχή εξαρτημένης εργασίας που καλύπτει τόσο το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση, όσο και στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης, που προκύπτουν από τη σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την Κλαδική, την Επιχειρησιακή, τον Κανονισμό Εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.λπ.
Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον τέσσερις (4) ημερησίως.
4.1.1 Εξαιρέσεις.
Δεν υπάγονται:
> Όλες οι επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί, i. που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν.3812/2009 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009), ii. Που χαρακτηρίζονται εντός του δημόσιου τομέα σύμφωνα με το Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης όπως ισχύει κάθε φορά, και iii. που επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.
> Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
> Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).
> Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους
> Τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρες εκτός Ε.Ε.
> Οι εργοδότες που έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Κεφ. 2,
> Εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες
> Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά,
> Σύλλογοι και σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα
> Τα νυχτερινά κέντρα
> Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων. Είναι δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση διακοπής με
αναζήτηση αναλογούντος ποσού ή απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης, εφόσον προσκομίσουν ταμειακό παραστατικό πληρωμής δικαιούχου από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν εξοφλήσει ή εξακολουθούν και καταβάλουν τις τυχόν δόσεις.
> Οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, κ.λπ.) εκτός των επιχειρήσεων που λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (π.χ. υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί κ.λπ.),
> Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013, σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του ανωτέρω Κανονισμού, δηλαδή: α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς· δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα· ε) ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο ανωτέρω κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του κανονισμού αυτού. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς πέραν των ανωτέρω εξαιρουμένων και οι επιχορηγούμενοι άνεργοι απασχοληθούν στις μη εξαιρούμενες δραστηριότητες τότε οι επιχειρήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος (εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στο ανωτέρω εδάφιο για τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013). Στις περιπτώσεις που το αντικείμενο εργασιών που εξαιρείται αναφέρεται μεταξύ των σκοπών όπως ορίζονται από το καταστατικό της επιχείρησης και δεν ορίζεται στην έναρξη δραστηριότητας στην Δ.Ο.Υ., η επιχείρηση δύναται να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, εφόσον συνυποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος το εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών. Εάν το αντικείμενο εργασιών αναφέρεται στην έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ., η επιχείρηση για να ενταχθεί θα πρέπει να προβεί σε μμεταβολή εργασιών στη Δ.Ο.Υ. πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ως προς το εξαιρούμενο αντικείμενο και να υποβάλει
υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος το εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών.
4.2 Ωφελούμενοι
Τα ωφελούμενα άτομα για τα οποία θα επιχορηγηθεί η επιχείρηση είναι πρώην άνεργοι που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγείται της πρόσληψής τους από την δικαιούχο επιχείρηση,
ii. δεν είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας πρόσληψής τους.
Επισήμανση Α.: Σε περίπτωση που στην νέα θέση εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015) έχουν υπάρξει αντικαταστάσεις των ωφελούμενων, θα πρέπει και οι αντικαταστάτες αυτών να διαθέτουν σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Στην περίπτωση που ο αντικαταστάτης της νέας θέσης εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015) δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα απασχόλησης του (αντικαταστάτη) για την καταβολή της επιχορήγησης.
Παράδειγμα 1: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 10.02.2015 και το άτομο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν η θέση κενώθηκε διότι το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 22.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 01.06.2015 το οποίο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
Στη συνέχεια το άτομο (ο πρώτος αντικαταστάτης) αποχώρησε από την επιχείρηση στις 06.07.2015 και η επιχείρηση προέβη σε δεύτερη αντικατάσταση με άλλο άτομο στις 15.09.2015 το οποίο και διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του και διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για τα χρονικά διαστήματα από 10.02.2015 έως 22.05.2015 (δημιουργία της νέας θέσης εργασίας που το άτομο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) και από 15.09.2015 έως 30-11-2015 (δεύτερη αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά για το μέγιστο χρονικό διάστημα δημιουργίας της, δηλαδή από τις 10.02.2015 έως και τις 30.11.2015, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα καταχωρήσει στην ηλεκτρονική αίτηση για την αιτούμενη προς επιχορήγηση νέα θέση εργασίας τα στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ του πρώην ανέργου που προσέλαβε ως νέα επιπλέον θέση στις 10.02.2015 και διέθετε τις προϋποθέσεις τις παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Παράδειγμα 2: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 02.01.2015 και το άτομο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 28.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 20.07.2015 το οποίο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις το οποίο διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για το χρονικό διάστημα από 02.01.2015 έως 28.05.2015 (αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 02.01.2015 έως τις 30.11.2015,σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα καταχωρήσει στην ηλεκτρονική αίτηση για την αιτούμενη προς επιχορήγηση νέα θέση εργασίας τα στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ του πρώην ανέργου που προσέλαβε ως νέα επιπλέον θέση στις 02.01.2015 και διέθετε τις προϋποθέσεις τις παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Επισήμανση Β.: Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015) δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα απασχόλησης του για την καταβολή της επιχορήγησης. Στην περίπτωση που έχει υπάρξει αντικατάσταση της νέας θέσης εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015 η οποία δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις), αλλά ο αντικαταστάτης τα διαθέτει τότε θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα απασχόλησης μόνο του αντικαταστάτη για την καταβολή της επιχορήγησης.
Παράδειγμα 1: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 12.01.2015 και το άτομο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν η θέση κενώθηκε και το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 20.02.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 15.07.2015 το οποίο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις και το διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για το χρονικό διάστημα από 15.07.2015 έως 30.11.2015 (αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα από 15.07.2015 έως 30.11.2015, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα καταχωρήσει στην ηλεκτρονική αίτηση για την αιτούμενη προς επιχορήγηση νέα θέση εργασίας τα στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ του πρώην ανέργου που προσέλαβε ως νέα επιπλέον θέση στις 15.07.2015 (αντικαταστάτης της νέας θέσης) και διέθετε τις προϋποθέσεις τις παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Παράδειγμα 2: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 03.04.2015 και το άτομο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 28.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 20.07.2015 το οποίο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Στη συνέχεια η νέα θέση έμεινε εκ νέου κενή διότι ο πρώτος αντικαταστάτης αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 01.10.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 19.10.2015 το οποίο δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, και το διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για το χρονικό διάστημα από 20.07.2015 έως 01.10.2015 (αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 20.07.2015 έως τις 30.11.2015, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα καταχωρήσει στην ηλεκτρονική αίτηση για την αιτούμενη προς επιχορήγηση νέα θέση εργασίας τα στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ του πρώην ανέργου που προσέλαβε ως νέα επιπλέον θέση στις 20.07.2015 και διέθετε τις προϋποθέσεις τις παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Επισήμανση Γ.: Ο έλεγχος των ανωτέρω προϋποθέσεων για την δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας που έχει δηλώσει ο εργοδότης στην ηλεκτρονική του αίτηση, διεξάγεται από το αρμόδιο γραφείο του ΚΠΑ2 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. , του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όσον αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των Ομογενών). Ο έλεγχος των ανωτέρω i και ii προϋποθέσεων για τους τυχόν αντικαταστάτες γίνεται κατά τον επιτόπιο έλεγχο, όπου και καταγράφονται στο έντυπο του πρώτου επιτόπιου ελέγχου ώστε να υπολογιστεί επακριβώς το χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης αντίστοιχα.
Σε περίπτωση που οι ωφελούμενοι είναι i. ομογενείς από Αλβανία, Κωνσταντινούπολη από τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο θα πρέπει να διαθέτουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (ΑΔΕΤ) και ii. πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να διαθέτουν άδεια διαμονής (ή Βεβαίωση τύπου Α'), η οποία να τους παρέχει το δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη μισθωτή εργασία.
4.2.1 Εξαιρέσεις
Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή για άτομα που έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015 στις κάτωθι περιπτώσεις:
> για εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η επιχείρηση δεν έχει μετατρέψει την σύμβαση τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής της επιχείρησης και επιχορήγησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ2,
> για εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και με ωρομίσθιο,
> για εργαζόμενους που απασχολούνται αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).
> για άτομα που:
- είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Π.Ε. και στις Ι.Κ.Ε. και ομόρρυθμοι εταίροι στις Ε.Ε.,
- είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε ,
- είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων,
- είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ) ,
- τοποθετήθηκαν αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/1998,
- προσελήφθηκαν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, και το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
- προσελήφθηκαν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε άλλο πρόγραμμα απασχόλησης,
- προσελήφθηκαν από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης),
- απασχολούνται με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή
Κεφάλαιο 5
Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά Αίτηση Υπαγωγής - Καταβολής Επιχορήγησης - Υπεύθυνη Δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) μέσω του ΟΠΣ του Οργανισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένος χρήστης στο πληροφοριακό σύστημα (portal) του ΟΑΕΔ και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).
Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα, και επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για να προσλάβει άτομα για τα υποκαταστήματα, τότε θα υποβάλλει την αίτηση, στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η έδρα της επιχείρησης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί να ενταχθεί για τα υποκαταστήματά της, τότε οι κωδικοί πρόσβασης που θα χρησιμοποιήσει, κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για την πρόσληψη επιχορηγούμενων ανέργων σε αυτά, είναι ο κλειδάριθμος της έδρας της επιχείρησης.
Επισημαίνεται ότι τα υποκαταστήματα ή γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το υποκατάστημα ή γραφείο.
Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης είναι εκτός των γεωγραφικών ορίων των επιλέξιμων διοικητικών περιφερειών όπως αυτές ορίζονται στην παρ.1 του Κεφαλαίου 2 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και το υποκατάστημα όπου έχει δημιουργηθεί η νέα θέση εργασίας εντός των γεωγραφικών ορίων των επιλέξιμων διοικητικών περιφερειών, τότε η επιχείρηση υποβάλει αίτηση μόνο για τις θέσεις που δημιούργησε για το υποκατάστημα της στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.
Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πληροφορικό Σύστημα (portal) του Οργανισμού τότε θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την έκδοση κλειδαρίθμου προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα:
1. Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
2. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης. Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ.,email, ΑΦΜ κ.λπ.) κάθε υποκαταστήματός της.
Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δεν υποβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του Οργανισμού.
Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων - δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με
νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων αιτήσεων που ακυρώνονται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Επισημαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνυποβολής (με επισύναψη) των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.1599/1986 όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής της αίτησης. Ειδικότερα, υποχρεούται να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης με τα ζητούμενα στοιχεία.
Επίσης, η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από την επιχείρηση στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων της. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όσον αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των Ομογενών.
Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, αναγράφονται σε αυτήν ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης συμμετοχής (Κωδικός Αριθμός αίτησης), καθώς και η ημερομηνία της ηλεκτρονικής αίτησης. Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να εκτυπώσουν την αίτηση τους ή να σημειώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης (Κωδικός Αριθμός αίτησης).
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης και η αξιολόγησή τους θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Στην περίπτωση που η αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά ορίζονται στην ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής, επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα της επιχείρησης προβαίνει άμεσα στον έλεγχο των αναφερόμενων στην ηλεκτρονική αίτηση της επιχείρησης από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. , του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όσον αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των Ομογενών και προβαίνει στην έκδοση της σχετικής (εγκριτικής ή απορριπτικής) απόφασης, για το σύνολο των ατόμων που αιτείται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση (για την έδρα ή/και για τα υποκαταστήματα).
Στην περίπτωση έκδοσης εγκριτικής απόφασης θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των ατόμων για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τα στοιχεία της αίτησης υπαγωγής που έχει υποβάλει η επιχείρηση όπως π.χ. ο αιτούμενος αριθμός ατόμων (νέες θέσεις εργασίας) και τα χρονικά διαστήματα αυτών προς επιχορήγηση, στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και θα αποστέλλεται με email στην δικαιούχο επιχείρηση.
Συγκεκριμένα: σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κεφ Β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως διατυπώνεται στο με αριθμ. 237/Α/5-12-2012 ΦΕΚ, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε επιχειρησιακά το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, κάθε φορέας, εν προκειμένω ο ΟΑΕΔ, που πρόκειται να χορηγήσει μία ενίσχυση Ήσσονος Σημασίας λαμβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά με τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούμενα έτη και να εξακριβώνει προσεκτικά ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση μίας ενίσχυσης de minimis π.χ. στις 23/12/2015 τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί για την επιχείρηση τα έτη 2013, 2014 και 2015 μέχρι τις 23/12/2015.
Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την έγκριση της νέας ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η -ενιαία- επιχείρηση μέχρι εκείνη τη στιγμή αθροιζόμενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ τότε μπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόμενη ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ τότε μπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόμενη ενίσχυση άλλως δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τμήμα της. Ως ενισχύσεις προγενέστερες της εξεταζόμενης που έχει λάβει η επιχείρηση θεωρούνται οι εγκριτικές αποφάσεις/αποφάσεις υπαγωγής/συμβάσεις /ή όποια άλλη απόφαση προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης με τις οποίες χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις de minimis που έχει ήδη λάβει οι οποίες θεωρείται 0TL χορηγήθηκαν κατά τη χρονική στιγμή έγκρισής τους.
Όσον αφορά τις προγενέστερες της εξεταζόμενης εγκριτικές αποφάσεις ισχύουν τα εξής: -Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά την χρονική στιγμή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ανάκλησης/απένταξης και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα σε αυτές δεν συνυπολογίζονται .
-Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά τη χρονική στιγμή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης υπάρχει μείωση της τελικά χορηγούμενης ενίσχυσης σε σχέση με την αρχικά εγκεκριμένη με σχετική οριστική διοικητική πράξη του φορέα που την χορήγησε και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα για το υπόλοιπο ποσόν τότε για την σώρευση υπολογίζεται το τελικό μειωμένο ποσόν.
Επομένως το σύνολο των προϋποθέσεων ελέγχεται κατά τη στιγμή εξέτασης της χορήγησης της νέας ενίσχυσης οπότε θα πρέπει να εξακριβώνεται 0TL η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 200.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Η όλη ως άνω αναφερόμενη διαδικασία γίνεται παράλληλα με την χρήση του συστήματος ώστε ο φορέας αφενός να μπορεί να διασταυρώσει τα αληθή της υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου και αφετέρου να ενημερώνει το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων ΑΜΕΛΛΗΤΙ μετά την έγκριση ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη άμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσού ή σε περιπτώσεις που η δραστηριότητα της επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του προγράμματος, τότε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης.
Κεφάλαιο 6
Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης
6.1. Ποσό επιχορήγησης.
Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε νέα θέση εργασίας και έως είκοσι (20) νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) θέσεις μερικής απασχόλησης, που δημιούργησε από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου και για όσες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως 31-8-2015 επιπλέον του ανώτατου αριθμού των θέσεων εργασίας που είχε κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014.
i. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18€ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
ii. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 9€ την ημέρα και όχι πέραν των 23 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον τέσσερις (4) ημερησίως.
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
6.2. Διάρκεια επιχορήγησης.
Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η δικαιούχος επιχείρηση είναι έντεκα (11) μήνες και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 30-11-2015.
Επισήμανση Α: Σε περίπτωση που η νέα θέση ή θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι μετά την 01-01-2015, τότε θα λαμβάνει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία πρόσληψης των ωφελουμένων, μέχρι τις 30-11-2015.
Παράδειγμα 1: Έστω επιχείρηση η οποία δημιούργησε μία νέα θέση εργασίας, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στις 01.06.2015. Σε αυτήν την περίπτωση για την νέα θέση εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση θα λάβει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί για το ανωτέρω χρονικό διάστημα από την ημερομηνία πρόσληψης του, δηλαδή από 01-06-2015 έως 30-11-2015 με το ποσό των 18 € ημερησίως και θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 01.06.2015 έως 30.11.2015. Στις περιπτώσεις αντικαταστάσεων οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4, προκειμένου να επιχορηγηθεί η δικαιούχος επιχείρηση.
Παράδειγμα 2: Έστω επιχείρηση η οποία δημιούργησε μία νέα θέση εργασίας, στις 12.01.2015 και το άτομο διέθετε σωρευτικά τις προϋποθέσεις i και ii της παρ.2 του Κεφαλαίου 4. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 22.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 21.08.2015 το οποίο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις και διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση α) θα επιχορηγηθεί για τα χρονικά διαστήματα από 12.01.2015 έως 22.05.2015 και από 21.08.2015 έως 30-11-2015 και β) θα δεσμευθεί για την διατήρηση τους από τις 01.12.2015 και μετά, από την δημιουργία της πρώτης πρόσληψης (νέα θέση εργασίας) δηλαδή για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 12.01.2015 έως 30.11.2015. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Παράδειγμα 3: Έστω επιχείρηση η οποία δημιούργησε τρεις (3) νέες θέσεις εργασίας, με καθεστώς μερικής απασχόλησης στις 12.01.2015 και στις 04.05.2015 και με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στις 29.06.2015 αντίστοιχα. Σε αυτήν την περίπτωση για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση α) θα λάβει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί για τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα από την ημερομηνία πρόσληψης τους δηλαδή από 12-1-2015 έως 30-11¬2015 και από 04-5-2015 έως 30-11-2015 με το ποσό των 9 € ημερησίως και β) από 29-06-2015 έως 30-11-2015 με το ποσό των 18 € ημερησίως και γ) θα δεσμευθεί για την διατήρηση και των τριών από τις 01.12.2015 και μετά, από την δημιουργία της πρώτης πρόσληψης (νέα θέση εργασίας) δηλαδή για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 12.01.2015 έως 30.11.2015.
Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις αντικαταστάσεων οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4, προκειμένου να επιχορηγηθεί η δικαιούχος επιχείρηση.
Επισήμανση Β: Σε περίπτωση που στην νέα θέση που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015) έχουν υπάρξει αντικαταστάσεις των ωφελούμενων, θα πρέπει και οι αντικαταστάτες αυτών να διαθέτουν σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Στην περίπτωση που ο αντικαταστάτης της νέας θέσης εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015) δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα απασχόλησης του (αντικαταστάτη) για την καταβολή της επιχορήγησης.
Παράδειγμα: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 10.02.2015 και το άτομο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 22.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 01.06.2015 το οποίο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Στη συνέχεια το άτομο (ο πρώτος αντικαταστάτης) αποχώρησε από την επιχείρηση στις 06.07.2015 και η επιχείρηση προέβη σε δεύτερη αντικατάσταση με άλλο άτομο στις 18.09.2015 το οποίο και διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του και διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για τα χρονικά διαστήματα από 10.02.2015 έως 22.05.2015 (δημιουργία της νέας θέσης εργασίας που το άτομο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) και από 18.09.2015 έως 30-11-2015 (δεύτερη αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, νια το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 10.02.2015 έως 30.11.2015 σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Επισήμανση Γ: Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015) δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα απασχόλησης του για την καταβολή της επιχορήγησης.
Στην περίπτωση που έχει υπάρξει αντικατάσταση της νέας θέσης εργασίας που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση (από 01.01.2015 έως 31.08.2015 η οποία δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις), αλλά ο αντικαταστάτης τα διαθέτει τότε θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα απασχόλησης μόνο του αντικαταστάτη για την καταβολή της επιχορήγησης. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Παράδειγμα 1: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 12.01.2015 και το άτομο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 20.02.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 01.07.2015 το οποίο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για το χρονικό διάστημα από 01.07.2015 έως 30.11.2015 (αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 01.07.2015 έως 30.11.2015 για ισόχρονο χρονικό διάστημα σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα καταχωρήσει στην ηλεκτρονική αίτηση για την αιτούμενη προς επιχορήγηση νέα θέση εργασίας τα στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ του πρώην ανέργου που προσέλαβε ως νέα επιπλέον θέση στις 01.07.2015 (αντικαταστάτης της νέας θέσης) και διέθετε τις προϋποθέσεις τις παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Παράδειγμα 2: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 06.03.2015 και το άτομο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 30.06.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 15.07.2015 το οποίο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Στη συνέχεια η θέση κενώνεται και το ανωτέρω άτομο (ο πρώτος αντικαταστάτης) αποχωρεί στις 02.09.2015 και η επιχείρηση προβαίνει σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 01.10.2015 το οποίο διαθέτει τις ανωτέρω προϋποθέσεις της ανωτέρω παραγράφου και διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση a) θα επιχορηγηθεί για τα χρονικά διαστήματα από 15.07.2015 έως 02.09.2015 και από 01.10.2015 έως 30.11.2015 (αντικατάσταση της νέας θέσης με άτομο που διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις) σύμφωνα με την παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και b) θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 15.07.2015 έως 30.11.2015 σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα καταχωρήσει στην ηλεκτρονική αίτηση για την αιτούμενη προς επιχορήγηση νέα θέση εργασίας τα στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ του πρώην ανέργου που προσέλαβε ως νέα επιπλέον θέση στις 15.07.2015 (αντικαταστάτης της νέας θέσης) και διέθετε τις προϋποθέσεις τις παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
Παράδειγμα 3: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 03.04.2015 και το άτομο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 28.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 18.09.2015 το οποίο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, διότι το άτομο που διέθετε τις προϋποθέσεις προσλήφθηκε (έστω και ως αντικαταστάτης) μετά τις 31.08.2015.
Επισήμανση Δ.: Ο έλεγχος των ανωτέρω προϋποθέσεων για την δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας που έχει δηλώσει ο εργοδότης στην ηλεκτρονική του αίτηση, διεξάγεται από το αρμόδιο γραφείο του ΚΠΑ2 από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο έλεγχος των ανωτέρω i και ii προϋποθέσεων για τους τυχόν αντικαταστάτες γίνεται κατά τον επιτόπιο έλεγχο, όπου και καταγράφονται στο έντυπο του πρώτου επιτόπιου ελέγχου ώστε να υπολογιστεί επακριβώς το χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης αντίστοιχα.
Κεφάλαιο 7
7.1 Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης
α) Για την καταβολή της επιχορήγησης η επιχείρηση οφείλει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την διεξαγωγή του επιτόπιου ελέγχου να υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ.2 του παρόντος Κεφαλαίου.
β) Η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), ύστερα από το σχετικό έλεγχο των δικαιολογητικών (διοικητικός έλεγχος) και μετά από θετικό επιτόπιο έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτές του Οργανισμού και αφού διαπιστώσει ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος, προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της ενίσχυσης.
γ) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραγραφή της αξίωσης λόγω εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δέκα (10) ημερών, τότε ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.
δ) Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά ένα (1) μήνα, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.
ε) Ως πρώτος μήνας απασχόλησης για την επιχορήγηση θεωρείται ο μήνας κατά τον οποίον δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η καθαρή νέα θέση εργασίας (σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό προσωπικού που διέθετε κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2014), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης και τις σχετικές επισημάνσεις και παραδείγματα που αναφέρονται στα Κεφάλαια 4 (παρ.2) και 6 (παρ.2).
7.2 Δικαιολογητικά
α) Έντυπη Κατάσταση (υπόδειγμα Β) που θα περιλαμβάνει:
• το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων που αποτελούν αύξηση των θέσεων εργασίας βάσει του προγράμματος, και πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης μαζί με τους τυχόν αντικαταστάτες τους
• τον Α.Μ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους
• την ειδικότητα,
• τη χρονολογία πρόσληψης (ημερομηνία, μήνας, έτος),
• τα ημερομίσθια (ημέρες ασφάλισης) που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα,
• το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης που καταβάλει ο ΟΑΕΔ,
• το συνολικό ποσό με το οποίο βαρύνεται ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα,
• το συνολικό ακαθάριστο ποσό (μικτές αποδοχές) που δικαιούται ο εργαζόμενος το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου σύμφωνα με τις οικείες συμβάσεις εργασίας (Εθνική, Κλαδικές, Επιχειρησιακές κ.λπ.)
• στήλη της υπεύθυνης δήλωσης με τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών (νέες θέσεις εργασίας) όπου θα δηλώνουν ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση. Σε περίπτωση αποχωρήσεων των δυνητικά επιχορηγούμενων θα υποβάλλονται αντίγραφα λογαριασμών μισθοδοσίας τους κατά την περίοδο απασχόλησης τους ή/και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη
• Αντίγραφα λογαριασμών μισθοδοσίας του προσωπικού (επιχορηγούμενου και μη) της επιχείρησης
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι υπογραφές των εργαζομένων στο υπόδειγμα Β είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης αρκεί να συνυποβληθούν παραστατικά πληρωμής των εργαζομένων (υπογεγραμμένες μισθοδοτικές καταστάσεις κ.λπ.)
β) Μισθολογικές καταστάσεις ή Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε οπτικό δίσκο (cd), συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή (για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), για το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Η επιχείρηση όσον αφορά στην κατηγορία των ωφελουμένων οι οποίοι δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προσκομίζει αντίγραφα γραμματίων είσπραξης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται ο επιχορηγούμενος π.χ. ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ., σύμφωνα με την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία (για την κύρια και επικουρική ασφάλιση).
γ) Γραμμάτια είσπραξης ή βεβαίωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους (επιχορηγούμενες και υφιστάμενες, κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, θέσεις εργασίας) στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Αντίγραφα των γραμματίων κατάθεσης (αν η καταβολή έγινε σε Τράπεζα) ή των προσωρινών γραμματίων είσπραξης (αν η καταβολή έγινε π.χ. σε Υποκ/μα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), που αντιστοιχούν στις μηνιαίες εισφορές, τις οποίες ήταν υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει για τους μήνες από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και την υποβολή της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης). Σε περίπτωση που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγής για την απόδοση των ασφαλιστικών τους εισφορών (π.χ. Internet Banking, Phone Banking) τότε θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο συναλλαγής πληρωμής όπου αναγράφεται η ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», «ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΗ», «ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ» και Υπεύθυνη δήλωση 0TL τα αναγραφόμενα είναι ακριβή και αληθή. Εάν η Υπηρεσία κρίνει 0TL τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ή τα επικουρικά ταμεία εκτός ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2014 έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης και εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται κανονικά. Σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρείται, η αξίωση για καταβολή της επιχορήγησης θα απορρίπτεται, με την έκδοση απόφασης παραγραφής από τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2. Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.
δ) Αντίγραφο κατάστασης προσωπικού και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΙΚΑ- Σ.ΕΠ.Ε. -ΟΑΕΔ (Εντυπο Ε4 - ετήσιος πίνακας κατάστασης προσωπικού) καθώς και το Ενιαίο Έντυπο Ε3 της πρόσληψης του προς επιχορήγηση προσωπικού (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης). Τα ανωτέρω έντυπα θα αναζητούνται αυτόματα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κεφάλαιο 8
Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης - Όροι - Δεσμεύσεις
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον αριθμό των δεσμευόμενων (επιχορηγούμενων και μη) θέσεων εργασίας σταθερό για επιπλέον χρονικό διάστημα το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψης της πρώτης νέας θέσης εργασίας και μέχρι τις 30.11.2015. Το χρονικό διάστημα της δέσμευσης ξεκινά από την επόμενη ημέρα της λήξης (30.11.2015) της επιχορήγησης, δηλαδή από την 01-12-2015 και μετά.
Παράδειγμα 1: Έστω επιχείρηση η οποία δημιούργησε μία νέα θέση εργασίας, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στις 01.06.2015. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 01.06.2015 έως 30.11.2015. Στις περιπτώσεις αντικαταστάσεων οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4, προκειμένου να επιχορηγηθεί η δικαιούχος επιχείρηση.
Παράδειγμα 2: Έστω επιχείρηση η οποία δημιούργησε τρεις (3) νέες θέσεις εργασίας, με καθεστώς μερικής απασχόλησης στις 12.01.2015 και στις 04.05.2015 και με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στις 29.06.2015 αντίστοιχα. Σε αυτήν την περίπτωση για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση θα δεσμευθεί για την διατήρηση και των τριών από τις 01.12.2015 και μετά, από την δημιουργία της πρώτης πρόσληψης (νέα θέση εργασίας) δηλαδή για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 12.01.2015 έως 30.11.2015. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις αντικαταστάσεων οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4, προκειμένου να επιχορηγηθεί η δικαιούχος επιχείρηση.
Παράδειγμα 3: Έστω επιχείρηση που δημιούργησε νέα θέση εργασίας στις 10.02.2015 και το άτομο διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις i και ii της παρούσας παραγράφου. Κατόπιν το άτομο αποχώρησε (με οποιοδήποτε τρόπο) από την επιχείρηση στις 22.05.2015 και η επιχείρηση προέβη σε αντικατάσταση του με άλλο άτομο στις 01.06.2015 το οποίο δεν διέθετε σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Στη συνέχεια το άτομο (ο πρώτος αντικαταστάτης) αποχώρησε από την επιχείρηση στις 06.07.2015 και η επιχείρηση προέβη σε δεύτερη αντικατάσταση με άλλο άτομο στις 18.09.2015 το οποίο και διατηρεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του και διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα δεσμευτεί για την διατήρηση της από τις 01.12.2015 και μετά, για το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τις 10.02.2015 έως 30.11.2015 σύμφωνα με το Κεφάλαιο 8 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης. Αναλογικά θα εφαρμοστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το δεσμευόμενο, επιχορηγούμενο και μη, προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί, τότε θα επιστρέφει στον Οργανισμό εντόκως το αναλογούν ποσό επιχορήγησης σύμφωνα i. με τις διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά για τις δαπάνες που αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος και ii. με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α'/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για τις δαπάνες που αφορούν στις μη συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες του προγράμματος.
Ως μείωση προσωπικού όσον αφορά στο επιχορηγούμενο και μη προσωπικό θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει να διατηρείται το ίδιο καθεστώς απασχόλησης των επιχορηγούμενων εργαζόμενων καθώς και του δεσμευόμενου μη επιχορηγούμενου προσωπικού τους.
Δε θεωρείται μείωση -του προσωπικού - η θέση ή οι θέσεις εργασίας που έχουν μείνει κενές λόγω οικειοθελούς (εθελοντικής) αποχώρησης, λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, λόγω αναπηρίας, συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας, νόμιμης απόλυσης για πειθαρχικούς λόγους, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Επισημαίνεται ότι τις νέες θέσεις εργασίας η επιχείρηση πρέπει να τις διατηρεί τουλάχιστον τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης της για υπαγωγή στο πρόγραμμα όσο και κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου επιτόπιου ελέγχου από τους αρμόδιους ελεγκτές του Οργανισμού.
Στην περίπτωση που μειωθεί το δεσμευόμενο (επιχορηγούμενο ή μη) προσωπικό της επιχείρησης εντός του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του προγράμματος, η επιχείρηση υποχρεούται μέχρι τη λήξη του να προβεί σε αντικατάσταση.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρά τις προσπάθειες του και την συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία, αδυνατεί να αντικαταστήσει το προσωπικό του (επιχορηγούμενο και μη), και εφόσον η αδυναμία οφείλεται σε έλλειψη αντίστοιχης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία), το πρόγραμμα θα συνεχίζεται κανονικά για τις υπόλοιπες θέσεις.
Είναι δυνατόν επιχορηγούμενος και μη, να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του εργαζόμενου, επιχορηγούμενου και
μη.
Οι αποδοχές των εργαζομένων (επιχορηγούμενου και μη προσωπικού) καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Κεφάλαιο 9
Διακοπή επιχορήγησης
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή/και προϋποθέσεων του προγράμματος ή το ποσό της ενίσχυσης έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ ως αχρεωστήτως απευθείας στην δικαιούχο επιχείρηση τότε θα επιβάλλεται δημοσιονομική διόρθωση και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α'/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για την διακοπή της επιχορήγησης καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β' 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Κεφάλαιο 10
Επίλυση διαφορών
Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, επιλύεται με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων ή άλλο αρμόδιο όργανο που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 70 του Ν.3996/2011
Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της αντίστοιχης απορριπτικής απόφασης του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Κεφάλαιο 11
Διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος - Διενέργεια ελέγχου και Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων
1. Ύστερα από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου ΚΠΑ2 πραγματοποιείται άμεσα ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος (επιτόπια επαλήθευση), μετά την απόφαση ανάθεσης από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, σε ελεγκτές προκειμένου να ελεγχθεί αν ο δικαιούχος τηρεί τους όρους του προγράμματος όπως π.χ. διατήρηση της απασχόλησης όσον αφορά στα άτομα που έχει δηλώσει στην αίτηση υπαγωγής ως νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε από 01.01.2015 έως και 31.08.2015, απασχόληση του μη επιχορηγούμενου προσωπικού, έλεγχος των προϋποθέσεων της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 των δυνητικά ωφελουμένων και των τυχόν αντικαταστατών τους, λειτουργία της επιχείρησης, έλεγχος του προϋπάρχοντος προσωπικού κατά τον μήνα Δεκέμβριο και έως την ημερομηνία του επιτόπιου ελέγχου κλπ.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα και τα ευρήματα του πρώτου επιτόπιου ελέγχου, καθορίζονται και τα χρονικά διαστήματα επιχορήγησης και δέσμευσης του προγράμματος, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις και τα παραδείγματα των Κεφαλαίων 4 , 6 και 8.
Στην περίπτωση που ένα (1) από τα αιτούμενα προς επιχορήγηση άτομα (νέες θέσεις εργασίας δεν διαθέτει σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης, τότε ο Προϊστάμενος του αρμόδιου ΚΠΑ2 προβαίνει σε μερική ανάκληση της εγκριτικής απόφασης ως προς τη μία θέση. Στην περίπτωση που κανένα από τα αιτούμενα προς επιχορήγηση άτομα (νέες θέσεις εργασίας) δεν διαθέτουν σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παρ.2 του Κεφαλαίου 4 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης, τότε ο Προϊστάμενος του αρμόδιου ΚΠΑ2 προβαίνει σε ανάκληση της εγκριτικής απόφασης. Κατόπιν ενημερώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΠΑ2 με το ποσό του προϋπολογισμού το πληροφοριακό σύστημα (ΠΣ) του ΟΑΕΔ.
2. Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από την υπ' αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10-2013) Κοινή υπουργική απόφαση, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του συνολικού προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του συνολικού προγράμματος.
Για τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συνολικού προγράμματος, η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. συντάσσει σχετικές εκθέσεις στις οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια αν τηρούνται οι όροι της ένταξης, τις οποίες διατηρεί στο φάκελο της επιχείρησης ο οποίος βρίσκεται στις Υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη σχέση της επιχείρησης με το συνολικό πρόγραμμα, ξεκινώντας από την αίτηση και μέχρι τη λήξη του, όπως παραστατικά δαπανών τόσο της δικαιούχου επιχείρησης όσο και της Υπηρεσίας που καταβάλλει την επιχορήγηση, διοικητικές πράξεις της Υπηρεσίας, όπως εγκριτικές αποφάσεις, αποφάσεις έναντι πιθανών ενστάσεων, εκθέσεις ελέγχων κ.λπ. Αντίγραφο της έκθεσης παραδίδεται στην επιχείρηση.
Οι επιτόπιες επαληθεύσεις, καθώς και οι έλεγχοι, συνίστανται στην επαλήθευση της παράδοσης των υπηρεσιών και της πραγματοποίησης των δαπανών, που δηλώνουν οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης των πράξεων.
Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:
• να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους ελεγκτές υπαλλήλους του ΟΑΕΔ
• να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παροχή σε αυτά όλων των δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται
• να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση για τουλάχιστον δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για:
• την πιστή τήρηση των Εθνικών και Κοινοτικών Κανόνων στα πλαίσια των οποίων λειτουργεί το πρόγραμμα.
• την πρόληψη ή την εξακρίβωση τυχόν παραβάσεων καθώς και την επιβολή κυρώσεων.
Για την ομαλή πορεία των προγραμμάτων την επίτευξη των στόχων τους, θα παρακολουθούνται:
• οι δεσμευθείσες θέσεις
• οι καλυφθείσες θέσεις, οι οποίες προκύπτουν μετά την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων
• η καταβολή των επιχορηγήσεων κ.λπ.
Η οικονομική διαχείριση του προγράμματος διενεργείται, στην Υπηρεσία υλοποίησης του προγράμματος, μέσω ξεχωριστής λογιστικής μερίδας στην οποία καταχωρούνται, διακριτά για κάθε επιχορηγούμενη επιχείρηση, όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με τα διακριτικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων παραστατικών τους (ημερομηνία, είδος και αριθμός παραστατικού, κατηγορία, ποσό και αιτιολογία δαπάνης).
Στο πλαίσιο της έρευνας / αξιολόγησης του ανωτέρω προγράμματος, οι ωφελούμενοι (άνεργοι) πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεση τους για την περαιτέρω επεξεργασία από τους αρμόδιους φορείς, των προσωπικών δεδομένων τους συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος, για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση έχουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11,12 και 13 του Ν.2472/97.
Για λόγους διαφάνειας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/05.12.2012), ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων.
Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. - Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι: «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»
Β. ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Κεφάλαιο 12
Αντικείμενο προγράμματος - Στόχος του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης, μέσω της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης 1.700 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, πρώην εγγεγραμμένων ανέργων, που δημιούργησαν επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως 31.08.2015, και εξακολουθούν να τη διατηρούν στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητά τους.
Προϋπόθεση για τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος είναι η προηγούμενη ιδιότητα της εγγεγραμμένης ανεργίας, ανεξαρτήτως της διάρκειάς της, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος, καθώς και η μη απασχόλησή τους, εξαρτημένη ή μη, κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος.
Κριτήριο επιλογής για την ένταξη των επιχειρήσεων είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 08/12/2015 έως τις 22/12/2015 και ώρες από 10:00 έως 23:59.
Κεφάλαιο 13
Χρηματοδότηση - επιλέξιμες περιοχές - καθεστώς ενίσχυσης
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τις θέσεις που αφορούν στις Διοικητικές Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 15.000.000,00 ευρώ για 1.700 θέσεις.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού για τη συγκεκριμένη δράση, το υπολειπόμενο ποσό του προϋπολογισμού μεταφέρεται αυτοδίκαια στη δράση του Κεφαλαίου 1.
Η εκτιμώμενη δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων, η οποία δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
Για το έτος 2015: 40.000 ευρώ Για το έτος 2016: 40.000 ευρώ
Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.
Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι «ενιαία» με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:
α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,
β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,
γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και
δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται, επίσης ενιαία επιχείρηση.
Κεφάλαιο 14
Ρόλος του ΟΑΕΔ - Δικαιούχοι των πράξεων
Σύμφωνα με τον Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ Α'258), μεταξύ των σκοπών του ΟΑΕΔ είναι η ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α'/16.6.1982) «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και τροποποίηση συναφών διατάξεων», όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 6 και 7 του ν. 1836/1989 (ΦΕΚ 79/Α/14.3.1989) και το άρθρο 6 του ν.2434/1996 (ΦΕΚ 188/Α/20.8.1996), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), υλοποιεί προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης.
Για την πράξη αυτή δικαιούχοι είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι που προέβησαν σε ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από 01.01.2014 έως και 31.08.2015, και συγκεκριμένα όσοι υπήρξαν άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα δεν ήταν καθ' οποιονδήποτε τρόπο απασχολούμενοι κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος.
Κεφάλαιο 15
Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος
2. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
H Υπηρεσία θα διατηρεί πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α' στο αρχείο της, το οποίο σύμφωνα με την υπ' αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/5482 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εφόσον πρόκειται για Έλληνα υπήκοο αναζητείται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των ανωτέρω στρατολογικών πιστοποιητικών, σημαίνει ότι η αρμόδια Υπηρεσία απευθύνει αίτημα προς το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο, σύμφωνα με το αντίστοιχο έντυπο και τους όρους που περιέχονται στην απόφαση, για την έκδοση και αποστολή προς αυτήν του αντίστοιχου πιστοποιητικού. Όσον αφορά στις περιπτώσεις πολιτών άλλων χωρών, οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση, όσον αφορά στην εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού της Χώρας προέλευσης.
3. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.
4. Οι ομογενείς και οι πολίτες τρίτων χωρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτουν άδεια διαμονής, η οποία να τους παρέχει το δικαίωμα πρόσβασης σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.
Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):
- Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)
- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και
- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)
Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω ποσοστό συμμετοχής πρέπει να υφίσταται κατά την έναρξη της δραστηριότητας και δεν μπορεί να μεταβληθεί κάτω του ελαχίστου 51% καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της δέσμευσης).
Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν.4019/2011 για τα μέλη τους.
2. Εξαιρέσεις Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:
1. Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
2. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 13
3. Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
4. Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις ενεχυροδανεισμού, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. - 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
5. Πλανόδιες επιχειρήσεις.
6. Επιχειρήσεις όπως λ.χ. κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
7. Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013, σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του ανωτέρω Κανονισμού, δηλαδή: α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς· δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.
8. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο ανωτέρω κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του κανονισμού1407/2013.
9. Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.
10. Όσοι έχουν επιχορηγηθεί ή επιχορηγούνται από άλλα προγράμματα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Κεφάλαιο 16
Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης
1. Ποσό επιχορήγησης.
Η καταβολή της επιχορήγησης πραγματοποιείται εφάπαξ, σε συνέχεια της εγκριτικής απόφασης της Υπηρεσίας κατόπιν θετικού επιτοπίου ελέγχου και βάσει του διοικητικού ελέγχου. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στα 10.000,00 €, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.
2. Διάρκεια επιχορήγησης
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης. Η διατήρηση της λειτουργίας θα διαπιστώνεται μέσα από τη διαδικασία του επιτόπιου ελέγχου από εκπροσώπους του Οργανισμού.
Κεφάλαιο 17
Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων
Οι ενδιαφερόμενοι ΝΕΕ που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής -καταβολής επιχορήγησης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) μέσω του ΟΠΣ του Οργανισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.
Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δεν υποβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του Οργανισμού.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του Ο.Α.Ε.Δ., με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι πιστοποιημένος / εγγεγραμμένος χρήστης στο πληροφοριακό σύστημα (portal) του ΟΑΕΔ και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (κλειδάριθμος επιχείρησης).
Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πληροφοριακό Σύστημα (portal) του Οργανισμού, θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την έκδοση κλειδαρίθμου, προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στα ανωτέρω προγράμματα:
1. Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
2. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
Επισημαίνεται ότι για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής, απαιτείται κλειδάριθμος που αντιστοιχεί σε επιχείρηση και όχι κλειδάριθμος που αντιστοιχεί σε φυσικό πρόσωπο.
Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων - δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων αιτήσεων που ακυρώνονται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Επισημαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνυποβολής (με επισύναψη) των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν στην έναρξη και λειτουργία της επιχείρησης (όπως έναρξη εργασιών, άδεια άσκησης επαγγέλματος όπου απαιτείται κ.ά., εκτός των παραστατικών των δαπανών).
Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Στην περίπτωση που η αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά ορίζονται στην ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής, επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων.
Επίσης, η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από την επιχείρηση στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όσον αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των ομογενών).
Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, αναγράφονται σε αυτήν ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης συμμετοχής (Κωδικός Αριθμός αίτησης), καθώς και η ημερομηνία της ηλεκτρονικής αίτησης. Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να εκτυπώσουν την αίτηση τους ή να σημειώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης (Κωδικός Αριθμός αίτησης).
Κεφάλαιο 18
Διαδικασία και όροι επιχορήγησης
Η διαδικασία υπαγωγής των NEE στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια.
1ο στάδιο: ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υπαγωγής - καταβολής επιχορήγησης -υπεύθυνης δήλωσης και τυχόν δικαιολογητικών στη σχετική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.
2ο: Κριτήριο Επιλεξιμότητας.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει:
1. Να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος
2. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
3. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.
Κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων είναι η ιδιότητα της ανεργίας εντός του εξαμήνου που προηγείται της ημερομηνίας έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η μη απασχόλησή τους, εξαρτημένη η μη, κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διατιθέμενου προϋπολογισμού.
3ο στάδιο: Ένταξη
Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται ύστερα από θετικό διοικητικό έλεγχο του αρμόδιου Προϊσταμένου και επιτόπιο έλεγχο από εκπροσώπους του Οργανισμού.
Σε συνέχεια της υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών, ο αρμόδιος Προϊστάμενος διενεργεί διοικητικό έλεγχο και προχωρά σε έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης. Ειδικότερα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) προβαίνει άμεσα στον έλεγχο των αναφερόμενων στην ηλεκτρονική αίτηση της επιχείρησης από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ., του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όσον αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των ομογενών).
Κατόπιν της εγκριτικής απόφασης, ο αρμόδιος Προϊστάμενος αναθέτει σε ζεύγος ελεγκτών του Οργανισμού τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στο χώρο της επιχείρησης Ο επιτόπιος έλεγχος διενεργείται κατόπιν συνεννόησης του επαγγελματία με τους ελεγκτές Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν τον επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ελεγχθούν.
Στην περίπτωση που για διάφορους λόγους ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι δυνατόν να διαθέτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή να είναι παρών κατά τον επιτόπιο έλεγχο, οι ελεγκτές προτείνουν τη διεξαγωγή δεύτερου ελέγχου εντός συντόμου χρονικού διαστήματος.
Συγκεκριμένα ελέγχονται τα κάτωθι:
1. Βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας της επιχείρησης από τη ΔΟΥ (η οποία θα πρέπει να συμφωνεί με την υποβληθείσα αίτηση).
2. Εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας καταχωρημένα στα επίσημα βιβλία της επιχείρησής τους σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στις αντίστοιχες κατηγορίες βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, τα οποία αντιστοιχούν σε επιλέξιμες - σύμφωνα με το παρακάτω Κεφάλαιο - δαπάνες καθαρής αξίας ίσης, κατ' ανώτατο όριο, με το ποσό των 10.000 €.
3. Καταστατικό σύστασης της εταιρείας, εφόσον πρόκειται για εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος.
4. Μισθωτήριο επαγγελματικής στέγης θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή παραχωρητήριο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. όταν ο ιδιοκτήτης είναι σύζυγος ή συγγενής α' βαθμού.
5. Άδεια για την άσκηση του επαγγέλματός, όπου απαιτείται καθώς και εγγραφή στο αρμόδιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δύναται να διαθέτει είτε ο ίδιος είτε ένας τουλάχιστον από τους απασχολουμένους (με πλήρη απασχόληση) στην επιχείρησή και σε περίπτωση εταιρείας είτε ο ένας τουλάχιστον από τους εταίρους που απασχολείται στην εταιρεία είτε ένας από τους απασχολουμένους (με πλήρη απασχόληση) σε αυτή.
6. Να απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρησή τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση.
7. Η επιχείρηση να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός χώρου κατοικίας), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας της επαγγελματία στις περιπτώσεις: α) μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, β) γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α' βαθμού με αναπηρία, άνω του 70%. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ. από δημόσιους φορείς.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ο/η ΝΕΕ θα υπογράφει την έκθεση ελέγχου, η οποία θα τεθεί στο φάκελο της Υπηρεσίας και αντίγραφό της θα παραμείνει στην επιχείρηση.
Σε περίπτωση αρνητικού ελέγχου, ανακαλείται η εγκριτική απόφαση υπαγωγής του ΝΕΕ στο πρόγραμμα.
Οι ελεγκτές εξετάζουν συνολικά τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Όλες οι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται οπωσδήποτε κατά την ημερομηνία του επιτόπιου ελέγχου.
Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται βάσει των παραστατικών που αντιστοιχούν στην καθαρή αξία των επιλέξιμων δαπανών, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Κατόπιν ενημερώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΠΑ2 με το ποσό του προϋπολογισμού το πληροφοριακό σύστημα (ΠΣ) του ΟΑΕΔ.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της «αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα -καταβολής της επιχορήγησης - υπεύθυνης δήλωσης», η επιχείρηση του νέου ελεύθερου επαγγελματία πρέπει να είναι έτοιμη να ελεγχθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή από ελεγκτές του ΟΑΕΔ.
Κεφάλαιο 19
Τεκμηρίωση λειτουργίας - Παραστατικά - Πληρωμές δικαιούχων - Λοιποί όροι υλοποίησης
Ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης θεωρούνται οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση του στόχου της πράξης, αποδεικνύονται δε σύμφωνα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά που προβλέπει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ή ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών όπως ισχύει κάθε φορά.
Επιλέξιμες πραγματικές δαπάνες θεωρούνται οι δαπάνες που έχουν πράγματι καταβληθεί και αντιστοιχούν σε πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από τους δικαιούχους, δικαιολογούνται από τους όρους και τους στόχους των εγκεκριμένων πράξεων, προβλέπονται στην απόφαση ένταξης και τεκμηριώνονται από εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά στοιχεία ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας.
Οι πραγματικές δαπάνες θα πρέπει να είναι εύλογες, τεκμηριωμένες και σύμφωνες με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Εύλογες χαρακτηρίζονται οι δαπάνες όταν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπερβαίνουν τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ή το σύνηθες κόστος του δικαιούχου για το φυσικό αντικείμενο στο οποίο αντιστοιχούν.
Επισημαίνεται ότι ως «λογιστικό έγγραφο ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας» νοείται κάθε έγγραφο το οποίο υποβάλλει ο δικαιούχος και το οποίο αιτιολογεί ότι η λογιστική εγγραφή αποτελεί πιστή και ανόθευτη εικόνα των εργασιών που εκτελέστηκαν, σύμφωνα με αποδεκτές λογιστικές πρακτικές.
Ειδικότερα, επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να είναι :
• Τα ενοίκια για την στέγαση της επιχείρησης.
Για τις επιχειρήσεις με έδρα την οικία (βλ. ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται στο Κεφ. 18 της παρούσης) ως επιλέξιμη δαπάνη λογίζεται το 1/3 της συνολικής αξίας του ενοικίου.
• οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.). Οι λογαριασμοί/τιμολόγια θα πρέπει να εκδίδονται στην επωνυμία της επιχείρησης.
Για τις επιχειρήσεις με έδρα την οικία (βλ. ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται στο Κεφ. 18 της παρούσης) ως επιλέξιμη δαπάνη λογίζεται το 1/3 της συνολικής αξίας των εν λόγω λογαριασμών/τιμολογίων.
• οι δαπάνες λογιστικής και νομικής υποστήριξης
• οι δαπάνες αμοιβής συμβολαιογράφων, τεχνικών ή χρηματοοικονομικών εμπειρογνωμόνων είναι επιλέξιμες εφόσον συνδέονται άμεσα με την εκτέλεση της πράξης και είναι αναγκαίες για την προετοιμασία και την εκτέλεσή της.
• οι δαπάνες προβολής και διαφήμισης.
• οι δαπάνες προμήθειας γραφικής ύλης.
• οι δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης εφόσον υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης ή με τη λειτουργία της.
• οι ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου.
• το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του προσωπικού της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επιχορηγηθεί από άλλο πρόγραμμα για τις ίδιες δαπάνες.
• οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
• οι δαπάνες για αποσβέσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 4172/2013.
Ο φόρος προστιθέμενης αξίας αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο στην περίπτωση που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας για τον ΦΠΑ.
Τα εν λόγω τιμολόγια των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να αντιστοιχούν σε καθαρή αξία κατ' ανώτατο όριο μέχρι 10.000,00 ευρώ.
Παραστατικά
Τα παραστατικά που θα ελέγχονται κατά τον επιτόπιο έλεγχο και θα προσκομίζονται στη συνέχεια προκειμένου για την απόφαση καταβολής της επιχορήγησης, θα είναι εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας καταχωρημένα στα βιβλία της επιχείρησης τους, σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στις αντίστοιχες κατηγορίες βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Πληρωμές δικαιούχων
Μετά την θετική έκθεση του επιτόπιου ελέγχου, ο ΝΕΕ καλείται να προσέλθει στην Υπηρεσία μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, από την ημερομηνία πραγματοποίησης του επιτοπίου ελέγχου, και να προσκομίσει:
• Αντίγραφα των παραστατικών των επιλέξιμων δαπανών που ελέγχθηκαν κατά τον επιτόπιο έλεγχο
• Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης, προκειμένου να του χορηγηθεί η επιχορήγηση.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ως άνω αίτησης και των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στην παραγραφή της επιχορήγησης. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.
Λοιποί όροι υλοποίησης του προγράμματος
1. Ο ενταγμένος στο πρόγραμμα υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία εγκαίρως και γραπτώς για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία που έχει δηλώσει με την αίτηση για ένταξή του.
2. Η επιχείρηση δεν πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της ή να προβεί σε μεταβολή των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος κατά το δωδεκάμηνο από την εγκριτική απόφαση του Προϊσταμένου, άλλως διακόπτεται η επιχορήγηση με επιστροφή του αναλογούντος ποσού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 20 της παρούσης.
Κεφάλαιο 20
Διακοπή επιχορήγησης
Σε περίπτωση που το ποσό της ενίσχυσης έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ αχρεωστήτως απευθείας στην δικαιούχο επιχείρηση και διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή
προϋποθέσεων του προγράμματος, θα εφαρμόζονται αντίστοιχα οι διατάξεις του άρθρου 29 του Ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α'/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για την διακοπή της επιχορήγησης καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β' 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Κεφάλαιο 21
Επίλυση διαφορών
Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, θα επιλύεται με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων ή άλλο αρμόδιο όργανο που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν.3996/2011.
Οι ενστάσεις θα απευθύνονται προς την αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της αντίστοιχης απορριπτικής απόφασης του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Κεφάλαιο 22
Διενέργεια ελέγχων / Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων
1. Ύστερα από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου ΚΠΑ2 πραγματοποιείται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (επιτόπια επαλήθευση), μετά την απόφαση ανάθεσης από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, σε ελεγκτές προκειμένου να ελεγχθεί αν ο δικαιούχος τηρεί τους όρους του προγράμματος (λειτουργία της επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη προσωπικού κ.λπ.).
2. Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από την υπ' αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10- 2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του συνολικού προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του συνολικού προγράμματος.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για
• την πιστή τήρηση των Εθνικών και Κοινοτικών κανόνων στο πλαίσιο των οποίων λειτουργεί το πρόγραμμα
• την πρόληψη ή την εξακρίβωση τυχόν παρεμβάσεων, καθώς και στην επιβολή των κυρώσεων.
Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:
• να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους ελεγκτές υπαλλήλους
• να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση για τουλάχιστον 10 οικονομικά έτη, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Κανονισμού 1407/2013.
Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. - Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι : «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»
Στο πλαίσιο της έρευνας / αξιολόγησης του ανωτέρω προγράμματος, τόσο οι δικαιούχοι πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την περαιτέρω επεξεργασία (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας) των προσωπικών δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος, για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση έχουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν 2472/97».
Κεφάλαιο 23
Τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας
Για λόγους διαφάνειας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/05.12.2012), ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων.
Επίσης, στην εγκριτική απόφαση για την ένταξη της δικαιούχου επιχείρησης στο Πρόγραμμα, θα προσδιορίζεται το ακριβές ποσό για το οποίο δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση, στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ν.3614/2007 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε επιχειρησιακά το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε φορέας, εν προκειμένω ο ΟΑΕΔ, που πρόκειται να χορηγήσει μία ενίσχυση Ήσσονος Σημασίας, λαμβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά με τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούμενα έτη και να εξακριβώνει προσεκτικά ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση μίας ενίσχυσης de minimis π.χ. στις 23/12/2015 τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση τα έτη 2013, 2014 και 2015 μέχρι τις 23/12/2015.
Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την χορήγηση της νέας ενίσχυσης και λαμβάνονται υπ'όψιν το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η -ενιαία- επιχείρηση μέχρι εκείνη τη στιγμή αθροιζόμενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ τότε μπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόμενη ενίσχυση. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ τότε μπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόμενη ενίσχυση άλλως δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τμήμα της. Ως ενισχύσεις προγενέστερες της εξεταζόμενης που έχει λάβει η επιχείρηση θεωρούνται οι εγκριτικές αποφάσεις /αποφάσεις υπαγωγής/συμβάσεις /ή όποια άλλη απόφαση προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης με τις οποίες χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις de minimis που έχει ήδη λάβει οι οποίες θεωρείται ότι χορηγήθηκαν κατά τη χρονική στιγμή έγκρισής τους.
Όσον αφορά τις προγενέστερες της εξεταζόμενης εγκριτικές αποφάσεις ισχύουν τα εξής:
• Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά την χρονική στιγμή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ανάκλησης/απένταξης και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα σε αυτές δεν συνυπολογίζονται.
• Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά τη χρονική στιγμή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης υπάρχει μείωση της τελικά χορηγούμενης ενίσχυσης σε σχέση με την αρχικά εγκεκριμένη με σχετική οριστική διοικητική πράξη του φορέα που την χορήγησε και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα για το υπόλοιπο ποσόν τότε για την σώρευση υπολογίζεται το τελικό μειωμένο ποσόν. Επομένως το σύνολο των προϋποθέσεων ελέγχεται κατά τη στιγμή εξέτασης της χορήγησης της νέας ενίσχυσης οπότε θα πρέπει να εξακριβώνεται (σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κεφ Β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως διατυπώνεται στο με αριθμ. 237/Α/5-12-2012 ΦΕΚ ΑΔΑ: ΒΙΞΟ4691Ω2-ΙΗΨ 9) ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 200.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών. Η όλη ως άνω αναφερόμενη διαδικασία γίνεται παράλληλα με την χρήση του συστήματος ώστε ο φορέας αφενός να μπορεί να διασταυρώσει τα αληθή της υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου και αφετέρου να ενημερώνει το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων ΑΜΕΛΛΗΤΙ μετά την έγκριση ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη άμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσού ή σε περιπτώσεις που η δραστηριότητα της επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του προγράμματος, τότε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης.
Γ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Κεφάλαιο 24
1. Στην περίπτωση που καλυφθεί ο διατιθέμενος προϋπολογισμός για τα δύο ανωτέρω προγράμματα πριν την ημερομηνία λήξης (22-12-2015), η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής λήγει αυτόματα. Ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα θα συνεχίσει να δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις μέχρι την ημερομηνία λήξης (22-12-2015) οι οποίες τίθενται σε κατάσταση αναμονής.
2. Το Δ.Σ. του Οργανισμού δύναται με απόφασή του να αναστείλει, να συνεχίσει και να λήξει την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής.
Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ
18 Nov, 2015